Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 5/2021, de 15 de juliol, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual s'aprova el nou full de notificació per a l'atenció socioeducativa infantil i protecció de l'alumnat menor d'edat i s'estableix la coordinació interadministrativa per a la protecció integral de la infància i adolescència. [2021/7878]

(DOGV núm. 9132 de 21.07.2021) Ref. Base de dades 007197/2021

ORDRE 5/2021, de 15 de juliol, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual s'aprova el nou full de notificació per a l'atenció socioeducativa infantil i protecció de l'alumnat menor d'edat i s'estableix la coordinació interadministrativa per a la protecció integral de la infància i adolescència. [2021/7878]


PREÀMBUL

Una de les actuacions prioritàries en el marc de les competències que la Generalitat té en matèria de protecció de la infància i adolescència, és la d’impulsar accions que contribuïsquen a millorar els mecanismes de detecció de casos de desprotecció, així com optimitzar la derivació i actuació coordinada dels diferents agents implicats en la protecció de les persones menors d’edat.
És labor de la comunitat educativa en el seu conjunt, el coneixement i difusió dels drets de la infància i adolescència, així com el foment del seu respecte i protecció. El professorat dels centres i serveis educatius, especialment el d’Educació Infantil, Primària i Secundària Obligatòria, per la seua activitat, és un dels agents que millor poden observar la presència d’indicadors i factors de risc en l’alumnat menor d’edat que evidencien la necessitat d’una atenció socioeducativa, al mateix temps que poden oferir un suport a les famílies en la promoció del bon tracte a la infància i adolescència.
La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació, modificada per la Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, en la disposició final primera per la qual es modifica la Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l’educació, estableix que entre els diferents drets bàsics que té l’alumnat es troba el de la protecció contra qualsevol agressió física o moral, així com que es respecte la seua identitat, integritat i dignitat personals.
El Decret 39/2008, de 4 d’abril, del Consell, sobre la convivència en els centres docents no universitaris sostinguts amb fons públics i sobre els drets i deures de l’alumnat, pares, mares, tutors o tutores, professorat i personal d’administració i serveis, contempla que l’alumnat té dret a la protecció contra qualsevol agressió física, sexual, psicològica, emocional o moral, i no pot ser objecte, en cap cas, de tractes vexatoris o degradants.
El Decret 104/2018, de 27 de juliol, del Consell, pel qual es desenvolupen els principis d’equitat i d’inclusió en el sistema educatiu valencià, en el preàmbul diu que assumir el principi d’inclusió educativa i l’educació per a totes i tots implica posar el focus d’atenció sobre tot l’alumnat, i especialment sobre les persones i col·lectius que es troben en situació de major vulnerabilitat i en risc d’exclusió educativa i social, per qualsevol motiu. També, en el capítol II, article 10, apartat 1 d’aquest decret, fa referència a la necessitat d’establir models d’intervenció sistèmics i globals i d’aplicar acords i protocols de col·laboració i coordinació entre administracions públiques: els diferents departaments de la conselleria competent en matèria d’educació; i entre conselleries, institucions i organismes públics implicats d’àmbit autonòmic, provincial, comarcal o local.

L’Ordre 62/2014, de 28 de juliol, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual s’actualitza la normativa que regula l’elaboració dels plans de convivència en els centres educatius de la Comunitat Valenciana, estableix en l’annex III, entre altres, el protocol d’actuació i intervenció davant supòsits de maltractament infantil des de l’àmbit educatiu.
L’Ordre 3/2017, de 6 de febrer, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, constitueix la creació de les unitats d’atenció i intervenció del Pla de prevenció de la violència i promoció de la convivència (PREVI) i estableix el procediment per al seu funcionament.

