Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE 40/2010, de 17 de novembre, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Kaki Ribera del Xúquer i el seu consell regulador. [2010/12524]

(DOGV núm. 6403 de 23.11.2010) Ref. Base de dades 012586/2010

ORDE 40/2010, de 17 de novembre, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Kaki Ribera del Xúquer i el seu consell regulador. [2010/12524]
En l'Orde de 21 d'octubre de 1998, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, es va aprovar el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Kaki Ribera del Xúquer i el seu consell regulador.
En la Llei 25/1970, de 2 de desembre, de l'Estatut de la Vinya, del Vi i dels Alcohols, es mantenen vigents les normes contingudes en l'esmentada llei relatives als consells reguladors dels productes agroalimentaris amb denominació d'origen, diferents del vi, del vinagre de vi, dels vins aromatitzats, del brandi, del most i la resta de productes derivats del raïm.
En la Llei 10/2006, de 26 de desembre, de la Generalitat, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat, en el seu capítol XVII, titulat «La protecció dels sistemes de qualitat agroalimentària», es regula la gestió, el control i la certificació de les denominacions d'origen protegides, les indicacions geogràfiques, les especialitats tradicionals garantides i l'agricultura ecològica. La novetat fonamental recollida en l'esmentat capítol XVII és la d'haver-se dotat de personalitat jurídica pròpia als consells reguladors o òrgans de gestió de les figures de qualitat diferenciada de la Comunitat Valenciana, i es contempla la possibilitat de constituir-se com a corporacions de dret públic o privat. Al seu torn es recull expressament la determinació de tots els consells reguladors de la Comunitat Valenciana que hi ha en l'entrada en vigor de l'esmentada Llei 10/2006, per constituir-se com a corporacions dret públic.
El Decret 222/2007, de 9 de novembre, del Consell, pel qual s'establixen normes relatives als consells reguladors o òrgans de gestió de les denominacions de qualitat de la Comunitat Valenciana, és aplicable als consells reguladors o òrgans de gestió de les figures de qualitat agroalimentària, que són les denominacions d'origen, indicacions geogràfiques, especialitats tradicionals garantides i agricultura ecològica, que ja hi ha a la Comunitat Valenciana en l'entrada en vigor de l'esmentat decret, o aquells creats després de l'esmentada entrada en vigor que opten per constituir-se com a corporacions de dret públic.
Al seu torn, l'esmentat decret definix els consells reguladors de la Comunitat Valenciana com a corporacions de dret públic que, amb caràcter general, subjecten la seua activitat al dret privat, dotats de personalitat jurídica pròpia i de plena capacitat per al desenrotllament de les seues finalitats, i poden realitzar qualsevol classe d'actes de gestió i administració que, amb caràcter general, subjecten la seua activitat al dret privat, excepte en les actuacions que impliquen l'exercici de potestats o funcions públiques, en les quals s'han de subjectar al dret administratiu. I finalment, es recull en la seua disposició transitòria única l'obligació d'adaptar l'estructura i la reglamentació, d'acord amb allò que s'establix en l'esmentat decret, en el termini d'un any, per part de tots els consells reguladors o òrgans de gestió ja constituïts en la data d'entrada en vigor del decret.
El Decret 46/2010, de 12 de març, del Consell, pel qual es modifica l'article 4, apartat 4; l'article 6, apartat 3; l'article 7, apartats 1, 3 i 5; l'article 8, apartat 1; i l'article 11, apartats 2, 3, 4 i 5, del Decret 222/2007, de 9 de novembre, del Consell, pel qual s'establixen normes relatives als consells reguladors o òrgans de gestió de les denominacions de qualitat de la Comunitat Valenciana, que adapta el marc regulador perquè els organismes de certificació de producte puguen complir amb la norma europea UNE-EN 45011, modifica determinats aspectes relacionats amb l'estructura de gestió dels consells reguladors o òrgan de gestió, homogeneïtza els òrgans de gestió de les figures de qualitat i s'adapten a la directiva de servicis.
D'altra banda, en el Reglament (CE) 510/2006, de 20 de març de 2006, del Consell, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, s'establixen els mecanismes de modificació dels plecs de condicions, establiment de controls oficials i els mecanismes de verificació.
Per tot allò que s'ha exposat, de conformitat amb allò que es disposa en el Decret 222/2007, de 9 de novembre, del Consell, i la seua modificació el Decret 46/2010, de 12 de març, del Consell, pels quals s'establixen normes relatives als consells reguladors o òrgans de gestió de les denominacions de qualitat de la Comunitat Valenciana, a proposta del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Kaki Ribera del Xúquer i en l'exercici que em conferix la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,
ORDENE
Article 1. Aprovació de la normativa específica de la denominació d'origen protegida Kaki Ribera del Xúquer
S'aprova el Reglament de Funcionament de la Denominació d'Origen Protegida Kaki Ribera del Xúquer, contingut en l'annex II d'esta orde.
Article 2. Adquisició de personalitat jurídica del Consell Regulador
1. La Llei 10/2006, de 26 de desembre, de la Generalitat, de Mesures Fiscals de Gestió, Administrativa i Financera i d'Organització en la Generalitat en el seu capítol XVII, titulat «La protecció dels sistemes de qualitat agroalimentària», dota els consells reguladors i òrgans de gestió de personalitat jurídica pròpia.
