Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE de 24 de novembre de 2008, de la Conselleria d'Educació, sobre avaluació en batxillerat a la Comunitat Valenciana. [2008/14480]

(DOGV núm. 5913 de 15.12.2008) Ref. Base de dades 014446/2008

ORDE de 24 de novembre de 2008, de la Conselleria d'Educació, sobre avaluació en batxillerat a la Comunitat Valenciana. [2008/14480]
El Reial Decret 1467/2007, de 2 de novembre, pel qual s'establix l'estructura del batxillerat i se'n fixen les ensenyances mínimes, regula l'horari escolar per a les diferents matèries del batxillerat que correspon als continguts bàsics de les ensenyances mínimes, els requisits d'accés, l'avaluació dels processos d'aprenentatge i les condicions de promoció i titulació de l'alumnat. Així mateix, establix els elements bàsics dels documents d'avaluació d'esta etapa, així com els requisits formals derivats del procés d'avaluació que són necessaris per a garantir la mobilitat de l'alumnat.
El Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum del batxillerat a la Comunitat Valenciana, determina que en esta etapa l'avaluació del procés d'aprenentatge de l'alumnat serà contínua i diferenciada segons les distintes matèries i es durà a terme tenint en compte els diversos elements del currículum. A més, vincula l'avaluació de l'aprenentatge realitzat en les dites matèries amb l'apreciació de la maduresa acadèmica dels estudiants en relació amb els objectius del batxillerat i amb les seues possibilitats de progrés en estudis posteriors, i encomana al professorat una actuació coordinada en l'adopció de les decisions resultants del procés d'avaluació.
D'altra banda, precisa que l'avaluació no es limita als progressos que els estudiants realitzen en el seu aprenentatge, perquè el professorat ha d'avaluar també els processos d'ensenyança i la seua pròpia pràctica docent.
En conseqüència, és necessari establir normes d'avaluació coherents amb els objectius que el currículum assigna al batxillerat i concretar aspectes el desenrotllament dels quals correspon a la conselleria competent en matèria d'educació.
Esta orde regula, per tant, el caràcter continu i diferenciat de l'avaluació de les diferents matèries del currículum, el desenrotllament del procés d'avaluació i la promoció dels estudiants. Establix els documents oficials que serviran de suport a l'avaluació i conté, finalment, indicacions per a dur a terme la valoració de les programacions didàctiques i perquè el procés d'ensenyança i aprenentatge dels estudiants siga avaluat d'acord amb criteris d'objectivitat.
Per tot això, vista la proposta de la Direcció General d'Ordenació i Centres Docents, facultat per la disposició final primera del Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum del batxillerat a la Comunitat Valenciana i en virtut de les competències que m'atribuïx l'apartat e) de l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,
ORDENE
Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació
1. L'objecte de la present orde és regular l'avaluació en el batxillerat, així com establir els documents oficials d'avaluació per a esta etapa.
2. Esta orde serà aplicable en els centres docents públics i privats de la Comunitat Valenciana que, degudament autoritzats, impartisquen les ensenyances corresponents al batxillerat establit en la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.
Article 2. Caràcter de l'avaluació
1. L'avaluació de l'aprenentatge dels alumnes i les alumnes serà contínua i diferenciada segons les distintes matèries, i es durà a terme tenint en compte els diversos elements del currículum.
2. Amb caràcter general, els referents de l'avaluació seran els objectius generals del batxillerat i els de cada una de les matèries, en especial els criteris d'avaluació establits en el Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum del batxillerat a la Comunitat Valenciana, adaptats al context del centre i a les característiques de l'alumnat.
3. Els centres, en el projecte educatiu i en les programacions didàctiques, establiran els criteris, les estratègies i els instruments d'avaluació que consideren més adequats per a valorar els èxits aconseguits.
Article 3. Procés d'avaluació
1. L'equip docent, constituït pel professorat de cada alumne o alumna coordinats pel professor tutor o professora tutora, valorarà l'evolució de cada un d'ells en el conjunt de les matèries i la seua maduresa acadèmica en relació amb els objectius del batxillerat; així com, al final de l'etapa, les seues possibilitats de progrés en estudis posteriors. Els mecanismes per a establir esta actuació coordinada quedaran reflectits en el projecte educatiu.
2. Les sessions d'avaluació, dins del procés d'ensenyança i aprenentatge, són les reunions que celebra l'equip docent del respectiu grup d'alumnes, coordinats pel professor tutor o professora tutora, per a valorar tant l'aprenentatge dels alumnes, en relació amb els èxits educatius del currículum, com el desenrotllament de la seua pràctica docent. L'equip docent serà assessorat pel departament d'orientació del centre o per qui tinga atribuïdes les seues funcions.
