Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 173/2021, de 22 d'octubre, del Consell, de regulació de la Cartera de Serveis de Salut Pública del Sistema Valencià de Salut. [2021/10888]

(DOGV núm. 9204 de 28.10.2021) Ref. Base de dades 009822/2021

DECRET 173/2021, de 22 d'octubre, del Consell, de regulació de la Cartera de Serveis de Salut Pública del Sistema Valencià de Salut. [2021/10888]
El Reial decret 1030/2006, de 15 de setembre, estableix la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut i el procediment per a la seua actualització. En l’article 1 defineix entre els seus objectius garantir l’equitat i l’accessibilitat a una adequada atenció sanitària en el Sistema Nacional de Salut, i estableix el contingut de la cartera de serveis comuns de les prestacions sanitàries, entre altres, de salut pública. En l’article 2 defineix la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut com el conjunt de tècniques, tecnologies o procediments, entenent per tals cada un dels mètodes, les activitats i els recursos basats en el coneixement i l’experimentació científica, mitjançant els quals es fan efectives les prestacions sanitàries.
La Llei 33/2011, de 4 d’octubre, General de Salut pública, en la seua disposició final segona, modifica l’article 26.1 de la Llei 16/2003, de 28 de maig, de Cohesió i Qualitat del Sistema Nacional de Salut, que queda redactat en els termes següents: «Els serveis de salut informaran la ciutadania dels seus drets i deures, de les prestacions i de la Cartera de Serveis del Sistema Nacional de Salut, dels requisits necessaris per a accedir-hi i de la resta de drets recollits en la llei bàsica reguladora de l’autonomia del pacient i dels drets i les obligacions en matèria d’informació i documentació clínica, així com dels drets i les obligacions establits en la Llei general de Salut Pública i en les corresponents normes autonòmiques, si és el cas».
L’article 49.1. 3ª i 11ª de la Llei orgànica 5/1982, d’1 de juliol, de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, reconeixen la competència exclusiva de la Generalitat, tant substantiva sobre la matèria com adjectiva des del punt de vista organitzatiu.

La Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana, regula en l’article 9 la cartera de serveis del Sistema Valencià de Salut, per a la qual cosa estableix que aquesta cartera es definirà de manera detallada, amb la indicació precisa de les estructures sanitàries o, si és el cas, socials que hagen de dur-la a terme, i disposarà dels sistemes d’acreditació, informació i registre normalitzat que permeten l’avaluació contínua i descentralitzada. Així mateix, que tota tècnica, tecnologia o procediment inclosos en la cartera de serveis del Sistema Valencià de Salut respondrà a criteris i requisits de seguretat, eficiència, utilitat i qualitat previstos en la normativa bàsica estatal. I que la cartera de serveis del Sistema Valencià de Salut serà dinàmica, adaptant-se de forma continuada als nous problemes i les necessitats en salut. En matèria de salut pública, la Llei 10/2014 estableix igualment que les prestacions de base individual es proveiran, amb caràcter general, pels recursos sanitaris assistencials, mentre que les de base poblacional ho faran pels recursos de salut pública.

A la Comunitat Valenciana, els serveis de salut pública s’organitzen a través d’un dispositiu central de gestió i coordinació, la direcció general amb competències en matèria de salut pública i addiccions, les funcions de la qual es descriuen en el reglament orgànic i funcional que estableix l’estructura i les competències dels òrgans superiors i directius de la conselleria amb competències en matèria de salut pública.

El Decret 98/2009, de 17 de juliol, del Consell, pel qual s’aprova la Cartera de Serveis de Salut Pública de la Comunitat Valenciana, va establir en l’annex els serveis que conformen la Cartera de Serveis de Salut Pública de la Comunitat Valenciana. Annex que va ser actualitzat per l’Ordre 10/2012, de 24 de juliol, de la Conselleria de Sanitat.
L’evolució dels serveis de salut pública, les actualitzacions d’aquests en el context de nova normativa, nous coneixements i nova evidència científica requereixen una nova revisió del reglament i annex esmentats.
Per a l’elaboració d’aquest decret s’han seguit els principis recollits en la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Es fonamenta l’oportunitat d’aquesta disposició per la necessitat d’actualitzar la Cartera de Serveis de Salut Pública del Sistema Valencià de Salut i dels serveis que la integren, en compliment del mandat de l’article 9 de la Llei 10/2014. I la seua eficàcia queda justificada a l’ésser un instrument d’informació a la ciutadania de la Comunitat Valenciana de les prestacions oferides en matèria de salut pública i d’ordenació d’aquestes.

