Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 260/1993, de 30 de desembre, del Govern Valencià, pel qual s'aprova definitivament el Pla Rector d'Ús i Gestió del Parc Natural del Penyal d'Ifac.

(DOGV núm. 2190 de 21.01.1994) Ref. Base de dades 0106/1994

DECRET 260/1993, de 30 de desembre, del Govern Valencià, pel qual s'aprova definitivament el Pla Rector d'Ús i Gestió del Parc Natural del Penyal d'Ifac. [94/0369]
El penyal d'Ifac va ser declarat parc natural pel Decret 1/1987, de 19 de gener, del Govern Valencià, a l'empara de la Llei 15/1975, de 2 de maig, d'Espais Naturals Protegits actualment derogada per la Llei 4/1989, de 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestres.
La Llei 4/1989 va disposar l'obligatòria reclassificació per part de les comunitats autònomes dels espais naturals protegits que hagen estat declarats d'acord amb la seua normativa i que es corresponguen amb les figures regulades en aquella llei, i va establir la necessitat que els òrgans gestors dels parcs elaboraren plans rectors d'ús i gestió (article 19.1).
El pla rector d'ús i gestió és el document tècnic que recull les directrius generals d'ordenació i gestió dels recursos naturals i culturals i dels usos públics del parc, per donar compliment als objectius d'índole cultural, ecològic, paisatgístic i biogenètic que van motivar la declaració de parc natural el 1987.
Per aquesta raó, d'acord amb el que disposa l'article 19 de la Llei 4/1989, de 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de la Fauna i Flora Silvestres, i l'article 40 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, a proposta del Conseller de Medi Ambient, amb la deliberació prèvia del Govern Valencià en la reunió del dia 30 de desembre de 1993,
DECRETE
Article únic
S'aprova definitivament el Pla Rector d'Us i Gestió del Parc Natural del Penyal d'Ifac, la normativa del qual es publica com a annex a aquest decret.
DISPOSICIÓ FINAL
Aquest decret vigirà des de l'endemà de la seua publicació íntegra en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 30 de desembre de 1993
El President de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Medi Ambient,
EMÈRIT BONO I MARTÍNEZ
ANNEX
Pla Rector d'Ús i Gestió del Parc Natural
del Penyal d'Ifac
CAPÍTOL I
Disposicions de caràcter general
Article primer. Naturalesa del pla rector
Aquest pla rector d'ús i gestió es redacta en compliment del que estableix l'article 19 de la Llei 4/1989, de 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestres, que deroga i substitueix l'anterior Llei d'Espais Naturals Protegits en què es va basar la declaració del penyal d'Ifac com a parc natural.
Article segon. Àmbit
L'àmbit d'aquest pla rector d'ús i gestió és la totalitat de la superfície del parc natural del penyal d'Ifac, tal com es delimita en el Decret 1/1987, de 19 de gener, del Govern Valencià, pel qual es declara l'esmentat parc natural.
Article tercer. Efectes
1. Les disposicions d'aquest pla vincularan tant l'administració com els particulars.
2. Les determinacions d'aquest pla seran d'aplicació directa en el municipi de Calp, en l'àmbit del parc natural.
3. Per raó de l'article 19.2 de la Llei 4/1989, aquest pla rector prevaldrà sobre el planejament urbanístic del municipi.
Article quart. Vigència i revisió
1. Les determinacions del pla rector d'ús i gestió vigiran des de l'endemà de la publicació de la seua aprovació definitiva en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i continuaran vigents fins que no es revise el pla, a proposta de la Conselleria de Medi Ambient, per haver canviat de manera suficient les circumstàncies o els criteris que n'han determinat l'aprovació.
2. La revisió o la modificació de les determinacions del pla rector d'ús i gestió podrà fer-se en qualsevol moment, amb els mateixos tràmits que s'han seguit per aprovar-lo.
