Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 149/2010, de 24 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 11/2009, de 20 de novembre, de la Generalitat, de Ciutadania Corporativa. [2010/10311]

(DOGV núm. 6363 de 27.09.2010) Ref. Base de dades 010345/2010

DECRET 149/2010, de 24 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 11/2009, de 20 de novembre, de la Generalitat, de Ciutadania Corporativa. [2010/10311]
Preàmbul
La Llei 11/2009, de 20 de novembre, de la Generalitat, de Ciutadania Corporativa, va establir en l'ordenament jurídic valencià una regulació positiva d'esta institució, que la mateixa llei definix com el compliment estricte per part de les empreses i persones professionals autònomes de les obligacions legals vigents i la integració voluntària en el seu govern i gestió, en la seua estratègia, polítiques i procediments, de les preocupacions socials, laborals, mediambientals i de respecte als drets humans, que sorgixen de la relació i el diàleg transparents amb els seus grups d'interés.
La Llei de Ciutadania Corporativa té com a objecte definir el marc normatiu en què s'exercirà l'activitat de foment dels poders públics de la Comunitat Valenciana en esta matèria. En el seu articulat cal destacar el reconeixement honorífic de l'excel·lència en l'exercici de la ciutadania corporativa, l'establiment d'una estructura administrativa, essencialment consultiva, així com la planificació i programació d'accions de ciutadania corporativa.
El reglament s'estructura en sis capítols i en trenta-tres articles.
El capítol I regula les vies de col·laboració entre empreses i persones professionals autònomes interessades en la ciutadania corporativa, a través de les vies institucionals, per ser estes les pròpies de la regulació administrativa, i queden les vies privades en l'àmbit de les relacions d'este mateix orde.
Es crea, com a via institucional, un Registre de Ciutadania Corporativa, en què les empreses i persones professionals autònomes poden, potestativament, inscriure els projectes que estiguen realitzant o la realització dels quals consideren convenient i les ofertes de col·laboració en ells.
El capítol II conté la regulació del procediment per a l'obtenció de la Certificació de Ciutadania Corporativa, açò és, el títol que acredita l'excel·lència en la ciutadania corporativa d'una empresa o persona professional autònoma.
El reglament desenrotlla les previsions legals que precisen la naturalesa juridicoadministrativa de la certificació, com a títol que acredita l'excel·lència en esta matèria, i precisa que no atorga cap benefici econòmic o administratiu, ni subvenció, exempció o benefici fiscal.
Es regulen detalladament i dins dels principis del procediment administratiu comú la sol·licitud que ha de presentar l'interessat i la documentació que ha d'acompanyar per a justificar el compliment de les obligacions legals establides en l'article 10.1 de la llei, i el contingut de la memòria que han de presentar els sol·licitants per a acreditar l'excel·lència que es pretén acreditar.
Es regula, dins de les previsions legals, la duració, renovació i revocació de la certificació.
Com a acreditació extraordinària es regula la Distinció en Ciutadania Corporativa, com a distinció honorífica de reconeixement d'una acció puntual d'especial rellevància o d'una trajectòria exemplar en l'àmbit de la ciutadania corporativa.
Així mateix, es regulen el signe extern de la ciutadania corporativa i l'índex anual de reconeixement de la ciutadania corporativa, com a mitjà de coneixement estadístic de les accions de ciutadania corporativa i de la seua incidència en la societat.
El capítol III desenrotlla el Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana, com a òrgan administratiu de naturalesa consultiva i sense personalitat jurídica pròpia.
L'estructura del Consell s'articula en un president, un vicepresident, un secretari i els vocals. En l'elecció de la procedència dels vocals s'ha buscat un equilibri entre el sector públic i el privat, així com entre l'especialització tècnica i l'experiència, tot això dins de les previsions de l'article 19 de la llei.
Les funcions del Consell són les previstes en l'article 20 de la llei i es desenrotllen en el reglament més detalladament aquelles que afecten les matèries desplegades en el reglament.
Per al funcionament ordinari i el suport al Consell, es preveu i regula una Comissió Permanent, formada pel president o la presidenta, el secretari o la secretària i set vocals.
En desplegament del títol IV de la llei, el capítol IV està dedicat a la planificació i conté la seua definició, procediment per a l'elaboració i contingut del Pla Valencià de Ciutadania Corporativa.
Es configura el pla com un instrument de planejament i programació de l'administració del Consell de caràcter plurianual, pel qual s'analitza la situació de la ciutadania corporativa en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, s'assenyalen els objectius que s'han desenrotllar en els pròxims anys, així com les mesures per a la seua consecució. Tot això amb caràcter indicatiu per al sector privat i obligatori per al públic, i amb el termini de vigència que fixe el mateix pla.