2. El Decret 222/2007, de 9 de novembre, del Consell, definix els consells reguladors de la Comunitat Valenciana com a corporacions de dret públic, dotats de personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per al desenrotllament de les seues finalitats, i poden realitzar qualsevol classe d'actes de gestió i administració que, amb caràcter general, subjecten la seua activitat al dret privat.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
Única. Annex i plec de condicions de la DOP Kaki Ribera del Xúquer
El plec de condicions esmentat en l'annex I d'esta orde, va ser objecte de la Resolució de 6 d'octubre de 2010, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per mitjà de la qual es va adoptar la decisió favorable a la modificació del plec de condicions de la denominació d'origen protegida Kaki Ribera del Xúquer publicat en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, núm. 6379, de 19 d'octubre de 2010 (correcció d'errades DOCV, núm. 6388, de 02.11.2010), està en tràmit d'autorització i registre per la Comissió Europea.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única. Derogació normativa
Queda derogada l'Orde de 21 d'octubre de 1998, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Kaki Ribera del Xúquer i el seu consell regulador, així com totes les disposicions que d'este rang o d'un rang inferior s'oposen a esta orde d'aprovació.
DISPOSICIÓ FINAL
Única. Entrada en vigor
Este reglament entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 17 de novembre de 2010
La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació,
MARITINA HERNÁNDEZ MIÑANA
ANNEX I
Plec de condicions de la DOP Kaki Ribera del Xúquer
Pàgina web de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat:
Enllaç al plec de condicions penjat en la pàgina web de la Conselleria:
ANNEX II
Reglament de Funcionament
de la DOP Kaki Ribera del Xúquer
CAPÍTOL I
Disposicions generals
Article 1. Extensió de la protecció
1. La protecció atorgada per esta denominació d'origen protegida serà la prevista en Reglament (CE) número 510/2006, de 20 de març de 2006, del Consell, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris i en la resta de legislació aplicable, i s'estén al nom de la menció Kaki Ribera del Xúquer i al seu nom en castellà Kaki Ribera del Júcar i a tots els noms de la comarca i termes municipals que componen la zona de producció del Kaki de la Ribera del Xúquer esmentats en el plec de condicions d'esta denominació d'origen.
2. La denominació d'origen protegida Kaki Ribera del Xúquer no es podrà aplicar a cap altra classe de caqui diferent de la que es reconeix en este reglament. Queda prohibida en productes no protegits per este reglament la utilització de noms, marques, termes, expressions o signes que, per similitud fonètica o gràfica amb els protegits, puguen induir a confusió, encara que per a això utilitzen els termes tipus, estil, gust, elaborat a o altres d'anàlegs.
Article 2. Òrgans competents
1. La defensa i protecció de la denominació d'origen protegida i la dels productes emparats, l'aplicació del seu reglament, la vigilància del compliment d'este, així com el foment i el control de la qualitat dels productes emparats queden encomanats al Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Kaki Ribera del Xúquer, juntament amb les funcions que puguen exercir, dins de les seues competències, els organismes competents de la Generalitat de la Comunitat Valenciana i del ministeri corresponent del Govern central.
2. El Consell Regulador confeccionarà i aprovarà el manual de qualitat, les normes tècniques, els procediments, els formats i la resta de documents propis del sistema de certificació dins del sistema de qualitat en aplicació de la norma UNE-EN 45011, «Criteris generals relatius a organismes de certificació de productes», o norma que la substituïsca.
CAPÍTOL II
Règim jurídic del Consell Regulador
Article 3. Definició
1. El Consell Regulador és una corporació de dret públic, de les regulades pel Decret 222/2007, de 9 de novembre, del Consell, i la seua modificació el Decret 46/2010, de 12 de març, del Consell, pels quals s'establixen normes relatives als consells reguladors o òrgans de gestió de les denominacions de qualitat de la Comunitat Valenciana i, per tant, dotat de personalitat jurídica pròpia i de plena capacitat per al desenrotllament de les seues finalitats, que pot realitzar qualsevol classe d'actes de gestió i administració, que amb caràcter general subjecten la seua activitat al dret privat, excepte en les actuacions que impliquen l'exercici de potestats o funcions públiques, en les quals estarà subjecte al dret administratiu.
2. El Consell Regulador té base associativa privada, sense ànim de lucre, i a més d'autonomia per a la seua gestió i organització, gaudix d'autonomia econòmica.
Article 4. Àmbit de competències del Consell Regulador
1. El Consell Regulador és l'ens amb atribucions decisòries en les funcions que este reglament li encomana, d'acord amb allò que es determina en la legislació vigent.
2. L'àmbit de competències del Consell Regulador estarà determinat:
a) Territorialment: per la zona de producció o elaboració.
b) Pel que fa als productes: pels protegits per la denominació de qualitat, en qualsevol de les seues fases de producció, elaboració, emmagatzemament, envasament i comercialització.
c) Subjectivament: per aquelles persones físiques o jurídiques inscrites en els diferents registres.
Article 5. Finalitat i funcions
1. La finalitat del Consell Regulador o òrgan de gestió és la representació, defensa, garantia i promoció dels productes emparats, així com el desenrotllament dels mercats.