Article cinquè. Interpretació
La interpretació dels continguts d'aquest pla rector d'ús i gestió ha de fer-se considerant el document com un tot unitari. En el supòsit que es produesquen interpretacions contradictòries entre els normes de protecció, la memòria informativa i la documentació gràfica prevaldran les primeres sobre les segones, i s'adoptarà la interpretació que supose un major grau de protecció.
Article sisè. Administració i gestió
1. L'administració i la gestió del parc natural corresponen a la Conselleria de Medi Ambient, la Junta Rectora del Parc Natural hi actuarà com a col·laboradora i assessora en la gestió.
2. En tots aquells casos en què calga que la Conselleria de Medi Ambient emeta un informe, aquest serà vinculant i haurà obtenir-se abans de l'aprovació del projecte o de l'atorgament de la llicència o l'autorització corresponent.
3. L'exercici de les funcions a què fa referència aquest article es farà sense perjudici de les competències que corresponen a l'administració de l'Estat.
Article setè. De la Junta Rectora
1. Membres de la Junta Rectora
Són membres de la Junta Rectora:
- Dos representants de l'Ajuntament de Calp.
- Un representant de la Conselleria de Medi Ambient.
- Un representant de la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports.
- Un representant de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme.
- Un representant de la Conselleria de Cultura.
- Un representant de la Conselleria d'Educació i Ciència.
- Un representant de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
- Un representant de la Conselleria d'Economia i Hisenda.
- Un representant de la Direcció General de Costes.
- Un representant de la Universitat d'Alacant.
- Un representant de les associacions de protecció de la natura.
- Un representant de la Federació Valenciana de Muntanyisme.
- El director-conservador del parc natural, qui, a més, actuarà com a secretari.
A proposta del Director General de Conservació del Medi Natural, es podrà nomenar un membre de reconegut prestigi científic que s'haja destacat per la defensa de la natura i del medi ambient.
2. Modificació de la Junta Rectora
El Conseller de Medi Ambient podrà modificar la composició de la Junta Rectora quan siga necessari per a un millor funcionament o representativitat.
3. El President de la Junta Rectora
El Conseller de Medi Ambient nomenarà el president entre els membres de la Junta Rectora, a proposta de la Direcció General de Conservació del Medi Natural.
4. Funcions de la Junta Rectora
a) Emetre informe de manera preceptiva sobre els diversos plans, normes i projectes que afecten l'àmbit territorial del parc.
b) Promoure i fomentar actuacions per a la regeneració, l'estudi, la divulgació i l'aprofitament ordenat del parc.
c) Proposar als òrgans de l'administració competent totes les mesures que considere convenients per al millor compliment dels objectius del pla rector d'ús i gestió.
d) Emetre informe sobre tots els aspectes relatius al parc que li sol·licite l'òrgan gestor i administrador del parc.
e) Emetre informe sobre la memòria anual d'activitats i resultats.
f) Qualsevol altra que amb caràcter general la legislació li atribuesca.
Article vuitè. El Director-conservador
1. Per a facilitar l'administració i la gestió del parc, la Conselleria de Medi Ambient en designarà un Director-conservador. El nomenament recaurà en un tècnic amb titulació universitària superior.
2. Funcions del Director-conservador
a) Coordinar, executar i supervisar el compliment de les normes i reglamentacions del parc, d'acord amb les instruccions de l'òrgan administrador i gestor i de la Junta Rectora.
b) Elaborar les propostes del pla d'actuacions i del pressupost anual, i també les memòries anuals d'activitats i resultats.
c) Executar els pressupostos del parc.
d) Proposar sancions a l'òrgan competent en cada cas, d'acord amb el Codi Penal, la Llei 4/1989, de 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestres, i la legislació sectorial aplicable.
e) Actuar com a secretari de la Junta Rectora.
f) Totes les recollides en aquesta normativa i aquelles altres que li atribuesca l'òrgan gestor i administrador del parc.
CAPÍTOL II
Normes generals de regulació d'usos i activitats
Secció primera
Normes sobre la protecció de recuros del domini públic
Article novè. Protecció dels recursos hidrològics
1. Protecció de fonts
Les fonts que hi ha dins l'àmbit del parc natural es consideren elements d'interès que cal protegir. Es rehabilitaran i s'adequaran tenint-ne en compte la localització.
