Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 130/2016, de 7 d'octubre, del Consell, pel qual es crea i regula el Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana i es creen els comités de bioètica assistencial dels departaments de salut com a òrgans garants dels drets de persones usuàries i pacients del Sistema Valencià de Salut. [2016/7945]

(DOGV núm. 7895 de 13.10.2016) Ref. Base de dades 007643/2016

DECRET 130/2016, de 7 d'octubre, del Consell, pel qual es crea i regula el Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana i es creen els comités de bioètica assistencial dels departaments de salut com a òrgans garants dels drets de persones usuàries i pacients del Sistema Valencià de Salut. [2016/7945]
El dret a la protecció de la salut està reconegut en l’article 43 de la Constitució espanyola, i constitueix per tant un dret essencial de la persona.
A escala internacional, cal destacar el conveni per a la protecció dels drets humans i la dignitat de l’ésser humà respecte a les aplicacions de la biologia i la medicina (Conveni relatiu als drets humans i la biomedicina) subscrit a Oviedo el 4 d’abril de 1997.

La Conferència General de la UNESCO va adoptar el dia 19 d’octubre de 2005, a París, la Declaració Universal sobre Bioètica i Drets Humans. Aquesta declaració proposa la instauració internacional de principis comuns respecte a les qüestions ètiques relacionades amb la medicina, les ciències de la vida i les tecnologies aplicades als éssers humans.
En aquest sentit, els avanços en el camp de la ciència, la tecnologia i la medicina, necessiten una disciplina, la bioètica, que facilite la presa de decisions prudents basades en una reflexió crítica davant dels conflictes ètics que puguen presentar-se en l’àmbit sanitari, de manera que es respecten al màxim els valors que entren en joc, intentant conjugar d’aquesta manera els drets reconeguts en els articles 10 i 43 indicats anteriorment.
En l’àmbit de la Unió Europea, el 18 de desembre de 2000 es va publicar en el Diario Oficial de las Comunidades Europeas la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, en l’article primer de la qual s’estableix que la dignitat humana és inviolable i serà respectada i protegida.
La Llei 41/2002, de 14 de novembre, bàsica reguladora de l’autonomia del pacient i de drets i obligacions en matèria d’informació i documentació clínica, incideix, entre altres drets, en el dret d’informació i d’autonomia del pacient. En l’article 2 assenyala, entre els principis bàsics, la necessitat de demanar el consentiment previ dels pacients o les persones usuàries per a dur a terme qualsevol actuació en el camp de la seua salut, tret de les excepcions arreplegades en la mateixa normativa, i l’article 11 d’aquesta fa referència a la possibilitat d’atorgament d’instruccions prèvies.
A la Comunitat Valenciana, per desenvolupar les previsions previstes en la Llei 1/2003, de 28 de gener, de la Generalitat, de Drets i Informació al Pacient de la Comunitat Valenciana, es van aprovar el Decret 93/2004, de 4 de juny, del Consell, pel qual es determina la constitució, composició i el funcionament de la Comissió de Consentiment Informat, i el Decret 98/2004, d’11 de juny, del Consell, pel qual es crea el Consell Assessor de Bioètica de la Comunitat Valenciana. Així mateix, es va aprovar el Decret 99/2004, d’11 de juny, del Consell de la Generalitat, pel qual es regula la creació i acreditació dels comités de bioètica assistencial.
Posteriorment, l’esmentada Llei 1/2003 va ser derogada per la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana, en l’article 51 de la qual s’exposa l’obligatorietat de crear òrgans garants dels drets que assessoren davant de situacions de conflicte ètic, de manera que quede en tot moment protegida la dignitat de la persona en l’àmbit de la salut.
No obstant això, la disposició derogatòria única de la Llei 10/2014, manté vigents les normatives que regulen la Comissió del Consentiment Informat, el Consell Assessor de Bioètica de la Comunitat Valenciana i els comités de bioètica assistencial.
Tenint en compte que una administració moderna ha d’estar marcada pels principis d’agilitat i eficàcia, es considera oportuna la publicació d’aquest decret que uneix en un sol òrgan el Consell Assessor de Bioètica de la Comunitat Valenciana i la Comissió de Consentiment Informat, creant el Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana com a òrgan que vetlarà pel compliment dels drets de les persones usuàries i pacients del Sistema Valencià de Salut, i assessorarà davant de situacions de conflicte ètic. Així mateix, en aquest decret es creen els comités de bioètica assistencial dels departaments, que tindran posteriorment el seu oportú desenvolupament reglamentari.
En virtut de tot l’anterior, i de conformitat amb allò que s’ha establert amb els articles 18.f, 28.c i 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, a proposta de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió celebrada el dia 7 d’octubre de 2016,


DECRETE

Article 1. Objecte, definició i àmbit d’aplicació
1. Aquest decret té com a objecte crear i regular el Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana com a òrgan que vetlarà pel compliment dels drets de les persones usuàries i pacients del Sistema Valencià de Salut, i assessorarà davant de situacions de conflicte ètic en l’àmbit sanitari.
2. El Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana és el màxim òrgan col·legiat de consulta i assessorament en matèria d’ètica assistencial, amb caràcter permanent, interdisciplinari i plural, adscrit a la conselleria amb competències en matèria de sanitat, a través de la direcció general amb competències en matèria de qualitat i atenció al pacient.

