Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 193/2013, de 20 de desembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació. [2013/12296]

(DOGV núm. 7178 de 23.12.2013) Ref. Base de dades 011605/2013

DECRET 193/2013, de 20 de desembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació. [2013/12296]
PREÀMBUL

Amb vista a adoptar les mesures organitzatives adequades per a desenrotllar les previsions del Decret 19/2012, de 7 de desembre, del president de la Generalitat, i del Decret 179/2012, de 14 de desembre, del Consell, pel qual s’establix l’estructura organitzativa bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, per mitjà del Decret 188/2012, de 21 de desembre, del Consell, es va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, posteriorment modificat pel Decret 19/2013, de 25 de gener, del Consell, i corregit per mitjà de la correcció d’errors publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana número 6962, d’11 de febrer de 2013.
Així doncs, raons de legalitat, especialitat, eficàcia i economia en la gestió pública justifiquen l’oportunitat de modificar el Decret 188/2012, de 21 de desembre. En concret, es reordena l’estructura del nivell administratiu dependent de la Direcció General d’Economia, la Direcció General de Comerç i Consum, la Direcció General d’Indústria i la Direcció General de Treball, Cooperativisme i Economia Social.

Finalment, s’afig un apartat a la disposició addicional que atribuïx les funcions a l’INVASSAT, per a conferir-ne la direcció a qui exercisca la titularitat de la direcció general amb competències en matèria treball, atenent raons d’eficàcia i economia en la gestió i considerant que la finalitat de promoció de la seguretat i salut laborals que competix a l’Institut queda igualment garantida.
Per a aconseguir una major claredat expositiva, i considerant les modificacions i correccions que s’han efectuat del Decret 188/2012, de 21 de desembre, es considera oportú expedir i publicar un nou text de la norma que substituïsca l’anterior i integre tots els canvis escaiguts fins a la data.
Per tot això, de conformitat amb el que establixen els articles 28, lletra f), i 64 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, a proposta del conseller d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 20 de desembre de 2013,

DECRETE

TÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Competències de la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació
La Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació és el departament del Consell a què correspon l’exercici de les competències en matèria d’economia; foment de l’ocupació i de l’economia social; formació professional per a l’ocupació; intermediació en el mercat laboral; indústria, energia, turisme, comerç interior i exterior; fires sectorials i activitats promocionals; artesania, consum i investigació, i innovació tecnològica, i que exercix les competències que legalment té atribuïdes a estos efectes.
Sota la superior autoritat de la persona titular del departament, la Conselleria d’Economia, Indústria Turisme i Ocupació dirigix, impulsa i executa l’acció política i administrativa en les matèries de la seua competència.

Article 2. Òrgans superiors i centres directius
1. Sota l’autoritat de la persona titular del departament, la Conselleria d’Economia, Indústria Turisme i Ocupació s’estructura en els següents òrgans superiors i centres directius:
a) Secretaria Autonòmica d’Economia i Ocupació.
b) Secretaria Autonòmica d’Indústria i Energia.
c) Secretaria Autonòmica de Turisme i Comerç.
d) Subsecretaria.
e) Direcció General d’Economia.
f) Direcció General de Treball, Cooperativisme i Economia Social.

g) Direcció General d’Indústria.
h) Direcció General d’Energia.
i) Direcció General de Turisme.
j) Direcció General d’Internacionalització.
k) Direcció General de Comerç i Consum.
2. Adscrit a la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, s’enquadra, per mitjà de la persona titular de la conselleria a qui correspondrà la direcció estratègica, l’avaluació i el control dels resultats de la seua activitat, l’entitat de dret públic Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE). Així mateix, mitjançant la Secretaria Autonòmica d’Economia i Ocupació s’enquadra l’organisme Servici Valencià d’Ocupació i Formació (SERVEF) i l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT). Finalment, per mitjà de la Secretaria Autonòmica de Turisme i Comerç s’enquadra l’Agència Valenciana del Turisme (AVT).
3. Així mateix, correspon a la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació la tutela de la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana.
4. Per raó de l’àmbit territorial en què s’exercixen les atribucions, els òrgans de la conselleria es classifiquen en Servicis Centrals i servicis perifèrics.

Article 3. Nivell administratiu
El nivell administratiu està constituït per totes les unitats d’esta naturalesa dependents directament dels òrgans superiors i del nivell directiu del departament.

TÍTOL II
Estructura i funcions dels òrgans superiors, directius i servicis centrals de la Conselleria

CAPÍTOL I
Titular de la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació

Article 4. Atribucions de la persona titular de la Conselleria
La persona titular de la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació és l’òrgan jeràrquic superior del departament, i exercix totes les atribucions conferides per la Llei del Consell, així com qualsevol altra que li atorgue l’ordenament jurídic en l’àmbit competencial assignat a l’esmentada Conselleria.
La persona titular de la Conselleria, sota la superior autoritat del Consell, assumix la representació orgànica de la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació davant de qualsevol classe d’institucions públiques i privades.

Article 5. Substitucions
1. En els casos d’absència o de malaltia del titular del departament, serà aplicable el que disposa l’article 12.1.i de la Llei del Consell.

2. Fins que es resolga la substitució, les funcions d’aquell com a titular del departament seran exercides temporalment pels titulars de les secretaries autonòmiques, excepte les que li corresponen com a membre del Consell, seguint l’orde de prelació previst en l’article 2 d’este decret.
3. L’orde esmentat serà aplicable, així mateix, en els cas de substitució, per a les secretaries autonòmiques, la Subsecretaria i les direccions generals.
4. El que establixen els paràgrafs anteriors s’entén sense perjuí del que, si és el cas, dispose el conseller mitjançant una resolució.

Article 6. Gabinet
El Gabinet de la persona titular de la Conselleria és la unitat de suport, assessorament i assistència immediata al titular del departament, de qui depén directament.
El Gabinet de la persona titular de la Conselleria té a càrrec seu el manteniment de les relacions de la persona titular del departament amb els alts òrgans i institucions de la Generalitat, de l’Estat i de les altres administracions públiques, així com el desenrotllament de totes funcions que se li encomanen.
Depenent funcionalment de la persona titular de la Conselleria i orgànicament de la Subsecretaria, corresponen a la Subdirecció General del Gabinet Tècnic les funcions que fan referència a assessorament tècnic, informes, estudis, documentació i seguiment parlamentari.

La Subdirecció General del Gabinet Tècnic s’estructura en els servicis següents:
a) Servici d’Informes i Activitat Parlamentària, al qual correspon assessorar, d’acord amb criteris de competència tècnica i des d’una perspectiva pluridisciplinària, la persona titular del departament; elaborar i analitzar la informació i documentació sobre les matèries pròpies de la Conselleria, preparant els informes i estudis tècnics i memòries necessaris; proposar i tramitar les actuacions de la Conselleria relacionades amb l’activitat parlamentària, així com qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
b) Servici de Documentació, Publicacions i Estadística Departamental, al qual correspon gestionar les bases de dades documentals d’interés per a la Conselleria; col·laborar en el tractament, organització i recuperació de la documentació rellevant per al desenrotllament de les funcions d’assessorament corresponents a la Subdirecció General; proposar i elaborar publicacions i estadístiques en matèria de la Conselleria, així com qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.


CAPÍTOL II
Secretaries autonòmiques i òrgans directius dependents

Article 7. Competències de la Secretaria Autonòmica d’Economia i Ocupació
1. Sota l’autoritat de la persona titular de la Conselleria, la Secretaria Autonòmica d’Economia i Ocupació assumix les funcions que li atribuïx l’article 68 de la Llei del Consell en matèria de planificació econòmica i estadística de la Generalitat i finançament i avals per al sector privat; així com les relatives a la matèria de treball i emprenedoria, seguretat i salut laboral, foment de l’ocupació, del cooperativisme i de l’economia social, intermediació en el mercat laboral i relacions laborals.
2. La Secretaria Autonòmica d’Economia i Ocupació té atribuïdes les funcions de la Direcció General del Servici Valencià d’Ocupació i Formació (SERVEF).

