Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 91/2013, de 5 de juliol, del Consell, pel qual es regulen les escoles de música de la Comunitat Valenciana. [2013/7200]

(DOGV núm. 7063 de 09.07.2013) Ref. Base de dades 006759/2013

DECRET 91/2013, de 5 de juliol, del Consell, pel qual es regulen les escoles de música de la Comunitat Valenciana. [2013/7200]
PREÀMBUL

La Comunitat Valenciana atresora una llarga tradició en les diverses manifestacions artístiques en els àmbits de la música. Esta important tradició i el gran impacte que ha produït en l’àmbit social, cultural, econòmic, artístic i educatiu han convertit la música en un senyal d’identitat del poble valencià. Han contribuït de manera decisiva les societats musicals, que van cristal·litzar en el nostre territori a partir del segle XIX i que han conformat el panorama associatiu de la Comunitat Valenciana, ja que estan presents en la quasi totalitat de les nostres poblacions. Un esforç admirable del conjunt de la societat civil valenciana, que ha permés que la pràctica i ensenyança de la música arribe fins a l’últim racó de la nostra geografia.
Les societats musicals valencianes han desenrotllat, des de la seua creació en el segle XIX, estructures educatives pròpies que han permés la formació dels seus músics amb l’objectiu de facilitar-ne, d’esta manera, la incorporació posterior a les agrupacions de vent i corals formades per aficionats i, amb el pas del temps, també a les agrupacions de corda.

Es pot afirmar, sense cap dubte, que el model d’escola de música que ara es regula forma part del patrimoni històric educatiu i cultural de la Comunitat Valenciana, que és necessari potenciar i preservar i, al seu torn, adequar als nous temps i als reptes de l’educació musical del futur.

L’article 53.1 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana disposa que és de competència exclusiva de la Generalitat la regulació i l’administració de l’ensenyança en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, sense perjuí del que disposa l’article 27 de la Constitució i lleis orgàniques que, d’acord amb l’apartat 1 de l’article 81 d’aquella, el despleguen, de les facultats que atribuïx a l’Estat el número 30 de l’apartat 1 de l’article 149 de la Constitució Espanyola, i de l’alta inspecció necessària per al seu compliment i garantia.

La Llei 2/1998, de 12 de maig, de la Generalitat, Valenciana de la Música, dedica el títol II a les ensenyances musicals no reglades, i establix en l’apartat 3 de l’article 17 que les competències relatives als centres que impartisquen les ensenyances adés esmentades correspondran al departament de la Generalitat que les tinga atribuïdes, sense perjuí del que disposa l’apartat 3 de l’article 48 de la Llei Orgànica d’Educació. I, en l’apartat 5 de l’article 18 de la mateixa Llei 12/1998, que els indicats centres formatius s’han de regular reglamentàriament.
El Decret 19/2012, de 7 de desembre, del president de la Generalitat, pel qual es determinen les conselleries en què s’organitza l’Administració de la Generalitat, assigna a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport les competències en matèria d’educació, i atribuïx a la Conselleria de Governació i Justícia les competències relatives a bandes de música. I, en els respectius reglaments orgànics i funcionals d’estes conselleries, es detallen les competències esmentades. En este sentit, l’article 4.2 del Decret 194/2012, de 21 de desembre, del Consell, pel qual aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Governació i Justícia, precisa que la persona titular de la Conselleria assumix, entre altres, les competències en matèria d’escoles de música i societats musicals.
Les escoles de música constituïxen un model valencià propi i singular. Per això, un dels objectius essencials del Consell és la seua plena posada en valor, en consonància amb la tradició i història educativa musical valenciana i d’acord amb l’evolució de la realitat social.

Atés que les escoles de música són centres formatius, la finalitat de les quals és oferir una formació pràctica en música, no queda exclòs l’objectiu de despertar l’interés professional i proporcionar una formació més profunda a aquells i aquelles alumnes que, per la seua capacitat i interés, tinguen condicions i voluntat d’accedir a estudis reglats.
Des d’esta perspectiva, la regulació de les escoles de música ha de combinar dos principis essencials: el primer, de flexibilitat, perquè la formació musical puga arribar a tots els sectors de la societat, evitant la rigidesa tant en els plantejaments pedagògics com en les condicions materials de les escoles. I, el segon, de qualitat, a fi que el model, dins de la seua necessària diversitat, puga satisfer la demanda existent i complisca adequadament els objectius que tinga encomanats.

