Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 193/2015, de 23 d'octubre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 7/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de participació i col·laboració institucional de les organitzacions sindicals i empresarials representatives a la Comunitat Valenciana. [2015/8684]

(DOGV núm. 7645 de 28.10.2015) Ref. Base de dades 008396/2015

DECRET 193/2015, de 23 d'octubre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 7/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de participació i col·laboració institucional de les organitzacions sindicals i empresarials representatives a la Comunitat Valenciana. [2015/8684]
PREÀMBUL

La Llei 7/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de participació i col·laboració institucional de les organitzacions sindicals i empresarials representatives a la Comunitat Valenciana (d’ara en avant LPCI), com el seu preàmbul indica, dóna contingut en el nostre àmbit territorial al reconeixement que tant la Constitució Espanyola com l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana atorga a les organitzacions empresarials i sindicals, també denominades agents econòmics i socials, en atenció a la seua funció de representació d’empresaris i treballadors, principals protagonistes del desenrotllament econòmic de la Comunitat Valenciana.
La LPCI distingix dos conceptes principals en què aquells tenen un paper tan important. En primer lloc, la participació institucional, clau en l’enfortiment del diàleg social i que correspon a les organitzacions empresarials i sindicals que ostenten objectivament la major representativitat de conformitat amb la legislació laboral de l’Estat; i, en segon lloc, la denominada «col·laboració institucional», o, el que és el mateix, l’actuació concreta en les matèries que la llei específica, orientada a obtindre resultats tangibles d’interés públic coincidents amb els fins de la Generalitat, i els subjectes dels quals són totes les organitzacions empresarials i sindicals en condicions d’igualtat de tracte i no-discriminació.
Ambdós institucions que la llei reconeix es completen en la LPCI amb la creació de la Mesa de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana, òrgan formal d’interlocució institucional que, juntament amb altres òrgans de caràcter socioeconòmic i laboral, formen l’estructura del diàleg social i la concertació social a la Comunitat Valenciana.
De la mateixa manera, la disposició final segona de la LPCI n’autoritza al Consell per al desplegament reglamentari de la llei, per la qual cosa el present decret procedeix a aprovar-lo amb la incorporació com a annex.
El present decret consta d’un article únic pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 7/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de participació i col·laboració institucional de les organitzacions sindicals i empresarials representatives a la Comunitat Valenciana, tres disposicions addicionals (que regulen les compensacions econòmiques a la participació institucional en l’exercici 2015 previstes per la disposició transitòria de l’esmentada llei, la normativa d’aplicació i el termini per a la constitució de la Mesa de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana), i una disposició final sobre l’entrada en vigor del decret.

Per la seua banda, el text reglamentari que s’incorpora com a annex al present decret consta de quatre capítols, estructurats en seccions, amb un total de 28 articles, amb la distribució següent:
1. El capítol I tracta de les disposicions generals comunes a la participació i col·laboració institucionals i la remissió a lleis substantives d’igualtat de gènere i de transparència.
2. El capítol II desplega la institució de la participació institucional, el seu contingut, la forma de determinació de les compensacions econòmiques i la seua justificació, així com els drets i deures que assistixen als representants de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives.
3. En el mateix sentit es desplega el capítol III quant a la col·laboració institucional.
4. El capítol IV desplega el que disposa l’article 12 de la llei que va crear la Mesa de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana, composició, funcions, règim de funcionament i relacions amb altres òrgans.

En atenció de totes les consideracions anteriors, fent ús de les facultats conferides per la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, consultades les organitzacions empresarials i sindicals representatives a la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 23 d’octubre de 2015,

DECRETE

Article únic. Objecte
S’aprova el Reglament de la Llei 7/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de participació i col·laboració institucional de les organitzacions sindicals i empresarials representatives a la Comunitat Valenciana, que s’incorpora com a annex al present decret.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Beneficiaris i forma de concessió de les subvencions a la participació institucional de l’exercici 2015
Són beneficiaris de les línies de subvenció per a la compensació per la participació institucional de 2015 les entitats: Confederació d’Organitzacions Empresarials de la Comunitat Valenciana (CIERVAL) i les seues fundadores CEV, CEC i COEPA, Unió General de Treballadors del País Valencià (UGT PV) i Confederació Sindical de Comissions Obreres del País Valencià (CCOO PV). Aquestes entitats tenen la condició de més representatives, i tenen dret a obtindre les compensacions establides en la disposició transitòria única de la LPCI que aquest decret desplega i de conformitat amb la modificació pressupostària que consta en l’annex.

Segona. Remissions normatives del text del reglament
Les remissions a disposicions legals i reglamentàries de l’articulat del reglament que s’incorpora com a annex s’entendran referides a la normativa vigent, o, si és el cas, a la que la substituïsca.

Tercera. Constitució de la Mesa de Diàleg Social
La Mesa de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana, prevista en l’article 12 de la Llei 7/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de participació i col·laboració institucional de les organitzacions sindicals i empresarials representatives a la Comunitat Valenciana, haurà de constituir-se en el termini d’un mes a comptar des que la conselleria competent en matèria d’ocupació haja rebut les notificacions dels nomenaments dels representants a què es refereix l’article 24 del reglament que s’incorpora com a annex.


DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Aquest decret entra en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 23 d’octubre de 2015

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

El conseller d’Economia Sostenible,
Sectors Productius, Comerç i Treball,
RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ


ANNEX
Reglament de desplegament de la Llei 7/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de participació i col·laboració institucional de les organitzacions sindicals i empresarials representatives a la Comunitat Valenciana

CAPÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Objecte
L’objecte del present reglament és el desplegament de la llei 7/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de participació i col·laboració institucional de les organitzacions sindicals i empresarials representatives a la Comunitat Valenciana (d’ara en avant, LPCI).
La participació institucional, d’acord amb el que disposa l’article 1.2 de la llei que el present reglament desplega, es defineix com el conjunt d’activitats que exercixen les organitzacions empresarials i sindicals intersectorials més representatives en les matèries especificades en la LPCI. Aquestes matèries fonamentalment s’instrumenten tant a través de la seua representació i intervenció en òrgans col·legiats de caràcter tripartit i paritari, amb personalitat jurídica diferenciada o sense, constituïts pel sector públic instrumental de la Generalitat amb competències en matèria laboral, social, econòmica i industrial, que afecten els interessos econòmics i socials dels treballadors i treballadores i de l’empresariat, així com en aquells altres òrgans col·legiats de més àmplia representació en què una norma autonòmica assigna a les dites organitzacions representació.
La col·laboració institucional es defineix com el desplegament, per part de les organitzacions sindicals i empresarials, de l’acció social i econòmica pròpia d’interés general, els objectius de la qual tendisquen al compliment de finalitats d’interés públic. Especialment es fomentaran, preferentment per mitjà de convocatòria pública en règim de concurrència competitiva, les actuacions sectorials i intersectorials en la millora de l’ocupació i la seua qualitat i dignitat, la dinamització empresarial i industrial i la preservació de l’estat del benestar.
Les accions de col·laboració institucional que excepcionalment no es regisquen pel procediment de concurrència competitiva necessàriament es realitzaran per mitjà de convenis de col·laboració amb càrrec a línies nominatives prèviament establides en les corresponents lleis de pressupostos anuals.

Article 2. Determinació de la representativitat amb vista a la participació institucional
La condició de més representatives per a donar lloc al dret de participació institucional en els diversos òrgans s’acreditarà:
1. En primer lloc, atenent a la disposició addicional sexta del Text Refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/1995, de 24 de març, i l’article 7.1, en relació amb l’article 6.2, de la Llei Orgànica 11/1985, de 2 d’agost, de Llibertat Sindical.

2. Quant al moment d’acreditació, caldrà ajustar-se al que disposen les respectives normes i instruments jurídics que els creen i a les seues respectives regles de funcionament, i la representativitat acreditada inicialment no pot estendre’s més enllà d’un període de dos anys des de l’ingrés efectiu en l’òrgan de què es tracte. Per a això, els mandats dels representants de les organitzacions empresarials i sindicals han de quedar supeditats al manteniment de la condició de més representatives de les organitzacions respectives.
La major representativitat, per al dret a les corresponents compensacions econòmiques a què es referix l’article 7 de la LPCI, s’acreditarà amb anterioritat a l’elaboració de l’avantprojecte de pressupostos de l’exercici següent, prenent com a referència la data assenyalada en el paràgraf tercer de l’article 11 d’aquest reglament, i serà valida exclusivament per a l’exercici esmentat.

Article 3. Representativitat en les accions de col·laboració institucional
Les bases que regulen les diferents convocatòries d’accions de col·laboració institucional han d’estar presidides pel principi d’igualtat de tracte i no-discriminació.
No obstant això, per a determinades actuacions sectorials, les bases que les regulen poden exigir un mínim de representació en el sector de què es tracte, ateses les seues característiques especials, la qual cosa ha de justificar-se adequadament en les referides bases.

Article 4. Aplicació de les lleis d’igualtat entre hòmens i dones
Totes les actuacions que les organitzacions empresarials i sindicals despleguen en els àmbits de la participació i la col·laboració institucionals s’han de subjectar al que disposa la Llei 9/2003, de 2 d’abril, de la Generalitat, per a la Igualtat entre Dones i Hòmens, i a Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la Igualtat Efectiva de Dones i Hòmens.


Article 5. Transparència i bones pràctiques
Les organitzacions empresarials i sindicals han de fer la publicitat adequada en les seues publicacions oficials i pàgines web de les activitats de participació i col·laboració institucional que realitzen en el marc de la LPCI i el present reglament, sense perjuí de la publicitat en matèria de subvencions públiques que legalment siga exigible a l’Administració del Consell.
Per a això serà aplicable, amb les peculiaritats pròpies d’aquestes organitzacions, la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana.

CAPÍTOL II
De la participació institucional

Secció primera
De la participació institucional

Article 6. La participació institucional
La participació institucional es farà formalment efectiva a través dels representants titulars o suplents de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives en comissions, consells o altres òrgans col·legiats semblants de direcció, participació, consultius o d’assessorament, o en meses o fòrums específics de negociació o concertació socioeconòmica.
Així mateix, es farà efectiva a través de les accions realitzades per iniciativa de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives que tinguen relació amb la participació institucional.
Per a la realització del seguiment de la participació institucional, i del seu compliment, la Mesa de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana, prevista en l’article 12 de la LPCI, serà l’òrgan responsable de demanar, als departaments de l’Administració del Consell i el seu sector públic instrumental, la relació dels òrgans col·legiats ja creats o de nova creació, així com de les comissions de seguiment. Tot això a fi de mantindre actualitzada la relació dels òrgans col·legiats i comissions inclosos en l’àmbit de la participació institucional, i poder vetlar pel seu compliment efectiu, sense perjuí d’allò que s’ha disposat sobre les accions i contingut de la participació institucional en l’article següent.


