Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 102/2022, de 5 d'agost, del Consell, pel qual es modifica el Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s'estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l'accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques. [2022/7569]

(DOGV núm. 9404 de 12.08.2022) Ref. Base de dades 007321/2022

DECRET 102/2022, de 5 d'agost, del Consell, pel qual es modifica el Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s'estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l'accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques.
[2022/7569]
PREÀMBUL

La Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les Persones en Situació de Dependència, d’ara en avant Llei 39/2006,regula les condicions bàsiques de promoció de l’autonomia personal i d’atenció a les persones en situació de dependència mitjançant la creació d’un Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD), amb la col·laboració i participació de totes les Administracions Públiques.
D’acord amb els articles 27, 28 i 29 de la citada llei, correspon a les comunitats autònomes determinar els òrgans de valoració de la situació de dependència i establir els corresponents procediments, tant per al reconeixement de la situació de dependència i del dret per a les prestacions del sistema com per a l’establiment del Programa Individual d’Atenció (PIA).
Segons estableix l’article 49.1.24ª de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, la Generalitat té competència exclusiva en matèria de serveis socials, corresponent-li, per tant, desenvolupar en el seu àmbit territorial el model d’atenció integral establit en la Llei 39/2006 que, en el seu article 11, assenyala que correspon a les comunitats autònomes, entre altres, les funcions de planificar, ordenar, coordinar i dirigir, en l’àmbit del seu territori, els serveis de promoció de l’autonomia personal i d’atenció a les persones en situació de dependència; gestionar, en el seu àmbit territorial, els serveis i recursos necessaris per a la valoració i atenció de les persones en situació de dependència i assegurar l’elaboració dels corresponents programes individuals d’atenció.

Mitjançant Decret 62/2017, es regula de manera conjunta les condicions i requisits d’accés i el règim econòmic aplicable, tant per a les prestacions com per als serveis d’atenció a les persones en situació de dependència, transposant els criteris establits en les sentències del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana sobre la capacitat econòmica de les persones beneficiàries (STSJCV núm. 237/2016 de 15 de març i 248/2016 de 18 de març).
En definitiva, i en nom del principi de seguretat jurídica, es regula de manera clara i detallada el contingut dels serveis i prestacions econòmiques per a la promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència en la Comunitat Valenciana, amb especial esment a la denominada Prestació Vinculada de Garantia, com a mecanisme que assegura i garanteix a totes les persones, que no puguen quedar mai privades del dret a obtindre una plaça residencial, encara patint una situació econòmica deficitària.
A la vista de l’experiència obtinguda, després de l’aplicació del Decret 62/2017, es considera imprescindible introduir determinades modificacions que tendeixen a fomentar l’autonomia de les persones en situació de dependència mitjançant serveis i prestacions que afavoreixen la permanència a l’entorn de les persones i fomenten la desinstitucionalització garantint la lliure elecció de les persones davant la cartera de serveis.
Així mateix, es recull la jurisprudència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que ha deixat patent que els principis inspiradors de la Llei 39/2006 recollits en l’article 3, expressant el dret reconegut a la persona en situació de dependència, de decidir lliurement sobre l’ingrés en centre residencial, i per tant es reflecteix la voluntat del legislador de respectar en la mesura que siga possible les preferències de la persona en situació de dependència, tenint en compte la llibertat d’elecció d’aquesta (STSJCV núm. 735/2013 de 20 de desembre).

S’amplia la figura de la persona Professional Assistent Personal, així com s’aclareix tant quant a la seua tipologia com quant a requisits i tipus de prestacions, i especialment es regula la figura de la Persona Professional d’Assistència Terapèutica Infantil (PATI).
Destaca la millora en la intensitat del Servei d’Ajuda a domicili (SAD) i en l’import de la seua Prestació Vinculada (PVS-SAD), amb l’objectiu de facilitar la permanència de les persones en situació de dependència en el seu entorn.
Així mateix, s’introdueix amb càrrec al nivell addicional de protecció de la Comunitat Valenciana, l’increment d’un 33 % de la quantia màxima de la prestació de cures en l’entorn familiar en la modalitat recollida en article 32.4.b, amb la finalitat de garantir que l’accés de la persona cuidadora al règim corresponent de cotització a la seguretat social no siga un minvament en els ingressos familiars dignificant les retribucions del sector de les cures.
A fi de garantir un adequat servei d’atenció residencial i garantir l’accés a aquest, en la prestació vinculada de garantia es limita el preu del mateix al cost de referència.
I en última instància, s’introdueixen determinades modificacions que afecten el servei de prevenció i promoció de l’autonomia personal, tant referent a l’acreditació com a la intensitat d’aquest, tot això en llaures a obtindre la màxima eficàcia i celeritat en la tramitació dels expedients, garantint una atenció eficaç a les persones usuàries d’aquests.

Així mateix, l’entrada en vigor de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana, ha suposat la reestructuració del sistema públic valencià de serveis socials i la configuració del catàleg i carteres de prestacions del sistema públic valencià de serveis socials, la qual cosa fa necessari adaptar a aquesta la terminologia emprada en el Decret 62/2017, de 19 de maig.

Finalment es normativitza l’Acord de data 28 de gener de 2019 de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, amb les conselleries amb competències en Educació, Cultura i Esport i Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball (LABORA) pel qual s’impulsa un pla d’actuació dirigit a les persones cuidadores en l’entorn familiar que desitgen integrar-se laboralment en el sector professionalitzat d’atenció a persones en situació de dependència i no disposen d’una qualificació professional específica en aquest sector. L’objectiu d’aquesta regulació és oferir a aquestes persones cuidadores en l’entorn familiar la possibilitat d’obtindre, a través de la conselleria amb competències en matèria d’educació, la qualificació professional d’Atenció Sociosanitària a Persones en el Domicili o d’Atenció Sociosanitària a Persones Dependents en Institucions Socials.