2. És missió principal del Consell Regulador i dels ens assimilats aplicar els preceptes d'este reglament i vetlar pel seu compliment.
Per al compliment de les finalitats el Consell Regulador o òrgan de gestió està obligat a exercir, entre altres, les funcions següents:
a) La vigilància i el control dels caquis protegits en instal·lacions autoritzades ubicades en la zona de producció, així com en els centres i botigues de distribució on es comercialitze producte protegit i que ha sigut objecte de certificació.
b) El control del caqui no protegit per la denominació d'origen protegida que s'envase, es comercialitze o transite dins de la zona de producció per part dels membres inscrits en els corresponents registres.
3. Per al compliment de les seues finalitats, el Consell Regulador, d'acord amb el Decret 222/2007, de 9 de novembre, del Consell, i la seua modificació el Decret 46/2010, de 12 de març, del Consell:
a) Ha de proposar el reglament de la seua denominació d'origen protegida, el qual ha de ser aprovat per la conselleria competent en matèria de política agroalimentària.
b) Ha de fixar les normes tècniques i les seues possibles modificacions, i atendrà a criteris de qualitat, rigor en el control i tradició.
c) Ha d'elaborar el manual de qualitat.
d) Ha d'expedir certificats d'origen i precintes de garantia, inclosa l'autorització de les etiquetes i contraetiquetes dels productes emparats per la denominació d'origen protegida.
e) Ha d'establir els requisits que han de complir les etiquetes dels productes emparats en l'àmbit de les seues competències, així com controlar l'ús de les etiquetes comercials utilitzables en els productes protegits, a través dels servicis tècnics, en aquells aspectes que afecten la denominació.
f) Ha de gestionar els registres definits en el reglament.
g) Ha de gestionar les quotes obligatòries.
h) Ha d'orientar la producció i qualitat, i també ha de promocionar i ha d'informar els consumidors sobre els productes emparats i les seues característiques específiques.
i) Ha de vetlar pel compliment del seu reglament, i podrà denunciar qualsevol ús incorrecte d'este davant dels òrgans administratius o jurisdiccionals competents.
j) Ha d'elaborar estadístiques i estudis de producció, elaboració i comercialització dels productes emparats, tant per a ús intern com per a la seua difusió i general coneixement.
k) Ha de proposar els requisits mínims de control a què s'han de sotmetre els operadors inscrits en els respectius registres, per a totes i cada una de les seues fases de producció, transformació o elaboració i comercialització dels productes emparats, així com els mínims de control per a la concessió inicial i per al manteniment del certificat.
l) Si escau, ha d'establir per a cada campanya, segons criteris de defensa i millora de la qualitat i dins dels límits fixats per la norma tècnica, el reglament de les denominacions, o pel manual de qualitat, els rendiments, límits màxims de producció o transformació o qualsevol altre aspecte de conjuntura anual que puga influir en eixos processos.
m) Establiment de qualssevol acords (marc de col·laboració amb altres organismes interprofessionals, així com afavorir acords col·lectius interprofessionals entre els diferents sectors inscrits en els seus registres, segons els criteris de defensa de la qualitat i promoció dels productes emparats).
n) Ha d'elaborar els pressupostos anuals.
o) Ha de vetlar pel desenrotllament sostenible de l'àrea on es trobe ubicada la zona de producció.
p) Ha d'establir els mecanismes necessaris per a conéixer l'origen del producte i els processos de producció, transformació i comercialització.
q) Aquelles actuacions derivades de les activitats assignades al Ple i lligades a decisions i criteris de certificació de producte/servici han de ser ratificades per l'òrgan de control, en la forma i el termini que s'establisca en el sistema de qualitat.
CAPÍTOL III
El Consell Regulador
Article 6. Principis d'organització i funcionament
1. L'estructura i el funcionament del Consell Regulador o òrgan de gestió serà democràtic, i regiran en tot moment els principis de representació paritària dels sectors, representativitat dels interessos econòmics dels sectors que confluïxen, i d'autonomia de gestió i organització dels processos electorals als seus òrgans rectors.
2. El Consell Regulador o òrgan de gestió estarà integrat per les persones físiques o jurídiques degudament inscrites en els corresponents registres del Consell Regulador o òrgan de gestió que, de forma voluntària, manifesten la seua voluntat de formar part d'este.
3. La conselleria competent en matèria de política agroalimentària, per mitjà de l'òrgan o entitat que en cada moment tinga atribuïda les funcions corresponents, exercirà la tutela administrativa del Consell Regulador o òrgan de gestió.
4. Els actes realitzats pels òrgans en què s'estructura el Consell Regulador en actuacions subjectes al dret administratiu, en exercici de potestats públiques, podran ser impugnats internament davant del superior jeràrquic a què estiguen adscrits.
5. Els actes i acords del Ple del Consell Regulador o del seu president, subjectes al dret administratiu en exercici de potestats públiques, podran ser objecte de recurs d'alçada davant del conseller competent en la matèria de conformitat amb allò que s'establix en la normativa de procediment administratiu.
Article 7. Composició del Consell Regulador
1. El Consell Regulador o òrgan de gestió ha d'estar constituït per:
1.1. El Ple, el qual, al seu torn, està format per:
- El/la president/a.
- El/la vicepresident/a.
