Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 171/2007, de 28 de setembre, del Consell, pel qual establix el procediment per a reconéixer el dret a les prestacions del sistema valencià per a les persones dependents. [2007/12003]

(DOGV núm. 5612 de 03.10.2007) Ref. Base de dades 012482/2007

DECRET 171/2007, de 28 de setembre, del Consell, pel qual establix el procediment per a reconéixer el dret a les prestacions del sistema valencià per a les persones dependents. [2007/12003]
La Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència, ha regulat les condicions bàsiques de promoció de l'autonomia personal i d'atenció a les persones en situació de dependència per mitjà de la creació d'un Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD), amb la col·laboració i participació de totes les administracions públiques.
Mitjançant el Reial Decret 504/2007, de 20 d'abril, va ser aprovat el barem per a la valoració del grau i nivells de dependència, establit en la mencionada llei.
D'acord amb els articles 27 i 28 de l'esmentada llei, escau a les comunitats autònomes determinar els òrgans de valoració de la situació de dependència i establir els corresponents procediments, tant per al reconeixement de la situació de dependència i del dret per a les prestacions del sistema, com per a l'establiment del Programa d'Atenció Individual.
Per la seua banda, la Generalitat té competència exclusiva en matèria de servicis socials, atenent al que disposa l'article 49.1.27a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i li correspon desenvolupar en el seu àmbit territorial el model d'atenció integral establit en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, segons assenyala l'article 11 de la dita llei, que establix que escau a les comunitats autònomes, sense perjuí de les competències que li són pròpies segons la Constitució espanyola, els estatuts d'autonomia i la legislació vigent, les funcions de planificar, ordenar, coordinar i dirigir, en l'àmbit del seu territori, els servicis de promoció de l'autonomia personal i d'atenció a les persones en situació de dependència; gestionar, en el seu àmbit territorial, els servicis i recursos necessaris per a la valoració i atenció de la dependència, i assegurar l'elaboració dels corresponents programes d'atenció individual.
Atés que la promoció de l'autonomia personal i l'atenció a les persones en situació de dependència constituïx un dels àmbits dels servicis socials amb rellevància pròpia i amb una enorme repercussió social i que la seua prestació exigix una actuació coordinada de totes les administracions amb competències en la matèria, es fa necessari regular el procediment per al reconeixement de la situació de la dependència i el reconeixement del dret a les prestacions del Sistema d'Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana.
Coherentment amb l'actual estructura administrativa existent en l'àrea de servicis socials de la Generalitat, corresponen a la conselleria de Benestar Social aquelles actuacions referides a la planificació i direcció de l'acció pública en la matèria, així com aquelles funcions essencials per a la coordinació interadministrativa en el marc del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana, i la concreta tramitació dels procediments de valoració i reconeixement de la situació de dependencia
Per això, a proposta del conseller de Benestar Social, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 28 de setembre de 2007,
DECRETE
CAPÍTOL I
Disposicions generals
Article 1. Objecte
El present Decret té com a objecte la regulació de la composició, organització i funcions dels òrgans de valoració de la situació de dependència, així com el procediment per al reconeixement de la situació de dependència i el dret als servicis o prestacions del Sistema Valencià d'Atenció a la Dependència.
Article 2. Règim jurídic
1. Les competències assumides per la Comunitat Valenciana en l'àmbit del reconeixement de la situació de dependència, s'exerciran conforme als principis i disposicions generals de comuna aplicació contingudes en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependencia, i en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
2. La tramitació dels procediments de valoració de situació de dependència podrà efectuar-se per mitjà de la utilització de mitjans electrònics, informàtics i telemàtics, amb respecte als requisits establits en la normativa vigent en la dita matèria.
3. El tractament de les dades de caràcter personal obtinguts per mitjà de la tramitació dels procediments a què es referix el present Decret s'ajustarà a les prescripcions establides en la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal.
Article 3. Competència
Serà competent per a resoldre les sol·licituds per al reconeixement de la situació de dependència i el dret als servicis o prestacions del Sistema Valencià d'Atenció a la Dependència el titular de la Secretaria Autonòmica de Benestar Social.
CAPÍTOL II
Òrgans de valoració de la situació de dependència
Article 4. Òrgans tècnics competents
Dins de la conselleria de Benestar Social es crea la Comissió de Valoració de la Situació de Dependència com a òrgan col·legiat, dependent jeràrquicament de la Secretaria Autonòmica de Benestar Social, com a òrgan encarregat d'emetre els dictàmens tècnics en matèria de reconeixement de la situació de dependència i el dret als servicis o prestacions.
