Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 110/2021, de 6 d'agost, del Consell, de modificació del Reglament d'organització i funcionament de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE). [2021/8767]

(DOGV núm. 9157 de 23.08.2021) Ref. Base de dades 008094/2021

DECRET 110/2021, de 6 d'agost, del Consell, de modificació del Reglament d'organització i funcionament de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE). [2021/8767]
La Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, estableix en la disposició addicional cinquena que l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) es constitueix com entitat de dret públic.

L’actual Reglament d’organització i funcionament de l’IVACE va ser aprovat pel Decret 4/2013, de 4 de gener, del Consell, i modificat pel Decret 69/2014, de 16 de maig, del Consell. Els canvis legislatius haguts des de llavors, especialment el derivat de l’aprovació del Decret llei 5/2015, de 4 de setembre, del Consell, pel qual es modifica l’àmbit competencial de l’Institut Valencià de Finances i de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, han generat la necessitat d’incorporar i suprimir determinades funcions i òrgans de l’Institut, així com d’actualitzar la redacció del reglament. Contribueix a més a aquesta necessitat la regulació que de l’IVACE va establir la Llei 9/2019, de 23 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat, i les competències establides pel Decret 168/2020, de 30 d’octubre, del Consell, de modificació del Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual estableix l’estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat.

Per a l’exercici d’aquesta potestat reglamentària, s’han seguit els principis de l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Així, la disposició és respectuosa amb els principis de necessitat, eficàcia i proporcionalitat, per tal com s’aconsegueix la finalitat d’interés públic perseguida, bàsicament, la regulació de l’organització i funcionament de l’Institut, resultant una normativa imprescindible i adequada per a satisfer les necessitats detectades, mancant d’efectes restrictius de drets o imposició de càrregues innecessàries o accessòries a la ciutadania. Així mateix, la iniciativa és coherent amb la resta de l’ordenament jurídic, puix que s’hi crea un marc normatiu estable, predictible, integrat, clar i de certitud per a aquesta entitat, i es procura racionalitzar la gestió dels recursos públics, i el seu objectiu es troba clarament definit, amb la qual cosa es compleixen els principis de transparència, seguretat jurídica i eficiència.
Aquesta disposició està inclosa al Pla normatiu de la Generalitat per a 2021.
Per tot això, de conformitat amb l’article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta del conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu, amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de 6 d’agost de 2021,


DECRETE

Article 1. Modificació dels apartats 1 i 3 de l’article 1 del Decret 4/2013, de 4 de gener, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament d’organització i funcionament de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE)
Es modifiquen els apartats 1 i 3 de l’article 1 del Decret 4/2013, que queden redactats de la manera següent:
«1. L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) és una entitat de dret públic enquadrada en el sector públic administratiu, de les establides en l’article 2.3.a.3r de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.»
(...)
«3. A l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial li és aplicable, a més del que es preveu en el present reglament de funcionament i altres disposicions que el desenvolupen, la normativa específica en matèria de sector públic instrumental, especialment, l’article 102 de la Llei 9/2019, de 23 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat; el Decret llei 1/2011, de 30 de setembre, del Consell, de mesures urgents de règim economicofinancer del sector públic empresarial i fundacional; i la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic empresarial i de subvencions.»

Article 2. Modificació de l’article 2 del Decret 4/2013
Es modifica l’article 2 del Decret 4/2013, que queda redactat de la manera següent:

