Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 192/1985, de 9 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Seguretat Social de la Generalitat Valenciana.

(DOGV núm. 331 de 20.01.1986) Ref. Base de dades 0082/1986

Decret 192/1985, de 9 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Seguretat Social de la Generalitat Valenciana.
El Decret 114/1985, de 25 de juliol, del Consell de la Generalitat Valenciana tracte de la reestructuració administrativa del Consell establint el nombre i denominació de les Conselleries que el componen i assigna a cadascuna funcions i serveis per a la gestió d'aquestes.
El Decret 25/1985, de 25 de juliol, del President de la Generalitat Valenciana, assigna a les Conselleries determinades competències i adscriu, conseqüentment i d'acord amb el Decret anteriorment esmentat, els òrgans col·legiats en funció de les noves àrees d'actuació estructurades.
Aquesta normativa exigeix l'estructuració de les unitats i serveis dependents de la Conselleria de Treball i Seguretat Social per raó, d'un costat, del desdoblament de la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball, i d'un altre, per la modificació de les competències encomanades, per la qual cosa és indispensable establir els òrgans que la componen així com la distribució de competències entre cadascun d'aquests.
En virtut d'això, i de conformitat amb allò que disposen els articles 35 f) i 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, a proposta del Conseller de Treball i Seguretat Social, i prèvia deliberació del Consell en sessió celebrada el dia 9 de desembre de 1985,
DECRETE:
TITOL I
Dels Organs de la Conselleria
Article primer
La Conselleria de Treball i Seguretat Social és el Departament encarregat de la direcció i execució de la política de la Generalitat en matèria de treball i seguretat social i de les competències que li siguen atribuïdes legalment o reglamentària en el futur d'acord amb criteris d'especialització funcional.
Article segon
El màxim òrgan executiu de la Conselleria de Treball i Seguretat Social és el Conseller.
Article tercer
L’organització de la Conselleria s'estructura en dos nivells: nivell directiu i nivell administratiu.
Sota l'autoritat del Conseller el nivell directiu està integrat per les unitats següents:
1. La Secretaria General.
2. Les Direccions Generals.
En cas d'absència o vacant del Conseller serà substituït en les seues funcions executives per l'ordre establert en el paràgraf precedent.
Article quart
Dins el nivell directiu i en les àrees que s'indiquen la Conselleria de Treball i Seguretat Social està integrada per les Direccions Generals següents:
- Direcció General de Col·locació i Cooperació.
- Direcció General de Serveis Socials.
- Direcció General de Treball.
Article cinqué
Com a òrgan col·legiat assessor del Conseller i sota la seua presidència hi haurà el Consell de Direcció format pel Secretari General i els Directors Generals.
Article sisé
Territorialment la Conselleria de Treball i Seguretat Social s'organitza en Serveis Centrals i Territorials.
Els Serveis Centrals tenen competència sobre tot el territori de la Comunitat.
Els Serveis Territorials, expressió organitzativa del principi de desconcentració que regeix la activitat de la Conselleria, estan constituïts pel conjunt d'unitats administratives existents a les tres províncies de la Comunitat Valenciana, les quals gestionaran, en el seu àmbit territorial, les competències encomanades per la Conselleria.
TITOL II
De les estructures i funcions dels Serveis Centrals
CAPITOL I
Dels Organs Directius
Article seté
El Conseller és la superior autoritat de la Conselleria.
Ostenta totes les competències inherents al seu càrrec i expressament, té les funcions següents:
1. Proposar al Consell el nomenament i cessament d'alts càrrecs del Departament.
2. Preparar i presentar al Govern els avantprojectes de Llei, propostes d'acord i projectes de decret relatius a les qüestions pròpies del Departament, i ratificar aquests darrers una vegada aprovats.
3. Formular motivadament els avantprojectes de pressupost de la Conselleria.
4 . Exercir la potestat reglamentària en les matèries pròpies de la Conselleria, tal com Ordres d'aquesta.
5. Proposar al Consell, per a la seua aprovació, l’estructura orgànica de la Conselleria.
6. Executar els acords del Govern en el marc de les seues competències.
7. Resoldre per via administrativa els recursos d'alçada que s'interposen contra Resolucions del Secretari General o dels Directors Generals de la Conselleria, tret de les excepcions que establesquen les lleis.
8. Resoldre els conflictes i atribucions que apareguen entre distints òrgans i autoritats de la Conselleria.
9. Exercir la direcció, iniciativa i inspecció de tots els serveis del Departament i l'alta inspecció i resta de funcions que li corresponguen respecte dels Organismes Autònoms adscrits a aquest.