Article 5. Funcions de la Comissió de Valoració de la Situació de Dependència
La Comissió tindrà les següents funcions:
1. Emetre el dictamen tècnic sobre grau i nivell de dependència amb especificació de les atencions que la persona puga requerir a l'òrgan administratiu competent per al reconeixement de la situació de dependència, segons el barem de valoració de la situació de dependència establit per la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència, aprovat pel Reial Decret 504/2007, de 20 d'abril.
2. Exercir l'assistència tècnica i assessorar, si li és requerit, en els procediments contenciosos en què siga part l'òrgan gestor, en matèria de valoració de dependència i del seu grau i nivell.
3. Aquelles altres funcions que legalment o reglamentàriament li siguen atribuïdes.
Article 6. Composició i règim de funcionament
1. La Comissió estarà composta per un/a tècnic/a de la Direcció General d'Acció Social i Majors, un/a tècnic/a de la Direcció General per a les Persones amb Discapacitat i tres tècnics/es de la Secretaria Autonòmica de Benestar Social, podent incorporar-s'hi, en determinats casos, i a criteri de l'òrgan competent per a resoldre les resolucions de reconeixement de la situació de dependència, personal tècnic de la conselleria de Benestar Social, amb titulacions de l'àrea social i/o sanitària.
2. La coordinació de les actuacions de la Comissió serà realitzada per la Direcció d'Àrea de Coordinació de la Secretaria Autonòmica de Benestar Social, o persona en qui delegue.
3. Les persones que componguen la Comissió i el lloc que estes exerciran seran designades per l'òrgan competent per a resoldre les resolucions de reconeixement de la situació de dependència.
Les persones que componguen la Comissió tenen el dret i el deure d'assistir a les reunions i d'exercir les funcions que els corresponguen; en este sentit, el seu pronunciament serà obligatori en la matèria tècnica objecte del seu coneixement.
Per a la vàlida constitució de la Comissió, a l'efecte de la celebració de sessions, deliberacions i presa d'acords, es requerirà la presència de, si més no, tres de les persones que componguen la Comissió o, si és el cas, dels qui els substituïsquen.
Vàlidament constituïda la Comissió, el/la president/a donarà pas a l'examen i debat de les propostes sobre el dictamen que s'haja d'emetre arreplegant les propostes que es formulen, que sotmetrà a votació de la Comissió. Per a la seua aprovació serà necessari el vot favorable de la majoria dels/s'assistents a la sessió, sense que cap puga abstindre's. Si n'hi haguera empat en la votació, dirimirà el vot del/la president/a.
4. En els casos d'absència, vacant o malaltia dels/es titulars de la Comissió, l'òrgan competent per a resoldre les resolucions de reconeixement de la situació de dependència podrà substituir-los per professionals amb titulacions de l'àrea social i/o sanitària que presten els seus servicis en la conselleria de Benestar Social.
5. El règim de funcionament de la Comissió de Valoració de la Situació de Dependència s'ajustarà al que establix el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i per totes les normes que dicte respecte d'això la conselleria de Benestar Social.
Article 7. Dictàmens tècnics
1. Els dictàmens tècnics emesos per la Comissió es formularan en models normalitzats, que hauran de contindre necessàriament el diagnòstic, la situació, grau i nivell de dependència, així com les atencions que la persona puga requerir.
2. La qualificació a què es referix l'apartat anterior haurà de formular-se amb caràcter definitiu o temporal segons la previsió de la Comissió de Valoració sobre la possible milloria o agreujament de l'interessat.
CAPÍTOL III
Procediment per al reconeixement de la situació
de dependència i del dret a les prestacions del Sistema
Article 8. Iniciació
1. El procediment per al reconeixement de la situació de dependència s'iniciarà a instància de l'interessat, del seu representant legal o del seu guardador/a de fet.
2. La sol·licitud podrà fer-se per a valoració inicial o per a homologació quan la persona sol·licitant tinga reconeguda la pensió de gran invalidesa o la necessitat d'ajuda de tercera persona. Les persones que formulen sol·licitud per a homologació estaran exceptuades de presentar l'informe de salut previst en l'apartat 4 d'este article.
3. La sol·licitud es formularà en el model normalitzat que consta com a annex I del present Decret. Els/s'interessats/des podran precisar o completar les dades del model, acompanyant els documents que estimen oportuns, els quals seran admesos i tinguts en compte en la tramitació del procediment.
