Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 39/1984, de 2 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball de la Generalitat Valenciana.

(DOGV núm. 162 de 17.05.1984) Ref. Base de dades 0283/1984

Decret 39/1984, de 2 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball de la Generalitat Valenciana.
El Decret 67/1983, de 28 de juny, de la Presidència de la Generalitat Valenciana ratificava com a departament executiu la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball en aplicació del que estableix l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.
Amb el Decret anterior coexistía una estructura orgànica i funcional de l'esmentada Conselleria aprovada per Decret 15/1983, de 31 de gener.
Publicada la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, on s'establien determinades modificacions que afectaven tant l'anterior sistema de règim interior del Consell, com el reglament d'estructura orgànica i funcional propi de la Conselleria, s'imposà com a imprescindible l'adequació de l'estructura i funcions de la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball al nou març legislatiu.
Simultàniament, al llarg de l'any 1983 s'han anat rebent transferències de competències de l'Administració de l'Estat, l'exercici diari de les quals ha permés d'adquirir una experiència que ara imposa, amb les noves transferències previstes amb efectes d’1 de gener de 1984, l'adaptació en la norma jurídica corresponent de les estructures orgàniques de la realitat quotidiana.
Per donar compliment als articles 35 f) i 70 de la Llei 5/1983 de la Generalitat Valenciana, de 30 de desembre, de Govern Valencià, a proposta del Conseller de Sanitat, Seguretat Social i Treball i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana, en sessió celebrada el dia 2 d'abril de 1984,
DECRETE:
TITOL I
Dels Organs de la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball
Article 1.r
La Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball és el Departament encarregat de la direcció i execució de la política de la Generalitat Valenciana en matèria de les competències que li siguen atribuïdes legalment o reglamentàriament d'acord amb criteris d'especialitat funcional.
Article 2.n
El màxim òrgan executiu de la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball és el Conseller.
Article 3.r
Sota l'autoritat del Conseller, el nivell directiu està integrat per les unitats següents:
1. La Secretaria General.
2. Les Direccions Generals.
En cas d'absència o vacant, el Conseller serà substituït en les seues funcions executives segons l'ordre establert en el paràgraf anterior.
Article 4.t
Les Direccions Generals de la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball són les següents:
-La Direcció General de Salut.
-La Direcció General d'Assistència Sanitària.
-La Direcció General de Treball.
-La Direcció General de Cooperació i Col·locació.
-La Direcció General de Serveis Socials.
Article 5.é
Com a òrgan col·legiat assessor del Conseller i sota la seua presidència existirà el Consell de Direcció de la Conselleria de Sanitat Seguretat Social i Treball, que estarà compost pel Secretari General i els Directors Generals.
Article 6.é
Els serveis perifèrics de la Conselleria s'organitzen en Direccions Territorials en cadascuna de les províncies de la Comunitat Valenciana.
TITOL II
De les estructures i funcions dels Serveis Centrals
CAPITOL I
Dels Organs Directius
Article 7.é
El Conseller és l'autoritat superior de la Conselleria. Ostenta totes les competències inherents al seu càrrec i, expressament. té les funcions següents:
1. Proposar al Consell el nomenament i cessament d'alts càrrecs del seu Departament.
2. Preparar i presentar al Govern els avantprojectes de Llei, propostes d'acord i projectes de Decret relatius a les qüestions pròpies del seu Departament, i referendarlos una vegada aprovats.
3. Formular motivadament l'avantprojecte de Pressupost de la Conselleria.
4. Exercir la potestat reglamentària en les matèries pròpies de la seua Conselleria, en forma d'Ordres.
5. Proposar al Consell, per a la seua aprovació, l'estructura i l'organització de la Conselleria.
6 Executar els acords del Govern en el marc de les seues competències.
7. Resoldre en via administrativa els recursos que s'interposen contra resolucions dels organismes o autoritats de la seua Conselleria, llevat de les excepcions que les lleis establesquen.
8. Resoldre els conflictes d'atribucions que sorgesquen entre distints òrgans i autoritats de la seua Conselleria.
9. Exercir la direcció, iniciativa i inspecció de tots els serveis del Departament i l'alta inspecció i qualssevol funcions que li corresponguen respecte als organismes autònoms adscrits a aquest.
10. Disposar les despeses pròpies dels serveis de la seua Conselleria dins dels límits legals i pressupostaris i l’ordenació de pagaments corresponents.
11. Exercir les facultats ordinàries en matèria de contractació administrativa dins dels límits legals pressupostaris.
12. Atorgar o propasar, si convé, les recompenses que procedesquen i exercitar les potestats disciplinàries i correctives d'acord amb les disposicions vigents.
13. Acordar la imposició de sancions fins la quantia de dos milions de pessetes i propasar al Ple del Consell les de quantia superior.
14. I qualssevol facultats que li atribuesquen les lleis, els reglaments, el Consell o el President de la Generalitat Valenciana.
Article 8.é
Sota l’autoritat del Conseller, el següent nivell directiu està integrat per la Secretaria General, que té com a funcions la documentació, l'estudi, l'assistència tècnica, l'avaluació dels plans i projectes d'actuació de la Conselleria i la intervenció de tota l'activitat jurídica, econòmica i administrativa d'aquesta. Al seu front estarà el Secretari General, que serà nomenat per Decret del Ple del Consell a proposta del Conseller.
Són funcions del Secretari General, expressament les següents:
1. Assumir la inspecció dels centres, dependències i organismos afectats al Departament.
2. Exercir la direcció superior de tot el personal del Departament, tramitant i resolent, quan corresponga, els ascens, destinacions, excedències, jubilacions i permisos dels funcionaris públics i altre personal que preste servei en la Conselleria, d'acord amb les disposicions legals i reglamentàries.
