Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret de 29 de desembre de 1982, pel qual s'aprova l'estructura orgànica de la Conselleria de Governaciò de la Generalitat Valenciana.

(DOGV núm. 91 de 15.01.1983) Ref. Base de dades 0012/1983

Decret de 29 de desembre de 1982, pel qual s'aprova l'estructura orgànica de la Conselleria de Governaciò de la Generalitat Valenciana.
Superada l'etapa pre-autonómica amb l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i constituides les Institucions de la Generalitat, pareix avinent acomodar l'estructura de la Conselleria de Governació a la nova situació.
D'altra banda, la transferència de noves competències i l'assumpció en un futur próxim d'altres, com a conseqüència lògica del desplegament normatiu de l'Estatut, aconsellen que la nova estructura de la Conselleria contemple no sols les necessitats actuals, sinó les que en un breu termini puguen plantejar-se.
Per tot això, a proposta del Conseller de Governació, i conformement al que estableix l'article 20.3 del Reglament de Règim Interior del Consell de la Generalitat Valenciana, prèvia deliberació, el Ple ha disposat:
Article primer
1. La Conselleria de Governació, sota la superior direcció del seu titular, desplegarà les funcions que legalment li corresponguen, a través dels centres directius següents:
- Subsecretaria.
- Secretaria General Tècnica.
- Direcció General d'interior.
- Direcció General d'Administració Local.
- Direcció General de Seguretat.
- Direcció General de Protecció Civil.
2. Amb el caràcter d'Organisme Autònom, s'adscriu a la Direcció General d'Administració Local l'Escola Valenciana d'Administració Local, la finalitat essencial de la qual és la formació i el perfeccionament dels funcionaris locals de la Comunitat Valenciana.
3. Presidit pel Conseller de Governació, existirà un Consell Assessor que l'assistirà en l'elaboració de la política de la Conselleria. Estarà format per professionals de prestigi reconegut en les matèries que són objecte de competència de la Conselleria de Governació, els quals seran designats pel Conseller. Article segon
Corresponen al Conseller de Governació les atribucions que amb caràcter general determina l'article vint del Reglament de Règim Interior del Consell, i particularment,
1. Assignar a cada Centre Directiu competències específiques, i assumir-les o delegar-les en els supòsits d'absència, vacant o incapacitat del titular.
Ordenar i autoritzar les Comissions de Servei dels funcionaris de la Conselleria.
Nomenar el representant del Consell en els Tribunals d'Oposicions a què fan referència les Resolucions de la Direcció General d'Administració Local de 16 de gener «B.O.E.» de 12 de febrer) i 10 de desembre de 1981 «B.O.E.» del 21 de gener de 1982).
4. Elevar al Ple del Consell els projectes de Decret en les matèries pròpies de la Conselleria.
5. Dictar, en l'exercici de la seua potestat reglamentària, les oportunes Ordres i Resolucions.
Article tercer
1 . El Subsecretari de Governació, con a segona autoritat de la Conselleria, exercirà, a més de les consignades en l'article 22 del Reglament de Règim Interior del Consell, les funcions següents:
- Ostentar la representació del Departament per delegació del Conseller.
- Disposar tot allò que fa referència al règim intern dels serveis generals de la Conselleria, i resoldre els expedients respectius quan no siguen facultat privativa del Conseller o dels Directors Generals.
- Actuar com a òrgan de comunicació amb la resta de Conselleries, i amb els Organismes Autònoms i Entitats que hi tinguen relació.
- Exercir la resta de facultats, prerrogatives i funcions que li siguen atribuïdes per les disposicions vigents i les que li delegue el Conseller.
Sense perjudici de la seua dependència funcional de la Conselleria d'Hisenda, queda adscrita a la Subsecretaria de Governació la Intervenció Delegada de la Intervenció General, amb l'estructura i funcions vigents actualment.
