Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET LLEI 5/2022, d'1 de juliol, del Consell, pel qual s'aprova la concessió directa d'ajudes de suport als treballadors autònoms, inscrits com a tals en el Règim Especial d'Autònoms, que desenvolupen la seua activitat en els subsectors que s'han vist especialment afectats per l'increment dels costos energètics derivats de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. [2022/6341]

(DOGV núm. 9375 de 05.07.2022) Ref. Base de dades 006039/2022

DECRET LLEI 5/2022, d'1 de juliol, del Consell, pel qual s'aprova la concessió directa d'ajudes de suport als treballadors autònoms, inscrits com a tals en el Règim Especial d'Autònoms, que desenvolupen la seua activitat en els subsectors que s'han vist especialment afectats per l'increment dels costos energètics derivats de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. [2022/6341]
I

La invasió d’Ucraïna per part de Rússia està produint un important impacte econòmic en l’economia europea i, per consegüent, a la Comunitat Valenciana. Aquest impacte s’està reflectint, especialment, en l’increment dels costos energètics per a tots els sectors d’activitat.

Així, al costat de l’encariment de matèries primeres agrícoles i minerals, s’ha produït un important augment del preu del gas i del petroli. En aquest sentit, el preu del gas natural, que determina en gran manera el preu de l’electricitat, s’ha multiplicat per cinc en un any i el preu del petroli quasi ha doblegat el seu preu durant l’últim any.

Igualment, en l’àmbit energètic, s’ha produït un augment del preu de l’electricitat que ha portat, durant aquest any, a un increment del preu mitjà de l’electricitat superior a 100 euros cada mes, respecte al preu mitjà del mateix període en 2021, i ha aconseguit durant aquest any el seu valor horari màxim des de l’alliberament de l’energia en 1998.

A fi de contribuir a pal·liar l’impacte d’aquest increment dels costos energètics, i els seus efectes, sobre l’economia, entre els quals cal destacar un important augment de l’índex de preus al consum i la consegüent pèrdua de poder adquisitiu de les economies domèstiques i la reducció de la competitivitat empresarial en els diferents sectors econòmics, s’estan aprovant diverses mesures a nivell europeu, nacional i, en particular, a la Comunitat Valenciana.
A nivell europeu, el passat 24 de març, es va publicar la comunicació de la Comissió per la qual s’aprova un marc temporal relatiu a les mesures d’ajuda estatal destinades a recolzar l’economia després de l’agressió contra Ucraïna per part de Rússia, on es fa referència al mal que estan causant els extraordinàriament elevats preus de l’energia sobre l’economia i el poder adquisitiu dels ciutadans de la UE, sobretot dels més vulnerables.
Aquests augments de costos, indica la citada comunicació, poden posar en perill, en determinats casos, la continuïtat d’empreses que, d’una altra manera, serien rendibles, la qual cosa pot repercutir en l’ocupació. En aquest context, s’estableix que determinades ajudes temporals d’import limitat a les empreses afectades per l’agressió russa contra Ucraïna poden ser una solució adequada, necessària i selectiva durant la crisi actual.
D’altra banda, a nivell nacional es va aprovar el Reial decret 6/2022, de 29 de març, pel qual s’adopten mesures urgents en el marc nacional del Pla nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d’Ucraïna, que ha establit una sèrie de mesures, tant d’agilitació de procediments administratius relatius a projectes d’energies renovables i mesures per les quals es regulen determinats aspectes dels concursos d’accés, com unes altres de suport, tant a sectors específics de l’economia, com de caràcter general, que inclouen mesures per a reforçar la liquiditat d’empreses i autònoms i altres de suport a treballadors i col·lectius vulnerables. Així mateix, s’acaba de publicar el Reial Decret llei 11/2022, de 25 de juny pel qual s’adopten i es prorroguen determinades mesures per a respondre a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, per a fer front a situacions de vulnerabilitat social i econòmica.
En l’àmbit de la Comunitat Valenciana, es va publicar el Decret llei 1/2022, de 22 d’abril, del Consell, de mesures urgents en resposta a l’emergència energètica i econòmica originat en la Comunitat Valenciana per la guerra d’Ucraïna, que ha sigut convalidat pel ple de les Corts en reunió que va tindre lloc el dia 26 de maig de 2022. Mitjançant l’aprovació d’aquest decret llei, es promouen canvis normatius orientats a la simplificació i agilitació administrativa per a afavorir la instal·lació d’energies renovables en el territori valencià amb majors facilitats, així com altres modificacions legals per a facilitar nous projectes d’inversió privada que estimulen l’economia i l’ocupació valenciana.