Article 7. Accions i contingut de la participació institucional
D’acord amb el que preveu l’article 4 de la LPCI, les funcions de participació institucional a què fa referència l’article anterior es duran a terme per mitjà de:
1. L’assistència de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives a tots els òrgans col·legiats i comissions de seguiment previstos en la llei i en la present norma, així com a la totalitat dels òrgans i institucions de diàleg social general o en qualssevol meses o fòrums específics de negociació o concertació socioeconòmica, d’acord amb les previsions que es determinen en la normativa reguladora o de creació de cada òrgan o entitat.
2. L’estudi i treballs previs dels assumptes que hagen de ser abordats en els diversos òrgans, comissions i la resta d’àmbits de participació esmentats en l’anterior apartat.
3. La proposta, seguiment i avaluació de línies estratègiques, informes, plans, criteris, directrius, iniciatives legislatives i totes les altres actuacions que es consideren necessàries per al desenvolupament econòmic i social de la Comunitat Valenciana, tant per iniciativa de les organitzacions empresarials i sindicals, com quan així siga requerit a criteri de l’òrgan col·legiat on participen, després de l’adopció de l’acord corresponent.
4. El seguiment i difusió dels acords i pactes subscrits entre les organitzacions sindicals i empresarials més representatives i el Consell.
5. L’organització i participació en jornades, seminaris, conferències, fòrums i en tots els actes que tinguen com a objecte el foment del desenrotllament econòmic i social de la Comunitat Valenciana, organitzades i realitzades per iniciativa de les organitzacions empresarials i sindicals, així com la seua obligada participació en l’organització i desenrotllament de les accions ressenyades, propostes i organitzades pels òrgans col·legiats de participació institucional, després de l’adopció de l’acord corresponent.
6. La informació sobre normes i, especialment, sobre els programes d’ajudes d’interés per a empreses i treballadors.
7. El contingut de les funcions i activitats que es deriven de les negociacions i acords de la Mesa de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana de l’article 25 del present reglament.
8. Qualsevol altra funció de contingut anàleg que, si bé és pròpia de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, estiga inclosa en l’àmbit de l’article 1.2 de la LPCI.

Article 8. Participació en el sector públic instrumental de la Generalitat
Les organitzacions sindicals i empresarials més representatives participaran en el sector públic instrumental de la Generalitat quan reunisca les condicions establides en els articles 1 i 2 de la Llei 7/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de participació i col·laboració institucional de les organitzacions sindicals i empresarials representatives a la Comunitat Valenciana.
La participació de les organitzacions sindicals i empresarials en el sector públic instrumental de la Generalitat quedarà reflectida en les comissions de seguiment que es creen en cada una de les societats, sense que en cap d’elles la representació de les organitzacions siga inferior a dos persones per cada representació, llevat que això siga contrari al que dispose la seua normativa reguladora.

Article 9. Participació en altres òrgans col·legiats
Quan una norma autonòmica establisca el dret de representació a les organitzacions empresarials i sindicals més representatives en òrgans o consells oberts a altres entitats, organitzacions o persones físiques i jurídiques, l’activitat exercida en aquelles queda inclosa en l’àmbit d’aplicació d’aquest reglament, a més de les obligacions que s’establisquen en la normativa dels òrgans o consells esmentats.

La percepció de compensacions econòmiques, a l’empara de la normativa reguladora d’aquestos òrgans o consells, és incompatible amb l’establida en la LPCI que desplega aquest reglament. En aquest sentit, les organitzacions beneficiàries de les subvencions per participació institucional tindran l’obligació de notificar a l’òrgan gestor d’aquestes subvencions la percepció de qualsevol altra compensació o ajuda econòmica percebuda.

Article 10. Drets i deures
1. Tal com preveu l’article 5 de la LPCI, la representació de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives en els òrgans i entitats de l’àmbit d’aplicació de la dita llei durà a terme les seues tasques de participació institucional d’acord amb els principis de bona fe negociadora, lleialtat institucional i confiança legítima.
2. Els subjectes participants tenen atribuïts, en l’exercici de la labor institucional i sense perjuí de les facultats i competències dels òrgans normativament previstes, els següents drets, que es desplegaran a través de la Mesa del Diàleg Social de la Comunitat Valenciana que es regula en el capítol IV del present reglament:
a) Conéixer els avantprojectes de llei o els projectes de normes reglamentàries de desplegament de normes legals.
b) Rebre informació de les mesures i els plans de caràcter sectorial i intersectorial que s’elaboren, a fi de poder fer aportacions i proposar modificacions sobre aquestes iniciatives.
c) Proposar i participar en l’elaboració de criteris, directrius i línies generals d’actuació.
d) Proposar al Consell, a través de la conselleria competent per raó de la matèria, propostes d’elaboració de normes legals i reglamentàries, així com propostes de realització d’actuacions dirigides a facilitar la realització efectiva de les tasques pròpies de l’òrgan que es relaciona directament amb la proposta.
e) Rebre les compensacions i subvencions previstes en la Llei 7/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, i en aquest reglament.
3. En l’exercici de la labor institucional, les persones físiques que siguen membres o representants de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives, a més de les obligacions que per a tot beneficiari de subvencions es preveuen en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions (d’ara en avant LGS); en la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell; en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions; la Llei 6/1985, d’11 de maig, de la Generalitat, de la Sindicatura de Comptes; i en la resta de normes d’aplicació, tenen els deures següents:
a) Assistir a les reunions dels òrgans de participació institucional a què l’organització sindical o empresarial pertany i té la presència reconeguda per l’ordenament jurídic.
b) Custodiar els documents a què tinguen accés per raó de l’exercici del dret de participació institucional.
c) Guardar la confidencialitat deguda sobre les deliberacions produïdes en els òrgans de participació, i no utilitzar la informació obtinguda en les reunions d’aquestos òrgans, que haja sigut declarada reservada, per a fins diferents dels que s’hagen sotmés a consideració.

d) Informar dels acords adoptats en els òrgans de participació el contingut dels quals no haja sigut declarat reservat als fins propis de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives.

e) Prestar tota la col·laboració necessària i aportar tota la informació que els puga ser requerida pels organismes competents.