3. Dependran de la Subsecretaria de Governació les Unitats següents, amb nivell orgànic de Servei:
- Inspecció General de Serveis.
- Oficialia Major.
- Gabinet Tècnic.
4. Queda adscrita a la Subsecretaria de Governació la Junta de Compres i Contractacions.
Article quart
1 . La Secretaria General Tècnica, amb rang de Direcció General, és l'òrgan d'estudi per a la programació, organització i coordinació dels serveis de la Conselleria, sota la superior direcció del seu titular. Amb caràcter general, exercirà les funcions previstes a l'article 24 del Reglament de Règim Interior del Consell, i especialment:
- Prestar assistència Tècnica i administrativa al Conseller, Subsecretari i Directors Generals, en tots els assumptes que jutgen convenients.
- Suggerir les reformes que s'adrecen a millorar l'administració i els mètodes de treball, a fi que els distints serveis del Departament puguen actuar amb la màxima economia, celeritat i eficàcia.
- Fomentar la normalització i simplificació dels documents, material i mobiliari d'oficina, així com la progressiva mecanització i automatisme d'aquells serveis que ho requeresquen pel seu volum.
- Realitzar els estudis analítics del cost dels serveis.
- Preparar els manuals d'organització i mètodes, així com les normes tècniques necessàries per a la racionalització i augment de la productivitat dels serveis.
- Elaborar i informar els projectes de modificació orgànica dels serveis de la Conselleria, a fi d'evitar la duplicitat d'òrgans i funcions, així com realitzar els estudis per a l'actuació coordinada de les Direccions Generals que li siguen especialment confiats.
- conèixer de totes les imposicions que puguen emanar de la Conselleria i preparar les compilacions, refundicions o revisions dels textos legals vigents, i proposar les modificacions necessàries per a actualitzar-les.
- Impulsar la formació i perfeccionament dels funcionaris de la Conselleria.
- Dirigir el funcionament de les «Oficines d'informació» i «Iniciatives i Reclamacions», que s'establiran al seu temps.
- Tenir cura de les publicacions tècniques, periòdiques o no, i crear un centre de documentació bibliogràfic en ordre a la millora i perfeccionament dels serveis. La biblioteca de la Conselleria i el seu fons editorial orientaran l'activitat i funcionament cap a l'estudi, la documentació i el perfeccionament professional que se'ls assenyale.
- Preparar, a sol·licitud del Conseller, del Subsecretari o dels Directors Generals, els projectes de caràcter Tècnic i la recopilació d'antecedents, redacció d'informes i propostes que se li sol·liciten.
- Mantenir contactes informatius amb els serveis que, en l'Administració Central i en altres Comunitats Autònomes, despleguen funcions anàlogues a les de la Conselleria de Governació.
- Proposar l'ordre de prioritat i les diverses fases temporals per a assolir el desenvolupament integral dels serveis encomanats a la Conselleria, amb determinació expressa de les necessitats i plans generals d'actuació necessaris.
- Conéixer, en col·laboració amb l'Institut Nacional d'Estadística, les dades i les series estadístiques relacionades amb el desplegament real de l'activitat de la Conselleria, de les seues oficines a Castelló, Alacant i València, i dels Organismes Autònoms.
2. La Secretaria General Tècnica s'estructurarà en les unitats següents, amb nivell orgànic de Servei:
- Legislació, Informes i Dictàmens.
- Arxiu, Biblioteca i Publicacions.
- Informàtica i Estadística.
- Estudis i Programes.
Article cinquè
1. Els Directors Generals dirigeixen i gestionen els assumptes propis del Centre Directiu respectiu, fiscalitzen les dependències al seu càrrec i proposen al Conseller les Resolucions que jutgen escaients en els assumptes que siguen de la seua competència, la tramitació dels quals pertoca als Serveis i Unitats que depenen d'ells.