10. Disposar les despeses pròpies dels serveis de la Conselleria i disposar el crèdit exigible i fer la proposta del pagament corresponent.
11. Exercir les facultats ordinàries en matèria de contractació administrativa dins els límits legals i pressupostaris.
12. Atorgar o proposar, si s'escau, les recompenses que pertoquen i exercitar les potestats disciplinàries i correctives d'acord amb les disposicions vigents.
13. I totes aquelles altres facultats que li siguen atribuïdes per les Lleis, els Reglaments, el Consell o el President de la Generalitat.
Article vuité
El següent nivell directiu està integrat pel Secretari General, que tindrà com a funcions específiques les següents:
1. Prestar assistència tècnica al Conseller i Directors Generals en tot el que es requeresca.
2. Elaborar projectes o plans d'actuació i programes de necessitats de la Conselleria, integrant els proposats per les Direccions Generals.
3. Informar al personal directiu de la Conselleria de la procedència legal i viabilitat econòmica dels programes d'actuació així com d'establir les vies necessàries per tal de mantenir aquesta informació.
4. Informar sobre totes les disposicions de caràcter general que puguen emanar de la Conselleria o afectar la seua estructuració o funcionalitat, així com els assumptes que el Conseller haja de sotmetre al Consell o a la Presidència.
5. Elaborar l'avantprojecte dels pressupostos de la Conselleria en coordinació amb les Direccions Generals.
6. Proposar normes generals sobre adquisicions de material i contractació d'obres i serveis, així com totes aquelles disposicions que afecten el funcionament dels serveis.
7. Proposar la reforma encaminada a millorar i perfeccionar els serveis dels distints Centres de la Conselleria i preparar allò relatiu a l'organització i mètode de treball, atenent-ne principalment als costos i rendiments.
8. Preparar compilacions de les disposicions vigents que afecten el Consell, proposar les refoses i revisions de textos legals considerades oportunes i tenir cura de les publicacions generals de la Conselleria.
9. Organitzar i custodiar la documentació, arxiu i inventaris de béns, material i biblioteca.
10. Coordinar i dirigir la negociació de les transferències de funcions i serveis en coordinació amb la Comissió Mixta de Transferències.
11. Ostentar la Direcció de tot el personal de la Conselleria.
12. Tramitar i resoldre els ascensos, destinacions, excedències, jubilacions i permisos dels funcionaris públics i altre personal que preste serveis en la Conselleria, d'acord amb les disposicions legals i reglamentàries.
13. Les altres funcions encomanades pel Conseller.
En cas d'absència o vacant del Secretari General, assumirà les funcions pròpies d'aquest el Secretari General Administratiu.
Article nové
Al front de cada Direcció General hi haurà un Director General nomenat per Decret del Consell a proposta del Conseller. El Director General és l’autoritat superior de tots els Serveis que componen la Direcció General respectiva.
Són funcions i atribucions dels Directors Generals:
1. Disposar tot allò concernent al règim intern dels serveis de la seua Direcció i resoldre els respectius expedients quan no siga facultat privativa del Conseller o del Secretari General.
2. Dirigir i gestionar els serveis i resoldre els assumptes assignats pel Reglament Orgànic de la Conselleria o encomanats pel Conseller.
3. Vigilar, fiscalitzar i supervisar el funcionament de totes les Dependències al seu càrrec.
4. Proposar al Conseller la resolució que estime escaient en assumptes que siguen de la seua competència i la tramitació dels quals corresponga a la Direcció General.
5. Elevar anualment al Conseller un informe sobre el funcionament, cost i rendiment dels serveis al seu càrrec, proposant-ne les modificacions que estime oportunes.
6. Acordar o proposar, si s'escau, els premis o les sancions en matèria de la seua competència.
7. Resoldre en primera instància els expedients relatius a l'àrea de competències de la Direcció General no atribuïts a autoritat de rang inferior.
8. Resoldre els recursos d'alçada interposats contra Resolucions dictades per autoritats inferiors en les matèries pròpies de la Direcció General.
9. Impulsar en coordinació amb la Secretaria General l'elaboració de les publicacions i de les estadístiques específiques de la Direcció General.
CAPITOL II
De les estructures administratives i llurs funcions
Secció Primera
Del Conseller
Article deu
Com a òrgan de suport i assistència al Conseller hi haurà un Gabinet Assessor per tal de realitzar estudis, plantejament de programes i execució de les tasques específiques encomanades pel Conseller.