- El/la secretari/ària del Ple.
- Els vocals de cada registre.
- El/la director/a general competent en matèria de qualitat agroalimentària, o a qui este/a designe en qualitat de representant de la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació, que formarà part del Ple amb veu però sense vot.
1.2. El Comité de Certificació, on estaran representats tots els interessos del producte/servici que cal certificar.
1.3. Podrà comptar, també, amb un gerent i qualsevol altre òrgan que s'establisca en els seus estatuts.
2. Els vocals de cada registre estan representats per:
a) Cinc vocals titulars inscrits en el Registre de Plantacions.
b) Cinc vocals titulars inscrits en el Registre de Magatzems i Instal·lacions de Condicionament i Envasament.
Per cada un dels vocals s'ha de nomenar un suplent.
3. L'elecció dels vocals del Ple en representació dels registres s'ha de realitzar per mitjà de sufragi universal directe i secret entre els titulars inscrits en els registres corresponents.
4. El/la president/a i el/la vicepresident/a, que també ho seran del Ple, i a proposta d'este, seran nomenats pel titular de la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació, que ordenarà la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
5. Per a l'elecció del/la president/a i vicepresident/a caldrà ajustar-se a allò que es preveu en els apartats 3 i 5, de l'article 7, de l'annex del Decret 46/2010, de 12 de març, del Consell, pel qual s'establixen les normes relatives als consells reguladors o òrgans de gestió de les denominacions de qualitat de la Comunitat Valenciana.
6. El Ple triarà president/a i vicepresident/a per mitjà de votació en què participe, com a mínim, la mitat més un de la totalitat dels membres. El/la president/a i vicepresident/a serà aquell que obtinga les tres quartes parts dels vots emesos. En el supòsit que ningú obtinga l'esmentada quantitat de vots, s'efectuarà una segona votació, i serà triat aquell que obtinga la majoria simple d'entre aquells dos que hagen obtingut el nombre més gran de vots en la primera votació. Si després d'esta segona votació persistix l'empat en vots es designarà president/a a aquell/a que resulte d'efectuar un sorteig entre aquells dos que van obtindre majoria simple en la primera votació i, a més, van empatar en la segona votació.
7. En el cas que el/la president/a es trie entre els vocals electes, el seu lloc com a vocal no es cobrirà amb el seu suplent, de la mateixa manera que per al/la vicepresident/a, de manera que l'elecció d'ambdós no suposarà que s'hagen de cobrir les seues vacants com a vocals, i queda constituït el Ple pel/la president/a, el/la vicepresident/a i huit vocals.
8. La renovació del Consell Regulador es farà cada quatre anys i els seus membres podran ser reelegits. Aquells vocals del Ple que deixen el lloc vacant en els corresponents registres han d'abandonar la seua posició en el Ple i seran substituïts pel seu suplent.
9. En cas de cessament d'un vocal suplent en qualsevol dels dos censos, el titular designarà un nou vocal suplent procedent del mateix registre.
10. Deixarà el lloc vacant el vocal que per tres sessions consecutives o cinc alternes del Ple del Consell Regulador done lloc a absències injustificades i queden reflectides en les corresponents actes del Consell Regulador.
11. En cas de cessament d'un representant legal en el càrrec de vocal titular o del càrrec de suplent, en qualsevol dels dos censos, i per la causa que siga en les matèries que regula este reglament, serà procedent designar, per l'empresa a la qual pertany, un substitut.
12. El/la president/a cessarà quan expire el terme del seu mandat, a petició pròpia una vegada acceptada la seua dimissió o cessarà en el seu càrrec quan el Ple del Consell Regulador perda la confiança en l'esmentat/da president/a, manifestada en votació secreta per majoria, almenys, de tres quartes parts dels seus membres, i posterior ratificació per la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació.
13. En el cas de cessament del/la president/a, el Consell Regulador, en el termini d'un mes, proposarà a la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació la designació d'un nou president, el mandat del qual serà només pel temps que li resta al president anterior.
14. En tot allò que no es preveu en els apartats anteriors serà d'aplicació supletòria la legislació electoral valenciana i, si no n'hi ha, la legislació sobre règim electoral general.
Article 8. Funcions del/la president/a
Al/La president/a li correspon:
a) Representar el Consell Regulador. Esta representació podrà delegar-la de manera expressa en els casos que siga necessari.
b) Complir i fer complir les disposicions legals i reglamentàries.
c) De conformitat amb els acords del Consell Regulador, administrar els ingressos i gestionar els fons, ordenant els pagaments corresponents.
d) Convocar i presidir les sessions del Consell, sotmetre a la decisió d'este els assumptes de la seua competència i, ordenar l'execució dels acords adoptats.
e) Proposar al Consell Regulador la contractació, suspensió o renovació del seu personal.
f) Informar els organismes superiors de les incidències que en la producció i mercat es produïsquen.
g) Remetre a la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació aquells acords que, per a compliment general, acorde el Consell en virtut de les atribucions que li conferix este reglament i aquells que per la seua importància estime que han de ser coneguts per esta.
h) Totes les funcions que li siguen que atribuïdes per acord adoptat pel Ple del Consell.
