Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

RESOLUCIÓ de 3 de febrer de 2017, de la Direcció General de Política Educativa, per la qual es donen instruccions per a l'aplicació del Programa d'educació plurilingüe dinàmic i l'elaboració del Projecte lingüístic de centre en els centres d'Educació Infantil i Primària per al curs 2017-2018. [2017/945]

(DOGV núm. 7974 de 07.02.2017) Ref. Base de dades 001329/2017

RESOLUCIÓ de 3 de febrer de 2017, de la Direcció General de Política Educativa, per la qual es donen instruccions per a l'aplicació del Programa d'educació plurilingüe dinàmic i l'elaboració del Projecte lingüístic de centre en els centres d'Educació Infantil i Primària per al curs 2017-2018. [2017/945]
El Decret 9/2017, de 27 de gener, del Consell, pel qual s’estableix el model lingüístic educatiu valencià i se’n regula l’aplicació als ensenyaments no universitaris de la Comunitat Valenciana, estableix un únic Programa d’educació plurilingüe dinàmic amb sis nivells. Per a la implantació d’aquest model d’educació plurilingüe, els centres han de tindre autoritzat el Projecte lingüístic de centre abans del període d’admissió de l’alumnat.
Per aquest motiu, és necessari donar instruccions que faciliten i orienten els centres educatius en la implantació del Programa d’educació plurilingüe dinàmic i en el procés d’elaboració del Projecte lingüístic de centre. Així, amb aquesta resolució es concreta l’aplicació del Programa d’educació plurilingüe dinàmic (PEPD), regulat pel Decret 9/2017, per al curs 2017-2018, i es donen instruccions per a l’elaboració i autorització del Projecte lingüístic de centre (PLC).
Segons el calendari d’implantació del PEPD que s’indica en la disposició transitòria primera del Decret 9/2017, els centres educatius sostinguts amb fons públics han d’aplicar aquest programa plurilingüe el curs 2017-2018 en el segon cicle d’Educació Infantil.
Els centres privats no concertats poden acollir-se al que disposen el Decret 9/2017 i aquesta resolució.
Per això, en virtut de les competències assignades pel Decret 155/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, resolc:

Primer. El Programa d’educació plurilingüe dinàmic
1. En aplicació de l’article 9 i de la disposició transitòria primera del Decret 9/2017, els centres educatius han d’aplicar el Programa d’educació plurilingüe dinàmic a partir del curs 2017-2018.
2. Els centres han d’optar per un únic nivell del PEPD, segons s’indica en els articles 9 i 10 del Decret 9/2017.
3. Cada centre ha d’elaborar el PLC, document que recull la concreció del nivell del PEPD que aplique.

Segon. El Projecte lingüístic de centre
1. El Projecte lingüístic de centre, tal com queda establit en l’article 17 del Decret 9/2017, constitueix el conjunt de decisions consensuades que pren l’equip docent per a organitzar l’ensenyament i l’ús de les llengües des d’una perspectiva plurilingüe, i per a la promoció de l’ús social i institucional del valencià en el centre.
2. Per a la implantació del Programa d’educació plurilingüe dinàmic el curs 2017-2018, els centres educatius d’Infantil i Primària han de presentar la proposta de PLC, per a l’autorització per part de l’Administració, abans del 15 de març de 2017.

Tercer. Estructura del Projecte lingüístic de centre
EL PLC, d’acord amb el que regula l’article 19 del Decret 9/2017, ha d’incloure:
1. Anàlisi dels elements del context extern i intern del centre relacionats amb l’educació lingüística.
a) Dades del centre: titularitat i ideari (públic o privat, religiós o laic...), singularitat (centres rurals agrupats, centres incomplets...).