El text d’esta disposició reglamentària s’ha elaborat conjuntament entre la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, la Conselleria de Governació i Justícia i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. S’estructura en dènou articles, arreplegats en dos títols, el segon d’ells distribuït en sis capítols, tres disposicions addicionals, una disposició derogatòria i dos disposicions finals.

El títol I arreplega, com a disposicions preliminars, en tres articles, l’objecte, l’àmbit d’aplicació i la finalitat de la norma.
En el títol II el capítol I s’ocupa de la definició, naturalesa jurídica i dels objectius de les escoles de música. I el capítol II preveu la denominació i titularitat dels centres formatius esmentats. L’ordenació i àmbits dels ensenyaments estan previstos en el capítol III. I allò concernent als requisits del professorat, així com a les instal·lacions i condicions materials dels centres, es determina en el capítol IV. En el capítol V se’n fa referència al registre i assessorament. Finalment, el capítol VI fa menció del finançament d’estos centres.

La disposició addicional primera preveu la possibilitat d’autoritzar excepcionalment escoles de música sense complir tots els requisits exigits en el capítol IV del decret, sempre que hi concórreguen determinades circumstàncies allí expressades; i la disposició addicional segona preveu la possibilitat que les escoles de música puguen fer ús d’instal·lacions i dependències escolars de titularitat pública, dins d’un marc legalment establit.
Finalment, després de la disposició derogatòria, les dos disposicions finals al·ludixen, successivament, a l’atribució a les persones titulars de les conselleries amb competències en matèria d’escoles de música i en matèria d’educació, de la facultat per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per a l’adequat desplegament d’este decret; i a l’entrada en vigor de la norma.
Per tot això, previ informe del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, a proposta conjunta de la consellera d’Educació, Cultura i Esport i del conseller de Governació i Justícia, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 5 de juliol de 2013,


DECRETE

TÍTOL I
Disposicions preliminars

CAPÍTOL ÚNIC
Objecte, àmbit d’aplicació i finalitat

Article 1. Objecte
1. Este decret té per objecte regular les escoles de música previstes en el títol II de la Llei 2/1998, de 12 de maig, de la Generalitat, Valenciana de la Música.
2. Les escoles de música constituïxen un model propi i singular a la Comunitat Valenciana i la seua regulació es realitza en consonància amb la tradició i història educativa musical valenciana, i d’acord amb l’evolució de la realitat social.

Article 2. Àmbit d’aplicació
Este decret serà aplicable a les escoles de música dependents de les societats musicals o d’altres persones o entitats públiques o privades, ubicades a la Comunitat Valenciana.

Article 3. Finalitat
Constituïx la finalitat d’esta disposició regular, impulsar i propiciar l’excel·lència en les escoles de música que oferiran l’oportunitat d’una formació musical a tots els ciutadans i ciutadanes a la Comunitat Valenciana.

TÍTOL II
De la regulació de les escoles de música

CAPÍTOL I
Definició, naturalesa jurídica i objectius

Article 4. Definició
1. Les escoles regulades en este decret són centres educatius d’ensenyança no reglada per a la formació musical pràctica dels ciutadans de qualsevol edat. A estos efectes, s’entendrà com a ensenyança no reglada aquells estudis no conduents a l’obtenció de títols amb validesa acadèmica o professional a què es referix l’article 48.3 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació. També podran orientar i preparar per a l’accés a les ensenyances professionals de música als qui demostren una especial vocació i aptitud, així com impartir formació per a iniciar l’alumnat en el món de la música.
2. Estes escoles tindran autonomia pedagògica i organitzativa i les seues ensenyances es desenrotllaran en el marc de la normativa vigent. A més procuraran una oferta diversificada i àmplia dirigida a la ciutadania.

Article 5. Objectius de les escoles
Les escoles de música tindran els objectius següents, destinats a la millora contínua de l’ensenyança:
1. Atendre l’àmplia demanda de cultura musical pràctica, a fi de despertar vocacions i aptituds que desemboquen en una posterior integració en les agrupacions de les societats musicals, si és el cas.
2. Fomentar, des de la infància i al llarg de la vida, el coneixement, la pràctica i apreciació de la música.
3. Impartir els aspectes teòrics mínims imprescindibles per a una concepció més global del fet musical.
4. Proporcionar i promoure una ensenyança musical complementària a la pràctica musical.
5. Oferir ensenyança de música als i les alumnes sense límit d’edat.