Quant al principi de proporcionalitat és una mesura ajustada i convenient per a la realització de les funcions que l’Administració té encomanades. Ofereix seguretat jurídica i es dicta en el marc de les competències que té la Generalitat en matèria de sanitat i de salut pública, respectant la legislació bàsica estatal en matèria de salut pública.

En la tramitació d’aquest decret s’ha seguit la normativa continguda en la pròpia Llei 39/2015 i en la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, observant així el principi de transparència. I finalment quant al principi d’eficiència, aquesta iniciativa normativa, racionalitzarà en la seua aplicació la gestió de la Cartera de Serveis de Salut Pública.
Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l’Administració de la Generalitat per a 2021.
Per tot això, a proposta de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, en virtut del que es disposa en l’article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu prèvia deliberació del Consell, en la reunió de 22 d’octubre de 2021,


DECRETE

Article 1. Objecte
1. Aquest decret té per objecte regular la Cartera de Serveis de Salut Pública del Sistema Valencià de Salut, d’ara en avant la Cartera, en desplegament de les previsions de la Llei 33/2011, de 4 d’octubre, General de Salut Pública, i la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana.
2. A l’efecte d’aquest decret, es defineix com a Cartera de Serveis de Salut Pública del Sistema Valencià de Salut el conjunt de mètodes, actuacions i recursos basats en el coneixement i l’evidència científica, mitjançant els quals es fan efectives les prestacions de salut pública a les quals té dret tota la població de la Comunitat Valenciana.

Article 2. Àmbit d’aplicació
El que es disposa en aquest decret serà aplicable en l’àmbit de la Comunitat Valenciana als organismes de les administracions públiques autonòmiques amb competències en salut pública i als que tenen competències en atenció sanitària pel que fa a l’execució dels programes de salut comunitària, prevenció i promoció de la salut inclosos en la cartera de serveis d’atenció primària.
Així mateix, serà aplicable a les entitats locals pel que fa a l’execució del pla municipal sobre trastorns addictius i en el desenvolupament de programes d’acció local en salut alineats al Pla de Salut vigent a la Comunitat.
També s’aplicarà a altres òrgans administratius o entitats que participen, mitjançant coordinació o col·laboració, en la prestació d’aquests serveis.

Article 3. Principis
La conformació i prestació dels serveis de la Cartera estaran presidides pels principis següents:
a) Equitat i enfocament cap a la reducció de les desigualtats en salut, incloses les que ho siguen en funció del gènere, la diversitat sexual, l’origen ètnic, o cultural o la discapacitat / diversitat funcional amb una perspectiva intersectorial i d’interseccionalitat.
b) Salut en totes les polítiques, a través de l’acció intersectorial.
c) Integralitat en el conjunt del sistema sanitari: coordinació especialment entre atenció primària i salut pública.
d) Transparència i rendició de comptes, amb informació sobre les accions clara, senzilla i comprensible per al conjunt de la ciutadania.

e) Participació efectiva de la comunitat a través dels òrgans de participació creats a aquest efecte: meses sectorials, consells de salut, consells de zona bàsica de salut.
f) Pertinència, d’acord amb criteris de proporcionalitat, eficiència i sostenibilitat.
g) Avaluació de procés i resultats de manera continuada.
h) Vigilància activa davant de possibles indicis d’afectació greu de la salut de la població.
i) Seguretat.
j) Actualització i difusió de coneixements a través de la formació, docència i investigació en salut pública.

