Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 81/2021, de 18 de juny, del Consell, de modificació del Decret 72/1988, de 23 de maig, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula l'habilitació de laboratoris autoritzats per a l'anàlisi i contrastació oficial d'objectes fabricats amb metalls preciosos. [2021/7090]

(DOGV núm. 9114 de 25.06.2021) Ref. Base de dades 006283/2021

DECRET 81/2021, de 18 de juny, del Consell, de modificació del Decret 72/1988, de 23 de maig, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula l'habilitació de laboratoris autoritzats per a l'anàlisi i contrastació oficial d'objectes fabricats amb metalls preciosos. [2021/7090]
L’habilitació de laboratoris autoritzats per a l’anàlisi i contrastació oficial d’objectes fabricats amb metalls preciosos està regulada pel Decret 72/1988, de 23 de maig, del Consell de la Generalitat Valenciana.

El temps transcorregut des de la publicació ha fet que es considere oportú modificar-lo, a fi d’adaptar l’articulat a la situació actual.

Per una part, la liberalització de les diferents activitats en la indústria ha fet que el control que realitza l’Administració es tracte d’un control a posteriori però incorporant alhora més responsabilitats a l’empresari, entre les quals s’ha demostrat que la certificació o acreditació, d’acord amb els procediments establits en el Reglament de la infraestructura per a la qualitat i seguretat industrial, aprovat per Reial decret 2200/1995, de 28 de desembre, és una eina adequada per a assegurar l’efectiu compliment dels requisits exigits inicialment en l’accés a l’activitat.
D’altra banda, l’experiència adquirida en l’àmbit de la seguretat industrial ha demostrat que el sistema de comunicació telemàtica que s’utilitza en la supervisió dels organismes de control, és la més adequada per al control administratiu. Per tant, s’incorpora en aquest text normatiu l’obligació dels laboratoris d’empresa autoritzats, de comunicar per aquest sistema la realització de les tasques d’anàlisi i punxonament dels objectes que fabriquen.
Per això, esdevé necessària la modificació del Decret 72/1988, de 23 de maig, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula l’habilitació de laboratoris autoritzats per a l’anàlisi i contrastació oficial d’objectes fabricats amb metalls preciosos, per a incloure requisits més adequats en els laboratoris autoritzats d’empresa, així com incorporar el sistema telemàtic de comunicació a l’àmbit de la contrastació de metalls preciosos.
A més, en aplicació de la Llei 20/2013, de 9 de desembre, de garantia de la unitat de mercat, aquest decret aprofita per a continuar impulsant un marc regulador eficient per a les activitats econòmiques que simplifique la legislació existent, eliminant regulacions innecessàries, amb la finalitat d’establir procediments més àgils i minimitzar les càrregues administratives. Per això, es deroguen les disposicions que estableixen els continguts dels llibres registre de diversos instruments de mesura sotmesos al control metrològic de l’Estat, en tant que la regulació estatal que establia l’obligació de posseir-los per part dels titulars d’aquests, ha sigut derogada. Així mateix, es deroga la disposició que estableix el contingut del llibre registre de revisions, proves i inspeccions per a instal·lacions destinades al subministrament a vehicles que no siguen propietat del titular o es produïsca un canvi de depositari del producte, a causa de l’evolució de la tècnica i al fet que aquest, actualment, pot ser en format electrònic, i el model publicat per la mencionada resolució queda inadequat per a la seua funció.

Del contingut del decret, així com dels informes emesos durant la tramitació del procediment d’elaboració, queda acreditat que s’han tingut present els principis de bona regulació continguts en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, relatius als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.

Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l’Administració de la Generalitat per a 2021.
En conseqüència, d’acord amb el que estableix l’article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta del conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu, amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de 18 de juny de 2021,
DECRETE

Article 1. Modificació de l’article seté del Decret 72/1988, de 23 de maig, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula l’habilitació de laboratoris autoritzats per a l’anàlisi i contrastació oficial d’objectes fabricats amb metalls preciosos
Es modifica l’article seté del Decret 72/1988, que queda redactat en els termes següents:
«El control dels laboratoris autoritzats a l’empara d’aquest decret s’exercirà a través del personal tècnic amb funcions de control o inspecció, adscrit al servei territorial competent en matèria d’indústria per raó de territori.»

Article 2. Modificació de l’article nové del Decret 72/1988
Es modifica l’article nové del Decret 72/1988, que queda redactat en els termes següents:
«La conselleria competent en matèria d’indústria podrà autoritzar la pràctica d’assajos i la consegüent contrastació de garantia en laboratoris d’empreses dedicades a la fabricació d’objectes fabricats amb metalls preciosos, que complisquen, com a mínim, els requisits següents:

a) Estar degudament inscrites en el Registre Integrat Industrial.
b) Disposar d’una persona amb càrrec de cap de laboratori amb titulació superior, una persona especialista en anàlisis químiques i una persona marcadora per a la presa de mostres i contrastació, amb experiència mínima d’un any acreditada en la indústria de metalls preciosos.

c) Disposar dels equips precisos per a realitzar les anàlisis dels diferents metalls, pels mètodes oficials establits en la reglamentació estatal, així com els útils necessaris per a punxonar els contrastos de garantia.

d) Disposar de certificació del sistema de gestió de la qualitat. La certificació serà emesa per una entitat de les acreditades, segons la secció 1a del capítol III del Reglament de la infraestructura per a la qualitat i seguretat industrial, aprovat pel Reial decret 2200/1995, de 28 de desembre. L’abast del certificat haurà d’incloure explícitament els assajos dels metalls preciosos, el seu contrast i la guarda i custòdia dels punxons de garantia.»