2. Anualment elevaran al Conseller un informe sobre la marxa, cost i tendiment dels Serveis al seu càrrec.
Article sisé
Per al millor compliment dels seus fins, la Direcció General d'interior s'estructurarà en les unitats següents:
Servei de Qualificació d'Activitats.
- Servei de Drets Ciutadans, Fundacions i Associacions.
- Servei d'Autoritzacions Administratives.
- Servei de Consultes Populars i Processos Electorals.
Article seté
1 . El Servei de Qualificació d'Activitats té al seu càrrec la instrucció i tramitació dels expedients de les activitats subjectes a qualificació, la competència de les quals fou transferida pel Reial Decret 278/1980, de 25 de gener, i totes les que ho puguen ser en el futur en la mateixa matèria.
El Servei de Qualificació d'Activitats exerceix, sota l'autoritat del Director General d'interior, les funcions d'inspecció, vigilància, requeriment als Alcaldes i propostes de sanció que pertoquen a l'exercici de les competències a què fa referència el punt anterior. L'especial regulació d'aquesta matèria serà desenvolupada reglamentàriament.
Article vuité
El Servei de Drets Ciutadans, Fundacions i Associacions desplegarà l'actuació en les àrees següents:
1. La de promoció ciutadana i reinserció social fomentarà la creació i facilitarà l'actuació d'lnstitucions i Centres a aquells grups o sectors socials necessitats de protecció especial.
2. Tramitació, règim jurídic i Registre de Fundacions i Associacions de caràcter docent, cultural, artístic, benéfico-assistencial i similars que tinguen establert el domicili dins del territori de la Comunitat Valenciana, quan les esmentades competències siguen transferides a la Generalitat Valenciana. Article nové
Al Servei d'Autoritzacions Administratives correspondrà la gestió de les competències que siguen transferides a la Generalitat Valenciana en matèria d'espectacles públics, casinos, jocs i apostes, que siguen atribuïdes per la legislació a l'autoritat governativa.
Article deu
El Servei de Consultes Populars i Processos Electorals exercirà la gestió de les competències que en aquestes matèries corresponen a la Generalitat Valenciana a conseqüència de les disposicions de l'article 32.8 de l'Estatut d'Autonomia, i assumirà la responsabilitat de la propaganda institucional, el foment del sufragi, la informació ciutadana, l'organització de les eleccions, la celeritat i exactitud de l'escrutini i, en general, totes aquelles tasques que faciliten als ciutadans l'exercici del dret al vot i el més ràpid i exacte coneixement dels resultats electorals.
Article onze
1 . La Direcció General d'Administració Local tindrà al seu càrrec l'estudi, informe resolució dels assumptes que siguen competència seua en matèria de règim jurídic, personal, organització, béns i serveis de les Corporacions Locals.
2. Per al millor compliment dels seus fins, la Direcció General d'Administració Local s'estructurarà en les unitats següents:
- Servei de Règim Jurídic de l'Administració Local.
- Servei d'assessorament, Coordinació i Cooperació amb els Ens Locals.
- Servei de Selecció i Formació de Funcionaris Locals.
Article dotze
El Servei de Règim Jurídic de l'Administració Local tramita, instrueix i elabora les propostes de Resolucions procedents, en els expedients i assumptes referents a les matèries d'Administració Local transferides, a què fa referència el Reial Decret 695/1979, de 13 de febrer, modificat pel 1.710/1979, de 16 de juny, i Decret del Consell de 2 d'agost de 1979, i les que en el futur siguen transferides sobre la matèria.
Igualment correspon al Servei esmentat la tramitació, instrucció i elaboració de les propostes de resolució que escaiguen en els assumptes relatius a la Legislació del Sòl, a què fa referència l'article 4.1 del Decret del Consell de 2 d'agost de 1979, en relació amb el Reial Decret 299/1979, de 26 de gener.
