Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE de 9 d'agost de 2007, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es desplega el Decret 12/2007, de 26 de gener, del Consell, pel qual es regula el dret a la segona opinió mèdica en l'àmbit del sistema sanitari públic valencià. [2007/10846]

(DOGV núm. 5593 de 06.09.2007) Ref. Base de dades 011353/2007

ORDE de 9 d'agost de 2007, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es desplega el Decret 12/2007, de 26 de gener, del Consell, pel qual es regula el dret a la segona opinió mèdica en l'àmbit del sistema sanitari públic valencià. [2007/10846]
La Llei 1/2003, de 28 de gener, de la Generalitat, de Drets i Informació al Pacient de la Comunitat Valenciana, en l'article 16 reconeix a tot pacient de la Comunitat Valenciana el dret a una segona opinió mèdica dins del sistema sanitari públic, quan les circumstàncies de la seua malaltia li exigisquen prendre una decisió difícil.
El dret a la segona opinió mèdica reconegut en l'esmentada llei, ha sigut desplegat pel Decret 12/2007, de 26 de gener, del Consell, pel qual es regula el dret a la segona opinió mèdica en l'àmbit sanitari públic valencià, amb l'objecte de garantir que tot pacient de la Comunitat Valenciana, en els supòsits que preveu el decret, tinga l'oportunitat de participar de manera activa en les decisions referents a la seua salut.
La garantia de l'exercici d'este dret per part del ciutadà obliga a l'establiment d'un procediment que permeta accedir a este dret amb les garanties degudes.
La present orde té com a finalitat el desplegament reglamentari que garantisca l'efectivitat de l'exercici del dret establit en l'esmentat Decret.
Per tot això, fent ús de l'habilitació conferida per la Disposició Transitòria Única del Decret 12/2007, de 26 de gener, i fent ús de les facultats atribuïdes per l'article 28 e) de la Llei del Consell
ORDENE
Article 1.Objecte
La present orde té com a objecte desplegar el Decret 12/2007, de 26 de gener, del Consell, pel qual es regula l'exercici del dret a una segona opinió mèdica dins del Sistema Sanitari Públic Valencià.
Article 2. Sol·licitud de la segona opinió mèdica
1. La segona opinió mèdica es formalitza per mitjà de l'ompliment del model de sol·licitud, que figura com a annex I d'esta orde.
2. El model de sol·licitud, que consta d'original i dos còpies, estarà disponible en tots els Servicis d'Atenció i Informació al Pacient (SAIP) del sistema sanitari públic valencià.
Així mateix, la sol·licitud també pot obtindre's en la pàgina web de la Generalitat.
3. La sol·licitud de segona opinió ha d'anar firmada i acompanyada de la documentació següent:
a) Fotocòpia compulsada del document nacional d'identitat, passaport o targeta de residència i de la targeta SIP del pacient. Quan el pacient siga menor emancipat, una fotocòpia compulsada del document judicial d'emancipació.
b) Quan el sol·licitant no siga el pacient, ha d'acreditar la seua representativitat i acompanyar una fotocòpia compulsada del seu document nacional d'identitat, així com del del pacient. També ha d'adjuntar-se una fotocòpia compulsada de la targeta SIP del pacient.
c) Informe mèdic de la patologia per a la qual se sol·licita la segona opinió mèdica
Article 3. Procediment
1. Les sol·licituds de segona opinió mèdica seran presentades i tramitades en els Servicis d'Atenció i Informació al Pacient (SAIP) de l'hospital on s'ha fet el diagnòstic o proposta de tractament.
2. El SAIP remetrà tota la documentació aportada pel pacient al director mèdic de l'hospital.
3. El director mèdic de l'hospital demanarà l'informe i les proves diagnòstiques del pacient, que consten en la història clínica, utilitzades en el diagnòstic o proposta de tractament objecte de sol·licitud de la segona opinió mèdica.
4. En el cas que es comprove que la sol·licitud de segona opinió mèdica s'enquadra en els supòsits previstos en l'article 5 del Decret 12/2007, de 26 de gener, el director mèdic de l'hospital remetrà en el termini màxim de 9 dies naturals a comptar de l'entrada de la sol·licitud en el SAIP, la documentació a què fan referència els punts anteriors al director mèdic de l'hospital on es troba el servici sol·licitat per a emetre la segona opinió mèdica.