Article 3. Modificació de l’article deu del Decret 72/1988
Es modifica l’article deu del Decret 72/1988, que queda redactat en els termes següents:
«Les operacions d’assaig i contrastació que es realitzen en els laboratoris d’empreses només podran efectuar-se sobre els objectes fabricats per la mateixa empresa titular del laboratori i seran controlades per personal tècnic amb funcions de control o inspecció, adscrit al servei territorial competent en matèria d’indústria per raó de territori.

Tals operacions i els seus resultats s’anotaran en el llibre-registre o registre informàtic a què es refereix l’article cinqué d’aquest decret, que haurà de portar-se obligatòriament.
Cada laboratori haurà de guardar durant almenys tres mesos una mostra, degudament documentada, de cadascun dels assajos de cada fabricació.»

Article 4. Modificació de l’article onze del Decret 72/1988
Es modifica l’article onze del Decret 72/1988, que queda redactat en els termes següents:
«El servei territorial competent en matèria d’indústria per raó de territori disposarà que els resultats dels assajos es comproven en un laboratori oficial o autoritzat, per tècniques de mostreig.
A aquest efecte, un laboratori oficial o autoritzat, una vegada al mes, assajarà la mostra indicada i degudament precintada pel personal tècnic del servei territorial. D’aquesta actuació es deixarà constància documental, així com del resultat de l’assaig. Aquesta intervenció serà a càrrec de l’empresa autoritzada.»

Article 5. Modificació de l’article tretze del Decret 72/1988
Se suprimeix el contingut de l’article tretze.

Article 6. Nou article catorze del Decret 72/1988
S’afig el següent article catorze en el Decret 72/1988
«Article catorze
Els laboratoris d’empresa autoritzats hauran de comunicar a aquesta administració, amb una antelació mínima de dos dies, les operacions d’anàlisis o contrastació que realitzaran, mitjançant el sistema telemàtic establit a l’efecte.
El personal tècnic del servei territorial competent en matèria d’indústria per raó de territori podrà estar present en qualsevol actuació d’anàlisi o contrastació.»

Article 7. Nou article quinze del Decret 72/1988
S’afig el següent article quinze en el Decret 72/1988:

«Article quinze
Els punxons per als contrastos de garantia són d’exclusiva utilització pels laboratoris de contrastació, que en portaran un adequat control.

La direcció general competent en matèria d’indústria haurà de comunicar a cada laboratori de contrastació la contrasenya que li corresponga per a la inclusió als punxons de garantia.
Els punxons de garantia que utilitzen el laboratori autoritzat i els que utilitzen els laboratoris d’empresa, així com les etiquetes, seran sol·licitats a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre a través del ministeri competent per la direcció general, per al lliurament a aquests.

Els costos derivats de la fabricació i enviament seran a càrrec del laboratori autoritzat que haja efectuat la sol·licitud, i els farà efectius a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre.»


DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Incidència pressupostària
La implementació i el desenvolupament d’aquest decret no podrà tindre incidència en els pressupostos de la Generalitat i, en tot cas, haurà de ser atesa amb els mitjans personals i materials de la conselleria competent en matèria d’indústria.


DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Certificat de qualitat del sistema de gestió de la qualitat
Els laboratoris d’empresa autoritzats en la data d’entrada d’aquest decret disposaran de díhuit mesos per a obtindre el certificat de qualitat del sistema de gestió de la qualitat establit en l’article nové.


Segona. Punxons de garantia
Mentre els laboratoris de contrastació autoritzats no disposen dels punxons de garantia amb la contrasenya atorgada per la Direcció General Indústria, Energia i Mines, els contrastos es realitzaran amb la marca V2 i amb els punxons que s’havien utilitzat. Els esmentats punxons amb marca V2 es depositaran en cada laboratori d’empresa per part del Servei Territorial d’Indústria i Energia de València.
Els laboratoris de contrastació autoritzats hauran de sol·licitar els punxons en el termini màxim d’un mes a comptar des de l’entrada en vigor d’aquest decret, a la Direcció General Indústria, Energia i Mines.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions d’igual o inferior rang que s’oposen al que es disposa en aquest decret i, en particular, les disposicions següents:
Resolució de 31 de gener de 2000, de la Direcció General d’Indústria i Energia, per la qual s’estableix a la Comunitat Valenciana, el contingut del llibre-registre de revisions, proves i inspeccions per a instal·lacions destinades al subministrament a vehicles que no siguen propietat del titular o es produïsca un canvi de depositari del producte.
Resolució de 25 d’abril de 2001, de la Direcció General d’Indústria i Energia, per la qual s’estableix el contingut del llibre-registre de verificacions i reparacions dels instruments de pesatge de funcionament no automàtic, instal·lats a la Comunitat Valenciana.
Resolució de 9 de febrer de 2000, de la Direcció General d’Indústria i Energia, per la qual s’estableix el contingut del llibre-registre dels sistemes de mesura de líquids diferents de l’aigua destinats al subministrament de carburants i combustibles líquids, instal·lats a la Comunitat Valenciana.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació normativa
S’autoritza la persona titular de la conselleria competent en matèria d’indústria per a dictar les disposicions necessàries per al desenvolupament i execució d’aquest decret.

Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 18 de juny de 2021

La vicepresidenta del Consell,
MÓNICA OLTRA JARQUE

El conseller d’Economia Sostenible,
Sectors Productius, Comerç i Treball,
RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ

linea
Mapa web