Article 9. Funcions del/la vicepresident/a
Al/La vicepresident/a li correspon substituir el/la president/a en la seua absència i assumir les funcions que este/a li delegue, així com les que específicament acorde el Consell Regulador.
Article 10. Funcionament del Ple del Consell Regulador
1. El Ple del Consell Regulador es reunirà com a mínim una vegada al trimestre amb caràcter ordinari, i amb caràcter extraordinari en qualsevol moment, prèvia convocatòria del president o a petició, almenys, de la mitat dels vocals. En tot cas, el Ple del Consell es podrà constituir quan estiga present la totalitat dels seus membres i així ho acorden per unanimitat.
2. La convocatòria es farà per mitjà de carta enviada per correu o fax, amb especificació de l'orde del dia, almenys amb quatre dies d'antelació. En cas de necessitat, quan així ho requerisca la urgència de la reunió, es convocarà els vocals per telegrama o fax, amb vint-i-quatre hores d'antelació, com a mínim.
3. Quan un titular no puga assistir-hi, ho notificarà al Ple del Consell Regulador i al seu suplent perquè el substituïsca, si s'escau.
4. Els acords es prendran per majoria de membres. En cas d'empat, decidirà el vot del/la president/a i per a la validesa d'estos serà necessari que estiguen presents més de la mitat dels components del Ple del Consell Regulador, entre ells el/la president/a o el/la vicepresident/a.
5. Per a resoldre qüestions de tràmit o en aquells casos en què s'estime necessari, es pot constituir una Comissió Permanent, que estarà formada pel/la president/a i quatre vocals titulars, i estaran representats membres d'ambdós registres, designats pel Ple. En la sessió en què s'acorde la constitució de la Comissió Permanent, s'acordaran també les missions especifiques que li competixen i funcions que exercirà. Totes les resolucions que prenga la Comissió Permanent seran comunicades al Ple del Consell per a la seua ratificació en la primera reunió que se celebre.
6. No podrà ser objecte de deliberació o acord qualsevol assumpte que no figure en l'orde del dia, llevat que havent-hi quòrum de membres per a realitzar el Ple i una vegada acordat per unanimitat i declarat com d'urgència l'assumpte a tractar s'incloga en l'esmentada orde.
7. Els càrrecs del Consell Regulador seran gratuïts, sense perjudici del dret al cobrament de les despeses que l'exercici d'este càrrec puga comportar.
8. En allò que no s'establix en este reglament respecte al funcionament del Ple i de la(les) Comissió(ons), s'aplicarà supletòriament allò que s'ha establit per als òrgans col·legiats en la normativa reguladora del Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 11. El secretari i els servicis del Consell Regulador
1. Per al compliment de les seues finalitats, el Consell Regulador compta amb el personal necessari d'acord amb les plantilles aprovades per este i que figuraran dotades en el seu pressupost.
2. El Consell Regulador tindrà un secretari designat per este a proposta del president, del qual dependrà directament, i assistirà a les sessions amb veu però sense vot, excepte si el nomenament d'este recau en un dels membres del Ple del Consell Regulador, i en este cas hi assistirà amb veu i vot.
3. Les comeses específiques del secretari, entre altres, són:
a) Assistir a totes les sessions del Ple del Consell i estendre les actes.
b) Certificar acords i resolucions presos pel Ple.
c) Les funcions que li encomane el president relacionades amb els assumptes de la competència del Consell Regulador.
4. En el cas que el Consell Regulador compte amb un/una gerent, exercirà les funcions que li hagen sigut assignades i respondrà de la seua gestió davant del Consell Regulador.
5. El Consell Regulador determinarà la manera d'efectuar la vigilància del compliment de tot el que s'exigix en este reglament, així com d'aquells processos i fases de producció, condicionament, elaboració i comercialització que afecten la qualitat i la bona imatge del producte emparat.
6. Al vocal més jove li correspon substituir el secretari en absència d'este, sense pèrdua de la seua condició de vocal i assumir les funcions d'este per a la sessió del Ple que el substituïsca.
7. Per a les funcions de control que duga a terme el Consell Regulador en qualsevol dels aspectes afectats per este reglament o per la legislació vigent sobre això, podran comptar amb personal propi o bé optar per subscriure els servicis d'entitats alienes al Consell. En qualsevol cas s'han de garantir les condicions d'imparcialitat del personal actuant, la seua independència i objectivitat respecte als interessos objecte de control, i la competència tècnica de les persones físiques i jurídiques responsables del control.
8. A tot el personal del Consell Regulador li serà aplicable la legislació laboral, així com les clàusules de confidencialitat que, si s'escau, s'adopten. El personal es pot regir per les mateixes normes establides en el conveni del personal laboral al servici de la Generalitat Valenciana per mitjà dels procediments d'adhesió o extensió de convenis recollits en la normativa corresponent, i sense perjudici d'allò que es poguera derivar de la seua pròpia negociació col·lectiva. En cap cas l'esmentat personal del Consell Regulador tindrà la consideració de personal al servici de l'administració de la Generalitat.
