Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE 10/2012, de 24 de juliol, de la Conselleria de Sanitat, per la qual s'actualitza la Cartera de Servicis de Salut Pública de la Comunitat Valenciana. [2012/8551]

(DOGV núm. 6866 de 20.09.2012) Ref. Base de dades 008657/2012

ORDE 10/2012, de 24 de juliol, de la Conselleria de Sanitat, per la qual s'actualitza la Cartera de Servicis de Salut Pública de la Comunitat Valenciana. [2012/8551]
PREÀMBUL

El Reial Decret 1030/2006, de 15 de setembre, establix la cartera de servicis comuns del Sistema Nacional de Salut i el procediment per a la seua actualització. En l'article 1 definix entre els objectius d'este reial decret, garantir l'equitat i l'accessibilitat a una adequada atenció sanitària en el Sistema Nacional de Salut, i establix el contingut de la cartera de servicis comuns de les prestacions sanitàries de salut pública, entre altres. En l'article 2, definix la cartera de servicis comuns del Sistema Nacional de Salut com el conjunt de tècniques, tecnologies o procediments, entenent per tals cada un dels mètodes, de les activitats i dels recursos basats en el coneixement i l'experimentació científica, per mitjà dels quals es fan efectives les prestacions sanitàries.

La Llei 33/2011, de 4 d'octubre, General de Salut Pública, en la disposició final segona modifica l'apartat 1 de l'article 26 de la Llei 16/2003, de 28 de maig, de Cohesió i Qualitat del Sistema Nacional de Salut, que queda redactat en els termes següents: «Els servicis de salut informaran la ciutadania dels seus drets i deures, de les prestacions i de la Cartera de Servicis del Sistema Nacional de Salut, dels requisits necessaris per a l'accés a estos i de la resta de drets arreplegats en la llei bàsica reguladora de l'autonomia del pacient i dels drets i de les obligacions en matèria d'informació i documentació clínica, així com dels drets i de les obligacions establits en la Llei General de Salut Pública i en les corresponents normes autonòmiques, si és el cas».

La Llei 4/2005, de 17 de juny, de la Generalitat, de Salut Pública de la Comunitat Valenciana, en el títol II, article 6, definix la Cartera de Servicis de Salut Pública com el conjunt de tècniques, tecnologies o procediments per mitjà dels quals es fan efectives les prestacions de salut pública a què té dret tota la població de la Comunitat Valenciana. Com a manifestació del compromís públic del Consell amb la societat, serà dinàmica, i s'adaptarà de forma continuada als nous problemes i a les necessitats de salut. Igualment, esta Llei 4/2005, de 17 de juny, preveu que la Cartera de Servicis de Salut Pública l'elaborarà la Conselleria de Sanitat, i s'aprovarà mitjançant un decret pel Consell, i haurà d'incloure, com a mínim, la Cartera de Servicis de Salut Pública del Sistema Nacional de Salut, sense detriment de les competències que, amb caràcter exclusiu, corresponguen a l'Estat.
En l'article 3, la Llei 4/2005, de 17 de juny, definix les funcions essencials de salut pública, i entre altres la de valorar les necessitats de salut de la població, la qual cosa significa comprendre i mesurar els determinants de la salut i del benestar de la població en el seu context social, polític i ecològic.
En l'article 7, la Llei 4/2005, de 17 de juny, definix i enumera les línies estratègiques que responen a les prestacions de salut pública que es faran efectives per mitjà de la Cartera de Servicis i que són coherents amb les enunciades en la Llei 33/2011, de 4 d'octubre, i el Reial Decret 1030/2006, de 15 de setembre.
El Decret 98/2009, de 17 de juliol, del Consell, pel qual s'aprova la Cartera de Servicis de Salut Pública de la Comunitat Valenciana, estructura la Cartera de Servicis de Salut Pública de la Comunitat Valenciana en les línies estratègiques definides en la Llei 4/2005, de 17 de juny, i estes es desenrotllen en epígrafs en l'annex.
El Decret 111/2011, de 2 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat i es modifica el Decret 25/2005, de 4 de febrer, del Consell, pel qual s'aproven els estatuts reguladors de l'Agència Valenciana de Salut, reorganitza les funcions i les competències assignades a la Direcció General d'Investigació i Salut Pública entre les noves unitats administratives creades. Esta reorganització afecta així mateix la distribució dels distints servicis previstos en la Cartera de Servicis de Salut Pública de la Comunitat Valenciana entre els epígrafs i entre les línies estratègiques d'esta.
La implantació de la Cartera de Servicis de Salut Pública de la Comunitat Valenciana necessita, sense cap modificació dels epígrafs, una reorganització de les distintes línies estratègiques, i n'agrupa alguns en uns casos, o bé els trasllada a nivell de servici en altres casos, tot això a fi d'evitar la necessitat de modificar sovint la Cartera de Servicis quan es produïxen variacions de menor entitat en l'estructuració dels servicis concrets. D'esta manera s'aconseguix la consecució de la cartera de servicis del Sistema Nacional de Salut i una major prestació a la societat, i permet l'anàlisi exhaustiva del compliment d'objectius a través de la reorganització dels servicis que la Cartera de Servicis de Salut Pública de la Comunitat Valenciana oferix.