«Article 2. Funcions
A l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial corresponen les següents funcions:
1. Establir, gestionar i tramitar línies d’ajuda i incentius dirigits a la creació, modernització i internacionalització de les empreses valencianes, així com de la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana, en matèria d’R+D+I empresarial, sempre que no afecte les competències d’altres organismes o conselleries.
2. La direcció, tutela i supervisió en matèria d’innovació per a la competitivitat i modernització de les petites i mitjanes empreses, i àrees industrials, i la coordinació i suport de l’R+D+I empresarial de la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana, sempre que no afecte les competències d’altres organismes o conselleries de coordinació del sistema valencià d’innovació.
3. Promoure, establir i executar sistemes d’assistència tècnica, assessorament i formació dirigits a la creació, manteniment, modernització i internacionalització de les empreses i la seua activitat.
4. Facilitar i contribuir al finançament de l’empresa valenciana mitjançant el disseny i desenvolupament d’instruments del sector privat que no afecten el marc d’actuació atribuït a l’Institut Valencià de Finances, sense perjudici dels convenis de col·laboració i restants acords que s’instrumenten entre aquest i l’IVACE.
5. Promoure, gestionar i comercialitzar infraestructures industrials o comercials, i col·laborar amb les empreses per a l’assoliment d’aquesta finalitat.
6. Inspecció tècnica, gestió i control en l’àmbit de la seguretat, qualitat i normativa industrials.
7. Fomentar i coordinar centres empresarials de desenvolupament i innovació tecnològica per a la competitivitat i modernització de les mitjanes i xicotetes empreses i àrees industrials, sempre que no afecte les competències d’altres organismes o conselleries.
8. Analitzar, assessorar, proposar i executar mesures en matèria de conservació, estalvi i diversificació energètica en tots els sectors empresarials, inclosa la concessió d’ajudes i incentius en aquestes matèries.
9. Promoure i fomentar la mobilitat sostenible i la utilització racional de l’energia, mitjançant la utilització de noves tecnologies i fonts renovables d’energia en equips i processos, així com la racionalització del consum, l’augment de l’eficiència energètica i la reducció dels costos energètics.
10. Analitzar, proposar i promoure, si escau, les infraestructures energètiques necessàries per a complir amb els objectius de subministrament en tot el territori de la Comunitat Valenciana, tant en fonts d’energia com en qualitat d’aquesta, aplicant polítiques actives de gestió de la demanda energètica.
11. Realitzar la gestió energètica dels edificis de la Generalitat, així com gestionar el registre de certificació energètica d’edificis i altres aspectes normatius i reglamentaris relacionats amb instal·lacions tèrmiques en edificis (RITE).
12. Intercanviar coneixements i tecnologies amb altres països i representar a la Comunitat Valenciana en els diferents òrgans regionals, nacionals o internacionals relacionats amb temes energètics en qualsevol dels seus aspectes que li siguen encomanats per la conselleria que tinga les competències en matèria d’energia.
13. Atraure, promocionar i mantindre la inversió, tant nacional com estrangera, a la Comunitat Valenciana.
14. Disseny, coordinació, direcció i supervisió dels plans de suport al sector privat en col·laboració amb els òrgans de l’administració europea, central i autonòmica.
15. Realitzar i difondre tota classe d’estudis, informes i activitats relatius a l’àmbit dels objectius i funcions d’aquesta entitat.
16. Totes les actuacions que siguen necessàries i adequades a la consecució dels fins i objectius propis de l’entitat, així com les descrites en la normativa vigent i les que s’hi puguen atribuir o assignar.»

Article 3. Modificació de l’article 3 del Decret 4/2013
Es modifica l’article 3 del Decret 4/2013, que queda redactat de la manera següent:

«Article 3. Òrgans
Els òrgans de l’entitat són:
1. La Presidència
2. El Consell de Direcció
3. La Direcció General.»

Article 4. Modificació de l’apartat 2 de l’article 4 del Decret 4/2013

Es modifica l’apartat 2 de l’article 4 del Decret 4/2013, que queda redactat de la manera següent:
«2. Corresponen a la Presidència les següents atribucions:
a) Ostentar la representació de l’entitat.
b) Exercir la direcció estratègica i govern de l’entitat, així com el control de la seua activitat.
c) Conferir i revocar poders generals i especials a persones determinades, tant físiques com jurídiques, públiques o privades, per als assumptes en què fora necessari el seu atorgament.
d) Exercir les facultats com a òrgan de contractació de l’entitat, sense perjudici de les preceptives autoritzacions i el deure de subministrament d’informació, establits en la normativa vigent.
e) Coordinar les línies generals de funcionament de l’entitat.
f) Convocar, fixar l’ordre del dia, presidir i moderar les sessions del Consell de Direcció.
g) Autoritzar amb la seua signatura, juntament amb la persona que ocupe la Secretaria, les actes aprovades de les sessions del Consell de Direcció i la certificació dels acords o extrems continguts en les actes.
h) Recaptar, si ho estima oportú, el parer del Consell de Direcció sobre qualsevol aspecte relacionat amb l’entitat i el seu funcionament.

i) Aprovar les convocatòries d’ajudes, subvencions i beques.
j) La resolució de les reclamacions formulades en matèria de responsabilitat patrimonial de les administracions públiques.
k) En general, i de la forma més àmplia possible, exercir totes aquelles atribucions que possibiliten el millor desenvolupament dels fins de l’entitat.»