Secció Segona
De la Secretaria General
Article onze
Per desplegar les funcions que li són pròpies, la Secretaria General s'estructura en les unitats següents:
- Secretaria General Administrativa.
- Servei Jurídic.
Article dotze. De la Secretaria General Administrativa.
A la Secretaria General Administrativa, amb caràcter unitari per a la Conselleria, pertoquen les funcions següents:
1. Vetlar pel correcte funcionament de registre i arxiu general.
2. Tramitar allò relatiu a la negociació de transferències de funcions i serveis.
3. Dirigir el funcionament de les Oficines d'Informació i d'Iniciatives i Reclamacions.
4. Tenir cura de les publicacions de la Conselleria.
5. Realitzar aquells estudis i propostes que sobre la base de normalització de material i documentació suposen una major agilització de l'activitat administrativa.
6. Preparar les plantilles orgàniques del personal i llurs actualitzacions.
7. Conservar i custodiar els expedients personals dels funcionaris i empleats. Conéixer l'adscripció de funcionaris i empleats de les diferents dependències de la Conselleria.
8. Tramitar les incidències i situacions del personal de la Conselleria.
9. Portar a efecte els processos de selecció de personal, en els casos en què la Conselleria tindrà atribuïda esta competència.
10. Vetlar pel compliment de la normativa general i específica en matèria de personal.
11. Tramitar els expedients disciplinaris i de recompensa.
12. Coordinar la formació i perfeccionament de funcionaris de la Conselleria.
13. Crear, desenvolupar i mantenir la Biblioteca de la Conselleria.
14. Realitzar les funcions pròpies de les Oficines Pressupostàries i Gestió Econòmica, i en particular:
Formular en termes d'objectius i programes de despesa, fins i tot plurianuals, els plans d'actuació i projectes dels serveis departamentals.
Informar i proposar, si s'escau, a l'òrgan competent la revisió dels programes de despeses.
Desenvolupar les instruccions per a l'elaboració del pressupost i vetlar-ne per l'aplicació.
Elaborar l'avantprojecte de pressupost de la Conselleria així com tramitar-lo en la forma reglamentària.
Informar i tramitar les propostes de modificacions pressupostàries dels serveis i organismes que es produesquen en el transcurs de l'exercici.
Informar els projectes de disposicions i resolucions de la Conselleria amb repercusió sobre la despesa pública.
Realitzar el segulment i avaluació dels programes de despesa.
Coordinar els treballs per al càlcul del cost dels serveis de la Conselleria.
Totes aquelles altres que se li encomanen en relació amb el procés d'elaboració pressupostària.
15. Elaborar les estadístiques referents a les distintes activitats de la Conselleria, per a la qual cosa podrà demanar totes les dades i informacions que necessite de les distintes unitats i tramitar les sol·licituds corresponents davant organismes aliens a la Conselleria.
16. Programar i desenvolupar la mecanització de la gestió dels serveis de la Conselleria.
17. Coordinar, elaborar i realitzar el seguiment dels programes d'inversió de la Conselleria.
18. Realització de memòries valorades, avantprojectes, bases tècniques, supervisió de projectes d'obres i d'equipament i seguiment tècnic de les inversions pròpies; també supervisió de projectes de les obres subvencionades.
19. Preparar i tramitar els contractes d'obres, serveis i subministraments, així com els d'adquisició i arrendament d'immobles.
20. Tenir cura dels subministraments necessaris de la Conselleria.
21. Actualitzar i revisar periòdicament l'inventari de béns i material.
22. I tota altra funció que li corresponga com a unitat d'administració general de la Conselleria.
En cada Direcció General podrà existir una Unitat Delegada de la Secretaria General Administrativa.
Article tretze
La Secretaria General Administrativa s'estructura en els serveis següents:
El Servei Administratiu, que tindrà al seu càrrec les funcions dels apartats I a 13, ambdós inclusivament, enumerats en l'article precedent.
El Servei Tècnico-Econòmic, que exercirà les funcions descrites en els apartats 14 a 21 del mateix article.
Article catorze. Del Servei Jurídic.
El Servei Jurídic és la unitat específica de la Conselleria en matèria d'assistència jurídica i té encomanades les funcions següents:
1. Prestar assistència jurídica als distints òrgans i departaments de la Conselleria, emetent, si s'escau, els informes jurídics que li siguen requerits.
2. Informar preceptivament totes les disposicions de caràcter general emanades de la Conselleria, així com les procedents d'altres Conselleries per a informe previ i, especialment entre aquestes, aquelles que puguen afectar en la seua estructura o funcionalitat a la Conselleria.