6. Oferir ensenyança especialitzada de totes les tendències musicals i de tots els instruments, amb especial atenció a les pròpies de la música popular i tradicional valenciana.
7. Adequar la programació de l’ensenyança als interessos, dedicació i ritme d’aprenentatge de l’alumnat.
8. Potenciar el gust per l’audició de qualsevol tipus d’estils musicals i desenrotllar l’esperit crític de l’alumnat.
9. Potenciar la renovació metodològica de l’ensenyança musical, impulsant el desenrotllament de la creativitat i la pràctica musical en grup.
10. Impulsar la innovació educativa i el desenrotllament tecnològic en les escoles de música regulades en este decret.
11. Fomentar en l’alumnat l’interés per la participació en agrupacions vocals i instrumentals.
12. Orientar i proporcionar la formació adequada a aquells i aquelles alumnes que, per la seua capacitat, especial talent i interés, tinguen aptituds i voluntat d’accedir a estudis reglats de caràcter professional.

13. Recollir, sistematitzar i difondre les tradicions musicals locals i comarcals.
14. Col·laborar i realitzar intercanvis d’experiències amb escoles de música i altres centres educatius d’àmbits geogràfics nacionals i internacionals.

CAPÍTOL II
Denominació i titularitat de les escoles de música

Article 6. Denominació
Estos centres rebran la denominació d’escoles de música. La persona o entitat titular del centre podrà afegir a esta denominació un altre nom o apel·latiu específic, que haurà de constar en la sol·licitud d’inscripció en el Registre de Centres Docents de la Comunitat Valenciana, així com en la seua publicitat i difusió.
Article 7. De la titularitat
1. Les escoles de música regulades en este decret podran ser de titularitat pública o privada.
2. Seran de titularitat pública aquelles la titular de les quals siga una administració pública. Seran de titularitat privada aquelles la titular de les quals siga una persona física o jurídica de caràcter privat, de nacionalitat espanyola, d’un altre estat membre de la Unió Europea o d’un altre estat en virtut del que establisca la legislació vigent o s’estipule en acords internacionals.
3. El règim d’incompatibilitats, previst en l’article 21.2 de la Llei Orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del Dret d’Educació, serà aplicable a les persones físiques i jurídiques de caràcter privat titulars d’estos centres.

Article 8. Del govern dels centres
1. Les escoles de música hauran de comptar amb una estructura directiva i de gestió administrativa i acadèmica que permeta el funcionament normal i garantisca la qualitat educativa.
2. Les persones o entitats titulars de les escoles de música de titularitat privada tindran autonomia per a establir els òrgans de govern i de gestió. En tot cas, estes escoles hauran de comptar amb un director o amb una directora. Les escoles de música de titularitat pública es regiran, quant a òrgans de govern i gestió, pel que disposa la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació.

CAPÍTOL III
Ordenació de les ensenyances

Article 9. De l’ordenació de les ensenyances
1. Les escoles de música disposaran d’autonomia per a configurar l’oferta de les ensenyances que impartisquen, en funció dels interessos de l’alumnat i de les necessitats de l’entorn, d’acord amb la legislació vigent.
Per a això, les escoles de música hauran d’elaborar i avaluar un projecte educatiu en què s’arreplegue de forma clara i coherent la línia pedagògica de l’escola, una vegada analitzada la pròpia realitat interna i l’entorn socioeconòmic i cultural. En este pla es detallaran els objectius del centre, les especialitats oferides, els aspectes pedagògics de les ensenyances, la seua organització, així com l’organització administrativa del centre.
2. Els ensenyaments s’articularan al voltant de la pràctica instrumental i vocal en grup, així com del coneixement del llenguatge musical i perseguiran la integració normalitzada en les agrupacions instrumentals i corals, tot potenciant-hi la participació de l’alumnat.

Article 10. Àmbits de les ensenyances
1. Les ensenyances en estes escoles es podran organitzar en els àmbits següents:
a) Formació instrumental. Esta formació pràctica podrà referir-se als instruments propis de la música tradicional, clàssica o moderna.
b) Formació musical complementària a la formació instrumental.
c) Pràctica instrumental i vocal de grup.
d) Oferta formativa per a xiquets i xiquetes menors de 8 anys d’edat.
2. Les ensenyances mínimes que s’impartiran en les escoles de música seran dos especialitats instrumentals, llenguatge musical i conjunt instrumental i coral.
3. Les escoles de música adoptaran els mitjans per a atendre l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu.