4. A les sol·licituds caldrà adjuntar els següents documents, sense perjuí del que disposa la disposició addicional primera d'este decret:
a) Exemplar original d'informe de salut, segons model normalitzat que consta com a annex II al present Decret.
b) Fotocòpia compulsada del document nacional d'identitat, i si és el cas, del seu representant legal o guardador de fet. En el cas que algun d'ells siga estranger, caldrà aportar documentació acreditativa de la seua identitat.
En el supòsit d'actuar per mitjà de representant, caldrà acreditar la dita representació acompanyant a la sol·licitud un document acreditatiu d'això. També podrà acreditar-se esta per mitjà de declaració en compareixença personal de l'interessat.
Quan el/la sol·licitant siga un/a menor d'edat i no tinga DNI, la seua identitat s'acreditarà per mitjà de llibre de família i el DNI de qui detente la seua representació legal.
c) Certificat d'empadronament del sol·licitant que acredite l'empadronament del sol·licitant en un municipi de la Comunitat Valenciana en el moment de la presentació de la sol·licitud, amb indicació de la data d'alta en el dit padró, i si és el cas, de certificacions d'empadronaments anteriors que acrediten la residència en territori espanyol durant cinc anys, dels quals dos hauran de ser immediatament anteriors a la data de presentació de la sol·licitud. Quan el/la sol·licitant siga un/a menor de cinc anys, es presentarà certificació de l'empadronament de la persona que exercisca la seua guarda i custòdia.
d) En el cas de disposar de certificat de minusvalidesa, caldrà aportar una còpia compulsada d'esta.
e) Les persones sol·licitants que tingueren reconegut prèviament el complement de la necessitat assistència a tercera persona a què es referix l'apartat 2 d'este article, i que sol·liciten el reconeixement de la situació de dependència, d'acord amb els apartats 2 i 4 de la disposició addicional primera del Reial Decret 504/2007, de 20 d'abril, hauran de presentar còpia compulsada del reconeixement del grau de minusvalidesa.
f) Les persones sol·licitants per homologació que tingueren reconeguda prèviament la pensió de gran invalidesa hauran de presentar còpia compulsada de la resolució de reconeixement d'esta.
5. La sol·licitud juntament amb la documentació anteriorment citada, es presentarà preferentment en el registre oficial de l'ajuntament de la Comunitat Valenciana on estiga ubicat el servici municipal d'atenció a la dependència, en el cas que s'haja subscrit l'oportú conveni, o en les direccions territorials de Benestar Social, sense perjuí del que disposa l'article 38.4 de la Llei de Règim jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
6. De conformitat amb el que preveu l'article 71 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, quan falte qualsevol de les dades o documents preceptius citats, es requerirà l'interessat perquè, en el termini de deu dies esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb indicació que, si així no ho fera, se li tindrà per desistit en la seua petició, amb resolució prèvia que haurà de ser dictada en els termes que preveu l'article 42 del mateix text legal.
Article 9. Instrucció
1. L'Àrea de Coordinació de la Secretaria Autonòmica de Benestar Social serà competent per a la instrucció del procediment i elaborarà d'ofici totes les actuacions que resulten necessàries per a la determinació, coneixement i comprovació de les dades en virtut de les quals haurà de dictar-se la resolució.
Igualment podrà sol·licitar informe d'altres professionals, quan ho considere necessari per a l'emissió del dictamen tècnic.
2. La instrucció del procediment per al reconeixement de la situació de dependència, requerirà els següents actes i informes preceptius:
2.1. Citació per a la valoració objectiva en el domicili
Rebuda en forma adient la sol·licitud, es notificarà a l'interessat/da, el dia, l'hora i la direcció en què haurà de realitzar-se la valoració, que haurà de ser duta a cap en l'entorn habitual de la persona interessada, segons els criteris previstos en el barem de valoració de la situació de dependència, aprovat pel Reial Decret 504/2007, de 20 d'abril.
En el supòsit d'incompareixença no justificada degudament, se li podrà declarar decaigut/da en el seu dret al tràmit, d'acord amb el que establix l'article 76.3 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú. La inactivitat de les persones interessades en la seua valoració objectiva suposarà la paralització de l'expedient i, transcorreguts tres mesos, la seua caducitat, d'acord amb el que disposa l'article 92 de l'esmentada Llei
2.2. Informe social sobre l'entorn en què visca, que permeta completar les dades que oferix la sol·licitud, si és el cas, elaborat pels servicis municipals d'atenció a la dependència corresponent amb el lloc d'empadronament.