En aquesta ordre es defineixen, com a línies principals d’intervenció de les unitats, l’assessorament a la Inspecció, equips directius, famílies, equips comunitaris i de l’entorn dels centres, la intervenció, acompanyament i seguiment de situacions greus de violència, informades en el Registre Central, i la sensibilització i la formació dirigida a tota la comunitat educativa sobre situacions d’assetjament escolar i violència, en totes les seues formes, ciberassetjament, maltractament infantil, violència de gènere i/o agressions en l’entorn escolar.
La Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i l’adolescència, en l’article 42, en l’apartat 1 i 2, determina que els serveis i centres escolars, tant públics com privats, tenen l’obligació de comunicar i denunciar qualsevol situació de risc i desemparament en la qual es trobe una xiqueta, xiquet o adolescent, el deure de col·laborar amb l’entitat púbica competent per a la protecció de la infància i l’adolescència en l’exercici d’aquesta funció, i prendre les mesures immediates de protecció que les circumstàncies requerisquen.
Aquesta mateixa llei, en l’article 42, apartat 3, especifica que la Generalitat promourà la coordinació i la col·laboració entre les institucions sanitàries, educatives i de protecció de la infància i l’adolescència mitjançant l’aprovació i formalització dels corresponents protocols.

Finalment, en aquest article s’assenyala que, en aquestes actuacions, seran els serveis psicopedagògics, gabinets municipals i departaments d’orientació, els interlocutors amb els serveis municipals i autonòmics competents en matèria de protecció de la infància i l’adolescència. En cas de referir-se a persones amb discapacitat o diversitat funcional, aquestes institucions públiques podran sol·licitar la col·laboració, l’orientació i el suport de les entitats que conformen el seu teixit associatiu.

D’altar banda, l’Ordre 1/2010, de 3 de maig, de la Conselleria d’Educació i de la Conselleria de Benestar Social, va aprovar i va implantar el full de notificació de la possible situació de desprotecció de les persones menors d’edat detectada des de l’àmbit educatiu.
No obstant això, la col·laboració i el treball conjunt entre les dues conselleries, han determinat la necessitat de revisar i actualitzar aquest full de notificació, de manera que, a més de simplificar-lo, no sols siga un instrument de notificació sinó que es convertisca en un document d’intercomunicació entre l’àmbit educatiu i l’àmbit de serveis socials. En conseqüència, és objecte d’aquesta ordre proporcionar un model de full de notificació per a facilitar l’exercici d’aquest deure de comunicació.
En virtut d’això, a proposta de les direccions generals competents i havent sigut oïts els integrants de la comunitat educativa, i conforme al preceptiu informe de l’Advocacia General de la Generalitat, fent ús de les facultats que ens confereixen l’article 7 del Decret 186/2017, de 24 de novembre, de 2017, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i el Decret 14/2018, de 23 de febrer, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.



ORDENEM

Article 1. Objecte
La present Ordre té com a objecte:
a) Aprovar i implantar com a model oficial el Full de notificació per a la protecció de l’alumnat menor d’edat davant una possible situació de desprotecció, que s’adjunta com a annex I.
b) Regular les mesures de col·laboració i coordinació socioeducativa en l’àmbit de la protecció integral de les persones menors d’edat.


Article 2. Àmbit d’aplicació
La present Ordre és aplicable a tot el personal docent i professionals que exercisquen les seues funcions en l’àmbit educatiu en el territori de la Comunitat Valenciana, tant en centres públics com privats, així com per al personal dels equips d’Atenció Primària, tant bàsica com específica, i dels departaments competents en matèria de protecció de la infància i adolescència de la Generalitat.

Article 3. Finalitat
Els procediments regulats en la present ordre tenen com a finalitat, d’una banda, afavorir les actuacions de promoció del bon tracte a la infància i adolescència, previndre situacions de risc socioeducatiu i de desprotecció de l’alumnat menor d’edat i, d’una altra, servir de via de comunicació de la possible situació de desprotecció de les persones menors d’edat dins de l’àmbit educatiu i, entre aquest i l’àmbit de l’acció social.
L’emplenament i remissió del Full de notificació, segons les instruccions que en aquest consten, ha de complementar, i en cap cas substituir, qualsevol altra actuació de coordinació i informació que el cas concret puga requerir.

