Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 253/1994, de 7 de desembre, del Govern Valencià, regulador de l'allotjament turístic rural a l'interior de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 2422 de 05.01.1995) Ref. Base de dades 0028/1995

DECRET 253/1994, de 7 de desembre, del Govern Valencià, regulador de l'allotjament turístic rural a l'interior de la Comunitat Valenciana.
I. L'activitat turística es troba en fase d'expansió i la busca de fórmules alternatives als productes turístics tradicionals, per a decidir la destinació turística, és una preocupació i una demanda turística tant per als consumidors com per als operadors turístics.
El turisme rural o d'interior s'ha diagnosticat com un segment en alça, perquè reuneix els ingredients de tranquil·litat, contacte amb la natural i les experiències culturals i socials de gran singularitat que constitueixen una manera d'entendre l'oci cada vegada més preuada.
II. A l'augment en aquest sector de la demanda turística, cal respondre-hi amb mesures eficaces orientades a estructurar i adequar l'oferta dels productes turístics necessaris per a satisfer-la, per dos motius fonamentals: en primer lloc, per a mantenir posicions de liderat com a destinació turística en un mercat on la competència augmenta dia rere dia i, en segon lloc, per a proveir les zones d'interior, afectades per una fase estructural d'estancament o recessió econòmica, social i de població, d'una font alternativa de recursos de vital importància. L'allotjament turístic és, en aquest sentit, un element estructural absolutament necessari per a canalitzar qualsevol estratègia de promoció turística, especialment a zones d'interior.
III. El desenvolupament de l'activitat turística en el medi rural de la Comunitat Valenciana respon a una necessitat d'assolir aquest doble objectiu: des de la perspectiva de la política turística, es pretén incorporar a l'oferta turística un producte complementari al conegut com a turisme «de sol i platja», actiu principal i majoritari de la seu imatge turística, des d'una perspectiva de política social, es considera de gran importància aprofitar els efectes positius que per a la població de les zones de l'interior pot tenir l'increment de l'activitat turística, especialment en relació amb la diversificació i l'increment de les rendes agràries i la fixació de la població al seu medi tradicional.
IV. Aquest decret ha pres en consideració les propostes normatives que, per a objectius similars, s'han plantejat des de la resta de les comunitats autònomes, evitant translacions mimètiques i tractant de trobar solucions adaptades a les característiques peculiars de l'interior de la Comunitat Valenciana.
En primer lloc, s'admet l'existència de característiques específiques del turisme d'interior en matèria d'allotjament, diferències basades en el fet que en certs supòsits l'exigència de paràmetres de dotacions i serveis perjudica més que beneficia el visitant i el mateix desenvolupament de l'activitat. Això no suposa, de cap manera, promoure un model d'allotjament degradat, que respondria a un enfocament «naturalista» totalment superat. Es pretén, doncs, obrir el ventall d'ofertes a altres modalitats que, encara que reunisquen uns requisits mínims de qualitat, tenen una demanda constatada, els dèficits de les quals pel que fa a les dotacions resulten àmpliament compensats per l'intens contacte amb el medi i l'experiència individual. Tot això, plantejat de forma que resulte compatible amb les opcions d'allotjament turístic més generales, com ara hotels, campaments de turisme o apartaments, l'ubicació dels quals a les zones d'interior encara és perfectament possible i estratègicament desitjable.
En segon lloc, es pretén augmentar la dotació quantitativa de places d'allotjament a zones d'interior i obrir una via eficaç i positiva de recuperació del patrimoni edificat tant urbà com disseminat.
En tercer lloc, es considera de gran importància estratègica aconseguir que el beneficiari de les rendes que l'activitat turística genere siga la població de les zones on es desenvolupa. Per a això, cal evitar que, a l'ombra d'aquesta iniciativa, proliferen actuacions de naturalesa especulativa que únicament tinguen com a finalitat obviar a l'acompliment de requisits de dotacions i serveis més estrictes previstos en la normativa reguladora d'establiments hotelers o apartaments turístics.
Un altre objectiu de la norma és fer compatible l'existència d'un tipus d'allotjament «diferent» amb unes condicions de qualitat suficient, i un profund respecte pel medi ambient.
V. El tractament administratiu d'aquesta modalitat d'allotjament requereix la rapidesa, senzillesa i claredat perquè en el decret s'estableixen fórmules molt simples de relació entre l'administració i els interessats, sense detriment de les funcions de control i supervisió que, en benefici del client i, en suma, de la mateixa activitat turística, l'administració ha de continuar assumint.