3. Informar i assessorar, si pertoca, sobre els expedients incoats sobre les distintes matèries que siguen competència de la Conselleria i més que més els instruïts sobre imposició de sancions i els que suposen resolució de recursos que hagen de ser resolts pel Conseller o els Directors Generals.
4. Recollir, ordenar i sistematitzar la legislació vigent, arxivar i ordenar la documentació jurídica.
5. Confeccionar el Butlletí Informatiu de Disposicions Oficials.
Article quinze
Sense perjuí de la dependència de la Conselleria d'Economia i Hisenda, la Intervenció-Delegada de la Generalitat queda adscrita a la Secretaria General, que li facilitarà el suport administratiu.
Secció Tercera
De la Direcció General de Col·locació i Cooperació
Article setze. Funcions.
La Direcció General de Col·locació i Cooperació té al seu càrrec la planificació, instrumentació i desenvolupament de l'acció política i administrativa que, en matèria de col·locació, cooperativisme i formació ocupacional està atribuïda a la Conselleria.
Són funcions específiques de la Direcció General de Col·locació i Cooperació les següents:
1. Gestionar la política de col·locació de la Conselleria i dirigir la col·laboració en aquesta matèria amb l'Administració Central de l'Estat.
2. Dirigir la política de formació ocupacional unint esforços amb l'Administració Central i amb els organismes competents en aquesta matèria.
3. Executar la política de foment de col·locació, inclosa la promoció de la col·locació dels minusvàlids, la promoció de guarderies laborals, així com les ajudes a jubilacions anticipades i pensions d'invalidesa.
4. Resoldre els expedients de regulació de col·locació que afecten a distints centres de treball d'una mateixa empresa, situats en més d'una província, dins l'àmbit de la Comunitat Valenciana, així com els que pel seu interés i importància advoque de les Direccions de Serveis Territorials.
5. Promoure i fomentar el foment del cooperativisme i exercir les competències en matèria d'inscripció, assessorament i fiscalització de cooperatives.
6. Exercir les competències administratives en matèria d'economats, fundacions i menjadors laborals.
7. Exercir les competències administratives en matèria de Mutualitats no integrades en la Seguretat Social.
8. Ordenar, al seu àmbit funcional, l’actuació de la Inspecció de Treball.
9. Resoldre els recursos d'alçada interposats contra les Resolucions dictades pels Serveis Territorials en matèria d e la seua competència.
10. Dirigir i coordinar tècnicament i funcional les actuacions dels Servei s Territorials i els centres dependents d'aquests.
Article disset. Estructura.
La Direcció General de Col·locació i Cooperació s'estructura en els serveis següents:
- Servei de Col·locació.
- Servei de Cooperació.
- Servei de Formació Professional Ocupacional.
Article divuit. Del Servei de Col·locació.
El Servei de Col·locació desplegarà les funcions següents:
1. Confeccionar i revisar periòdicament el cens laboral de la Comunitat Valenciana.
2. Dirigir i facilitar la formació d'estadístiques en matèria de col·locació.
3. Gestionar les ajudes per a guarderies laborals i la integració dels minusvàlids.
4. Coordinar, dins la competència del Departament, accions encaminades al fement de la col·locació.
5. Dirigir la col·laboració amb l'Administració Central de l'Estat en matèria de col·locació i protecció de l'atur.
6. Realitzar la prospecció i anàlisi qualitatiu i quantitatiu sobre atur en la Comunitat Valenciana.
7. Tramitar els expedients de regulació de col·locació que en primera instància siguen competència de la Direcció General.
8. Tramitar els expedients de recursos interposats contra Resolucions dictades pels Serveis Territorials en les matèries pròpies del servei.
9. Realitzar la prospecció de les necessitats de creació de col·locació.
10. Informar sobre les ajudes en matèria de col·locació i assessorar tècnicament les iniciatives que sorgesquen en aquesta matèria.
Il. La realització i finançament si fa el cos, d'estudis i programes.
Article dinou. Del Servei de Cooperació.
El Servei de Cooperació efectuarà les funcions següents:
1. Realitzar la qualificació, inscripció i certificació dels actes que hauran d'accedir al Registre de Cooperatives segons la legislació vigent.
2. Fiscalitzar el compliment de la legislació cooperativa.
3. Tramitar els expedients de recurs interposats contra Resolucions dictades pels Serveis Territorials en matèria de cooperatives.