3. Informar sobre totes les disposicions de caràcter general que puguen emanar de la Conselleria o afectar a la seua estructuració o funcionalitat, i els assumptes que el Conseller haja de sotmetre al Ple del Consell.
4. Elaborar projectes o plans d'actuació i de necessitats de la Conselleria, i integrar-hi els proposats per les Direccions Generals.
5. Prestar assistència tècnica al Conseller i Directors Generals en tot allò que s'hi requeresca.
6. Informar al personal directiu de la Conselleria de la procedència legal i viabilitat econòmica dels seus programes d'actuacions i establir els conductes necessaris per a mantenir informats als òrgans directius de la Conselleria.
7. Elaborar l'avantprojecte de pressupostos de la Conselleria, en coordinació amb les Direccions Generals.
8. Proposar normes generals sobre adquisició de material i contractació d'obres i serveis, així com totes les disposicions que afecten al funcionament del serveis, i tramitar, de conformitat amb les disposicions legals vigents, els expedients de contractació administrativa, llevat dels expressament reservats a la Conselleria d'Economia i Hisenda.
9. Proposar la reforma que encamine a millorar i perfeccionar els serveis dels diferents centres de la Conselleria, i preparar tot allò que fa referència a la seua organització i mètode de treball, atenent principalment als seus costos i rendiment.
10. Dirigir i facilitar la formació d'estadístiques sobre les matèries de competència del Consell, pel que fa a cada Conselleria, en col·laboració amb l'Institut Nacional d'Estadistica i altres organismos que hom considere convenient.
11. Organitzar i custodiar la documentació, arxiu i inventaris de béns i material, així com la Biblioteca i Documentació de la Conselleria.
12. Preparar compilacions de les disposicions vigents que afecten al Consell, proposar les refundicions i revisions de textos legals que es consideren oportuns i cuidar de les publicacions tècniques, periòdiques o no, de la Conselleria.
13. Coordinar i dirigir la negociació de les transferències de funcions i serveis, en col·laboració amb la Comissió Mixta de Transferències.
14. Totes les altres funcions que li siguen encomanades pel Conseller.
Article 9.é
Al front de cada Direcció General hi haurà un Director General nomenat per Decret del Ple del Consell a proposta del Conseller. El Director General és la superior autoritat de tots els serveis que componen la Direcció General respectiva.
Son funcions i atribucions dels Directors Generals:
1. Disposar tot allò que concerneix al règim intern dels serveis de la seua Direcció i resoldre els respectius expedients, quan no siga facultat privativa del Conseller o del Secretari General.
9. Dirigir i gestionar els serveis i resoldre els assumptes que li asigne el Reglament Orgànic de la Conselleria o que el Conseller encomane a la seua incumbència.
3. Vigilar, fiscalitzar i supervisar el funcionament de totes les dependències al seu càrrec.
4. Proposar al seu Conseller la resolución que crega convenient en assumptes que siguen de la seua competència i la tramitació dels quals correspon a la Direcció General.
5. Establir el règim intern de les oficines que en depenen.
6. Elevar anualment al Conseller un informe tocant al funcionament, cost i rendiment dels serveis al seu càrrec, proposant les modificacions que li assignen les Lleis, Reglaments o el Conseller.
7. Acordar o proposar, si convé, les sancions en matèria de la seua competència.
8. Resoldre, en primera instància, els expedients relatius a l'àrea de competències de la Direcció General que no estiguen atribuïts a autoritat de rang inferior.
9. Resoldre els recursos interposats contra resolucions dictades per autoritats inferiors en les matèries pròpies de la Direcció General.
CAPITOL II
De les estructures administratives i les seues funcions
Secció 1.ª
Del Conseller
Article 10
Com a òrgan de suport al Conseller hi haurà un Gabinet Tècnic, l'estructura del qual, composició i funcions es regularan mitjançant Ordre. El Cap d'aquest tindrà categoria administrativa de Cap de Servei i serà designat i separat lliurement pel Conseller.
Secció 2.ª
De la Secretaria General
Article 11. Estructura.
Per al desplegament de les funcions establertes en l'article 6.é d'aquest Decret, la Secretaria General s'estructura en les unitats següents:
-Secretaria General Administrativa.
-Gabinet Tècnic.
-Inspecció General de Serveis.
Article 12. De la Secretaria General Administrativa.
A la Secretaria General Administrativa, amb caràcter unitari per a la Conselleria, competeixen les funcions que li son assignades per l'article 79 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià. Atendrà tots els serveis generals de la Conselleria, i en especial:
1. Actualitzar i revisar periòdicament l'inventari de béns i material.
2. Vetlar pel funcionament correcte de l'Arxiu i Registre General.
3. Tramitar tot el que fa referència a la negociació de transferències de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat.
4. Dirigir el funcionament de les "Oficines d'Informació" i "d'Iniciatives i Reclamacions".
5. Realitzar les funcions pròpies de les Oficines pressupostàries, i en particular:
-Formular en termes d'objectius i programes de despesa, inclòs plurianuals, els plans d'actuació i projectes dels Serveis departamentals.
-Informar i proposar, si convé, a la Comissió Pressupostària la revisió dels programes de despesa.
-Desenvolupar les institucions per a l'elaboració del Pressupost que, d'acord amb la Llei General Pressupostària, dicten el Govern, el Consell, la Conselleria d'Economia i Hisenda i aquesta Conselleria, i vetlar per la seua aplicació.