Secció segona
De les compensacions econòmiques per la participació institucional, costos que s’associen a la participació institucional

Article 11. De les compensacions econòmiques per la participació institucional
Les compensacions econòmiques que la llei reconeix a favor de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives tenen per objecte contribuir amb fons públics a la realització i desplegament del conjunt d’activitats que constitueixen el fi propi de la participació institucional, fi de caràcter públic reconegut per la Constitució Espanyola i l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.
En tot cas, les compensacions esmentades tenen la naturalesa jurídica de subvencions nominatives de concessió directa, per la qual cosa els serà aplicable plenament la LGS, el seu reglament i, especialment, l’article 168.1.A de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.
La quantia de les subvencions, segons el que disposa l’article 8 de la LPCI, es consignarà en el projecte de llei de pressupostos anual de la Generalitat per la conselleria competent en matèria d’hisenda publica, la qual establirà línies nominatives els beneficiaris de les quals seran les organitzacions empresarials i sindicals que, a data 1 de juny de cada exercici, tinguen la consideració de més representatives.
En la distribució de les subvencions es guardarà l’equilibri entre organitzacions empresarials i sindicals de manera que unes i altres reben en conjunt la mateixa quantia global.
Per a la determinació de l’import a consignar, les organitzacions empresarials i sindicals més representatives presentaran a la Mesa de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana, en el mes de juny de cada exercici, els seus últims comptes anuals auditats.
La fixació de la quantia d’aquestes subvencions serà establida en funció dels costos associats a la participació institucional que els comptes anuals reflectisquen, i sempre d’acord amb les directrius que s’establisquen per a l’elaboració dels pressupostos anuals.
Per a tot això, a partir de l’any 2016 els comptes anuals de les organitzacions beneficiàries hauran de portar una comptabilitat separada dels assentaments comptables que s’atribuïsquen a conceptes de participació institucional. Les accions que els han generat constaran en la Memòria Anual d’Activitats de Participació Institucional.

Article 12. Costos associats a la participació institucional
1. Sense perjuí del que disposa l’article 31 de la LGS, es consideraran costos derivats de les activitats de participació institucional els que assumisquen les organitzacions empresarials i sindicals més representatives amb els seus mitjans, o bé acudint a la subcontractació amb entitats externes per a la realització de les activitats que en necessiten, amb els límits establits en la legislació de subvencions general i autonòmica i amb les que s’estableixen en els apartats següents:

a) Els costos salarials i de Seguretat Social del personal propi de les organitzacions, que s’expressarà en hores de treball dedicat a les diverses funcions de participació, consignades en informes de treball identificatius de l’actuació, firmats pel responsable de personal corresponent, havent deixat constància amb anterioritat del mètode seguit per a establir aquestos costos.
b) Honoraris, costos de les auditories dels comptes auditats, despeses de manutenció i desplaçament, d’experts, ponents i en general professionals que intervenen en les diverses activitats de participació en conceptes d’assessorament professional o assistència tècnica; amb els límits que s’establisquen en les resolucions o acords de concessió de les compensacions anuals de l’exercici de què es tracte.
c) Indemnitzacions a què tinga dret segons els convenis o acords col·lectius vigents del personal propi que tinguen relació amb l’exercici de les actuacions de participació institucional, amb els límits que establisca en cada moment la normativa de la Generalitat en matèria d’indemnitzacions per raó de servici del personal al seu servici.

Així mateix, i amb els límits establits en el paràgraf anterior, seran ateses les indemnitzacions de les persones electes pertanyents als òrgans de direcció de les organitzacions empresarials i sindicals, quan hagen de participar en activitats internes de coordinació per a la coherència efectiva de les accions de les organitzacions davant dels òrgans de participació institucional.
d) Despeses generals com ara subministraments d’energia i aigua, material d’oficina i papereria, assegurances, arrendaments, amortitzacions de locals i equips, servicis externs, etc., expressats en un percentatge sobre el conjunt del dit tipus de despeses de les organitzacions, que s’establirà en els acords i resolucions de concessió i que no podrà superar el 8 % de la compensació econòmica de l’exercici.
e) Altres despeses que s’especifiquen en els acords i resolucions de concessió atenent la realitat socioeconòmica del moment i la planificació de les activitats que es realitzen de caràcter singular que requerisquen mitjans de què no disposen estructuralment les organitzacions titulars de compensació per la participació institucional.
La subcontractació d’activitats es farà en condicions de lliure competència, de conformitat amb el que estableix la LGS, i sense que en cap cas això supose més del 20 % de la subvenció que es concedisca.

2. L’assistència de les persones representants de les organitzacions sindicals i empresarials amb participació institucional a les reunions derivades de l’exercici serà a títol gratuït, sense cap dret a retribucions o indemnitzacions per raó de l’activitat.