Article 4. Procediment d’actuació en cas de tindre evidències o indicis d’una possible situació de desprotecció social d’una persona menor d’edat i constitució de l’equip d’intervenció
Els centres educatius, davant indicadors i factors de possible situació de desprotecció observats en les xiquetes, xiquets i/o adolescents escolaritzats en aquests, i tenint en compte l’obligació de comunicació a l’entitat pública competent en matèria de protecció de la infància i adolescència, hauran d’emplenar i remetre el Full de notificació que figura en l’annex I per a comunicar, derivar, coordinar o sol·licitar l’actuació de l’equip d’Atenció Primària de la localitat on residisca la xiqueta, el xiquet i/o adolescent.
Per a realitzar aquesta notificació i comunicació se seguirà el següent procediment:
1. Davant l’evidència raonable d’indicadors i factors de desprotecció observats en l’alumnat, el professor tutor o la professora tutora, el professorat de l’equip docent o altres professionals que exercisquen les seues funcions en el centre educatiu comunicaran la situació a l’equip directiu, que valorarà la gravetat de la situació i establirà, segons el nivell de gravetat, el procediment d’actuació ordinari o d’urgència. En els dos procediments l’equip directiu constituirà l’equip d’intervenció.

2. L’equip d’intervenció estarà format per la direcció del centre educatiu, la persona tutora de la xiqueta, el xiquet o adolescent, l’orientador/orientadora educativa que atén el centre i la persona coordinadora d’igualtat i convivència. Reunit aquest equip i analitzada la informació, s’emplenarà el Full de notificació de l’annex I d’aquesta ordre i s’establiran, en el centre educatiu, les mesures de protecció, observació i vigilància de les persones menors d’edat, planificant les mesures educatives necessàries en cadascuna de les situacions. La persona professional de l’equip d’Atenció Primària on residisca la persona menor d’edat es coordinarà amb aquest equip d’intervenció, en el moment en què es realitze la notificació.

Article 5. Procediment ordinari i procediment d’urgència
1. Atesa la gravetat de la situació, valorada prèviament per l’equip d’intervenció en els termes previstos en l’article anterior, s’estableixen dos tipus de procediments d’actuació: ordinari i d’urgència.

1.1. Procediment ordinari en cas de tindre evidències o indicis d’una possible situació de desprotecció social d’una persona menor d’edat.

a) La direcció del centre, o la persona que ostente la representació d’aquest, remetrà el Full de notificació, degudament emplenat i signat, amb la informació aportada per l’equip d’intervenció, com més prompte millor, per correu electrònic xifrat i/o fax a l’equip d’Atenció Primària de la localitat on resideix la xiqueta, xiquet o adolescent, i a la direcció general competent en matèria de protecció de la infància i adolescència de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives a efectes estadístics i de seguiment en els casos que es requerisca.