-Elaborar l'avantprojecte de pressupost de la Conselleria, coordinar l'elaboració dels pressupostos dels Organismes Autònoms i consolidar-los amb el del Departament, i tramitar-los en la forma reglamentària a la Conselleria d'Economia i Hisenda.
-Informar i tramitar les propostes de modificacions pressupostàries dels Serveis i Organismes que es produesquen en el transcurs de l'exercici.
-Informar sobre els projectes de disposicions i resolucions de la Conselleria amb repercusió sobre la despesa pública.
-Realitzar el seguiment i avaluació dels programes de despesa.
-Coordinar els treballs per al càlcul del cost dels Serveis d'aquesta Conselleria.
Qualssevol altres que li encomanen en la relació amb el procés d'elaboració i decisió pressupostària.
6. Preparar i proposar els contractes d'obres, serveis i subministraments, i l'adquisició i arrendament d'immobles.
7. Confeccionar i actualitzar les plantilles orgàniques del personal.
8. Conservar i custodiar els expedients personals dels funcionaris i empleats. Conéixer l'adscripció de funcionaris i empleats de les diferents dependències de la Conselleria.
9. Tramitar les incidències i situacions del personal de la Conselleria.
10. Instruir els expedients disciplinaris i de recompensa.
11. Coordinar la formació i perfeccionament dels funcionaris de la Conselleria.
12. Prestar assistència jurídica als distints departaments de la Conselleria i emetre els informes jurídics que li siguen requerits pel Conseller i òrgans directius de la Conselleria.
13. Informar i assessorar en matèria de sancions i recursos que hagen de ser resolts pel Conseller i els Directors Generals.
14. Recollir, ordenar i sistematitzar la legislació vigent i arxivar i rodenar la documentació jurídica.
15. Informar preceptivament sobre totes les disposicions de caràcter general que emanen de la Conselleria o puguen afectar la seua estructura o funcionalitat.
En cada Direcció General hi haurà una unitat delegada de la Secretaria General Administrativa.
Article 13
Depenent de la Secretaria General Administrativa hi haurà:
-El Servei de Règim Econòmic, que assumirà les funcions dels punts 5 i 6 de l'article anterior.
-El Servei Jurídic, que assumirà les funcions 12, 13, 14 i 15 de l'esmentat article.
Article 14. Del Gabinet Tècnic.
El Gabinet Tècnic té per missió l'exercici de les funcions encomanades a la Secretaria General en matèria d'estudis, documentació, mecanització informàtica i estadística, i en especial:
1. Elaborar els informes i estudis que li siguen encomanats pel Secretari General.
2. Realitzar els estudis corresponents a organització i mètodes de treball, proposant les millores adequades en atenció, fonamentalment, a costos i rendiments.
3. Realitzar estudis i propostes sobre normalització de material i documentació.
4. Elaborar els instruments d'estudi de caràcter documental; reunir la informació bibliogràfica necessària; crear, desenvolupar i mantenir la biblioteca i l'hemeroteca de la Conselleria.
5. Cuidar de les publicacions de la Conselleria, periòdiques o no.
6. Elaborar l'estadística de la Conselleria; per a això podrà recaptar les dades i informacions de les distintes dependències del Departament que necessite.
7. Programar i desenvolupar la mecanització de la gestió dels serveis de la Conselleria.
Article 15. De la Inspecció General de Serveis.
Correspon a la Inspecció General de Serveis:
-Controlar i vigilar el funcionament de les unitats administratives dependents de la Conselleria.
-Coordinar l'aplicació de la normativa referida a organització i racionalització administrativa.
Article 16
Sense perjudici de la seua dependència de la Conselleria d'Economia i Hisenda, la Intervenció Delegada de la Generalitat queda adscrita a la Secretaria General, que li facilitarà el suport administratiu.
Secció 3.à
De la Direcció General de Salut
Article 17. Definició i funcions.
A la Direcció General de Salut correspon l'aplicació, desenvolupament i millora de les disposicions legals vigents en matèria sanitària, així com la vigilància i control del seu compliment, la identificació dels problemes sanitaris existents i l'adopció de mesures per al seu control.
Funcions de la Direcció General de Salut són, expressament, les següents:
1. Aplicar les disposicions i normes legals en matèria sanitària, així com proposar el desenvolupament d'aquestes.
2. Assessorar i vigilar el control sanitari dels edificis, locals i qualitat del medi ambient humà.
3. Vigilar i controlar la qualitat sanitària dels aliments i productes de consum, en qualsevol fase del seu procés.
4. Promocionar la qualitat sanitària del medi laboral.
5. Realitzar la vigilància epidemiològica en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
6. Estudiar i analitzar les actuacions que incideixen directament o indirectament sobre la salut de la comunitat.
7. Planificar i programar les intervencions sanitàries dirigides a millorar la salut individual i comunitària.
8. Desenvolupar els programes de formació en matèria de salut pública.
9. Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment en matèria sanitària, les actuacions de les Direccions Territorials i centres dependents d'aquelles.
10. Atorgar l'autorització oportuna per a la creació, construcció, modificació, adaptació o supressió de centres, serveis i establiments sanitaris de qualsevol classe o naturalesa, inclosos els balnearis i les entitats d'assegurança lliure d'assistència mèdico-farmacèutica.
11. Resoldre els expedients de sancions en primera instància, quan la quantia estiga inclosa entre 100.001 i 500.000 pessetes sobre les matèries de la seua competència, així com resoldre, en general els recursos d'alçada interposats contra resolucions dictades per les Direccions Territorials en matèries de la seua competència.
12. Exercir quantes facultats, prerrogatives o funcions li atribuesquen les disposicions legals o reglamentàries en vigor.
Article 18. Estructura.