Per tot el que s'ha exposat, a proposta del conseller d'Indústria, Comerç i Turisme i després de la deliberació prèvia del Govern Valencià en la reunió del dia 7 de desembre de 1994,
DECRETE:
CAPíTOL I
Principis generals
Article primer
1. Aquest decret té per objecte promoure el turisme rural a l'interior de la Comunitat Valenciana. D'acord amb ell s'estableix la regulació de l'activitat turística en el medi rural i determina unes modalitats pròpies d'allotjament adequades a aquest tipus de zones de l'interior de la Comunitat Valenciana.
2. Les activitats turístiques que es desenvolupen de conformitat amb el que s'estableix en aquest decret tindran accés prioritari a les línies d'ajudes de la Generalitat Valenciana, d'acord amb el que es dispose en les normes que en regulen la concessió.
Article segon
1. Aquest decret s'aplicarà als establiments que, ubicats a zones de l'interior de la Comunitat Valenciana, es dediquen a prestar, de forma habitual i mitjançant un preu, allotjament turístic d'acord amb les especificacions que s'estableixen en aquesta norma i disposicions de desenvolupament, tot i que presten o no altres serveis complementaris.
2. Queden exclosos d'aquest decret els municipis que es trobem en algun dels següents supòsits:
a) Que el seu terme municipal siga limítrof amb el mar.
b) Que es troben inclosos o vinculats a una àrea metropolitana.
c) Que el model d'ocupació i ús del territori de seu terme municipal no responga al model rural tradicional.
3. El director general de l'Institut Turístic Valencià podrà, amb caràcter excepcional i en casos concrets, autoritzar el funcionament dels establiments i les modalitats d'allotjament previstos en aquest decret ubicats en els municipis a què es refereix l'apartat anterior.
Article tercer
A les zones d'interior de la Comunitat Valenciana es podran prestar, a més de les ja regulades per la Generalitat Valenciana, les següents modalitats d'allotjament turístic:
a) Allotjament a cases rurals compartit amb els propietaris usuaris i amb altres clients, no compartit.
b) Acampada en finca particular amb habitatge habitat.
c) Allotjament compartit amb altres clients en alberg o instal·lació d'ús col·lectiu, que rep la denominació d'alberg turístic, amb una estada com a màxim de 15 dies.
Article quart
1. Per a desenvolupar l'activitat d'allotjament turístic d'interior, els locals immobles en què es realitze hauran de disposar de:
a) Proveïment d'aigua i subministrament d'energia elèctrica assegurats.
b) Subministrament d'aigua potable.
c) Sistema efectiu d'eliminació de residus sòlids i d'abocaments.
d) Disponibilitat de comunicació telefònica, quan es trobe en el mateix local.
e) Equipament sanitari de primers auxilis.
f) Mesures de prevenció i extinció d'incendis, amb almenys un extintor per planta.
g) Informació sobre serveis de farmàcia, entitats financeres i recursos turístics de la zona en què es troba ubicat.
2. En la modalitat d'acampada en finca particular, no caldrà disposar dels serveis de subministrament d'energia elèctrica. Aquestes instal·lacions s'ajustaran a les mesures de prevenció i extinció d'incendis previstes per la normativa municipal i per la Conselleria de Medi Ambient que se'ls aplique tant per a l'habitatge com a per a la finca en què es practique l'acampada.
En cas d'estar situades en monts o terrenys forestals, seran d'aplicació a l'acampada en finca particular les condicions que per a les zones d'acampada s'estableixen en el Decret 233/94, de 8 de novembre, del Govern Valencià, pel qual es regulen les acampades i l'ús d'instal·lacions recreatives a les forests de la Comunitat Valenciana.
CAPíTOL II
De l'allotjament en cases rurals
SECCIó PRIMERA
Condicions generals del titular,
de les edificacions i de les cases rurals
Article cinqué
S'entén per allotjament en cases rurals el que s'ofereix per mitjà d'un preu i de forma habitual a les cases que acomplesquen les condicions que a continuació s'estableixen.
L'allotjament en aquest tipus d'establiment podrà ser exclusiu o compartit amb els propietaris usuals i amb altres clients.
Article sisé
1. El titular o explotador individual de les cases rurals ha d'acomplir les següents condicions:
a) Ser propietari o usuari habitual, en qualsevol de les formes legalment permeses, de l'edificació. En tot cas, caldrà la conformitat del propietari.
b) Estar empadronat o realitzar l'activitat professional, preferentment en relació amb l'agricultura, la ramaderia, l'artesania, oficis o comerç, al municipi en què estiga ubicada un dels habitatges dels quals siga titular o explotador, en els municipis limítrofs.
2. Cada titular de cases rurals no podrà tenir en explotació més de dues edificacions buides a més de la pròpia de residència.
3. L'explotació de l'allotjament serà realitzada de forma directa, individualitzada i personal pel propietari explotador.
