Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 20/2022, de 4 de març, del Consell, de creació de l'Observatori valencià per a la igualtat de tracte, la no discriminació i la prevenció dels delictes d'odi. [2022/2336]

(DOGV núm. 9303 de 22.03.2022) Ref. Base de dades 002301/2022

DECRET 20/2022, de 4 de març, del Consell, de creació de l'Observatori valencià per a la igualtat de tracte, la no discriminació i la prevenció dels delictes d'odi. [2022/2336]
Article 1. Creació i fins de l’Observatori
Article 2. Naturalesa jurídica i adscripció
Article 3. Funcions
Article 4. Estructura
Article 5. La presidència
Article 6. Les vicepresidències
Article 7. Les vocalies
Article 8. Nomenament de les vocalies
Article 9. Cessament de les vocalies
Article 10. La secretaria
Article 11. Règim de funcionament de l’Observatori. El Ple
Article 12. Comissions de treball
Article 13. Comissió Mixta de Seguiment de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d’Odi
Article 14. Règim jurídic
Article 15. Protecció de dades
Disposicions addicionals
Primera. Absència d’incidència en la despesa pressupostària de la Generalitat
Segona. Modificació del Decret 102/2018, de 27 de juliol, del Consell, de desplegament de la Llei 8/2017, integral del reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere a la Comunitat Valenciana

Tercera. Modificació del Decret 101/2020, de 7 d’agost, del Consell, de desplegament de la Llei 23/2018, de 29 de novembre, de la Generalitat, d’igualtat de les persones LGTBI.
Disposició derogatòria
Única. Derogació normativa
Disposicions finals
Primera. Habilitació normativa
Segona. Entrada en vigor

La participació ciutadana és un dels principis generals establits en l’article 4 de la vigent Llei 2/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana. Així mateix, la participació democràtica és un dels principis rectors establits en l’article 6 de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana.

Per a fer efectius aquests principis en l’àmbit de la igualtat de tracte, la no discriminació i la prevenció dels delictes d’odi, el Consell considera oportuna i necessària la creació de l’Observatori valencià per a la igualtat de tracte, la no discriminació i la prevenció dels delictes d’Odi (d’ara en avant, l’Observatori) com un òrgan col·legiat de caràcter consultiu, propositiu i participatiu, amb representació de les institucions públiques i entitats socials que treballen en aquest àmbit. Es compleix així el mandat de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d’Odi 2019-2024 que, dins de la línia estratègica de coordinació, estableix l’acció 6.1.1: «Crear l’Observatori Valencià per la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d’Odi, que coordine les actuacions de l’Estratègia». La responsabilitat d’impulsar aquesta acció va ser assignada a la Direcció General d’Igualtat en la Diversitat.

El present decret es compon de quinze articles, tres disposicions addicionals, una disposició derogatòria i dues disposicions finals. L’article 1 estableix la creació de l’Observatori i els seus fins; l’article 2 defineix la seua naturalesa jurídica i estableix la seua adscripció a la conselleria amb competències en matèria d’igualtat de tracte i no discriminació; l’article 3 enumera i descriu les seues funcions. La seua estructura, que s’estableix en l’article 4, es desplega en els articles 5 a 10 referits a la presidència, les vicepresidències, les vocalies i la secretaria. L’article 11 determina el règim de funcionament de l’òrgan en Ple i l’article 12 les comissions de treball, una de les quals es recull en l’article 13 del mateix decret: la comissió mixta de seguiment de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d’Odi. L’article 14 estableix el règim jurídic de l’òrgan, i l’article 15 aborda la protecció de dades de caràcter personal. La disposició addicional primera es refereix a l’absència d’incidència en la despesa pressupostària de la Generalitat, mentre que la segona i la tercera modifiquen la composició del Consell Consultiu Trans i del Consell Valencià LGTBI per a adaptar-los al que estableix l’article 46 bis de la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana. Finalment, la disposició derogatòria única inclou una referència expressa a la resolució de creació de la comissió mixta que es reformula en aquest decret, i les disposicions finals habiliten per a dictar les disposicions necessàries per a l’execució d’aquest decret i concreten el moment de la seua entrada en vigor.

Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l’Administració de la Generalitat per a 2021 i s’adequa als principis disposats per a l’exercici de la potestat reglamentària en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En primer lloc, la necessitat de la seua aprovació es justifica en aquest mateix preàmbul i es determina per la inexistència d’una regulació normativa dels mecanismes de participació en la política d’igualtat de tracte, no discriminació i prevenció de delictes d’odi de la Generalitat. En segon lloc, els principis de proporcionalitat i seguretat jurídica es compleixen també amb l’aprovació d’aquest decret, norma reglamentària que s’ajusta al que es preveu en l’article 46.bis, apartat primer, de la Llei 2/2015, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana. En tercer lloc, el procés d’elaboració del text s’ha dut a terme de conformitat amb el principi de transparència, mitjançant el ple compliment dels tràmits d’audiència i informació pública previstos en l’article 133 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Finalment, aquest decret pretén fer efectius els principis d’eficàcia i eficiència en les diverses actuacions que la Generalitat desplega en l’àmbit de la política d’igualtat de tracte, no discriminació i prevenció dels delictes d’odi, i per a això resulta imprescindible la coordinació dels diferents departaments competents en les polítiques que tenen incidència directa sobre la sensibilització, la prevenció, la detecció i denúncia, l’atenció a les víctimes i la recollida de dades de situacions de discriminació i delictes d’odi.

En conseqüència, d’acord amb l’article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu, a proposta de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inlcusives prèvia deliberació del Consell en la reunió de 4 de març 2022,


DECRETE

Article 1. Creació i fins de l’Observatori
1. Es crea l’Observatori valencià per a la igualtat de tracte, la no discriminació i la prevenció dels delictes d’Odi, d’ara en avant, l’Observatori.
2. L’Observatori té per objecte reconéixer i promocionar la diversitat, la convivència i el respecte, vetlant per l’aplicació de polítiques basades en la prevenció, sensibilització, formació, mediació i actuació en el camp de la igualtat de tracte i no discriminació per raó de sexe, nacionalitat, origen racial o ètnic, edat, orientació sexual, identitat i expressió de gènere, grup familiar, desenvolupament sexual, diversitat funcional o discapacitat, religió o creences, idees polítiques, pobresa, llengua, cultura, malaltia, estètica o cos.

Article 2. Naturalesa jurídica i adscripció
1. L’Observatori es constitueix com a òrgan col·legiat de caràcter consultiu, propositiu i participatiu del Consell de la Generalitat.
2. Està adscrit a la conselleria amb competències en matèria d’igualtat de tracte i no discriminació, que li dona suport tècnic i li presta els mitjans personals i materials necessaris per a l’execució de les seues funcions.
Article 3. Funcions
1. L’Observatori té les següents funcions per a la consecució dels seus fins:
a) Buscar i analitzar informació que servisca per a millorar la presa de decisions, la planificació i l’avaluació de les polítiques públiques d’igualtat del tracte, no discriminació i prevenció dels delictes d’odi.

b) Realitzar el seguiment, l’avaluació i la revisió dels objectius i actuacions establides en l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d’Odi, a través d’informes anuals i un informe final.
c) Sol·licitar, proposar i elaborar estudis o informes sobre temes d’interés per a la política d’igualtat de tracte, no discriminació i prevenció dels delictes d’odi.
d) Assessorar sobre igualtat de tracte i no discriminació les diferents conselleries de la Generalitat Valenciana, quan així ho sol·liciten.
e) Formular recomanacions a les administracions públiques valencianes sobre assumptes relatius a la igualtat de tracte, no discriminació i prevenció dels delictes d’odi.
f) Promoure iniciatives i actuacions en favor de la igualtat de tracte, la lluita contra discriminació i la prevenció dels delictes d’odi.

g) Difondre informació periòdica i sistemàtica sobre l’evolució dels indicadors relatius a la igualtat del tracte i no discriminació, així com sobre la memòria de les víctimes de situacions de discriminació i delictes d’odi.
2. Totes les funcions anteriorment enumerades s’atribueixen sense menyscapte de les que corresponguen a altres òrgans de representació i participació legalment establits.
3. En el desenvolupament de les funcions de l’Observatori es procurarà mantindre la col·laboració i coordinació amb altres òrgans anàlegs d’àmbit local, autonòmic, estatal, europeu i internacional.