Article 12. Tutela administrativa
1. La tutela administrativa exercida per la conselleria competent en la matèria d'agricultura i alimentació, en particular per l'òrgan o entitat que en cada moment tinga atribuïdes les funcions corresponents, comprén el control de la legalitat dels actes i acords dels seus òrgans de govern subjectes al dret administratiu, la resolució dels recursos administratius contra els actes dictats en l'exercici de les seues funcions públiques i el control de la legalitat de les altres actuacions que es contemplen en este decret i disposicions que el desenrotllen, a excepció de les decisions sobre la certificació o desqualificació de productes, a l'efecte de garantir la independència en la presa de decisions de l'òrgan de control i certificació.
2. A l'efecte de l'apartat anterior, estan subjectes al dret administratiu les funcions enumerades en les lletres d, e, f, g i l de l'apartat 3, de l'article 5, de l'annex II.
Article 13. Recursos econòmics
1. Per al compliment de les seues finalitats, el Consell Regulador podrà comptar amb els recursos següents:
a) Les quotes obligatòries que per a cada campanya aprove el Ple del Consell Regulador i que quedaran fixades i detallades per als diferents servicis, documents i activitats que s'oferisquen per part de l'entitat relatives al sistema de qualitat implantat al seu efecte, que en el cas específic de les activitats de control i certificació seran:
a) 1. Quotes per superfície de les parcel·les inscrites.
a) 2. Quotes pels quilos de caqui emparat comercialitzat.
a) 3. Quotes per cada precinte o contraetiqueta expedida.
a) 4. Per expedició de certificacions, certificats i altes i baixes en els registres.
a) 5. Quota anual de permanència en els registres corresponents.
Els subjectes passius de cada una de les exaccions són:
De la a) 1, els titulars de les explotacions inscrites. En el cas de les cooperatives o comerços que realitzen la inscripció pels seus socis o productors, seran les encarregades de satisfer les esmentades quotes.
De la a) 2 i a) 3, els titulars dels magatzems i instal·lacions de condicionament i envasament inscrites que comercialitzen caquis certificats en els mercats.
De la a) 4 i a) 5, qualsevol dels titulars inscrits en els registres del Consell Regulador.
b) Amb les aportacions, fixades en el sistema de la qualitat, de les empreses autoritzades, per a l'ús del logotip i mencions d'esta denominació d'origen, segons es contempla en l'article 19.
c) Amb les aportacions dels associats inscrits en el Registre de Magatzems i Instal·lacions de Condicionament i Envasament, per activitats i servicis específics, previstos en l'abast d'este reglament i aprovades pel Ple del Consell Regulador.
d) Les subvencions que, per al funcionament normal, es puguen establir en els pressupostos generals de les administracions públiques.
e) Les rendes i productes del seu patrimoni.
f) Donacions, llegats i la resta d'ajudes que es puguen percebre.
g) La prestació de servicis a tercers dins de les competències i servicis establits pel Consell Regulador.
h) Les quantitats que puguen percebre en concepte d'indemnització per danys i perjudicis ocasionats al Consell Regulador o als interessos que representa.
2. En cas d'impagament de les quantitats corresponents a les quotes i aportacions, esmentades en l'apartat 1, lletres a, b i c, d'este article, passats tres mesos des de l'aprovació i exigida l'obligació del seu pagament, el Consell Regulador procedirà a donar de baixa a la persona obligada al pagament en el corresponent registre del Consell Regulador. L'abonament de les esmentades quotes que van quedar pendents i van ser motiu de la baixa en el corresponent registre és requisit indispensable per al supòsit en què es formule a posteriori la petició de reingrés en el Consell Regulador. El procediment per mitjà del qual es tramitaran estes incidències quedarà previst en normes de règim intern del Consell Regulador i serà d'acord amb la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
3. La gestió d'ingressos i de despeses que figuren en els pressupost correspon al Consell Regulador.
CAPÍTOL IV
Registres
Article 14. Registres del Consell Regulador
El Consell Regulador de la denominació d'origen portarà els registres següents:
a) Registre de Plantacions.
b) Registre de Magatzems, Instal·lacions de Condicionament i Envasament.
Article 15. Inscripció en registre
1. Les peticions d'inscripció es dirigiran al Consell Regulador, i es facilitaran les dades, els documents i els comprovants que s'establisquen en el sistema de qualitat aprovat pel Consell Regulador.
2. En el Registre de Plantacions s'inscriuran totes aquelles parcel·les que estiguen situades dins de la zona de producció i estiguen plantades amb les varietats esmentades en el plec de condicions d'esta denominació d'origen, i la producció de la qual desitge acollir-se a la denominació d'origen protegida. La informació necessària per a la inscripció de les parcel·les i el seu procediment s'establirà en el sistema de qualitat.
3. En el Registre de Magatzems i Instal·lacions de Condicionament i Envasament s'inscriuran tots aquells situats en la zona de producció que es dediquen a la manipulació, emmagatzemament i condicionament del caqui emparat. En la sol·licitud es facilitarà tota la informació que es detalla en el sistema de qualitat aprovat pel Consell Regulador, a més de complir la legislació vigent en matèria d'etiquetatge.
4. La inscripció en estos registres no eximix als interessats de l'obligació d'inscripció en aquells altres registres que amb caràcter general estiguen establits, així com l'obligació de complir totes aquelles normes i lleis generals d'aplicació al sector.