3. L’àmbit d’actuació d’aquest Comité serà la Comunitat Valenciana.
4. Aquest decret té també per objecte crear els comités de bioètica assistencial en l’àmbit dels departaments de salut que es configuren com a òrgans interdisplinars de caràcter assessor i consultiu, al servei de professionals, de les persones usuàries, pacients i institucions sanitàries.


Article 2. Funcions
El Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana té com a funcions:
1. Assessorar i orientar la conselleria amb competències en matèria de sanitat davant dels dilemes ètics que sorgisquen en l’àmbit sanitari.
2. Vetlar i facilitar el respecte al compliment dels drets de les persones usuàries i pacients arreplegats en la normativa vigent, i proposar actuacions que garantisquen els drets del col·lectiu de persones usuàries i pacients amb major vulnerabilitat.
3 Emetre informes, propostes, recomanacions i realitzar estudis sobre les qüestions de bioètica que li siguen consultades o que es consideren d’interés per al Sistema Valencià de Salut.
4. Coordinar, assessorar i ser òrgan de referència per als comités de bioètica assistencial dels departaments de salut en què s’ordena el Sistema Valencià de Salut.
5. Aprovar la constitució dels comités de bioètica assistencial dels departaments quant a la renovació dels seus membres i als respectius reglaments de règim intern.
6. Avaluar les memòries d’activitat dels comités de bioètica assistencial amb la finalitat d’unificar criteris i normalitzar actuacions.
7. Coordinar les normes i els protocols d’actuació proposats pels comités de bioètica assistencial dels departaments.
8. Impulsar, a través dels comités de bioètica assistencial, la formació en bioètica de professionals sanitaris.
9. Fomentar la celebració de jornades, reunions o qualsevol altra activitat amb l’objectiu de facilitar l’intercanvi de coneixements en matèria de bioètica.
10. Avaluar i validar els documents de consentiment informat que s’hagen d’incloure en la guia de referència de consentiment informat de la Comunitat Valenciana.
11. Conéixer el grau d’implantació de formularis de consentiment informat en les distintes institucions sanitàries.
12. Qualsevol altra que li encomane la conselleria amb competències en matèria de sanitat.

Article 3. Composició
El Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana està compost per:
1. Presidència: correspondrà a una persona, experta en bioètica, designada per la persona titular de la conselleria en matèria de sanitat.
2. Secretaria: correspondrà a una persona amb relació jurídica funcionarial responsable de bioètica, amb veu però sense vot, la designació del qual correspondrà a la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de qualitat i atenció al pacient.
3. Coordinació: correspondrà a la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de qualitat i atenció al pacient.
4. Vocalies:
a) La persona titular de la Presidència del Consell Autonòmic de Col·legis de Metges de la Comunitat Valenciana o persona de la institució en qui aquesta delegue, que tindrà formació en bioètica.
b) La persona titular de la Presidència del Consell Autonòmic de Col·legis de Farmacèutics de la Comunitat Valenciana o persona de la institució en qui aquesta delegue, que haurà de tenir formació en bioètica.
c) La persona titular de la Presidència del Consell d’Infermeria de la Comunitat Valenciana, o persona de la institució en qui aquesta delegue, que haurà de tenir formació en bioètica.
d) La persona titular de la Presidència de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana, o persona de la institució en qui aquesta delegue, que haurà de tenir formació en bioètica.
e) La persona titular de la Presidència de la Societat Valenciana de Bioètica, o persona de la institució en qui delegue la persona titular.
f) La persona titular de la Presidència de l’Institut Mèdic Valencià, en representació de la Federació de Societats Científiques, o persona de la institució en qui delegue la persona titular, que haurà de tenir formació en bioètica.
g) La persona titular de la Presidència del Consell Valencià de Col·legis d’Advocats de la Comunitat Valenciana, o persona de la institució en qui delegue la persona titular.
h) La persona titular de la Presidència del Consell General de Treball Social, o persona en qui delegue la persona titular, que haurà de tenir formació en bioètica.
i) Una persona en possessió d’una llicenciatura o grau en Dret, designada per la conselleria amb competències en matèria de sanitat a proposta de la direcció general amb competències en matèria de qualitat i atenció al pacient.
j) Una persona designada per la direcció general amb competències en matèria de farmàcia.
k) Una persona designada per la direcció general amb competències en matèria d’inspecció sanitària.
l) Una persona amb formació en bioètica, en representació de les associacions de pacients, designada per la direcció general amb competències en matèria de qualitat i atenció al pacient.
m) Una persona pertanyent a les universitats de la Comunitat Valenciana, a proposta de la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes (CRUPV).
n) Quatre vocals de reconegut prestigi i formació acreditada en bioètica. Seran designats per la persona titular de la conselleria en matèria de sanitat, a proposta de la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de qualitat i atenció al pacient. Almenys, una d’aquestes persones haurà de pertànyer a algun dels comités de bioètica assistencial dels departaments.
5. La persona titular de la conselleria en matèria de sanitat podrà acudir com a convidada a qualsevol de les reunions celebrades pel Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana.
6. S’haurà de procurar que hi haja una presència paritària de dones i homes, en compliment del que disposa l’article 10 de la Llei 9/2003, de 2 d’abril de la Generalitat, per a la Igualtat entre Homes i Dones.


