Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE 3/2010, de 26 de gener, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es desenvolupa el procediment per a l'homologació dels cursos d'ensinistrador caní i el procediment d'inscripció en el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats. [2010/927]

(DOGV núm. 6200 de 05.02.2010) Ref. Base de dades 001199/2010

ORDE 3/2010, de 26 de gener, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es desenvolupa el procediment per a l'homologació dels cursos d'ensinistrador caní i el procediment d'inscripció en el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats. [2010/927]
La Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos, regula les condicions generals aplicables al manteniment i gaudi d'animals que, sent de companyia, puguen generar situacions d'inseguretat per a les persones, els béns o altres animals.
En esta norma bàsica s'aborden les característiques dels animals considerats perillosos, tant els de la fauna salvatge com els domèstics.
Amb anterioritat, a la nostra Comunitat Valenciana, ja s'havia detectat la necessitat de regular el sector dels animals que conviuen amb les persones, com ho demostra el fet de la publicació de la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat, sobre Protecció dels Animals de Companyia, i amb posterioritat, el Decret 145/2000, de 26 de setembre, del Consell, que va regular, a la Comunitat Valenciana, la tinença d'animals potencialment perillosos. Una norma que donava resposta a una necessitat constatada per tots els agents que participaven en la seua aplicació: la concreció de l'objecte d'aplicació, podent diferenciar amb elements objectius els animals considerats perillosos en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
L'article 5 del Decret 145/2000, de 26 de setembre, pel qual es regula a la Comunitat Valenciana la tinença d'animals potencialment perillosos, regula el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats en la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Per a obtindre la inscripció en l'esmentat registre, la normativa autonòmica establix que l'interessat ha d'acreditar, a més del compliment dels requisits establits en l'article 7 de la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos, almenys, una de les condicions següents: l'ensenyança específica rebuda en centres, organismes o associacions reconeguts oficialment, o bé, l'experiència com a ensinistrador per un període no inferior a cinc anys.
Tenint en compte que la perillositat canina depén no sols de factors genètics, sinó que pot hi contribuir la selecció i l'ensinistrament per a l'atac o la brega, i que els eventuals danys a tercers es poden provocar com a conseqüència d'estes accions, i atesa la conveniència d'aconseguir una pacífica convivència, resulta convenient desenvolupar normativament, d'una banda, el procediment per a l'homologació dels cursos pels quals s'impartix l'ensenyança específica d'ensinistrador caní i, d'altra banda, el procediment d'inscripció en el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats, en la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
D'acord amb allò que s'establix en l'article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i a proposta de la Direcció General de Producció Agrària, d'acord amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i fent ús de les facultats que tinc atribuïdes
ORDENE
Article 1. Objecte
L'objecte d'esta orde és regular tant el procediment per a l'homologació dels cursos pels quals s'impartix l'ensenyança específica per a la capacitació com a ensinistrador caní, com el procediment per a obtindre la inscripció en el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats, de la conselleria competent en matèria d'animals de companyia potencialment perillosos, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
Article 2. Procediment per a l'homologació dels cursos pels quals s'impartix l'ensenyança específica per a la capacitació com a ensinistrador caní
1. Pel que fa als centres privats o associacions que pretenguen obtindre l'homologació, el curs pel qual s'impartisca l'ensenyança específica per a la capacitació com a ensinistrador caní ha de complir els requisits següents:
a) El contingut del curs ha d'estar dirigit a pràctiques de treball, esportives i exercicis d'obediència. D'acord amb allò que s'establix l'article 7.1 de la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos, i el Decret 145/2000, de 26 de setembre, del Consell, pel qual es regula, a la Comunitat Valenciana, la tinença d'animals potencialment perillosos, es prohibix l'ensinistrament d'animals per a l'atac o qualsevol altre, dirigit a potenciar o acréixer la seua agressivitat, excepte el desenvolupat per les forces i cossos de seguretat de l'Estat.
b) El programa en què es base l'ensenyança específica impartida ha d'incloure com a continguts específics les matèries següents:
- Normativa de la Comunitat Valenciana que regula la tinença i el benestar dels animals de companyia.
- Normativa de la Comunitat Valenciana que regula la tinença d'animals potencialment perillosos.
- Etnologia de les diferents races canines.
- Aspectes anatòmics i fisiològics de carnívors, en especial, de races canines.
- Regles bàsiques de l'ensinistrament caní.
- Correcció de conductes agressives i inadequades en gossos.
- Reeducació i resocialització d'animals de l'espècie canina.
- Si s'escau, regles bàsiques de l'ensinistrament de gossos de servici, vigilància i control.
c) La formació acreditada ha de sumar, en conjunt, un mínim de 150 hores lectives, que es poden distribuir en diferents cursos o diferents mòduls dins d'un mateix curs.
d) El professorat ha d'estar en possessió de la titulació i de la formació suficient, degudament acreditada en la matèria o grup de matèries, atés el tipus de mòdul en què s'inserisca la matèria objecte de docència, així com a l'especificitat d'esta. S'han d'acreditar els coneixements específics en la matèria que s'impartirà i s'ha de presentar un projecte docent suficient per a garantir l'adequada formació de l'alumnat.