La Direcció General de Salut s'estructura en els Serveis següents:
-Servei d'Epidemiologia.
-Servei de Protecció de la Salut.
-Servei de Promoció de la Salùt.
-Servei d'Ordenació Sanitària.
Article 19. Del Servei d'Epidemiologia.
El Servei d'Epidemiologia te com a missió l'estudi del procés d'emmalaltir en la nostra Comunitat, identificant les estructures i elements dominants, així com establint els criteris adequats per a la vigilància d'aquest i per a la formulació d'una política d'intervenció
Correspon a aquest Servei, expressament:
-Planificar, elaborar i executar la vigilància epidemiològica de les malalties infeccioses i de les antropozoonosis.
-Planificar, elaborar i executar la vigilància epidemiològica de la mortalitat materno-infantil, escolar i de l'adolescència, així com de la subnormalitat i les anomalies congènites
-Planificar, elaborar i executar la vigilància epidemiològica dels programes d'intervenció sanitària a desplegar per la Direcció General de Salut.
-Confeccionar el Butlletí Epidemiològic de la Generalitat Valenciana.
-Analitzar el procés d'emmalaltir en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
-Estudiar i anatitzar els indicadors epidemiològics
-Planificar, organitzar i executar les enquestes i estudis epidemiològics previs a l'elaboració de programes d'intervenció sanitària
Article 20. Del Servei de Protecció de la Salut.
El Servei de Protecció de la Salut té com a missió l'estudi, vigilància i control dels factors de risc presents al medi ambient comunitari, laboral i de l'alimentació
Tramitarà els expedients de sancions o de recursos contra sancions en els casos en els quals siga procedent segons la quantia, en el seu àmbit de funcions.
Correspon expressament a aquest Servei:
-Elaborar i mantenir el Registre Sanitari d'Indústries i Establiments Alimentaris.
-Controlar i vigilar l'aplicació de les disposicions legals en matèria sanitària per les indústries i establiments alimentaris en les seues instal·lacions i productes.
-Elaborar les normatives generals i específiques per a fer ePectiu el control i vigilància sanitària.
-Assessorar i vigilar el control dels factors de contaminació ambiental (aigua, aire i sol).
-Resoldre l'autorització i registre de campaments, piscines, locals de pública concurrència, etc.
-Vigilar i controlar el medi residencial, els habitatges i locals de pública concurrència.
-En col·laboració amb el Servei de Seguretat i Higiene en el Treball, la realització d'estudis i investigació sobre els factors de risc higiènic del procés de treball i les seues conseqüències per a la salut.
-Assessorar els organismes competents sobre les mesures que tendeixen a la millora de la qualitat del medi ambient laboral.
-Coordinar amb el Servei de Seguretat i Higiene en el Treball la planificació de l'acció administrativa en matèria d'higiene laboral.
Article 21. Del Servei de Promoció de la Salut.
El Servei de Promoció de la Salut és l'encarregat de la planificació i programació de les actuacions que tendeixen al millorament de la salut, a la prevenció de la malaltia i a l'acció social i sanitària
Correspon expressament a aquest Servei:
- Incrementar el nivell d'informació de la població sobre el problema de la salut mitjançant campanyes de propaganda.
-Planificar i desenvolupar programes d'educació per a la salut
-Dissenyar programes singulars per a grups especials
-Coordinar els Serveis Socials de la Conselleria amb els propiament sanitaris.
-Propasar, elaborar i executar els programes de protecció materno-infantil, escolar, adult, etc., a desplegar per la Direcció General de Salut.
-Estudiar les característiques alimentàries de la població, proposant les mesures correctores per a millorar el seu estadi nutritiu. Encara que l'àmbit d'aplicació comprén la població en general, serà prioritària la seua execució en menjadors escolars, fàbriques, hospitals, etc...
Article 22. Del Servei d'Ordenació Sanitària.
El Servei d'Ordenació Sanitària entendrà de la distribució territorial dels recursos sanitaris, materials i personals, així com de l'orientació i inspecció de la política sanitària a aplicar pels responsables de la salut comunitària.
Correspon al Servei d'Ordenació Sanitària:
-Aplicar la normativa general i específica relativa al Registre de Centres Sanitaris.
-Efectuar la Inspecció Tècnica i l'avaluació dels Centres Sanitaris.
-Ordenar i supervisar l'aplicació dels mapes sanitaris provincials.
-Tramitar els expedients de sancions o de recursos contra sancions, en els casos en els quals siga procedent segons la quantia, en el seu àmbit de funcions.
-Programar, desenvolupar i dur a la pràctica plans específics per a la matèria
-Programar i posar en marxa serveis sanitaris locals comarcals i provincials, coordinant i vigilant el seu funcionament.
-Estimular i promocionar la participació de la comunitat en els programes de salut
Secció 4.ª
De la Direcció General d'Assistència Sanitària
Article 23
Amb la finalitat de planificar l'Assistència Sanitària col·laborar amb la Secretaria General en la negociació de transferències en la matèria i assumir en el seu moment els serveis de l'Institut Nacional de la Salut, es crea la Direcció General d'Assistència Sanitària, l’estructura i funcions concretes de la qual seran establertes pel Ple del Consell de la Generalitat Valenciana a proposta del Conseller de Sanitat, Seguretat Social i Treball.
Secció 5.ª
De la Direcció General de Treball
Article 24. Definició i funcions.
La Direcció General de Treball té al seu càrrec la planificació, instrumentalització i desenvolupament de l'acció política i administrativa que en matèria de relacions de treball és atribuïda a la Conselleria.
Són funcions específiques de la Direcció General de Treball:
1. Exercitar les disposicions i normes legals en matèria de relacions de treball i proposar el desenvolupament d'aquestes.