Article 8. Competències de la Secretaria Autonòmica de Indústria i Energia
Sota l’autoritat de la persona titular de la Conselleria, la Secretaria Autonòmica d’Indústria i Energia assumix les funcions que li atribuïx l’article 68 de la Llei del Consell en matèria d’indústria, seguretat industrial, investigació i innovació, així com les d’energia i mineria.

Article 9. Competències de la Secretaria Autonòmica de Turisme i Comerç
1. Sota l’autoritat de la persona titular de la Conselleria, la Secretaria Autonòmica de Turisme i Comerç assumix les competències que li atribuïx l’article 68 de la Llei del Consell en matèria de política turística, control i supervisió de l’activitat i funcionament de l’Agència Valenciana del Turisme, comerç interior i exterior, artesania i consum.
2. La Secretaria Autonòmica de Turisme i Comerç té atribuïdes les competències de la Vicepresidència de l’Agència Valenciana del Turisme (AVT).

Secció primera
Secretaria Autonòmica d’Economia i Ocupació

Article 10. Competències, nivell directiu i administratiu de la Secretaria Autonòmica d’Economia i Ocupació
1. A la Secretaria Autonòmica d’Economia i Ocupació li correspon dirigir i coordinar els centres directius que s’adscriuen sota la seua dependència, així com les unitats administratives que els integren.
2. Li correspon, així mateix, impulsar i coordinar la consecució dels programes i l’execució dels projectes que exercisquen els centres directius que estiguen sota la seua dependència, i controlar i supervisar el compliment dels objectius.
3. La Secretaria Autonòmica d’Economia i Ocupació es compon dels següents òrgans directius:
a) Direcció General d’Economia.
b) Direcció General de Treball, Cooperativisme i Economia Social.


Subsecció primera
Direcció General d’Economia

Article 11. Competències de la Direcció General d’Economia
La Direcció General d’Economia assumix les competències previstes en l’article 70 de la Llei del Consell en matèria d’estudi i avaluació de l’economia valenciana; d’orientació, planificació i seguiment de les polítiques econòmiques generals i de competitivitat sectorials i territorials; de gestió estadística; de finançament i avals per al sector privat; les relatives a la supervisió de mediació d’assegurances i reassegurances privades i promoció de l’emprenedoria, així com qualsevol altra competència que li encomanen les persones titulars de la conselleria o la secretaria autonòmica de què depén, o que li conferisquen les disposicions vigents.

Article 12. Nivell administratiu de la Direcció General d’Economia

1. De la Direcció General d’Economia depén la Subdirecció General d’Economia i Estadística, a la qual correspon el desenrotllament de les competències atribuïdes a la Direcció General en matèria d’impuls i coordinació del procés de planificació econòmica de la Generalitat, així com la supervisió de la mediació d’assegurances i reassegurances privades. Així mateix li correspon dirigir, planificar, coordinar i supervisar l’activitat dels servicis sota la seua dependència que a continuació s’indiquen:
a) Servici d’Anàlisi i Avaluació Econòmica.
b) Servici de Promoció i Coordinació de la Competitivitat Territorial.
c) Servici d’Estadístiques Econòmiques, Demogràfiques i Socials.
d) Servici de Coordinació, Planificació i Difusió Estadística.
2. Al Servici d’Anàlisi i Avaluació Econòmica li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Realització d’informes i estudis d’oferta o de demanda encaminats a un millor coneixement de la realitat econòmica valenciana, tant en els aspectes estructurals com conjunturals.
b) Difusió d’estos informes econòmics, particularment als òrgans superiors de la Conselleria i a la resta d’unitats interessades de l’Administració de la Generalitat.
c) Gestió de l’assessorament i col·laboració amb agents econòmics i socials, sindicats i organitzacions empresarials, en l’elaboració dels programes, acords o pactes econòmics del Consell.
d) Coordinació i agregació de les aportacions macroeconòmiques al procés de planificació de l’economia valenciana per part dels participants públics en el procés mencionat.
e) Gestió de les ferramentes de control d’execució dels indicadors i objectius macroeconòmics inclosos en la planificació de l’economia valenciana.
f) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
3. Al Servici de Promoció i Coordinació de la Competitivitat Territorial li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Realització d’anàlisis sectorials i territorials a fi d’identificar, definir i enfortir els factors d’especialització i potencialitat sectorial i polisectorial dels motors principals de la nostra economia regional.

b) Coordinació del procés de planificació de l’economia valenciana, agregant al procés les aportacions i les iniciatives de competitivitat sectorials i territorials dels participants públics i privats en l’esmentat procés, particularment en els camps de la informació, la formació, la innovació, la inversió i el finançament d’empreses, sectors, territoris i clusters a la Comunitat valenciana.
c) Vetlar per la coherència d’estes polítiques i iniciatives de millora de la competitivitat amb la política econòmica general i territorial de la Generalitat valenciana.
d) Impulsar i assessorar projectes estratègics per a la promoció econòmica i la competitivitat de l’economia valenciana, orientats a la vertebració i el reforç de la cadena de valor de les seues parts integrants.

e) Estudiar i analitzar la incidència de la regulació en la política econòmica, fomentar-ne la millora i crear entorns de regulació favorables al creixement econòmic i a la competitivitat, tant sectorial com territorial, en un marc de política econòmica sostenible amb objectius de caràcter plurianual.
f) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
4. Al Servici de Servici d’Estadístiques Econòmiques, Demogràfiques i Socials li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Proposta, disseny i desenrotllament de la producció estadística de contingut econòmic, demogràfic i social com a unitat especialitzada en estes matèries en el si de l’Administració de la Generalitat.
b) Elaboració de sistemes integrats d’estadístiques i indicadors econòmics i sistemes de comptes associats, i coordinació amb altres produccions estadístiques elaborades en distintes unitats administratives del Consell en les matèries de la seua competència.
c) Elaboració de nous indicadors econòmics, demogràfics i socials, projeccions i estudis històrics.
d) Manteniment de directoris de persones, empreses i institucions als efectes d’explotacions estadístiques de la seua competència.
e) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
5. Al Servici de Coordinació, Planificació i Difusió Estadística li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Impuls a les tasques de coordinació i ordenació de l’activitat estadística pública de la Comunitat Valenciana: Pla Valencià d’Estadística, gestió de l’Inventari d’Operacions Estadístiques de les Administracions Públiques Valencianes, manteniment del Centre de Documentació, fons editorial i informació estadística de la Generalitat.

b) Suport permanent a l’activitat dels òrgans col·legiats en matèria estadística d’interés de la Generalitat. Suport a la cooperació amb unes altres administracions públiques o ens privats en matèria estadística.

c) Atenció i assessorament a usuaris externs en la consulta i utilització de fonts estadístiques.
d) Disseny, elaboració i promoció de productes i servicis de difusió d’informació estadística.
e) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
6. Així mateix, de la Direcció General d’Economia depén la Subdirecció General de Promoció d’Emprenedors, a la qual li correspon el desenrotllament de les competències atribuïdes a la Direcció General en matèria de promoció de l’emprenedoria, i en especial, planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar l’activitat del Servici de Foment de l’Emprenedoria, que s’enquadra sota la seua dependència amb les funcions següents:
a) Foment de la cultura emprenedora, de l’esperit empresarial i de l’autoocupació.
b) Elaboració de propostes per al desenrotllament de polítiques públiques i programes de foment de l’emprenedoria.
c) Preparació, en col·laboració amb el SERVEF, de disposicions normatives en matèria de foment de l’autoocupació i de l’emprenedoria.
d) Prospecció financera de vies de finançament per a les polítiques de suport a l’emprenedoria.
e) Anàlisi d’experiències en el marc de la Unió Europea sobre programes de suport a emprenedors.
f) Foment de la responsabilitat social empresarial.
g) Impuls i suport de mesures en favor de la dona emprenedora, dels jóvens i dels treballadors afectats per expedients de regulació d’ocupació.
h) Coordinació, orientació i supervisió de totes les polítiques actives d’ocupació, a fi d’enfocar-les a afavorir la iniciativa i l’emprenedoria empresarials.
i) Supervisió de l’activitat de tots els departaments de la Generalitat amb competències en matèria d’emprenedoria i autoocupació.

j) Suport directe als emprenedors i a les empreses naixents, per mitjà de l’oferta de servicis especialitzats i d’assessorament.
k) Creació d’una xarxa de centres de difusió i informació, així com l’organització d’esdeveniments i campanyes de promoció per al foment de la iniciativa empresarial.
l) Impuls d’accions que permeten aprofitar la infraestructura dels centres Servef d’Ocupació, centres de Formació Professional i projectes de formació en alternança amb l’ocupació per a convertir-los en centres d’estímul i suport a l’emprenedor.
M. Elaboració d’informes d’execució i estadístiques per a l’anàlisi de resultats dels programes de promoció i suport a emprenedors.

n) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.