b) Situació sociolingüística de l’entorn del centre.
c) Característiques sociolingüístiques i culturals de l’alumnat. Actitud envers l’educació i la convivència multicultural i plurilingüe.
d) Actitud de les famílies envers l’educació dels seus fills i filles al centre i envers l’educació plurilingüe.
e) Competència plurilingüe del personal docent i del personal no docent, d’acord amb el que s’indica en l’article 34 i en la disposició transitòria segona del Decret 9/2017.
f) Programes lingüístics que ja aplica el centre en el moment d’entrada en vigor d’aquest decret.
2. Objectius del Projecte
El centre ha d’establir els objectius del PLC, arreplegant els objectius que figuren en l’article 18 del Decret 9/2017, a més d’aquells objectius propis que el centre determine a partir del context i de la seua proposta pedagògica.
3. Pla d’ensenyament i ús vehicular de les llengües
a) Gestió de la diversitat de les llengües: concreció i adequació del PEPD
D’acord amb la disposició addicional huitena del Decret 9/2017, els centres d’Infantil i Primària han de triar un nivell igual o superior al programa plurilingüe que tenen autoritzat en el moment d’entrada en vigor d’aquest decret.
El centre ha de concretar el nivell del PEPD que aplicarà, atenent l’anàlisi del context i els objectius previstos, i ha de presentar una proposta que incloga les decisions pel que fa a l’organització i tractament didàctic de l’ensenyament i ús vehicular de les llengües. Aquesta concreció s’ha de plasmar en un cronograma on s’indique el moment d’introducció de cada una de les llengües curriculars i, per a cada nivell d’Infantil i Primària, la relació d’àrees no lingüístiques vehiculades en cada una de les llengües.
Els centres o grups que utilitzen una metodologia de treball per projectes o qualsevol altra metodologia amb plantejaments globalitzats han de respectar en tots cas la proporció entre les llengües del nivell del PEPD que han triat, tant pel que fa al tractament de les llengües com a àrea com pel que fa al seu ús vehicular.
b) Intervenció didàctica a l’aula
En l’aplicació pràctica a l’aula, el professorat ha de tindre en compte els plantejaments següents sobre la metodologia i l’ús estratègic de les llengües curriculars i no curriculars:
– Un plantejament global de l’ensenyament i ús vehicular de totes les llengües exigeix enfocaments plurilingües en línia amb la proposta del Consell d’Europa a través del Marc europeu comú de referència per a les llengües, especialment els enfocaments plurilingües integrats: el tractament integrat de les llengües (TIL) i el tractament integrat de les llengües i els continguts de les àrees no lingüístiques (TILC).
– L’enfocament comunicatiu comú per a totes les llengües implica l’atenció al conjunt de la complexitat comunicativa i un tractament metodològic diferenciat que contemple les característiques específiques de cada llengua.
– La llengua d’inici del tractament sistemàtic de la lectura i de l’escriptura ha d’estar relacionada amb la proporció d’ús de les llengües cooficials del nivell del PEPD que s’aplica, així com amb la presència social de cada llengua en el context. En els nivells bàsics, la lectoescriptura s’ha d’iniciar en castellà; en els nivells avançats, s’ha de fer en valencià. En els nivells intermedis, els centres poden optar per iniciar-la en una o altra llengua o per fer un tractament simultani de la lectoescriptura, tenint en compte que les competències adquirides en una llengua amb menor presència són fàcilment transferibles a l’altra llengua si hi ha motivació i exposició suficient a aquesta llengua. La decisió sobre la llengua o les llengües d’inici del tractament sistemàtic de la lectura i de l’escriptura ha d’assegurar que en acabar l’etapa d’Infantil l’alumnat estiga preparat per a seguir àrees el contingut de les quals es vehicule oralment i per escrit en valencià o en castellà.