2. Resoldre en primera instància els expedients de modificacions substancials de les condicions de treball que suposen variacions en els contractes de treball, quan no siga competència de les Direccions Territorials.
3. Resoldre en primera instància els expedients que afecten a rebuts de safaris, jornada, horaris, hores extraordinàries, règim de descans dominical i setmanal mobilitat geogràfica, plus de distància i plus de transport, quan no siga competència de les Direccions Territorials.
4. Proposar el calendari de festes laborals d'àmbit local i de festes pròpies de la Comunitat.
5. Fomentar l'increment de la productivitat a través d'estudis, assessoraments i resolucions sobre sistemes d'organització del treball i relacions humanes en els centres de treball.
6. Vetlar per la protecció dels treballadors en ordre a la prevenció d'accidents de treball i a la seguretat i higiene en aquest, en coordinació amb la Inspecció de Treball.
7. Resoldre els expedients de sancions en primera instància en la quantia de 100 001 a 500.000 pessetes, en matèries de la seua competència.
8. Ordenar, en l'esfera de la seua competència, l'actuació de la Inspecció de Treball.
9. Resoldre els recursos d'alçada interposats contra resolucions dictades per les Direccions Territorials en matèries de la seua competència.
Article 25. Estructura.
La Direcció General de Treball s'estructurarà en la forma següent:
-Servei d'Ordenació Laboral.
-Servei de Seguretat i Higiene en el Treball.
-Servei de Productivitat.
Article 26. Del Servei d'Ordenació Laboral.
El Servei d'Ordenació Laboral tindrà les següents funcions:
1. Tramitar en primera instància, quan afecten a centres de treball d'una mateixa empresa situats en distintes províncies de la Comunitat Valenciana, els expedients relatius a:
a) Enquadrament laboral de les empreses i dels seus centres de treball.
b) Modificació substancial de les condicions de treball que suposen variacions dels contractes de treball.
c) Rebuts oficials de safaris.
d) Jornada, horaris i hores extraordinàries.
e) Mobilitat geogràfica.
f) Règim de descans dominical i setmanal.
2. Tramitar els expedients de recursos interposats contra resolucions dictades per les Direccions Territorials referents a:
a) Les matèries relacionades amb el número I d'aquest article, quan afecten a centres de treball d'una mateixa empresa situats en una sola província.
b) Qualificació o valoració de llocs de treball.
c) Plus de distància i transport.
3. Tramitar els expedients de recursos interposats contra sancions imposades en primera instància per les Direccions Territorials en les matèries indicades .
4. Preparar els expedients i remetre'ls a la jurisdicció contencioso-administrativa en els supòsits de recursos de tal caràcter
Article 27. Del Servei de Seguretat i Higiene en el Treball.
El Servei de Seguretat i Higiene en el Treball tindrà les funcions següents:
1. Estudiar i preparar normatives específiques sobre seguretat i higiene en el treball
2. Promoure la creació i millora d'organitzacions de seguretat en les empreses i estimular la implantació de programes de prevenció i seguretat, realitzant les funcions d'estudi i assessorament que caiga
3. Difondre mesures de seguretat i higiene i exposar mecanismes i mètodes adequats a tal propòsit.
4. Realitzar l'estudi tècnic de les instal·lacions i ambients de treball en ordre a la seguretat i higiene.
5. Informar i proposar mesures tendents a la millor vigilància del compliment de les disposicions legals sobre seguretat i higiene en el treball.
6. Organitzar i tutelar els gabinets tècnics de seguretat i higiene en el treball i la seua coordinació amb la Inspecció de Treball.
7. Coordinar amb el Servei de Protecció de la Salut la planificació de l'acció administrativa en matèria d'higiene laboral.
8. Tramitar els expedients de recursos interposats contra resolucions de les Direccions Territorials en les matèries següents:
a) Sancions per incompliment de la legislació sobre seguretat i higiene.
b) Autorització d'apertura per a la iniciació de les activitats laborals en els centres de treball i autorització per a reprendre les activitats laborals després d'alteracions, ampliacions o transformacions d'importància en els locals o instal·lacions d'aquells.
c) Treball de les dones o menors, que incloguen l'autorització d'intervenció d'aquests últims en espectacles públics.
d) Adopció d'acords sobre declaració de treballs tòxics, perillosos, excepcionalment penosos i altres de naturalesa anàloga.
Article 28. Del Servei de Productivitat.
El Servei de Productivitat tindrà les funcions següents:
1 Entendre en les qüestions relatives a estudis i elaboració de projectes normatius sobre establiment de mètodes de treball, increment de la productivitat i relacions entre les direccions de les empreses i els seus treballadors en aquesta matèria
2. Tramitar els recursos contra resolucions de les Direccions Territorials en expedients que impliquen modificació de mètodes de treball, implantació de sistemes d'incentius, valoració de tasques i qualssevol altres que afecten a la productivitat.
Secció 6.ª
De la Direcció General de Cooperació i Col·locació
Article 29. Definició i funcions.
La Direcció General de Cooperació i Col·locació té al seu càrrec la planificació, instrumentació i desenvolupament de l'acció política i administrativa que en matèria de convenis col·lectius, conflictes, vagues, tancaments patronals, mediació, arbitratge i conciliació, representació col·lectiva, cooperativisme, formació ocupacional i col·locació està atribuïda a la Conselleria
-Són funcions específiques de la Direcció General de Cooperació i Col·locació:
1. Executar les disposicions i normes legals en matèria de relacions col·lectives de treball i proposar el desenvolupament d'aquestes.