Queda prohibida qualsevol acció que puga alterar-ne el cabal i la qualitat de les aigües, com també l'entorn.
2. Protecció d'aljubs
Els aljubs que hi ha dins del parc natural i les canalitzacions d'aquests es consideren elements d'interès que cal protegir. S'hauran de rehabilitar i restaurar, quan calga, perquè pugen servir per a les funcions perquè van ser creats.
Es prohibeix qualsevol tipus de restes o residus, tant als aljubs com en les conduccions, i desviar-ne les aigües.
Article deu. Protecció del sòl
Amb caràcter general, es prohibeix qualsevol activitat que puga suposar la modificació de l'estructura dels horitzons del sòl, en particular els moviments de terres.
La regeneració de sòls per aturar l'erosió causada per l'aigua formant xaragalls o per qualsevol altra raó, es farà amb materials del mateix origen que els perduts, i hi serà preceptiu un informe que en justifique la idoneïtat.
Article onze. Protecció de la vegetació
1. Maneig de la vegetació
Amb caràcter general, es prohibeix la tala i la recol·lecció d'espècies vegetals i de parts d'aquestes. S'inclouen també dins d'aquest apartat els fongs i líquens.
Es prohibeix la introducció d'espècies, subespècies, races o varietats al·lòctones en l'àmbit del parc natural.
En el parc natural es vetllarà especialment per la protecció de la vegetació autòctona, s'hi promouran activitats i projectes a fi de regenerar, recuperar i mantenir les comunitats vegetals característiques. Per a la regeneració s'usarà material vegetal de la zona, i s'evitarà la introducció d'espècies al·lòctones.
2. Lluita contra plagues
Per a la utilització de productes fitosanitaris i zoosanitaris caldrà elaborar un informe previ d'idoneïtat que en justifique la utilització, on s'indiquen les zones d'actuació i els terminis, el qual haurà de ser aprovat per la Conselleria de Medi Ambient.
Article dotze. Protecció de la fauna
Amb caràcter general, es prohibeixen les activitats que puguen suposar un deteriorament o un impacte negatiu sobre la fauna silvestre, com ara la destrucció de nius i caus, incloent-hi la captura i la manipulació de larves, cries, ous i animals adults, com també les molèsties sobre les seues necessitats biològiques, especialment pel que fa a la reproducció.
Queda prohibida la introducció d'espècies animals al·lòctones en l'àmbit del parc natural. La introducció o reintroducció d'espècies o el control de poblacions requerirà l'autorització dels òrgans administradors i gestors del parc, basant-se en informes o estudis previs que ho justifiquen.
Article tretze. Protecció del paisatge
1. Senyalitzacions
Es prohibeix en l'àmbit del parc natural la instal·lació de qualsevol tipus de cartells o un altre tipus de senyals, siguen amb fins publicitaris o no. Sols s'hi admetran els indicadors de caràcter institucional que es consideren necessaris per a fins educatius i de gestió del parc.
2. Abocaments
Es prohibeix l'abocament de qualsevol tipus de residus en tot l'àmbit del parc natural.
Article catorze. Protecció del patrimoni històric artístic i arqueològic
Tots els llocs d'interès arqueològic, històric o paleontològic hauran de ser especialment protegits a fi de garantir-ne la integritat i conservació.
Qualsevol activitat que s'haja de fer dins d'aquestes zones, com també les excavacions de nova localització, haurà d'estar emparada per un programa o projecte subscrit per un facultatiu competent, i haurà de tenir l'informe previ de la Junta Rectora abans d'obtenir l'autorització dels òrgans administradors i gestors del parc, i també l'autorització que per raó de la legislació del patrimoni històric correspon a la Direcció General de Patrimoni Artístic de la Conselleria de Cultura.
Article quinze. Protecció del litoral
La façana marítima del parc natural queda subjecta a les determinacions recollides en la Llei de Costes i el seu reglament.