En aquest decret llei es va anunciar un pla de xoc, denominat Pla ReActiva, que incloïa ajudes complementàries a les aprovades pel Govern d’Espanya per a contribuir a compensar, de manera temporal a les indústries intensives en energia, als treballadors i treballadores autònoms més afectats i als grups de població més perjudicats per l’alça dels costos energètics.
D’altra banda, en data 10 de juny del present, la Decisió SA.102771 (2022/N) de la Comissió Europea aprova el marc nacional temporal relatiu a les mesures d’ajuda per a donar suport a l’economia després de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, que permet la concessió d’ajudes temporals a empreses i autònoms consistents en ajudes temporals per imports limitats d’ajuda i suport a la liquiditat en forma de garanties i en forma de préstecs subsidiats, que hauran de concedir-se, amb caràcter general, abans del dia 31 de desembre de 2022.
En aquest context, i atés el fet que els treballadors i treballadores autònoms són un dels col·lectius econòmics que poden resultar més vulnerable, especialment, en la seua major dificultat per a accedir a liquiditat o altres formes de finançament per a fer front a aquests increments dels costos energètics i a la seua rellevància per a l’economia valenciana, sobre la base del nombre de treballadors autònoms afiliats a la Seguretat Social en 2022, en un moment en què s’està iniciant el procés de recuperació econòmica de la crisi produïda per la COVID-19, secundat per la utilització tant de fons propis com de fons europeus i del Mecanisme per a la Recuperació i Resiliència, resulta necessari minimitzar l’impacte de la crisi energètica en aquest col·lectiu, iniciant la posada en marxa de les mesures de suport anunciades i que contribuiran a limitar el seu impacte a la Comunitat Valenciana.

Així mateix, a l’empara de la Llei 7/2015, de 2 d’abril, de participació i col·laboració institucional de les organitzacions sindicals i empresarials representatives a la Comunitat Valenciana, s’han mantingut diferents reunions en el marc de la Mesa de Diàleg Social per representants del Consell i les organitzacions sindicals i empresarials més representatives en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana i, en particular, amb les associacions i organitzacions més representatives d’interessos dels treballadors i treballadores autònoms.

En conseqüència, es convoquen ajudes urgents per a contribuir a pal·liar els increments mensuals del preu mitjà de l’energia, que ha estat suportant el col·lectiu de treballadors i treballadores autònoms durant aquest any, mitjançant la concessió d’ajudes directes.

