Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE 6/2015, de 10 d'abril, de la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública, de desplegament del capítol II del Decret 94/1996, de 21 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regula la gestió del deute públic, la gestió financera i la coordinació de l'endeutament de les entitats autònomes i empreses de la Generalitat Valenciana. [2015/3357]

(DOGV núm. 7506 de 16.04.2015) Ref. Base de dades 003312/2015

ORDE 6/2015, de 10 d'abril, de la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública, de desplegament del capítol II del Decret 94/1996, de 21 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regula la gestió del deute públic, la gestió financera i la coordinació de l'endeutament de les entitats autònomes i empreses de la Generalitat Valenciana. [2015/3357]
PREÀMBUL

La regulació de la gestió de l’endeutament, en sentit ampli, de la Generalitat, inclòs en este concepte tant el deute públic, titulitzat o no, com l’endeutament de les seues entitats autònomes i empreses, s’arreplega en el Decret 94/1996, de 21 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regula la gestió del deute públic, la gestió financera i la coordinació de l’endeutament de les entitats autònomes i empreses de la Generalitat Valenciana.
La Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, establix com a principis generals els d’estabilitat pressupostària, sostenibilitat financera i eficiència en l’assignació i utilització dels recursos públics.

Així mateix, l’objectiu prioritari de les operacions financeres ha de ser la consecució de les proposicions més avantatjoses en el seu conjunt i, en particular, l’obtenció del menor cost possible per a la Generalitat, siga quina siga la moneda en què es pretenga mantindre el risc, així com l’obertura de nous mercats i classes d’inversors, la diversificació de les fonts de finançament i, en general, tot allò que permeta millorar les condicions aplicables als productes financers emesos per la Generalitat.

El títol IV de la Llei 1/2015, desplega els aspectes relatius al deute públic i establix en l’article 85.1 la forma de comptabilitzar les operacions d’endeutament; determina que el producte de les operacions d’endeutament s’ingressarà en la tresoreria de la Generalitat i s’aplicarà a l’estat d’ingressos de la Generalitat, a excepció de les operacions amb termini no superior a un any, que es comptabilitzaran com a operacions extrapressupostàries.
L’Orde de 23 de setembre de 1998, de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Administració Pública, en els termes establits per l’Orde de 12 desembre de 2002, de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Ocupació, va desplegar parcialment el Decret 94/1996, de 21 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regula la gestió del deute públic de la Generalitat Valenciana.
Els canvis introduïts per la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, fan necessària la modificació de l’Orde de 23 de setembre de 1998, de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Administració Pública, i l’Orde de 12 de desembre de 2002, de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Ocupació.
D’altra banda, la Generalitat ha escomés un ambiciós pla de simplificació normativa, les línies d’actuació del qual es contenen en el 2n Pla de Simplificació i Reducció de Càrregues Administratives (Pla SIRCA-2, 2013-2015), aprovat per l’Acord de 10 de maig de 2013, del Consell, a través del qual es pretén, precisament, contribuir a aconseguir un ordenament jurídic més eficaç i eficient, totalment accessible als ciutadans, transparent, així com de fàcil comprensió i compliment.

La present orde, en el marc del dit procés de millora normativa, pretén arreplegar en un únic text i degudament harmonitzada tota la regulació que desplega el capítol II del Decret 94/1996.
En atenció de tot el que s’ha exposat, per raó de l’habilitació legal expressa conferida per la disposició final primera del Decret 94/1996, l’article 5 del Decret 9/2014, de 12 de juny, del president de la Generalitat, pel qual determina les conselleries en què s’organitza l’Administració de la Generalitat, l’article 1 del Decret 20/2013, de 25 de gener, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d’Hisenda i Administració Pública, i l’article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i amb els tràmits previs establits pel Decret 24/2009, de 13 de febrer, del Consell, sobre la forma, l’estructura i el procediment d’elaboració dels projectes normatius de la Generalitat, així com l’informe de l’Advocacia General de la Generalitat:


ORDENE

Article 1. Import del deute que s’ha d’emetre
La Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Finances, emetrà o contractarà a càrrec de l’endeutament de l’exercici econòmic corresponent, deute públic de la Generalitat, d’acord amb el que disposa esta orde, dins dels límits establits per les lleis anuals de pressupostos de la Generalitat i la resta de normativa aplicable, i sempre d’acord amb el que establix el Decret 94/1996, de 21 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regula la gestió del deute públic, la gestió financera i la coordinació de l’endeutament de les entitats autònomes i empreses de la Generalitat Valenciana, i les normes de caràcter anual que disposen la creació de deute públic de la Generalitat.


Article 2. Formalització del deute que s’ha d’emetre
La Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Finances, emetrà deute de la Generalitat, en euros o en divises, de les modalitats següents: pagarés, bons, obligacions, préstecs o qualsevol altre producte que estiga en funcionament en els mercats financers.

Article 3. Termini i amortització
En l’exercici de les seues competències de gestió de l’endeutament de la Generalitat, i en el marc establit per la normativa, l’Institut Valencià de Finances establirà les dates d’emissió i amortització de les operacions d’endeutament mitjançant una resolució de la direcció general per la qual se’n dispose l’emissió o contractació.

Article 4. Representació del deute
El deute públic de la Generalitat que es pose en circulació per raó d’esta orde estarà representat en anotacions en compte, títols valor o qualsevol altre document que formalment el reconega, i tindrà les característiques que establisca l’Institut Valencià de Finances.