Sobre la base d’això, i per raó d’interés general, naix aquesta norma amb plena adequació als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència; tot això en virtut del que es disposa en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Aquest Decret està inclòs en el Pla Normatiu de l’Administració de la Generalitat per a 2021.
En virtut del que es disposa en els articles 31 i 33 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, sentides les entitats més representatives del sector, recaptats els informes preceptius, a proposta de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i prèvia deliberació del Consell, en la reunió de 5 d’agost,



DECRETE

Article 1
Es modifica l’article 9 del Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s’estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques, el qual quedarà de la següent manera:


Article 9. Òrgans competents per a la valoració
1. La valoració serà realitzada, d’acord amb el que s’estableix en l’article 34.3 de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana, on es disposa que les administracions públiques proveiran mitjançant la modalitat de gestió directa a les persones ocupades públiques al seu servei de l’àrea social o sanitària, amb la formació específica i acreditada per a valorar, la determinació de la qual s’efectuarà, atesos els següents criteris:
a) Quan la persona la situació de la qual haja de ser valorada residisca en el seu domicili, la valoració serà realitzada per persones al servei de les administracions públiques dels serveis socials d’atenció primària corresponents a aquest domicili.
b) Quan la persona residisca en un recurs residencial públic de gestió pública la valoració es durà a terme per personal empleat públic al servei de la conselleria amb competències en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. En el cas que la titularitat pública siga municipal la valoració la realitzaran els serveis socials d’atenció primària corresponents.

c) Quan la persona viva en residència no inclosa en l’apartat anterior, la valoració serà realitzada per persona empleada pública dels serveis socials d’atenció primària del municipi en què estiga situat el recurs.
d) Quan la persona es trobe en un centre penitenciari, la valoració es durà a terme per persona empleada pública de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

e) En els casos relatius a xiquets i xiquetes que no hagen complit els tres anys que es troben en hospitalització de llarga estada, la valoració serà realitzada en el centre hospitalari únicament per personal de l’àmbit social i sanitari de la conselleria amb competències en matèria d’assistència sanitària.
f) En els casos relatius a persones amb trastorn mental greu, la valoració es realitzarà per professionals dels centres de les unitats de salut mental de la xarxa pública assistencial.
g) En el cas de persones hospitalitzades en hospitals públics de llarga i mitjana estada, la valoració serà realitzada per personal de l’àmbit social i sanitari de la conselleria amb competències en matèria de sanitat.
h) En el cas de persones hospitalitzades en hospitals privats de llarga i mitjana estada, la valoració serà realitzada per personal empleat públic de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
2. No obstant això les regles generals contingudes en l’apartat anterior, excepcionalment la valoració podrà ser assignada, per la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, a professional diferent, respectant el perfil social o sanitari, i la seua condició d’empleat públic empleada pública, del qual per aplicació d’aquelles correspondria, quan en el cas concret concórreguen circumstàncies especials en la persona que el facen precís, les quals quedaran reflectides i motivades en l’expedient.

Article 2
Es modifica l’article 25 del Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s’estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques, el qual quedarà de la següent manera:


Article 25. Disposicions per a la determinació de la quantia de les prestacions econòmiques
L’import de les prestacions econòmiques, i en el seu cas les corresponents deduccions, s’adequarà a la normativa estatal vigent a cada moment, quedant garantit, almenys, el nivell mínim de finançament per a cada tipus de prestació en funció del grau, tot això sense perjudici dels nivells addicionals de protecció establits en aquest Decret.

Les quanties de la prestació d’Assistència Personal i de la prestació vinculada al Servei d’Ajuda a domicili seran, respectivament, les establides en els annexos III i IV del present Decret.
L’import de les prestacions de dependència no podrà oferir-se en garantia d’obligacions, ni ser objecte de cessió total o parcial, ni de compensació o descompte, excepte per al reintegrament de prestacions indegudament percebudes.
Les prestacions econòmiques d’atenció a la dependència són inembargables, excepte per al supòsit previst en l’article 608 de la Llei d’Enjudiciament Civil.

Article 3
Es modifica la Secció Primera del Capítol III, del Títol III del Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s’estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques, el qual quedarà de la següent manera:

Secció Primera
Prestació econòmica d’assistència personal

Article 31. Concepte, finalitat i classes
La prestació econòmica d’assistència personal és aquella que té com a finalitat finançar les despeses destinades a la promoció de l’autonomia de les persones en situació de dependència en qualsevol dels seus graus per raó de la seua diversitat funcional. El seu objectiu és facilitar a la persona beneficiària l’accés a l’educació i al treball, o bé possibilitar una major autonomia en l’exercici de les activitats bàsiques de la vida diària, la seua inclusió i participació en la comunitat en els termes previstos en la Convenció de Nacions Unides de Drets de les Persones amb Discapacitat.
Així mateix, està destinada a atendre persones que, per la seua situació de dependència, precisen el suport d’aquesta figura per a dur a terme el seu projecte de vida independent, que li permeta desenvolupar les activitats personals, laborals, formatives, culturals, esportives i socials en condicions d’igualtat respecte a la resta de la població, sempre que concórreguen els requisits fixats en aquest Decret, en permanent coordinació educativa, social i sanitària. Per a la correcta execució d’aquesta figura es requerirà la coordinació amb els serveis socials d’atenció primària.
Es distingeixen les següents tipologies de persona Professional d’Assistència Personal:
1. Persona Professional d’Assistència Personal (PAP) les funcions de la qual siguen atendre persones que per la seua situació de dependència no poden realitzar per si mateixes activitats bàsiques de la vida diària o li resulta molt difícil fer-les, permetent el desenvolupament d’un projecte de vida independent. Aquesta figura té un rol d’assistència i acompanyament, suport personal i familiar, intervenció bio-psicosocial individualitzada i centrada en la persona, mediador social amb iguals i entorn.
a) Requisits de les persones beneficiàries.
Tindran dret a obtindre aquesta prestació econòmica d’assistència personal les persones en les quals concórreguen acumulativament els següents requisits:
1r Que hagen sigut valorades en qualsevol dels graus de situació de dependència previstos en el present decret.
2n Que tinguen complits els 18 anys d’edat i no hagen complit els 65 anys.
Les persones que tingueren reconeguda la prestació amb anterioritat als 65 anys d’edat, continuaran percebent-la sempre que puguen continuar mantenint el seu projecte de vida independent.
Excepcionalment, podrà ser sol·licitada per persones majors de 65 anys, que per patiment d’una malaltia sobrevinguda no derivada de l’edat necessiten del servei per a continuar amb el seu projecte de vida independent. Serà indispensable informe tècnic favorable motivat dels serveis socials d’atenció primària i haurà de ser ratificat per la Comissió Tècnica Avaluadora de la Situació de Dependència.
3r Que per si mateixes o expressant a través de les mesures de suport que en el seu cas precise en l’exercici de la seua capacitat jurídica, manifesten la voluntat de tindre una vida independent i determinen les activitats que es requerisquen, exercisquen el seu control i impartisquen instruccions a la persona encarregada de l’assistència personal.
4t Que realitzen un projecte de vida independent. El citat projecte serà un document elaborat entre la persona en situació de dependència i la persona que realitza l’assistència personal, que contindrà les característiques i condicions del servei lliurement acordades per totes dues parts. El seu contingut específic es detallarà mitjançant normativa de desenvolupament de la Conselleria amb competències en matèria de serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència i haurà d’aportar-se amb la sol·licitud.