2. Intervenir en la tramitació dels expedients de convenis interprovincials.
3. Exercir les facultats transferides a la Comunitat Autònoma en matèria de representació col·lectiva i dret de reunió dels treballadors.
4. Intervenir i resoldre en matèria de vagues, tancaments patronals i conflictes col·lectius que afecten a més d'una província.
5. Promoure i orientar les institucions i serveis socials de les empreses.
6. Promoure, estimular i desenvolupar el moviment cooperatiu i exercir les competències en matèria de qualificació i inscripció de cooperatives, assessorament, assistència, formació i fiscalització d'aquestes
7. Promoure, registrar i fiscalitzar els economats, fundacions i menjadors laborals
8. Gestionar la política de col·locació de la Conselleria i coordinar la col·laboració, en aquesta matèria, amb l'Administració Central de l’Estat.
9 Dirigir les activitats de la Conselleria en matèria de mediació, arbitratge i conciliació
10. Dirigir la formació ocupacional mitjançant la gestió dels centres fixos, mòbils i col·laboradors
11 Resoldre en primera instància els expedients de sancions en la quantia de 100 001 a 500 000 pessetes, sobre matèries de la seua competència
12. Ordenar, en el seu àmbit funcional, l'actuació de la Inspecció de Treball
13. Resoldre els recursos d'alçada interposats contra resolucions dictades per les Direccions Territorials en matèria de la seua competència.
Article 30. Estructura.
La Direcció General de Cooperació i Col·locació s'estructura en la forma següent:
-Servei de Relacions Col·lectives de Treball.
-Servei de Cooperació.
-Servei de Col·locació.
-Servei de Formació Ocupacional.
Article 31. Del Servei de Relacions Col·lectives de Treball.
El Servei de Relacions Col·lectives de Treball tindrà les funcions següents:
1. Intervenir en matèria de convenis col·lectius interprovincials.
2. Conéixer les declaracions de vaga i tancament patronal d'àmbit interprovincial, rebent les comunicacions a l'efecte, i proposar al Director General l'exercici de les facultats de mediació, arbitratge, conciliació i ordre de reobertura de centres de treball.
3. Dirigir els serveis territorials i actuar en els supòsits interprovincials en matèria de mediació, arbitratge i conciliació.
4. Conéixer i tramitar per a la seua resolució, pel Director General, els expedients de conflicte col·lectiu interprovincials, en relació amb qualsevol de les matèries competència de la Conselleria.
5. Dirigir, fiscalitzar i coordinar el funcionament de les residències, instal·lacions esportives, d'oci i lleure que depenen de la Conselleria.
6 Promoure la creació d'economats, fundacions i menjadors laborals, registrar la seua constitució i característiques i fiscalitzar el compliment de les disposicions legals en la matèria.
7. Realitzar la qualificació, registre, assistència tècnica i fiscalització del mutualisme no integrat en la Seguretat Social.
8 Tramitar els expedients de recursos interposats contra sancions acordades en primera instància per les Direccions Territorials en les matèries esmentades.
Article 32. Del Servei de Cooperació.
El Servei de Cooperació efectuarà les funcions següents:
1. Promocionar, estimular i desenvolupar el moviment cooperatiu.
2. Realitzar la qualificació, inscripció i certificació dels actes que hagen d'accedir al Registre General de Cooperatives segons la legislació vigent
3 Desenvolupar les tasques d'assessorament, assistència i formació cooperativa
4. Fiscalitzar el compliment de la legislació cooperativa
5. Tramitar els expedients de recursos interposats contra sancions dictades per les Direccions Territorials en matèria de cooperatives
Article 33. Del Servei de Col·locació.
El Servei de Col·locació desplegarà les funcions següents:
1 Confeccionar i revisar periòdicament el cens laboral de la Comunitat Autònoma.
2. Coordinar, dins de les competències del departament, accions adreçades al foment de la col·locació.
3. Coordinar la col·laboració amb l'Administració Central de l'Estat en matèria de col·locació i protecció de la desocupació.
4. Realitzar la prospecció i l'anàlisi quantitatiu i qualitatiu de la desocupació en la Comunitat Autònoma.
5. Gestionar millores i avantatges socials per als treballadors en atur.
6. Tramitar i resoldre els expedients de regulació de col·locació que afecten a centres de treball, pertanyents a una mateixa empresa, ubicats en distintes províncies, així com els que reclame de les Direccions Territorials.
7. Tramitar els expedients de recursos interposats contra resolucions o sancions acordades en primera instància per les Direccions Territorials en les matèries indicades.
Article 34. Del Servei de Formació Ocupacional.
El Servei de Formació Ocupacional té com a competència la gestió dels programes de formació professional ocupacional en l'àmbit de la Comunitat Autònoma, i en concret, la direcció, planificació, coordinació i control de les accions en matèria de formació, perfeccionament i reconversió professional que s'efectuen en centres propis o en centres col·laboradors.
El Servei efectuarà les funcions següents:
a) Les pròpies de la xarxa de centres fixos.
b) La gestió dels cursos mòbils.
c) La gestió dels programes de formació a través de centres col·laboradors.
d) La gestió dels programes d'aprenentatge en l'empresa i dels programes de reconversió professional.
Secció 7.a
De la Direcció General de Serveis Socials
Article 35. Definició i funcions.
A la Direcció General de Serveis Socials li correspon la detecció i atenció de les necessitats i demandes socials racionalitzant i creant els recursos que en crega oportuns, mitjançant una planificació general de l'acció social que estructure un sistema públic de serveis socials i desenvolupe, millore i aplique un cos legislatiu dirigit al benestar social.
Són funcions de la Direcció General de Serveis Socials:
1. Aplicar les disposicions legals que li siguen pròpies i proposar els projectes normatius de caràcter general en matèria d'assistència social.