El capítol V regula la informació i el reconeixement públic de la ciutadania corporativa, que consistiran en la realització, per la Conselleria competent en matèria de ciutadania corporativa, de campanyes de publicitat institucional, amb difusió per les altres conselleries, i en l'elaboració d'un informe anual sobre el reconeixement de l'acreditació de la ciutadania corporativa.
Finalment, el capítol VI conté el desplegament normatiu del registre administratiu en matèria de ciutadania corporativa, previst en l'article 2 del mateix reglament.
El registre, la inscripció en el qual es voluntària, tindrà caràcter merament informatiu i constarà de dos seccions, una de projectes de ciutadania corporativa i una altra d'ofertes de col·laboració.
En virtut d'això, d'acord amb el que establix els articles 18.f) i 28.c) de la Llei del Consell, a proposta del conseller de Solidaritat i Ciutadania, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 24 de setembre de 2010,
DECRETE
Article únic. Aprovació del reglament
S'aprova el Reglament de la Llei 11/2009, de 20 de novembre, de la Generalitat, de Ciutadania Corporativa, el text del qual s'inserix a continuació.
Disposicions Finals
Primera. Habilitació
Queda facultat o facultada el o la titular de la conselleria competent en matèria de ciutadania corporativa per a dictar les disposicions necessàries per al compliment i desplegament d'este decret.
Segona. Entrada en vigor
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 24 de setembre de 2010
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Solidaritat i Ciutadania,
RAFAEL BLASCO CASTANY
Annex
Reglament de la Llei 11/2009, de 20 de novembre,
de la Generalitat, de Ciutadania Corporativa
Capítol preliminar
Objecte del reglament
Article 1. Objecte
El present reglament té com a objecte desplegar la Llei 11/2009, de 20 de novembre, de la Generalitat, de Ciutadania Corporativa, en aquells aspectes que la mateixa llei diferix al desplegament reglamentari, de conformitat amb allò que s'ha disposat en la seua disposició final primera.
Capítol I
Vies de col·laboració dels interessats
en la ciutadania corporativa
Article 2. Vies institucionals per a la col·laboració
1. Sense perjuí de la col·laboració que puga sorgir entre els mateixos interessats o interessades, es crea, per a la seua utilització potestativa, el Registre de Ciutadania Corporativa, dependent de la conselleria competent en matèria de ciutadania corporativa.
2. En el susdit registre les empreses i persones professionals autònomes interessades podran inscriure els projectes que estiguen realitzant o la realització dels quals consideren convenient, així com les ofertes de col·laboració en els dits projectes.
Capítol II
Certificació de l'excel·lència en la ciutadania corporativa
Article 3. La Certificació de Ciutadania Corporativa
1. La Certificació de Ciutadania Corporativa és el títol que acredita l'excel·lència en l'àmbit de la ciutadania corporativa d'una empresa o persona professional autònoma. Té un caràcter purament honorífic i no atorga cap tipus de benefici econòmic o administratiu, ni subvenció, exempció o benefici fiscal.
2. La certificació, amb la proposta prèvia del Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana, serà concedida per la conselleria corresponent segons l'àmbit competencial afectat.
3. La certificació s'obté pel compliment dels requisits que es recullen en els articles següents i per mitjà del procediment que s'hi establixen.
4. Cada empresa o persona professional autònoma que s'estime mereixedora de la certificació podrà presentar la sol·licitud corresponent per a obtenir-la en qualsevol moment.
5. En el primer trimestre de cada any s'efectuarà un reconeixement públic de totes les certificacions acreditades en l'exercici anterior, a través de publicitat institucional en els mitjans de comunicació. Per a això, es demanarà l'autorització expressa dels honrats o honrades amb la certificació.
Article 4. Sol·licitud de la certificació
1. Les empreses i persones professionals autònomes que opten a la certificació hauran de presentar, davant de la direcció general competent en matèria de ciutadania, una sol·licitud d'atorgament, acompanyada de la documentació següent:
a) Documentació que acredite el compliment de les obligacions legals establides en l'article 10.1 de la Llei 11/2009, de 20 de novembre, de la Generalitat.
b) Memòria descriptiva d'actuacions.
c) En el cas de grans empreses, els documents que establisquen el compromís ètic a què fa referència l'article 10.3 de la Llei 11/2009, citada.
