Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

RESOLUCIÓ de 26 de maig de 2022, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableix el procediment de designació i selecció de vocalies de l'Observatori Valencià per a la Igualtat de Tracte, la no Discriminació i la Prevenció dels Delictes d'Odi. [2022/4884]

(DOGV núm. 9350 de 30.05.2022) Ref. Base de dades 004607/2022

RESOLUCIÓ de 26 de maig de 2022, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableix el procediment de designació i selecció de vocalies de l'Observatori Valencià per a la Igualtat de Tracte, la no Discriminació i la Prevenció dels Delictes d'Odi. [2022/4884]
El Decret 20/2022, de 4 de març, del Consell, de creació de l’Observatori Valencià per a la Igualtat de Tracte, la no Discriminació i la Prevenció dels Delictes d’Odi (d’ara en avant, l’Observatori) estableix, en el seu article 8, que el procediment de presentació i selecció de candidatures serà establit, quan siga procedent l’elecció o renovació de l’Observatori, per resolució de la persona titular de la conselleria competent en matèria d’igualtat de tracte i no discriminació.

L’article 4 de l’esmentat decret estableix la següent estructura de l’Observatori:
a) Una presidència, que correspon a la persona titular de la conselleria competent en matèria d’igualtat de tracte i no discriminació.
b) Dues vicepresidències.
c) 43 vocalies.
d) Una secretaria.
La Vicepresidència Primera serà nomenada per la presidència a proposta de les vocalies socials, que en el termini d’un mes des de la constitució de l’Observatori elegiran una persona entre elles, per majoria simple. Per a complir amb el principi de paritat, si en aquest moment la vicepresidència institucional està ocupada per un home, la persona elegida per a ocupar la vicepresidència social haurà de ser una dona. El càrrec tindrà una duració màxima de tres anys, i donarà suport a la presidència en tot el que siga necessari.
La Vicepresidència Segona correspon a la persona titular de la secretaria autonòmica competent en matèria d’igualtat de tracte i no discriminació.
Pel que fa a les vocalies, l’article 7 del Decret estableix, d’una banda, l’existència de vocalies institucionals, que ho seran per designació dels òrgans o institucions públiques que s’han determinat per a cada àmbit, i, d’altra banda, l’existència de vocalies socials, el nomenament de les quals es farà mitjançant un sistema combinat de designació i selecció, i dintre d’aquesta última modalitat, segons criteris de representativitat o per sorteig.
Concretament, seran vocalies socials de l’Observatori per designació una per cadascun dels següents àmbits, en representació de les entitats que figuren en l’apartat 2 de l’article 7 del Decret, i que es relacionen a continuació:
a.1) LGTBI, elegida pel Consell Valencià LGTBI.
a.2) Trans, elegida pel Consell Consultiu Trans.
a.3) Poble gitano, elegida pel Consell Valencià del Poble Gitano.

a.6) Migració, i lluita contra el racisme i la xenofòbia, elegida per la Comissió Mixta de Seguiment de l’Estratègia Valenciana de Migracions 2021-2026 o l’òrgan de participació social que la substituïsca en les seues funcions.
a.7) Asil i refugi, elegida per la Comissió Mixta de Seguiment de l’Estratègia Valenciana de Migracions 2021-2026 o l’òrgan de participació social que la substituïsca en les seues funcions.
a.8) Llengua i cultura valencianes, elegida pel Consell Social de les Llengües.
a.11) Feminismes i dones, elegida pel Consell Valencià de les Dones.
a.15) Majors, elegida pel Consell Valencià de Persones Majors.