2.3 Emissió de dictamen tècnic.
Una vegada efectuada la valoració, i demanats els informes anteriors, l'Àrea de Coordinació de la Secretaria Autonòmica de Benestar Social traslladarà a la Comissió de Valoració la proposta de valoració juntament amb l'informe de l'entorn en què visca el/la sol·licitant, perquè la Comissió de Valoració n'emeta el corresponent dictamen tècnic
Per a la formulació dels seus dictàmens, la Comissió de Valoració de la situació de dependènca podrà demanar totes les informacions que considere necessàries. Així mateix, podrà sol·licitar informes d'altres professionals de la mateixa conselleria de Benestar Social o de servicis aliens.
La Comissió procedirà, a la vista de les actuacions realitzades, a emetre dictamen tècnic.
3. Emés el dictamen tècnic per la Comissió, l'Àrea de Coordinació l'elevarà a l'òrgan competent per a resoldre el reconeixement de situació de dependència.
4. El personal al servici de l'administració pública que, per raó de les seues funcions, conega qualsevol tipus de dades respecte de l'historial clínic i social dels interessats/des o part d'este, està obligat a mantindre'n la confidencialitat.
Article 10. Resolució
1. La persona titular de la Secretaria Autonòmica de Benestar Social de la conselleria de Benestar Social, basant-se en el dictamen tècnic, dictarà una resolució expressa, segons pertoque, sobre el reconeixement de la situació de dependència amb els servicis o prestacions que corresponguen al sol·licitant segons el grau i nivell de dependència reconegut.
2. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució que recaiga en el procediment regulat en este decret serà de sis mesos, computats a partir de la data de la recepció de la sol·licitud en qualsevol dels registres esmentats en l'article 8 d'este decret.
El còmput del dit termini podrà suspendre's en els supòsits establits en l'article 42.5 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
3. Excepcionalment, podrà acordar-se l'ampliació del termini indicat en el número anterior en els supòsits establits en l'article 42.5 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
4. El reconeixement de la situació de dependència i el dret a les prestacions o servicis s'entendrà produït a partir de l'endemà de la data de la presentació de la sol·licitud en el registre de l'òrgan competent per a la seua tramitació; no obstant això, si la persona beneficiària no estiguera rebent cap servici dels previstos en el catàleg en el moment de la sol·licitud, la data d'efectes serà aquella en què comence a prestar-se el servici.
5. Si la persona beneficiària haguera sigut reconeguda com a dependent en un grau i nivell, l'efectivitat del qual no haguera entrat en vigor, segons el calendari establit en la disposició final primera de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència, el dret a les prestacions a què poguera tindre dret es farà efectiu a partir del dia 1 de gener de l'any en què la Llei tindrà eficàcia per a eixe grau i nivell.
6. El venciment del termini mencionat, sense haver-se notificat resolució expressa, determinarà l'estimació de la sol·licitud formulada per silenci administratiu.
7. En totes les resolucions en què es reconega la situació de dependència es farà constar, si és el cas, el termini a partir del qual es podrà instar la seua revisió per agreujament o milloria, sense perjuí del que establix l'article 11.1 d'este decret.
8. Així mateix, la resolució anterior, que haurà de ser notificada al servici municipal d'atenció a la dependència corresponent al lloc d'empadronament, servirà de recomanació tècnica en relació als servicis i prestacions i intensitats i quanties corresponents, més adequats per a l'atenció i el tractament, amb garantia d'encert, de la situació de dependència en què es trobe la persona beneficiària d'acord amb les seues circumstàncies personals, familiars i socials.
CAPÍTOL IV
Revisions
Article 11. Revisió del reconeixement de la situació de dependència
1. El grau o nivell de dependència podrà ser objecte de revisió, a instància de l'interessat/da, dels seus representants o d'ofici per les administracions públiques competents, després de la instrucció del corresponent procediment, per alguna de les causes següents:
a) Milloria o empitjorament de la situació de dependència.
b) Error de diagnòstic o en l'aplicació del corresponent barem.
c) Quan haguera sigut reconegut amb caràcter temporal, en la resolució a què es referix l'article 10 del decret, pel transcurs del termini establit en esta.
2. Les prestacions podran ser modificades o extingides en funció de la situació personal del beneficiari, quan es produïsca una variació de qualsevol dels requisits establits per al seu reconeixement, o per incompliment de les obligacions regulades en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència.