Qualsevol actuació que es faça en el domini públic marítimo-terreste dependrà de l'autorització de l'organisme competent de l'administració de l'Estat.
Tota actuació en aquest domini serà sotmesa a la declaració prèvia d'impacte ambiental.
Secció segona
Regulació d'activitats
Article setze. Infrastructures, camins i edificacions
1. Infrastructures
Amb caràcter general, es prohibeix la realització d'obres d'infrastructura de qualsevol tipus, com ara la instal·lació de la línia elèctrica o telefònica o d'antenes de telecomunicacions i l'ampliació de les ja existents.
2. Camins
Amb caràcter general, es prohibeix la realització de camins diferents dels ja existents.
Quan calga restaurar algun camí, es tindran en consideració l'estructura del sòl, els ribassos i la vegetació circumdant, i hi serà preceptiu un informe que justifique l'actuació, el qual haurà de ser aprovat per la Conselleria de Medi Ambient.
3. Edificacions
No es permetrà la creació de noves instal·lacions o edificacions fora de les ja existents, vinculades directament al funcionament i la gestió del parc.
Les instal·lacions no vinculades a la gestió del parc queden fora de l'ordenació i hauran de ser demolides.
Article disset. Activitats extractives i mineres
Queden totalment prohibides aquestes activitats en l'àmbit del parc natural.
Article divuit. Activitats agràries
Es consideren agràries o agro-pecuàries les activitat directament relacionades amb els recursos vegetals del sòl, i la cria, la reproducció i l'aprofitament d'espècies animals.
Es prohibeixen totes aquestes activitats en l'àmbit del parc natural, inclosos els aprofitaments apícoles.
Article dinou. Activitats cinegètiques
Queden totalment prohibides aquestes activitats en l'àmbit del parc natural.
Article vint. Activitat piscícola
La pesca esportiva s'haura de sotmetre als límits que impose la normativa sectorial d'aplicació i la d'accés regulada en el pla rector.
Article vint-i-u. Activitats industrials i comercials
Per considerar-les incompatibles amb els objectius del parc natural, es prohibeixen les instal·lacions industrials i comercials de qualsevol tipus, amb la sola excepció del bar-cafeteria del centre d'informació, dins dels objectius d'aquest pla rector d'ús i gestió.
Les begudes es donaran en envasos retornables, i no s'hi podrà oferir servei de restauració. L'horari serà exclusivament diürn. Podrà vendre el material de divulgació de coneixement de la natura i educació ambiental que decidesca l'administració del parc.
Article vint-i-dos. Activitats turístiques i recreatives
1. Acampada
Es prohibeixen totalment, en tot l'àmbit del parc, els campaments de turisme, les zones d'acampada o similar, incloses les caravanes, i també l'acampada lliure o la no autoritzada expressament pels òrgans gestors del parc. Aquesta autorització únicament es podrà concedir per motius d'investigació científica.
2. Circulació rodada
Amb caràcter general, es prohibeix l'ús de vehicles de motor dins del parc, llevat dels necessaris per a l'atenció dels serveis del parc i els expressament autoritzats.
Les bicicletes podran accedir pel vial d'entrada fins a l'aparcament del centre d'informació, també podran circular pel camí dels illots. Fora d'aquestes zones autoritzades, no es permetrà la circulació de cap tipus de vehicle.
3. Esports aeris
Es prohibeixen els vols en ala delta i ala de pendent. També està prohibit el vol de milotxes, globus i la pràctica de l'aeromodelisme.
4. Activitats multitudinàries
Es prohibeixen les activitats multitudinàries, siguen esportives o no.
5. Altres activitats
No es podrà fer foc ni encendre artefactes pirotècnics de cap tipus.
Les pràctiques de tir d'armes de foc o de tir amb l'arc estan prohibides.
També es prohibeix l'ús d'aparells de so a volum alt.
6. Activitats recreatives permeses
Es consideren compatibles amb el parc natural les activitats següents:
- Passeig i senderisme dins dels límits marcats per aquest pla rector.