2. La dita sol·licitud i documents annexos hauran d'acompanyar-se de còpia en suport informàtic.
Article 5. Documentació acreditativa del compliment de les obligacions.
1. El compliment per empresaris i persones professionals autònomes de les seues obligacions socials, fiscals, laborals i mediambientals haurà de fer-se per estos en la manera prevista en la Llei 30/2007, de 30 d'octubre, de Contractes del Sector Públic.
2. Així mateix, el compliment de les obligacions en matèria de drets humans s'acreditarà per mitjà de declaració responsable si haguera complit les normes sobre drets humans previstes en la Declaració Universal de Drets Humans, els tractats i acords internacionals sobre esta matèria subscrits per Espanya, la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, així com de no trobar-se sotmés a procediment judicial o administratiu per violació dels susdits drets.
3. En el cas de les grans empreses, estes hauran de disposar de documents que establisquen el compromís ètic de l'empresa i que responga als criteris següents:
a) Claredat: redactat en termes senzills i comprensibles.
b) Publicitat: havent de comunicar-se dins i fora de l'organització.
c) Concreció: detallant conceptes i evitant abstraccions.
d) Actualització: preveient revisions periòdiques.
e) Obligatorietat: establint mecanismes de resolució de conflictes.
Article 6. Memòria
1. La memòria, que hauran de presentar els o les sol·licitants de la certificació, constarà de:
a) Descripció de l'activitat empresarial o professional, amb reflex de les principals magnituds de la seua activitat i evolució en els últims cinc anys.
b) Descripció de les accions de ciutadania corporativa desenrotllades en els dos anys anteriors a la presentació de la sol·licitud.
c) Pla de futures accions de ciutadania corporativa.
d) Raons per les quals l'empresa o persona professional autònoma es considera mereixedora de la certificació.
2. A la memòria s'acompanyaran els documents que el sol·licitant considere necessaris per a justificar les manifestacions expressades en ella.
3. La memòria i els documents annexos hauran d'acompanyar-se de còpia en suport informàtic.
Article 7. Tramitació de les sol·licituds
1. Les sol·licituds es presentaran davant de la direcció general competent en matèria de ciutadania, que verificarà la seua correcció i l'adequació de la documentació aportada, declarant-la suficient o requerint l'interessat o interessada perquè complete la sol·licitud i documentació annexa. També podran presentar-se en els llocs previstos en l'article 38.4 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
2. La direcció general competent en matèria de ciutadania traslladarà la dita sol·licitud a la conselleria corresponent segons l'àmbit competencial afectat, amb l'objecte que emeta un informe raonat, el qual es remetrà al Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana.
3. El Consell, després de l'examen de la sol·licitud i de l'informe raonat emés, resoldrà remetre al conseller o la consellera competent proposta de concessió o de denegació de la sol·licitud de certificació. En cas d'apartar-se del criteri de l'informe raonat, ho haurà de fer motivadament.
4. Per a la formació de la seua voluntat, el Consell té la facultat de sol·licitar nova documentació, així com la compareixença de representants de l'empresa o de la persona professional autònoma sol·licitant.
5. El procediment serà resolt pel conseller o la consellera corresponent segons l'àmbit competencial afectat.
Article 8. Protocol d'avaluació
1. La direcció general competent en matèria de ciutadania procedirà a l'avaluació de sol·licituds. En primer terme es procedirà a valorar el compliment de les obligacions socials, fiscals, laborals, mediambientals i de drets humans. En cas d'incompliment de les dites obligacions, es resoldrà desestimant la sol·licitud.
2. Una vegada determinat el compliment de les obligacions recollides en l'article 10.1 de la llei, la conselleria corresponent segons l'àmbit competencial afectat continuarà amb l'avaluació, procedint a l'examen de la memòria i del compromís ètic, si és el cas, presentats junt amb la sol·licitud.
3. Una vegada finalitzada l'avaluació s'emetrà l'informe raonat sobre la sol·licitud, a què fa referència l'apartat segon de l'article anterior, que conclourà amb una valoració d'acreditada o no acreditada.