5é Que el PIA prescriga la idoneïtat d’aquesta prestació, d’acord amb els requisits fixats en aquest article i prescrit en el corresponent informe social de l’entorn o informe social tècnic.
6é) Que formalitzen un contracte de treball amb la persona d’assistència personal o un contracte de prestació d’aquest servei amb entitat jurídica o persona professional prestadora del servei acreditada.
En el supòsit d’optar per la contractació laboral, la persona beneficiària haurà de complir les seues obligacions d’afiliació, alta i cotització a la Seguretat Social de la persona assistent personal.
b) Les persones Professionals d’Assistència Personal (PAP) hauran de reunir i acreditar acumulativament els següents requisits:
1r Que siguen majors d’edat en la data de signatura del contracte.
2n Que reunisquen les condicions de capacitat i idoneïtat per a prestar l’assistència personal, que es valoraran directament per la persona usuària, tenint en compte la seua llibertat de contractació.
3r Que disposen d’alguna de les titulacions que figuren en l’annex II a aquest Decret.
4t Que no tinguen relació de parentiu amb la persona beneficiària, per consanguinitat o afinitat, fins al quart grau. Tampoc podran tindre relació conjugal o relació anàloga a la conjugal, ni ser persona acollidora de la persona beneficiària.
5é Que presten els serveis mitjançant contracte. Podent ser de les següents tipologies:
i. Contracte de treball, d’acord amb la legislació vigent en la matèria.
ii. Contracte mercantil a través d’empresa o professional, que haurà d’estar acreditada per la Conselleria competent en matèria de serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. Així mateix, haurà d’estar registrada com a Titular d’activitats, serveis o centres de Serveis socials en la Comunitat Valenciana. I estar al corrent de les seues obligacions d’afiliació, alta i cotització a la Seguretat Social, d’acord amb la legislació vigent en la matèria.
6é Si l’assistència personal es presta per persona física, haurà de presentar junt a la sol·licitud, declaració responsable de la persona assistent personal.
7é Que estiguen en possessió del certificat negatiu del registre de delinqüents sexuals.
2. Persona Professional d’Assistència Terapèutica Infantil (PATI), el seu rol és impulsar totes les capacitats i fortaleses en la primera etapa de vida, millorant habilitats i fomentant la integració i rehabilitació de les condicions neurofísiques; tot això sota un prisma professional qualificat i bioètic que enfortisca de manera substancial el seu projecte vital. Així mateix té un rol d’assistència i acompanyament, suport personal i familiar, intervenció bio-psicosocial individualitzada i centrada en la persona, mediador social amb iguals i entorn.
Aquesta prestació s’orientarà a potenciar l’autonomia i la capacitat d’autodeterminació de la xiqueta, xiquet o adolescent i contribuirà a fer efectiu el seu dret al desenvolupament integral i el principi d’inclusió social. Per a la seua aprovació es prendrà en consideració si respon a l’interés superior de la persona menor d’edat, interpretat de conformitat amb l’article 2 de la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de Protecció Jurídica del Menor, de modificació parcial del Codi Civil i de la Llei d’Enjudiciament Civil, i després d’haver escoltat la seua opinió sobre aquest tema.
Si la persona menor d’edat compta amb maduresa suficient per a això, i en tot cas quan tinga dotze anys complits, exercirà per si mateixa el dret a ser escoltada. Quan això no siga possible o no convinga al seu interés es podrà conéixer la seua opinió per mitjà dels seus representants legals, sempre que no tinguen interessos contraposats als seus, o a través d’altres persones que, per la seua professió o relació d’especial confiança amb ella, puguen transmetre-la objectivament. L’audiència de la persona menor d’edat es durà a terme en la condicions establides en l’article 17 de la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de drets i garanties de la infància i l’adolescència i del seu resultat haurà d’haver-hi constància en l’expedient.
Donada l’edat en etapa escolar de la xiqueta, xiquet o adolescent serà necessària la coordinació amb l’equip educatiu del centre docent en l’elaboració i aplicació del Pla d’Actuació Personalitzat, en el qual es concreten les mesures de resposta necessàries i el suport de la PATI per a desenvolupar-les, en el seu cas, distingint dues possibilitats:
i. Que la participació de la PATI dins de l’horari lectiu no siga necessària perquè el centre dispose de tots els recursos necessaris de suport a la inclusió. En aquest cas, la PATI podrà participar en l’elaboració i seguiment del Pla d’Actuació Personalitzat, si així ho determina la família i/o a requeriment del centre educatiu, a través de les coordinacions de seguiment del Pla d’Actuació Personalitzat i aportant orientacions per a l’atenció educativa del xiquet, xiqueta o adolescent.

ii Que la PATI realitze funcions d’acompanyament, dins de l’horari lectiu del centre, com a mesura de suport, d’acord amb els termes establits en el corresponent Pla d’Actuació Personalitzat. En aquest cas, haurà de seguir-se el procediment i les pautes que s’establisquen per part de la Conselleria amb competències en educació.

a) Requisits de les persones beneficiàries: Tindran dret a obtindre aquesta prestació econòmica les persones en les quals concórreguen acumulativament aquests requisits:
1r Que hagen sigut valorades en qualsevol dels graus de situació de dependència previstos en el present decret.
2n Que tinguen complits els 3 anys d’edat i no hagen complit els 18 anys.
Podrà mantindre’s amb caràcter excepcional fins a l’edat de 21 anys, quan es complisquen els següents requisits:
i. Que no es complisquen els requisits d’accés al PAP.
ii. Que continuen romanent en el sistema educatiu.
iii. Que es prescriga la seua necessitat en informe favorable motivat dels serveis socials d’atenció primària.
3r Que realitzen un projecte de vida independent, el citat projecte serà un document elaborat entre la persona en situació de dependència, els seus representants legals i la persona que realitza l’assistència personal, que contindrà les característiques i condicions del servei lliurement acordades per les parts. El seu contingut específic es detallarà mitjançant normativa de desenvolupament de la Conselleria amb competències en matèria de serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència i haurà d’aportar-se al costat de la sol·licitud.
4t Que el PIA prescriga la idoneïtat d’aquesta prestació, d’acord amb els requisits fixats en aquest article i subscrit en el corresponent informe social de l’entorn o informe social tècnic.
5é Que formalitzen un contracte de treball amb la persona PATI o un contracte de prestació d’aquest servei amb entitat jurídica o persona professional prestadora del servei acreditada.
En el supòsit d’optar per la contractació laboral, els representants legals de la persona beneficiària hauran de complir les seues obligacions d’afiliació, alta i cotització a la Seguretat Social de la PATI.
b) La Persona Professional d’Assistència Terapèutica Infantil (PATI), haurà de reunir i acreditar acumulativament els següents requisits:
1r Que siguen majors d’edat en la data de signatura del contracte.
2n Que reunisquen les condicions de capacitat i idoneïtat per a prestar l’assistència personal, que es valoraran directament per les representants legals de la persona beneficiària, tenint en compte la seua llibertat de contractació.
3r Que disposen d’alguna de les titulacions que figuren en l’annex II a aquest Decret.
4t Que no tinguen relació de parentiu amb la persona beneficiària, per consanguinitat o afinitat, fins al quart grau. Tampoc podran tindre relació conjugal o relació anàloga a la conjugal, ni ser persona acollidora de la persona beneficiària.
5é Que estiguen en possessió del certificat negatiu del registre de delinqüents sexuals, de conformitat amb el que es disposa en l’article 88.2 e) de la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de drets i garanties de la infància i l’adolescència, el qual haurà de ser aportat en la sol·licitud.