- L'escalada, amb les limitacions establertes
- La pesca esportiva des de les riberes del parc, d'acord amb el que disposa l'article 20
- El bany i les immersions, accedint-hi des de les riberes del parc.
Qualsevol altra activitat, siga recreativa, esportiva o d'un altre tipus, no recollida en aquesta normativa, necessitarà per a poder ser practicada un permís exprés dels òrgans gestors del parc.
Article vint-i-tres. Escalada
1. Condicions generals
S'autoritza la pràctica de l'escalada en les condicions en què fins ara s'ha exercit de manera "tradicional", llevat de l'àrea sense usos recreatius.
S'hi admet la pràctica de l'escalada en itineraris que discorren per àrees d'ús restringit: itineraris SD 7, NF 2 i NG 1-10.
2. Obertura de nous itineraris
Es prohibeix l'obertura de nous itineraris d'escalada.
3. Reequipament d'itineraris
Les operacions de reequipament sistemàtic d'itineraris requerirà l'obtenció de l'autorització prèvia del director-conservador. A la sol·licitud haurà d'adjuntar-se un projecte que detalle els itineraris o les parts d'aquests (punts de reunió i llargs), les tècniques i els mitjans que s'usaran, els equipaments que s'han d'instal·lar, l'època de l'any i qualsevol altre detall que en facilite l'avaluació.
No s'entén per reequipament sistemàtic la col·locació o la substitució d'assegurances derivades del mateix desenvolupament de l'escalada.
4. Instal·lacions de descens
No s'hi autoritza la col·locació d'instal·lacions fixes de descens, llevat de motius de rescat o accidents.
5. Actes singulars
Es prohibeixen les exhibicions i concentracions.
La realització de cursos es condiciona a l'obtenció de l'autorització prèvia dels òrgans gestors i administradors del parc, sense perjudici del que estableix l'article 22. A la sol·licitud caldrà adjuntar un projecte que especifique les característiques de l'acte o dels actes que s'han de fer; el nombre de participants en l'escalada, i les activitats annexes, els itineraris, les tècniques i els mitjans que s'usaran, els equipaments que s'instal·laran, l'època de l'any, les entitats organitzadores, les persones responsables, i qualsevol altre detall que en facilite l'avaluació.
6. Restriccions de l'escalada
El director-conservador podrà restringir l'escalada totalment o temporalment per raons de conservació o restauració dels ecosistemes.
Sección tercera
Regulació de la investigació científica
Article vint-i-quatre. Autoritzacions
1. Tot projecte d'investigació que es faça en el parc haurà de ser autoritzat pel director-conservador. En el cas d'investigacions arqueològiques, les activitats hauran de ser, també, autoritzades per la Direcció General de Patrimoni Artístic de la Conselleria de Cultura.
2. Per a sol·licitar l'autorització corresponent, el promotor haurà de lliurar una memòria en què es detallen els objectius, la metodologia, el pla de treball i la llista del personal que intervé en l'estudi. Aquesta memòria haurà d'anar acompanyada d'un resum del finançament dels treballs, del currículum del director del projecte i de qualsevol altra informació que facilite l'avaluació de l'estudi.
Article vint-i-cinc. Seguiment
1. Per al seguiment dels estudis, la Conselleria de Medi Ambient podrà sol·licitar avaluacions periòdiques de l'estat de la investigació i del grau de compliment de les previsions inicials.
2. Els investigadors, una vegada conclosos els treballs, hauran de lliurar una còpia de l'informe definitiu a la Conselleria de Medi Ambient. Aquests treballs d'investigació formaran part del fons documental i bibliogràfic del parc.
CAPÍTOL III
Normes d'ús públic
Article vint-i-sis. Règim de visites
1. Nombre de visitants
El nombre màxim de visitants diaris, en l'horari dels serveis del parc, haurà de ser regulat pels òrgans gestors i administradors del parc. En principi, s'estableix un límit de 300 passejants diaris. S'exclouen d'aquesta restricció l'accés al camí dels illots, el centre de recepció i l'àrea d'acollida d'aquest. El nombre d'escaladors es regularà, si escau, per vies o sectors d'escalada.