Secció tercera
Concessió, justificació de les quanties concedides
i règim de transferències

Article 13. Concessió
1. En el primer trimestre de cada exercici pressupostari, l’òrgan competent quant a les quanties assignades a cada organització beneficiària de les subvencions a la participació procedirà a dictar-ne la resolució o acord de concessió, després de la instrucció de l’expedient de despesa preceptiu.
2. S’atribueix la instrucció dels expedients de concessió a què es referix l’article 8 de la LPCI a la secretaria autonòmica competent en matèria d’ocupació, la qual podrà delegar aquesta atribució en un òrgan subordinat amb el rang de direcció general.
3. Les resolucions o acords de concessió de les compensacions econòmiques del present capítol establiran les condicions que hauran de complir les entitats beneficiàries.
Així mateix, en els instruments de concessió administrativa s’ha de seguir el règim de justificació i pagament en els termes dels articles següents.

Article 14. Comprovació de subvencions, sistema de justificació i terminis de presentació
1. De conformitat al que estableixen els articles 169 i següents de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’Hisenda Publica, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, l’òrgan concedent efectuarà la comprovació de subvencions en la forma següent:

a) Comprovació administrativa. Es realitzarà en la forma prevista en l’article 74 del vigent Reglament General de Subvencions per mitjà de compte justificatiu amb l’aportació d’un informe d’auditor, informe que haurà d’atindre’s al que disposa l’Orde EHA/1434/2007, de 17 de maig, per la qual es va aprovar la norma d’actuació dels auditors de comptes justificatius del sector públic, fent insistència especialment sobre la raonabilitat de les despeses recollides en els comptes esmentats.

b) Comprovació material de la realització efectiva de l’activitat. Les resolucions o acords de concessió establiran el pla de control, que constara en el condicionat dels dits instruments amb els requisits d’informació mínims de l’esmentat article 169 de la Llei 1/2015, de 6 febrer.

2. El compte justificatiu amb informe d’auditor es presentarà en el primer trimestre de l’exercici següent al de concessió, i l’últim dia és el corresponent al 30 d’abril, o data immediata posterior si fóra inhàbil a la Comunitat Valenciana.
3. La data límit de justificació podrà ampliar-se un mes, a petició d’alguna part interessada, sempre que se sol·licite abans de la finalització del termini de presentació.
4. El termini de presentació i la seua pròrroga es considera un requisit de compliment ineludible, i si transcorre i no s’ha complit determinarà la revocació de la subvenció concedida i la procedència del reintegrament de les quanties que hagen sigut objecte de lliurament parcial o anticipat, atenent sempre el principi de proporcionalitat per a la seua determinació.
5. La comprovació material es durà a terme d’ofici per l’òrgan competent per a instruir els corresponents expedients de concessió, amb subjecció al pla de control establit. La comprovació material podrà estendre’s des del moment de la notificació i durant el termini de quatre anys a comptar des del venciment del termini per a presentar el compte justificatiu mencionat.

Article 15. Règim de pagaments, bestretes i garanties
1. Donat el caràcter d’interés públic i social d’aquestes subvencions, s’autoritza un sistema de pagaments fraccionats i la possibilitat de pagaments anticipats segons els termes de l’article 171 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, amb les particularitats següents:
a) Les resolucions i acords de concessió podran establir pagaments fraccionats de caràcter trimestral com a mínim, amb la justificació prèvia parcial de les actuacions fetes en el període a considerar, i de la mateixa manera, és a dir, per mitjà de compte justificatiu i informe d’auditor, que especificaran clarament el seu caràcter parcial i a resultes de la justificació de la totalitat de la concessió.
b) De conformitat amb l’article 171.3 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, per tal de no perjudicar les entitats beneficiàries a l’hora de justificació de la totalitat de la compensació econòmica de què es tracte, l’últim dels pagaments podrà anticipar-se, sempre que no abaste el 30 % de la subvenció anual concedida i hagen sigut justificats els pagaments parcials anteriors, que queden tots supeditats a la justificació definitiva en el termini establit en l’article anterior.

2. Per acord del Consell poden autoritzar-se excepcionalment bestretes que arriben fins al 50 % de l’import total concedit, de conformitat amb el que estableix l’esmentat article 171.3.
3. Les organitzacions empresarials i sindicals més representatives queden exemptes de constituir garanties a l’empara del que disposa l’article 171.5.f) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’Hisenda Publica, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.


CAPÍTOL III
de la col·laboració institucional

Secció primera
De la col·laboració institucional

Article 16. Actuacions de col·laboració institucional
De conformitat amb el que preveu l’apartat 3 de l’article 1 de la LPCI, la col·laboració institucional consistirà en el desplegament d’actuacions sectorials i intersectorials dirigides a la millora de l’ocupació, la seua qualitat i dignitat, la dinamització empresarial i industrial i la preservació de l’estat del benestar a la Comunitat Valenciana.

Article 17. Àmbit material
Tal com indica l’article 10 de la LPCI, la Generalitat ha de fomentar la col·laboració institucional per a atendre el desplegament de plans, programes o actuacions de polítiques actives d’ocupació, d’igualtat de gènere en l’ocupació, d’integració laboral i social de les persones amb discapacitat, de prevenció de riscos laborals o mediambientals i, en general, les que impulsen l’activitat econòmica i sociolaboral.