Així mateix, es remetrà una còpia del Full de notificació degudament emplenat i signat a la Inspecció Educativa i s’incorporarà a l’expedient personal de la persona menor d’edat.
b) La direcció del centre educatiu realitzarà la comunicació al Registre Central del Pla PREVI, a través de la plataforma ITACA.
c) La Inspecció d’Educació, informada a través de la plataforma ITACA, valorarà la situació i podrà sol·licitar l’assessorament o la intervenció de la Unitat d’Atenció i Intervenció (UAI) de la direcció territorial corresponent. La inspecció d’educació decidirà sobre la necessitat i el tipus d’intervenció.
d) L’equip d’Atenció Primària de la localitat on resideix la xiqueta, xiquet o adolescent, iniciarà, si escau, de conformitat amb el que es disposa en la normativa vigent en matèria de protecció a la infància i adolescència, l’oportú expedient administratiu i la valoració de la possible situació de risc, amb la consegüent devolució de la informació i actuacions al centre educatiu.
e) La comunicació a la família es realitzarà una vegada informades les autoritats competents i la durà a terme la direcció del centre.
1.2. Procediment d’urgència s’aplicarà quan existisquen indicis de perill imminent i greu per a la integritat física o psíquica d’una xiqueta, xiquet o adolescent.
Davant aquesta situació, tal com disposa la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i l’adolescència, en l’article 42.2, la direcció del centre ho notificarà immediatament a l’entitat pública competent en matèria de protecció de la infància i adolescència de la Generalitat, a l’autoritat judicial o al Ministeri fiscal i, si es requereix la seua col·laboració, a les forces i cossos de seguretat. A més, es prendran les mesures immediates de protecció que les circumstàncies requerisquen, inclosa, si escau, la retenció de la persona menor d’edat en el centre educatiu o servei sanitari fins que l’autoritat competent es faça càrrec d’ella o determine la mesura a adoptar. En aquests supòsits d’urgència, les persones professionals hauran d’informar de la situació i les actuacions que es realitzaran al xiquet, xiqueta o adolescent, en un llenguatge que siga adequat i comprensible i adaptat a les seues circumstàncies segons el seu desenvolupament evolutiu i maduresa i en formats accessibles, tal com disposa l’article 17 de la Llei 26/2018, donant així compliment al dret de les persones menors d’edat a ser informades.
a) La direcció del centre educatiu comunicarà sempre de manera immediata aquesta circumstància telefònicament i, simultàniament, remetrà el Full de notificació degudament emplenat i signat, mitjançant fax o correu electrònic, als serveis territorials de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i quan aquests no estiguen en funcionament, als centres de recepció de la província corresponent, així com a l’equip d’Atenció Primària de la localitat on residisca la persona menor d’edat a efectes informatius.
Una còpia del Full de notificació s’incorporarà a l’expedient personal de la xiqueta, xiquet o adolescent i s’enviarà a la Inspecció Educativa.
b) Així mateix, la direcció del centre educatiu realitzarà la comunicació al Registre Central del Pla PREVI, a través de la plataforma ITACA. La Inspecció d’Educació, així informada, podrà sol·licitar assessorament o intervenció de la Unitat d’Atenció i Intervenció (UAI) de la direcció territorial corresponent.
c) De conformitat amb el que es disposa en la normativa vigent en matèria de protecció a la infància i adolescència, la direcció del centre, en cas de sospita de delicte, notificarà la situació a l’autoritat judicial o al Ministeri Fiscal i, si és el cas, si es requereix la preceptiva col·laboració d’aquestes, a les forces i cossos de seguretat, a través dels telèfons 091 -Policia Nacional– o 062 -Guàrdia Civil– segons el cas. Per a realitzar aquestes notificacions es procedirà tal com s’especifica en els annexos VI i VII, respectivament, de l’Ordre 62/2014, del 28 de juliol.

d) Així mateix, els serveis territorials de la conselleria competent en matèria de protecció de la infància i l’adolescència oferiran la devolució de la informació a la direcció del centre educatiu que ha realitzat la notificació.
2. La direcció del centre i el professorat, així com la resta del personal que, en l’exercici de les seues funcions, col·labora en les notificacions esmentades per salvaguardar el bé superior de les persones menors d’edat, tindran la protecció jurídica per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, tal com consta en l’article 7 de la Llei 15/2010, de 3 de desembre, de la Generalitat, d’autoritat del professorat.


Article 6. Col·laboració i coordinació
1. Les conselleries competents en la matèria que regula aquesta ordre promouran la col·laboració i coordinació entre els serveis i centres escolars i les institucions de protecció a la infància i adolescència, a l’efecte de facilitar la prevenció, la detecció i la derivació, i, si és el cas, posterior suport, de les situacions de risc i desemparament.
2. En compliment del que s’estableix en l’article 94.1 de la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i l’adolescència, el personal docent i de la resta del sistema educatiu facilitarà a l’entitat pública competent per a la protecció i als equips d’Atenció Primària, els informes i antecedents sobre les persones menors d’edat o sobre les seues persones progenitores, tutores, guardadores o acollidores que aquesta els requerisca per ser necessaris per a valorar la situació de desprotecció o exercir l’acció protectora, sense necessitat de sol·licitar prèviament el consentiment de la persona afectada. L’entitat pública de protecció dirigirà aquestes peticions d’informació a través de la direcció del centre.
3. En virtut del principi de col·laboració institucional, el deure de cooperació i el deure d’informar i atendre qualsevol denúncia o informació, l’equip d’Atenció Primària i les direccions territorials amb competències en matèria de protecció de la infància i adolescència deuran, com més prompte millor, valorar la situació de risc o desemparament de la xiqueta, xiquet o adolescent, comunicar-se amb els serveis i centres escolars i informar-los de les actuacions immediates realitzades, així com sobre qualsevol altra mesura adoptada amb el xiquet, xiqueta i/o adolescent i amb la seua família, amb la finalitat de facilitar i promoure el seguiment conjunt de la intervenció.
4. En els centres educatius, les persones professionals especialistes en orientació educativa i/o psicopedagogia col·laboraran en el procés de valoració dels casos de possible situació de desprotecció de les persones menors d’edat i en la seua derivació als organismes competents en matèria de protecció de la infància i adolescència de la Generalitat.