Article 12. Iniciació del procediment de revisió
1. Estaran legitimats per a instar la revisió, a més de les persones referides en l'article 8.1 d'este decret, la persona titular de la Secretaria Autonòmica de Benestar Social i els servicis municipals d'atenció a la dependència on s'estiga efectuant el servici o on estiga empadronat el beneficiari.
2. En les revisions instades pel titular de la Secretaria Autonòmica de Benestar Social, l'Àrea de Coordinació iniciarà i promourà les actuacions necessàries per a la revisió de l'expedient i complirà als terminis previstos en el present Decret.
3. En els supòsits de revisió a instàncies de part s'acompanyaran tots els informes puguen que tindre incidència amb vista a la revisió.
Article 13. Instrucció del procediment
Promoguda la revisió segons el que preveuen els articles 11 i 12 del present Decret, la instrucció del procediment s'ajustarà al que disposa l'article 9.
Article 14. Resolució
1. La persona titular de la Secretaria Autonòmica de Benestar Social, dins del termini màxim previst en l'article 10.2, dictarà i notificarà resolució expressa en el procediment incoat per a revisar el reconeixement de la situació de dependència.
El termini màxim previst en l'article 10.2 es computarà des de la data de l'acord d'iniciació d'ofici comunicada a l'interessat o des que la sol·licitud haja tingut entrada en el registre corresponent.
2. La resolució consistirà en la confirmació o modificació del grau o nivell de dependència valorat. En este últim cas, la resolució contindrà els servicis o prestacions corresponents a eixe nou grau o nivell.
3. En la resolució es farà constar necessàriament el termini a partir del qual es podrà instar la següent revisió del grau per agreujament o milloria, conformement amb el que preveu l'article 10.7 d'este decret.
4. Quan la resolució no es dicte en el termini assenyalat en l'article 10.2, el venciment del termini sense haver-se notificat resolució expressa determinarà l'estimació de la sol·licitud formulada per silenci administratiu.
5. El reconeixement d'un nou grau o nivell de dependència i el dret a nous servicis o prestacions s'entendrà produït a partir de l'endemà de la data de presentació de la sol·licitud de revisió en el registre corresponent.
Si la persona beneficiària haguera sigut reconeguda com a dependent en un grau i nivell, l'efectivitat del qual no haguera entrat en vigor, segons el calendari establit en la disposició final primera de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència, el dret a les prestacions a què poguera tindre dret es farà efectiu a partir del dia 1 de gener de l'any en què la Llei tindrà eficàcia per a eixe grau i nivell.
CAPÍTOL V
Programa Individual d'Atenció
Article 15. Programa Individual d'Atenció
1. En el marc del procediment del reconeixement de la situació de dependència i les prestacions corresponents, els servicis socials especialitzats amb el concurs dels servicis municipals d'atenció a la dependència, establiran un Programa d'Atenció Individual en què es determinaran les modalitats d'intervenció més adequades a les seues necessitats entre els servicis i prestacions econòmiques previstos en la resolució per al seu grau i nivell, amb la participació amb consulta prèvia i, si és el cas, elecció entre les alternatives proposades de la persona beneficiària, i si és el cas, de la seua família o entitats tutelars que la represente.
2. Els Programes d'Atenció Individual es tramitaran de forma progressiva, d'acord amb el calendari establit en la disposició final primera de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependencia. a este efecte, es requerirà la documentació següent:
– Declaració dels impostos sobre la renda de les persones físiques i sobre el patrimoni, referent al període impositiu immediatament anterior, amb el termini de presentació vençut, a la data d'efectivitat del pret, conforme al calendari assenyalat en el paràgraf anterior:
Les dades relatives a la renda del/a sol·licitant s'obtindran de la informació sobre l'impost sobre la renda de les persones físiques que es troba en poder de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, referides a l'exercici corresponent, per mitjans informàtics o telemàtics. No obstant això, en el cas de no obtindre la informació telemàtica, es podrà requerir els interessats perquè presenten fotocòpia de la declaració del IRPF de l'últim exercici liquidat, així com certificat de la pensió o pensions que rep l'any de la sol·licitud. Tot això sense perjuí de demanar qualsevol altra informació complementària durant el procediment.
– En el cas que el sol·licitant haja de satisfer pensió compensatòria a favor de cònjuge i/o anualitats per aliments, haurà d'acompanyar la corresponent resolució judicial o document que en dret acredite l'obligació de satisfer aliments o pensió.
– En el cas que el sol·licitant faça declaració de l'impost sobre el patrimoni, la documentació que hauran d'aportar serà la fotocòpia compulsada de la declaració del dit impost de l'últim exercici.