II

La urgència i especials característiques d’aquestes ajudes, tant pel que fa a l’objecte d’aquestes, com als imports a concedir i a l’elevat nombre de potencials beneficiaris que poden acollir-se a aquestes requereix l’adopció de diverses mesures de simplificació administrativa amb caràcter previ a la publicació de les bases reguladores. És per això que, el caràcter excepcional d’aquestes ajudes determina l’aplicació del procediment d’urgència en la seua concessió i de la necessitat que la seua tramitació es realitze per mitjans electrònics.
Així mateix, la naturalesa de la subvenció, destinada a pal·liar els increments del preu mitjà dels costos energètics, permet aplicar l’excepció recollida en l’article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions que autoritza exceptuar els requisits generals establits en l’article 13 de la citada llei per a ser beneficiari de la subvenció, així com facultar per al no requeriment d’una altra justificació més que la comprovació de la concurrència d’una determinada situació en els perceptors.
Igualment, a fi de donar la necessària publicitat a les ajudes amb la finalitat que tots els possibles beneficiaris puguen ser coneixedors d’aquestes, es necessita l’assistència contractada per a la difusió i publicitat d’aquestes mesures.
Finalment, en relació amb el compliment de la normativa d’ajudes d’Estat, aquesta ajuda es configura de conformitat amb el Marc Nacional Temporal aprovat per la Comissió Europea en la seua Decisió SA.102771(2022/N).
D’altra banda, es proposa la modificació del Decret llei 5/2017, de 20 d’octubre, del Consell, pel qual s’estableix el règim jurídic de cooperació entre la Generalitat i les administracions locals de la Comunitat Valenciana per a la construcció, ampliació, adequació, reforma, i equipament de centres públics docents de la Generalitat.
L’execució dels crèdits vinculats a les línies que tenen com a objecte el finançament de les delegacions de competències en matèria d’infraestructures educatives d’Educació Primària i Secundària s’ha vist afectada en els últims anys per diverses circumstàncies que han tingut com a conseqüència que aquesta haja sigut molt inferior a les previsions recollides en els diferents pressupostos aprovats.
Concretament, l’execució a l’exercici 2020 va estar molt condicionada per la situació d’emergència sanitària ocasionada per la COVID19 i la declaració de l’estat d’alarma mitjançant el RD 463/2020, de 14 de març, a conseqüència del qual, es van veure afectades moltes de les actuacions, amb suspensions de les tramitacions d’expedients i suspensions o retards en el ritme de les execucions de les obres.

Per part seua, la conjuntura econòmica actual, amb la situació extraordinària de volatilitat dels preus que s’ha produït durant l’exercici 2021 i que ha empitjorat greument per la invasió russa a Ucraïna ha provocat que moltes de les licitacions iniciades per a dur a terme actuacions objecte de les delegacions hagen resultat desertes, a més de diversos problemes en l’execució dels contractes ja adjudicats.

A més del anterior, s’ha de tindre en compte que l’execució del programa Edificant depén dels municipis i entitats locals destinataris de les delegacions i la Generalitat necessita una informació exacta relativa a la previsió de les adjudicacions dels contractes.
Amb el propòsit d’agilitar la gestió del programa Edificant es modifica la disposició addicional primera, possibilitant que només siga la conselleria competent en matèria d’educació la que dicte les instruccions de gestió encaminades al correcte desenvolupament del programa.
El Reial Decret llei 6/2022, de 29 de març, pel qual s’adopten les mesures urgents en el Pla nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d’Ucraïna, que va modificar el Reial Decret llei 3/2022, d’1 de març, fa necessari que es modifique la disposició addicional cinquena del Decret llei 5/2017, de 20 d’octubre, del Consell, per a ampliar a altres exercicis més enllà del 2022, la possibilitat d’una revisió excepcional de preus, com permet la norma estatal.

La disposició addicional sisena s’introdueix amb la intenció de permetre la continuïtat del programa Edificant fins a l’exercici 2029.
D’altra banda, els instruments econòmics de fons europeus fan necessaris la inclusió de la disposició addicional setena perquè les entitats locals delegades, les actuacions de les quals siguen susceptibles de ser sufragades totalment o parcialment per fons europeus, hagen de complir la normativa específica.