4. Gestionar les ajudes per a cooperatives així com les previstes per a jubilacions anticipades i pensions d'invalidesa.
5. Fiscalitzar el compliment de la legislació vigent en matèria de mutualitats no integrades en la Seguretat Social.
6. Fiscalitzar el compliment de la legislació vigent per part dels economats i menjadors laborals, així com per part de les Fundacions Laborals.
7. Preparar la informació necessària per tal d'elaborar les estadístiques en matèria de cooperació.
Article vint. Del Servei de Formació Professional Ocupacional.
El Servei de Formació Professional Ocupacional té com a competències la gestió dels programes de formació professional ocupacional en l’àmbit de la Comunitat Valenciana i en concret, la planificació, coordinació i control de les accions en matèria de formació, perfeccionament i reconversió professional que se'n efectuen.
Secció Quarta
De la Direcció General de Serveis Socials
Article vint-i-u. Funcions.
A la Direcció General de Serveis Socials correspon la detecció i atenció de les necessitats i demandes socials racionalitzant i creant els recursos que a tal efecte estime necessaris mitjançant una planificació general de l'acció social que estructure un sistema públic de serveis socials i desenvolupe, millora i aplique un cas legislatiu dirigit al benestar social.
Són funcions de la Direcció General de Serveis Socials:
1. Aplicar les disposicions legals que li siguen pròpies, així com proposar els projectes normatius de caràcter general en matèria d'assistència social.
2. Elaborar els plans i programes de serveis socials, globals i sectorials, supervisant i avaluant l'execució d'aquests.
3. Elaborar els plans d'inversions propis en conveni o subvenció.
4. Resoldre els expedients acollits als diferents plans d'inversions i subvencions.
5. Coordinar els plans institucionals de serveis socials dels ens locals, comarcals i provincials.
6. Dirigir i coordinar tècnica i funcionalment les actuacions dels Serveis Territorials i els Centres dependents d'aquest s, en matèria de llur competència.
7. Coordinar els serveis existents ara siguen públics o privats, dintre llur competències, de manera global o sectorial.
8. Programar estudis i investigacions per tal de conéixer la realitat social i aplicar-los en la planificació i programació dels serveis socials.
9. Organitzar campanyes i jornades i editar publicacions pel que fa als serveis socials.
10. Resoldre els recursos d'alçada interposats contra Resolucions dictades pels Serveis Territorials.
Article vint-i-dos Estructura.
La Direcció General de Serveis Socials s'estructura en els serveis següents:
- Servei de Gestió, com a Unitat Delegada de la Secretaria General Administrativa.
- Servei de Disminuïts i Tercera Edat.
- Servei de Família, Infància i Joventut.
- Servei d'Acció Comunitària.
Article vint-i-tres. Del Servei de Gestió.
El Servei de Gestió, com a Unitat Delegada de la Secretaria General Administrativa, té per missió la resolució ràpida i eficaç dels tràmits administratius inherents als diversos programes d'acció social, el control del manteniment dels Centres i el control de les Fundacions.
El Servei de Gestió tindrà com a funcions:
1. Elaborar els avantprojectes de pressupostos propis de la Direcció General a fi que servesquen de suport a la Secretaria General en l'elaboració dels avantprojectes generals de la Conselleria.
2. Desplegar les convocatòries per tal d'executar els plans d'ajudes i subvencions i amb aqueix fi recollirà les propostes dels diversos serveis de la Direcció General. Tramitar també els expedients de concessió d'ajudes i subvencions, elevant-ne les propostes de resolució pertinents.
3. Coordinar administrativament tos els centres i serveis de la Direcció General.
4. Elaborar la memòria anual d'activitats, recopilant els comptes de gestió retuts amb aquest fi pels restants serveis de la Direcció General i elaborar els informes mensuals del compliment de programes.
5. Resoldre els assumptes de caràcter general no encomanats a altres serveis de la Direcció General.
6. Tramitar els recursos i sancions en l'àmbit competencial de la Direcció General.
7. Donar suport tècnico-jurídic en l'elaboració i revisió de convenis i en les incidències amb el Tribunal Tutelar de Menors.
8. Administrar i racionalitzar les despeses normals de funcionament, reparació i conservació de tot s els centres, locals i serveis propis de la Direcció General.
9. Efectuar el seguiment de les Fundacions dependents de la Direcció General i fer propostes d'utilització d'aquestes, d'acord amb llurs Estatuts i necessitats d'acció social.