2. D'acord amb allò que s'establix en el punt anterior, els promotors dels cursos que desitgen obtindre la seua homologació han de presentar la seua sol·licitud preferentment en el Registre General de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació. No obstant això, també pot ser presentada en els llocs previstos en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú. En tot cas, la sol·licitud s'ha de presentar, com a mínim, tres mesos abans de l'inici de les activitats.
3. En la sol·licitud, que ha de tindre els requisits que s'establixen en l'article 70 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú, han de figurar les dades següents:
a) Nom del responsable de l'òrgan promotor, identificació del centre o l'entitat i del responsable del curs.
b) Denominació del curs.
4. S'ha d'adjuntar a la sol·licitud la documentació següent:
a) Document que acredite la capacitat de la persona que firma la sol·licitud per a actuar en nom de l'òrgan promotor.
b) Memòria del curs comprensiva de continguts i objectius del curs.
c) Programa del curs.
d) Descripció del lloc de realització, ha de constar que compten amb les instal·lacions adequades i mitjans apropiats.
e) Descripció de calendari i horari.
f) Professorat amb indicació de la seua qualificació professional i titulació acadèmica.
g) Indicació dels destinataris del curs i del nombre de places oferides.
h) Descripció del sistema o mètode que se seguirà per a l'avaluació dels alumnes.
i) Una declaració responsable que acredite que es disposa d'una pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil pel que fa a les dependències i els animals que puguen ser utilitzats en les pràctiques, quan estes pràctiques estiguen expressament previstes en el programa aportat, així com la declaració responsable sobre el compromís de subscripció d'una pòlissa d'assegurança d'accidents personals que cobrisca a cada un dels alumnes del curs.
5. Una vegada rebuda la sol·licitud, es comprovarà que conté les dades i s'adjunten els documents enumerats en el punt anterior. Si es detecta alguna falta o omissió amb relació als requisits de la sol·licitud o la documentació preceptiva que s'ha d'adjuntar a esta, es requerirà a la persona interessada perquè, en un termini de deu dies, esmene la falta i presente els documents preceptius, d'acord amb allò que s'establix en l'article 71 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú, amb indicació que si no ho fa en l'esmentat termini se li tindrà per desistida de la seua petició, d'acord amb allò que s'establix en l'article 92 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
6. La conselleria competent en matèria d'animals potencialment perillosos, a proposta del servici a què correspon la competència en matèria de tinença d'animals potencialment perillosos de la direcció general competent en l'esmentada matèria, ha de resoldre i notificar-li la resolució sobre l'homologació del curs o l'activitat, d'acord amb el programa presentat en el termini de tres mesos. En el cas que no es dicte una resolució expressa en l'esmentat termini, s'entendrà estimada la sol·licitud, d'acord amb allò que s'establix en l'article 43.2 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú. Contra la resolució sobre la sol·licitud d'homologació del curs o l'activitat es pot interposar recurs de reposició, amb caràcter potestatiu, d'acord amb allò que es disposa en els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú.
7. La direcció general competent en matèria d'animals de companyia, per mitjà de l'òrgan, que d'acord amb la seua estructura, tinga atribuïdes estes funcions, ha de supervisar i inspeccionar el desenvolupament de les activitats de cada un dels cursos de què s'haja sol·licitat l'homologació.
8. Les entitats promotores dels cursos que hagen sigut homologats han d'expedir el certificat corresponent als alumnes que hagen assistit, almenys, al 80% de les hores lectives i hagen superat amb èxit les avaluacions corresponents. Posteriorment, els promotors del curs han de comunicar els certificats expedits a la direcció general competent en matèria d'animals de companyia. L'esmentat certificat ha de fer referència a l'homologació de la conselleria competent en matèria d'animals potencialment perillosos i ha d'incloure el codi del curs que li haja sigut assignat, el programa i el nombre d'hores lectives.
9. Es crea el Registre de Cursos pels quals s'Impartix l'Ensenyança Específica per a la Capacitació com a Ensinistrador Caní, que s'adscriu a la direcció general competent en matèria d'animals de companyia i en el qual s'inscriuran els cursos una vegada homologats. Les dades que figuraran en l'esmentat registre són:
a) Denominació del curs.
b) Codi del curs.
c) Nom de l'òrgan promotor.
d) Contingut del curs.
e) Lloc de realització.
f) Nombre de places oferides.
g) Perfil professional dels destinataris del curs.