Article tretze
El Servei d'assessorament, Coordinació i Cooperació amb els Ens Locals prestarà assistència a les Corporacions Locals assessorant-les Tècnicament i jurídica; coordinarà l'estudi i elaboració dels Plans Provincials d'Obres i Serveis, i gestionarà els mitjans materials efectes a tals actuacions, en els termes establerts al Títol IV de l'Estatut.
Igualment seran objecte d'estudi i proposta, les corresponents instrumentacions jurídiques que faciliten la institucionalització i el funcionament de les entitats territorials a què fan referència els apartats 2 i 3 de l'article 46 de l'Estatut d'Autonomia.
Article catorze
El Servei de Selecció i Formació de Funcionaris Locals exercirà les competències derivades de les resolucions de la Direcció General d'Administració Local de 16 de gener i 10 de desembre de 1981, i les que hi pertoquen conformement a l'article 32.1 del vigent Estatut d'Autonomia en matèria de funcionaris d'Administració General i Especial de les Corporacions Locals, així com l'organització de seminaris, cursos i jornades que redunden en els processos de formació i reciclatge dels funcionaris al servei de l'Administració Local.
Article quinze
1. La Direcció General de Seguretat és el Centre Directiu de la Conselleria de Governació encarregat de gestionar les competències atribuïdes a la Generalitat Valenciana en l'article 36 de l'Estatut, així com de coordinar- l'actuació de les policies locals i de la formació i perfeccionament dels seus membres, en els termes establerts en l'article 148.22 de la Constitució.
2. La Direcció General de Seguretat s'estructura en les unitats administratives següents:
- Servei de Protecció de la Generalitat. - Servei de Policia.
Article setze
1. El Servei de Protecció de la Generalitat tindrà al seu càrrec la selecció, formació i enquadrament del personal encarregat de la vigilància i custòdia dels edificis i instal·lacions de la Generalitat Valenciana, així com dels elements materials i instal·lacions destinats a tal funció.
2. Del Servei esmentat dependrà el Cas de Guàrdies de la Generalitat, que exercirà les funcions de seguretat assenyalades en l'apartat anterior, els d'Unitat d'Honors i Protocol i les d'escorta i protecció personal.
Article desset
Del Servei de Policia dependrà el cos únic de Policia Autònoma de la Comunitat Valenciana; igualment tindrà al seu càrrec la programació i coordinació operativa de les distintes policies locals i l'elaboració de plans conjunts d'actuació. Impulsarà la modernització i millora dels seus mitjans materials i Tècnics, i assumirà la formació i perfeccionament dels seus membres.
Article divuit
1. La Direcció General de Protecció Civil exercirà les funcions següents:
- Elaborar plans i projectes per a la protecció de persones, instal·lacions i béns d'interés general, en cas de sinistre o catàstrofe, així com planificar les actuacions necessàries per a garantir el normal funcionament dels serveis essencials.
- Organitzar i fomentar la formació i perfeccionament del personal que pot exercir funcions de protecció civil.
- Coordinar i dirigir les actuacions que en matèria de protecció civil afecten a la Comunitat Valenciana.
2. La Direcció General de Protecció Civil s'estructura en les unitats següents:
- Servei d'Estudi i Formació.
- Servei de Coordinació Operativa.
- Servei de Mobilització.
Article denou
El Servei d'Estudis i de Formació tindrà al seu càrrec la realització d'estudis en matèria de protecció civil, la formació i perfeccionament del personal professional i voluntari, l'elaboració d'un Catàleg de recursos mobilitzables en casos d'emergència i, en general, la promoció d'iniciatives, tant públiques com privades, que contribuesquen a la millor preparació dels ciutadans a situacions catastròfiques.
Article vint
1. Al Servei de Coordinació Operativa pertocarà l'elaboració de plans i projectes d'actuació en cas de sinistre, catàstrofe o paralització de serveis públics essencials; el desplegament, direcció i coordinació de les actuacions operatives; l'estudi de propostes i coordinació de les ajudes, beneficis i subvencions que s'hi puguen concedir; la coordinació i l'impuls dels Organismes i Dependències de la Generalitat relacionades amb la protecció civil i l'execució de totes les actuacions tendents a prevenir i, si s'escau, esmenar els estralls causats.