III

La jurisprudència del Tribunal Constitucional ha recolzat en nombroses ocasions l’aprovació de disposicions de caràcter socioeconòmic mitjançant l’instrument normatiu del Decret llei en aquells casos en els quals s’aprecie una motivació explícita i raonada de la necessitat i urgència de la mesura. La necessitat de la norma s’ha afirmat en els casos de conjuntures econòmiques problemàtiques que exigeixen una ràpida resposta. Així mateix, la urgència s’ha acceptat quan la dilació en el temps de l’adopció de la mesura de què es tracte poguera generar algun perjudici.
Per tot l’exposat, concorren en aquest cas, les circumstàncies d’extraordinària i urgent necessitat que, d’acord amb l’article 44.4 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, faculten al Consell a adoptar disposicions legislatives provisionals mitjançant decrets llei, sotmesos en tot cas a debat i votació en les Corts Valencianes.

D’acord amb el que es disposa en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions , aquest decret llei s’ajusta als principis de bona regulació. D’igual manera, es compleix amb el principi de necessitat que ha quedat plenament justificat. Igualment, es dona compliment als principis de seguretat jurídica, proporcionalitat i eficàcia, i destaca que les mesures que incorpora són congruents amb l’ordenament jurídic i incorporen la millor alternativa possible donada la situació d’excepcionalitat, en contindre la regulació necessària i imprescindible per a la consecució dels objectius prèviament esmentats.

Quant al principi de transparència, atesa la urgència per a l’aprovació d’aquesta norma, s’exceptuen els tràmits de consulta pública i d’audiència pública, de conformitat amb l’article 133.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions .
En conseqüència, d’acord amb l’article 44.4 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, i l’article 58 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, prèvia deliberació del Consell en sessió de data 1 de juliol de 2022,


DECRETE

Article 1. Objecte i finalitat
Aquest decret llei té com a objecte l’aprovació de les mesures de gestió administrativa i pressupostària en l’àmbit de la Generalitat, que han d’incloure’s en les bases reguladores i en la convocatòria de les ajudes directes que contribuïsquen a pal·liar l’increment dels costos energètics, derivats de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, que han patit les persones treballadores autònomes de la Comunitat Valenciana que es troben d’alta en aquells epígrafs de l’Impost sobre activitats econòmiques que s’indiquen en la convocatòria, des del 24 de febrer de 2022 fins a la data de publicació de la convocatòria.

Les ajudes directes rebudes per les persones treballadores autònomes elegibles tindran caràcter finalista, i contribuiran a pal·liar l’increment dels costos energètics derivats de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia i que estigueren d’alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (d’ara en avant, RETA) des del 24 de febrer de 2022 fins a la data de publicació de la convocatòria.
Els sol·licitants de les ajudes hauran d’haver-se vist afectats econòmicament per les conseqüències derivades de la invasió d’Ucraïna, per les sancions imposades per la comunitat internacional contra Rússia o per les contramesures adoptades per aquesta i, a aquest efecte, hauran d’aportar una declaració responsable.

Article 2. Règim Jurídic
1. Les ajudes previstes en aquesta norma s’articularan en forma de subvencions de concessió directa, en aplicació del que es preveu en l’article 22.2.c de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, en relació amb el que estableixen els apartats 2 i 3 de l’article 28, i l’article 168.1.C de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, per concórrer raons d’interés públic, econòmic, social i humanitari, en virtut dels efectes provocats per l’increment dels costos energètics derivats de la invasió russa a Ucraïna.
2. Les bases reguladores i la convocatòria de les ajudes s’establiran a través de decret del Consell.
3. Aquestes ajudes es concedeixen en l’àmbit del Marc Nacional Temporal relatiu a les mesures d’ajuda per a fer costat a l’economia després de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, en atenció al contingut de la Decisió de la Comissió Europea SA.102771, aprovada per decisió de la Comissió Europea el 10 de juny de 2022, per la qual cosa són compatibles amb el mercat interior, d’acord amb el que s’estableix en l’article 107, apartat 3, lletra b) del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

Article 3. Competència
La instrucció de les ajudes extraordinàries contemplades en aquest decret llei correspondrà a l’Agència Tributària Valenciana (d’ara en avant, ATV) i la resolució d’aquestes al conseller competent en matèria d’hisenda.