a.16) Joventut, elegida pel Consell Valencià de la Joventut.
a.17) Infància i adolescència, elegida pel Consell d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana.
a.19) Drets Humans i educació per la ciutadania global, elegida pel Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament.
b) Dues persones en representació de les organitzacions sindicals més representatives de la Comunitat Valenciana i dues de les associacions empresarials més representatives de la Comunitat Valenciana, en el marc de la Mesa del Diàleg Social de la Comunitat Valenciana.
En aquells àmbits en què no s’ha constituït per norma legal o reglamentària un òrgan de participació social, les entitats que acrediten la seua trajectòria o representativitat en aquests tindran capacitat d’elevar propostes a les vocalies socials de l’Observatori en cadascun dels àmbits de l’apartat 2 de l’article 7 del decret, i que figuren a continuació:

a.4) Famílies.
a.5) Pobresa i persones sense llar.
a.9) Antifeixisme.
a.10) Llibertat religiosa i de creences.
a.12) Diversitat funcional: discapacitat física i orgànica.
a.13) Diversitat funcional: discapacitat sensorial.
a.14) Diversitat funcional: discapacitat intel·lectual i del desenvolupament o cognitiva, o problemes de salut mental.
a.18) Malalties, estètiques i cossos.
A més, dues persones en condició de víctimes de delictes d’odi i tres persones en condicions d’expertes en igualtat de tracte, no discriminació i prevenció de delictes d’odi seran proposades per les entitats socials que desenvolupen la seua labor en aquest àmbit.
En virtut de l’exposat, i fent ús de les facultats que confereixen els articles 3 i 13 del Decret 170/2020, de 30 d’octubre, del Consell, d’aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en relació amb l’article 8 de l’esmentat Decret 20/2022, de 4 de març, del Consell, a proposta del director general d’Igualtat en la Diversitat, resolc:

Primer. Procediment de designació de vocalies institucionals
Tal i com disposa l’apartat 1.a de l’article 7 del Decret 22/2022, els òrgans que, segons la normativa vigent, tinguen assignades les àrees competencials de la Generalitat en les matèries d’educació, sanitat, justícia, seguretat, treball, responsabilitat social, habitatge, participació, esport, comunicació, igualtat de tracte i igualtat de gènere, hauran de fer una proposta de representació per a la corresponent vocalia institucional de l’Observatori.
D’acord amb els apartats 1.b, 1.c i 1.d de l’article 7 del Decret 22/2022, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies haurà de formular dues propostes, una en representació de municipis de més de 50.000 habitants i una altra de municipis de menys 50.000 habitants; les Universitats Públiques, conjuntament, una; la Delegació de Govern, prèvia acceptació de la invitació cursada per la conselleria competent en matèria de no discriminació i igualtat de tracte, una altra.
Totes les propostes per al nomenament de les vocalies institucionals de l’Observatori hauran de constar de dues persones, una vocal i una altra suplent, sent almenys una d’elles dona, i hauran de formular-se en el termini de 15 dies hàbils des de la publicació d’aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i comunicar-ho a la Direcció General d’Igualtat en la Diversitat.

Segon. Procediment de designació de vocalies socials pels òrgans de participació i entitats representatives d’interessos socials
Els òrgans de participació social que figuren a continuació hauran de formular una proposta de vocalia social de l’Observatori:
– Consell Valencià LGTBI, per a l’àmbit LGTBI.
– Consell Consultiu Trans, per a l’àmbit de les persones trans.
– Consell Valencià del Poble Gitano, per a l’àmbit del poble gitano.

– Comissió Mixta de Seguiment de l’Estratègia Valenciana de Migracions 2021-2026 o l’òrgan de participació social que la substituïsca en les seues funcions, per a l’àmbit de migració i lluita contra el racisme i la xenofòbia.
– Comissió Mixta de Seguiment de l’Estratègia Valenciana de Migracions 2021-2026 o l’òrgan de participació social que la substituïsca en les seues funcions, per a l’àmbit d’asil i refugi.
– Consell Social de les Llengües, per a l’àmbit de la llengua i la cultura valencianes.
– Consell Valencià de les Dones, per a l’àmbit dels feminismes.
– Consell Valencià de Persones Majors, per a l’àmbit de les persones majors.
– Consell Valencià de la Joventut, per a l’àmbit de les persones joves.
– Consell d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana, per a l’àmbit de la infància i l’adolescència.
– Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament, per a l’àmbit dels Drets Humans i Educació per a la ciutadania global.
D’altra banda, d’acord amb l’apartat 2.b de l’article 7 del Decret 22/2022, les organitzacions sindicals més representatives de la Comunitat Valenciana hauran de fer dues propostes i les associacions empresarials més representatives de la Comunitat Valenciana altres dues propostes per a les vocalies socials corresponents.
Totes les propostes per al nomenament de les vocalies socials de l’Observatori hauran de constar de dues persones, una vocal i una altra suplent, sent almenys una d’elles dona, i hauran de formular-se en el termini de 15 dies hàbils des de la publicació d’aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, comunicant-ho a la Direcció General d’Igualtat en la Diversitat.