2. Pertocarà a aquesta unitat, de manera específica, la coordinació, la posta a punt i la direcció dels serveis d'alarma i transmissions, d'evacuació, dispersió i allotjament, de prevenció i extinció d'incendis, de salvament i socorrisme.
Article vint-i-un
El Servei de Mobilització tindrà cura del perfecte estat d'utilització dels mitjans materials efectes a la protecció civil; impulsarà l'adscripció a aquestes tasques d'institucions i Organismes.
També tindrà al seu càrrec la programació, execució i avaluació d'exercicis pràctics i operacions generals dels serveis de referència; l'organització i activitats per a l'orientació de l'opinió pública i, en general, la mobilització i l'adscripció a tasques de protecció civil de tots els elements possibles, materials i humans, en el triple vessant ciutadà, social i institucional.
Article vint-i-dos
Dependran directament del Subsecretari, o de l'òrgan Directiu en què aquell delegue, las funcions d'elaboració i seguiment de pressupost, comptabilitat i caixa, registre de documentació, règim de personal, contractació i inventari de material.
Article vint-i-tres
La direcció dels diferents Serveis determinats en aquest Decret serà encomanada als funcionaris públics que treballen al servei de la Conselleria. Altrament, podrà ser accidentalment exercida per personal contractat que estiga en possessió de la titulació requerida.
Article vint-i-quatre
Pertoca al Conseller de Governació determinar el nombre, la denominació i les funcions assignades a les Seccions i Negociats dels diferents Serveis esmentats als articles anteriors. Article vint-i-cinc
La Junta de Compres i Contractació de la Conselleria està constituïda pel Subsecretari de Governació, que la presideix, el Secretari General Tècnic, el Director General d'interior el Director General d'Administració Local, el Director General de d'Interior, el Director General de Seguretat i el Director Gener Protecció Civil.
Correspon a l'esmentada Junta decidir les adquisicions de tota mena de béns i serveis, així com l'adjudicació dels contractes en els quals siga part interessada la Conselleria de Governació. Article vint-i-sis
Són òrgans col·legiats de la Conselleria de Governació:
a) La Comissió de Qualificació d'Activitats de la Generalitat Valenciana.
b) Les Comissions Provincials de Qualificació d'Activitats d'Alacant, Castelló i València. Article vint-i-set
La Comissió de Qualificació d'Activitats de la Generalitat Valenciana té la composició següent:
1 . President: El Subsecretari de Governació. Vicepresident: El Director General d'interior.
Vocals: Un Director General per cada Departament que integra el Consell, designat pel Conseller corresponent, i els Presidents de les Diputacions Provincials d'Alacant, Castelló i València.
Secretari: El Secretari General Tècnic de la Conselleria de Governació.
2. Tenen la condició de Vocals amb veu i sense vot els membres següents:
El Cap del Servei de Qualificació, d'Activitats de la Direcció General d'interior.
Igualment tindrà aquesta condició qualsevol persona que, per raó dels seus específics coneixements, siga designada a aquests efectes pel President de la Comissió.
Article vint-i-vuit
Les Comissions Provincials de Qualificació d'Activitats d'Alacant, Castelló i València tenen la composició següent:
President: El Director General d'interior.
Vicepresident: El Secretari General Tècnic de la Conselleria de Governació.
Vocals: Un Director General o, en representació Seta, un funcionari amb categoria orgànica de Cap de Servei per cada una de les Conselleries següents: Obres Públiques i Urbanisme, Sanitat, Treball i Seguretat Social, Indústria i Comerç, Agricultura, Pesca i Alimentació i Transports i Turisme; un Diputat en representació de la Diputació Provincial; l'Alcalde-President de la capital de la província, i tres Alcaldes Presidents dels Ajuntaments de la província, designats per la Comissió de Qualificació d'Activitats de la Generalitat Valenciana, a proposta del seu President.