Article 3. Procediment per a la inscripció en el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats de la Comunitat Valenciana
1. Aquells ensinistradors canins que vullguen obtindre la inscripció en el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats de la Comunitat Valenciana, previ compliment dels requisits establits en la normativa bàsica estatal i autonòmica sobre animals potencialment perillosos, han de presentar la seua sol·licitud preferentment en el registre general de la conselleria competent en matèria d'animals de companyia. No obstant això, també pot ser presentada en els llocs previstos en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú.
2. La sol·licitud, que ha de tindre els requisits que s'establixen en l'article 70 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú, ha d'anar acompanyada amb la documentació següent:
a) Certificats, compromisos i la resta de documentació que acredite el compliment dels requisits establits en la normativa bàsica estatal per la qual es regula la capacitació com a ensinistrador caní i la tinença d'animals potencialment perillosos, article 7 de la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos, així com en la normativa autonòmica que regula la creació del Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats i els requisits per a realitzar la inscripció.
b) L'acreditació del compliment d'una de les condicions següents establides en la normativa autonòmica que regula la inscripció en el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats i la tinença d'animals potencialment perillosos:
- L'ensenyança específica rebuda en centres, organismes o associacions reconeguts oficialment. S'entendrà per centres o organismes reconeguts oficialment, les universitats i els centres públics de formació, així com els cursos que puguen impartir les diferents administracions públiques. Quan la formació haja sigut impartida per altres centres, s'exigirà que es tracte de cursos prèviament homologats per la conselleria competent en matèria d'animals potencialment perillosos, d'acord amb allò que es disposa en l'article anterior. En tot cas, l'esmentada ensenyança s'acreditarà per mitjà de l'aportació del títol o certificat que acredite la superació del curs o els cursos corresponents.
- L'experiència com a ensinistrador per un període no inferior a cinc anys, en la forma justificada i establida en la normativa autonòmica per la qual es regula el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats.
3. Una vegada rebuda la sol·licitud, es comprovarà que esta conté les dades i s'adjunten els documents enumerats en el punt anterior. Si es detecta alguna falta o omissió amb relació als requisits de la sol·licitud o la documentació preceptiva que s'ha d'adjuntar a esta, es requerirà a la persona interessada perquè, en un termini de deu dies, esmene la falta i presente els documents preceptius, d'acord amb allò que s'establix en l'article 71 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú, amb indicació que si no ho fa en l'esmentat termini se li tindrà per desistida de la seua petició, d'acord amb allò que s'establix en l'article 92 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
4. Amb anterioritat al fet que el servici a què correspon la competència en matèria de tinença d'animals potencialment perillosos de la direcció general competent en l'esmentada matèria formule la proposta de resolució, s'ha de donar audiència a l'interessat, d'acord amb allò que s'establix en l'article 84 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
5. La resolució sobre l'estimació o desestimació de la sol·licitud d'inscripció en el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats de la Comunitat Valenciana, correspon a la persona titular de la direcció general competent en matèria d'animals de companyia.
6. El termini per a resoldre i notificar-li la resolució serà de sis mesos, comptats des de la data d'entrada de la sol·licitud en el registre de l'òrgan competent per a la seua tramitació. Transcorregut l'esmentat termini sense que s'haja dictat una resolució expressa, la sol·licitud d'inscripció es pot entendre estimada.
7. Contra les resolucions sobre la sol·licitud de la inscripció en el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats, a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, es pot interposar recurs d'alçada d'acord amb allò que s'establix en els articles 114 i 115 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 4. Acreditació administrativa de la inscripció en el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats de la Comunitat Valenciana
1. La conselleria competent en matèria d'animals de companyia, una vegada realitzada la inscripció en el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats de la Comunitat Valenciana, emetrà a petició de part una acreditació administrativa en què es reflectisquen les dades següents, actualitzades a la data d'emissió de l'esmentada acreditació:
a) Número del Registre.
b) DNI del sol·licitant.
c) Nom i cognoms del sol·licitant.
d) Formació i experiència acreditada.
e) Data de la corresponent resolució administrativa per la qual s'acorda la inscripció.
2. Els ensinistradors inscrits en el registre esmentat en el primer paràgraf poden actualitzar les dades que hi figuren, sempre que aporten la documentació acreditativa de les modificacions corresponents.
Article 5. Cancel·lació de la inscripció en el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats de la Comunitat Valenciana
La inscripció en el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats de la Comunitat Valenciana pot ser cancel·lada quan es demostre l'incompliment d'algun dels preceptes de la normativa bàsica estatal o autonòmica en matèria d'ensinistrament i animals potencialment perillosos per part de l'ensinistrador inscrit, prèvia tramitació del procediment administratiu corresponent per l'òrgan competent i amb audiència de l'interessat.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Delegació de competències i habilitació a la directora general de Producció Agrària
Es faculta la directora general de Producció Agrària per a dictar totes les instruccions que siguen necessàries per a l'aplicació i el compliment d'esta orde.
Segona. Entrada en vigor
Esta norma entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 26 de gener de 2010
La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació,
MARITINA HERNÁNDEZ MIÑANA

linea
Mapa web