Article 4. Presidència
1. La Presidència del Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana té les funcions següents:
a) Exercir la representació de l’òrgan.
b) Acordar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries i la fixació de l’ordre del dia, tenint en compte, si és el cas, les peticions dels altres membres formulades amb l’antelació suficient.

c) Presidir les sessions, moderar-les o suspendre-les per causes justificades.
d) Dirimir amb el seu vot els empats.
e) Assegurar el compliment de les lleis.
f) Visar les actes i les certificacions dels acords de l’òrgan.
g) Exercir totes altres funcions que siguen inherents al seu càrrec.
2. En casos de vacant, absència, malaltia o una altra causa legal, la persona que ocupe la Presidència serà substituïda pel membre de l’òrgan de més antiguitat i edat, per aquest ordre, d’entre els seus components.


Article 5. Secretaria
La Secretaria del Comité de Bioètica Assistencial de la Comunitat Valenciana té les funcions següents:
a) Efectuar les convocatòries de sessions de l’òrgan per ordre de la Presidència, així com les citacions als membres.
b) Redactar les actes de les sessions i dels acords adoptats.
c) Traslladar els informes sol·licitats.
d) Expedir certificacions de les consultes, dictàmens i acords aprovats.
e) Responsabilitzar-se de l’arxiu i registre de la documentació de l’òrgan.
f) Elaborar una memòria anual en què s’arrepleguen les activitats realitzades per l’òrgan.
g) Les altres que es determinen en el reglament de règim intern.

h) Altres funcions inherents al seu càrrec.

Article 6. Vocalies
1. Les vocalies del Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana tenen les funcions següents:
a) Participar en els debats de les sessions.
b) Exercir el seu dret al vot i formular el seu vot particular, així com expressar el sentit del vot i els motius que el justifiquen.
c) Formular precs i preguntes.
2. Les vocalies del Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana tindran dret a:
a) Rebre, amb una antelació mínima de 48 hores, la convocatòria amb el contingut de l’ordre del dia de les reunions. La informació sobre els temes que figuren en l’ordre del dia estarà a disposició dels membres en el mateix termini.
b) Obtenir la informació necessària per a complir les funcions assignades.
3. Les persones expertes designades per a les quatre vocalies seran nomenades per un període de tres anys, renovables per un altre període de la mateixa durada. No obstant això, continuaran exercint les seues funcions fins a la designació dels nous membres que hagen de substituir-les.

Article 7. Coordinació
La persona que exerceix la coordinació té com a funció principal garantir el suport tècnic i administratiu de les tasques del Comité, així com auxiliar la persona que ocupe la Presidència en aquelles funcions que se li encomanen.

Article 8. Funcionament
1. El Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana ha de reunir-se com a mínim dues vegades a l’any, i en sessió extraordinària quan la persona que ocupe la Presidència ho considere oportú, o a petició de la majoria de les vocalies, sempre que hi haja una motivació.
2. El Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana ha d’elaborar el seu reglament de règim intern en el termini de tres mesos des de la seua constitució.
3. Al si del Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana es crearà una Comissió Permanent, la composició i les funcions de la qual seran determinades en el reglament de règim intern.
4. El Comité podrà acordar la creació de grups de treball per a l’estudi de temes concrets. Així mateix, podrà nomenar consultories o assessories externes que col·laboren en la seua condició de persones expertes en les seues àrees específiques de coneixement. Aquestes persones actuaran en les reunions amb veu però sense vot.
5. Les persones que participen en el Comité i en els seus grups de treball estan obligades a garantir el caràcter confidencial de tota la informació a què tinguen accés i hauran de preservar el secret de les seues deliberacions. Per a això, els seus membres firmaran el corresponent compromís de confidencialitat.
6. Els dictàmens, resolucions, informes i altres documents aprovats pel Comité seran públics, llevat que expressament i per raons justificades s’establisca el contrari.