2. Elaborar els plans i programes de serveis socials, globals i sectorials, supervisar i avaluar-ne l'execució.
3. Elaborar plans d'inversions propis, en conveni o subvenció.
4. Resoldre els expedients acollits al Pla d'Inversions.
5. Coordinar els plans institucionals de serveis socials dels ens locals, comarcals i provincials.
6. Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment les actuacions de les Direccions Territorials i els centres que en depenen.
7. Coordinar els serveis existents a nivell públic i privat, de forma global o sectorial.
8. Programar estudis i investigacions per al coneixement de la realitat social i aplicar-los en la planificació i programació dels serveis socials.
9. Organitzar campanyes i jornades i editar publicacions en relació amb els serveis socials.
10. Exercir totes aquelles facultats, prerrogatives o funcions que li atribuesquen les disposicions legals o reglamentàries.
Article 36. Estructura.
La Direcció General de Serveis Socials s'estructura en els serveis següents:
-Servei d'Ajudes i Organització de Centres.
-Servei d'Acció Social.
-Servei d'Estudis, Planificació i Relacions.
Article 37. Del Servei d'Ajudes i Organització de Centres.
El Servei d'Ajudes i Organització de Centres té per missió el control administratiu de tots els centres i serveis de la Direcció General, i dur a terme, igualment, funcions de suport i assistència al Director General.
El Servei d'Ajudes i Organització de Centres tindrà com a funcions:
1. Elaboració d'avantprojectes de pressupostos propis de la Direcció General per tal que servesquen de suport a la Secretaria General en l'elaboració dels avantprojectes generals de la Conselleria.
2. Confecció d'anàlisi de costos dels diferents Centres i Serveis, per a l'obtenció de màxima rendibilitat econòmica i social.
3. Desplegament de les convocatòries per a executar els plans d'ajudes i inversions, per a la qual cosa recollirà les propostes dels diversos serveis de la Direcció General. Tramitarà igualment els expedients de concessió d'ajudes i subvencions elevant la proposta de resolució al Director General de Serveis Socials, amb l'assessorament tècnic del Servei d'Acció Social.
4. Seguiment de les obres subvencionades, control de la seua execució, i elaboració, quan corresponga, dels projectes, informes i valoracions.
5. Coordinació administrativa de tots els Centres i Serveis de la Direcció General.
6. La cura del registre i arxiu, i el despatx de la correspondència de la Direcció General.
7. La cura de la secretaria de despatx del Director General.
8. Elaboració de la memòria anual d'activitats, recopilant els comptes de gestió retuts a l'efecte per la resta de serveis de la Direcció General, i elaboració dels informes mensuals del compliment de programes.
9. Resolució dels afers de caràcter general no assignats a altres serveis de la Direcció General.
10. Tramitació i resolució dels recursos i sancions en l'àmbit de competències de la Direcció General.
Article 38. Del Servei d'Acció Social.
El Servei d'Acció Social té com a missió desenvolupar i executar la programació corresponent a cada àrea de treball social, assessorar tècnicament al Servei d'Estudis, Planificació i Relacions, així com informar en l'aspecte tècnic els expedients de concessió d'ajudes, subvencions i concerts. Li correspon, a més, l'elaboració de criteris tècnico-professionals per al funcionament dels centres i dependències de la Conselleria en l'àrea de Serveis Socials i el control de l'aplicació d'aquests.
Són funcions del Servei d'Acció Social, expressament les següents.
-Intervenir en matèria de prevenció, assessorament i informació, tant a nivells públics com a nivells privats, en totes les àrees de la seua competència.
-Elaborar els criteris tècnico-professionals per al funcionament dels centres i dependències de la Direcció General i controlar-ne l'aplicació.
-Desplegar tasques d'atenció assistencial, terapèutica i rehabilitadora, en coordinació amb les Direccions Generals d'Assistència Sanitària i de Cooperació i Col·locació.
-Impulsar la inserció social dels minusvàlids, menors minories ètniques, toxicòmans, ancians i de qualsevol minoría social marginada.
-Promoure l'associacionisme.
-Actuar en matèria d'oci i lleure del jubilat, pensionista, menors i minusvàlids.
-La prevenció de la marginació del menor i la promoció de la seua inversió social mitjançant de campanyes de sensibilització.
-Desenvolupament de la defensa i protecció legal del menor i l'organització de serveis d'adopció, famílies substitutes i suport familiar.
-L'actuació en matèria de prevenció i tractament de la delinqüència juvenil i en serveis de defensa legal.
-L'actuació en matèria de prevenció de la prostitució i corrupció de menors.
-Treballar en matèria de prevenció de les drogodependències, tant legals com il·legals, coordinant els esforços amb les Direccions Generals de Salut i Assistència Sanitària i estudiant el mètode d'avaluació de les tasques preventives.
-Foment de l'animació i desenvolupament comunitari, promovent la participació ciutadana.
-La promoció de creació de centres socials com a recurs social de tipus polivalent.
-L'organització d'equips socials de base que canalitzen les necessitats dels ciutadans i organitzen i potencien el benestar social i la prestació de serveis descentralitzats en el seu març d'actuació.
-La col·laboració amb els altres rectors i serveis en àrees tals com campanyes de divulgació i mentalització i creació de serveis d'ajuda a domicili.
-La promoció d'actuacions que permeten prevenir i eliminar tota mena de discriminacions per raó de sexe impulsant i defenent els drets de la dona.
-El desplegament d'accions encaminades a la prevenció de la delinqüència i a la reinserció social dels exinternats en centres penitenciaris.