Article 11. Programació, planificació i avaluació de les ensenyances
1. La persona que ocupe la direcció de l’escola elaborarà la memòria de cada curs, en la qual s’inclourà una avaluació final, que s’entregarà a la conselleria competent en la matèria d’escoles de música. Esta memòria inclourà les dades estadístiques més importants de l’escola, el conjunt d’activitats educatives i artístiques realitzades, les àrees de millora detectades i les propostes d’actuació.
2. La conselleria competent en matèria d’escoles de música podrà demanar la col·laboració de la Inspecció Educativa per a la valoració de les memòries.

Article 12. Aprenentatge al llarg de la vida i acreditació dels estudis cursats
1. Les escoles regulades en este decret propiciaran l’aprenentatge al llarg de la vida, d’acord amb el que establix l’article 5 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació, i contribuiran al fet que el conjunt de la població adquirisca, actualitze, complete i amplie les seues capacitats, coneixements, aptituds i competències per al seu desenrotllament personal i professional.
2. Les escoles de música podran acreditar els estudis cursats i les competències musicals adquirides per l’alumnat.
Els estudis impartits en les escoles de música no conduiran a l’obtenció de títols amb validesa acadèmica i professional.

Article 13. Coordinació amb els centres d’ensenyances reglades
1. Les escoles de música orientaran i proporcionaran la formació adequada a l’alumnat que desitge accedir als estudis reglats de caràcter professional.
2. Les escoles de música transmetran als i les alumnes tota la informació sobre les qüestions organitzatives relatives a les proves d’accés en els centres d’ensenyança reglada.
3. Les escoles de música procuraran mantindre relacions de cooperació i coordinació amb els conservatoris de música i centres autoritzats per a impartir ensenyances professionals, ubicats en el mateix àmbit territorial o en un entorn pròxim.

CAPÍTOL IV
Requisits de les escoles de música

Article 14. Requisits del professorat
1. Perquè una escola de música puga ser autoritzada, als efectes de la seua inscripció en el Registre de Centres Docents de la Comunitat Valenciana, es requerirà un mínim de tres professors o professores.
2. El professorat haurà de disposar de la qualificació tècnica i la formació pedagògica i didàctica necessària per a assegurar la qualitat de les pràctiques docents en les escoles de música. A l’efecte, el professorat tindrà la titulació necessària per a impartir la docència en estes escoles, en els termes establits en els apartats següents.
3. Per a impartir la docència en l’oferta formativa per a menors de huit anys el professorat estarà en possessió d’alguna de les titulacions o acreditacions següents:
a) Títol de Grau de Mestre en Educació Infantil o Primària, menció de Música.
b) Títol de Mestre de qualsevol especialitat o equivalent, o Grau de Mestre en Educació Infantil o Primària i, a més, estar en possessió de l’habilitació o especialitat de Música.
c) Títol Professional de Música o titulació equivalent, així com la formació pedagògica i didàctica que el Govern de la nació haja establit per a impartir docència en les ensenyances reglades de música.

4. Per a impartir docència en qualsevol altre àmbit, el professorat haurà d’estar en possessió, com a mínim, del Títol Professional de Música o titulació equivalent, en l’especialitat corresponent.
5. En aquelles especialitats per a les quals no hi haja titulació o no se n’haja desenrotllat el currículum a la Comunitat Valenciana, caldrà ajustar-se al que disposa el Decret 296/1997, de 2 de desembre, del Consell, pel qual es regula el règim de contractació de professors especialistes.

Article 15. De la formació i actualització permanent del professorat
1. La formació permanent del professorat representa un element essencial d’eficàcia docent i, conseqüentment, de qualitat educativa, a la qual contribuiran tots els agents i entitats implicats.
2. Els projectes educatius de les escoles de música de la Comunitat Valenciana preveuran la formació permanent i l’actualització tècnica, pedagògica i didàctica del seu professorat.
3. El professorat de les escoles de música que desenrotlla el seu treball en estos centres educatius d’educació no reglada, inscrits en el Registre de Centres Docents de la Comunitat Valenciana, podrà participar en les activitats de formació permanent convocades per la conselleria competent en matèria de formació del professorat, a través dels procediments que s’establisquen normativament.
Article 16. Dels requisits mínims dels espais educatius i el seu equipament
1. Les escoles de música hauran de complir les condicions higièniques, acústiques, d’habitabilitat i de seguretat exigides per la normativa aplicable. Alhora, haurà d’aplicar-se la legislació vigent respecte a les adaptacions necessàries per a facilitar-hi l’accés a les persones amb discapacitat física.
2. Les escoles de música comptaran amb les instal·lacions adequades, quant a superfície i condicions, a les exigències del nombre d’alumnes i de les matèries que impartisquen, segons establisca la normativa respecte d’això. Comptaran, almenys, amb dos aules per a l’ensenyança instrumental i una tercera per a ensenyances complementàries i de conjunt.
3. Disposaran, almenys, d’un espai dedicat a les funcions de direcció i administració, que podrà utilitzar-se com a sala de professores i professors, i de la dotació adequada de servicis per a l’alumnat i personal del centre.
4. De la mateixa manera, comptaran amb un fons d’instruments adaptat a les edats de l’alumnat.