El director-conservador podrà restringir les visites en cas necessari per motius de conservació o restauració d'ecosistemes.
2. Programa de visites
S'establirà un programa de visites per als grups organitzats, que preveja un nombre màxim de visitants, les èpoques i les zones que poden visitar, recomanacions per a l'aprofitament òptim de la visita i regule el comportament dels visitants, com també altres aspectes que es consideren d'interès.
3. Normes de visita
El règim de visites, inclosos els visitants no organitzats, s'haurà d'adaptar a les normes següents:
a) Els visitants, en el cas de grups organitzats, hauran d'anar acompanyats d'un guarda o monitor autoritzat per la Conselleria de Medi Ambient.
b) Els visitants no hauran de molestar, destruir ni recol·lectar cap espècie, sia animal o vegetal.
c) Els visitants hauran de respectar els senyals, els itineraris i les zones d'accés prohibit. No podran eixir de les sendes ni agafar dreceres, en especial no han de baixar pel penyalar.
d) Les observacions i les fotografies, les hauran de fer des dels llocs d'observació o sense eixir dels itineraris.
e) Es prohibeix portar animals domèstics solts.
f) Es prohibeix encendre foc.
g) Es prohibeix tirar papers, plàstics, llaunes i qualsevol altra deixalla.
h) Es prohibeix fer cap tipus de senyal o fer pintades en el parc.
El programa de visites podrà delimitar puntualment sectors del territori on es controle amb caràcter transitori la permanència i el trànsit de persones amb vista a la protecció d'ecosistemes.
CAPÍTOL IV
Normes particulars
Secció primera
Conceptes generals
Article vint-i-set. Zonificació
El parc natural té unes característiques orogràfiques que fan difícil l'accés a zones del parc on no hi ha camins. A algunes terrasses i zones inaccessibles sols arriben els escaladors, però una vegada coronada l'escalada, descendeixen per la senda habitual d'accés al cim.
Aquestes característiques del parc fan que la zonificació s'haja de fer en l'ús dels camins i dels murs d'escalada, en els termes següents:
- Zona de reserva
- Zona d'ús públic
El croquis de l'esmentada zonificació s'acompanya com a annex.
Article vint-i-vuit. Interpretació
En tot el que no regulen aquestes normes particulars serà d'aplicació subsidiària el que disposen les normes generals de regulació d'usos i activitats.
Article vint-i-nou. Regulació d'usos
Cadascuna de les zones definides consta d'un règim d'ús del sòl regulat en aquest pla d'acord amb els fins i objectius que té. Amb aquest fi, s'estableixen dues categories d'ús atenent les característiques de cada zona.
1. Usos compatibles
Són aquells de caràcter naturalístic o recreatiu que no suposen una utilització excessiva del sòl o un risc de degradació del medi, que no afecten la conservació dels ecosistemes i faciliten el coneixement de la natura.
2. Usos prohibits
Són aquells que comporten un alteració i degradació del medi o dificulten les tasques de conservació, protecció o destorben el desenvolupament dels usos compatibles.
Secció segona
Zona de reserva
Article trenta. Definició i localització
Es tracta d'una àrea amb uns valors ecològics i paisatgístics inalterats que, atesa la gran afluència de visitants al parc i les reduïdes dimensions d'aquest, cal preservar de l'accés de les visites.
Aquesta zona està constituïda pel vessant nord des de la cala nord cap a l'est, per sota del camí que a l'eixida del túnel va fins el cim a l'altura de la bifurcació del camí del mirador de la torre; el vessant sud va des de l'antiga pedrera cap a l'est, que s'uneix al vessant nord a l'altura de la bifurcació anterior; i tot el mur nord.