6é Que presten els serveis mitjançant contracte el qual pot ser a través de les següents tipologies:
i. Contracte de treball, d’acord amb la legislació vigent en la matèria.
ii. Contracte mercantil a través d’empresa o professional, que haurà d’estar acreditada per la Conselleria competent en matèria de serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. Així mateix, haurà d’estar registrada com a Titular d’activitats, serveis o centres de Serveis socials en la Comunitat Valenciana. I estar al corrent de les seues obligacions d’afiliació, alta i cotització a la Seguretat Social, d’acord amb la legislació vigent en la matèria.
7é Si l’assistència personal es presta per persona física, haurà de presentar al costat de la sol·licitud, declaració responsable de la persona assistent personal.
8é Que la PATI dispose de la competència lingüística suficient en les dues llengües oficials per a poder realitzar les funcions d’acompanyament, dins de l’horari lectiu del centre, d’acord amb el que s’establisca per part de la Conselleria en matèria d’educació.
c) Quan la persona beneficiària de la PATI complisca els 18 anys,la direcció general amb competències en matèria de serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, sense perjudici de la corresponent sol·licitud de la persona interessada, iniciarà un procediment d’ofici sol·licitant a aquesta, un nou projecte de vida independent i adequarà els requisits, podent continuar amb la persona Professional d’Assistència Terapèutica Infantil.

3. Modificació de les circumstàncies inicials
Qualsevol canvi de les circumstàncies descrites en el projecte de vida independent, haurà de ser comunicat als Serveis Socials d’Atenció Primària que, en el seu cas, ho comunicaran a la direcció general amb competències en la matèria.
Anualment es ratificarà pels serveis socials d’atenció primària en el corresponent informe de seguiment.

Article 4
Es modifica l’article 32 del Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s’estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques, el qual quedarà de la següent manera:


Article 32. Definició, finalitat i requisits
1. Constitueixen cures en l’entorn l’atenció prestada a les persones en situació de dependència en el seu domicili per persones cuidadores amb relació familiar o afins, o per persones cuidadores amb habilitats laborals per a la seua cura.
2. La prestació econòmica compleix la finalitat social de secundar econòmicament la labor que la persona cuidadora desenvolupa en l’entorn familiar i d’aconseguir la permanència de les persones en situació de dependència en el seu nucli convivencial d’origen, quan així ho trie la persona beneficiària i es considere idònia l’atenció en el PIA.
3. A aquest efecte i per a la percepció de la prestació econòmica corresponent, en el PIA quedarà constància que la persona beneficiària ha acreditat per qualsevol mitjà vàlid en dret des de l’inici del procediment de reconeixement de la situació de dependència i accés a les prestacions del sistema:
a) Que està sent atesa mitjançant cures en l’entorn familiar per una persona cuidadora que complisca els requisits que s’estableixen en el present article.
b) Que el seu habitatge compleix els requisits d’habitabilitat que la fan apta per a la seua utilització en funció del seu grau de dependència.
c) Que reuneix les condicions adequades de convivència de conformitat amb l’article 14.4 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les Persones en Situació de Dependència.
4. Podran assumir la condició de persones cuidadores en l’entorn familiar d’una persona en situació de dependència:
a) Persones cuidadores amb relació familiar: Cònjuge o persona amb relació anàloga a la conjugal, fill o filla, pare o mare, així com pares i mares d’acolliment i parents per consanguinitat o afinitat fins al quart grau. Excepcionalment, podran ser cuidadores amb relació familiar les persones reunides a una persona en situació de dependència quan així ho acredite el preceptiu informe social d’entorn. Sempre que estiga degudament justificat en el corresponent informe social, la persona en situació de dependència podrà ser atesa per dues persones cuidadores amb relació familiar, entenent-se que la dedicació de cadascuna serà al 50 per cent.
b) Persones cuidadores amb relació laboral: Aquelles persones idònies d’acord amb el que s’estableix en el corresponent informe social d’entorn. Als efectes corresponents, s’haurà de formalitzar l’ oportú contracte de treball d’acord amb la legislació vigent a cada moment.

5. La persona cuidadora ha de reunir els següents requisits:
a) Ser major d’edat.
b) No tindre reconeguda ni haver sol·licitat el reconeixement de la situació de dependència en qualsevol dels seus graus, ni estar en situació de gran invalidesa.
c) Tindre acreditada, en l’informe social d’entorn, la capacitat física, mental i intel·lectual suficient per a desenvolupar adequadament per si mateixa les funcions d’atenció i cura.
d) Estar empadronada a una distància del domicili de la persona beneficiària que permeta, per proximitat, el normal desenvolupament de les cures.
e) Estar en disposició de prestar la cura personalitzada a la persona en situació de dependència durant un termini de, almenys, un any continuat. Aquest requisit s’acreditarà mitjançant compromís formal davant l’òrgan encarregat de la tramitació del PIA.
f) No estar vinculada la persona cuidadora a una empresa o entitat acreditada per a la prestació de serveis d’atenció domiciliària.
g) Acreditar una formació específica en matèria de cures a persones en situació de dependència, o bé comprometre’s a realitzar-la.
h) Assumir formalment davant l’administració els compromisos necessaris per a l’atenció i cura de la persona en situació de dependència.
i) Atendre de manera exclusiva a una persona dependent, sense perjudici que, excepcionalment, es podrà atendre de manera simultània a dues persones en situació de dependència en els següents casos:
1r quan aquestes es troben en situació de gran dependència o dependència severa, sempre que convisquen amb la persona cuidadora en el mateix domicili i que compte amb l’informe favorable d’entorn.
2n quan aquestes es troben en situació de dependència moderada sempre que visquen en el mateix municipi que la persona cuidadora o que la distància dels seus domicilis no supere els 10 km i que compte amb el pronunciament favorable en l’informe social d’entorn.
3r quan tinguen diferents graus de dependència, se seguiran les indicacions recollides en l’informe de l’equip d’atenció primària de serveis socials.
En cap cas es podrà atendre de manera simultània a més de dues persones en situació de dependència.
La persona cuidadora que s’aculla a aquesta excepció no podrà exercir cap activitat laboral, a excepció de la qual, és el seu cas, estiga prestant a les persones en situació de dependència de la qual és la persona cuidadora.
j) No haver sigut condemnada per sentència ferma per delicte de lesions, de maltractaments, violència de gènere, delictes sexuals o contra la integritat i la llibertat de les persones, llevat que s’haja extingit la seua responsabilitat penal.
6. La persona beneficiària de la prestació, directament o a través dels seus representants, podrà decidir el canvi de la seua persona cuidadora si bé aquest ha de ser comunicat amb dos mesos d’antelació davant els serveis socials d’atenció primària. S’exceptua d’aquesta comunicació prèvia els casos en els quals haja de realitzar-se la substitució per baixa de l’anterior persona cuidadora. La nova persona cuidadora ha de complir amb els requisits enumerats en els apartats 4 i 5 del present article i la valoració de la seua idoneïtat serà realitzada pels Serveis Socials d’atenció primària que emetrà informe preceptiu sobre aquest tema.