Article 4. Estructura
1. L’Observatori està compost per:
a) Una presidència.
b) Dues vicepresidències.
c) 43 vocalies.
d) Una secretaria.
2. La composició de l’Observatori respon al principi de presència equilibrada d’homes i dones, de conformitat amb l’article 54 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, i garanteix una representació de la ciutadania no inferior a un 60 % de la composició total de l’òrgan en qüestió, d’acord amb el que es preveu en l’article 46.bis, apartat primer, de la Llei 2/2015, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana.


Article 5. La presidència
1. La presidència de l’Observatori correspon a la persona titular de la conselleria competent en matèria d’igualtat de tracte i no discriminació.
2. La presidència tindrà les funcions següents:
a) Dirigir i coordinar l’actuació de l’Observatori.
b) Representar i exercir les accions que corresponguen a l’Observatori.
c) Acordar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries del Ple i la fixació de l’ordre del dia de les sessions, tenint en compte les propostes i peticions formulades pels seus integrants.
d) Presidir les sessions del Ple, moderar el desenvolupament dels debats i suspendre’ls per causes justificades.
e) Vetlar pel compliment de la normativa vigent.
f) Visar les actes i certificacions dels acords de l’Observatori.
g) Informar sobre el desenvolupament de les gestions realitzades respecte a les propostes aprovades prèviament per l’Observatori.
h) Dur a terme totes les altres funcions que siguen inherents a la presidència.

Article 6. Les vicepresidències
1. L’Observatori està format per dues vicepresidències, una social i una altra institucional.
2. La vicepresidència primera serà nomenada per la presidència a proposta de les vocalies socials, que en el termini d’un mes des de la constitució de l’Observatori elegiran una persona entre elles, per majoria simple. Per a complir amb el principi de paritat, si en aquest moment la vicepresidència institucional està ocupada per un home, la persona elegida per a ocupar la vicepresidència social haurà de ser una dona.

El càrrec tindrà una duració màxima de tres anys, i donarà suport a la presidència en tot el que siga necessari.
3. La vicepresidència segona correspon a la persona titular de la secretaria autonòmica competent en matèria d’igualtat de tracte i no discriminació.
La vicepresidència segona exerceix la presidència de l’Observatori en els casos de vacant, absència, malaltia o una altra causa legalment establida, així com per delegació de la persona titular de la presidència.

Així mateix, convoca les sessions de les comissions de treball que es creen per raó de la matèria o del territori.
La vicepresidència segona pot delegar les seues funcions entre les persones titulars dels centres directius dependents de la secretaria autonòmica.

Article 7. Les vocalies
1. Seran vocalies institucionals de l’Observatori, a més de la presidència i la vicepresidència segona:
a) Dotze persones, amb rang de direcció general o superior, en representació de cadascuna de les següents àrees competencials de la Generalitat: educació, sanitat, justícia, seguretat, treball, responsabilitat social, habitatge, participació, esport, comunicació, igualtat de tracte, igualtat de gènere.
b) Dues persones, a proposta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, en representació de: municipis de més de 50.000 habitants; municipis de fins a 50.000 habitants.
c) Una persona en representació i a proposta conjunta de les universitats públiques valencianes.
d) Així mateix, podrà formar part de l’Observatori una persona en representació de la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana, prèvia acceptació de la invitació que la conselleria competent en matèria d’igualtat de tracte i no discriminació haurà de cursar a aquest efecte.

2. Seran vocalies socials de l’Observatori:
a) Una persona per cadascun dels següents àmbits, en representació de les entitats que hi treballen:
1) LGTBI, elegida pel Consell Valencià LGTBI.
2) Trans, elegida pel Consell Consultiu Trans.
3) Poble gitano, elegida pel Consell Valencià del Poble Gitano.