4. La valoració tindrà en compte com a mèrits per a atorgar la qualitat d'acreditada:
a) La generació d'un benefici directe per a l'entorn social de l'empresa o persona professional autònoma, ja siga en el desenrotllament d'accions concretes socials, culturals, ambientals, esportives, d'integració i anàlogues, ja siga per l'assignació de recursos econòmics o un altre tipus d'actius de l'empresa o persona professional autònoma o per la dedicació d'hores de treball del personal de l'empresa o de la persona professional autònoma.
b) Que l'acció social es dirigisca preferentment a afavorir la integració de les persones majors, dependents, amb discapacitat, immigrants o en risc d'exclusió social.
c) Que l'empresa que desenrotlle ciutadania corporativa consulte amb els treballadors i les treballadores i la comunitat a què es dirigisca l'acció social que vaja a realitzar, establint a este efecte les vies adequades de participació. Així mateix es tindrà en compte que consulte amb els proveïdors, clients i altres grups d'interés.
d) La realització d'accions de ciutadania corporativa a través del treball en xarxa.
e) L'assumpció d'un compromís efectiu de voluntariat per part de l'empresa o per la persona professional autònoma.
f) El compliment dels compromisos assumits en l'entorn de plans, programes o activitats concretes.
g) La realització de campanyes informatives de divulgació de la ciutadania corporativa, de conscienciació ciutadana en matèries socials o ambientals i de promoció dels drets humans.
h) Qualssevol altres aspectes rellevants que resulten acreditats en la sol·licitud i documentació annexa i que posen de manifest l'excel·lència en matèria de ciutadania corporativa.
5. En tot cas, la valoració i l'informe tindran en compte la grandària i activitat de l'empresa i la situació del sector de la persona professional autònoma. A estos efectes, es posaran en relació els recursos econòmics i humans de l'empresa amb la proporció d'estos compromesa amb les accions de ciutadania corporativa, així com la vinculació de l'activitat empresarial amb el sector o sectors en què es desenrotllen les dites accions.
Article 9. Duració i renovació de la certificació
1. La certificació concedida tindrà una duració de dos anys i podrà ser renovada a petició de l'empresa o persona professional autònoma, per a la qual cosa haurà d'acreditar el compliment de les obligacions establides en l'article 10.1 de la llei, de les accions desenrotllades en el període de vigència de la certificació la renovació de la qual es pretén, així com un pla d'actuació per als dos anys següents, seguint-se els tràmits dels articles anteriors.
2. Si durant la vigència de la certificació l'empresa o persona professional autònoma certificada es vera afectada per alguna transformació, fusió, divisió o altres alteracions semblants, l'empresa o persona professional autònoma resultant de l'operació haurà de sol·licitar el canvi de titularitat de la certificació a la direcció general competent en matèria de ciutadania.
Article 10. Revocació de la certificació
1. La certificació podrà ser revocada si es determina que l'empresa o persona profe-ssional autònoma acreditada ha deixat de complir amb les obligacions de l'article 10.1 de la llei o no està desplegant el pla d'actuació proposat.
2. El procediment es podrà incoar d'ofici o a instància de part, d'acord amb les previsions de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, havent de notificar-se la incoació a l'empresa o persona professional autònoma.
3. La tramitació del procediment correspondrà a la direcció general competent en matèria de ciutadania, que sol·licitarà informe raonat a la conselleria que haguera atorgat la certificació.
4. L'expedient s'elevarà al Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana perquè informe sobre la revocació de la certificació.
5. Una vegada emés l'informe pel Consell, la conselleria competent resoldrà, amb audiència prèvia de l'interessat o de la interessada, sobre la revocació de la certificació.
Article 11. Signe extern de la certificació
1. La concessió de la certificació s'acreditarà pel corresponent títol adminsitratiu que serà entregat i per la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, i implicarà el dret a utilitzar per l'empresa o persona professional autònoma el distintiu que s'establisca per orde de la conselleria competent en matèria de ciutadania.
2. El distintiu acreditatiu de l'excel·lència en la ciutadania corporativa per a empreses i persones professionals autònomes podrà ser utilitzat per estes en els seus documents corporatius i professionals, en els edificis, vehicles i productes de la seua empresa o activitat professional.
Article 12. Índex de ciutadania corporativa
1. El Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana elaborarà anualment l'índex de reconeixement de les empreses i persones professionals autònomes certificades en ciutadania corporativa, que contindrà els aspectes següents:
a) Nom de l'empresa o persona professional autònoma.
b) Sector en què desenrotlla la seua activitat.
c) Àmbit de l'acció en matèria de ciutadania corporativa.
d) Projectes de ciutadania corporativa.
e) Beneficiaris de l'acció.
f) Incidència en la societat.
2. L'índex de ciutadania corporativa serà objecte de publicació en la pàgina web de la conselleria competent en matèria de ciutadania corporativa.
Article 13. Distinció en Ciutadania Corporativa
1. Es crea la Distinció en Ciutadania Corporativa, com a distinció honorífica de reconeixement d'una acció puntual d'especial rellevància o una trajectòria exemplar en l'àmbit de la ciutadania corporativa de les empreses o persones professionals autònomes.