Article 5. Modificació de l’article 5 del Decret 4/2013
Es modifica l’article 5 del Decret 4/2013, que queda redactat de la manera següent:

«Article 5. Del Consell de Direcció. Composició
1. El Consell de Direcció és l’òrgan col·legiat de govern i control de l’entitat.
2. Estarà compost de la següent forma:
a) La Presidència, que serà exercida per la persona titular de la Presidència de l’entitat.
b) Les vocalies, exercides pels qui a continuació es descriuen:

1r. La persona titular de la secretaria autonòmica que ostente les competències en matèria d’indústria.
2n. La persona titular de la sotssecretaria de la conselleria que exercisca les competències en matèria d’indústria.
3r. La persona titular de la secretaria autonòmica que ostente les competències en matèria d’innovació.
4t. Una persona en representació de la conselleria amb competències en matèria de sector públic, designada pel seu titular, i amb rang mínim de director o directora general.
5é. Una persona en representació de la conselleria competent en matèria d’hisenda, designada pel seu titular, i amb rang mínim de director o directora general.
6é. Fins a un màxim de sis persones, designades per la presidència de l’entitat, que representen a institucions, associacions i organitzacions de caràcter econòmic i social de la Comunitat Valenciana, que no percebran retribució econòmica ni cap compensació.
c) La secretaria, que serà exercida per la persona titular de la direcció general de l’entitat, i s’abstindrà del dret a vot en aquells temes en els quals es valore la seua gestió.
3. S’observarà el principi de presència equilibrada d’homes i dones en la composició del Consell de Direcció; a aquest efecte, la designació de vocalies que correspon a la Presidència de l’IVACE es procurarà presència equilibrada d’homes i dones referida al total de persones integrants del Consell de Direcció.
4. A les reunions del Consell de Direcció assistirà, en tasques d’assessorament jurídic, amb veu però sense vot, una representació de l’Advocacia General de la Generalitat. Així mateix, la Presidència del Consell de Direcció podrà convidar l’auditor o auditora interna de l’entitat i a qualsevol persona que tinga relació amb els assumptes a tractar en les reunions del consell a participar, amb veu i sense vot, en aquestes.»


Article 6. Modificació dels apartats 2 i 9 de l’article 6 del Decret 4/2013
Es modifiquen els apartats 2 i 9 de l’article 6 del Decret 4/2013, que queden redactats de la manera següent:
«2. Aprovar, a proposta de la Direcció General, el pla anual d’activitats de l’entitat, així com les modificacions d’aquest. Aquest pla comprendrà cadascun dels àmbits competencials que conformen l’IVACE i el pressupost assignat a aquests.»
(...)
«9. L’aprovació de les propostes de col·laboració públic-privada que hauran de ser posades en coneixement de la secretaria autonòmica amb competència en matèria de sector públic.»

Article 7. Modificació de l’apartat 6 de l’article 7 del Decret 4/2013

Es modifica l’apartat 6 de l’article 7 del Decret 4/2013, que queda redactat de la manera següent:
«6. En tot el no regulat expressament en aquest reglament, serà d’aplicació supletòria el que es disposa per la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic en matèria de funcionament d’òrgans col·legiats.»

Article 8. Supressió dels articles 7 bis i 7 ter del Decret 4/2013
Se suprimeixen els articles 7 bis i 7 ter del Decret 4/2013.

Article 9. Modificació de l’apartat 2 de l’article 8 del Decret 4/2013

Es modifica l’apartat 2 de l’article 8 del Decret 4/2013, que queda redactat de la manera següent:
«2. Correspon a la Direcció General l’exercici de les següents funcions:
a) La direcció i gestió ordinària de les activitats de l’entitat.
b) L’execució dels acords del Consell de Direcció.
c) L’elaboració del Pla Anual d’Activitats de l’entitat, l’avantprojecte de pressupost per a cada exercici i les modificacions d’aquest, així com els estats d’execució del pressupost, memòria i comptes anuals, a fi d’elevar-los al Consell de Direcció per a la seua aprovació.

d) Proposar al Consell de Direcció els criteris que han de regir el desenvolupament dels processos selectius derivats de l’oferta d’ocupació pública, de conformitat amb la llei reguladora de la Funció Pública Valenciana.
e) L’execució dels processos selectius derivats de l’oferta d’ocupació pública, així com la contractació i acomiadament del personal laboral propi de l’entitat, tot això sense perjudici del que s’estableix en l’apartat 10 de l’article 6.
f) La prefectura del personal de l’entitat, així com l’elaboració de la relació de llocs de treball del personal, per a la seua aprovació pel Consell de Direcció.
g) La gestió econòmica i financera i el control tècnic i administratiu dels serveis, així com la gestió dels eventuals cobraments que tinga pendents l’entitat.
h) Conferir poders a terceres persones quan fora necessari el seu atorgament, i en particular per a la realització de tràmits administratius, laborals, fiscals, bancaris, o de qualsevol altra índole, en les oficines de representació, i donar compte al Consell de Direcció del seu atorgament.

i) La resolució dels procediments de sol·licitud d’accés a la informació pública.
j) Qualssevol altres atribucions que li siguen conferides o delegades per la Presidència, o pel Consell de Direcció.»