Subsecció segona
Direcció General de Treball, Cooperativisme i Economia Social

Article 13. Competències de la Direcció General de Treball, Cooperativisme i Economia Social
1. La Direcció General de Treball, Cooperativisme i Economia Social exercirà les competències previstes en l’article 70 de la Llei del Consell, en matèria de treball, cooperativisme i economia social, conciliació laboral, inspecció de treball i relacions laborals. En particular, exercirà les competències següents:
a) Regulació de les condicions individuals i col·lectives de treball en els casos que legalment procedisca.
b) Resolució dels expedients sancionadors de l’orde social i de prevenció de riscos laborals.
c) Mediació, arbitratge i conciliació laboral i les funcions d’Oficina Pública de Registre d’Actes electorals sindicals, així com les competències en l’exercici d’autoritat pública.
d) Registre de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.
e) Registres administratius d’associacions empresarials i professionals, sindicals, de treballadors autònoms, d’empreses acreditades del sector de la construcció, el registre dels convenis col·lectius de treball, els registres administratius d’entitats d’economia social, i la inspecció i, si és el cas, sanció.
f) Tramitar, proposar i, en general, executar els actes de gestió econòmica i administrativa que li corresponguen, dins de l’àmbit funcional del centre directiu i d’acord amb el que establixen les disposicions i instruccions dictades pels òrgans competents.
g) Elaborar, emetre informes i proposar disposicions sobre matèries del seu àmbit funcional, així com dictar resolucions, circulars i instruccions en assumptes de la seua competència.
h) Qualsevol altra competència que li encomanen les persones titulars de la conselleria o la secretaria autonòmica de què depén, o li conferisquen les disposicions vigents.
2. La Direcció General de Treball, Cooperativisme i Economia Social, com a centre directiu del Consell, presta suport al Consell del Treball Autònom de la Comunitat Valenciana.

Article 14. Nivell administratiu de la Direcció General de Treball, Cooperativisme i Economia Social
1. De la Direcció General de Treball, Cooperativisme i Economia Social depén la Subdirecció General de Relacions Laborals, que té les funcions següents:
a) Executar la legislació laboral de l’Estat.
b) Ordenar, en el seu àmbit funcional, l’actuació de la Inspecció de Treball, així com tramitar i, si és el cas, resoldre els expedients sancionadors de l’orde social i de prevenció de riscos laborals.
c) Exercir les facultats transferides a la Generalitat en matèria de representació col·lectiva i dret de reunió dels treballadors.
d) Fomentar l’increment de la productivitat, a través d’estudis, assessoraments i resolucions, sobre sistemes d’organització del treball i relacions humanes en els centres de treball.
e) Exercir les competències atribuïdes a la Generalitat en matèria d’oci i temps lliure dels treballadors.
f) Exercir les competències que comporten l’exercici d’autoritat pública, les de l’Oficina Pública Autonòmica de Registre d’Actes d’Eleccions a òrgans de representació dels treballadors en l’empresa i a òrgans de representació dels empleats públics, les del Registre de Cooperatives de la Comunitat Valenciana i les dels registres administratius d’entitats d’economia social, així com les d’inspecció i, si és el cas, de sanció.
g) Exercir les competències que té atribuïdes la conselleria en matèria de foment de l’economia social.
h) Donar suport tècnic i administratiu al Consell Tripartit per al Desenrotllament de les Relacions Laborals i la Negociació Col·lectiva de la Comunitat Valenciana.
2. Així mateix, a la Subdirecció General de Relacions Laborals li correspon dirigir, planificar, coordinar i supervisar l’activitat dels servicis sota la seua dependència que a continuació s’indiquen:
a) Servici de Relacions Laborals i Gestió de Programes.
b) Servici de Registre d’Entitats d’Economia Social i de Registres Laborals.
3. Al Servici de Relacions Laborals i Gestió de Programes li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Execució de les disposicions i normes legals en matèria de relacions individuals i col·lectives de treball, i proposta de desenrotllament d’estes.
b) Tramitació d’expedients atribuïts a l’autoritat laboral en matèria de mobilitat geogràfica, quan no siguen competència de les direccions territorials.
c) Elaboració del calendari de festes laborals en l’àmbit local i de festes pròpies de la Comunitat Valenciana.
d) Tramitació d’expedients de regulació d’ocupació que afecten distints centres de treball d’una mateixa empresa, ubicats en més d’una província dins de l’àmbit de la Comunitat Valenciana, així com aquells que, per la seua importància, avoque a les direccions territorials.

e) Autorització i registre de les empreses de treball temporal que no siguen competència de les direccions territorials.
f) Exercir totes les funcions atribuïdes per la legislació vigent a l’Oficina Pública Autonòmica de Registre d’Actes d’Eleccions a òrgans de representació dels treballadors en l’empresa i a òrgans de representació dels funcionaris i la resta d’empleats públics, regular en execució de la legislació de l’Estat tots els processos electorals sindicals i determinar la representativitat de les organitzacions sindicals.

g) Exercir la coordinació dels servicis de Mediació, Arbitratge i Conciliació Laboral en les relacions individuals i col·lectives de treball.

h) Exercir les facultats en matèria de vagues, tancaments patronals i conflictes col·lectius que afecten més d’una província, dins de l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
i) Realització d’estudis i informes sobre diferents aspectes vinculats a les relacions laborals, a través de la gestió de la informació jurídica i econòmica de les empreses i sectors econòmics presents en l’economia valenciana.
j) Exercir les funcions en matèria de registre de convenis col·lectius de treball i acords col·lectius d’àmbit de la Comunitat Valenciana.

k) Exercir les funcions inherents a l’Oficina Pública de Depòsit d’Estatuts de les Organitzacions de Treballadors i Funcionaris, i a les de les associacions empresarials i professionals d’àmbit de la comunitat autònoma, i el Registre Autonòmic d’Associacions de Treballadors Autònoms.
l) Exercir les funcions administratives en matèria d’autorització i registre de les empreses acreditades del sector de la construcció.
M. Tramitació d’expedients sancionadors en l’orde social i en matèria de prevenció de riscos laborals.
n) Gestió i seguiment dels ingressos dimanants dels procediments sancionadors en matèria competència d’esta Direcció general, així com el control de la recaptació per ingressos indeguts i reintegraments de subvencions.
o) Elaboració dels projectes de normes per les quals s’aproven les bases i convocatòries que regulen les ajudes i subvencions, la competència de gestió de les quals té la direcció general.
p) Tramitació de les propostes de contractació administrativa de la Direcció General.
q) Gestió, seguiment, avaluació i control dels programes d’ajudes i incentius inclosos en les activitats de foment competència de la Direcció General.
r) Coordinació i seguiment dels programes europeus que afecten les competències assignades a este centre directiu.
s) Elaboració d’informes i estadístiques de contingut econòmic pressupostari.
t) Exercir les funcions atribuïdes a la Generalitat en matèria d’oci i temps lliure dels treballadors.
u) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
4. Al Servici de Registre d’Entitats d’Economia Social i de Registres Laborals li corresponen les funcions següents:
a) Exercir les competències de la Generalitat en matèria d’assessorament, inscripció, fiscalització i, si és el cas, intervenció de societats cooperatives.
b) Exercir les funcions registrals atribuïdes a l’Oficina Central del Registre de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, així com les de coordinació de les oficines del registre, vigilància, formació, estadística i publicació, també atribuïdes a aquell.
c) Exercir les competències registrals i les altres administratives no atribuïdes expressament a uns altres òrgans de la Generalitat, en relació amb les mutualitats de previsió social no integrades en la Seguretat Social.
d) Exercir les funcions en matèria de qualificació administrativa i registre de societats laborals.
e) Secretaria tècnica i tramitació administrativa de les competències del Consell Valencià del Cooperativisme.
f) Gestió, en el seu àmbit funcional, seguiment i control de les mesures de foment de l’economia social.
g) Tramitació d’expedients sancionadors en matèria de cooperatives, societats laborals i mutualitats de previsió no integrades en la Seguretat Social, quan no corresponga a un altre òrgan o unitat.
h) Prestar assistència tècnica i pressupostària al Consell del Treball Autònom de la Comunitat Valenciana.
i) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.