7. Per al reconeixement de la prestació econòmica, l’habitatge de la persona beneficiària haurà de complir les condicions d’habitabilitat, salubritat, conservació, equipament, higiene i accessibilitat que la facen apta per al seu ús per part d’aquesta. A aquest efecte, l’informe social valorarà:
a) La tipologia de l’habitatge, la qual comptarà amb els metres suficients per a ser considerada idònia.
b) La seua distribució interior i l’existència o no d’elements que constituïsquen barreres arquitectòniques que impedisquen la mobilitat de la persona en situació de dependència, així com la possibilitat d’ús d’ajudes tècniques a l’interior d’aquesta.
c) La ubicació de l’habitatge, proximitat a serveis bàsics i accessibilitat a aquesta.
8. Amb la finalitat de comprovar el compliment dels requisits establits en el present article o verificar la variació de les circumstàncies que van ser tingudes en compte per a la concessió de la prestació, així com per a realitzar l’informe de seguiment, haurà d’obtindre’s el corresponent consentiment per a l’accés a l’habitatge de la persona en situació de dependència a les persones designades pels serveis socials d’atenció primària.
9. Les persones cuidadores que reunisquen els requisits establits en aquest article, i que estiguen prestant atenció a persones en situació de dependència, tindran dret i obligació de participar en programes de formació, informació i suport que la Generalitat desenvoluparà en coordinació amb l’Administració General de l’Estat d’acord amb el que s’establisca en el Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència.
Així mateix, podran tindre accés a través de la Conselleria amb competències en matèria d’Educació, al procediment d’avaluació i acreditació de determinades unitats de competències professionals adquirides a través de l’experiència laboral o de vies no formals de formació, per a les qualificacions professionals d’Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials i Atenció sociosanitària a persones en el domicili, també podran tindre accés a la formació del servei LABORA de la Conselleria amb competència en Economia Sostenible, Sector productiu i Comerç.
10. El conveni especial regulat en el Reial decret 615/2007, d’11 de maig, pel qual es regula la Seguretat Social dels cuidadors de les persones en situació de dependència, tindrà, per als casos contemplats en l’apartat 4, lletra a) del present article caràcter voluntari i podrà ser subscrit entre la persona cuidadora i la Tresoreria General de la Seguretat Social. Els serveis socials d’atenció primària informaran necessàriament d’aquest dret a les persones que trien a una persona cuidadora amb relació familiar.
11. A les persones cuidadores amb relació laboral contemplada en l’apartat 4, lletra b) se’ls aplicarà la normativa laboral, conveni col·lectiu i de seguretat social aplicable a cada moment.

Article 5
Es modifica l’article 34 del Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s’estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques, el qual quedarà de la següent manera.


Article 34. Definició, finalitat i requisits
1. En el cas que no es dispose de plaça pública residencial adequada al grau de dependència en un radi de 20 km respecte al domicili de la persona en situació de dependència, s’oferirà a la persona usuària, com a mesura substitutiva de la plaça pública, la possibilitat de percebre una prestació econòmica vinculada al servei residencial per a aquelles places el cost real de les quals complisca amb l’estipulat en l’apartat segon d’aquest article.
2. L’import de la citada prestació, i a fi de garantir l’accés a un recurs d’atenció residencial en igualtat de condicions econòmiques que les persones beneficiàries d’una plaça pública, es determinarà d’acord amb la següent fórmula:
Prestació vinculada de Garantia = Cost real del servei – Aportació de la persona usuària
Per al càlcul d’aquesta fórmula s’entendrà el següent:
Cost real del servei: Serà l’import que figure en el contracte assistencial l’import del qual serà necessàriament igual o inferior al preu de referència que s’establisca anualment en la llei de pressupostos vigent a cada moment.
Aportació de la persona usuària: Serà l’equivalent a la quota de la taxa d’atenció residencial calculada conforme al que s’estableix en la normativa amb rang de llei referida a les taxes de la Generalitat vigent a cada moment.
3. Les empreses prestadores del servei d’atenció residencial sota la modalitat de Garantia, cobraran, com a màxim, el preu de referència fixat en la corresponent Llei de Pressupostos de la Generalitat, bé sector de persones majors o bé sector de persones amb diversitat funcional. En cap cas podran repercutir cost afegit per a la persona resident per cap dels serveis prestats addicionalment i en les mateixes condicions que a les persones usuàries de places residencials del sistema públic valencià.


Article 6
Es modifica l’apartat 2 de l’article 35 del Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s’estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques, el qual quedarà de la següent manera.

2. El servei de promoció de l’autonomia personal té per finalitat desenvolupar i mantindre la capacitat personal de controlar, afrontar i prendre decisions sobre com viure d’acord amb les normes i preferències pròpies i facilitar l’execució de les activitats bàsiques de la vida diària, fomentant les relacions convivencials durant tot el cicle vital de les persones. És un servei de promoció de l’autonomia personal aquell que es troba degudament acreditat per la conselleria competent, i que es classifiquen en:
a) Habilitació i teràpia ocupacional
b) Atenció precoç
c) Estimulació cognitiva
d) Promoció, manteniment i recuperació de l’autonomia funcional.

e) Habilitació psicosocial per a persones amb malaltia mental o discapacitat intel·lectual.
f) Suports personals, atenció i cures en habitatges tutelats supervisats o assimilades.
Quan els serveis especificats en les lletres b) i e) siguen prestats en Centres d’Atenció precoç (CAT) i en Centres de Rehabilitació i Inserció Social (CRIS), respectivament, tindran la consideració de servei de promoció de l’autonomia personal en tot cas.

Article 7
Es modifica l’article 36 del Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s’estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques, el qual quedarà de la següent manera


Article 36. Intensitats
1. Les intensitats de protecció, referides a hores/mes dels serveis de prevenció de la situació de dependència i promoció de l’autonomia personal que figuren en l’annex I d’aquest decret, han d’entendre’s com a mínim garantit per l’Administració a reflectir en el corresponent Programa Individual d’Atenció.
2. Quan la persona beneficiària per a una millor autonomia requerisca d’una menor intensitat per a la seua promoció i millor desenvolupament bio-psicosocial podrà excepcionalment reduir la quantitat d’hores.
Aquesta excepció haurà de sol·licitar-se a la direcció general amb competències en matèria de serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, acompanyat de l’informe de la persona professional competent en la matèria objecte del servei degudament justificat i amb l’acord explícit de la persona beneficiària o el seu representant legal.