5. El Consell Regulador denegarà les inscripcions que no s'ajusten als preceptes d'este reglament, a allò que s'establix en el sistema de qualitat o als acords adoptats pel Consell sobre condicions complementàries de caràcter tècnic i sanitari que han de tenir les plantacions i magatzems i instal·lacions de condicionament i envasament.
Article 16. Voluntarietat del registre
La inscripció en els registres és voluntària, igual que la corresponent baixa, llevat que esta siga conseqüència de la resolució d'un procediment sancionador (baixa involuntària). Una vegada produïda esta última, la persona física o jurídica afectada estarà sotmesa a les condicions que s'establixen en el sistema de qualitat pel que fa a poder realitzar una nova inscripció en el Consell Regulador.
Article 17. Vigència del registre
1. Per a la vigència de les inscripcions en els corresponents registres serà indispensable complir en tot moment els requisits que imposa este capítol, i cal comunicar al Consell Regulador qualsevol variació que afecte les dades subministrades en la inscripció quan esta es produïsca. En conseqüència, el Consell Regulador podrà suspendre o anul·lar les inscripcions quan els titulars d'estes no s'atenguen a tals prescripcions. El Consell Regulador efectuarà inspeccions periòdiques per a comprovar l'efectivitat de tot el que es disposa en el paràgraf anterior, a través del sistema de qualitat.
2. Totes les inscripcions en els diferents registres seran renovades en el termini i forma que es determine pel Consell Regulador en el seu sistema de qualitat.
CAPÍTOL V
Drets i obligacions
Article 18. Titulars dels drets i obligacions
1. Només es podrà considerar protegit per la denominació d'origen protegida Kaki Ribera del Xúquer el caqui procedent de plantacions, magatzems i instal·lacions de condicionament i envasament inscrits en els registres corresponents i quan complisca les normes que exigix este reglament i el sistema de qualitat.
2. El caqui protegit s'ha de comercialitzar únicament en els envasos i els formats autoritzats en el sistema de qualitat, que aniran proveïts d'una contraetiqueta numerada, expedida i controlada pel Consell Regulador.
3. El dret a l'ús de les mencions, noms, marques i logotips del Consell Regulador en propaganda (catàlegs comercials, fullets, tarifes, ofertes, etc.), publicitat (estàtica, audiovisual, mitjans de transport, telemàtica, etc.), documentació (informes, factures, cartes, contractes, etc.), material d'envasament (caixes expositores, caixes exteriors, caixes, caixons, envasos alimentaris, precintes o segells, etiquetes, etc.), és exclusiu del Consell Regulador, el qual podrà autoritzar l'ús d'estos als magatzems i a les instal·lacions de condicionament i envasament inscrits davall les condicions d'ús que, si escau, s'establisquen. El Consell Regulador vetlarà pel bon ús dels símbols i llegendes identificadors de la denominació d'origen protegida, i s'establirà, en conseqüència, un manual d'ús del distintiu.
4. Les persones físiques o jurídiques inscrites en els registres queden obligades al compliment de les disposicions d'este reglament, del sistema de qualitat i la resta d'acords que, dins de les seues atribucions, dicte el Consell Regulador, la conselleria i el ministeri competent en matèria d'agricultura i alimentació, així com a satisfer les quotes que els corresponguen.
Article 19. Logotip, marques i etiquetes
1. El Consell Regulador adoptarà i registrarà un emblema com a símbol d'identificació de la denominació d'origen que obligatòriament ha de figurar en els productes protegits.
2. El Consell Regulador vetlarà pel correcte ús de la menció i logotips de la denominació d'origen protegida Kaki Ribera del Xúquer que han d'emprar els inscrits en el Registre de Magatzems i Instal·lacions de Condicionament i Envasament, així com de l'aplicació de les contraetiquetes previstes pel Consell Regulador per al control del caqui comercialitzat.
3. Les marques, símbols, emblemes, llegendes publicitàries o qualsevol altre tipus de propaganda que s'utilitze en el caqui protegit no podran ser usats en la comercialització d'altres caquis sense acord del Consell Regulador.
4. El dret a l'ús de la denominació d'origen protegida en propaganda, publicitat, documentació o etiquetes és exclusiu de les firmes inscrites en els registres.
5. Abans de la seua posada en circulació, les etiquetes i envasos han de ser autoritzats pel Consell Regulador, a l'efecte que es relaciona en este reglament. Serà denegada l'aprovació d'aquelles etiquetes i envasos que per qualsevol causa puguen donar lloc a confusió en el consumidor. També poden ser anul·lades les autoritzacions d'altres ja concedides anteriorment, quan hagen variat les circumstàncies dels inscrits en els registres.
6. Qualssevol que siga el tipus d'envàs en què s'expedisquen els caquis protegits, aniran proveïts d'una etiqueta, contraetiqueta, precinte numerat, denominació de venda normalitzada o imatge corporativa establida, autoritzada i/o proporcionada pel Consell Regulador i col·locada o impresa sobre l'envàs abans de la seua expedició, d'acord amb les normes que establisca el Consell Regulador en la documentació del seu sistema de qualitat.
Article 20. Control de parcel·les
1. El Consell Regulador controlarà en cada campanya les quantitats de caqui emparat per cada titular inscrit en el Registre de Plantacions en la forma i dates que determine el Consell Regulador en el seu sistema de qualitat.