CAPÍTOL V
Registre i assessorament

Article 17. Registre
1. En el Registre de Centres Docents de la Comunitat Valenciana s’inscriuran aquelles escoles de titularitat pública o privada que complisquen els requisits establits en el capítol IV d’este decret.
2. Es procedirà d’ofici a la cancel·lació de la inscripció registral d’una escola, quan es modifique sense autorització prèvia qualsevol de les condicions en què es va basar la inscripció, així com a petició expressa de la persona titular.
El procediment per a la cancel·lació de la inscripció registral haurà de garantir la preceptiva audiència a les persones interessades, de conformitat amb el que establix l’article 84 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
3. La inscripció en el registre serà condició indispensable per a accedir als beneficis que es reconeixen a este tipus de centres.
4. La conselleria competent en matèria d’educació farà constar, en les seues publicacions i en la informació que facilite als administrats, aquells centres d’esta naturalesa inscrits en el Registre de Centres Docents.
5. La conselleria competent en matèria d’escoles de música podrà autoritzar el registre d’estes escoles encara que tinguen les seues instal·lacions ubicades en distints immobles, inclús en distinta localitat, sempre que la distància entre estes localitats no dificulte la realització de les ensenyances esmentades i que, en el seu conjunt, reunisquen els requisits mínims previstos.
6. El procediment de registre de les escoles de música serà l’establit per la legislació vigent.

Article 18. De la inspecció i assessorament
La conselleria competent en matèria d’escoles de música, amb la col·laboració de la conselleria competent en matèria d’educació, supervisarà el funcionament de les escoles de música, a través de la Inspecció Educativa, vetlant per la seua adequació al que establix este decret i demés normativa vigent, i assessorant estos centres per a un millor compliment dels seus fins i millora de la qualitat educativa.


CAPÍTOL VI
Finançament

Article 19. Del finançament de les escoles de música
1. El finançament de les escoles de música representa un factor clau per a l’estabilitat dels centres docents i de la seua qualitat educativa, i permet assegurar l’accés universal i permanent a l’aprenentatge a tota la població.
2. El finançament de les escoles de música s’ajustarà al que establix la Llei 2/1998, de 12 de maig, de la Generalitat, Valenciana de la Música, i la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació.
3. La conselleria competent en matèria d’escoles de música procurarà la col·laboració institucional i interadministrativa en els termes que preveu la Llei 2/1998, de 12 de maig, de la Generalitat, Valenciana de la Música.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Aules de música
La conselleria competent en matèria d’escoles de música podrà autoritzar, excepcionalment, la creació d’escoles de música que no complisquen els requisits previstos en l’article 16 d’este decret, quan es tracte de zones de població dispersa en xicotets nuclis que no puguen accedir per si sols a la formació d’una escola, ni mancomunar-se amb altres nuclis.

Segona. Espais compartits amb centres educatius
Les escoles de música, tant de titularitat pública com de titularitat privada, podran utilitzar instal·lacions i dependències escolars de titularitat pública, segons el que establix l’Orde de 27 de novembre de 1984, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.

Tercera. Regla de no gasto
La implementació i posterior desplegament d’este decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a la conselleria amb competències en matèria d’escoles de música i a la conselleria amb competències en matèria d’educació i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de la respectiva conselleria competent per raó de la matèria.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d’un rang inferior que s’oposen al que disposa este decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Normes de desplegament
Es faculta les persones titulars, respectivament, de la conselleria amb competències en matèria d’escoles de música i de la conselleria amb competències en matèria d’educació, per a dictar totes les disposicions que exigisca el desplegament d’este decret.

Segona. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 5 de juliol de 2013

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

La consellera d’Educació, Cultura i Esport,
MARÍA JOSÉ CATALÁ VERDET

El conseller de Governació i Justícia,
SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ

linea
Mapa web