Secretari: El Cap del Servei de Qualificació d'Activitats de la Direcció General d'interior o, per designació expressa del President, un funcionari del Servei susdit.
Ponents: Actuaran com a ponents de cada Comissió Provincial de Qualificació d'Activitats, que a aquests efectes tindran la condició de vocals amb veu però sense vot, els següents:
Un Tècnic Superior designat pel Conseller de Governació.
Un Tècnic Superior designat per la Conselleria d'Indústria i Comerç.
Un Tècnic Superior designat pel Conseller d'Obres Públiques i Urbanisme.
Un Metge, un Veterinari i un Tècnic Superior de Seguretat i Higiene del Treball, designats pel Conseller de Sanitat, Treball i Seguretat Social.
Amés, el President pot designar, com a ponents, les persones que hagen de dictaminar els projectes rebuts entre els que, a aquests efectes, li siguen proposats, a requeriment seu, per les Conselleries i altres organismes que tinguen relació més directa amb l'activitat de què es tracte, o per raó de les circumstàncies que se'n puguen derivar.
Article vint-i-nou
Pertoca a la comissió de Qualificació d'Activitats de la Generalitat Valenciana:
a) Dirigir i orientar les Comissions Provincials per tal que actual amb unitat de criteri.
b) Evacuar les consultes que eleven les Comissions Provincials de Protecció Ambiental o els Ajuntaments.
c) Emetre informe sobre els projectes municipals que considere oportuns el Conseller de Governació.
d) Emetre informe, a requeriment del Conseller de Governació, sobre la problemàtica concreta del medi ambient i, si s'escau, sobre les mesures i propostes que, al seu parer, hagen de ser adoptades pels Organismes Legislatius Autonómics corresponents.
Article trenta
Pertoquen a les Comissions Provincials de Qualificació d'Activitats les competències que el Reglament d'Activitats Molestes, Insalubres, Nocives i Perilloses, de 30 de novembre de 1961, atribueix a l'Administració Civil de l'Estat, referent a:
a) Qualificació i emissió d'informes en els expedients d'Activitats Molestes, Insalubres, Nocives i Perilloses.
b) Emetre informe sobre les Ordenances i Reglaments municipals en allò que fa referència a Activitats Molestes, Insalubres, Nocives i Perilloses.
c) Proposar als Alcaldes les mesures que jutgen pertinents en aquells - casos en què, sense que hi haja petició de part interessada, consideren oportuna la implantació de determinades mesures correctores en activitats exercides als termes municipals respectius.
d) Informar al Director General d'interior sobre els Recursos d'Alçada que s'interposen contra les sancions imposades pels Alcaldes en matèria regulada pel Reglament d'Activitats Molestes, Insalubres, Nocives i Perilloses.
Article trenta-un
Es faculta al Conseller de Governació per tal que, dins el marc de la desitjable descentralització administrativa, establesca les unitats i dependències territorials que jutge escaients.
Article trenta-dos
Es faculta el Conseller de Governació per tal que, d'acord amb el que disposa l'article 31 del Reglament de Règim Interior del Consell, dicte les corresponents Ordres que desenvolupen aquest Decret.
DISPOSICIO TRANSITORIA
Única
En tant que no siguen assumides totes les competències que s'hi regulen, ni es dote la Conselleria de Governació de la totalitat dels mitjans personals i materials per al normal funcionament, el Conseller de Governació podrà ordenar l'acumulació de les funcions inherents als càrrecs directius de la Conselleria en una sola persona, sempre que no es perjudique l'exercici de les funcions.
Cosa que fem pública perquè en prengueu coneixement. València, a 29 de desembre de 1982.
El Conseller de Governació,
FELIP GUARDIOLA I SELLES

linea
Mapa web