3. Els centres docents, en virtut de la seua autonomia pedagògica i organitzativa, establiran el nombre i el calendari de les sessions d'avaluació que es realitzaran per a cada curs acadèmic i grup d'alumnat al llarg del període lectiu ordinari. En qualsevol cas es realitzarà, com a mínim, a més de l'eventual avaluació inicial, una sessió d'avaluació al trimestre. L'última sessió d'avaluació, en finalitzar el període lectiu, tindrà caràcter d'avaluació final ordinària.
4. El professor o professora de cada matèria valorarà, en cada sessió d'avaluació que es realitze, el progrés i l'evolució de l'alumne o l'alumna en la matèria, prenent com a referent fonamental els criteris d'avaluació i, en conseqüència, determinarà la qualificació obtinguda.
5. El professor tutor o professora tutora de cada grup alçarà acta del desenrotllament de les sessions d'avaluació, on es faran constar els acords aconseguits i les decisions adoptades. La valoració dels resultats derivats d'estos acords i decisions constituirà el punt de partida de la següent sessió d'avaluació.
6. En les sessions d'avaluació s'acordarà també la informació que es transmet sobre el procés d'aprenentatge a cada alumne o alumna, així com als seus pares o tutors, d'acord amb el projecte educatiu. La dita informació inclourà, almenys, les qualificacions obtingudes per l'alumne o alumna en les distintes matèries.
7. Quan el progrés d'un alumne o alumna no responga als objectius programats, els professors adoptaran les mesures educatives complementàries que consideren oportunes per a ajudar-los a superar les dificultats mostrades.
8. El professor o professora de cada matèria decidirà, en la sessió final ordinària d'avaluació a l'acabament del curs, si l'alumne o l'alumna ha superat els objectius d'esta, prenent com a referent fonamental els criteris d'avaluació. Amb anterioritat a esta sessió, el professor tutor o professora tutora haurà demanat de l'alumne o alumna i dels seus pares o tutors legals la informació complementària que puga ser d'interés per a la presa de decisions. En conseqüència, determinarà la qualificació final obtinguda en la matèria.
9. L'alumnat que no supere totes les matèries del curs en l'última sessió d'avaluació a què es referix l'apartat anterior podrà efectuar proves extraordinàries de les matèries no superades i de les matèries pendents en el mes de setembre. L'estructura d'estes proves serà inclosa en la programació didàctica de cada departament.
10. Al final de les proves extraordinàries de setembre, es realitzarà la sessió d'avaluació extraordinària, en els mateixos termes de l'apartat 8 d'este article.
Article 4. Criteris per a la promoció
1. Al finalitzar el primer curs, i com a conseqüència del procés d'avaluació, el professorat de cada alumne o alumna adoptarà les decisions corresponents sobre la seua promoció al segon curs.
2. Es promocionarà al segon curs de batxillerat quan s'hagen superat totes les matèries cursades o es tinga avaluació negativa en dos matèries com a màxim.
3. Els que promocionen al segon curs sense haver superat totes les matèries, hauran de matricular-se de les matèries pendents del curs anterior. Els centres organitzaran les consegüents activitats de recuperació i l'avaluació de les matèries pendents.
4. De conformitat amb l'apartat 3 de la disposició addicional quarta del Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum del batxillerat a la Comunitat Valenciana, a fi d'adaptar l'oferta del batxillerat al principi de flexibilitat que regix l'educació de persones adultes, en l'oferta que realitze la conselleria competent en matèria d'educació per a les dites persones adultes, en la modalitat de règim a distància no serà aplicable el que establix la present orde pel que fa a la promoció.
Article 5. Permanència d'un any més en el mateix curs
1. Els alumnes o les alumnes que no promocionen a segon curs hauran de romandre un any més en primer, que hauran de cursar novament en la seua totalitat si el nombre de matèries amb avaluació negativa és superior a quatre.
2. Els que no promocionen a segon curs i tinguen avaluació negativa en tres o quatre matèries podran optar per:
a) Repetir el primer curs en la seua totalitat.
b) Matricular-se de les matèries de primer amb avaluació negativa i ampliar la dita matrícula amb dos matèries de segon curs, en el cas dels alumnes que tinguen quatre matèries amb avaluació negativa de primer.
c) Matricular-se de les matèries de primer amb avaluació negativa i ampliar la dita matrícula amb tres matèries de segon curs, en el cas dels alumnes que tinguen tres matèries amb avaluació negativa de primer.