Tercer. Procediment de selecció de vocalies socials segons criteris de representativitat
Tal com disposa l’apartat 2 de l’article 7 del Decret 20/2022, podran presentar candidatures a les vocalies socials de l’Observatori les entitats socials que desenvolupen la seua tasca en cadascuna de les categories de família, pobresa i persones sense llar, antifeixisme, llibertat religiosa i de creences, i diversitat funcional en els àmbits de discapacitat física i orgànica, discapacitat sensorial, discapacitat intel·lectual i del desenvolupament o cognitiva, o problemes de salut mental, i malalties, estètiques i cossos.
Per a això, hauran d’utilitzar el formulari disponible en la pàgina web de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, a través del següent enllaç: https://www.gva.es/downloads/publicados/IN/22823_BI.pdf
Cada candidatura constarà de dues persones, una vocal i una suplent, almenys una d’elles dona.
Per a cada àmbit, si hi haguera més candidatures que vocalies, prevaldrà el criteri de major suport entre el sector, mesurat pel nombre d’avals rebuts d’altres entitats amb capacitat d’elevar propostes en el mateix àmbit d’actuació. Per als casos en què es produïsca un empat d’avals, es consideraran com a criteris de desempat ser dona i ser menor d’edat, per aquest ordre.
Les entitats que presenten candidatures i avals hauran d’acreditar la seua actuació en l’àmbit sectorial corresponent i el compliment d’almenys una de les següents condicions:
a) Que l’entitat forma part de la Comissió Mixta per al Desenvolupament de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d’Odi 2019-2024 o que va formar part del procés participatiu de l’Estratègia; amb dues qüestions es comprovaran d’ofici per la Direcció General d’Igualtat a la Diversitat.

b) Que l’entitat ha sigut beneficiària d’alguna subvenció per part d’una Administració pública valenciana per a la realització d’activitats o l’execució de projectes vinculats a l’àmbit sectorial de referència en la Comunitat Valenciana en alguna ocasió en els últims tres anys i que no és deutora de reintegrament per aquesta; mitjançant el model de declaració responsable establit a l’efecte en el formulari.

c) Que l’entitat acredite la seua trajectòria i activitat pública en els últims tres anys en l’àmbit d’actuació corresponent de forma fefaent; podrà fer-se per qualsevol mitjà admés en dret.
El termini de presentació de candidatures i avals s’obrirà a l’endemà de la publicació d’aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i tindrà una durada de 15 dies hàbils.
Finalitzat el termini de presentació de candidatures i avals que s’indica en l’apartat anterior, la Direcció General de Igualtat en la Diversitat revisarà que les candidatures presentades compleixen els requisits de validesa per a participar en el procediment de selecció.
La candidatura haurà d’anar signada per la persona que represente legalment l’entitat que la formule i s’haurà d’acompanyar del certificat que acredite que l’òrgan de govern de l’entitat ha decidit presentar-la, així com de l’acceptació de les persones candidates, titular i suplent.