Secció segona
Subvencions per a la col·laboració institucional

Article 18. Procediment de concessió
1. Les actuacions en què s’haja de concretar la col·laboració institucional seran prèviament identificades pels òrgans de la Generalitat competents per a la concessió de les subvencions corresponents, i és de plena aplicació el que preveu el capítol II del títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, amb les peculiaritats següents:

a) Les subvencions estaran dirigides exclusivament a organitzacions empresarials i sindicals de la Comunitat Valenciana.
b) El procediment de concessió de les subvencions a la col·laboració institucional es tramitarà preferentment en règim de concurrència competitiva.
c) Les bases reguladores de les subvencions establiran objectius, requisits o indicadors mínims de compliment dels criteris objectius d’atorgament que s’estableixen en aquest reglament.
d) En cas de no aconseguir-se els objectius, requisits o indicadors mínims de compliment per una o més organitzacions, no se’ls atribuiria la part de subvenció que corresponga al criteri incomplit, cosa que, no obstant això, no acreixerà les assignacions de la resta d’organitzacions i, per tant, la partida o partides pressupostàries poden no ser executades en la seua integritat en aquests supòsits.
2. Quan el procediment triat siga en règim de concurrència competitiva, les subvencions a concedir hauran d’haver sigut incloses en el pla estratègic de subvencions de la conselleria competent, en els termes que preveu la lletra a de l’article 164 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat.

Article 19. Dotació econòmica
La dotació econòmica corresponent a les subvencions que es convoquen per a fomentar la col·laboració institucional serà la que s’arreplegue anualment en les línies pressupostàries corresponents de la llei de pressupostos de la Generalitat, dels òrgans competents per a la seua concessió.
D’acord amb el que preveu l’article 166 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, cada una de les convocatòries de subvenció ha d’identificar la línia o línies a què s’imputa la subvenció, així com l’import global màxim que s’hi destina.

Article 20. Justificació de les subvencions i obligacions generals dels beneficiaris
1. Per a la justificació del compliment de les condicions imposades i de la consecució dels objectius previstos en l’acte de concessió de la subvenció, és de plena aplicació el que preveu l’article 30 de la LGS i l’article 169 i concordants de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.
Les bases reguladores de la concessió de cada subvenció determinaran expressament la manera en què s’haurà de dur a terme la justificació, que poden revestir la forma de compte justificatiu de la despesa feta o acreditar-se la despesa per mòduls o per mitjà de la presentació d’estats comptables.
2. Sense perjuí de tot això anterior, les organitzacions sindicals i empresarials beneficiàries de les subvencions han d’aportar també, juntament amb la resta de documentació justificativa, els seus últims comptes anuals aprovats.
3. Tal com disposa l’article 11 de la LPCI, les organitzacions sindicals i empresarials receptores de les compensacions econòmiques o beneficiàries de les subvencions regulades en el present capítol estan sotmeses al control econòmic i financer de les seues activitats per part de la Intervenció General de la Generalitat i de la Sindicatura de Comptes, per a la qual cosa han de prestar la col·laboració necessària i aportar tota la informació que els siga requerida en l’exercici de les activitats referides.
4. A més de les obligacions de justificació dels fons rebuts d’acord amb la normativa continguda en les bases reguladores, les organitzacions empresarials i sindicals han de donar publicitat de les activitats realitzades i que hagen sigut finançades amb fons públics. Per a això, la publicitat ha d’incloure la publicació, en les seues pàgines web, de la informació financera que reflectisca l’origen i destinació dels fons percebuts, i la informació de les activitats referides a la destinació que se’ls dóna en concepte de col·laboració institucional regulats en la LPCI i en aquest reglament.

Article 21. Criteris objectius d’atorgament
1. En aplicació del que preveu l’article 165.2 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, les bases reguladores de la concessió d’aquestes subvencions, que les ha d’aprovar la persona titular de la conselleria competent per raó de la matèria, han de contindre, entre altres, els criteris objectius d’atorgament de la subvenció i la ponderació.
2. Sense perjuí de tot això anterior, ateses les directrius de política general per a l’aplicació de clàusules de caràcter social en matèria de subvencions de l’Administració de la Generalitat contingudes en l’Acord de 27 de març de 2015, del Consell, (DOCV 7498, 02.04.2015), pel qual s’estableixen directrius per a l’aplicació de clàusules de caràcter social en la contractació de l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic, així com en matèria de subvencions de l’Administració de la Generalitat, totes les bases reguladores i convocatòries de subvencions per a fomentar la col·laboració institucional han d’incorporar uns criteris socials mínims en els termes que preveu els punts nové i desé del dit acord.
3. Concretament, les convocatòries d’aquestes subvencions han de tindre en consideració els criteris objectius de valoració següents:
a) Principi d’igualtat d’oportunitats entre dones i hòmens, perspectiva de gènere i desplegament d’actuacions dirigides a la igualtat efectiva de dones i hòmens, la qual cosa podrà acreditar-se per un o més dels mitjans següents:
1r. L’experiència de l’entitat i de l’equip humà en matèria específica d’igualtat de dones i hòmens, assenyalant actuacions i treballs realitzats en els tres últims anys, així com titulació, formació i experiència específica en matèria de gènere.
2n. Que en l’escriptura fundacional o en els estatuts de l’entitat figure com a objectiu treballar a favor de la igualtat d’hòmens i dones.