Article 4. Objectius
Els objectius de la Cartera són els següents:
a) Informar la ciutadania de la Comunitat Valenciana de les prestacions oferides en matèria de salut pública.
b) Garantir la prestació d’uns serveis de salut pública de qualitat i adaptats de manera contínua a les necessitats de la població en cada moment, tenint en compte la supressió de tota mena de barreres (arquitectòniques, actitudinals, de comunicació i comprensió) per a les persones amb discapacitat.
c) Alinear les prestacions de salut pública amb les directrius i la definició d’actuacions en matèria de salut pública i en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius que recull la Llei 10/2014.

d) Orientar els recursos humans i econòmics de salut pública dependents de la conselleria amb competències en matèria de salut cap a la consecució dels seus objectius.
e) Establir les bases que faciliten la coordinació dels diferents òrgans administratius i entitats que intervenen en la prestació de serveis, especialment entre atenció primària i salut pública, incloent-hi drogodependències i altres trastorns addictius.
f) Garantir la correcta aplicació de les normes comunitàries, nacionals i autonòmiques en matèria de seguretat alimentària.

Article 5. Competències
1. La prestació de serveis de la Cartera correspon a l’estructura administrativa amb competències en salut pública de la conselleria amb competències en matèria de salut pública de la Generalitat, i per les estructures perifèriques adscrites a aquesta de manera descentralitzada en els diferents departaments de salut.
2. Correspondrà a les estructures d’atenció sanitària l’execució dels programes de salut comunitària, prevenció i promoció de la salut inclosos en la cartera de serveis d’atenció primària i atenció especialitzada, en coordinació amb salut pública.
3. Les entitats locals exerciran les competències en matèria de salubritat pública i control sanitari que preveu la legislació bàsica estatal. També els correspondrà potenciar ciutats saludables mitjançant la creació de taules intersectorials, així com el desenvolupament dels plans i programes sobre trastorns addictius que estableix la normativa autonòmica, en funció de la grandària de cada municipi.
4. La participació del teixit social és un element comú que cal fomentar des de les estructures de salut pública, assistència sanitària i entitats locals per a l’execució de les actuacions de salut pública que són del seu àmbit competencial. Per a fer-ho, s’utilitzaran els òrgans de participació establits: consells de zona bàsica de salut, taules intersectorials, espais XarxaSalut.
5. Es generaran espais i estratègies de coordinació intersectorial entre atenció primària, atenció especialitzada, salut pública, administració local i altres sectors (educació, sistema valencià de serveis socials, joventut, igualtat, transport, urbanisme, esports, medi ambient, etc) per a afavorir que l’acció conjunta permeta obtindre resultats més eficaços i sostenibles.

Article 6. Persones beneficiàries
Totes les persones, amb nacionalitat espanyola i les persones estrangeres que tinguen establida la seua residència en el territori de la Comunitat Valenciana seran beneficiàries de les prestacions que integren la Cartera, en igualtat de condicions d’accés i qualitat, de conformitat amb l’article 11 bis de la Llei 10/2014.

Article 7. Contingut
1. Els serveis que s’integren en la Cartera apareixen relacionats en l’annex, agrupats d’acord amb les següents àrees d’actuació:
a) Monitoratge de l’estat de salut de la població i els seus determinants.
b) Disseny i avaluació de polítiques, estratègies i serveis de salut pública.
c) Vigilància de malalties i resposta a alertes i emergències.
d) Prevenció de malalties i lesions.
e) Promoció de la salut.
f) Seguretat alimentària.
g) Laboratoris de salut pública.
h) Salut laboral.
i) Salut ambiental.
j) Formació, docència i investigació en salut pública.
2. Les prestacions de la Cartera responen a un contingut bàsic i general, compost pels serveis comuns de salut pública i per les activitats de salut pública vinculades a l’atenció primària, integrades en la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut i per un contingut addicional, representat pels serveis complementaris oferits per la Generalitat, la prestació dels quals es du a terme per les estructures esmentades en l’article 5.
3. El contingut íntegre de la Cartera s’inclourà en una publicació oficial en la pàgina web de la conselleria amb competències en matèria de salut pública, coordinada per la direcció general competent. Aquesta publicació oficial contindrà la descripció accessible i detallada de cada servei, així com la identificació precisa de les estructures responsables.


