Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 72/1988, de 23 de maig, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula l'habilitació de laboratoris autoritzats per a l'anàlisi i contrastació oficial d'objectes fabricats amb metalls preciosos.

(DOGV núm. 835 de 30.05.1988) Ref. Base de dades 0803/1988

Decret 72/1988, de 23 de maig, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula l'habilitació de laboratoris autoritzats per a l'anàlisi i contrastació oficial d'objectes fabricats amb metalls preciosos.
La Llei 17/1985, d’1 de juliol, sobre metalls preciosos disposa en l'article quart que els objectes fabricats amb metalls preciosos hauran de ser contrastats amb un punxó de garantia, d'utilització exclusiva pels laboratoris facultats per a tal finalitat.
L’esmentat contrast oficial i el d'identificació d'origen, és a dir, el del fabricant o importador, constitueixen un requisit previ i necessari per a la circulació i comercialització d'aquests objectes per l’interior del país i la garantia que abasten alguna de les «lleis» establertes en l'article nové.
L’article sisé de l’esmentada Llei disposa igualment que els laboratoris facultats per dur a terme l'assaig i la consegüent contrastació de garantia, podran ser laboratoris oficials de les Administracions Públiques o laboratoris autoritzats i intervinguts per aquestes Administracions sota la forma que reglamentàriament es determine.
Les atribucions que la Llei confereix a les Administracions Públiques s'entendran referides a les Comunitats Autònomes quan així procedesca d'acord amb els respectius Estatuts d'Autonomia, segons la disposició addicional quarta.
Per la seua banda, el Reial Decret 197/1988, de 22 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei d'objectes fabricats amb metalls preciosos, estableix que es podran declarar com autoritzats per a l'assaig i la contrastació, amb les mateixes facultats que els oficials, laboratoris de Centres Oficials, Entitats Col·laboradores o Associacions sense finalitats lucratives que oferesquen les degudes garanties de solvència o imparcialitat, així com laboratoris d'empreses dedicades a la fabricació d'objectes de metalls preciosos que reunesquen determinats requisits.
Vist que l'article 33.4 de l’Estatut d’autonomia atribueix a la Generalitat Valenciana competències d'execució de la legislació de l’Estat en matèria de contrastació de metalls, i després de transferits els serveis de verificació i contrastació de metalls preciosos pel Reial Decret 2595/1982, de 24 de juliol, es considera convenient regular el procediment d'habilitació de laboratoris autoritzats i de laboratoris d'empreses per a l'anàlisi i la contrastació d'objectes fabricats amb metalls preciosos.
En atenció d'aquests motius, a proposta del Conseller d'Indústria, Comerç i Turisme, i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana en la reunió del dia 23 de maig de 1988,
DECRETE:
Article primer
La Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme determinarà el nombre de laboratoris autorizats per a l'anàlisi i la contratastació d'objectes fabricats amb metalls preciosos, amb les mateixes facultats que els laboratoris oficials, en funció de les necessitats del servei.
Article segon
El referits laboratoris hauran de reunir els requisits següents:
1. Pertànyer a Associacions sense finalitats lucratives o Centres Oficials.
2. Disposar d'un Cap de Laboratori amb titulació superior; un llicenciat en Ciències Químiques o Enginyer especialitzat en química, per a les anàlisis; dos Marcadors per a la presa de mostres i contrastació, amb una experiència mínima de tres anys en la indústria de metalls preciosos i el personal d'oficina que permeta d'atendre les tasques de registre i d'administració.
3. Disposar dels equipaments necessaris per realitzar les anàlisis i els contrasts d'objectes d'or, plata i platí, amb un, almenys, dels mètodes següents, reglamentàriament establerts per a cadascun dels metalls:
a) Per a la determinació de la «llei» en objectes d'or:
1. Copel·lació.
2. Potenciometria.
3. Gravimetria.
4. Anàlisi volumètrica.
b) Per a la determinació de la «llei» en objectes de plata:
1. Anàlisi potenciomètrica.
2. Gay Lussac.
3. Volhard.
c) Per a la determinació de la «llei» en objectes de platí:
1. Espectrofotometria d'absorció atòmica.
2. Espectrometria.
3. Gravimetria.
d) Estar en disposició d'estendre el seu àmbit d'actuació a tota la Comunitat Valenciana d'acord amb les instruccions que reba de la Conselleria de Indústria, Comerç i Turisme. A aquests efectes la presentació de la sol·licitud per a obtenir l’habilitació implicarà, en el cas de resultar autoritzat, l'adquisició del compromís formal d'obrir oficines o agències en els terminis que s'hi assenyalen, quan les necessitats del servei ho aconsellaran. La dotació de mitjans materials i humans d'aquestes oficines o agències serà l’estrictament necessària a judici de la Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme per complir amb la funció d'anàlisi i de contrastació sense demores que afecten la bona marxa del servei.
Article tercer
La validesa de l'autorització s'estendrà a un període màxim de cinc anys, i l’Entitat autoritzada podrà sol·licitar-ne la prórroga amb sis mesos d'antelació a l’expiració del termini.
Article quart
L’acte administratiu d'autorització haurà d'incloure les mencions següents:
