Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE 64/2012, de 26 d'octubre, de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació, per la qual es desplega el Decret 231/1997, de 2 de setembre, pel qual es regula la creació, estructura i funcionament dels Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius de la Comunitat Valenciana. [2012/10001]

(DOGV núm. 6893 de 31.10.2012) Ref. Base de dades 009913/2012

ORDE 64/2012, de 26 d'octubre, de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació, per la qual es desplega el Decret 231/1997, de 2 de setembre, pel qual es regula la creació, estructura i funcionament dels Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius de la Comunitat Valenciana.
[2012/10001]
PREÀMBUL

L'article 53 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana establix la competència exclusiva de la Generalitat per a la regulació i administració de les ensenyances en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, sense perjuí del que disposa la Constitució.

El Decret 231/1997, de 2 de setembre, del Govern Valencià, definix l'estructura de la xarxa de Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius de la Comunitat Valenciana, així com els seus objectius i funcions.
L'actualització didàctica i metodològica del personal docent en els centres educatius ha sigut i és una prioritat de la Comunitat Valenciana, com va quedar arreplegat en els decrets 233/1997 i 234/1997, de 2 de setembre, del Govern Valencià, pels quals s'aproven els reglaments orgànics i funcionals de les escoles d'Educació Infantil i dels col·legis d'Educació Primària, i dels instituts d'Educació Secundària, a l'incloure el programa anual de formació del professorat dins de la programació general anual.
A fi d'adaptar-se als canvis del sistema educatiu i de la realitat social, l'estructura de la xarxa de centres de formació, innovació i recursos educatius de la Comunitat Valenciana definida en el Decret 231/1997 ha de desplegar-se per a ser capaç de donar una resposta racionalitzada, uniforme i sobretot flexible, i permetre als centres educatius no universitaris adoptar un paper més important i actiu dins de la planificació de la formació i de la innovació educativa.

Els centres educatius han de posseir un marge propi d'autonomia que els permeta adequar la seua actuació a les circumstàncies concretes i a les característiques del seu alumnat, i esta actuació s'ha de veure reflectida en la detecció de les necessitats de formació pròpies del claustre i en l'aplicació d'accions formatives específiques, amb l'objectiu de col·laborar en la consecució de l'èxit escolar de tot el seu alumnat.

Per tant, s'ha de fer efectiva una descentralització en la presa de decisions formatives. D'esta manera, els centres de formació, innovació i recursos han potenciar la seua funció d'assessorament i coordinació en la definició i desenrotllament dels plans anuals de formació dels centres.
D'altra banda, s'ha de regular la jornada laboral del personal docent en els centres de formació, així com els seus horaris, de manera que s'adapten a les necessitats d'atenció que tenen els centres educatius.

Per tot això que s'ha exposat anteriorment, fent ús de l'autorització conferida per la disposició final del Decret 231/1997, vista la proposta de la directora general d'Innovació, Ordenació i Qualitat Educativa, de data 10 d'octubre de 2012, de conformitat amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i en virtut de les facultats que em conferix l'article 28, apartat e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,


ORDENE

Article 1. Objecte
1. La present orde té com a finalitat el desenrotllament de l'estructura, organització i funcionament de la xarxa de centres de formació, innovació i recursos educatius de la Comunitat Valenciana (d'ara en avant CEFIRE), per a donar resposta a les noves necessitats del sistema educatiu en relació amb la formació del professorat.
2. La xarxa de CEFIRE actuarà de manera coordinada i seguint les indicacions que s'establisquen des del Servici de Formació del Professorat.

Article 2. Estructura de la xarxa i àmbit d'actuació
La xarxa de formació estarà integrada per:
a) El CEFIRE específic de Formació Professional, Ensenyances Artístiques i Esportives, amb seu en el Complex Educatiu de Cheste i amb àmbit d'actuació per a tota la Comunitat Valenciana.
b) Els CEFIRE generals, amb seus a Alacant, Castelló, Elda, Orihuela, Torrent, València, Vinaròs i Xàtiva. L'àmbit d'actuació d'estos serà l'establit en l'annex. La direcció general amb competència en matèria de formació del professorat podrà ajustar els àmbits d'actuació de cada CEFIRE per a cobrir necessitats específiques.