-L'organització de serveis encaminats a l'atenció de transeünts, treballadors emigrants, refugiats, apàtrides, etc., buscant i promovent la cooperació entre organismes i paises.
-La promoció de les organitzacions de voluntariat social.
-La preparació de les actuacions davant situacions catastròfiques o d'emergència social.
Article 39. Del Servei d'Estudis, Planificació i Relacions.
El Servei d'Estudis, Planificació i Relacions té per missió la realització d'estudis sectorials o globals i l'elaboració dels plans i programes d'actuació en matèria de serveis socials. També haurà d'establir les relacions necessàries amb altres organismes per tal d'intercanviar i cooperar en estudis i experiències que redunden en la
millor actuació i rendabilització de les actuacions dels serveis socials.
El Servei d'Estudis, Planificació i Relacions desenvoluparà les funcions següents:
-L'organització dels estudis necessaris per al coneixement de la realitat social.
-L'elaboració i posada al dia de la guia de recursos socials i els mapes socials.
-La promoció de l'edició de publicacions en matèria de Serveis Socials.
-El seguiment dels distints treballs d'investigació empresos mitjançant el suport econòmic de la Direcció General.
-L'assessorament a la Direcció General, aportant dades i informes que ajuden i canalitzen la promulgació de la legislació del sector.
-Coordinadament amb les distintes àrees del Servei d'Acció Social, establirà les condicions tècniques dels distints equipaments i recursos propis que es vagen planificant.
-L'elaboració de les propostes de plans anuals de programes sectorials i dels criteris per a prioritats en inversions.
-L'elaboració de propostes sobre campanyes generals, desenvolupant fonamentalment la labor de prevenció.
-La relació i contacte amb altres organismes i Comunitats per tal d'intercanviar i cooperar en estudis i experiències.
-Servir de suport del Director General en la coordinació sectorial i institucional de la Comunitat Valenciana en el camp dels Serveis Socials.
-La programació de mecanismes de participació de l'usuari i la societat en conjunt, promovent la creació dels Consells de benestar Social.
TITOL III
Dels Serveis Territorials
Article 40
Territorialment la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball s'organitza en Serveis Centrals i Territorials.
Els Serveis Centrals, estructurats al Títol anterior, tenen competència sobre tot el territori de la Comunitat.
Els Serveis Territorials, expressió organitzativa del principi de desconcentració que regeix l'activitat de la Conselleria, estan constituïts pel conjunt d'unitats administratives existents en les tres províncies de la Comunitat Valenciana, que gestionarà en el seu àmbit territorial les competències que li encomane la Conselleria. A efectes organitzatius, s'estructura en una Direcció Territorial per cada província.
Article 41
Al front de cada Direcció Territorial hi haurà un Director Territorial nomenat, amb subjecció a la normativa en vigor, pel Conseller entre funcionaris públics o personal estatutari amb titulació superior, pertanyent a la Conselleria .
En el supòsit de no haver nomenament de Director les funcions d'aquest podran ser exercides per un dels Caps de Serveis Territorials que amb aquesta finalitat siga designat pel Conseller.
Article 42
Els Directors Territorials, que dependran orgànicament del Conseller i tècnicament i funcionalment del Secretari General i, en l'àmbit de la seua competència, dels Directors Generals, vetlaran pel compliment de la legislació vigent en el seu respectiu àmbit territorial, vigilaran el funcionament dels serveis de la Conselleria, resoldran els assumptes de la seua competència i proposaran a les autoritats superiors de la Conselleria la resolució dels que la ultrapassen. Podran imposar sancions per infraccions de la legislació vigent fins la quantia de 100.000 pessetes i proposar als òrgans superiors de la Conselleria la imposició de sancions de quantia superior.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
En tant que s'aproven, mitjançant Ordre de la Conselleria, les estructures i plantilles orgàniques corresponents, es mantindran les seccions administratives fins ara en vigor, en tot allò que no s'oposen al present Decret.
Segona
En tant que es complete el procés de transferències de mitjans personals i materials en els àmbits funcionals inclosos en el present Decret, el Conseller podrà ordenar l'acumulació de les funcions inherents a càrrecs de Cap directius de la Conselleria en una sola persona, sense que aquesta mesura puga suposar, en cap cas, detriment de l'exercici de la labor administrativa.
Tercera
En tant que s'habiliten els crèdits necessaris que amparen les remuneracions complementàries que corresponguen als nivells orgànics que s'estableixen en el present Decret, subsistirán les categories i remuneracions complementàries dels funcionaris transferits.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
El Conseller dictarà les normes que exigisca d'aplicació i desplegament del present Decret, i en concret per al desenvolupament d'aquesta estructura, mitjançant Ordre de la Conselleria, d'acord amb el que preveu l'article 44 de la Llei de Govern Valencià, i amb l'informe previ de les Conselleries de la Presidència i d'Economia i Hisenda.
Segona
El present Decret entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Tercera
La determinació de nivells que corresponga a les distintes unitats i llocs de treball es farà de conformitat amb les normes que en matèria de personal establirà la Generalitat Valenciana.
Quarta
Queda suprimida la- Direcció General de Relacions Col·lectives de Treball i el seu titular passarà a ocupar la Direcció General de Cooperació i Col·locació.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queden derogades les normes que d'igual o inferior rang, s'oposen al que queda establert en el present Decret, i expressament el Decret 15/1983, de 31 de gener, pel que s'aprovà l'estructura orgànica i funcional de la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball de la Generalitat Valenciana, excepció feta del que disposa la disposició transitòria primera.
València, 2 d'abril de 1984.
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Sanitat, Seguretat Social i Treball,
MIQUEL MILLANA I SANSATURIO

linea
Mapa web