1. Referència expressa que l'habilitació només serà vàlida per a l'Entitat autoritzada.
2. Instal·lacions a què efecte l'autorització.
3. Indicació de les verificacions i contrastacions que pot realitzar i els mètodes d'anàlisi que poden aplicar-s'hi.
4. Necessitat de disposar d'autorització per a introduir modificacions en els equipaments.
5. Termini de validesa de l'autorització.
6. Data en què ha de començar les seues funcions.
Article cinqué
Durant el termini de vigència de l'autorització, l’Entitat titular del laboratori quedarà obligada:
1. Al manteniment de les instal·lacions en perfecte estat de funcionament.
2. Al manteniment en plantilla del personal de laboratori a què fa referència el punt 2 de l'article 2.
3. A documentar les operacions de contrastació que sol·licite cada fabricant o importador, mitjançant els corresponents assentaments en llibres - registre segellats i foliats, en què s'anoten el nombre d'unitats i pes unitari de cada model contrastat, o en registres informàtics degudament controlats, dels quals es conserve la pertinent constància escrita.
4. A dur els llibres de comptabilitat obligatoris, que podran ser auditats per les persones o Entitats que designe el Conseller d’Indústria, Comerç i Turisme.
5. A comunicar a la Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme els canvis de personal de laboratori que es produesquen en l’empresa.
6. A concertar una pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil per un import adequat al risc de les inspecciones que practique, la quantia de la qual es determinarà en l'autorització que hom concedesca i serà actualitzada periòdicament.
Article sisé
L’incompliment de les obligacions a què fa referència l'article anterior podrà donar lloc a la caducitat de l'autorització, amb instrucció prèvia d'expedient i amb audiència de l’Entitat titular del laboratori.
Article seté
El control de laboratoris autoritzats a l’empara d'aquest Decret se exercirà permanentment a través d'un Interventor designat per la Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme, que supervisarà la forma en què es realitzen els assaigs i la contrastació i comprovarà llurs resultats mitjançant tècniques de mostratge.
Article vuité
Les tarifes a aplicar per l'anàlisi i la contrastació d'objectes fabricats amb metalls preciosos en el laboratori autoritzat, seran aprovades pel Conseller d'Indústria, Comerç i Turisme.
Article nové
La Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme podrà autoritzar la pràctica d'assaigs i la consegüent contrastació de garantia en laboratoris d'empreses dedicades a la fabricació d'objectes d'or i de plata, que complesquen com a mínim els requisits següents:
a) Estar degudament inscrites al Registre Industrial.
b) Disposar d'un Cap de Laboratori amb titulació superior, un especialista en anàlisis químiques i un Marcador per a la presa de mostres i contrastació, amb experiència acreditada en la indústria de metalls preciosos.
c) Disposar dels equipaments que calguen per realitzar les anàlisis pel mètode de copel·lació, per als objectes d'or, i pel mètode d'anàlisis potenciomètriques, per als objectes de plata, així com les eines necessàries per punxonar els contrasts de garantia.
Article deu
Les operacions d'assaig i de contrastació que es realitzen en els laboratoris d'empreses només podran referir-se a objectes fabricats per l'empresa titular del laboratori i seran controlades per un Interventor designat per la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme.
Aquestes operacions i els seus resultats s'anotaran al llibre - registre a què fa referència l'article cinqué del present Decret, que caldrà dur obligatòriament.
Article onze
El personal encarregat de la Intervenció Oficial dels laboratoris d'empreses facilitarà els punxons de garantia durant el temps estrictament necessari per dur a terme les operacions de contrastació i podrà disposar que els resultats dels assaigs es comproven, en laboratori oficial o autoritzat, mitjançant tècniques de mostratge.
Article dotze
L’autorització d'assaigs i de contrastació en laboratoris d'empresa haurà de contindre les prescripcions següents:
1. Referència expressa que l'autorització només serà vàlida per a l’empresa de la qual es tracte i per a l'assaig i la contrastació d'objectes fabricats per la pròpia empresa.
2. Instal·lacions a què efecte l'autorització.
3. Indicació de les verificacions i contrastacions que puguen realitzar i dels mètodes d'anàlisi aplicables.
4. Necessitat de disposar d'autorització per introduir modificacions en els equipaments autoritzats.
L’incompliment d'aquestes prescripcions donarà lloc a la caducitat de l'autorització, amb instrucció prèvia d'expedient i amb audiència de l’empresa titular del laboratori.
Article tretze
La funció inspectora dels Interventors en els laboratoris a què fa referència el present Decret, meritarà a favor de la Generalitat la taxa corresponent de les que regula la normativa vigent aplicable en aquesta matèria.
DISPOSICIO FINAL
Es autoritzat el Conseller d’Indústria, Comerç i Turisme a dictar les normes que calguen en desplegament i aplicació del present Decret, que entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 23 de maig de 1988.
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Industria, Comercio y Turismo,
ANDRES GARCIA RECHE

linea
Mapa web