4) Famílies, a proposta de les entitats socials que desenvolupen la seua labor en aquest àmbit.
5) Pobresa i persones sense llar, a proposta de les entitats socials que desenvolupen la seua labor en aquest àmbit.
6) Migració, i lluita contra el racisme i la xenofòbia, elegida per la Comissió Mixta de Seguiment de l’Estratègia Valenciana de Migracions 2021-2026 o l’òrgan de participació social que la substituïsca en les seues funcions.
7) Asil i refugi, elegida per la Comissió Mixta de Seguiment de l’Estratègia Valenciana de Migracions 2021-2026 o l’òrgan de participació social que la substituïsca en les seues funcions.
8) Llengua i cultura valencianes, elegida pel Consell Social de les Llengües.
9) Antifeixisme, a proposta de les entitats socials que desenvolupen la seua labor en aquest àmbit.
10) Llibertat religiosa i de creences, a proposta de les entitats socials que desenvolupen la seua labor en aquest àmbit.
11) Feminismes i dones, elegida pel Consell Valencià de les Dones.

12) Diversitat funcional: discapacitat física i orgànica, a proposta de les entitats socials que desenvolupen la seua labor en aquest àmbit.
13) Diversitat funcional: discapacitat sensorial, a proposta de les entitats socials que desenvolupen la seua labor en aquest àmbit.
14) Diversitat funcional: discapacitat intel·lectual i del desenvolupament o cognitiva, o problemes de salut mental, a proposta de les entitats socials que desenvolupen la seua labor en aquest àmbit.
15) Majors, elegida pel Consell Valencià de Persones Majors.

16) Joventut, elegida pel Consell Valencià de la Joventut.
17) Infància i adolescència, elegida pel Consell d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana.
18) Malalties, estètiques i cossos, a proposta de les entitats socials que desenvolupen la seua labor en aquest àmbit;
19) Drets humans i educació per la ciutadania global, elegida pel Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament.
b) Dues persones en representació de les organitzacions sindicals més representatives de la Comunitat Valenciana i dues de les associacions empresarials més representatives de la Comunitat Valenciana, en el marc de la Mesa del Diàleg Social de la Comunitat Valenciana.
c) Dues persones en condició de víctimes de delictes d’odi, a proposta de les entitats socials que desenvolupen la seua labor en aquest àmbit.
d) Tres persones en condició d’expertes en igualtat de tracte, no discriminació i prevenció de delictes d’odi, a proposta de les entitats socials que desenvolupen la seua labor en aquest àmbit.
3. En cap cas les vocalies podran atribuir-se la representació o facultats de l’Observatori, llevat que expressament se’ls haja atorgat per acord del Ple i per a casos concrets.
4. Per a cadascuna de les vocalies de l’Observatori, la presidència nomenarà de la mateixa manera una persona suplent, perquè substituïsca la persona titular en cas d’absència, vacant o malaltia.
La duració de les substitucions quedarà limitada al temps de mandat que li quede a la persona substituïda.
5. La duració del mandat de les vocalies socials serà de tres anys, renovable per un període de la mateixa duració. En el cas que existisquen persones que formen part de l’Observatori per raó del seu càrrec, exerciran la condició de vocals mentre es mantinguen en el càrrec pel qual van ser designades.
6. Per a no produir un menyscapte econòmic a les persones que siguen designades en les vocalies socials, se’ls abonaran les despeses de desplaçament generades per l’assistència a les reunions de l’Observatori, sempre que es troben justificades documentalment, amb càrrec al pressupost de la direcció general competent en matèria de política migratòria, sense que en cap cas supose un increment de la dotació anual inicial pressupostària.
L’import de la indemnització a percebre serà el de les despeses documentalment justificades. Si el mitjà de transport utilitzat és el vehicle propi, l’import de la indemnització serà el que resulte d’aplicar als quilòmetres recorreguts les quanties que es fixen a cada moment en la normativa aplicable a l’Administració de la Generalitat sobre les indemnitzacions per raó del servei.

