Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. RESOLUCIÓ de 27 de febrer de 2019, de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, per la qual es dona publicitat al Pla de formació del personal examinador de les proves de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià per a l'any 2019 i s'estableix el procediment que regula l'acreditació d'aquest personal. [2019/2072]

(DOGV núm. 8497 de 01.03.2019) Ref. Base de dades 002017/2019

RESOLUCIÓ de 27 de febrer de 2019, de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, per la qual es dona publicitat al Pla de formació del personal examinador de les proves de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià per a l'any 2019 i s'estableix el procediment que regula l'acreditació d'aquest personal. [2019/2072]

L’adaptació de les proves de certificat de nivell de valencià que organitza anualment la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (en endavant, JQCV) va completar la primera etapa amb el Pla de formació del personal examinador de l’any 2017.
L’any 2018 la JQCV va convocar proves de certificat de nivell de valencià per als nivells A2, B1, B2, C1 i C2, adaptades al Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MECRL) tant en el contingut com en l’elaboració de propostes d’examen, i va completar-se’n la segona etapa amb el Pla de formació del personal examinador de l’any 2018.

La necessitat de poder disposar cada vegada més de persones que coneguen el MECRL i de poder actuar de forma més coordinada i objectiva, ens obliga a continuar la formació dels examinadors i examinadores que col·laboren habitualment en les proves de la JQCV.
El Decret 128/2016, de 7 d’octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula la JQCV, assenyala, en l’article 1, que la conselleria competent en matèria de política lingüística i gestió del multilingüisme té com a funció registrar, expedir, homologar i validar els certificats oficials administratius de coneixements de valencià, així com organitzar les proves per a obtindre’ls.
L’Ordre 7/2017, de 2 de març, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es regulen els certificats oficials administratius de coneixements de valencià de la JQCV, el personal examinador i l’homologació i la validació d’altres títols i certificats, estableix, en l’article 2, que correspon a la direcció general amb competències en matèria de política lingüística i gestió del multilingüisme establir la formació i l’especialització del personal examinador.

L’article 3 de l’ordre esmentada estableix que l’òrgan competent ha de vetlar perquè les proves siguen adequades a la funció social que compleixen, d’acord amb la realitat sociolingüística valenciana, els criteris pedagògics, els avanços de la lingüística, l’evolució del sistema educatiu, la normativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, els criteris lingüístics d’aplicació a l’Administració de la Generalitat i els seus ens instrumentals, i els criteris d’avaluació que emanen del Marc Europeu Comú de Referència.
El capítol IV regula els requisits, l’acreditació i la formació dels examinadors i les examinadores, i el punt 4 de l’article 14 preveu que es done publicitat, mitjançant una resolució, del pla de formació del personal examinador aprovat anualment pel Ple de la JQCV.

En la reunió del Ple de la JQCV del dia 21 de febrer de 2019 es va adoptar l’acord d’aprovar el Pla de formació del personal examinador de les proves de la JQCV per a l’any 2019 i el procediment que regula l’acreditació d’aquest personal.
En virtut de l’acord esmentat, i de conformitat amb les competències que té atribuïdes la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme pel Decret 155/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, resolc:


Primer. Publicitat del Pla
Donar publicitat del Pla de formació del personal examinador de les proves de la JQCV per a l’any 2019.

Segon. Objectius del Pla
L’article 14 de l’Ordre 7/2017, de 2 de març, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es regulen els certificats oficials administratius de coneixements de valencià de la JQCV, el personal examinador i l’homologació i la validació d’altres títols i certificats, proposa els objectius següents:
a) Conéixer els plantejaments generals del MECRL i els nivells de referència.
b) Familiaritzar-se amb el contingut i el format de les proves de la JQCV.
c) Conéixer els protocols d’administració de les proves escrites i orals de la JQCV.
d) Conéixer els criteris d’avaluació de les àrees de cada nivell de les proves de la JQCV.
A més a més, aquest pla vol aconseguir que les persones que actuen directament en l’avaluació de les proves es familiaritzen amb les plantilles d’avaluació de l’àrea d’expressió i interacció orals de cada nivell de les proves de la JQCV.

Tercer. Actuacions del Pla
1. L’article 14 de l’Ordre 7/2017, de 2 de març, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es regulen els certificats oficials administratius de coneixements de valencià de la JQCV, el personal examinador i l’homologació i la validació d’altres títols i certificats, classifica els cursos de la manera següent:

1.1. Persones directament implicades en l’avaluació de l’àrea d’expressió i interacció orals:
a) Curs d’acreditació d’examinadors i examinadores de la JQCV dels nivells A1 i A2 per a les àrees orals o escrites.
b) Curs d’acreditació d’examinadors i examinadores de la JQCV dels nivells B1 i B2 per a les àrees orals o escrites.
c) Curs d’acreditació d’examinadors i examinadores de la JQCV dels nivells C1 i C2 per a les àrees orals o escrites.
d) Altres cursos d’actualització.
1.2. Persones directament implicades en l’administració de la prova: curs d’organització de les proves en els diferents nivells.
1.3. Persones directament implicades en l’avaluació de l’àrea d’expressió escrita: curs de coordinació dels criteris d’avaluació de l’àrea d’expressió escrita.
2. Les accions formatives seran presencials.