2. La distinció o distincions en Ciutadania Corporativa s'atorgarà anualment pel conseller o la consellera competent en ciutadania corporativa, a proposta del Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana.
Capítol III
Del Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana
Article 14. Naturalesa i finalitat del Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana
1. El Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana és un òrgan administratiu, sense personalitat jurídica, de naturalesa consultiva, adscrit a la conselleria competent en matèria de participació ciutadana, creat com a punt de trobada dels agents socials, econòmics i administratius de la Comunitat Valenciana interessats en el desenrotllament de la cultura i la pràctica de la ciutadania corporativa.
2. El Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana té com a finalitat impulsar i fomentar la cultura de la ciutadania corporativa en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, afavorint la seua pràctica en les empreses i en les persones autònomes amb l'objectiu de beneficiar la societat en general.
3. El Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana, per al desenrotllament més eficaç i operatiu de les seues funcions, comptarà amb una Comissió Permanent, en què podrà delegar les funcions que el Ple del Consell acorde.
Article 15. Funcions del Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana
Les funcions i competències del Consell són les establides en l'article 20 de la llei, i en particular:
1. Debatre sobre la ciutadania corporativa, la seua cultura, pràctica, difusió, implantació i reconeixement, així com elaborar informes, conclusions o estudis que s'elevaran al Consell i podran, si és el cas, difondre's públicament.
2. Conéixer i informar sobre les polítiques públiques en matèria de ciutadania corporativa i, en particular, sobre plans, accions, formació, acords i convenis.
3. Deliberar i, si és el cas, aprovar les propostes relatives a la concessió i renovació de les certificacions de ciutadania corporativa.
4. Deliberar i emetre, si és el cas, emetre els informes relatius a la revocació de les certificacions de ciutadania corporativa.
5. Elaborar anualment un índex de reconeixement d'aquelles empreses i persones professionals autònomes amb Certificació de Ciutadania Corporativa.
6. Informar el projecte del Pla Valencià de Ciutadania Corporativa, així com qualssevol altres plans o programes d'iniciativa pública sobre ciutadania corporativa, i els d'iniciativa privada que voluntàriament se sotmeten al dit informe.
7. Servir de punt de trobada i enllaç dels operadors i interessats o interessades en el desenrotllament de la ciutadania corporativa.
8. Assessorar el Consell en matèria de ciutadania corporativa.
9. Mediar entre operadors socials i econòmics per a la subscripció de convenis, resolució de conflictes i execució de projectes comuns.
10. Proposar al Consell l'atorgament de la Distinció en Ciutadania Corporativa.
Article 16. Composició del Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana
1. El Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana, conforme a l'article 19 de la llei, està compost pel president o la presidenta, el vicepresident o la vicepresidenta, el secretari o la secretària i els vocals.
2. El Consell serà presidit pel conseller o la consellera competent en matèria de ciutadania.
3. El vicepresident o la vicepresidenta serà designat o designada, d'entre els o les vocals, pel president o la presidenta en la sessió constitutiva del Consell.
4. El secretari o la secretària serà designat o designada, pel president o la presidenta d'entre els o les vocals representants de les conselleries en la sessió constitutiva del Consell.
5. Els o les vocals seran nomenats pel president o la presidenta del Consell amb anterioritat a la sessió constitutiva i en el següent nombre i procedència:
a) Un o una vocal en representació de cada conselleria, a proposta del seu titular, amb rang mínim de director o directora general
b) Dos vocals en representació dels membres del grup II del Comité Econòmic i So-cial, organitzacions empresarials, a propostes de l'òrgan de govern d'estes organitzacions
c) Dos vocals en representació dels membres del grup I del Comité Econòmic i Social, organitzacions sindicals, a proposta de l'òrgan de govern d'estes organitzacions.
d) Un o una vocal en representació del sector de l'economia social, a proposta del Comité Econòmic i Social.
e) Un o una vocal en representació de les associacions de consumidors i usuaris, a proposta del president o de la presidenta del Consell.
f) Un o una Vocal en representació del Consell General de Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de la Comunitat Valenciana.
g) Tres Vocals en representació de les entitats financeres que destinen major volum de recursos a obra social en la Comunitat Valenciana, a proposta dels seus òrgans de govern.
h) Dos vocals en representació de les fundacions i associacions que actuen en l'àmbit de la ciutadania corporativa, designats pel president o la presidenta del Consell.
i) Un o una vocal en representació de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, a proposta del seu president o presidenta.
j) Un o una vocal en representació de cada una de les universitats públiques i privades que tenen la seua seu en la Comunitat Valenciana, a proposta de l'òrgan de govern de cada una d'estes entitats.
k) Un o una representant del Consell Valencià del Voluntariat, designat o designada pel seu Ple.
l) Un o una vocal en representació de les associacions de veïns de la Comunitat Valenciana, a proposta de la Confederació de les Associacions de Veïns de la Comunitat Valenciana.
m) Dos vocals experts o expertes en funció de la seua experiència o coneixements, designats o designades pel president o la presidenta.