Article 3. Règim de funcionament
1. Els CEFIRE són centres especialitzats amb la finalitat d'assessorament, organització i gestió de la formació, innovació i recursos educatius de la Comunitat Valenciana.
2. L'horari d'atenció al públic, com a norma general, serà de 9 a 14 hores i de 16 a 20 hores, de dilluns a dijous, i de 9 a 15 hores, els divendres.
3. En el mes de juliol, l'atenció al públic es realitzarà en horari de matins, de 8.30 a 15.00.
4. L'horari del personal docent en els CEFIRE és de 37 hores i 30 minuts setmanals, de les quals 30 hores estaran dedicades a les funcions generals dels centres de formació, així com a les pròpies de l'assessoria o direcció de CEFIRE.
5. Les 7 hores i 30 minuts restants es distribuiran de manera flexible, adaptant-se a les necessitats de la seu, en tasques com atenció als centres educatius, preparació de materials i actualització de l'assessoria.

6. L'horari de les assessories serà públic i accessible per als usuaris de la xarxa de formació.

Article 4. Pla anual d'actuació
1. Durant el primer trimestre del curs escolar, la direcció del CEFIRE, amb les aportacions de les assessories, redactarà i proposarà al Servici de Formació del Professorat el pla anual d'actuació específic, basant-se en el que establix el pla anual de formació.
2. Correspon al Servici de Formació del Professorat la revisió i coordinació de tots els plans anuals d'actuació aportats pels CEFIRE i la seua posterior presentació a la Direcció General per a la seua aprovació.
3. El pla anual d'actuació inclourà:
a) La planificació i contextualització de les actuacions i línies estratègiques del pla anual de formació.
b) Les necessitats formatives i d'assessorament dels centres educatius de l'àmbit d'actuació de cada CEFIRE.
c) La temporalització de totes les actuacions.
d) Les activitats d'assessorament conjuntes i individuals amb els coordinadors de formació dels centres educatius de l'àmbit d'actuació.

e) Les actuacions d'avaluació sobre el funcionament del CEFIRE, així com de la formació realitzada en els centres educatius, basant-se en el que establix el pla anual de formació.
f) Horari del personal docent, així com l'horari del personal d'administració i servicis.

Article 5. Funcions de la direcció
1. La direcció de CEFIRE, a més de les funcions pròpies de l'assessoria de gestió i direcció de centres, exercirà les funcions següents:

a) Representar oficialment el centre de formació.
b) Complir i fer complir la normativa vigent.
c) Dirigir i coordinar totes les activitats del centre.
d) Dirigir i supervisar el disseny, execució i avaluació del pla anual d'actuació, així com l'elaboració de la memòria final del curs.
e) Elaborar el pressupost del centre, administrar-lo i realitzar el seguiment de la seua execució, així com ordenar els pagaments que hagen d'efectuar-se amb càrrec als fons de caixa fixa.
f) Proposar l'habilitat, entre els assessors del CEFIRE.
g) Exercir la direcció del personal docent, així com del personal d'administració i servicis.
h) Formar part del consell de coordinació.
i) Desenrotllar i aplicar les instruccions que s'establisquen des del Servici de Formació del Professorat.
j) Qualsevol altra que se li assigne des de la direcció general competent en matèria de formació del professorat.
2. El director col·laborarà en l'atenció als centres com a assessor del seu àmbit específic un màxim de tres dies a la setmana, i dedicarà els altres dies necessàriament a les tasques de direcció del servici.
3. En el primer mes del curs escolar, el director del CEFIRE proposarà els horaris del personal docent, perquè els aprove el Servici de Formació del Professorat. Si correspon, es proposarà també una modificació de l'horari d'atenció al públic de la seu per a adaptar-se a les necessitats específiques de l'àmbit d'actuació.