Article 8
Es modifica l’apartat 2 i 5 de l’article 38 del Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s’estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques, el qual quedarà de la següent manera


2. El servei d’ajuda a domicili és una intervenció integral, assistencial, preventiva, rehabilitadora i psicoeducativa, multidisciplinària i comunitària que comprén l’atenció de caràcter domèstic, psicosocial,educatiu i personal, mitjançant els serveis previstos en el art 23 de la Llei 39/2006, tot això amb l’objectiu d’evitar la institucionalització, la deterioració cognitiva, els trastorns psíquics, donar resposta a la soledat no desitjada, i assegurar el benestar emocional.
5. Les intensitats de protecció, referides a hora/mes en el servei d’ajuda a domicili i imports en el cas de la seua prestació vinculada són les recollides en l’annex IV del present decret.

Article 9
Es modifica l’apartat 2 de l’article 40 del Decret 62/2017, que queda redactat com segueix
2. S’inclouen com a serveis d’atenció residencial de caràcter permanent les següents tipologies de centres:
a) Centre d’atenció residencial per a persones majors en situació de dependència.
b) Centre d’atenció residencial a persones en situació de dependència, per raó de diversitat funcional.
c) Habitatges Tutelats assistits per a persones en situació de dependència o recurs equivalent.

Article 10
Es modifica l’article 41 del Decret 62/2017, que quedarà de la següent manera:
A l’efecte del que es disposa en aquest decret, s’estableix el següent règim de compatibilitats entre serveis i prestacions econòmiques del sistema per a l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència en la Comunitat Valenciana:

Article 41. Règim de compatibilitats dels serveis i prestacions econòmiques
1. El servei de prevenció i promoció de l’autonomia personal o la seua prestació vinculada és compatible amb els serveis i prestacions econòmiques del sistema excepte el servei de centre d’atenció diürna o la seua prestació vinculada, i el servei d’atenció residencial permanent o la seua prestació vinculada, quan aquest últim dispose d’activitats rehabilitadores o terapèutiques adequades a totes les necessitats individualitzades i específiques de la persona en situació de dependència. Tampoc serà compatible amb una altra modalitat de les recollides en l’article 35 del present decret. No obstant això, en els habitatges tutelats supervisats o assimilades o la seua prestació vinculada, per raó del procés d’autonomia, es podrà compatibilitzar amb l’atenció en centres d’atenció diürna o la seua prestació vinculada, o amb el servei de prevenció i promoció de l’autonomia personal i la seua prestació vinculada.

2. El servei de teleassistència serà compatible amb tots els serveis i prestacions econòmiques del sistema salve amb el servei d’atenció residencial permanent i la seua prestació vinculada.
3. El servei de centre d’atenció diürna o la seua prestació vinculada serà compatible amb tots els serveis i prestacions econòmiques del sistema salve amb el servei d’atenció residencial permanent o la seua prestació vinculada quan disposen d’activitats rehabilitadores o terapèutiques adequades a totes les necessitats individualitzades i específiques de la persona en situació de dependència, i amb els serveis de prevenció i promoció de l’autonomia personal o la seua prestació vinculada, a excepció dels habitatges tutelats supervisats o assimilades o la seua prestació vinculada que sí que serà compatible.
4. El servei d’ajuda a domicili o la seua prestació vinculada, serà compatible amb tots els serveis i prestacions econòmiques del sistema excepte amb la prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar, la prestació econòmica d’assistència personal, el servei d’atenció residencial permanent o la seua prestació vinculada i l’habitatge tutelat supervisat o assimilada o la seua prestació vinculada.
En el cas de persones que compatibilitzen aquest servei o prestació amb el servei de centre d’atenció diürna o la seua prestació vinculada, s’estarà a les intensitats i imports fixats en l’annex IV del present decret.
5. El servei de centre de nit, serà compatible amb tots els serveis i prestacions econòmiques del sistema salve amb el servei d’atenció residencial permanent o la seua prestació vinculada i l’habitatge tutelat supervisat o assimilada o la seua prestació vinculada.
6. El servei d’atenció residencial permanent o la seua prestació vinculada no serà compatible amb cap altra prestació o servei d’atenció a la dependència.
Amb caràcter excepcional podrà ser compatible amb el servei d’atenció diürna o la seua prestació vinculada o amb el servei de promoció de l’autonomia personal i la seua prestació vinculada, quan el servei d’atenció residencial no dispose de les activitats rehabilitadores o terapèutiques adequades a totes les necessitats individualitzades i específiques de la persona en situació de dependència. Serà indispensable per a aquests casos informe tècnic favorable motivat dels serveis socials d’atenció primària.
7. La prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar serà compatible amb tots els serveis i prestacions econòmiques del sistema salve amb el servei d’ajuda a domicili, amb la prestació econòmica d’assistència personal i amb el servei d’atenció residencial permanent i l’habitatge tutelat supervisat o assimilada o les seues prestacions vinculades corresponents.
8. La prestació econòmica d’assistència personal és compatible amb el servei de centre de nit, els serveis de prevenció i promoció de l’autonomia personal, l’habitatge tutelat supervisat o assimilada, el servei de centre d’atenció diürna o les seues prestacions vinculades corresponents, sempre que el cost econòmic de tots dos no supere el límit de la prestació d’assistència personal. Així mateix, podrà ser compatible amb el servei de teleassistència.
9. En tot cas no es podran concedir més de dos serveis o prestacions, no computant-se com a tal el servei de teleassistència atenent el seu caràcter complementari.

Article 11
Es modifica l’article 42 del Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s’estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques, el qual quedarà de la següent manera:


Article 42. Nivell addicional de protecció
1. De conformitat amb l’article 7.3 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les Persones en Situació de Dependència, la Generalitat estableix un nivell addicional de protecció que es concreta en les següents prestacions econòmiques:

a) A les persones beneficiàries de la prestació d’assistència personal, que es troben en situació de Grau III o Grau II la Generalitat complementarà la quantia màxima que estableix la legislació estatal per grau, sense perjudici de la posterior aplicació de les deduccions corresponents per la percepció de prestacions d’anàloga naturalesa, fins a la quantia màxima que es detalla en l’annex III i que per als casos que la persona o persones assistents personals presten una dedicació total a partir de 120h/mes, coincideix amb el cost de referència per al servei d’atenció residencial d’acord amb el que s’estableix per la llei de pressupostos de la Generalitat anualment.
b) L’import íntegre del servei o prestació addicional compatible en els casos en els quals s’establisca la compatibilitat entre diferents serveis i prestacions.
c) La diferència entre la quantia de la prestació vinculada al servei determinada d’acord amb les regles establides en aquest decret, i la quantia de la prestació vinculada de garantia regulada en l’article 34 del present decret.
d) Les persones sol·licitants que opten per la contractació de persones cuidadores amb relació laboral previst en l’article 32 apartat 4.b obtindran un increment del 33 % de la quantia màxima que estableix la legislació estatal per grau, amb la finalitat de contribuir a les cotitzacions de la Seguretat Social obligatòries.
e) La diferència entre la quanties establides per a la prestació vinculada al servei d’ajuda a domicili fixades en l’annex IV del present decret i les establides per a les prestacions vinculades a nivell estatal.