Per tal que els avals puguen considerar-se vàlids i ser admesos, hauran de complir les següents condicions:
– Les entitats solament podran avalar la candidatura d’altres entitats dels mateixos àmbits d’actuació.
– Les entitats solament podran avalar una única candidatura en cada àmbit d’actuació.
Les entitats que presenten la seua candidatura a la vocalia social corresponent, podran presentar tants avals com consideren. En cas de concurrència d’avals, prevaldrà l’aval signat en data (dia i hora) posterior.
Els avals hauran d’anar signats per la persona que representa legalment l’entitat avaladora d’acord amb el formulari disponible en la pàgina web de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, a través del següent enllaç: https://www.gva.es/downloads/publicados/IN/22824_BI.pdf i hauran d’acompanyar la candidatura de l’entitat avalada, juntament amb la documentació que acredite que l’òrgan de govern de l’entitat avaladora ha decidit avalar l’esmentada candidatura.
Una vegada revisada la documentació remesa, en el cas que no es complisquen els requisits o no s’hagen presentat els documents preceptius, es requerirà l’entitat perquè en un termini de deu dies hàbils esmene la falta o acompanye els documents preceptius amb indicació que, si no ho fa, es declararà el desistiment, prèvia resolució que haurà de ser dictada en els termes previstos en l’article 21 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Quart. Procediment de selecció de vocalies socials per sorteig
Tal com disposen les lletres c) i d) de l’apartat 2 de l’article 7 del Decret 22/2022, les entitats que desenvolupen la seua labor en l’àmbit de la igualtat de tracte, no discriminació i prevenció de delictes d’odi podran proposar persones expertes i víctimes de delictes d’odi.
Les entitats podran proposar fins a dues persones, una per a cada categoria, i per a això hauran d’utilitzar els formularis disponibles en la pàgina web de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
El termini de presentació de candidatures i avals s’obrirà l’endemà de la publicació d’aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i tindrà una durada de 15 dies hàbils.
Per a cada categoria, si hi ha més candidatures que vocalies, es farà el corresponent sorteig.
Les entitats que proposen persones expertes en matèria d’igualtat de tracte, no discriminació i prevenció de delictes d’odi i persones víctimes de delictes d’odi hauran d’acreditar la seua actuació en l’àmbit sectorial corresponent i el compliment d’almenys una de les condicions establides per a la presentació de candidatures i avals en el resolc anterior. Les propostes hauran d’anar signades per la persona que representa legalment l’entitat que les formule d’acord amb el formulari disponible en la pàgina web de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, a través del següent enllaç en el cas de les persones expertes: https://www.gva.es/downloads/publicados/IN/22826_BI.pdf o a través del següent enllaç en el cas de les persones víctimes: https://www.gva.es/downloads/publicados/IN/22831_BI.pdf

A més, en el cas de les persones expertes, les entitats hauran d’acreditar, mitjançant curriculum vitae o qualsevol altre mitjà admés en dret, la trajectòria, els mèrits i l’experiència dels proposats. En el cas de les persones víctimes, caldrà que justifiquen motivadament la seua proposta.
Quan la Direcció General d’Igualtat en la Diversitat considere que no han quedat suficientment acreditats els mèrits en el cas de les persones expertes, o justificats els motius en el cas de les persones víctimes, requerirà l’entitat perquè, en un termini de deu dies hàbils, esmene la proposta amb indicació que, si no ho fa, es declararà el desistiment, prèvia resolució que haurà de ser dictada en els termes previstos en l’article 21 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.


Cinqué. Proposta de nomenament
En el termini màxim d’un mes des de la finalització del termini d’esmena de les candidatures i avals, la persona titular de la Direcció General d’Igualtat en la Diversitat elevarà una proposta motivada a la persona titular de la presidència de l’Observatori, a qui correspon el nomenament de les vocalies de l’Observatori en virtut de l’apartat 1 de l’article 8 del Decret 20/2022. En aquesta proposta s’incorporarà el nom de les persones designades o seleccionades d’acord amb els criteris establerts, llevat que les vocalies titulars inicialment acceptades, tant institucionals com socials, no estigueren compostes almenys la meitat d’aquestes per dones. Si és aquest el cas, es realitzarà l’oportú sorteig per a determinar d’aquesta manera les substitucions necessàries per al compliment del principi de presència equilibrada d’homes i dones, que s’entendrà aconseguida si les dones representen almenys el 50 %.


Sisé. Recurs
Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, les persones interessades podran interposar, amb caràcter potestatiu, un recurs de reposició en el termini d’un mes a comptar des de l’endemà de publicar-se, davant del mateix òrgan que ha dictat la resolució. Així mateix, es podrà interposar un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos comptats des de l’endemà de publicar-se. Tot això, de conformitat amb el que estableixen els articles 112, 114, 115, 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i els articles 8, 14.2 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjudici que les persones interessades en puguen exercir, si és el cas, qualsevol altre que estimen procedent.

València, 26 de maig de 2022. La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives: Mónica Oltra Jarque.

linea
Mapa web