Article 8. Nomenament de les vocalies
1. El nomenament de les vocalies de l’Observatori el realitzarà la presidència, ateses les propostes emeses pels òrgans o entitats que corresponga en cada cas, que hauran de constar de dues persones, una vocal i una altra suplent, sent almenys una d’elles dona.
2. En el cas de les vocalies de l’apartat 1.a de l’article anterior, les persones seran proposades pels òrgans que, segons la normativa vigent, tinguen assignades les àrees competencials establides en l’article anterior. En el cas de les vocalies dels apartats 1.b, 1.c, 1.d i 2.b de l’article anterior, les persones seran proposades per les institucions o entitats a les quals representen.
3. En el cas de les vocalies dels apartats 2.a, 2.c i 2.d de l’article anterior, les persones seran elegides pels òrgans de participació social que s’han determinat per a cada àmbit. En aquells àmbits en què no s’ha constituït per norma legal o reglamentària un òrgan de participació social de la Comunitat Valenciana, tindran capacitat d’elevar propostes les entitats que acrediten la seua trajectòria o representativitat en aquest àmbit. Cada candidatura estarà formada per dues persones, una en qualitat de titular i una altra en qualitat de suplent. Almenys una d’elles serà dona. Si hi ha més candidatures que vocalies, es tindrà en compte la representativitat, mesurada pel nombre d’avals rebuts d’altres entitats amb capacitat d’elevar propostes en el mateix àmbit. Finalment, es consideraran com a criteris de desempat ser dona i ser de menor edat, per aquest ordre.
4. En el cas que amb el conjunt de les propostes inicialment acceptades les vocalies titulars ocupades per dones no arriben a la meitat, es realitzarà l’oportú sorteig per a determinar les substitucions necessàries, tant en les vocalies institucionals com en les vocalies socials, per al compliment de la paritat, que s’entendrà aconseguida si les dones representen almenys el 50 % de les vocalies titulars de l’Observatori.

5. El procediment de presentació i selecció de candidatures serà establit, quan siga procedent l’elecció o renovació de l’Observatori, per resolució de la persona titular de la conselleria competent en matèria d’igualtat de tracte i no discriminació. L’anunci de l’obertura del termini per a la presentació de candidatures serà publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Article 9. Cessament de les vocalies
El cessament de les persones que exerceixen les vocalies podrà produir-se per alguna de les causes següents:
1. Per l’expiració del termini del seu mandat.
2. Per cessament en el càrrec per raó del qual es va efectuar el nomenament.
3. Per voluntat pròpia.
4. Per dissolució de l’entitat a la qual representen.
5. Per dues absències consecutives i injustificades a les sessions del Ple, apreciada per la secretaria de l’Observatori i acordada pel Ple per majoria absoluta.
6. Per defunció.
7. Per la provisió judicial de suports a la persona amb discapacitat que impliquen funcions representatives per a la presa de decisions i, si és el cas, justifiquen aquest cessament.
8. Per revocació de la representació per part de l’òrgan o entitat corresponent.

Article 10. La secretaria
1. La secretaria serà exercida per una persona funcionària de la direcció general amb competències en matèria d’igualtat de tracte i no discriminació, amb un nivell de direcció de servei o superior, nomenada per la presidència de l’Observatori, amb veu però sense vot.
Quan siga necessari, podrà ser substituïda per una altra persona funcionària de la mateixa direcció general.
2. Són funcions de la secretaria:
a) Estendre les actes de les sessions del Ple, autoritzades amb la seua signatura i el vistiplau de la presidència, i donar el curs corresponent als acords que s’adopten.
b) Custodiar la documentació de l’Observatori.
c) Expedir certificacions d’actes i acords.
d) Totes les altres que siguen inherents a la seua condició, d’acord amb la legislació sobre règim dels òrgans col·legiats de les administracions públiques.

Article 11. Règim de funcionament de l’Observatori. El Ple
1. L’Observatori funcionarà en Ple i en les comissions de treball que es constituïsquen per raó de la matèria i del territori.
2. El Ple és l’òrgan superior de decisió i formació de la voluntat de l’Observatori, i exerceix les funcions previstes en l’article 3 del present decret. Està integrat per la presidència, la vicepresidència, les vocalies i la secretaria.
3. El Ple es reuneix en sessió ordinària, almenys dues vegades a l’any, i pot celebrar sessions extraordinàries convocades per la presidència o a petició d’un terç dels seus integrants.
4. La convocatòria del Ple serà efectuada per la presidència, amb un mínim de set dies hàbils d’antelació, i en aquesta es fixarà l’ordre del dia, l’hora i el lloc de celebració.
5. Les reunions del Ple poden celebrar-se per mitjans telemàtics, sempre que es puga verificar la identitat dels seus participants.
6. La presidència pot convidar a les reunions del Ple altres persones, pel seu coneixement dels assumptes a tractar o per la seua competència, que participaran amb veu però sense vot.
7. Per a la vàlida constitució del Ple serà necessària la presència de les persones que exercisquen la presidència i la secretaria, o els qui les substituïsquen, i la meitat dels seus integrants.
8. Per a l’adopció d’acords serà suficient la majoria simple dels vots emesos, dirimint els empats el vot de qualitat de la presidència de l’Observatori.
9. El Ple aprovarà un reglament intern de funcionament de l’Observatori, que s’ajustarà a les normes bàsiques sobre el funcionament d’òrgans col·legiats previstes en la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.