2. El nivell addicional de protecció es finançarà amb càrrec als fons propis de la Generalitat, i les prestacions finançades amb càrrec a aquest nivell no tindran caràcter de dret subjectiu.

Article 12
Es modifica la Disposició Addicional Cinquena del Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s’estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques, afegint un nou punt 6, que queda de la següent manera
6. Així mateix es consideraran acreditats com a serveis de prevenció de la dependència i promoció de l’autonomia personal tots aquells autoritzats en el seu moment per la Conselleria amb competències en Sanitat, en virtut de la seua normativa específica; a aquest efecte la conselleria amb competències en matèria de sanitat, comunicarà a la conselleria amb competències en matèria de serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència les entitats que disposen de tal autorització.

Article 13
S’inclouen dues noves disposicions addicionals, vuitena i novena

Vuitena. Millora del sistema bo i les Prestacions Econòmiques Individualitzades
Es considerarà nivell addicional de la Comunitat Valenciana la diferència existent entre la quantia de la prestació econòmica vinculada al servei definida en l’article 33 d’aquest decret i la quantia que li correspondria percebre a la persona interessada a través del sistema bo-residencia, bo-centre de dia, BONAD, o prestacions econòmiques individualitzades (PEI), en funció de l’aplicació de la regulació d’aquestes ajudes i del règim d’aportació suplementària establit per la Generalitat per a aquests serveis, en tant queden persones beneficiàries, mentre existisquen aquestes tipologies d’assignació de recurs residencial.


Novena. Acreditació del requisit de titulació per a la Persona Assistent Personal.
1. En tant no es desenvolupe el que s’estableix en l’Acord de 19 d’octubre de 2017, del Consell Territorial del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència relatiu a les exigències de qualificació professional per a les persones que realitzen funcions d’assistència personal a persones en situació de dependència i no disposen de les titulacions referides en l’annex II d’aquest Decret, podran acreditar que compten amb un curs de formació específic en matèria d’assistència personal, d’almenys 50 hores lectives. El contingut i forma d’accés d’aquest curs, es desenvoluparà atenent els criteris que a aquest efecte establisca la direcció general amb competències en matèria de serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
2. La persona en situació de dependència titular de la prestació comunicarà, a la direcció general amb competències en matèria de serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, la realització amb l’avaluació superada del curs de formació en matèria de vida independent per part de la seua persona PAP, en el termini d’un mes des de la finalització d’aquest.

3. La persona assistent personal que en el moment de començar a prestar els seus serveis com a tal no compte amb aquesta formació, disposarà d’un període d’un any per a obtindre-la, a comptar des de la data de la resolució PIA per la qual se’l designa com a assistent personal.
Transcorregut aquest període, si la persona assistent personal, havent sigut convocada per l’Administració, no acredita la realització d’aquesta formació, aquesta Direcció General procedirà a l’extinció de la prestació econòmica d’assistència personal.
4. En cap cas, la falta de la titulació corresponent podrà ser suplida pel referit curs de 50 hores lectives en el cas de la PATI.

Article 14
Es modifica la Disposició Final Primera que queda redactada com segueix:

Primera. Desenvolupament normatiu
1. Es faculta a la persona titular de la Conselleria amb competències en matèria de serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència per a dictar quantes disposicions requerisca el desenvolupament i execució del present decret.
2. Quant als annexos del present decret, els mateixos s’actualitzaran en el seu contingut mitjançant resolució de la persona titular de la Conselleria amb competències en matèria de serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

Article 15
Adaptació a la terminologia de la Llei 3/2019 de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana
En tot el text del Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s’estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques, l’expressió «serveis socials generals» se substitueix per l’expressió «serveis socials d’atenció primària » i l’expressió «Direcció General amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència» se substitueix per l’expressió «Direcció General amb competències en matèria de serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència».


Article 16
S’afig un nou article al Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s’estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques

Article 44. Protecció de dades de caràcter personal
1. La gestió de les sol·licituds regulades en el decret 62/2017, així com la concessió de les prestacions corresponents, requereixen del tractament de dades de caràcter personal, sent alguns d’ells especialment protegits com les dades de contingut sociosanitari, els quals seran compartits per les conselleries competents en l’àmbit social i sanitari. El procediment haurà de contemplar les mesures i garanties recollides en la normativa referent a la matèria, especialment el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d’abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’aquestes dades (d’ara en avant Reglament General de Protecció de Dades) i en la Llei orgànica 3/2018 de 5 de desembre de Protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.
2. Les dades personals seran adequats, pertinents i limitats al necessari en relació amb els fins per als quals són tractats.
3. Les dades seran exactes i, si fora necessari, actualitzats; els sol·licitants es responsabilitzaran de la veracitat dels documents que presenten; l’administració no serà responsable de la inexactitud de les dades aportades per la persona interessada o el seu representant.
4. Les dades es conservaran durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per a la qual es van recaptar.
5. En virtut del que s’estableix en l’article 28.2 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la presentació de la sol·licitud faculta a l’Administració per a obtindre les dades i documents d’altres administracions que tinguen per objecte acreditar el compliment dels requisits exigits o que servisquen per a la priorització d’expedients conforme al que s’estableix en l’apartat 6 de l’article 5 del present decret. Excepte els supòsits en què la base de legitimació es trobe en una obligació legal, la persona interessada podrà oposar-se assumint l’obligació d’aportar la documentació acreditativa. No obstant això, en aquells casos en els quals una norma exigisca el consentiment o autorització per part de la persona interessada, l’Administració haurà de recaptar-lo de manera expressa.
6. La informació completa sobre el tractament de dades personals que comporta el reconeixement del grau de dependència i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques que es regulen en aquest decret, es troba disponible en el Registre d’Activitats de Tractament publicat en la pàgina web de la Conselleria competent en matèria de polítiques inclusives.

Article 17
Es modifica l’annex del Decret 62/2017, passant a denominar-se annex I.

Article 18
S’afig un annex II, un annex III i un annex IV al Decret 62/2017.




DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera
Les intensitats de protecció, referides a hora/mes en el cas del servei d’ajuda a domicili i imports relatius a la seua prestació vinculada, recollides en l’annex IV en el present decret, seran efectives a partir de l’1 de gener de 2023 en les noves resolucions d’aquesta prestació.