Quart. Procediment d’acreditació dels examinadors i les examinadores
1. L’article 13 de l’Ordre 7/2017, de 2 de març, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es regulen els certificats oficials administratius de coneixements de valencià de la JQCV, el personal examinador i l’homologació i la validació d’altres títols i certificats, especifica l’acreditació dels examinadors i les examinadores que col·laboraran amb la JQCV.
2. La realització dels cursos permet obtindre l’acreditació com a examinador o examinadora de la JQCV per a totes les convocatòries en què participe.
3. Per a estar acreditat com a examinador o examinadora d’un nivell de certificat cal haver assistit a tot el curs de formació corresponent.

4. L’examinador o l’examinadora serà acreditat mitjançant un codi que l’identificarà en la base de dades de la JQCV, segons el punt 2 de l’article 13 de l’Ordre 7/2017. Aquest codi permetrà acreditar la seua tasca com a examinador o examinadora en totes les convocatòries en què participe.
5. La validesa de l’acreditació anirà lligada a la vigència dels criteris d’avaluació de les proves, sense perjuí que en el futur puga regular-se l’actualització de l’acreditació.
6. El fet d’obtindre l’acreditació no suposa la convocatòria automàtica de la persona acreditada, ja que la quantitat de persones convocades estarà determinada per les necessitats de cada convocatòria.

7. Tot això sense perjuí del que puga determinar el Ple de la JQCV per a cada convocatòria.

Cinqué. Estructura de les accions formatives
1. Els cursos per a les persones directament implicades en l’avaluació de l’àrea d’expressió i interacció orals tindran una duració de quatre hores per nivell.
2. Els cursos per a les persones directament implicades en l’administració de la prova no tindran una duració determinada.
3. Els cursos per a la coordinació dels criteris d’avaluació de l’àrea d’expressió escrita no tindran una duració determinada.
4. Els cursos podran organitzar-se en dies consecutius o no consecutius.

Sisé. Temporalització del Pla
1. Nivells B1 i C1: dues accions formatives de cada nivell abans de la convocatòria de les proves de certificat de nivell de valencià de la JQCV dels nivells A2, B1 i C1.
2. Nivells B2 i C2: dues accions formatives de cada nivell abans de la convocatòria de les proves de certificat de nivell de valencià de la JQCV dels nivells B2 i C2.
3. En el mes de juliol s’organitzaran accions formatives per als diferents nivells dins dels cursos d’estiu que organitza la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme.
4. Les necessitats que l’organització de la JQCV puga detectar poden fer variar aquesta oferta i canviar-ne la temporalització.
5. L’horari de les accions formatives serà de vesprada, de dilluns a divendres.

Seté. Destinataris del Pla
1. L’article 12 de l’Ordre 7/2017, de 2 de març, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es regulen els certificats oficials administratius de coneixements de valencià de la JQCV, el personal examinador i l’homologació i la validació d’altres títols i certificats, indica els requisits que han de complir les persones que actuen en les proves de certificació de nivell de la JQCV.

2. Les accions formatives encaminades a l’avaluació de l’àrea d’expressió i interacció orals s’adrecen exclusivament a les persones que compleixen els requisits indicats en el punt anterior.
3. Les accions formatives per als administradors i les administradores de la prova no s’adrecen exclusivament a les persones que compleixen els requisits indicats en el punt anterior.

Huité. Organització del Pla
La geografia i la distribució de les seus on es convoquen les proves són determinants a l’hora de realitzar la proposta d’actuacions formatives.
L’organització està dividida en quatre zones, i cada zona inclou els formadors i les formadores que actuen a les seus que es detallen a continuació:
– Zona A: Castelló de la Plana, Borriana, Segorbe, la Vall d’Uixó i Vinaròs.
– Zona B: València, Buñol, Llíria, Paterna, Torrent i Sagunt.
– Zona C: Alzira, Dénia, Gandia, Ontinyent, Sueca i Xàtiva.
– Zona D: Alacant, Alcoi, Benidorm, Elda, Elx, Orihuela i Villena.

Qualsevol de les localitats que organitzen proves de la JQCV pot ser seu d’una acció formativa.

Nové. Matriculació en el Pla
1. Les accions formatives s’oferiran en el web de la JQCV: http://www.ceice.gva.es/va/web/jqcv/pla-de-formacio-del-personal-examinador.
2. Les persones que ocupen les secretaries de les diverses comissions examinadores o els responsables de l’organització de les proves en les diferents seus, poden convocar les persones que consideren necessàries per a les accions formatives oferides.
3. La matriculació en les accions formatives es farà únicament de manera telemàtica.

Deu. Avaluació del Pla
El Servei d’Acreditació i Assessorament, en acabar l’acció formativa corresponent, presentarà un informe de les diferents accions desenvolupades.
Aquesta documentació formarà part de l’informe que es presentarà al Ple de la JQCV perquè el valore abans d’aprovar el pla de formació de l’any següent.

València, 27 de febrer de 2019.– El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme: Rubén Trenzano Juan.

linea
Mapa web