Article 12. Comissions de treball
1. El Ple podrà crear comissions de treball, que tindran caràcter temporal. En formaran part les vocalies que manifesten la seua voluntat de participar. Quan les sol·licituds siguen excessives i haja de fer-se una selecció, la decisió correspondrà a la presidència de l’Observatori.

2. Les comissions de treball tindran l’estructura, composició i funcions que es determinen en el reglament intern de funcionament; es reuniran quan siguen convocades per la vicepresidència segona de l’Observatori, i donaran compte de les seues conclusions al Ple.
3. A les comissions de treball es podrà convidar personal funcionari o persones expertes en la matèria a tractar.

Article 13. Comissió Mixta de Seguiment de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d’Odi
1. La Comissió Mixta de Seguiment de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d’Odi és una comissió de treball de caràcter especial de l’Observatori que estarà integrada per:
a) La presidència, que és exercida per la persona que ocupa la vicepresidència segona de l’Observatori.
b) La vicepresidència, que és exercida per la persona que ocupa la vicepresidència primera de l’Observatori.
c) La persona titular de la direcció general amb competències en matèria d’igualtat de tracte i no discriminació.
d) Quatre persones, que ocupen llocs amb rang mínim de subdirecció general, en representació de les vocalies institucionals de l’Administració del Consell amb majors actuacions en l’Estratègia, que seran determinades pel Ple de l’Observatori.
e) Una persona a proposta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
f) Nou persones elegides pel Ple d’aquest Observatori entre les seues vocalies socials de manera paritària i tenint en compte la diversitat territorial i d’entitats.
2. Així mateix, podrà formar part de la Comissió Mixta de Seguiment de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d’Odi una persona en representació de la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana, prèvia acceptació de la invitació que la conselleria competent en matèria de política migratòria haurà de cursar a aquest efecte.
3. La secretaria serà exercida per la mateixa persona que exerceix la secretaria de l’Observatori.
4. La Comissió Mixta s’organitzarà d’acord amb el que es disposa en el reglament intern de funcionament, que permetrà la creació de grups de treball vinculats als objectius de l’Estratègia.

Article 14. Règim jurídic
L’Observatori es regirà per les disposicions d’aquest decret i, en el que no preveu aquest, pel que disposen per als òrgans col·legiats la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, i per als òrgans de participació la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana.


Article 15. Protecció de dades
L’Observatori assegurarà la protecció de les dades de caràcter personal que puga sol·licitar en l’exercici de les seues funcions, amb observança del que es disposa en el Reglament (UE) 2016/679, del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d’abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’aquestes dades, i en la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.



DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Absència d’incidència en la despesa pressupostària de la Generalitat
L’aplicació i desplegament del present decret no podrà tindre incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la Generalitat, i haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de què disposa aquesta.

Segona. Modificació del Decret 102/2018, de 27 de juliol, del Consell, de desplegament de la Llei 8/2017, integral del reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere a la Comunitat Valenciana

Es modifica l’article 18.1, que queda de la manera següent:
«1. Són vocals del Consell:
a) Cinc persones, amb rang de direcció general o superior, en representació de cadascuna de les següents àrees competencials de la Generalitat: sanitat, educació, justícia, treball i seguretat.
b) Tres persones designades per les direccions generals amb les següents competències: LGTBI, igualtat de gènere, infància i adolescència.
c) Una persona a proposta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies
d) Tres persones trans elegides per desinsaculació entre les quals s’hagen postulat davant de la secretaria del Consell per a ocupar aquestes vacants. S’elegirà una persona per cadascun d’aquests trams d’edat: menors de 18 anys, de 18 a 50 anys i majors de 50 anys.
e) Dues persones en representació dels agents econòmics i socials de la Comunitat Valenciana, una en representació dels sindicats i una de la patronal.
f) Quatre familiars de persones trans en representació de les associacions de mares, pares o familiars de persones trans que compten amb seu a la Comunitat Valenciana.
g) Huit persones trans en representació de les associacions que tinguen entre les seues finalitats la defensa dels interessos de les persones trans i que compten amb seu a la Comunitat Valenciana.»