En virtut de l'anterior, en el marc de la competència que en matèria de sanitat posseïx la Generalitat, d'acord amb l'article 54 de l'Estatut d'Autonomia i de conformitat amb el que establix l'article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,


ORDENE

Article únic. Modificació de l'annex del Decret 98/2009, de 17 de juliol, del Consell, pel qual s'aprova la Cartera de Servicis de Salut Pública de la Comunitat Valenciana
Es modifica l'annex del Decret 98/2009, de 17 de juliol, del Consell, pel qual s'aprova la Cartera de Servicis de Salut Pública de la Comunitat Valenciana, que queda redactat en la forma ressenyada en l'annex d'esta orde.


DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Incidència econòmica
La implantació i posterior desplegament d'esta orde no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a la conselleria competent per raó de la matèria, i en tot cas haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de la dita Conselleria.


DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Esta orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 24 de juliol de 2012

El conseller de Sanitat,
Luis Rosado Bretón


ANNEX

CARTERA DE SERVICIS DE SALUT PÚBLICA
DE LA COMUNITAT VALENCIANA

1. Promoció i educació per a la salut.
1.1. Promoció d'estils de vida saludables.
1.2. Promoció i educació per a la salut en l'escola.
1.3. Promoció de la salut bucodental.
1.4. Promoció de la salut en l'embaràs, part i puerperi.
1.5. Promoció de la salut en la població infantil i adolescent.
1.6. Promoció de la salut en persones majors.
1.7. Promoció de la salut en col·lectius específics de la població amb especial vulnerabilitat.
2. Prevenció de la malaltia.
2.1. Cribratge neonatal de defectes congènits.
2.2. Prevenció del càncer: cèrvix.
2.3. Prevenció del càncer: colorectal.
2.4. Prevenció del càncer: càncer hereditari.
2.5. Prevenció del càncer: mama.
2.6. Prevenció de malalties cardiovasculars.
2.7. Prevenció de l'osteoporosi.
2.8. Prevenció del VIH/SIDA.
2.9. Prevenció de malalties immunoprevenibles.
2.10. Prevenció i control del sobrepés i l'obesitat en la infància i l'adolescència.
2.11. Prevenció dels trastorns de la conducta alimentària.
2.12. Prevenció de la violència de gènere i en la infància.
3. Seguretat alimentària.
3.1. Vigilància sistemàtica d'establiments alimentaris.
3.2. Vigilància sanitària d'aliments.
3.3. Control d'escorxadors.
3.4. Autocontrol en la indústria alimentària.
3.5. Assegurament de la traçabilitat.
3.6. Control de l'etiquetatge i la publicitat.
3.7. Ordenació alimentària.
4. Salut laboral.
4.1. Promoció de la salut en els llocs de treball: empreses generadores de salut.
4.2. Promoció de les actuacions de les entitats col·laboradores de la Seguretat Social en la gestió de les contingències d'accident de treball i malaltia professional.
4.3. Prevenció de risc biològic.
4.4. Seguretat química.
4.5. Servicis de prevenció de riscos laborals.
4.6. Vigilància postocupacional de la salut dels treballadors.
4.7. Vigilància sanitària de plaguicides i biocides d'ús professional.
4.8. Vigilància sanitària de les malalties laborals.
5. Sanitat ambiental.
5.1. Prevenció de la legionel·losi.
5.2. Vigilància de l'impacte de les temperatures extremes en la salut.
5.3. Aigua de consum humà.
5.4. Vigilància i control d'establiments i instal·lacions aquàtiques, activitats d'esplai i oci.
5.5. Vigilància sanitària de la població general, amb especial referència a la infància, a l'exposició de productes químics perillosos i biocides.
5.6. Vigilància sanitària d'altres riscos ambientals per a la salut.
6. Informació en salut pública.
6.1. Anàlisi i avaluació de determinants de salut.
6.2. Estudi i anàlisi epidemiològica de l'estat de salut.
6.3. Estudi i anàlisi epidemiològica de la mortalitat.
7. Vigilància de la salut.
7.1. Vigilància de la grip.
7.2. Vigilància Epidemiològica de les MDO
7.3. MDO de Vigilància Especial.
7.4. Detecció, investigació, i control dels brots i les situacions epidèmiques.
7.5. Xarxa de Vigilància Microbiològica.
7.6. Anàlisi i monitorització de la salut infantil i perinatal.
8. Laboratoris de salut pública.
8.1. Laboratoris de salut pública.
8.2. Registre de laboratoris de salut pública.
9. Investigació.
9.1. Investigació en salut pública.
9.2. Xarxa Valenciana de Biobancs.
9.3. Biobanc del Centre Superior d'Investigació en Salut Pública.

9.4. Brots infecciosos.
9.5. Piroseqüenciació.
9.6. Consultoria de servicis de salut.
9.7. Àrea de Salut Global.
10. Formació.
10.1. Pregrau.
10.2. Postgrau.

linea
Mapa web