Article seté
1. Aquesta modalitat d'allotjament es podrà prestar tant en els habitatges que estiguen aïllats i disseminats pel terme municipal com en els que formen part de nuclis urbans. En el primer cas, caldrà que disposen d'accés per a vehicles.
2. Els edificis on s'ubiquen les cases rurals no tindran més de tres altures, incloent-hi la planta baixa.
Igualment, aquests edificis no es trobaran situats a la vora de les carreteres nacionals o autonòmiques de primer rang, ni a una distància inferior a un quilòmetre d'abocadors o altres factors de contaminació ambiental.
Article vuité
1. Les cases rurals, per a obtenir la corresponent declaració com a allotjament turístic d'interior, hauran d'estar dotades, com a mínim, de les següents instal·lacions:
a) Aigua calenta a la cuina i sala de bany.
b) Calefacció en habitacions, sales de bany i zones d'ús comú.
c) Punts i preses de llum a totes les habitacions i zones d'ús comú.
d) Una sala de bany completa per cada 6 places, incloent-hi els usuaris de la casa, i un lavabo per cada 4 places més.
2. Totes les habitacions tindran ventilació directa a l'exterior.
3. Les cases rurals podran tenir una capacitat màxima de fins a 10 places, incloent-hi els llits supletoris.
SECCIó SEGONA
Condicions generals
de la prestació dels serveis
Article nové
Els allotjaments estaran a disposició dels usuaris, en condicions adequades de conservació i neteja, des del dia fixat per a l'ocupació.
Els titulars de l'explotació seran responsables de l'adequada prestació dels serveis.
Article deu
La modalitat d'allotjament compartit reunirà les següents particularitats:
a) Es podrà incloure, amb caràcter obligatori per al client, el servei de pensió alimentària completa, mitja pensió o desdejuni.
Quan el client no estiga obligat a acceptar la pensió alimentària, es facilitarà l'ús de la cuina, parament i nevera elèctrica amb congelador.
b) La neteja de les habitacions i sales de bany es realitzarà diàriament i serà a càrrec de l'explotador.
c) El servei de tovalloles i roba del llit es canviarà amb l'entrada de nous clients.
d) L'explotador de l'allotjament ara prestarà el servei de llavat i planxat de roba, ara facilitarà els mitjans necessaris perquè ho facen els clients.
Article onze
La modalitat d'allotjament no compartit reunirà les següents particularitats:
a) Es disposarà de mobiliari, efectes, parament i vaixella en bon estat de conservació i utilització.
b) Es proporcionarà als clients doble servei d'estovalles i roba de llit, excepte per a estades no superiors a tres dies, i també combustible suficient per a la cuina, l'escalfador i la calefacció.
c) L'allotjament haurà de tenir cuina i de nevera elèctrica amb congelador.
SECCIó TERCERA
Règim administratiu
Article dotze
1. La sol·licitud de declaració de casa rural i inscripció en el Registre d'Empreses i Activitats Turístiques, omplida en imprés normalitzat, es dirigirà al director general de l'Institut Turístic Valencià acompanyada de la documentació assenyalada en l'article següent.
2. El director general de l'Institut Turístic Valencià resoldrà aquesta sol·licitud en el termini màxim de tres mesos, amb efectes estimatoris en cas de transcórrer l'esmentat termini sense haver dictat resolució, de conformitat amb el que s'estableix en els articles 43 i 44 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article tretze
La sol·licitud a què es refereix l'article anterior haurà d'anar acompanyada de la següent documentació:
a) Acreditació de la personalitat del titular de l'explotació.
b) Declaració de preus dels serveis i període de funcionament.
c) Certificat d'empadronament o acreditació de la vinculació laboral al municipi en què es troba situat l'habitatge, d'acord amb el que s'estableix en l'article 10.b).
d) Certificat de l'ajuntament relatiu a les següents matèries:
- Garanties de funcionament del proveïment d'aigua i subministrament d'energia elèctrica.
- Qualitat de l'aigua per a consum humà.
- Efectivitat dels sistemes d'eliminació de residus sòlids i evacuació d'abocaments.
e) Cèdula d'habitabilitat de l'habitatge o certificació del tècnic municipal.
Article catorze
1. El director general de l'Institut Turístic Valencià, ponderant globalment els requisits exigits als establiments denominats cases rurals, podrà dispensar del compliment d'algun d'ells quan ho justifique o aconsella la qualitat general de les instal·lacions o serveis.
2. La declaració com a casa rural es mantindrà mentre s'acomplesquen les condicions determinants, i podrà ser revisada d'ofici, després de l'audiència prèvia a l'interessat, quan es comprove un notori deteriorament de les instal·lacions o serveis.
3. Caldrà comunicar a l'Institut Turístic Valencià totes les modificacions que afecten al període de funcionament, capacitat i instal·lacions o serveis rellevants, i també la baixa de l'establiment.