3r. Disposar d’un certificat o distintiu empresarial en matèria d’igualtat, o com a entitat col·laboradora en igualtat d’oportunitats entre Dones i Hòmens, o qualsevol altre anàleg de caràcter oficial.
Tot això sense perjuí de l’obligació imposada a les empreses per la Llei 9/2003, de 2 d’abril, de la Generalitat, per a la Igualtat entre Dones i Hòmens, per a obtindre les ajudes corresponents, de disposar dels plans d’igualtat visats pel centre directiu de l’Administració de la Generalitat amb competències en matèria de dona, i han de presentar anualment davant del dit organisme un informe d’avaluació de resultats.

b) Creació d’ocupació per a persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 % a través de l’execució de les activitats objecte de la subvenció.
c) Si es procedix a la subcontractació, que es realitze amb entitats socials o sense ànim de lucre.
d) Representativitat quan les actuacions de col·laboració ho requerisquen.
4. Els òrgans responsables de l’elaboració de les corresponents ordes de convocatòria establiran en els seus criteris de valoració de les sol·licituds la preferència en l’adjudicació d’aquells que acrediten, amb anterioritat a la publicació de la corresponent orde de bases, ocupar major percentatge de persones treballadores amb discapacitat en relació amb les respectives plantilles d’aquestes, o bé es comprometen a contractar un percentatge major de persones treballadores amb discapacitat durant l’àmbit temporal de l’ajuda o subvenció.
La preferència s’aplicarà en els termes establits en l’article 6.1 del Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell, pel qual es regulen mesures en els procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per a el foment de l’ocupació de les persones amb discapacitat.
Així mateix, ha de tindre’s en compte el que estableix l’article 6.2 del citat Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell, quant a la impossibilitat d’incorporació de treballadors discapacitats i l’acreditació per mitjà de mesures alternatives.
5. Subsidiàriament, es pot establir la preferència en l’adjudicació en cas d’empat d’aquells sol·licitants que acrediten, amb anterioritat a la publicació de la corresponent orde de bases, ocupar major percentatge de persones que es troben entre els col·lectius de població especialment desfavorida, així com de persones amb dificultats d’accés al mercat laboral, com els relacionats en el punt 2.c.1r. de l’apartat octau de l’Acord de 27 de març de 2015, del Consell.

6. En aplicació del que preveu el paràgraf segon de l’apartat 1 de l’article 10 de la LPCI, quan les subvencions a la col·laboració institucional siguen destinades al desenvolupament de plans, programes o actuacions de polítiques actives d’ocupació i formació, les convocatòries corresponents han d’incloure un criteri de valoració preferent de les sol·licituds que incloguen un major compromís en el nivell d’inserció laboral de les actuacions subvencionades.
L’aplicació d’aquest criteri de valoració requerirà la declaració responsable prèvia del sol·licitant i la quantia o, si és el cas, efectivitat de l’ajuda queda condicionada al nivell de compliment del compromís adquirit pel sol·licitant.

Secció tercera
Gestió, reintegrament i règim sancionador

Article 22. Gestió i reintegrament de les subvencions per a la col·laboració institucional
Pel que fa a la gestió i reintegrament de les subvencions per a la col·laboració institucional caldrà ajustar-se al que disposa el capítol III del títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generaliat.

Article 23. Règim sancionador
Pel que fa al règim sancionador aplicable a aquestes subvencions per a la col·laboració institucional cal ajustar-se al que disposen el capítol IV del títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, i la LGS.

CAPÍTOL IV
Mesa de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana

Secció primera
Composició, constitució i funcions assignades

Article 24. La Mesa de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana
La Mesa de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana, creada per l’article 12 de la LPCI, és un òrgan col·legiat sense personalitat jurídica, de participació institucional permanent, de composició tripartida i paritària, l’objecte de la qual és impulsar la concertació i la coordinació socioeconòmica i la participació institucional en els termes que recullen la LPCI i el present reglament que la desplega.
La composició és la següent:
1. Sis representants titulars de l’Administració del Consell amb el rang almenys de director general. Seran nomenats per acord del Consell a iniciativa del conseller que detinga la competència en matèria d’ocupació. S’ha de designar el mateix nombre de suplents amb rang idèntic.

2. Sis representants titulars de les organitzacions empresarials més representatives a la Comunitat Valenciana. Se’ls ha de designar de conformitat amb el que disposen els seus estatuts. A la proposta de nomenament s’acompanyarà el mateix nombre de suplents.
3. Sis representants titulars de les organitzacions sindicals més representatives. Cal designar-los de conformitat amb el que disposen els seus estatuts. A la proposta de nomenament s’acompanyarà el mateix nombre de suplents.
Els nomenaments tindran una duració de dos anys, transcorreguts els quals ha de procedir-se a la renovació de la composició de la Mesa de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana, sense perjuí que les parts acorden mantindre els mateixos titulars o suplents.
La conselleria competent en matèria d’ocupació prestarà el suport administratiu necessari per al funcionament de la Mesa de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana.