2. Els magatzems i les instal·lacions de condicionament i envasament inscrits han de declarar, en la forma i les dates que determine el Consell Regulador en el seu sistema de qualitat, el volum de caqui comercialitzat, així com sotmetre's, si és procedent, a les inspeccions que es determinen pel Consell Regulador per a acreditar l'origen i la qualitat del caqui emparat.
3. Els inscrits es comprometen a permetre als veedors del Consell Regulador l'accés a les explotacions i instal·lacions, així com a facilitar el seu treball.
4. La periodicitat i la forma de dur a terme els controls per part dels veedors del Consell Regulador quedaran definits en la documentació del sistema de qualitat implantat.
5. Les declaracions a què es referix l'apartat 2 d'este article tenen efectes merament estadístics, per la qual cosa només es podran facilitar i publicar en forma numèrica, sense cap referència de caràcter individual. Qualsevol infracció d'esta norma serà considerada com una falta greu.
CAPÍTOL VI
Sistemes de control i certificació
Article 21. Sistemes de control i certificació
1. El control i la certificació s'exerciran per un òrgan de control integrat en el Consell Regulador i complirà amb els requisits establits per la norma UNE-EN-45011 o norma que la substituïsca i estarà acreditat per ENAC.
2. L'òrgan de control tindrà funcions essencials com les de proporcionar als operadors condicions de competència lleial, així com garantir la protecció dels consumidors i el compliment del principi de veracitat i desmostrabilitat de la informació que figure en l'etiquetatge.
3. Amb la implantació del sistema de qualitat es constituirà un Comité de Certificació que serà el responsable de vetlar per la imparcialitat de les actuacions del Consell Regulador en matèria de control i certificació, a través de la supervisió dels processos i activitats de certificació.
4. Per a les funcions de control i/o certificació que duga a terme el Consell Regulador podrà comptar amb personal propi o bé optar per subscriure els servicis amb entitats alienes al Consell Regulador. El personal tècnic del cos d'inspectors o veedors es proveirà d'acord amb els paràmetres establits en el sistema de qualitat i en el procediment específic per a la qualificació i supervisió del personal tècnic.
5. El Consell Regulador confeccionarà i aprovarà el manual de qualitat, normes tècniques, procediments, formats i la resta de documents propis del sistema de certificació dins del sistema de qualitat en aplicació de la norma UNE EN- 45011, «Criteris generals relatius a organismes de certificació de productes», o norma que la substituïsca. El reglament, el procediment de funcionament del Comité i els procediments de certificació han de ser degudament ratificats pel Comité de Certificació. El sistema de qualitat es posarà en coneixement del Comité de Certificació i de la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació.
6. El gerent o director de certificació establirà la forma i manera d'efectuar la vigilància i el control establit en el sistema de qualitat, i del compliment de tot allò que s'exigix en este reglament pel que fa a la certificació del caqui protegit i al seu control en aquells processos i fases de producció, envasament, condicionament, etiquetatge i comercialització que afecten la qualitat i bona imatge del producte emparat.
7. En el manual de qualitat es desenrotllarà la política general del sistema de qualitat, que serà de general coneixement i estarà a disposició de tots els operadors inscrits en els diversos registres de la denominació d'origen. El manual de qualitat descriurà de forma general el sistema de funcionament del Consell Regulador en compliment dels requisits de la norma UNE EN-45011 o norma que la substituïsca.
8. L'òrgan de control i certificació posseirà l'estabilitat financera i els recursos necessaris per al seu funcionament, i complirà el requisit de suficiència financera al qual, en este sentit, obliga la norma UNE EN-45011 o norma que la substituïsca.
9. El Consell Regulador podrà optar per externalitzar este servici contractant un organisme independent de control acreditat per ENAC per a esta activitat.
10. El Comité de Certificació és l'estament constituït pel Consell Regulador, amb la finalitat de supervisar la correcta realització de les activitats de certificació i assegurar la imparcialitat en estes, i serà, així mateix, competent per a complir els seus objectius i executar les seues funcions amb total autonomia, i serà sobirà en les seues decisions.
Article 22. Acords, publicitat i recursos
1. Els acords del Consell Regulador que no tinguen caràcter particular i afecten una pluralitat de subjectes inscrits es notificaran, per mitjà de circulars, als seus titulars per qualsevol dels mitjans comunicatius que facilite el justificant de recepció, i estes seran exposades pel Consell Regulador en les seues oficines o en les seues plataformes telemàtiques de comunicació. El Consell Regulador podrà modificar les mesures anteriors per aquelles que considere més convenients, amb vista a la màxima publicitat dels seus acords.
2. Els acords i les resolucions que adopte el Consell Regulador, subjectes al dret administratiu, seran recurribles, en tot cas, davant de la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació de la Generalitat de la Comunitat Valenciana. Així mateix, el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Kaki Ribera del Xúquer podrà acudir als tribunals de justícia per a instar allò que al seu dret convinga en defensa de la denominació d'origen protegida.
CAPÍTOL VII
Infraccions i sancions
Article 23. Infraccions. Sancions i procediments
Pel que fa a infraccions i sancions caldrà ajustar-se a la normativa sectorial corresponent, juntament amb la d'aplicació general, i també a allò que es disposa en este reglament i en les normes internes del Consell Regulador.

linea
Mapa web