Article 8. Actualització de la Cartera
1. L’actualització del contingut bàsic o mínim de la cartera de serveis comuns de salut pública o de la cartera de serveis comuns d’atenció primària del Sistema Nacional de Salut en el que puga afectar serveis inclosos en la cartera de Serveis de Salut Pública del Sistema Valencià de Salut implicarà, al seu torn, la modificació d’aquesta.
2. En el supòsit de serveis complementaris oferits per la Generalitat, la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de salut pública, mitjançant ordre, de comú acord amb els òrgans i les entitats responsables de la prestació del servei de què es tracte, podrà modificar, incorporar nous serveis o, si és el cas, suprimir-ne algun dels existents en la Cartera, una vegada justificada la seua necessitat i oportunitat amb adequació a les previsions que estableix l’article 8 quinquies de la Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut.

Article 9. Avaluació de la Cartera
1. La direcció general amb competències en matèria de salut pública avaluarà la qualitat de la prestació dels serveis inclosos en la Cartera, per a la qual cosa es basarà en un sistema d’indicadors fundat en paràmetres objectius.
2. Aquesta avaluació es durà a terme de manera continuada i descentralitzada, segons els programes que integren la Cartera i els departaments en els quals s’organitzen els serveis de salut pública de la Generalitat.

Article 10. Serveis d’informació de la Cartera
1. Les persones destinatàries de les prestacions incloses en la Cartera tindran dret a rebre una informació suficient, accessible i adequada sobre les estructures sanitàries o socials que hagen de dur-les a terme, així com sobre la seua forma d’accés. Per a això, la direcció general amb competències en matèria de salut pública disposarà en la seua seu electrònica el contingut complet i actualitzat de la Cartera.
2. Les estructures perifèriques de salut pública en els diferents departaments de salut disposaran per a la consulta de la ciutadania d’un exemplar actualitzat de l’edició oficial de la Cartera, sense perjudici d’altres accions com la Carta de Serveis dels Centres de Salut Pública.




DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Incidència pressupostària
L’aplicació i desplegament d’aquest decret no podrà tindre cap incidència en el pressupost de la Generalitat, i en tot cas haurà de ser atés amb els seus mitjans humans i materials.

Segona. Habilitació de desplegament
1. Es faculta la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de salut pública a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per al desplegament d’aquest decret.
2. Es faculta la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de salut pública per a dictar les instruccions necessàries per a l’aplicació d’aquest decret.

Tercera. Actualització de l’annex
Una vegada actualitzada la Cartera, de conformitat amb el procediment establit en l’article 8 t, l’actualització del seu annex es farà mitjançant ordre de la persona titular de la conselleria amb competència en matèria de salut pública.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Es deroguen el Decret 98/2009, de 17 de juliol, del Consell, pel qual s’aprova la Cartera de Serveis de Salut Pública de la Comunitat Valenciana, i l’Ordre 10/2012, de 24 de juliol, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es procedeix a l’actualització de la Cartera de Serveis de Salut Pública de la Comunitat Valenciana, així com totes les disposicions del mateix rang o inferior que s’oposen al que disposa aquest.



DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 22 d’octubre de 2021

El president de la Generalitat
XIMO PUIG I FERRER

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública
ANA BARCELÓ CHICO



ANNEX
CARTERA DE SERVEIS DE SALUT PÚBLICA DEL SISTEMA VALENCIÀ DE SALUT

Es fixen deu àrees d’actuació i els serveis en relació amb cadascuna, que es presten des de la direcció general amb competències en salut pública de la Generalitat.

1. Monitoratge de l’estat de salut de la població i els seus determinants
1.1. Monitoratge i anàlisi d’informació poblacional sobre lesions i malalties
1.2. Monitoratge i anàlisi d’informació poblacional sobre determinants de gènere, socioeconòmics, culturals, ambientals, conductuals i biològics de la salut
1.3. Difusió de la informació sobre l’estat de salut i els seus determinants per a seguiment, avaluació, coordinació i per a l’acció