Article 9. De les actes
1. De cada sessió, la persona titular de la Secretaria alçarà una acta que especificarà els assistents, l’ordre del dia de la reunió, les circumstàncies del lloc i el temps en què s’ha celebrat, els punts principals de les deliberacions, així com el contingut dels acords adoptats.

2. En l’acta figurarà, a sol·licitud dels membres, el vot contrari a l’acord adoptat i els motius que el justifiquen, la seua abstenció o el sentit del seu vot favorable. Així mateix, qualsevol membre té dret a la transcripció íntegra de la seua intervenció o proposta, sempre que s’aporte en l’acte o en el termini assenyalat per la Presidència el text que es corresponga fidelment amb la seua intervenció, i es farà constar així en l’acta o s’unirà una còpia del text a la dita acta.
3. Els membres que discrepen de l’acord majoritari podran formular un vot particular per escrit en el termini de quaranta-huit hores, que s’incorporarà al text aprovat.
4. Quan els membres de l’òrgan voten en contra o s’abstinguen, quedaran exempts de la responsabilitat que, si és el cas, puga derivar-se dels acords.
5. Les actes s’aprovaran en la mateixa sessió o en la següent, i la Secretaria podrà, no obstant això, emetre la certificació sobre els acords específics que s’hagen adoptat, sense perjudici de la ulterior aprovació de l’acta. En les certificacions d’acords emeses amb anterioritat a l’aprovació de l’acta es farà constar expressament aquesta circumstància.

Article 10. Utilització dels mitjans electrònics pels òrgans col·legiats

En les actuacions realitzades pel Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana, es tindrà en compte el que estableix la disposició addicional segona, del Decret 220/2014, de 12 de desembre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament d’Administració Electrònica de la Comunitat Valenciana.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Incidència pressupostària
La implantació i desenvolupament d’aquest decret no podrà tenir cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la conselleria amb competències en matèria de sanitat, i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de la conselleria esmentada. Així mateix, les persones pertanyents al Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana no percebran retribució o compensació econòmica per l’exercici de les seues funcions.

Segona. Primera reunió del Comité de Bioètica de la Comunitat Valen­ciana
El Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana haurà de reunir-se per primera vegada, en sessió constitutiva, en el termini d’un mes des de l’entrada en vigor d’aquest decret.


DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Regulació transitòria dels comités de bioètica assistencial
El funcionament dels comités de bioètica assistencial continuaran regint-se pel que estableix el Decret 99/2004, d’11 de juny, del Consell de la Generalitat, pel qual es regula la creació i l’acreditació dels comités de bioètica assistencial, fins que se’n publique la nova regulació, prevista en la disposició final primera d’aquest decret. No obstant això, les al·lusions realitzades en les dites disposicions a l’antic Consell Assessor de Bioètica de la Comunitat Valenciana, s’entendran efectuades al Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana creat per aquest decret.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions de la Generalitat del mateix rang o d’un rang inferior que contradiguen o s’oposen al contingut d’aquest decret, i amb caràcter exprés les següents:
a) Decret 93/2004, de 4 de juny, del Consell de la Generalitat, pel qual es determina la constitució, composició i funcionament de la Comissió de Consentiment Informat.
b) Decret 34/2011, d’1 d’abril, del Consell, pel qual es modifica l’article 2 del Decret 93/2004, de 4 de juny, del Consell de la Generalitat, pel qual es determina la constitució, composició i funcionament de la Comissió de Consentiment Informat.
c) Decret 98/2004, d’11 de juny, del Consell de la Generalitat, pel qual es regula la creació del Consell Assessor de Bioètica de la Comunitat Valenciana.
d) Decret 99/2004, d’11 de juny, del Consell de la Generalitat, pel qual es regula la creació i acreditació dels comités de bioètica assistencial.
e) Decret 99/2005, de 20 de maig, del Consell de la Generalitat, de modificació del Decret 99/2004, d’11 de juny, del Consell de la Generalitat, pel qual es regula la creació i l’acreditació dels comités de bioètica assistencial.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Disposicions de desenvolupament
Es faculta la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de sanitat per a regular els comités de bioètica assistencial dels departaments de salut a què fa menció el punt 4 de l’article 1, així com per a dictar totes les disposicions que requerisca el desenvolupament i l’execució d’aquest decret.

Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 7 d’octubre de 2016

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública,
CARMEN MONTÓN GIMÉNEZ

linea
Mapa web