Article 25. Constitució de la Mesa de Diàleg Social i funcions assignades
D’acord amb la LPCI, la Mesa de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana impulsarà la concertació i la coordinació socioeconòmica i la participació institucional en els termes que s’hi recullen.
La Mesa de Diàleg Social es constitueix en Ple, com a màxim òrgan de representació i direcció. El Ple de la Mesa de Diàleg Social ha de constituir una Comissió Tècnica, que actuarà com a òrgan executiu per als assumptes ordinaris de funcionament, així com de preparació dels temes que hagen de portar-se al Ple, segons la distribució funcional següent.
1. El Ple de la Mesa de Diàleg Social. És el màxim òrgan de representació constituït per tots els seus membres nomenats segons el que disposa l’article anterior, al qual s’atribueixen les funcions següents:

a) Funcions consultives: a través de la Mesa de Diàleg Social l’Administració del Consell efectuarà consulta en totes les actuacions que per disposicions normatives haja de fer-se a les organitzacions empresarials i sindicals més representatives.
b) Funcions d’impuls i iniciativa: totes les propostes que les organitzacions esmentades pretenguen realitzar fent ús dels drets reconeguts per l’article 5.2.c i d de la LPCI han de ser canalitzades per la Mesa de Diàleg Social als diversos departaments i centres directius del Consell.

c) Funcions d’estudi i assessorament: relatives als plans estratègics econòmics i industrials, millora de les condicions de treball en els diversos sectors d’activitat, i, en general, prestar assistència als òrgans col·legiats i consells d’àmbit autonòmic.
d) Funcions de coordinació i solució de conflictes: la Mesa de Diàleg Social ha d’impulsar i coordinar els plans de concertació social que acorden els agents econòmics i socials i el Consell, i també efectuar el seguiment dels compromisos que s’hi adopten; i és l’òrgan competent per a resoldre els conflictes extrajudicials que sorgisquen entre les parts signatàries dels plans.
e) Altres funcions que li assignen les lleis i reglaments que s’aproven en les matèries objecte de la participació institucional.
Per a l’exercici de les seues funcions, i sense perjuí de les funcions assignades a la Comissió Tècnica, el Ple de la Mesa de Diàleg Social pot constituir grups de treball especialitzats i amb el concurs d’experts de les tres parts que el componen
2. La Comissió Tècnica està composta per dos representants de cada una les parts que componen el Ple de la Mesa de Diàleg Social. Els quals són designats pel Ple i exercixen les funcions següents:
a) Realització d’informes tècnics per a l’elaboració de propostes al Ple.
b) Formular propostes de creació de línies de col·laboració institucional en les matèries que són objecte d’aquesta.
c) Coordinació dels grups de treball que el Ple constituïsca per al desplegament de funcions pròpies dels òrgans de participació institucional.
d) Administració d’un registre d’òrgans col·legiats de participació institucional constituïts formalment i seguiment de l’activitat que despleguen.
e) Nomenar els auditors que han de verificar els comptes justificatius dels destinataris de les compensacions econòmiques a la participació institucional per a un període de dos exercicis consecutius. El seu nomenament s’ha de fer amb convocatòria pública prèvia oberta a auditors de comptes inscrits com a exercents en el Registre Oficial d’Auditors de Comptes dependents de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes.
f) Solució dels conflictes que puguen sorgir entre els membres de la Mesa de Diàleg Social per als que no siga necessària la intervenció del Ple.
Els acords adoptats per unanimitat per la Comissió Tècnica els ha d’assumir el Ple de la Mesa de Diàleg Social com a propis, i els que no s’acorden per majoria de cada una de les parts presents en la Comissió han de ser ratificats pel Ple en una reunió extraordinària convocada per la mateixa Comissió Tècnica.


Secció segona
Règim de funcionament

Article 26. Ple de la Mesa de Diàleg Social
El Ple de la Mesa de Diàleg Social es constitueix vàlidament amb la presència de la majoria dels membres de cada una de les parts que el componen.
En les convocatòries s’han de citar els membres titulars i suplents, llevat que la normativa interna restringisca determinats assumptes als membres titulars.
Els assumptes que exigisquen votació requereixen per a l’aprovació els vots favorables de la majoria dels membres del Ple, amb l’única excepció dels assumptes que la normativa interna exigisca una majoria reforçada o fins i tot la unanimitat.
El Ple s’ha de reunir amb caràcter ordinari dos vegades a l’any.
Amb caràcter extraordinari el Ple s’ha de reunir quan ho sol·licite la Comissió Tècnica, o qualsevol de les parts que el componen i necessàriament amb caràcter previ a la firma d’Acords Generals de Concertació Social.
El Ple ha d’aprovar les seues normes de funcionament intern, i també les de la Comissió Tècnica, que haun de ser ratificades per un acord del Consell i publicades en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Article 27. Drets i obligacions dels membres de la Mesa de Diàleg Social
Els titulars i suplents de la Mesa de Diàleg Social tenen dret a:

1. Conéixer amb una antelació mínima de dos dies l’orde del dia de les reunions i la informació precisa sobre els temes inclosos.
2. Participar en els debats de les sessions.
3. Exercir el seu dret al vot.
4. Fer constar en acta l’abstenció o la reserva de vot i els motius que ho justifiquen, així com el seu vot particular en dictàmens o decisions que s’aproven per acord majoritari.
5. Formular suggeriments i preguntes.
6. Rebre la informació precisa per a complir les funcions assignades.
7. Realitzar totes les altres funcions que siguen intrínseques a la seua condició.
Els representants tenen el deure d’assistir a les sessions a què se’ls convoque formalment i de confidencialitat en els assumptes que coneguen per raó de la seua condició de representants, a més de les ordinàries de comportament i orde que han de presidir les sessions de tot òrgan col·legiat.

Article 28. Relacions amb altres òrgans de caràcter socioeconòmic i laboral
La Mesa de Diàleg Social, en tant que òrgan de participació institucional, coordinarà les seues actuacions amb altres òrgans de caràcter socioeconòmic i laboral per tal de sumar recursos i mitjans i evitar duplicitats, especialment amb el Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana (CES) i amb el Consell Tripartit per al Desenvolupament de les Relacions Laborals i la Negociació Col·lectiva de la Comunitat Valenciana.

linea
Mapa web