Article 6. Funcions de les assessories
1. Les assessories, a més de les funcions pròpies del CEFIRE establides en el Decret 231/1997, coordinaran i col·laboraran en el disseny i aplicació de les accions formatives dels centres educatius. Addicionalment, tindran les funcions específiques següents:
a) Registrar i analitzar les necessitats individuals i col·lectives detectades en el professorat de la seua zona de referència.
b) Constituir, junt amb el coordinador de formació, la unitat de formació de cada centre educatiu, i establir contactes periòdics per a recolzar i coordinar la seua labor.
c) Coordinar i assessorar en la redacció del programa anual de formació dels centres educatius, i potenciar la seua autonomia, en compliment de la normativa vigent i d'acord amb les línies estratègiques d'actuació establides.
d) Coordinar i afavorir les actuacions formatives intercentres.
e) Col·laborar en l'aplicació dels programes específics establits per la direcció general competent en matèria de formació del professorat.

f) Impulsar la innovació i investigació educativa en els centres educatius.
g) Assessorar els centres educatius en la busca i creació de recursos educatius.
h) Avaluar el pla de formació dels centres educatius, la incidència en l'aula de les diferents actuacions formatives i la seua relació amb la millora dels resultats de l'alumnat.
i) Avaluar les accions formatives impulsades per la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació.
j) Participar en el disseny de la formació del professorat que s'establisca des del Servici de Formació del Professorat.
k) Formar-se de manera específica en les funcions pròpies de l'assessoria de CEFIRE.
l) Col·laborar amb la direcció del CEFIRE en la redacció del pla anual d'actuació.
m) Totes aquelles que es designen des de la direcció general amb competència en matèria de formació del professorat.
2. L'assignació d'una assessoria no implica que les tasques de la persona que l'ocupa es limiten al seu àmbit de coneixement o a l'etapa per la qual accedix. La complementarietat i coordinació en el desenrotllament dels plans d'actuació anuals exigix que qualsevol assessor puga exercir les seues funcions en qualsevol de les etapes educatives no universitàries i en qualsevol aspecte curricular i d'organització que plantegen els centres educatius i el Servici de Formació del Professorat.

Article 7. Provisió de llocs d'assessories i direccions de CEFIRE
1. L'accés a les places d'assessories de CEFIRE es realitzarà per mitjà de convocatòria de concurs públic de mèrits. Els docents que desitgen participar hauran de complir, com a mínim, els requisits generals següents:
a) Ser funcionari de carrera en servici actiu, pertanyent a algun dels cossos docents no universitaris regulats per la LOE, i corresponent a la plaça a què es concurse.
b) Tindre destinació provisional o definitiva en un centre educatiu públic no universitari o en els servicis de suport a estos ubicats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
c) Acreditar un mínim de 5 anys complets de servicis com a funcionari docent de carrera.
d) Acreditar un mínim de 2 anys de docència directa relacionada amb els perfils docents de les assessories a què s'opta.
e) Posseir i acreditar els perfils que s'arrepleguen en la corresponent convocatòria.
2. En les convocatòries s'arreplegaran els llocs a cobrir, la composició de la comissió de selecció, el barem de puntuació per a la valoració dels mèrits, incloent-hi almenys els següents:
a) Mèrits acadèmics.
b) Experiència professional.
c) Experiència en activitats de formació.
d) Experiència en projectes d'innovació i desenrotllament de bones pràctiques en centres educatius en l'àmbit de gestió de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació.
3. Així mateix, s'exigirà la presentació d'un projecte anual i la defensa d'este. Es podrà establir l'obtenció d'una puntuació mínima en la valoració dels mèrits.
4. Els directors dels CEFIRE seran designats per la direcció general competent en matèria de formació del professorat, entre els assessors de formació.
5. El personal docent ocuparà les places d'assessors de CEFIRE per períodes d'1 any, prorrogables a 4 anys en total. En el cas de les places de directors de CEFIRE, es podran prorrogar fins a 6 anys en total. Després d'este període i en ambdós casos, qualsevol candidat haurà d'incorporar-se a un centre educatiu durant un curs escolar abans de tornar a ocupar una assessoria de la xarxa de formació.
6. Es realitzarà una avaluació anual del treball del personal docent en comissió, a fi de motivar i millorar l'exercici de les funcions assignades, atenent els criteris que així s'establisquen en la convocatòria d'assessories de formació.

Article 8. CEFIRE específic
El CEFIRE de Formació Professional, Ensenyances Artístiques i Esportives, específic, gestionarà l'oferta formativa per a la Formació Professional, les ensenyances artístiques i les esportives, basant-se en les línies d'actuació establides per les direccions generals competents, a través del Servici de Formació del Professorat i en funció de la detecció de necessitats realitzades pels diferents òrgans de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació.