3. En tot cas, estes matèries de segon, a les quals fan referència els apartats 2b i 2c d'este article, no podran requerir coneixements inclosos en matèries de primer curs no superades, a les quals fa referència l'annex I de la present orde.
4. La matrícula d'estes matèries de segon, de l'alumnat amb qualificació negativa en tres o quatre matèries de primer curs de batxillerat, tindrà caràcter condicionat, i caldrà estar en condicions de promocionar a segon dins del curs escolar perquè les dites matèries puguen ser qualificades.
5. L'alumnat menor d'edat haurà de comptar amb l'autorització dels seus pares o tutors per a este règim singular d'escolarització en primer curs de batxillerat, segons establix l'annex II de la present orde.
6. Els alumnes i les alumnes que, al final del segon curs, tinguen avaluació negativa en algunes matèries podran matricular-se d'estes sense necessitat de cursar novament les matèries superades.
7. Els alumnes i les alumnes que cursen el batxillerat a través de l'ensenyança per a les persones adultes en el seu règim de batxillerat nocturn que no promocionen a segon curs hauran de romandre un any més en primer, i cursaran només les matèries suspeses.
8. Els alumnes i les alumnes que estiguen en condicions de promocionar a segon curs podran optar també per repetir el curs en la seua totalitat, i renunciar a les matèries aprovades. Per a això, hauran de sol·licitar, a través del director o la directora del centre docent, autorització a la direcció general competent en matèria d'ordenació acadèmica i centres docents i comptar amb l'informe favorable del departament d'orientació o de qui tinga atribuïdes les seues funcions, així com de l'equip docent. En ambdós informes es farà constar que la dita mesura, de caràcter extraordinari, afavorirà el progrés acadèmic de l'alumne o alumna en l'etapa i en els seus estudis posteriors. L'alumnat menor d'edat haurà de comptar amb l'autorització dels seus pares o tutors per a esta decisió de repetició del curs sencer. En tot cas, l'any acadèmic cursat li computarà a l'efecte d'anys de permanència en el batxillerat en règim ordinari diürn. Podran acollir-se a esta norma també els alumnes i les alumnes a qui els queden matèries pendents en el segon curs de batxillerat.
9. Esta renúncia, a la qual fa referència l'apartat anterior, tindrà caràcter definitiu i en cap cas li serviran eixes matèries cursades i aprovades durant el curs a què s'ha renunciat. L'annex III conté el model d'instància de renúncia que els alumnes i les alumnes hauran de presentar davant del director o directora del centre.
10. Als alumnes i les alumnes que cursen el batxillerat a través de l'ensenyança per a les persones adultes en el seu règim de batxillerat a distància, no els seran aplicables les normes contingudes en els apartats anteriors.
11. Per a la presa de les decisions a què fa referència l'apartat 2 del present article, en la sessió d'avaluació extraordinària de setembre l'equip docent, assessorat pel departament d'orientació o per qui tinga atribuïdes les seues funcions, afegirà a la informació facilitada als alumnes i les alumnes i les seues famílies una valoració orientativa per a la presa d'estes decisions.
Article 6. Avaluació de l'alumnat de primer curs amb ampliació de matrícula de dos o tres matèries de segon
La sessió d'avaluació final de les matèries de segon curs dels alumnes i les alumnes de primer curs amb tres o quatre matèries pendents, que tenen caràcter condicionat, haurà de realitzar-se després de l'avaluació final de les matèries de primer curs, ja que és necessari estar en condicions de promocionar a segon dins del curs escolar perquè les dites matèries puguen ser qualificades.
Article 7. Avaluació de l'alumnat de segon curs que tinga una o dos matèries pendents del curs anterior
1. Els departaments didàctics assumiran les tasques de suport i avaluació dels alumnes i les alumnes de segon curs que tinguen una o dos matèries pendents del curs anterior. Amb este fi, dissenyaran per a estos estudiants un pla de treball amb expressió dels continguts mínims exigibles i de les activitats recomanades, i programaran proves parcials per a verificar la superació de les dificultats.
2. La sessió d'avaluació final de les matèries pendents de primer curs haurà de realitzar-se en els mesos de maig o setembre, amb anterioritat a l'avaluació final ordinària o extraordinària de segon curs.
Article 8. Avaluació final de l'alumnat de segon curs amb matèries pendents i incompatibles de primer
1. L'avaluació final dels alumnes i les alumnes de segon curs amb matèries pendents de primer curs amb continguts totalment o parcialment progressius, estarà condicionada a la superació de la matèria cursada en primer curs.
2. Es procedirà de la mateixa manera en l'avaluació de les matèries que s'impartixen amb idèntica denominació en ambdós cursos del batxillerat.