Article 4. Finançament
1. Les ajudes previstes en aquest decret llei es tramitaran de conformitat amb el que es preveu en l’article 168.1.C de la Llei 1/2015 i seran ateses amb càrrec a les disponibilitats pressupostàries existents. Per a això, la conselleria competent en matèria d’hisenda impulsarà les modificacions pressupostàries corresponents.
2. Les bases reguladores i la convocatòria que s’aprove mitjançant Decret del Consell, inclouran la quantia global màxima destinada a finançar les ajudes i l’import individualitzat d’aquestes.

Article 5. Simplificació administrativa
1. En la tramitació dels instruments jurídics de bases reguladores i convocatòries en desenvolupament d’aquest decret llei, així com en el procediment de concessió de les ajudes, se seguirà el procediment d’urgència i es reduiran tots els terminis a la meitat, excepte el de presentació de sol·licituds i recursos.
2. Tant la presentació de la documentació com la resta dels tràmits relacionats amb aquestes ajudes, atés el volum de sol·licituds previst i a les característiques de les persones o entitats beneficiàries, es realitzarà a través de mitjans electrònics. La presentació de sol·licituds, així com la resta dels tràmits mitjançant representant requerirà la prèvia autorització a través del Registre de Representants de la Generalitat:

https://www.accv.es/servicios/registro-de-representantes/
o a través del Registre Electrònic d’Apoderaments de l’Estat:
https://sede.administracion.gob.es/pag_sede/servicioselectronicos/registroelectronicodeapoderamientos.html
La presentació de sol·licituds suposa concedir l’autorització a la Generalitat per a verificar per mitjans electrònics les dades necessàries per a comprovar el compliment dels requisits establits per a les ajudes i efectuar la gestió d’aquesta. Aquesta autorització es recollirà de manera expressa en els formularis de sol·licitud de les ajudes que s’establisquen a aquest efecte.
En la gestió d’aquests expedients podrà aplicar-se el codi segur de verificació com a signatura electrònica en els actes administratius que es dicten.
3. Les altes de les domiciliacions bancàries de les persones o entitats beneficiàries d’aquestes ajudes es tramitaran de manera massiva conforme al formulari de sol·licitud que s’establisca en la convocatòria corresponent, per la qual cosa queda exceptuada l’aplicació del que es disposa en l’Ordre 2/2022 de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, per la qual es regulen les actuacions o tràmits d’alta, modificació i baixa de les dades personals identificatives i bancaris de les persones físiques i jurídiques que es relacionen econòmicament amb la Generalitat.

4. Atesa la naturalesa de la subvenció, s’exceptua a les persones treballadores autònomes del compliment dels requisits establits en l’article 13.2 de la Llei 38/2003, lletres e) i g) d’aquest apartat, per a obtindre la condició de beneficiari, a causa de l’especial naturalesa d’aquestes ajudes.
Així mateix, tampoc seran aplicables en el pagament d’aquestes ajudes als requisits establits en el paràgraf segon de l’apartat 1 de l’article 171 de la Llei 1/2015, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.
5. Pel fet que aquestes ajudes es concedeixen en atenció a la concurrència d’una determinada situació en els perceptors, aquests hauran d’estar inscrits en el RETA i pertànyer als determinats sectors d’activitat que hagen vist incrementats els costos energètics a causa de la invasió russa a Ucraïna, per la qual cosa no requeriran una altra justificació que la comprovació d’aquesta situació prèviament a la concessió, sense perjudici dels controls que pogueren establir-se, d’acord amb el que es disposa en l’article 30.7 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Article 6. Entitats col·laboradores
En aplicació de l’article 12 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, s’habilita a l’òrgan concedent de les ajudes a les quals es refereix l’article 2 d’aquest decret llei, per a designar, com a entitat col·laboradora, a aquella que, actuant en nom i per compte d’aquest òrgan concedent, entregue i distribuïsca els fons públics a les persones o entitats beneficiàries, o col·labore en la gestió de la subvenció sense que es produïsca el previ lliurament i distribució dels fons rebuts, tot això en els termes establits en l’article 16.6 de la Llei 38/2003.
Article 7. Control intern
Els expedients de concessió de subvencions derivades de les convocatòries d’ajudes directes a persones treballadores autònomes a què fa referència aquest decret llei, no se sotmetran a la fiscalització prèvia de la Intervenció General prevista en les lletres a) i b) de l’apartat 2 de l’article 100 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.
Aquestes despeses seran objecte de control financer o, en el seu cas, d’auditoria pública, que seran exercits conforme al que es preveu en aquesta llei.