10. L'organització i seguiment administratiu de tots els estudis necessaris per tal de conéixer la realitat social.
11. Proposar i preparar l'edició de publicacions en matèria social, a proposta dels distints serveis.
12. Desplegar les campanyes generals, de caràcter social, planificades per la Direcció General.
13. Realitzar totes les labors administratives generals corresponents a la Direcció General de Serveis Socials.
Article vint-i-quatre. Del Servei de Disminuïts i Tercera Edat. El Servei de Disminuïts i Tercera Edat tindrà com a funcions:
1. Planificar les actuacions en els sectors de disminuïts i tercera edat.
2. Coordinar tots els centres i programes de la Direcció General les àrees esmentades.
3. Fer estudis de recursos i necessitats; propostes de creació, reconversió, ampliació de centres i serveis.
4. Desenvolupar els plans de comarcalització de recursos (existents o a crear) a fi d'atendre la problemàtica dels disminuïts en cada zona.
5. Proposar les directrius perquè les Direccions de Serveis Territorials apliquen els programes d'acció social en l'àrea de disminuïts i tercera edat.
6. Promoure les subvencions a les institucions del sector, segons criteris i prioritats a determinar per la Direcció General.
7. Realització de cursos de reciclatge per als treballadors del sector.
8. Supervisar i desenvolupar les bases d'assistència i atenció gerontològica.
Article vint-i-cinc. Del Servei de Família, Infància i Joventut.
El Servei de Família, Infància i Joventut tindrà com a funcions:
1. Elaborar la planificació de les funcions de protecció i defensa del menor.
2. Coordinar els programes interns del servei i la seua articulació amb la resta de Serveis de la Direcció General.
3. Assistir, orientar i coordinar els serveis del menor.
4. Gestionar la coordinació de la Direcció General amb altres organismes i institucions del sector.
5. Assessorar i coordinar els recursos d'iniciativa privada.
6. Gestionar l'organització i coordinació amb el Tribunal Tutelar de Menors de la vigilància protectora.
7. Planificar i organitzar els serveis d'adopció i col·locació en famílies.
8. Planificar i coordinar els Centres de Recepció i Acolliment conjuntament amb el Tribunal Tutelar de Menors.
9. Programar i supervisar les Residències Comarcals, Llars i Cases de Família.
10. Programar i avaluar els Centres de Reforma i Reeducació.
11. Realitzar plans d'integració socio-laboral per a jovens amb greus problemes socio-familiars.
12. Proposar les subvencions a les institucions del sector, segons criteris i prioritats a determinar.
13. Coordinar tots els centres i programes de la Direcció General en les àrees esmentades.
14. Efectuar estudis de recursos i necessitats, pressupostos de creació, reconversió, ampliació de centres i serveis.
15. Proposar les directrius perquè les Direccions de Serveis Territorials apliquen els programes d'acció social en l'àrea de família, infància i joventut.
16. Realització de cursos de reciclatge i formació per als treballadors del sector.
Article vint-i-sis. Del Servei d'Acció Comunitària.
El Servei d'Acció Comunitària tindrà com a funcions:
1. Planificar una acció social conjunta des d'una perspectiva comunitària, amb base en els Ajuntaments i comarques.
2. Desenvolupar programes preventius i de reinserció de grups especialment marginats.
3. Organitzar els Equips de Serveis Socials.
4. Promocionar les organitzacions de voluntariat social.
5. Estudiar i desenvolupar, mitjançant els serveis socials comunitaris, les ajudes individuals no periòdiques i ajudes a famílies.
6. Promoure les actuacions que permeten prevenir i eliminar tot tipus de discriminació per raó del sexe.
7. Realitzar programes de suport a la dona.
8. Desplegar les accions encaminades a la prevenció de la delinqüència o a la reinserció dels ex-reclusos.
9 Treballar en matèria de prevenció de les drogodependències.
10. Impulsar la rehabilitació i reinserció social dels toxicòmans.
11. Potenciar plans i programes d'integració del poble gitano.
12. Coordinar tots els centres i programes de la direcció general en aquestes àrees.
13. Proposar les directrius perquè les Direccions de Serveis Territorials apliquen els programes d'acció comunitària.
14. Proposar les subvencions a les institucions del sector segons criteris i prioritats a determinar.
15. Dissenyar una ajuda a domicili de caràcter global.
16. Elaborar programes de prestació de serveis socials substitutoris en col·laboració amb el Consell Nacional d'Objecció de Consciència.
17. Realització de cursos de reciclatge per als professionals del sector.
Secció Cinquena
De la Direcció General de Treball
Article vint-i-set. Definició de funcions.