6. La designació i el nomenament dels vocals haurà d'anar acompanyat del dels seus suplents.
7. En aplicació del principi d'igualtat de tracte entre dones i hòmens, reconegut en l'article 14 de la Constitució Espanyola i en la Llei 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i hòmens, el nomenament de les persones que integren el Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana seguirà el principi de presència equilibrada de dones i hòmens.
Article 17. Constitució i duració del Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana
1. Produït el nomenament dels o les vocals, el president o la presidenta del Consell convocarà la sessió constitutiva d'este, i en ella es procedirà a declarar vàlidament constituït el Consell, es designarà el vicepresident o la vicepresidenta i el secretari o la secretària i s'abordarà l'orde del dia redactat pel president o la presidenta.
2. El mandat dels membres del Consell tindrà una duració de quatre anys.
Article 18. Funcionament del Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana
1. El Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana es reunirà en ple almenys una vegada a l'any, prèvia convocatòria del seu president o presidenta. Per a la seua vàlida constitució serà necessària la presència de la mitat més un dels seus membres.
2. Podran crear-se comissions de treball per a l'examen, debat i aprovació de les distintes matèries que el Ple considere necessari.
3. Els acords s'adoptaran per majoria simple dels membres presents.
4. En tot allò no previst expressament se seguirà el que establixen els articles 22 a 27 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 19. De la Comissió Permanent del Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana
1. La Comissió Permanent estarà presidida pel president o la presidenta o vocal en qui este delegue. El seu secretari o secretària serà el del Consell i estarà format per set vocals designats pel president o la presidenta, dels quals un màxim de quatre seran representants de les conselleries.
2. La Comissió Permanent es constituirà en la mateixa sessió que es constituïsca el Consell.
3. La Comissió cessarà en les seues funcions alhora que el Consell.
Article 20. Funcionament de la Comissió Permanent del Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana
1. La Comissió Permanent es reunirà trimestralment, prèvia convocatòria del seu president o presidenta, per a l'examen i aprovació de les qüestions que li hagen sigut delegades pel Consell.
2. Els acords es prendran per majoria simple dels presents.
3. En tot el no previst en el present Decret se seguirà el que establixen els articles 22 a 27 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 21. Funcions de la Comissió Permanent del Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana
Són funcions de la Comissió Permanent:
1. Elaborar els informes previs sobre el Pla Valencià de Ciutadania Corporativa.
2. Elaborar els informes previs sobre atorgament, renovació i revocació de certificacions.
3. Les propostes sobre atorgament de la Distinció en Ciutadania Corporativa, prevista en l'article 25 de la llei.
4. Realitzar els treballs preparatoris per a l'elaboració anual de l'índex de reconeixement d'aquelles empreses i persones professionals autònomes amb Certificació de Ciutadania Corporativa.
5. Totes les altres que li delegue el Consell.
Article 22. Funcions del president o de la presidenta
Correspon a la Presidència del Consell:
1. Ostentar la representació legal del Consell, actuant com a portaveu.
2. Acordar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries, així com la fixació de l'orde del dia.
3. Presidir les sessions i moderar el desenrotllament dels debats i suspendre'ls per causes justificades.
4. Dirimir amb el seu vot els empats de les votacions que s'efectuen en les sessions del Ple del Consell.
5. Visar les actes i certificats dels acords del Consell.
6. Assegurar el compliment de les disposicions legals i les establides en el present reglament, resolent les qüestions que suscite la seua aplicació.
7. Exercir totes aquelles funcions que siguen inherents a la seua condició de president o presidenta de l'òrgan col·legiat, així com aquelles que no estiguen expressament atribuïdes a un altre òrgan del Consell.