Article 5. Principis generals de l’emissió i de la contractació del deute públic de la Generalitat
1. Les operacions de deute de la Generalitat s’ajustaran als principis de publicitat, transparència i concurrència, amb les especificitats, si és el cas, establides en la present orde i, en tot cas, als d’igualtat i no-discriminació.
2. És competència de l’Institut Valencià de Finances l’elaboració i subscripció de convenis, la regulació del procediment d’adjudicació i altres aspectes referents al finançament de la Generalitat, i també de les seues modificacions. Els convenis referits arreplegaran, com a mínim, i sense perjuí de la normativa general en matèria de convenis subscrits per les administracions públiques, els aspectes següents:

a) Les parts que l’acorden i la capacitat jurídica amb què actua cada una.
b) L’objecte del conveni.
c) Els instruments que cal utilitzar, les seues característiques i condicions financeres.
d) Els procediments d’emissió i contractació.
e) Els compromisos de les entitats participants.
f) Els compromisos de la Generalitat amb les entitats participants.
g) L’exclusió i l’ampliació d’entitats participants.
h) Les comunicacions entre les parts.
i) El termini de vigència i, si és el cas, la possibilitat de pròrroga.
j) La naturalesa i jurisdicció.
3. El contingut d’estes disposicions i convenis l’informen els principis següents:
a) Publicitat, transparència i interdicció de l’arbitrarietat en els mecanismes d’emissió o contractació del deute públic de la Generalitat.

b) Aplicació de criteris tècnics estrictament juridicoeconòmics per a la resolució dels procediments d’emissió o col·locació de deute públic de la Generalitat.
c) Garantir la liquiditat i profunditat del mercat de deute públic de la Generalitat.
d) Maximitzar l’eficàcia en la gestió dels recursos financers de la hisenda de la Generalitat.
e) Assegurar la màxima flexibilitat possible quant a instruments i procediments d’emissió.
f) Periodicitat i continuïtat en l’emissió o contractació de deute públic de la Generalitat.
g) Claredat i detall en l’exposició dels compromisos assumits per les parts, així com de les conseqüències derivades de possibles incompliments.
h) Determinació de la naturalesa administrativa d’estos actes i negocis jurídics.
i) En general, la salvaguarda dels interessos econòmics i jurídics de la hisenda pública de la Generalitat.
4. En els casos en què no hi haja cap procediment regulat per conveni, es podrà tindre en compte en l’adjudicació la capacitat tecnicofinancera per a realitzar l’operació, el grau de col·laboració present i futur amb la Generalitat de les entitats financeres, la distribució entre inversors, l’adequació del preu oferit al nivell creditici de la Generalitat, els avantatges estratègics de les ofertes i allò que s’ha previst en altres convenis.

Article 6. Publicitat de les adjudicacions
Les operacions d’endeutament previstes en esta orde es publicaran en la forma determinada en les normes especials que siguen aplicables i, si és el cas, d’acord amb el que preveu el Reial Decret Legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de Contractes del Sector Públic.

Article 7. Operacions de gestió de riscos
1. La Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Finances, podrà concertar operacions de derivats de tipus d’interés, de canvi, de mercaderies o altres, relacionades amb les operacions de deute en circulació o autoritzades per les lleis de pressupostos, relacionades amb cobraments i pagaments no financers, o amb riscos d’una altra naturalesa, tant de la Generalitat com les seues empreses públiques i entitats autònomes.
2. Estes operacions de derivats que permeten la gestió de riscos pretenen l’obtenció d’un estalvi de costos, una reducció del risc i un ajust del perfil de venciments del deute, així com qualsevol altre objectiu que fóra oportú assolir dins de la gestió financera. L’estalvi de costos mencionat en relació amb el deute podrà tindre horitzó anual o plurianual, referir-se a una reducció del cost del tipus d’interés nominal o real bé pel criteri de meritació o pel de caixa, o producte de la relació entre la cartera de deute real i una cartera teòrica de referència sense risc o òptima.
3. Les entitats de contrapartida amb què s’establisquen estes operacions hauran de tindre, per si mateixes o bé per l’entitat que assumisca, si és el cas, la responsabilitat d’afrontar les seues obligacions, com a mínim una qualificació creditícia d’inversió no especulativa i mai inferior en quatre nivells en l’escala de qualificació al que tinga assignat la Generalitat, atorgada per, almenys, una agència de qualificació de prestigi reconegut.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
1. Queden derogades l’Orde de 23 de setembre de 1998, de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Administració Pública, de desplegament parcial del Decret 94/1996, de 21 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regula la gestió del deute públic de la Generalitat Valenciana (DOCV 3340, 29.09.1998), i l’Orde de 12 de desembre de 2002, de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Ocupació, per la qual es modifica l’Orde de 23 de setembre de 1998, de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Administració Pública, de desplegament parcial del Decret 94/1996, de 21 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regula la gestió del deute públic de la Generalitat Valenciana (DOCV 4406, 26.12.2002).
2. Així mateix, queden derogades totes les disposicions que siguen del mateix rang o d’un rang inferior i que s’oposen al que disposa la present orde.


DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
La present orde entrarà en vigor l’endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 10 d’abril de 2015

El conseller d’Hisenda i Administració Pública,
JUAN CARLOS MORAGUES FERRER

linea
Mapa web