3. Les matèries de segon curs no qualificades com a conseqüència del que establixen els apartats anteriors, que figuren en l'annex I, seran considerades com a incompatibles.
Article 9. Permanència en el batxillerat i anul·lació de la matrícula
1. La permanència en el batxillerat ocupant un lloc escolar en règim ordinari diürn serà de quatre anys acadèmics, com a màxim.
2. Amb la finalitat de no esgotar el nombre d'anys durant els quals es pot romandre cursant batxillerat en règim ordinari, els alumnes i les alumnes podran sol·licitar al director o la directora del centre docent on estiga matriculat l'anul·lació de la matrícula corresponent quan acredite trobar-se en alguna de les circumstàncies següents: malaltia prolongada de caràcter físic o psíquic, incorporació a un lloc de treball, obligacions ineludibles de tipus personal o familiar que impedisquen la normal dedicació a l'estudi o altres circumstàncies, degudament justificades, que tinguen caràcter excepcional.
3. Les sol·licituds hauran de formular-se, en tot cas, abans de finalitzar el mes d'abril i seran resoltes, després d'oir l'equip docent i el departament d'orientació o qui tinga atribuïdes les seues funcions, pel director del centre docent on es trobe matriculat l'alumne o alumna, el qual autoritzarà l'anul·lació de la matrícula sempre que resulte acreditada l'existència d'una de les causes que figuren en el punt anterior. En cas de denegació, els interessats podran elevar recurs davant de la direcció territorial competent en matèria d'educació.
4. Els alumnes i les alumnes que hagen esgotat el límit de permanència en l'etapa en règim ordinari diürn, podran seguir les ensenyances de batxillerat en règim nocturn o a distància, sense límit de convocatòries.
Article 10. Proposta del títol de Batxiller
1. De conformitat amb el que establix l'article 15.1 del Reial Decret 1467/2007, de 2 de novembre, pel qual s'establix l'estructura del batxillerat i es fixen les seues ensenyances mínimes, els que cursen satisfactòriament el batxillerat en qualsevol de les seues modalitats rebran el títol de Batxiller, que tindrà efectes laborals i acadèmics.
2. Per a obtindre el títol de Batxiller serà necessària l'avaluació positiva en totes les matèries dels dos cursos de batxillerat.
3. D'acord amb el que establix l'article 50.2 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, l'alumnat que finalitze les ensenyances professionals de música i dansa obtindrà el títol de Batxiller si supera les matèries comunes del batxillerat.
4. El centre educatiu en què l'alumne o l'alumna haja finalitzat els seus estudis de batxillerat realitzarà la proposta d'expedició del títol de Batxiller.
5. La proposta de títol dels alumnes i les alumnes que superen les matèries comunes del batxillerat i les ensenyances professionals de música o dansa serà realitzada pel centre docent en què estos estudiants hagen cursat i superat les matèries comunes del batxillerat.
Article 11. Resultats de l'avaluació
1. Els resultats de l'avaluació s'expressaran per mitjà de qualificacions numèriques de zero a deu sense decimals, i es consideraran negatives les qualificacions inferiors a cinc i positives les restants. La nota mitjana serà la mitjana aritmètica de les qualificacions de totes les matèries, arredonida a la centèsima més pròxima i, en cas d'equidistància, a la superior.
2. En la convocatòria de la prova extraordinària, quan l'alumnat no es presente a la dita prova, s'hi consignarà no presentat.
3. De conformitat amb l'apartat 4 de la disposició addicional tercera del Reial Decret 1467/2007, de 2 de novembre, pel qual s'establix l'estructura del batxillerat i es fixen les seues ensenyances mínimes, l'avaluació de l'ensenyança de la religió catòlica es realitzarà en els mateixos termes i amb els mateixos efectes que la de les altres matèries del batxillerat. L'avaluació de l'ensenyança de les altres confessions religioses s'ajustarà al que establixen els acords de cooperació en matèria educativa subscrits per l'Estat espanyol.
4. Segons el que establix l'apartat 5 de la disposició addicional tercera del Reial Decret 1467/2007, de 2 de novembre, pel qual s'establix l'estructura del batxillerat i es fixen les seues ensenyances mínimes, a fi de garantir el principi d'igualtat i la lliure concurrència, les qualificacions que s'hagen obtingut en l'avaluació de les ensenyances de religió no es computaran en l'obtenció de la nota mitjana a l'efecte d'accés a la universitat ni en les convocatòries per a l'obtenció de beques i ajudes a l'estudi en què hagen d'entrar en concurrència els expedients acadèmics.