Article 23. Funcions del vicepresident o de la vicepresidenta
Correspon al vicepresident o a la vicepresidenta del Consell:
1. Substituir el president o a la presidenta en els casos de vacant, malaltia o absència.
2. Totes les funcions que li siguen delegades pel president o la presidenta i aquelles que el Ple li poguera encomanar.
Article 24. Funcions del secretari o de la secretària
Correspon al secretari o a la secretària:
1. La gestió dels assumptes del Consell, tant del Ple com de les comissions, i la preparació de les seues sessions.
2. Efectuar la convocatòria de les sessions, així com les oportunes notificacions i citacions als membres per orde del president o de la presidenta.
3. Assistir a les reunions amb veu i vot.
4. Rebre les sol·licituds d'informació que formulen els seus membres, així com qualsevol altra classe d'escrits dirigits al Consell o al seu president o presidenta.
5. Facilitar als membres del Consell la informació i assistència necessàries per al millor desenrotllament de les seues funcions.
6. Preparar el despatx dels assumptes, redactar i autoritzar les actes de les sessions.
7. Expedir, amb el vistiplau del president o de la presidenta, certificats dels acords adoptats.
8. Custodiar les actes i tots els documents, llibres o publicacions es consideren d'interés.
Article 25. Els o les vocals
Correspon als o les vocals :
1. Rebre amb una antelació mínima de quaranta-huit hores la convocatòria a les reunions corresponents, la qual contindrà l'orde del dia d'estes i la informació procedent sobre els temes que hi figuren.
2. Assistir a les reunions i participar en els debats, exposant la seua opinió i formulant les propostes que estimen convenients.
3. Exercir el seu dret al vot, expressar el seu sentit i els motius que el justifiquen, així com formular el seu vot particular.
4. Proposar a la Secretaria del Consell la inclusió de punts en l'orde del dia de les sessions ordinàries i formular precs i preguntes. Quan la proposta d'inclusió en l'orde del dia siga presentada per un terç dels vocals, l'assumpte s'inclourà preceptivament en aquella.
5. Sol·licitar, per mitjà d'un escrit presentat davant de la Secretaria del Consell, la convocatòria extraordinària del Ple o d'alguna de les comissions del Consell. La reunió sol·licitada haurà de ser preceptivament convocada quan la petició vaja avalada per la mitat més un dels membres del Consell.
6. Obtindre la informació necessària per a complir degudament les funcions que té assignades.
7. Totes les altres funcions que siguen inherents a la seua condició.
Capítol IV
Planificació
Article 26. Pla Valencià de Ciutadania Corporativa
1. El Pla Valencià de Ciutadania Corporativa és l'instrument de planificació i programació de l'administració del Consell de caràcter plurianual, pel qual s'analitza la situació de la ciutadania corporativa en l'àmbit de la Comunitat Valenciana i s'assenyalen els objectius que s'han de desenrotllar en els anys següents, així com les mesures per a la seua consecució.
2. El pla tindrà caràcter obligatori per al sector públic valencià i caràcter indicatiu per al sector privat. No obstant això, podran subscriure's convenis i acords amb entitats privades en virtut dels quals estes assumisquen el compliment dels objectius del pla en l'àmbit que els afecte.
3. El pla tindrà la vigència que s'hi indique.
4. Si fóra necessari modificar-lo, se seguirà el mateix procediment que per a la seua elaboració i aprovació.
Article 27. Elaboració del Pla Valencià de Ciutadania Corporativa
1. El projecte de pla serà elaborat per la conselleria competent en matèria de ciutadania en col·laboració amb la Comissió Permanent del Consell i les entitats assenyalades en l'article 23 de la llei i la resta d'entitats públiques i privades que s'estime convenient.
2. Una vegada redactat el projecte del pla i aprovat per la Comissió Permanent, es traslladarà a les conselleries per a al·legacions. Així mateix, se sotmetrà el dit projecte a la participació pública, a través de qualsevol dels instruments previstos en la Llei 11/2008, de 3 de juliol, de la Generalitat, de Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana.
3. Finalitzat el període de participació pública, es procedirà a valorar i sistematitzar les al·legacions i suggeriments formulades al projecte i s'elevarà a informe del Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana.
4. Una vegada emés informe sobre el Pla pel Consell de Ciutadania Corporativa de la Comunitat Valenciana, la conselleria competent en la matèria l'elevarà al Consell per a la seua aprovació.
Article 28. Contingut del Pla Valencià de Ciutadania Corporativa
El Pla Valencià de Ciutadania Corporativa constarà dels documents següents:
1. Memòria, en la qual es faran constar els antecedents de la ciutadania corporativa en la Comunitat Valenciana, el procés d'elaboració del pla i justificació raonada del seu contingut.