5. El director mèdic de l'hospital on es troba el servici que ha emés la segona opinió mèdica ha d'enviar al pacient l'informe emés en el termini màxim d'un mes a comptar de la data en què va tindre entrada la sol·licitud en l'hospital d'origen, i n'ha d'adjuntar una còpia al director mèdic de tal hospital.
6. A fi d'evitar desplaçaments al pacient, l'informe de segona opinió mèdica s'ha de fonamentar, prioritàriament, en les proves fetes al pacient pel facultatiu especialista d'origen.
7. En els casos en què, excepcionalment i degudament justificat, calguera fer alguna prova o exploració complementària, el servici d'admissió del centre a què pertanga el servici que haja d'emetre la segona opinió mèdica proporcionarà al pacient l'accés a dita prova o exploració, i li comunicarà el dia i l'hora de la cita. El còmput del termini màxim per a emetre l'informe quedarà en suspens fins que no es resolguen les proves o exploracions complementàries.
8. Les despeses derivades del supòsit a què fa referència el punt anterior aniran a càrrec del departament de l'Agència Valenciana de Salut que les sol·licite.
Article 4. Equips de metges experts
1. El nomenament dels equips de metges experts de prestigi reconegut tindrà una vigència de 4 anys, i estaran integrats per un equip, almenys, de tres especialistes, excepte casos excepcionals, que pertanyeran a un mateix servici hospitalari. Estos equips seran proposats per les respectives societats científiques i nomenats pel director gerent de l'Agència Valenciana de Salut
2. Als professionals que integren l'equip d'experts els serà reconeguda esta labor de la forma que reglamentàriament s'establisca.
3. La llista d'equips de metges experts estarà a disposició de les persones interessades en els Servicis d'Atenció i Informació al Pacient (SAIP)
4. En el supòsit en què existisca discrepància en el diagnòstic i/o proposta de tractament, s'analitzarà, estudiarà i discutirà en el si de l'equip d'experts, integrat pel facultatiu que va emetre el primer diagnòstic i/o proposta de tractament i l'equip designat per a emetre la segona opinió perquè, de manera col·legiada, s'emeta l'informe corresponent que haurà de facilitar-se al sol·licitant de la segona opinió mèdica.
Article 5. Contingut de l'informe de segona opinió mèdica
L'informe de segona opinió contindrà una valoració argumentada i inclourà una conclusió final, en termes comprensibles per al pacient.
Article 6. Declaració d'extinció del procediment
1. Es declararà l'extinció del procediment de tramitació de la sol·licitud de segona opinió mèdica quan, amb anterioritat a l'emissió del corresponent informe, es produïsca alguna de les circumstàncies següents que n'impedisquen la continuació:
a) Que s'haja produït un canvi substancial en la situació clínica del pacient que va motivar la sol·licitud de segona opinió mèdica.
b) Que la situació clínica del pacient haja requerit una actuació immediata, de tal manera que deixe sense fonament la utilitat de l'informe de segona opinió consegüent a la dita petició.
c) Que, informat el pacient de la necessitat de practicar-li noves proves o exploracions, considerades pels facultatius del servici de segona opinió mèdica com imprescindibles per a portar a efecte la valoració del cas, el pacient no hi donara la seua conformitat.
d) Que es produïsca la renúncia expressa del pacient a la tramitació de la seua sol·licitud de segona opinió mèdica, o si és el cas, del sol·licitant.
e) Que s'haja produït la defunció del pacient.
2. En estos casos, la resolució declararà acabat el procediment amb indicació de la circumstància que s'haja produït.
DISPOSICIÓ FINAL ÚNICA. ENTRADA EN VIGOR
La present orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 9 d'agost de 2007
El conseller de Sanitat,
MANUEL CERVERA TAULET

linea
Mapa web