2. Disseny i avaluació de polítiques, estratègies i serveis de salut pública
2.1. Definició, seguiment i avaluació de prioritats i objectius de salut poblacional
2.2. Foment de la salut en les polítiques intersectorials i locals
2.3. Foment de l’avaluació de l’impacte en salut en totes les polítiques
2.4. Foment de l’equitat i reducció de les desigualtats en salut en la població, amb perspectiva de gènere i amb actuacions dirigides a grups d’especial vulnerabilitat (persones LGTBI, migrants, gitanes, amb discapacitat / diversitat funcional, entre altres)
2.5. Incorporació del model actiu per a la salut aprofitant les fortaleses, els talents i les habilitats personals i comunitàries
2.6. Foment de la participació i empoderament de la població en temes de salut

3. Vigilància de malalties i resposta a alertes i emergències
3.1. Vigilància de malalties transmissibles
3.2. Vigilància d’infeccions relacionades amb l’assistència sanitària: IRAS
3.3. Vigilància de les resistències als antimicrobians: sanitat humana i sanitat animal
3.4. Detecció, investigació i control de brots i alertes epidemiològiques
3.5. Detecció, investigació i control d’alertes alimentàries
3.6. Detecció, investigació i control d’alertes per productes químics

3.7. Coordinació per a l’actuació i el control enfront d’altres situacions de crisis i emergències per a la salut pública per agents ambientals, laborals estructurals o socials

4. Prevenció de malalties i lesions
4.1. Diagnòstic precoç prenatal i neonatal
4.2. Diagnòstic precoç del càncer
4.3. Prevenció de malalties transmissibles, incloent-hi infeccions de transmissió sexual
4.4. Prevenció de malalties cròniques i no transmissibles
4.5. Prevenció de la violència de gènere i altres formes de violència, especialment en la infància i l’adolescència
4.6. Prevenció d’accidents per a evitar la discapacitat sobrevinguda

4.7. Prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius


5. Promoció de la salut
5.1. Promoció de la salut en totes les etapes de la vida
5.2. Promoció de la salut sexual i reproductiva
5.3. Promoció de la salut per a un envelliment actiu i saludable

5.4. Promoció de la salut en col·lectius en situacions de més vulnerabilitat
5.5. Promoció de la salut en l’entorn educatiu
5.6. Promoció de la salut en l’entorn comunitari
5.7. Promoció de la salut en l’entorn laboral
5.8. Promoció de la salut i prevenció de les addiccions en tots els entorns
5.9. Promoció de la salut en els entorns de l’oci, tant general com educatiu

6. Seguretat alimentària
6.1. Control oficial sobre empreses alimentàries, aliments i materials en contacte amb aliments
6.2. Vigilància de riscos alimentaris per a la salut humana
6.3. Actuació enfront del frau alimentari amb repercussió en la salut alimentària
6.4. Vigilància de l’adequació i correcció de la informació alimentària facilitada a les persones consumidores
6.5. Vigilància i control de la qualitat nutricional en l’oferta comunitària d’alimentació

7. Laboratoris de salut pública
7.1. Anàlisi de mostres per al control de la cadena alimentària
7.2. Anàlisi de mostres per al control de l’aigua de consum humà

7.3. Anàlisi de mostres per al control de la contaminació atmosfèrica i altres determinacions analítiques ambientals
7.4. Avaluació de l’exposició humana interna i externa a perills biòtics i abiòtics

8. Salut laboral
8.1. Avaluació i control de l’activitat sanitària dels serveis de prevenció de riscos laborals
8.2. Avaluació de l’activitat sanitària de mútues i empreses col·laboradores amb la Seguretat Social (MUCOSS)
8.3. Prevenció del risc biològic
8.4. Identificació, registre i comunicació de sospita de malalties professionals
8.5. Vigilància postocupacional de la salut de treballadores i treballadors

9. Salut ambiental
9.1. Vigilància i control de la qualitat sanitària de l’aigua de consum humà
9.2. Vigilància i control de la legionel·losi
9.3. Vigilància i control de vectors transmissors de malaltia
9.3. Vigilància i control de riscos per a la salut en piscines i parcs aquàtics
9.4. Vigilància i control de riscos per a la salut per temperatures extremes
9.5. Vigilància de riscos per a la salut per contaminants atmosfèrics

9.6. Vigilància i control de productes químics amb risc per a la salut

10. Formació, docència i investigació en salut pública

linea
Mapa web