Article quinze
1. A tots els establiments d'allotjament en cases rurals hi haurà a disposició dels clients una relació de preus de l'allotjament i de la totalitat dels serveis que s'hi presten. Igualment, disposaran de fulles de reclamacions.
Els preus dels serveis podran ser modificats en qualsevol moment, però només podran ser exigits si han sigut comunicats a l'Institut Turístic Valencià.
2. A tots els establiments de turisme rural a què es refereix aquest decret s'exhibirà, en lloc visible des de l'exterior, una placa normalitzada on figurarà la classificació atorgada, les característiques de la qual determinarà l'ITVA.
Article setze
El compliment del que es preveu en aquest decret serà obligatori sense perjudici del compliment de les altres disposicions administratives que hi siguen d'aplicació.
CAPíTOL III
De l'allotjament en acampada a una finca particular
Article disset
1. A les finques o terrenys de propietat particular on hi haja un habitatge ocupat, s'hi podrà oferir el servei d'allotjament en tenda de campanya o caravana amb les següents condicions:
a) L'allotjament serà com a màxim per a 10 persones, o la instal·lació de tres tendes o de tres caravanes encara que se supere aquesta capacitat.
b) Les persones acampades tindran dret a utilitzar la cambra de bany, el llavaner i fregador de l'habitatge.
c) S'hi podrà facilitar la utilització d'altres dependències com a sala d'estar, menjador, cuina, etc.
d) S'hi podrà oferir el servei de desdejuni o dinar.
e) A la zona prevista per a acampada, caldrà col·locar-hi recipients per a l'acumulació de deixalles, les quals seran retirades diàriament.
f) No s'hi podrà encendre foc més que a les instal·lacions que s'hi habiliten.
2. La prestació d'aquest servei serà compatible amb el d'allotjament compartit a cases rurals, sempre que el màxim d'allotjats alhora no supere el de 10.
Article divuit
1. La sol·licitud de posada en funcionament s'haurà de realitzar d'acord amb el que es preveu en l'article 12, en un imprés normalitzat i acompanyat de la documentació a què es refereix l'article 13.a), b), i d) pel que fa al proveïment d'aigua i eliminació de residus i abocaments.
2. En el supòsit que l'acampada en una finca particular es trobe situada en forests o terrenys forestals, l'Institut Turístic Valencià enviarà la sol·licitud a la Conselleria de Medi Ambient perquè n'informe.
3. Serà d'aplicació igualment a aquests establiments el que es preveu en els articles 14 a 16 d'aquest decret.
CAPíTOL IV
De l'allotjament en alberg turístic d'ús col·lectiu
Article dinou
1. S'entén per alberg turístic d'ús col·lectiu la instal·lació habilitada per a prestar el servei d'allotjament turístic, amb o sense serveis complementaris, en habitacions compartides, amb instal·lacions d'ús col·lectiu dels allotjats, quan s'acomplesquen les condicions establertes en aquest capítol.
2. El servei d'allotjament anirà necessàriament acompanyat de la pràctica d'alguna activitat característica del turisme d'interior, de caràcter esportiu, cultural, d'oci o similar, justificativa de la necessitat de l'allotjament. Ambdós serveis constituiran una única oferta global.
Article vint
La modalitat d'allotjament en un alberg turístic reunirà les següents particularitats:
a) S'hi podrà oferir el servei de desdejuni i dinar o facilitar l'ús de cuines.
b) Haurà de disposar de zones comunes de menjador i d'esbarjo.
c) L'establiment estarà dotat d'aigua freda i calenta a les sales de bany i cuina; dutxes i inodors a raó d'un per cada sis persones; llavaner i fregador a raó d'1 per cada 10 persones.
d) Les habitacions estaran disposaran d'un armari o armariet amb clau per cada plaça d'allotjament.
Article vint-i-u
1. La sol·licitud de posada en funcionament es realitzarà d'acord amb el que es preveu en l'article 12, en un imprès normalitzat i acompanyada de la documentació a què es refereix l'article 13.a), b) i d).
2. Igualment, s'aplicarà a aquests establiments el que es preveu en els articles 14 a 16 d'aquest decret.
DISPOSICIó ADDICIONAL
A les activitats regulades per aquest decret, se'ls aplicarà el que es disposa en la Llei 1/1989, de 2 de març, per la qual s'estableix el Règim d'Inspecció i Procediment en Matèria de Disciplina Turística.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el conseller d'Indústria, Comerç i Turisme perquè dicte les disposicions necessàries per al desenvolupament d'aquest decret.
Segona
Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 7 de desembre de 1994
El president de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El conseller d'Indústria, Comerç i Turisme,
MARTíN SEVILLA JIMÉNEZ

linea
Mapa web