La Direcció General de Treball té al seu càrrec la planificació, instrumentalització i desenvolupament de l'acció política i administrativa que, en matèria de convenis col·lectius, conflictes col·lectius, vagues, tancaments patronals, mediació, arbitratge i conciliació, representació col·lectiva i relacions de treball, està atribuïda a la Conselleria.
Són funcions específiques de la Direcció General de Treball:
1. Executar les disposicions i normes legals en matèria de relacions de treball i relacions col·lectives de treball, proposant el desplegament d'aquestes.
2. Resoldre per primera instància els expedients de modificacions substancials de les condicions de treball que suposen variació dels contractes de treball, quan no siga competència dels Serveis Territorials.
3. Resoldre per primera instància els expedients que afecten a rebuts de safari, jornada, horaris, hores extraordinàries, règimen de descans dominical i setmanal, mobilitat geogràfica, plus de distància i transport, quan no siguen competència dels Serveis Territorials.
4. Proposar el calendari de festes laborals d’àmbit local i de festes pròpies de la Comunitat.
5. Fomentar l'increment de la productivitat a través d'estudis, assessorament i resolucions sobre sistemes d'organització i relacions humanes en els centres de treball.
6. Elaborar, desplegar i aplicar els plans d'actuació tendents a la prevenció d'accidents de treball i a la seguretat e higiene en aquest, així com el seu control en coordinació amb la Inspecció de Treball.
7. Intervenir en la tramitació dels expedients de convenis interprovincials dins l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
8. Exercir les facultats transferides a la Comunitat Valenciana en matèria de representació col·lectiva i dret de reunió dels treballadors.
9. Intervenir i resoldre en matèria de vagues, tancaments patronals i conflictes col·lectius que afecten a més d' una província, dins l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
10. Intervenir i resoldre en matèria de mediació, arbitratge i conciliació en assumptes d'àmbit interprovincial, dins l’àmbit de la Comunitat Valenciana, o aquells que per la seua especial importància reclamen per a si la Direcció General.
11. Ordenar, en el seu àmbit funcional, l’actuació de la Inspecció Provincial de Treball.
12. Resoldre els recursos d'alçada interposats contra resolucions dictades pels Serveis Territorials en matèria de la seua competència.
13. Dirigir i coordinar funcionalment i tècnica les actuacions dels Serveis Territorials i els centres dependents d'aquestos en matèries de llur competència.
Article vint-i-vuit. Estructura.
La Direcció General de Treball s'estructura en els serveis següents:
- Servei de Relacions Laborals.
- Servei de Seguretat i Higiene en el Treball.
- Servei de Productivitat.
Article vint-i-nou. Del Servei de Relacions Laborals.
El Servei de Relacions Laborals té encomanades les funcions següents:
1. Intervenir en matèria de convenis col·lectius interprovincials dins la Comunitat Valenciana.
2. Conéixer les declaracions de vaga i tancament patronal d’àmbit interprovincial, dins els límits de la seua competència territorial, rebent les comunicacions amb aquest fi i proposar al Director General l'exercici de les facultats de mediació, arbitratge y conciliació i ordre de reobertura de centres de treball.
3. Coordinar l'actuació interprovincial, en l'àmbit de la seua competència, en matèria de mediació, arbitratge i conciliació.
4. Conéixer i tramitar els expedients de conflicte col·lectiu interprovincials en relació amb qualsevol de les matèries competència de la Conselleria i dins l'àmbit territorial d'aquestes.
5. Revisar, dins els límits i amb subjecció al que disposa la legislació vigent, i custodiar els estatuts de les associacions empresarials i organitzacions sindicals així com les actes de les eleccions per als representants dels treballadors en les empreses.
6. Coordinar el funcionament de les residències de lleure dependents de la Conselleria.
7. Tramitar per primera instància, quan afecten a centres de treball d'una mateixa empresa situats en distintes províncies de la Comunitat Valenciana, els expedients relatius a:
a) Enmarcament laboral de les empreses i de llurs centres de treball.
b) Modificació substancial de les condicions de treball que suposen variacions dels contractes de treball.
c) Rebuts oficials de salaris.
d) Jornada, horaris i hores extraordinàries.
e) Mobilitat geogràfica.
f) Règim de descans dominical.
8. Tramitar els expedients de recursos interposats contra Resolucions dictades per primera instància pels Serveis Territorials en les matèries indicades.