– La falta de presència social del valencià s’ha de compensar amb l’ús vehicular i social dins de l’escola, creant contextos d’ús significatius que faciliten la interacció en valencià, d’acord amb el que estableixen l’article 6.5 de l’Estatut d’Autonomia i l’article 6 de la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d’ús i ensenyament del valencià, amb la finalitat de contribuir a l’assoliment de l’objectiu i) del PEPD indicat en l’article 8 del Decret 9/2017.
– L’escola és l’espai adient per a passar dels usos lingüístics col·loquials informals de la llengua als formals.
– Les tecnologies de la informació i de la comunicació s’han d’utilitzar de forma habitual per a l’aprenentatge de les llengües.
– En el tractament comunicatiu i estratègic de la lectura i l’escriptura en anglés s’ha de partir d’habilitats i estratègies ja apreses en les altres llengües del currículum.
– En l’ensenyament de les àrees lingüístiques, la llengua d’ensenyament ha de ser necessàriament la llengua objecte d’aprenentatge.
– En les àrees no lingüístiques la comunicació, tant oral com escrita, s’ha de realitzar en la llengua vehicular de l’àrea.
– Els materials curriculars, com ara el llibre de text o els materials propis elaborats pel centre, han d’estar redactats en la llengua en què s’impartisca o vehicule l’àrea.
c) Suport a l’ensenyament i ús vehicular de les llengües
Els centres han de reflectir en el seu PLC les mesures de suport relacionades amb aquests àmbits:
– Organització pedagògica del centre: mesures organitzatives que garantisquen, en l’ensenyament i ús vehicular de les llengües, la coherència en els diferents nivells i la continuïtat entre nivells i etapes, pel que fa als continguts i a la metodologia, i mesures d’organització i agrupament òptim de l’alumnat.
– Participació del centre en projectes relacionats amb el plurilingüisme (programes europeus, viatges i intercanvis; auxiliars de conversa, aplicació del Portfolio europeu de les llengües...).
d) Gestió de la diversitat de l’alumnat
Per atendre l’alumnat de nova incorporació al sistema educatiu valencià el centre ha d’establir criteris d’optimització de l’equip humà, agrupaments flexibles, etc., de manera que s’afavorisca l’atenció individualitzada a l’alumnat que necessite una atenció específica per suplir la baixa competència en alguna de les llengües oficials, oferint a cada persona el currículum que li cal per al seu progrés. A més, els centres han de programar la realització d’activitats escolars i extraescolars amb l’objectiu d’aconseguir la integració i potenciar la interculturalitat.

L’alumnat amb necessitats educatives especials ha de participar en el PEPD del centre on estiga escolaritzat, amb les adaptacions curriculars pertinents, tot garantint l’assoliment de la competència comunicativa en les llengües oficials.
4. Pla de normalització lingüística del valencià (PNL)
El PNL és la part del PLC que inclou les decisions que ha de prendre el centre pel que fa a la promoció de l’ús del valencià en els àmbits d’intervenció següents: àmbit administratiu, àmbit de gestió i planificació pedagògica i àmbit social i d’interrelació amb l’entorn, per aconseguir els objectius que figuren en l’article 18 del Decret 9/2017.


Quart. Elaboració i autorització del Projecte lingüístic de centre
D’acord amb l’article 20 del Decret 9/2017, per a l’elaboració i autorització del PLC cal seguir aquest procés:
1. El PLC s’ha d’elaborar per a un termini màxim de quatre cursos escolars.
2. La proposta de PLC ha de ser elaborada de manera col·lectiva i democràtica a partir de les aportacions del professorat dels diferents nivells educatius. El procés d’elaboració de la proposta de PLC ha de ser coordinat per la Comissió de Coordinació Pedagògica i la proposta, debatuda pel claustre fins a arribar a un consens que s’ha d’elevar al Consell Escolar per a l’aprovació.
3. El Consell Escolar ha d’aprovar en sessió extraordinària la proposta de PLC per majoria qualificada de dos terços dels seus membres.
En els centres privats concertats, i en els privats que vulguen acollir-se al Decret 9/2017, l’elaboració, la sol·licitud d’autorització i la coordinació del PLC corresponen a la titularitat del centre, oït el Consell Escolar.
4. El centre ha d’elaborar el seu PLC utilitzant la corresponent aplicació informàtica de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.
5. Una vegada aprovada la proposta pel Consell Escolar, o per la titularitat en el cas dels centres privats concertats, la direcció del centre ha d’omplir les dades en l’aplicació informàtica específica i ha d’ajuntar l’acta del Consell Escolar.
6. La Inspecció d’Educació ha de valorar la proposta de PLC que presenta el centre i, posteriorment, emetre l’informe corresponent.