Tercera. Modificació del Decret 101/2020, de 7 d’agost, del Consell, de desplegament de la Llei 23/2018, de 29 de novembre, de la Generalitat, d’igualtat de les persones LGTBI
1. Es modifica l’article 11.1, que queda de la manera següent:
«1. Són vocals del Consell:
a) Huit persones, amb rang de direcció general o superior, en representació de cadascuna de les següents àrees competencials de la Generalitat: sanitat, educació, cultura, esport, ocupació, empresa, administració pública, seguretat.
b) Set persones designades per les direccions generals amb les següents competències: LGTBI, igualtat de gènere, joventut, persones majors, migració, cooperació, infància i adolescència.
c) Una persona a proposta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
d) Una persona en representació i a proposta conjunta de les universitats públiques valencianes.
e) Dues persones en representació dels agents econòmics i dues persones en representació dels agents socials de la Comunitat Valenciana, en el marc de la Mesa de Diàleg Social, elegides per les organitzacions corresponents.
f) Vint persones en representació de les associacions que tinguen entre els seus fins la defensa dels interessos de les persones LGTBI i que tinguen seu a la Comunitat Valenciana.
g) Quatre persones professionals que hagen destacat en el seu treball i la seua qualitat d’expertes en l’àmbit LGTBI.»
2. Es modifica l’article 14.2, que queda de la manera següent:
«2. Les entitats, incloses en la llista definitiva, que desitgen formar part del Consell podran presentar la seua candidatura, si així ho acorden, a través d’un procediment telemàtic disponible en la pàgina web de la conselleria amb competències en matèria LGTBI. Així mateix, tant el procediment com els models de sol·licitud i una altra documentació a aportar seran publicats en la seu electrònica de la Generalitat: https://sede.gva.es.
En la candidatura s’indicarà l’àmbit d’actuació territorial de l’entitat, així com si té una actuació especialitzada en familiars d’LGTBI, famílies LGTBI, esport, joventut, persones majors, o està dedicada de manera primordial a la realitat trans, intersexual, lèsbica o bisexual.»

3. Es modifiquen els punts 2, 3 i 4 de l’article 15, que queden de la manera següent:
«2. Cada entitat podrà votar de la llista proposada per a les vocalies de l’apartat f de l’article 11, com a mínim, la meitat de les candidatures a elegir i, com a màxim, el total. A més, la votació haurà de ser paritària, és a dir, almenys la meitat de les persones votades hauran de ser dones. Per a les vocalies de l’apartat g de l’article 11 cada entitat podrà votar de la llista proposada, com a mínim, la meitat de les candidatures a elegir i, com a màxim, el total, i almenys la meitat de les persones votades hauran de ser dones.
3. Les vocalies de l’apartat f de l’article 11 seran les vint més votades, tenint en compte els condicionants següents: el nombre de dones serà un mínim de deu; una entitat no podrà tindre més de tres representants; almenys hi haurà per a cada província tres representants d’entitats amb seu principal en aquesta, i sempre que hagen presentat candidatura hi haurà una persona proposada per cadascun dels àmbits sectorials de familiars d’LGTBI, famílies LGTBI, esport, joventut i majors, i una persona proposada que represente de manera primordial la realitat trans, la lèsbica, la intersexual i la bisexual.
4. Les vocalies de l’apartat g de l’article 11 seran les quatre més votades, sempre que almenys dues d’elles siguen dones.»


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
1. Queden derogades totes les disposicions d’igual o inferior rang que s’oposen al que es disposa en el present decret del Consell.
2. La Resolució de 4 de febrer de 2019, de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es crea la Comissió Mixta per al Desenvolupament de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d’Odi 2019-2024, quedarà derogada el dia de la constitució de l’Observatori.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació normativa
Es faculta la persona titular de la conselleria competent en igualtat de tracte i no discriminación per a desenvolupar i executar aquest decret.

Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 4 de març de 2022

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives,
MÓNICA OLTRA JARQUE

linea
Mapa web