2. Diagnòstic sobre les dades de partida de la situació social, econòmica i ambiental de la Comunitat Valenciana, amb especial referència als aspectes d'igualtat, dependència, integració, accessibilitat, participació, sanitat i educació.
3. Document de difusió de la ciutadania corporativa, en el qual es farà una anàlisi sectorial del grau de coneixement de la ciutadania corporativa en la Comunitat Valenciana.
4. Document d'objectius, en el qual es presentarà una relació detallada i sistemàtica dels objectius que s'han d'aconseguir en un futur raonable en la Comunitat Valenciana.
5. Programa d'accions que s'entenen convenients o necessàries per a aconseguir els objectius.
6. Estudi econòmic financer, en el qual es reflectiran les repercussions econòmiques i financeres del pla, els possibles costos per a l'administració en el seu desenrotllament i posada en marxa, així com els mitjans de finançament previstos per a la seua implementació.
7. Resum executiu del pla: síntesi que de manera clara i sistemàtica present una visió global del pla.
Capítol V
Informació i reconeixement públic de la ciutadania corporativa
Article 29. Reconeixement de la ciutadania corporativa
1. Com a mesura de foment del desenrotllament de la ciutadania corporativa, la conselleria competent en matèria de ciutadania realitzarà campanyes de publicitat institucional relatives a la difusió del coneixement de la ciutadania corporativa i de l'acreditació de la seua excel·lència.
2. Així mateix, les restants conselleries facilitaran i fomentaran el coneixement de la ciutadania corporativa i el reconeixement de la seua excel·lència per mitjà de la difusió d'informació en els centres que en depenen.
3. La conselleria competent en matèria de ciutadania podrà subscriure, per a l'organització de cursos i seminaris en matèria de ciutadania corporativa, acords, entre altres, amb les universitats públiques i privades de la Comunitat Valenciana, amb les cambres oficials de Comerç, Indústria i Navegació, i amb les organitzacions empresarials i sindicals més representatives.
Article 30. Informe anual sobre el reconeixement i efectes de l'acreditació de la ciutadania corporativa
1. La conselleria competent en matèria de ciutadania elaborarà un informe prenent com a referència les dades contingudes en l'índex anual de ciutadania corporativa, així com els aportats voluntàriament per les empreses i persones professionals autònomes. El dit informe oferirà una visió de la ciutadania corporativa ajustada a la realitat econòmica i social en la Comunitat Valenciana.
2. L'informe serà remés al Consell, perquè en prenga coneixement, així com a les entitats i organismes que ho sol·liciten.
Article 31. Informació sobre ciutadania corporativa
1. La conselleria competent en matèria de ciutadania realitzarà periòdicament campanyes informatives dirigides al públic en general sobre la ciutadania corporativa, de la seua importància i de la seua necessària implantació en l'àmbit empresarial, a fi de fer més patent la solidaritat.
2. Sense perjuí de les campanyes de difusió i informació i de les accions formatives, la conselleria competent en matèria de ciutadania corporativa tindrà en la seua pàgina web la informació necessària per a coneixement general
Capítol VI
Registre de Ciutadania Corporativa
Article 32. Registre de Ciutadania Corporativa
1. La direcció general competent en matèria de ciutadania mantindrà un registre administratiu en matèria de ciutadania corporativa, de caràcter públic, i als efectes previstos en l'article 2 d'este decret.
2. El registre tindrà caràcter purament informatiu i constarà de les seccions següents:
a) Projectes de ciutadania corporativa que s'han de desenrotllar o que es crea convenient la seua realització per empreses i persones professionals autònomes.
b) Ofertes de col·laboració d'empreses i persones professionals autònomes per a la realització de projectes de ciutadania corporativa.
3. La inscripció en el registre serà voluntària.
Article 33. Tràmit per a la inscripció
1. La inscripció en el registre es realitzarà amb la sol·licitud prèvia dels interessats o les interessades, en el model normalitzat que s'establisca, dirigida a la direcció general competent en matèria de ciutadania corporativa, en la qual es faran constar les següents dades:
a) Dades identificatives de l'empresa o persona professional autònoma.
b) Àmbit territorial i sectorial del projecte o oferta de col·laboració que es pretenga inscriure.
c) Descripció detallada del projecte o de l'oferta de col·laboració.
2. En el termini de tres mesos, des de la recepció de la sol·licitud, la direcció general competent en matèria de ciutadania corporativa decidirà sobre la conveniència o no de la inscripció en el registre i ho comunicarà als interessats.
3. En qualsevol moment podrà sol·licitar-se la baixa voluntària en el registre.

linea
Mapa web