Article trenta-u. Usos compatibles
Seran tots aquells que tinguen per finalitat una major i més efectiva protecció dels valors naturals, i també aquells altres avalats per plans o programes científics d'estudi i conservació de la natura. I, en concret:
a) En el camí del mirador: el passeig de les persones, llevat d'èpoques de reproducció i cria (mesos d'abril, maig i juny), tret que per motius de protecció el director-conservador restringesca el pas després de l'informe previ de la Junta Rectora.
b) En el mur sud: l'escalada en les vies existents, sempre que es comunique a la direcció del parc la intenció de fer alguna de les vies.
c) En el mur nord-nord-oest: l'escalada en les vies existents, llevat d'èpoques de reproducció i cria (mesos d'abril, maig i juny).
El director-conservador podrà restringir l'escalada per motius de protecció d'hàbitats o d'espècies.
Article trenta-dos. Usos prohibits
Tots aquells que comporten una alteració i degradació del medi o impedesquen el desenvolupament dels usos naturals. No s'hi permetrà l'accés lliure de visites, llevat del que especifica l'article anterior.
Tots els usos no especificats en els compatibles. I, en concret:
- En el camí del mirador, l'accés lliure durant els mesos d'abril, maig i juny.
- En el mur nord-nord-oest, no s'hi permetrà l'escalada durant els mesos d'abril, maig i juny a causa de la cria del falcó pelegrí.
Secció tercera
Zona d'ús públic
Article trenta-tres. Definició i localització
Són les àrees que recorren la resta de les sendes del parc natural; en concret, el vial d'accés al parc fins al centre d'informació; la senda que ix del centre d'informació, travessa el túnel i arriba fins al cim; el camí dels illots que des del port envolta el parc per la cara sud fins arribar a l'antiga pedrera; la senda que ix d'aquesta última per la base del mur i s'utilitza per a accedir a les vies d'escalada i arriba fins al centre d'informació; la senda de la cara nord que porta a les cales en la base del penya-segat margós, i la senda que envolta la plana nord on s'assentà l'antic hotel, incloent-hi la senda que porta a la font.
S'hi inclou també la zona de serveis, que és l'àrea reservada per a la situació de les dotacions públiques i els serveis del parc natural: el centre d'informació, el centre de recepció-aula de la natura, la cafeteria i l'àrea d'acollida.
Article trenta-quatre. Usos compatibles
El lliure pas de persones i animals domèstics subjectes. L'accés de bicicletes pel vial d'accés al parc fins a l'aparcament i en el camí dels illots.
Tots els encaminats a la interpretació, educació ambiental i el gaudi de la natura.
En l'àrea d'acollida, explanades on accedeixen els visitants des del camí principal, podran aparcar bicicletes, els vehicles de serveis i els expressament autoritzats a accedir al parc.
La utilització dels camins assenyalats com a {REF destinats a l'ús} en el plànol d'ordenació de camins.
Article trenta-cinc. Usos prohibits
L'accés de vehicles de motor, llevat d'aquells que són per als serveis del parc o els expressament autoritzats. L'accés de bicicletes a les zones que no estan permeses específicament.
La utilització de camins assenyalats com a {REF eliminats} i els d'{_F fas restringit} en el plànol d'ordenació de camins, sense autorització.
CAPÍTOL V
Normes de règim jurídic
Article trenta-sis. Actes subjectes a autorització
Per a la realització de qualsevol actuació que requeresca autorització de les establertes en aquest pla rector d'ús i gestió, s'haurà de comptar amb l'autorització o, si escau, l'informe dels òrgans gestors i administradors del parc.
Article trenta-set. Règim i procediment
La sol·licitud d'autorització o informe s'haurà de presentar directament davant la Conselleria de Medi Ambient.
La denegació de l'autorització o l'informe desfavorable impediran al realització de l'activitat de què es tracte; l'obtenció, però, no eximeix ni prejutja el compliment de les normatives sectorials que siguen d'aplicació.
Article trenta-vuit. Infraccions i sancions
La vulneració de les disposicions d'aquest pla rector d'ús i gestió se sancionarà d'acord amb el que disposen la Llei 4/1989, de 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestres, i la resta de legislació sectorial que siga aplicable, sense perjudici del que disposa el Codi Penal.

linea
Mapa web