3. El Programa Individual d'Atenció podrà ser objecte de revisió:
a) A instància de l'interessat o dels seus representants, o per part dels servicis municipals d'atenció a la dependència.
b) D'ofici, en la forma en què es determine i amb la periocidad que preveja la normativa de desplegament d'este decret.
c) Amb motiu del canvi de domicili de residència a la Comunitat Valenciana.
4. Mitjançant una ordre de la conselleria de Benestar Social es regularan les peculiaritats del procediment per a l'establiment del Programa d'Atenció Individual.
CAPÍTOL VI
Procediment d'urgència
Article 16. Procediment d'urgència
En els supòsits d'urgència, degudament justificats davant de la Comissió de Valoració de la situació de dependència, la persona sol·licitant podrà ser valorada de forma prioritària i s'iniciaran, també de forma immediata, els tràmits oportuns per a la regularització administrativa de la seua situació.
CAPÍTOL VII
Recursos
Article 17. Recurs d'alçada
1. Els interessats podran interposar davant del titular de la conselleria de Benestar Social recurs d'alçada en el termini d'un mes des de la data de la notificació de les resolucions de reconeixement de la situació de dependència, o en el termini de tres mesos comptadors, per al sol·licitant i altres possibles interessats, a partir de l'endemà d'aquell en què, d'acord amb la seua normativa específica, es produïsquen els efectes del silenci administratiu.
2. Transcorreguts els esmentats terminis sense haver-se interposat el recurs, les resolucions seran fermes amb caràcter general.
3. El termini màxim per a dictar i notificar la resolució serà de tres mesos.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
1. A les persones que tinguen reconegut el complement de la necessitat del concurs d'una altra persona, determinat segons el barem de l'annex 2 del Reial Decret 1971/1999, de 23 de desembre, de Procediment per al Reconeixement, Declaració i Qualificació de Grau de Minusvalidesa, se'ls reconeixerà el grau i nivell que li corresponga, en funció de la puntuació específica atorgada per l'esmentat barem, d'acord amb la taula següent:
– De 15 a 29 punts grau I de dependència, nivell 2.
– De 30 a 44 punts grau II de dependència, nivell 2.
– De 45 a 72 punts grau III de dependència, nivell 2.
Les persones que tinguen reconegut el complement de la necessitat del concurs d'una altra persona amb una puntuació igual o superior a 45 punts estaran exemptes d'aportar l'informe de salut a què es referix l'article 8 d'este decret.
2. A les persones que tinguen reconegut el complement de gran invalidesa, se'ls reconeixerà la situació de dependència, amb el grau i nivell que es determine per mitjà de l'aplicació del barem establit en l'apartat anterior, garantint en tot cas el grau I, dependència moderada, nivell I.
Segona
La conselleria de Benestar Social, d'ofici, procedirà a valorar la situació de dependència d'aquelles persones que hagen sigut valorades per a l'ingrés en els centres o servicis de titularitat de la Generalitat.
Tercera
Mitjançant la resolució de la persona titular de la conselleria de Benestar Social, a proposta del secretari autonòmic de Benestar Social, podran crear-se tantes comissions com es considere necessari. En el cas d'haver-ne diverses comissions, seran coordinades per l'Àrea de Coordinació de la Secretaria Autonòmica.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Única
La conselleria amb competències en matèria de servicis socials especialitzats tramitarà de manera gradual i progressivament els Programes d'Atenció Individual, i es durà a cap d'acord amb el següent calendari a partir de l'1 de gener de 2007:
– El primer any els qui siguen valorats en el grau III de gran dependència, nivells 2 i 1.
– En el segon i tercer any els qui siguen valorats en el grau II de dependència severa, nivell 2.
– En el tercer i quart any els qui siguen valorats en el grau II de dependència severa, nivell 1.
– El quint i sext any els qui siguen valorats en el grau I de dependència moderada, nivell 2.
– El sèptim i octau any els qui siguen valorats en el grau I de dependència moderada, nivell 1.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta la persona que detente la Secretaria Autonòmica de Benestar Social per a dictar totes les instruccions que calga per a l'aplicació i el desenvolupament del present Decret.
Segona
Es faculta el/la conseller/a de Benestar Social per a dictar totes les disposicions que requerisca el desplegament i l'execució del present Decret.
Tercera
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
Valencia, 28 de setembre de 2007
El President de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Benestar Social,
JUAN GABRIEL COTINO FERRER

linea
Mapa web