5. D’acord amb el que es disposa en els articles 94.2 i 101.2 de la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i l’adolescència i en l’article 35 de la Llei orgànica 8/2021, de juny, de protecció integral de la infància i adolescència enfront de la violència, el personal docent i, especialment, el coordinador de benestar i protecció, executaran les mesures apropiades a les seues funcions que el projecte d’intervenció personal, social i educatiu familiar o, si és el cas, el pla de protecció establisca que han de dur-se a terme en el centre escolar. A tal fi, l’entitat pública de protecció facilitarà la seua participació en l’elaboració i la revisió de l’instrument de planificació i els donarà informació detallada d’aquest.

Article 7. Protecció de dades de caràcter personal i confidencialitat

1. Les dades personals seran tractades de conformitat amb el que es disposa en el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d’abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades), i en la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

La persona titular de la sotssecretaria de la conselleria competent en matèria de protecció de la infància i l’adolescència, com a responsable de les activitats de tractament de les dades de caràcter personal contingudes en les esmentades activitats, garantirà:
L’aplicació dels principis de protecció de dades regulades en l’article 5 del Reglament general de protecció de dades.
El compliment del deure d’informació, de conformitat amb els articles 13 i 14 del Reglament general de protecció de dades, amb totes aquelles persones interessades les dades de les quals siguen objecte de tractament en les actuacions regulades per aquesta ordre.
L’adopció de mesures tècniques i organitzatives apropiades amb la finalitat de garantir un nivell de seguretat adequat al risc, assegurant en tot cas la confidencialitat, seguretat i integritat de les dades, així com les conduents a fer efectives les garanties, obligacions i drets reconeguts en el Reglament general de protecció de dades.
3. El professorat i la resta del personal que, en l’exercici de les seues funcions, accedisca a dades i informació sobre circumstàncies personals i familiars de l’alumnat o les seues famílies haurà de complir amb les obligacions legals de confidencialitat i guardar el degut sigil professional.
D’igual manera s’haurà de guardar reserva de les dades personals dels professionals que intervenen en el procediment de la notificació de protecció, tal com s’estableix en l’apartat 2 de l’article 92 la Llei 26/2018, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i adolescència.


DISPOSICIÓ ADDICIONAL

L’aplicació i desplegament d’aquesta ordre no tindran cap incidència en la dotació de despeses de les conselleries.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única
Queda derogada l’Ordre 1/2010, de 3 de maig de 2010, de la Conselleria d’Educació i de la Conselleria de Benestar Social, per la qual s’implanta el Full de notificació de possible situació de desprotecció de les persones menors d’edat detectada des de l’àmbit educatiu en la Comunitat Valenciana i s’estableix la coordinació interadministrativa per a la protecció integral de la infància i adolescència.
Així mateix, queden derogades totes les disposicions d’igual o inferior rang que s’oposen al que es disposa en la present ordre.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desplegament de l’ordre
S’autoritza les direccions generals competents de les conselleries en matèria de protecció de la infància i adolescència i en matèria d’educació, amb implicació en la matèria objecte d’aquesta ordre, a dictar totes les instruccions de desplegament i aplicació d’aquesta que siguen necessàries per a la seua efectivitat i compliment.

Segona. Entrada en vigor
La present ordre entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 15 de juliol de 2021

La vicepresidenta del Consell i
consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives
MÓNICA OLTRA JARQUE

El conseller d’Educació, Cultura i Esport
VICENT MARZÀ IBAÑEZ.

linea
Mapa web