Disposició addicional

Única. Col·laboració interadministrativa
A fi de dotar dels instruments necessaris per a la gestió urgent de les ajudes derivades del desenvolupament d’aquest decret llei i amb criteris de simplificació administrativa, se sol·licitarà a l’Agència Estatal de l’Administració Tributària; a la Tresoreria General de Seguretat Social i a altres administracions públiques que es considere necessari, les dades imprescindibles per a la seua correcta tramitació, d’acord amb els principis de col·laboració interadministrativa i eficiència en la gestió.


Disposicions Finals

Primera
Es modifica la disposició addicional primera del Decret llei 5/2017, de 20 d’octubre, del Consell, pel qual s’estableix el règim jurídic de cooperació entre la Generalitat i les administracions locals de la Comunitat Valenciana per a la construcció, ampliació, adequació, reforma, i equipament de centres públics docents de la Generalitat, que queda redactada de la manera següent:
«Disposició addicional primera. Desenvolupament del decret llei
Es faculta la persona titular de la conselleria amb competència en matèria d’educació, a interpretar i adoptar les mesures necessàries i dictar instruccions de gestió encaminades a la consecució de l’eficàcia del procediment perquè es facilite i complisquen els objectius indicats en l’aplicació i desenvolupament del previst en aquesta norma.»

Segona
Es modifica la disposició addicional quarta del Decret llei 5/2017, de 20 d’octubre, del Consell, pel qual s’estableix el règim jurídic de cooperació entre la Generalitat i les administracions locals de la Comunitat Valenciana per a la construcció, ampliació, adequació, reforma, i equipament de centres públics docents de la Generalitat, que queda redactats de la manera següent:
Disposició addicional quarta. Planificació d’actuacions delegades i reajustament d’anualitats
1. A l’efecte d’assegurar la sostenibilitat de les actuacions, tal com queda definida en l’article 6 d’aquest decret llei, i amb la finalitat de facilitar, si escau, la instrumentalització dels reajustaments d’anualitats que es requerisquen, les entitats locals remetran a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, amb anterioritat al 15 de maig de cada exercici de vigència del programa de cooperació, un detall de l’estat d’execució de les actuacions a 30 d’abril, així com una previsió sobre aquesta execució relativa a l’anualitat en curs i a les anualitats futures. De la mateixa manera, amb anterioritat al 15 de setembre remetran aquesta informació de l’estat i de la previsió d’execució a data 30 d’agost.

2. D’acord amb el que es disposa en l’article 5.3 d’aquest decret llei, i a fi d’assegurar un adequat reflex en la comptabilitat pluriennal de la Generalitat, del cost de les polítiques de cooperació en matèria d’infraestructures educatives contemplades en aquest, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport podrà reajustar d’ofici les anualitats reflectides en les diferents resolucions o actes jurídics equivalents que articulen la delegació, a la vista del grau d’execució de les delegacions i segons la informació facilitada per les entitats locals.

En tot cas, les entitats locals planificaran les anualitats de les seues licitacions en funció de les seues previsions i necessitats, tenint en compte que, una vegada delegada l’actuació, segons l’article 9, tindran garantit el finançament d’aquesta per part de la Generalitat en els exercicis que corresponen amb les limitacions establides en l’article 9 d’aquest decret llei i les derivades de la vigència temporal del programa Edificant.»