Article trenta. Del Servei de Seguretat i Higiene en el Treball. El Servei de Seguretat i Higiene en el Treball té encomanades les funcions següents:
1. Estudiar i preparar normes específiques sobre seguretat i higiene en el Treball.
2. Promoure la creació i millora dels òrgans de seguretat en les empreses, estimulant la implantació de programes de prevenció i seguretat i realitzant les funcions d'estudi i assessorament necessàries.
3. Difondre el coneixement de les mesures de seguretat i higiene exposant els mecanismes i mètodes escaients.
4. Realitzar l'estudi tècnic de les instal·lacions i ambient de treball en esguard a la seguretat i higiene.
5. Informar i proposar mesures tendents a la millor vigilància del compliment de les disposicions legals sobre seguretat i higiene en el treball.
6. Assistir i coordinar els Gabinets Tècnics Provincials de Seguretat i Higiene en el Treball, entre si, i també, amb la Inspecció Provincial de Treball.
7. Coordinar amb el Servei de Protecció de la Salut la planificació de l'acció administrativa en matèria d'higiene laboral.
8. Tramitar els expedients de recursos interposats contra Resolucions dels Serveis Territorials en les matèries incloses dins l’àmbit del Servei.
Article trenta-u. Del Servei de Productivitat.
El Servei de Productivitat tindrà encomanades les funcions següents:
1. Entendre en les qüestions relatives a estudis i elaboració de projectes normatius sobre establiment de mètodes de treball, increment de la productivitat i relacions entre les direccions de les empreses i llurs treballadors en aquesta matèria.
2. Tramitar els recursos interposats contra les Resolucions dictades pels Serveis Territorials en expedients relacionats amb l’àmbit d'actuació del servei.
TITOL III
Dels Serveis Territorials
Article trenta-dos
A fi i efecte organitzatius les unitats administratives d’àmbit provincial s'estructuren en una Direcció per cada província.
Article trenta-tres
Al front de cada Direcció de Serveis Territorials de la Conselleria de Treball i Seguretat Social figurarà un Director nomenat pel Conseller entre funcionaris públics amb subjecció a la normativa vigent.
Els Directors de Serveis Territorials de la Conselleria dependran orgànicament del Conseller, tècnica i funcionalment del Secretari General i, en l’àmbit de la seua competència, dels Directors Generals. Vetlaran pel compliment de la legislació vigent en el respectiu àmbit territorial; vigilaran el funcionament dels Serveis de la Conselleria al seu càrrec; resoldran els assumptes de la seva competència i proposaran a les autoritats superiors la resolució dels que ultrapassaren d'aquesta.
Article trenta-quatre
Cada Direcció Territorial s'organitzarà en dues Arees: de Treball i de Serveis Socials. El Director Territorial assumirà la direcció de l'Area de Treball. El cap de l'Area de Serveis Socials serà així mateix designat pel Conseller d'acord amb la normativa vigent entre funcionaris públics.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
Mentre no s'aproven les estructures i plantilles orgàniques corresponents, es mantindran les unitats administratives fins ara vigents en allò que no s'opose al present Decret.
Segona
Mentre no es completa el procés de transferències de mitjans personals i materials en els àmbits funcionals inclosos en aquest Decret, el Conseller podrà ordenar l'acumulació de les funcions inherents a distintes direccions i càrrecs directius de la Conselleria en una sola persona, sempre que aquesta mesura no supuse detriment de l'exercici de la labor administrativa.
Tercera
Mentre no s'habiliten els crèdits necessaris que emparen les remuneracions complementàries que corresponguen als nivells orgànics que s'estableixen en aquest Decret, subsistiran les remuneracions complementàries del personal al servei de la Conselleria.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queden derogades les normes d'igual o inferior rang en allò que s'oposen al que estableix aquest Decret, i, expressament, el Decret 39/1984, de 2 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana en el referent a les matèries que són objecte d'aquesta norma.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es facultada la Conselleria de Treball i Seguretat Social per dictar quantes normes necessite l'aplicació i desplegament d’aquest Decret, i concretament per al desplegament d’aquesta estructura, mitjançant Ordre de la Conselleria, de conformitat amb el que preveu l'article quaranta-quatre de la Llei de Govern Valencià i previ informe de les Conselleries d'Administració Pública i d'Economia i Hisenda.
Segona
La determinació de nivells que corresponguen a les diferents unitats i llocs de treball es realitzarà d'acord amb les normes establertes en matèria de personal per la Generalitat Valenciana.
Tercera
Aquest Decret entrarà en vigor el mateix dia de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana
València, 9 de desembre de 1985.
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Treball i Seguretat Social,
MIQUEL DOMENECH I PASTOR

linea
Mapa web