En el cas de les persones amb prestació vinculada al servei d’ajuda a domicili resolta a 31/12/22, podran sol·licitar la revisió de l’import de la mateixa sempre que presenten contracte actualitzat, acompanyat quan siga necessari de la corresponent prescripció, que justifique un import mensual igual o superior a l’indicat en l’annex IV.

Segona
Els habitatges tutelats que a l’entrada en vigor del present decrete no disposen d’autorització o acreditació com a habitatge tutelat assistit, disposaran del termini d’un mes per a presentar la corresponent sol·licitud de modificació substancial de la seua autorització de funcionament, a l’efecte d’incloure’s com a serveis d’atenció residencial de caràcter permanent de conformitat amb el que s’estableix en aquest decret».



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogades quantes disposicions d’igual o inferior rang s’oposen al que es disposa en el present decret i, especialment, l’Ordre de 5 de desembre de 2007, de la Conselleria de Benestar Social que regula el Procediment d’Aprovació del Programa Individual d’Atenció.


DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 5 d’agost de 2022

El president de la Generalitat
XIMO PUIG I FERRER

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives
AITANA MAS MAS



ANNEX I

Línies
d’actuació dels serveis de promoció GRAU III GRAU II GRAU I
Habilitació i teràpia ocupacional Un mínim de 8 hores mensuals d’atenció o el seu equivalent en sessions Un mínim de 12 hores mensuals d’atenció o el seu equivalent en sessions Un mínim de 12 hores mensuals d’atenció o el seu equivalent en sessions
Atenció precoç Un mínim de 6 hores mensuals d’atenció o el seu equivalent en sessions Un mínim de 6 hores mensuals d’atenció o el seu equivalent en sessions Un mínim de 6 hores mensuals d’atenció o el seu equivalent en sessions
Estimulació cognitiva Un mínim de 8 hores mensuals d’atenció o el seu equivalent en sessions Un mínim de 12 hores mensuals d’atenció o el seu equivalent en sessions Un mínim de 12 hores mensuals d’atenció o el seu equivalent en sessions
Promoció, manteniment i recuperació de l’autonomia funcional Un mínim de 8 hores mensuals d’atenció o el seu equivalent en sessions Un mínim de 12 hores mensuals d’atenció o el seu equivalent en sessions Un mínim de 15 hores mensuals d’atenció o el seu equivalent en sessions
Habilitació psicosocial per a persones amb malaltia mental o discapacitat intel·lectual Un mínim de 8 hores mensuals d’atenció o el seu equivalent en sessions Un mínim de 12 hores mensuals d’atenció o el seu equivalent en sessions Un mínim de 12 hores mensuals d’atenció o el seu equivalent en sessions
Suports personals, atenció i cures en Habitatges Tutelats supervisats o assimilades» Segons normativa específica C.V. Segons normativa específica C.V. Segons normativa específica C.V.




ANNEX II
Titulacions requerides per a la figura d’assistent personal

Les titulacions requerides per a l’exercici d’assistent personal seran les següents
Tècnic en Atenció a Persones en Situació de Dependència.
Tècnic Superior en Integració Social.
Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria.
Tècnic Superior en Educació Intantil
Certificat de Professionalitat d’Atenció Sociosanitària a Persones Dependents en Institucions Socials, regulat pel Reial decret 1379/2008, d’1 d’agost, modificat pel RD 721/2011, de 20 de maig, modificat pel RD 625/2013, de 2 d’agost, o en el seu cas, qualsevol altre certificat que es publique amb els mateixos efectes professionals.

Certificat de Professionalitat d’Atenció Sociosanitària a Persones en el Domicili, regulat pel Reial decret 1379/2008, d’1 d’agost, modificat pel RD 721/2011, de 20 de maig, o en el seu cas, qualsevol altre certificat que es publique amb els mateixos efectes professionals.

Seran admeses les titulacions equivalents de plans d’estudis previs a les anteriorment referides.
A més de les titulacions referides anteriorment es podrà exercir amb qualsevol Grau de l’àrea soci sanitària, o titulació equivalent dels següents:
– Grau en Medicina.
– Grau en Infermeria
– Grau en Psicologia
– Grau en Logopèdia
– Grau en Fisioteràpia
– Grau en Teràpia Ocupacional.
– Grau en Educació Social
– Grau en Educació Especial
– Grau en Educació Primària
– Grau en Educació Infantil
– Grau en Treball Social
– Grau en Sociologia
– Grau en Pedagogia
– Grau en Llengua de Signes Espanyola i Comunitat Sorda
En referència a les persones professionals d’Assistència Terapèutica infantil, les quals poden realitzar funcions de suport a la inclusió dins de l’horari lectiu, la Conselleria amb competències en educació és l’encarregada de determinar la competència lingüística suficient en les dues llengües oficials, d’acord amb la categoria professional d’aquesta figura perquè les actuacions que es desenvolupen en aquest horari siguen concordes al Projecte lingüístic de centre.




ANNEX III
Prestació econòmica d’assistència personal

Persones entre 3 i 64 anys Persones a partir de65 anys
Horas dedicació AP Import/mes (€) Horas dedicació AP Import/mes (€)
GRAU I A partir de 20 hores 300 A partir de 20 hores 300
GRAUS II i III A partir de 40 hores 715,07 A partir de 40 hores 715,07
A partir de 80 hores 1.430 A partir de 80 hores 1.430
A partir de 120 hores 2.350 A partir de 120 hores 1.825




ANNEX IV
Intensitats de protecció del servei d’ajuda a domicili (SAD) i
intensitat i import de la seua prestació vinculada (PVS-SAD)

Intensidad del SAD e importe de la prestación vinculada
Núm. d’hores mensuals Import/mes (€)
GRAU I 20 300
GRAU II 31 465
GRAU III 56 840

Intensitat sota prescripció del SAD i import de la prestació vinculada(*)
Núm. d’hores mensuals Import/mes (€)
GRAUS II 45 675
GRAUS III 70 1.050
(*) Es podrà concedir quan siga prescrita expressament en l’Informe Social/Informe Social Tècnic dels serveis socials d’atenció primària de l’ajuntament, prèvia petició de la persona usuària en situació de dependència

Intensitat del SAD i import de la prestació vinculada, només en el cas de tindre caràcter complementari amb el servei d’atenció diürna o la seua prestació vinculada
Núm. d’hores mensuals Importe/mes (€)
GRAU I 20 300
GRAUS II 22 330
GRAUS III 22 330

Intensitat sota prescripció del SAD i import de la prestació vinculada, només per al cas de tindre caràcter complementari amb el servei d’atenció diürna o la seua prestació vinculada(*)
Núm. d’hores mensuals Importe/mes (€)
GRAUS II 31 465
GRAUS III 56 840
(*) Es podrà concedir quan siga prescrita expressament en l’Informe Social/Informe Social Tècnic dels serveis socials d’atenció primària de l’ajuntament, prèvia petició de la persona usuària en situació de dependència

linea
Mapa web