Article 10. Modificació de l’article 9 del Decret 4/2013
Es modifica l’article 9 del Decret 4/2013, que queda redactat de la manera següent:

«Article 9. Organització
1. La Direcció General de l’IVACE s’assistirà d’una direcció adjunta la titularitat de la qual correspondrà a la persona que estiga al capdavant de la direcció general amb competències en matèria d’internacionalització.
2. En funció dels seus àmbits competencials, l’IVACE s’estructura en: IVACE Innovació, IVACE Parcs Empresarials, IVACE Energia i IVACE Internacional.»

Article 11. Modificació de l’article 10 del Decret 4/2013
Es modifica l’article 10 del Decret 4/2013, que queda redactat de la manera següent:

«Article 10. Auditoria interna
De conformitat amb la disposició addicional dècima de la Llei 1/2013, de 21 de maig, de la Generalitat, de Mesures de Reestructuració i Racionalització del Sector Públic Empresarial i Fundacional de la Generalitat, l’entitat comptarà amb un auditor o una auditora interna, amb els requisits i les funcions establides en l’article 9 del Decret llei 1/2011, de 30 de setembre, del Consell, de mesures urgents de règim economicofinancer del sector públic empresarial i fundacional, que exercirà les seues funcions amb independència en el si de l’ens, informant el Consell de Direcció.
Tot el personal de l’entitat estarà obligat a col·laborar amb l’auditor o auditora interna i a subministrar-li tota la informació que se li sol·licite. En cas de discrepància amb els seus informes, la Direcció General elevarà les seues al·legacions al Consell de Direcció.»

Article 12. Supressió de l’apartat 6 de l’article 13 del Decret 4/2013

Se suprimeix l’apartat 6 de l’article 13 del Decret 4/2013.

Article 13. Modificació de l’article 14 del Decret 4/2013
Es modifica l’article 14 del Decret 4/2013, que queda redactat de la manera següent:

«Article 14. Relació de llocs de treball
Anualment, es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la relació dels llocs de treball de l’entitat.»

Article 14. Modificació de l’article 17 del Decret 4/2013
Es modifica l’article 17 del Decret 4/2013, que queda redactat de la manera següent:

«Article 17. Règim pressupostari
1. El règim pressupostari de l’entitat s’ajustarà al que s’estableix per a les entitats de dret públic en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions i al que s’estableix en les Lleis de pressupostos de la Generalitat.

2. El pressupost de l’entitat haurà de formular-se d’acord amb els principis establits en les normes de caràcter autonòmic o estatal que els regulen.
3. L’avantprojecte de pressupost serà remés a la conselleria a la qual es trobe adscrita, per a la seua posterior elevació a la conselleria competent en matèria d’hisenda, a l’efecte de la seua integració en el pressupost de la Generalitat.»
Article 15. Modificació de l’apartat 1 de l’Article 18 del Decret 4/2013
Es modifica l’apartat 1 de l’article 18 del Decret 4/2013, que queda redactat de la manera següent:
«1. El control financer de l’entitat s’efectuarà d’acord amb el que estableix la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, sense perjudici de la possibilitat que s’adopten les mesures addicionals de control previstes en el Decret llei 1/2011, de 30 de setembre, del Consell, de mesures urgents de règim economicofinancer del sector públic empresarial i fundacional i en el Decret 83/2012, d’1 de juny, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament de la Corporació Pública Empresarial Valenciana i es desenvolupa el Decret llei 1/2011.»


Article 16. Modificació de l’article 19 del Decret 4/2013
Es modifica l’article 19 del Decret 4/2013, que queda redactat de la manera següent:
«Article 19. De la supervisió i control economicofinancer
L’entitat se sotmetrà a la supervisió i control economicofinancer establit en la normativa vigent en matèria del sector públic instrumental. A tals efectes haurà d’aportar i subministrar tota la documentació i informació que li siga requerida per la conselleria competent en matèria de sector públic.»

Article 17. Modificació de l’article 21 del Decret 4/2013
Es modifica l’article 21 del Decret 4/2013, que queda redactat de la manera següent:
«Article 21. Patrimoni propi
L’entitat podrà adquirir béns i drets a títol onerós i gratuït, posseir i arrendar béns i drets de qualsevol classe.
Les competències relatives a l’adquisició a títol onerós de béns immobles, així com per a subscriure contractes en matèria d’arrendament, corresponen a la persona titular de la Presidència de l’entitat, amb l’acord previ del Consell de Direcció.»


DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Incidència pressupostària
La implementació i el desplegament d’aquest decret no podrà tindre incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a l’IVACE, i, en tot cas, haurà de ser atesa amb els seus mitjans personals i materials.


DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 6 d’agost de 2021

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

El conseller d’Economia Sostenible,
Sectors Productius, Comerç i Treball,
RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ

linea
Mapa web