Secció segona
Secretaria Autonòmica d’Indústria i Energia

Article 15. Competències i nivell directiu de la Secretaria Autonòmica d’Indústria i Energia
1. A la Secretaria Autonòmica d’Indústria i Energia li correspon dirigir i coordinar els centres directius que s’adscriuen sota la seua dependència, així com les unitats administratives que els integren.
2. Li correspon, així mateix, impulsar i coordinar la consecució dels programes i l’execució dels projectes que exercisquen els centres directius que estiguen sota la seua dependència, i controlar i supervisar el compliment dels objectius.
3. La Secretaria Autonòmica d’Indústria i Energia es compon dels següents òrgans directius:
a) Direcció General d’Indústria.
b) Direcció General d’Energia.

Subsecció primera
Direcció General d’Indústria

Article 16. Competències de la Direcció General d’Indústria
La Direcció General d’Indústria assumix les competències previstes en l’article 70 de la Llei del Consell en matèria d’empresa, indústria, seguretat industrial, investigació industrial i innovació i parcs tecnològics, la coordinació de la Xarxa d’Instituts Tecnològics, així com qualsevol altra competència que li encomanen les persones titulars de la conselleria o la secretaria autonòmica de què depén, o li conferisquen les disposicions vigents.

Article 17. Nivell administratiu de la Direcció General d’Indústria
1. De la Direcció General d’Indústria depén la Subdirecció General d’Indústria, a la qual correspon el desenrotllament de les competències atribuïdes a la Direcció General i, en especial, la supervisió i la coordinació de totes aquelles corresponents als servicis que es troben sota la seua dependència.
2. Per al compliment de les seues funcions, la Subdirecció General d’Indústria s’estructura en els servicis següents:
a) Servici de Planificació i Ordenació Industrial.
b) Servici de Qualitat i Control Industrial, Vehicles i Metrologia.
3. Al Servici de Planificació i Ordenació Industrial li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Elaboració d’estudis i propostes normatives, coordinació, suport i seguiment de l’ordenació i planificació estratègica del Consell en matèria d’indústria, innovació empresarial i investigació industrial.

b) Impulsar, coordinar i desenrotllar les actuacions en matèria de transferència de tecnologia, prospectiva tecnològica i industrial, intel·ligència competitiva, millora de l’organització i gestió empresarial, de la capacitat innovadora i del nivell tecnològic de les empreses.
c) Programació, gestió, promoció, seguiment i avaluació dels plans, programes, projectes i altres actuacions de foment i desenrotllament de la política industrial, especialment els encaminats a millorar la competitivitat dels sectors i al foment de la creació d’empreses innovadores.

d) Elaboració i gestió de projectes coordinats amb programes nacionals i europeus per a incentivar la promoció dels sectors industrials.

e) Identificació, caracterització, anàlisi estratègica, promoció i diversificació dels sectors empresarials, especialment els emergents.

f) Promoció i foment dels polígons industrials, parcs tecnològics, parcs logístics i centres empresarials de desenrotllament i innovació, atenent especialment la seua eficient localització.
g) Proposta, avaluació, gestió i seguiment de convenis en matèries pròpies de les seues funcions.
h) Coordinació i seguiment del Registre Integrat Industrial.
i) Coordinació i seguiment de la informació que, sobre ordenació i planificació industrial, s’interrelacione amb la territorial, mediambiental, urbanística, sanitària i qualssevol altres.
j) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
4. Al Servici de Qualitat i Control Industrial, Vehicles i Metrologia li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Planificació, coordinació, seguiment i control de les actuacions relatives a la qualitat i seguretat dels establiments, equipaments, aparells i productes industrials, així com de vehicles de motor.
b) Proposta, avaluació, gestió i seguiment de convenis i altres instruments de col·laboració amb institucions públiques i privades en matèria de qualitat i control industrial.
c) Proposta d’iniciatives normatives, plans d’actuació i coordinació en el seu àmbit competencial.
d) Col·laboració, seguiment i desenrotllament de programes i actuacions en matèria de qualitat i seguretat industrial.
e) Elaboració d’informes i propostes sobre resolució d’expedients, procediment, organització, ordenació procedimental i normativa en matèria de qualitat i seguretat industrial.
f) Establiment de les condicions per a l’acreditació del compliment dels requisits que han de reunir els professionals i les empreses que es dediquen a executar, mantindre, reparar o revisar instal·lacions, equips o aparells regulats pels reglaments tècnics de seguretat industrial.

g) Actualització, manteniment dels registres autonòmics constituïts en matèria de seguretat industrial, així com la gestió de les bases de dades sobre registres especials que siguen de la seua competència.
h) Coordinació i seguiment d’actuacions de les entitats d’inspecció i control reglamentari en l’aplicació dels reglaments tècnics i normes de seguretat industrial.
i) Habilitació i control dels laboratoris de verificació metrològica i els laboratoris d’assaig i contrast d’objectes fabricats amb metalls preciosos.
j) Realització de les actuacions necessàries per a l’autorització, seguiment i control de les estacions d’inspecció tècnica de vehicles dins del seu àmbit competencial.
k) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.

Subsecció segona
Direcció General d’Energia

Article 18. Funcions de la Direcció General d’Energia
La Direcció General d’Energia assumix les competències previstes en l’article 70 de la Llei del Consell en matèria d’elaboració, gestió i execució d’actuacions per al desenrotllament i foment dels sectors energètic i miner, així com qualsevol altra competència que li encomanen les persones titulars de la conselleria o la secretaria autonòmica de què depén, o li conferisquen les disposicions vigents.

Article 19. Nivell administratiu de la Direcció General d’Energia
1. De la Direcció General d’Energia depén la Subdirecció General d’Energia i Mines, a què correspon el desenrotllament de les competències atribuïdes a la Direcció General i, en especial, la supervisió i coordinació de totes aquelles corresponents als servicis que es troben sota la seua dependència.
2. Per al compliment de les seues funcions, la Subdirecció General d’Energia i Mines s’estructura en els servicis següents:
a) Servici d’Energia.
b) Servici d’Ordenació i Seguretat Minera.
3. Al Servici d’Energia li corresponen l’exercici de les funcions següents:
a) Proposar el desplegament normatiu, plans d’actuació, control i seguiment del sector energètic.
b) Elaboració d’estudis, informes, comunicacions i propostes sobre resolució d’expedients administratius en matèria d’energia i d’instal·lacions radioactives i de rajos X, quan siga competència de l’Administració autonòmica.
c) Elaboració d’estudis i propostes sobre procediments i organització en matèria energètica.
d) Proposta, avaluació, gestió i seguiment de convenis i altres instruments de cooperació amb administracions públiques i altres institucions públiques i privades, en les matèries que li han sigut assignades.

e) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
4. Al Servici d’Ordenació i Seguretat Minera li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Desenrotllar les funcions de caràcter tècnic relatives a la planificació, impuls, assessorament, coordinació, seguiment, anàlisi, control i avaluació de les actuacions en matèria de mines i de seguretat minera i pirotècnia.
b) Elaboració i proposta de criteris de planificació de la informació, inspecció i supervisió relatives a l’ordenació tècnica de les exploracions i investigació minera, i a l’aprofitament de jaciments miners, aigües minerals i termals, i, en general, dels recursos naturals existents, així com en matèria d’explosius i pirotècnia; assessorament i coordinació de les unitats territorials en eixa funció i realització del seguiment, l’anàlisi i l’avaluació de l’execució de tot açò.
c) Participació en l’elaboració de propostes normatives, plans d’actuació, coordinació i control en les matèries que li han sigut assignades.

d) Proposta, avaluació, gestió i seguiment de convenis i altres instruments de cooperació amb administracions públiques i altres institucions públiques i privades, en les matèries que li han sigut assignades.

e) Participació, en matèria de mines, en les propostes per a la centralització del Registre Integrat Industrial, així com per a actualitzar-lo i mantindre’l.
f) Elaboració d’informes i propostes sobre resolució d’expedients, procediment, organització i ordenació en matèria de mines i de seguretat minera i pirotècnia.
g) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.


Secció tercera
Secretaria Autonòmica de Turisme i Comerç

Article 20. Funcions i nivell directiu de la Secretaria Autonòmica de Turisme i Comerç
1. A la Secretaria Autonòmica de Turisme i Comerç li correspon dirigir i coordinar els centres directius que s’adscriuen sota la seua dependència, així com les unitats administratives que els integren.

2. Li correspon, així mateix, impulsar i coordinar la consecució dels programes i l’execució dels projectes que exercisquen els centres directius que estiguen sota la seua dependència, i controlar i supervisar el compliment dels objectius.
3. La Secretaria Autonòmica de Turisme i Comerç es compon dels següents òrgans directius:
a) Direcció General de Turisme.
b) Direcció General d’Internacionalització.
c) Direcció General de Comerç i Consum.

Subsecció primera
Direcció General de Turisme

Article 21. De la Direcció General de Turisme
La Direcció General de Turisme exercirà les competències previstes en l’article 70 de la Llei del Consell, en matèria promoció i ordenació de turisme, així com qualsevol altra competència que li encomanen les persones titulars de la conselleria o la secretaria autonòmica de què depén, o li conferisquen les disposicions vigents.

Article 22. Nivell administratiu de la Direcció General de Turisme
1. De la Direcció General de Turisme depenen els servicis següents:

a) Servici d’Assistència i Inspecció Turística.
b) Servici d’Ordenació i Tramitació Turística.
2. El Servici d’Assistència i Inspecció Turística té assignades les funcions següents:
a) Tramitació dels expedients d’ajudes i subvencions en matèria de turisme i la coordinació en l’àmbit territorial.
b) Elaboració d’anàlisi i plans d’actuació amb vista a la diversificació de l’oferta turística, així com l’execució i el seguiment de programes en destinacions, en col·laboració amb unes altres administracions.
c) Inspecció i disciplina turístiques.
d) Les declaracions d’interés turístic, la declaració de municipis turístics i la tramitació dels convenis derivats de la Llei 3/1998, de 21 de maig, de Turisme de la Comunitat Valenciana.
e) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
3. El Servici d’Ordenació i Tramitació Turística té assignades les funcions següents:
a) Elaboració d’estudis sobre normativa turística.
b) Formulació de propostes de resolució en els procediments relatius a l’exercici de l’activitat i registre d’empreses, establiments i professions turístiques, així com en els d’habilitació de guies de turisme.

c) Coordinació i tramitació dels procediments administratius en matèria turística.
d) Suport tècnic de les activitats administratives en l’àmbit de la Direcció General.
e) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.

Subsecció segona
Direcció General d’Internacionalització

Article 23. Funcions de la Direcció General d’Internacionalització
1. La Direcció General d’Internacionalització assumix les competències previstes en l’article 70 de la Llei del Consell en matèria d’elaboració, gestió i execució d’actuacions per al desenrotllament i foment del comerç exterior, defensa de la internacionalització dels sectors empresarials de la Comunitat Valenciana i de la seua projecció i defensa en el mercat global.
2. En particular, li correspon l’exercici de les següents competències en matèria d’internacionalització:
a) Posicionament de la Comunitat Valenciana en el mercat global de forma integral.
b) Disseny i execució de programes destinats a incrementar la internacionalització i millorar la posició competitiva dels sectors productius de la Comunitat Valenciana en els mercats exteriors.
c) Direcció i coordinació de les actuacions encaminades a la captació d’inversions, en especial aquelles que tinguen un major efecte multiplicador per a l’economia valenciana, així com les que afavorisquen la creació de llocs de treball de forma directa o indirecta.

d) Disseny i execució de programes d’implantació d’empreses de la Comunitat Valenciana en l’exterior, que no comporten pèrdua d’ocupació o deslocalització.
e) Promoció d’instruments de finançament i de mesures de suport per a les empreses que tinguen per objecte la internacionalització a través del disseny, la gestió i l’avaluació dels seus programes d’ajudes.
f) Procurar l’increment dels recursos humans especialitzats en internacionalització de la Comunitat Valenciana.
g) Analitzar i traslladar al teixit empresarial les tendències i claus de l’escenari internacional per a identificar oportunitats de negoci.
h) Elaboració i desenrotllament de plans de sensibilització, divulgació i formació en matèria d’internacionalització.
i) Planificació, coordinació i execució de les actuacions del Consell en matèria d’internacionalització dels sectors productius de la Comunitat Valenciana.
j) Dissenyar i posar en marxa noves infraestructures en l’exterior que servisquen de suport a les iniciatives d’internacionalització dels sectors productius i de la Comunitat Valenciana.
k) Potenciar la col·laboració entre les distintes institucions de la Comunitat Valenciana implicades en processos d’internacionalització, amb l’objecte d’aprofitar les sinergies existents.
l) Organitzar la presentació dels productes i empreses de la Comunitat Valenciana en fires comercials i altres esdeveniments promocionals celebrats en l’exterior, i donar-hi suport.
M. Cooperació i impuls de plans d’actuació conjunts amb organismes i entitats públics i privats internacionals.
n) Desenrotllar convenis i acords de col·laboració amb entitats públiques i privades, quan incidisquen sobre el desenrotllament de les polítiques d’internacionalització del Consell.
o) Qualsevol altra competència que li encomanen les persones titulars de la conselleria o la secretaria autonòmica de què depén, o li conferisquen les disposicions vigents.

Subsecció tercera
Direcció General de Comerç i Consum

Article 24. Funcions de la Direcció General de Comerç i Consum
La Direcció General de Comerç i Consum exercix les competències previstes en l’article 70 de la Llei del Consell en matèria d’ordenació territorial de l’activitat comercial a la Comunitat Valenciana, comerç interior, artesania i protecció i defensa dels consumidors i usuaris, així com qualsevol altra competència que li encomanen les persones titulars de la conselleria o la secretaria autonòmica de què depén, o li conferisquen les disposicions vigents.