Tercera
Es modifica el punt cinc de la disposició addicional cinquena del Decret llei 5/2017, de 20 d’octubre, del Consell, pel qual s’estableix el règim jurídic de cooperació entre la Generalitat i les administracions locals de la Comunitat Valenciana per a la construcció, ampliació, adequació, reforma, i equipament de centres públics docents de la Generalitat, que queda redactada de la manera següent:
«Disposició addicional cinquena. Revisió excepcional de preus.
(...)
5. Per a atendre les obligacions que es deriven del que s’estableix en aquesta disposició addicional, la conselleria competent en matèria d’educació, realitzarà en els exercicis en els quals siguen aplicables les revisions excepcionals de preus segons el que s’estableix en el Reial Decret llei 3/2022, una retenció de crèdit global per l’import corresponent al 5 % del total d’actuacions derivades de les delegacions de competències previstes en aquest decret llei, certificades i comunicades per les entitats locals en l’exercici anterior. En el cas que, durant l’exercici corresponent, la retenció de crèdit realitzada resultara insuficient, es procedirà a contraure una altra retenció per l’import que es considere necessari a la vista dels índexs de preus definitius que es publiquen i les revisions de preus excepcionals que es consideren que falten per satisfer.
Aquesta retenció podrà ser per un import inferior a l’establit al paràgraf anterior en el cas que de les dades d’execució de les delegacions de competències previstes en aquest decret llei es desprenga que aquest és excessiu per a atendre les necessitats de finançament de les revisions excepcionals de preus que es prevegen aplicar a l’exercici corresponent. En aquest cas, la retenció a realitzar s’ajustarà a l’import necessari per a atendre aquestes necessitats, segons la informació de què dispose la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, la qual cosa es documentarà a l’expedient comptable de retenció.
La disposició dels crèdits necessaris per a atendre les revisions de preus excepcionals es realitzarà en el moment en què es comunique per part de l’entitat local la certificació o liquidació que continga la revisió, sense que resulte necessari més tràmit que la generació de les operacions comptables corresponents.
(…)»

Quarta
S’afig la disposició addicional sisena i la disposició addicional setena en el Decret llei 5/2017, de 20 d’octubre, del Consell, pel qual s’estableix el règim jurídic de cooperació entre la Generalitat i les administracions locals de la Comunitat Valenciana per a la construcció, ampliació, adequació, reforma, i equipament de centres públics docents de la Generalitat, amb la redacció següent:
«Disposició addicional sisena. Vigència del programa Edificant
Es prorroga la vigència del programa Edificant regulat per aquest decret llei fins a l’any 2029, inclòs, resultant així com període d’execució d’aquest els comprés entre les anualitats 2018 i 2029.

Disposició addicional setena. Obligacions de les entitats locals en actuacions finançades amb Fons Europeus.
En el cas de delegacions que contemplen actuacions que estiguen o puguen ser finançades per fons europeus, l’entitat local haurà de complir en els procediments d’adjudicació corresponents amb tots els requisits exigits per la normativa europea i nacional per a garantir la correcta obtenció dels fons, i especialment els requisits de comunicació i visibilitat del finançament europeu i de prevenció de conflictes d’interessos, així com la resta de requisits específics del respectiu programa o pla de finançament. A aquest efecte, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport comunicarà a les entitats locals afectades les actuacions que compten o podrien comptar a aquesta mena de finançament, amb indicació del fons que corresponga i les obligacions a complir.»


Cinquena. Habilitació per al desenvolupament reglamentari
Es faculta el Consell per a adoptar les disposicions necessàries per al desenvolupament i aplicació d’aquest decret llei.

Sisena. Entrada en vigor
Aquest decret llei entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana

València, 1 de juliol de 2022

El president de la Generalitat
XIMO PUIG I FERRER

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic
ARCADI ESPAÑA GARCIA

linea
Mapa web