7. La Direcció General de Política Educativa ha d’autoritzar la proposta de PLC o, si escau, fer una proposta de modificació.
8. La Direcció General de Política Educativa ha d’aplicar els criteris següents per a l’autorització de la proposta:
– El nivell del PEPD proposat s’ajusta als objectius i al context del centre.
– El centre ha triat un nivell del Programa plurilingüe igual o superior al que ja aplicava en el moment d’entrada en vigor del Decret 9/2017, d’acord amb la disposició addicional huitena.
– La proporció d’àrees que es vehiculen en cada llengua correspon al nivell del PEPD triat pel centre.
– El PNL proposat s’adequa al context i als objectius del centre.
– La proposta de PLC està aprovada per dos terços o més dels representants del Consell Escolar.
– L’informe de la Inspecció d’Educació.
9. La Direcció General de Política Educativa ha de remetre al centre l’autorització del PLC.
10. Abans del període d’admissió d’alumnat, els centres han de fer públic, a través del tauler d’anuncis, el Projecte lingüístic de centre.

11. Per a l’elaboració del PLC, els centres poden comptar amb el suport dels assessors tècnics docents en matèria d’educació plurilingüe.


Cinqué. Aplicació del PEPD en les unitats del nivell educatiu de 2 a 3 anys
D’acord amb el que es diu en la disposició addicional segona del Decret 9/2017, els centres públics que tenen autoritzades de forma experimental unitats del nivell educatiu de 2 a 3 anys del primer cicle d’Educació Infantil (d’acord amb l’Ordre 7/2015, de 17 de setembre, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es regulen les bases que han de regir la implantació d’un projecte experimental d’incorporació del nivell educatiu de 2 a 3 anys en determinats col·legis d’Educació Infantil i Primària de titularitat de la Generalitat) han d’aplicar la mateixa distribució horària que tinguen aprovada per al primer nivell del segon cicle d’Educació Infantil.


Sisé. Flexibilització de la implantació
Segons que es preveu en la disposició transitòria primera del Decret 9/2017, els centres educatius poden modificar el calendari d’implantació del PEPD, en les situacions següents:
1. Els centres d’Infantil i Primària poden anticipar l’aplicació del PEPD. Per això, ho han d’indicar en el PLC que, en tot cas, ha d’estar autoritzat abans del període d’admissió d’alumnat del curs 2017-2018. Es pot anticipar la implantació del programa en totes les etapes o només en alguns nivells o etapes del centre, però sempre de manera progressiva.
2. Els centres rurals agrupats (CRA) i els centres incomplets (que tenen més d’un nivell educatiu agrupat en una mateixa aula) han d’anticipar el calendari d’implantació, segons l’agrupament de nivells que tinguen, per poder donar resposta a tot l’alumnat.
3. Els centres que apliquen el Programa plurilingüe d’ensenyament en castellà (PPEC), segons el model lingüístic del Decret 127/2012, i vulguen aplicar el nivell avançat 1 o 2 del PEPD, poden modificar el calendari d’implantació del segon cicle d’Educació Infantil, de manera que en el curs 2017-2018 s’aplique el programa només en el primer nivell del segon cicle d’Educació Infantil i, en els dos cursos posteriors, s’aplique als altres dos nivells d’Infantil progressivament.

4. Els sis centres d’Educació Infantil i Primària que tenen autoritzat un programa experimental plurilingüe regulat per l’Ordre de 19 de maig de 2009, de la Conselleria d’Educació, per la qual s’estableix l’organització, estructura i funcionament d’un programa experimental plurilingüe a la Comunitat Valenciana (derogada pel Decret 9/2017), han d’implantar el nou model del PEPD en el curs 2017-2018 en el primer nivell del segon cicle d’Educació Infantil.


Seté. Entrada en vigor
Aquesta resolució entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
De conformitat amb el que estableixen els articles 112, 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i els articles 10, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, contra aquest acte, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar un recurs potestatiu de reposició o plantejar directament un recurs contenciós administratiu en els terminis i davant dels òrgans que s’indiquen a continuació:
a) El recurs de reposició haurà d’interposar-se davant de la conselleria competent en matèria educativa, en el termini d’un mes a comptar des de l’endemà de notificar-se.
b) El recurs contenciós administratiu haurà de plantejar-se davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en el termini de dos mesos a comptar des de l’endemà de notificar-se.

València, 3 de febrer de 2017.– El director general de Política Educativa: Jaume Fullana Mestre.

linea
Mapa web