Article 25. Nivell administratiu de la Direcció General de Comerç i Consum
1. De la Direcció General de Comerç i Consum depén la Subdirecció General de Comerç i Consum, que té les funcions següents:

a) Elaboració de mesures encaminades a l’execució de la política de preus de la Generalitat i la tramitació, informació i redacció de propostes de resolució dels expedients en matèria de preus.
b) Elaboració i participació en els desenrotllaments reglamentaris d’informes i propostes en matèria de normatives relacionades amb les competències de la Direcció General.
c) Elaboració de propostes per a la reforma, modernització, millora o implantació i, si és el cas, autorització, d’estructures comercials amb impacte territorial.
2. Així mateix, a la Subdirecció General de Comerç i Consum li correspon dirigir, planificar, coordinar i supervisar l’activitat dels servicis sota la seua dependència que a continuació s’indiquen:
a) Servici de Promoció del Comerç, Consum i Artesania.
b) Servici de Defensa del Consumidor i Arbitratge de Consum.
c) Servici d’Inspecció del Comerç, Artesania i Consum.
3. Al Servici de Promoció del Comerç, Consum i Artesania li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Adopció i coordinació de mesures encaminades al foment i desenrotllament del comerç interior i el desenrotllament de la comercialització de productes valencians.
b) Execució dels plans de foment, promoció, formació i ordenació dels sectors de comerç i artesania.
c) Gestió d’actuacions d’identificació de noves oportunitats tecnològiques i de mercat per a les empreses regionals, i de millora de la competitivitat en els sectors de comerç majorista i detallista i artesania, així com d’altres actuacions de suport.
d) Promoció i impuls de l’activitat de les cambres de Comerç, Indústria i Navegació i de les institucions firals i fires de la Comunitat Valenciana, i del Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana.

e) Proposta i gestió de convenis i altres instruments de cooperació amb institucions públiques i privades, en matèria de promoció i innovació comercial i artesanal.
f) Elaboració d’informes i propostes sobre resolució d’expedients, procediments i organització en matèria de comerç i artesania, així com per a la modernització i consolidació de les activitats comercials i artesanes.
g) Fomentar el desenrotllament de símbols de qualitat i l’elaboració de codis de bones pràctiques en matèria de comerç i artesania.
h) Impulsar el moviment associatiu dels sectors del comerç, consum i artesania, i prestar-los el suport que puguen necessitar per al compliment dels seus fins.
i) Coordinació, foment i assessorament tècnic a la xarxa Afic, i l’acreditació d’estes.
j) Coordinar i fomentar les oficines municipals d’informació al consumidor, assessorar-les tècnicament i acreditar-les.

n) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
4. Al Servici de Defensa del Consumidor i Arbitratge de Consum li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Desenrotllar i gestionar plans i instruments de cooperació amb institucions públiques i privades, en matèria de defensa dels drets dels consumidors i usuaris.
b) Participació i desenrotllament de programes especialitzats de formació en el consum.
c) Impulsar el moviment associatiu de consumidors i usuaris, i prestar-los el suport tècnic i econòmic que puguen necessitar per al compliment dels seus fins.
d) Foment, difusió i gestió del Sistema Arbitral de Consum entre els empresaris i professionals i els consumidors.
e) Impuls, suport tècnic i coordinació de les juntes arbitrals de Consum a la Comunitat Valenciana, amb les organitzacions empresarials i les associacions de consumidors participants, així com la formació i acreditació dels àrbitres i el manteniment del cens d’empreses i professionals adherits al sistema.
f) Resolució dels conflictes entre consumidors i empresaris/professionals a través de la mediació i l’arbitratge administrat per la Junta Arbitral de Consum de la Comunitat Valenciana.
g) Aplicació i coordinació de l’Arbitratge Virtual de Consum en les juntes arbitrals de Consum de la Comunitat Valenciana.
h) Coordinació i col·laboració amb els departaments de la Generalitat amb què es compartixen les comissions arbitrals sectorials integrades en les juntes arbitrals de Consum de la Comunitat Valenciana: vivenda, agències de viatge i transports, i aquells que es puguen desenrotllar.

i) Impuls de convenis de col·laboració en matèria d’arbitratge de consum amb diverses institucions i entitats.
j) Col·laboració i participació en la Xarxa Europea de Centres Europeus de Consum, per a la resolució de conflictes transfronterers.
k) Impuls i desenrotllament de l’Arbitratge de Consum Turístic.
l) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
5. Al Servici d’Inspecció del Comerç, Artesania i Consum li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Prevenció, vigilància i control del compliment de les normes dictades en matèria de comerç, artesania i de defensa dels consumidors i usuaris.
b) Aplicació de les mesures correctores a les conductes contràries a la normativa vigent en matèria de comerç, artesania i de defensa dels consumidors i usuaris.
c) Coordinació de les accions d’inspecció i de col·laboració amb els òrgans de defensa de la competència.
d) Realització de campanyes de control de mercat.
e) Gestió de la Xarxa d’Alertes realitzant accions de control, avaluació d’anàlisi, introducció de productes i gestió de les notificacions nacionals i europees a la Comunitat Valenciana, així com intercanvi d’informació i pla d’anàlisi de riscos.
f) Coordinació dels procediments sancionadors de les matèries pròpies de la Direcció General.
g) Coordinació i suport a les corporacions locals i a les oficines municipals d’Informació al Consumidor (OMIC) en l’activitat inspectora que realitzen en les matèries de la Direcció General.
h) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.


CAPÍTOL III
Subsecretaria

Article 26. Subsecretaria
1. Sota la dependència directa de la persona titular de la Conselleria, la Subsecretaria té encomanades les competències i funcions establides per l’article 69 de la Llei del Consell respecte a la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació.
2. En especial, té atribuïdes les competències següents:
a) Direcció del Registre General, així com la coordinació, supervisió i control de l’organització i del funcionament de tots els centres, servicis i unitats dependents de la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació.
b) Organització i control dels assumptes generals i actualització periòdica de l’inventari de béns i material, així com la gestió i l’emmagatzematge de totes les dades i documentació que siguen necessàries per al funcionament correcte dels servicis.
c) Tramitació d’expedients de contractació i de responsabilitat patrimonial.
d) Gestió i coordinació dels convenis i acords de col·laboració que hagen de proposar-se al Consell per a ser subscrits amb entitats públiques o privades.
e) Elaboració de la proposta d’avantprojecte del pressupost anual, tramitació de les modificacions pressupostàries i realització del seguiment de l’execució del pressupost, així com la gestió d’este en totes les fases comptables.
f) Elaborar informes i propostes de disposicions sobre matèries del seu àmbit funcional, així com dictar resolucions, instruccions i ordes de servici en l’àmbit de la seua competència, i disposar-ne, si és el cas, la publicació en els diaris oficials.
g) Coordinació i impuls de la tramitació de projectes normatius, supervisió i remissió dels expedients d’assumptes que s’hagen d’elevar a la Comissió de Secretaris Autonòmics i Subsecretaris, així com al Consell, perquè siguen aprovats o en tinguen coneixement.
h) Inspecció, investigació, instrucció, tramitació, informe i proposta quant als procediments en matèria de defensa de la competència.

i) Qualsevol altra que se li encomane o delegue, o que li conferisquen les disposicions legals o reglamentàries.
3. Per a l’execució de les esmentades competències, de la Subsecretaria depén la Secretaria General Administrativa.

Article 27. Secretaria General Administrativa
1. La Secretaria General Administrativa, de conformitat amb el que establix l’article 73 de la Llei del Consell, és la unitat amb la màxima jerarquia de nivell administratiu de la Conselleria, presta suport a la Subsecretaria i, sota la seua autoritat, atén la totalitat dels servicis generals del departament.
2. La Secretaria General Administrativa s’estructura en els servicis següents:
a) Servici de Coordinació i Suport Tècnic.
b) Servici de Contractació i Assumptes Generals.
c) Servici de Gestió Pressupostària.
d) Servici de Recursos Humans.
e) Servici de Gestió Administrativa i Defensa de la Competència.
f) Servici de Modernització i Simplificació Administrativa.
3. Al Servici de Coordinació i Suport Tècnic li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Coordinació, estudi comparat i proposta d’elaboració de legislació sectorial.
b) Estudi, preparació, coordinació i impuls de les disposicions i projectes normatius de la Conselleria.
c) Coordinació i tramitació de recursos administratius.
d) Tramitació de queixes i suggeriments.
e) Elaboració d’informes tecnicojurídics relatius a l’activitat competencial de la Conselleria.
f) Suport i assessorament als òrgans superiors i al nivell directiu de la Conselleria en el disseny, la proposta i la implantació de plans d’actuació d’esta.
g) Tramitació de la publicació de normes, disposicions i actes en diaris oficials.
h) Organització i coordinació de la tramitació d’assumptes que són competència de la Subsecretaria i, en particular, d’aquells que s’hagen d’elevar a la Comissió de Secretaris Autonòmics i Subsecretaris, així com al Consell, perquè siguen aprovats o en tinguen coneixement.
i) Tramitació dels procediments de responsabilitat patrimonial.

j) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
4. Al Servici de Contractació i Assumptes Generals li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Estudi, preparació, formulació i seguiment de l’execució dels expedients de contractació.
b) Tramitació i seguiment dels expedients de compres centralitzades.
c) Realització de totes les actuacions relatives als arrendaments de béns immobles.
d) Coordinació de les unitats de registre de documents de la Conselleria i gestió del Registre General.
e) Tramitació i seguiment dels subministraments menors dels servicis de la Conselleria.
f) Coordinació i, si és el cas, gestió del manteniment de les instal·lacions de la Conselleria.
g) Gestió i manteniment de l’inventari de la Conselleria.
h) Gestió de l’emmagatzematge dels documents i de les dades de la Conselleria.
i) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
5. Al Servici de Gestió Pressupostària li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Control i seguiment de l’execució pressupostària i les seues modificacions, i gestió dels gastos i ingressos.
b) Elaboració de l’avantprojecte de pressupost de la Conselleria.
c) Supervisió de l’activitat de gestió economicopressupostària.
d) Coordinació i seguiment de les distintes caixes pagadores de la Conselleria, així com la comptabilització dels comptes justificatius dels fons de caixa fixa gestionats pels centres directius de la Conselleria.

e) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
6. Al Servici de Recursos Humans li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Gestió del personal de la Conselleria.
b) Elaboració de propostes de modificació de les relacions de llocs de treball.
c) Elaboració d’estudis sobre les plantilles de personal de les distintes unitats de la Conselleria.
d) Tramitació dels procediments disciplinaris.
e) Tramitació d’incidències en nòmina i situacions de personal.
f) Custòdia i manteniment dels expedients de personal.
g) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
7. Al Servici de Gestió Administrativa i Defensa de la Competència li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Coordinació, seguiment, supervisió i impuls de les de convocatòries de subvencions i ajudes.
b) Coordinació, seguiment, supervisió i impuls dels convenis de col·laboració que ha de subscriure la Conselleria.
c) Seguiment i impuls dels òrgans col·legiats propis o que tinguen relació amb la Conselleria.
d) Instrucció, inspecció, investigació i proposta de resolució pel que fa als procediments sancionadors en matèria de defensa de la competència que haja de resoldre la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana; resolució de les qüestions incidentals; proposta de les multes coercitives en el supòsit d’incompliment del deure de col·laboració establit en l’article 39 de la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la Competència, així com proposta de l’adopció de mesures cautelars.
e) Vigilància i seguiment de l’execució i el compliment de les resolucions dictades per la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana i, si és el cas, proposar a esta la imposició de multes coercitives. En l’exercici de les seues facultats inspectores, el personal funcionari degudament autoritzat per la persona titular de la Subsecretaria tindrà la condició d’agent de l’autoritat, en els termes previstos per la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la Competència, i per la normativa de desplegament.
f) Adopció de mesures sobre l’aplicació dels mecanismes d’assignació d’assumptes establits en la Llei 1/2002, de 21 de febrer, de Coordinació de les Competències de l’Estat i les Comunitats Autònomes en Matèria de Defensa de la Competència.
g) Elaboració i proposta a la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana dels informes que haja d’emetre en l’exercici de les seues competències consultives.
h) Tramitació de les actuacions arbitrals que siguen sotmeses a la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana.
i) Emissió d’informes per a la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana sobre la impugnació d’actes administratius i disposicions generals de rang inferior a la llei de què es deriven obstacles al manteniment d’una competència efectiva en els mercats.

j) Aquelles altres que, segons la normativa de defensa de la competència, corresponguen a l’òrgan d’instrucció i no hagen sigut atribuïdes a la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana.
k) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.
8. Al Servici de Modernització i Simplificació Administrativa li correspon l’exercici de les funcions següents:
a) Estudi dels processos, estructures i mètodes de treball.
b) Direcció i supervisió de les actuacions tendents a la millora de la qualitat en els procediments i servicis públics.
c) Racionalització dels procediments administratius i dels instruments de gestió.
d) Gestió de l’Oficina d’Informació Central de la Conselleria i coordinació amb la resta d’oficines d’esta.
e) Coordinació del manteniment de la pàgina web de la Conselleria i l’impuls de la racionalització dels procediments administratius que siguen competència de la Conselleria.
f) Qualsevol altra que li siga encomanada en relació amb les matèries que li són pròpies.


TÍTOL III
Servicis perifèrics

Article 28. Direccions territorials
1. Com a expressió del principi de desconcentració administrativa, la Conselleria s’organitza territorialment en Servicis Centrals, que estenen la seua competència a tot l’àmbit de la Comunitat Valenciana, i en direccions territorials, amb competència d’àmbit provincial.
2. En cada una de les capitals de les províncies d’Alacant, Castelló i València hi ha una direcció territorial d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, que actua sota la dependència orgànica de la Subsecretaria i amb competència en el territori de la respectiva província. Al capdavant de cada direcció territorial hi ha un director o directora territorial amb el caràcter de representant permanent de la Conselleria en el seu respectiu territori.
3. Funcionalment, les direccions territorials depenen dels distints centres directius de la Conselleria, segons l’índole de la matèria.
4. Als titulars de les direccions territorials els correspon la direcció de tots els servicis, programes i activitats que exercixen les unitats i els centres que depenen de la direcció territorial o que la integren, i exercixen les funcions de direcció, coordinació i control d’estos. La persona titular de la direcció territorial és la unitat administrativa de relació ordinària i regular entre les unitats, centres i dependències territorials i els Servicis Centrals del departament. Així mateix, li correspon vetlar per l’adequat desenrotllament de les funcions pròpies de la Conselleria en el seu àmbit territorial, fins que no es troben específicament atribuïdes a uns altres òrgans de l’administració.
5. La persona titular de la direcció territorial exercix les funcions que li atribuïxen les disposicions vigents, així com les que expressament li deleguen els òrgans directius competents. A més, la persona titular de la direcció territorial exercix les funcions d’autoritat laboral a la província.
6. Les direccions territorials, per al compliment de les seues funcions, s’estructuren en els servicis següents:
a) Servici Territorial de Treball.
b) Servici Territorial de Turisme.
c) Servici Territorial de Comerç i Consum.
d) Servici Territorial d’Indústria.
e) Servici Territorial d’Energia

Article 29. Servicis territorials de Treball
1. Als servicis territorials de Treball els corresponen, en el seu respectiu àmbit territorial, la gestió i l’execució de les funcions derivades de la legislació vigent, de la política i dels programes d’actuació en matèria de treball.
2. En particular, els correspon l’exercici de les funcions següents:

a) Tramitació, instrucció i proposta de resolució dels expedients relatius a la regulació d’ocupació, infraccions de l’orde social, modificacions de les condicions de treball, ordenació laboral i en matèria de cooperatives, societats laborals i mutualitats de previsió social no integrades en la Seguretat Social.
b) Exercici, en l’àmbit provincial, de les facultats en matèria de vagues, tancaments patronals, conflictes col·lectius i registre de convenis.
c) Actuar com a depositari dels estatuts de organitzacions sindicals, empresarials i professionals, i de les actes d’eleccions sindicals.
d) Exercici de les funcions de mediació, arbitratge i conciliació, prèvies a la via judicial.
e) Exercici de les funcions normativament atribuïdes a l’oficina territorial de Registre de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.
f) Exercir les funcions administratives en matèria d’autorització i registre de les empreses de treball temporal.
g) Qualsevol altra que li encomanen els titulars dels òrgans dels quals depenen respecte de les matèries que li són pròpies.