Article 9. Funcions del CEFIRE específic
Són funcions específiques del CEFIRE de Formació Professional, ensenyances artístiques i esportives:
a) L'elaboració de la proposta de pla d'actuació formatiu per a les especialitats en el seu àmbit d'actuació.
b) La coordinació amb els CEFIRE generals per a l'aplicació de les accions formatives.
c) L'assessorament als coordinadors de formació dels centres educatius que impartisquen estes ensenyances.

Article 10. Composició del CEFIRE específic
1. El personal docent del CEFIRE específic estarà compost per un director, que assumirà l'assessoria de gestió i direcció de centres, així com un nombre variable d'assessors dels àmbits de gestió següents:

a) Famílies professionals
b) Ensenyances artístiques
c) Ensenyances esportives
2. El director del centre designarà entre els assessors les figures de coordinació transversals següents:
a) Coordinació de programes europeus
b) Coordinació de programes de qualificació professional inicial
c) Coordinació de centres integrats públics de Formació Professional
3. La direcció general competent en matèria de formació del professorat podrà ampliar o reduir els àmbits d'actuació, així com les figures de coordinació transversal, i adaptar-les a les necessitats del sistema educatiu.

Article 11. CEFIRE generals
Els CEFIRE generals desenrotllaran les accions concretes del pla formatiu assessorant els docents, així com realitzant la detecció de necessitats formatives específiques en l'àmbit geogràfic designat per la direcció general competent en matèria de formació del professorat.


Article 12. Funcions específiques dels CEFIRE generals
1. Cada centre educatiu d'ensenyances no universitàries regulades per la Llei Orgànica d'Educació tindrà assignat un assessor de referència en el CEFIRE general del seu àmbit geogràfic, que assessorarà el coordinador de formació en l'elaboració, desenrotllament i avaluació del programa anual de formació, així com en la participació en els diferents programes de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació.
2. A més d'esta funció, els CEFIRE generals s'encarregaran de:
a) L'assessorament dels docents en el desenrotllament i aplicació de les seues competències professionals.
b) La gestió d'espais per a la realització de les accions formatives, ja siga en les instal·lacions pròpies del CEFIRE o en coordinació amb els centres educatius o altres institucions del seu àmbit d'actuació.

c) La difusió d'actuacions i projectes impulsats des de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació.

Article 13. Composició dels CEFIRE generals
1. El personal dels CEFIRE generals estarà compost per un director, que assumirà l'assessoria de gestió i direcció de centres, així com un nombre variable d'assessors dels àmbits de gestió següents:

a) Plurilingüisme
b) Tecnologies aplicades a l'ensenyança i aprenentatge
c) Infantil
d) Formació de persones adultes
e) Àmbit científic
f) Àmbit humanístic
g) Escola inclusiva i transició entre etapes
2. El director del centre designarà entre els assessors les figures de coordinació transversals següents:
a) Coordinació de programes europeus
b) Coordinació d'FP, ensenyances artístiques i esportives
c) Coordinació de pla de xoc contra el fracàs escolar
3. La direcció general competent en matèria de formació del professorat podrà adequar els àmbits d'actuació, així com les figures de coordinació transversal, i adaptar-les a les necessitats del sistema educatiu.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Interpretació, implantació i aplicació
S'autoritza la direcció general competent en matèria de formació del professorat, en l'àmbit de la seua gestió, per a dictar totes les resolucions i instruccions que siguen necessàries per a la interpretació, implantació i aplicació del que establix esta orde.

Segona. Incidència en les dotacions de gasto
La implementació i el posterior desplegament d'esta orde no podran tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a la conselleria competent en matèria d'educació, i en tot cas haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de la conselleria competent per raó de la matèria.


DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Assessors de formació
Els assessors de formació amb comissió de servicis per al curs 2012-2013 en els CEFIRE establits en l'article 2 de la present orde tindran continuïtat durant el dit curs.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que disposa esta orde.


DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
La present orde entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 26 d'octubre de 2012

La consellera d'Educació, Formació i Ocupació,
María José Catalá Verdet.



ANNEX

Àmbits d'actuació dels CEFIRE generals
La distribució dels àmbits d'actuació dels CEFIRE generals queda establida segons es detalla en el quadro següent:



Les localitats d'aquelles comarques compartides per dos CEFIRE atendran el criteri de proximitat geogràfica per a establir la seu de referència.

linea
Mapa web