Article 30. Servicis territorials de Turisme
1. A els servicis territorials de Turisme els corresponen, en el seu respectiu àmbit territorial, la gestió i l’execució de les funcions derivades del marc legal vigent, de la política i dels seus programes d’actuació en matèria de turisme.
2. En particular, els correspon l’exercici de les funcions d’inspecció, autoritzacions, ajudes, subvencions, sancions i tramitació d’expedients en matèria de turisme, en el territori de la respectiva província, així com qualsevol altra que li encomanen els titulars dels òrgans dels quals depenen respecte de les matèries que li són pròpies.

Article 31. Servicis territorials de Comerç i Consum
1. Als servicis territorials de Comerç i Consum els corresponen, en el seu respectiu àmbit territorial, la gestió i l’execució de les funcions derivades del marc legal vigent, de la política i dels seus programes d’actuació en les matèries de comerç interior, artesania i promoció comercial, consum, qualitat i protecció i defensa dels consumidors i usuaris.
2. En particular, els correspon l’exercici de les funcions següents:

a) Resolució de tots els procediments de la seua competència o formulació de proposta de resolució quan estiga atribuïda als Servicis Centrals de la Conselleria.
b) Iniciació d’ofici dels procediments que corresponguen per raó de la matèria en el seu respectiu àmbit territorial.
c) Adopció de les mesures necessàries per a assegurar el compliment de les directrius, programes o normes establides per la Conselleria.
d) Realització de totes les funcions que es deriven de les atribucions que tinguen assignades en matèria d’inspecció i sancions.
e) Qualsevol altra que li encomanen els titulars dels òrgans dels quals depenen respecte de les matèries que li són pròpies.

Article 32. Servicis territorials d’Indústria
1. Als servicis territorials d’Indústria els corresponen, en el seu respectiu àmbit territorial, la gestió i l’execució de les funcions derivades de la legislació vigent i de la política que, en el marc de la indústria, es desenrotlle i dels seus programes d’actuació en les matèries d’empresa, indústria, seguretat industrial, investigació industrial i innovació.
2. En particular, els correspon l’exercici de les funcions següents:

a) Resolució de tots els procediments de la seua competència o formulació de proposta de resolució quan estiga atribuïda als Servicis Centrals de la Conselleria.
b) Iniciació d’ofici dels procediments que corresponguen per raó de la matèria en el seu respectiu àmbit territorial.
c) Adopció de les mesures necessàries per a assegurar el compliment de les directrius, programes o normes establides per la Conselleria.
d) Realització de totes les funcions que es deriven de les atribucions que tinguen assignades en matèria d’inspecció i sancions.
e) Qualsevol altra que li encomanen els titulars dels òrgans dels quals depenen respecte de les matèries que li són pròpies.

Article 33. Servicis territorials d’Energia
1. Als servicis territorials d’Energia els corresponen, en el seu respectiu àmbit territorial, la gestió i l’execució de les funcions derivades de la legislació vigent, de la política i dels programes d’actuació que en el marc de l’energia i la mineria es desenrotllen.
2. En particular, els correspon l’exercici de les funcions següents:

a) Resolució de tots els procediments de la seua competència o formulació de proposta de resolució quan estiga atribuïda als Servicis Centrals de la Conselleria.
b) Iniciació d’ofici dels procediments que corresponguen per raó de la matèria en el seu respectiu àmbit territorial.
c) Adopció de les mesures necessàries per a assegurar el compliment de les directrius, programes o normes establides per la Conselleria.
d) Realització de totes les funcions que es deriven de les atribucions que tinguen assignades en matèria d’inspecció i sancions.
e) Qualsevol altra que li encomanen els titulars dels òrgans dels quals depenen respecte de les matèries que li són pròpies.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Competència per a la imposició de sancions en matèria de subvencions
Correspon a la persona titular de la Conselleria, en el seu àmbit competencial, la imposició de sancions derivades dels procediments sancionadors instruïts en matèria de subvencions.

Segona. Funcions atribuïdes a l’INVASSAT
1. S’atribuïxen a l’INVASSAT, organisme autònom de caràcter administratiu previst en la Llei 2/2004, de 28 de maig, de la Generalitat, l’exercici de les funcions de prevenció i protecció de riscos laborals, a excepció de la prevenció de riscos laborals en l’àmbit sanitari.
2. La persona titular de la direcció general competent en matèria de treball dirigirà també l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT).

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Unitats administratives
Les unitats i els llocs de treball de nivell administratiu continuaran subsistents i donant el suport administratiu en relació amb aquells assumptes i expedients que els corresponga per raó de la matèria, sense perjuí de la competència per a resoldre dels òrgans als quals els ha sigut atribuïda, i la retribució es realitzarà amb càrrec als mateixos crèdits pressupostaris. Tot això fins que es duguen a terme les modificacions o actuacions pertinents en el marc de la normativa vigent en matèria de funció pública per a l’adequació de la nova estructura orgànica, i sense perjuí que, posteriorment, siguen aprovades les relacions de llocs de treball adaptades a esta. Així mateix, des del moment de l’entrada en vigor d’este decret, es podran produir els canvis d’adscripció d’unitats administratives que siguen procedents, de conformitat amb la reorganització efectuada.

Segona. Règim transitori de funcions de la Direcció Territorial d’Ocupació del SERVEF
Fins que no es proveïsquen els llocs de treball de les persones titulars de les direccions territorials d’Ocupació del SERVEF, les funcions que se’ls atribuïxen en virtut del Decret 41/2001, de 27 de febrer, pel qual s’aprova el Reglament d’Organització i del Règim Jurídic del Servici Valencià d’Ocupació i Formació, seran assumides per les persones titulars de les direccions territorials d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació d’esta Conselleria.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Normativa derogada
Queden derogades totes les disposicions que, del mateix rang o d’un rang inferior, s’oposen al que establix este decret, i en especial el Decret 188/2012, de 21 de desembre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Modificació de l’apartat 1 de l’article 6 del Decret 179/2012, de 14 de desembre, del Consell, pel qual s’establix l’estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat
Es modifica l’apartat 1 de l’article 6 del Decret 179/2012, de 14 de desembre, del Consell, pel qual s’establix l’estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, que queda redactat com seguix:
«1. La Secretaria Autonòmica d’Economia i Ocupació assumix les funcions que li atribuïx l’article 68 de la Llei del Consell en matèria de planificació econòmica i estadística de la Generalitat i finançament i avals per al sector privat, així com les relatives a la matèria de treball i emprenedoria, seguretat i salut laboral, foment de l’ocupació, del cooperativisme i de l’economia social, intermediació en el mercat laboral i relacions laborals.»

Segona. Modificació de l’apartat 3 de l’article 6 del Decret 179/2012, de 14 de desembre, del Consell, pel qual s’establix l’estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat.
Es modifica l’apartat 3 de l’article 6 del Decret 179/2012, de 14 de desembre, del Consell, pel qual s’establix l’estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, que queda redactat com seguix:
«3. De la Secretaria Autonòmica d’Economia i Ocupació depenen els següents òrgans directius:
a) Direcció General d’Economia
Assumix les funcions en matèria d’estudi i avaluació de l’economia valenciana, d’orientació, planificació i seguiment de les polítiques econòmiques generals i de competitivitat sectorials i territorials, de gestió estadística, de finançament i avals per al sector privat, les relatives a la supervisió de mediació d’assegurances i reassegurances privades, així com la promoció de l’emprenedoria.
b) Direcció General de Treball, Cooperativisme i Economia Social.

Assumix les funcions en matèria de treball, cooperativisme i economia social, conciliació laboral, inspecció de treball i relacions laborals.


Tercera. Desplegament
Es faculta la persona titular de la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació per a dictar totes les disposicions que requerisca el desplegament i l’execució d’este decret, en compliment del que disposa l’article 65 de la Llei del Consell.

Quarta. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor el dia 1 de gener de 2014.

València, 20 de desembre de 2013

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

El conseller d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació,
MÁXIMO BUCH TORRALVA

linea
Mapa web