5. En el cas dels alumnes i les alumnes que obtinguen el títol de Batxiller després de superar les matèries comunes del batxillerat i els dos últims cursos de les ensenyances professionals de música o dansa, la qualificació global del batxillerat serà el resultat de la mitjana aritmètica de les matèries comunes i de les qualificacions obtingudes en els dos últims cursos de les ensenyances professionals de música o dansa.
6. Als alumnes i les alumnes que hagen superat totes les matèries de batxillerat i hagen obtingut en el segon curs una nota mitjana igual o superior a 9 punts, se'ls podrà consignar, per mitjà de la diligència oportuna, la menció de «Matrícula d'Honor», amb l'expressió «MH», en l'acta final ordinària, l'expedient acadèmic de l'alumne i l'historial acadèmic del batxillerat. Es podrà concedir una matrícula d'honor per cada 20 alumnes o fracció del total d'estudiants del curs.
Article 12. Documents oficials d'avaluació i mobilitat
1. D'acord amb el que establix la disposició addicional primera del Reial Decret 1467/2007, de 2 de novembre, pel qual s'establix l'estructura del batxillerat i es fixen les seues ensenyances mínimes, els documents oficials d'avaluació són l'expedient acadèmic, les actes d'avaluació, l'informe personal per trasllat i l'historial acadèmic de batxillerat.
2. L'historial acadèmic de batxillerat i l'informe personal per trasllat són els documents bàsics. Hauran de citar sempre la norma de l'administració educativa valenciana que establix el currículum del batxillerat, en este cas, el Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum del batxillerat a la Comunitat Valenciana.
3. Quan els documents bàsics d'avaluació hagen de produir efectes fora de la Comunitat Valenciana caldrà ajustar-se al que disposa l'article 36.3 de la Llei 30/1992 de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
4. En el cas de trasllat des d'una comunitat autònoma amb llengua pròpia cooficial amb el castellà a un centre de la Comunitat Valenciana, les qualificacions obtingudes en eixa matèria tindran la mateixa validesa, a efectes acadèmics, que les restants matèries del currículum; no obstant això, si la qualificació de la dita matèria ha sigut negativa, no es computarà com a pendent ni tindrà efectes acadèmics.
5. La conselleria competent en matèria d'educació establirà els procediments oportuns per a garantir l'autenticitat dels documents oficials d'avaluació, la integritat de les dades que figuren en estos, en especial en l'historial acadèmic de batxillerat, així com la seua supervisió i custòdia.
6. La conselleria competent en matèria d'educació podrà establir la informatització i l'ompliment dels documents d'avaluació, sense que això supose una subrogació de les facultats inherents a les secretaries dels centres.
Article 13. Expedient acadèmic
1. Tota la informació relativa al procés d'avaluació figurarà, de manera sintètica, en l'expedient acadèmic de l'alumne o alumna. El seu contingut s'ajustarà al model que figura en l'annex IV d'esta orde. S'omplirà després de l'avaluació ordinària del mes de juny i, si és el cas, després de l'avaluació corresponent a la prova extraordinària de setembre, amb la firma del secretari o la secretària i el vistiplau del director o la directora.
2. En l'expedient acadèmic figuraran les dades d'identificació del centre, el Número d'Identificació de l'Alumne o Alumna (NIA), les dades personals de l'estudiant, el número d'expedient i la data de matrícula, la informació relativa al procés d'avaluació amb les qualificacions obtingudes, les decisions de promoció i titulació i, si és el cas, les mesures d'atenció a la diversitat i les possibles exempcions de qualificació de l'alumnat amb necessitats educatives especials. Així mateix, quedarà constància de la data en què s'entrega a l'alumnat l'historial acadèmic de batxillerat.
Article 14. Actes d'avaluació
1. Les actes d'avaluació s'estendran per a cada un dels cursos i es tancaran al final del període lectiu ordinari i en la convocatòria de la prova extraordinària. Comprendran la relació nominal de l'alumnat que compon el grup junt amb els resultats de l'avaluació de les matèries.
2. En primer curs figurarà, a més de l'alumnat que compon el grup, l'alumnat amb tres o quatre matèries de primer curs i amb ampliació de matrícula de dos o tres matèries de segon curs.
3. En segon curs figurarà, a més de l'alumnat que compon el grup, l'alumnat amb matèries no superades del curs anterior i recollirà la proposta d'expedició del títol de Batxiller.
4. Quan en l'última sessió d'avaluació ordinària o extraordinària no es puga qualificar alguna matèria per estar condicionada a la superació d'una altra del primer curs, s'afegirà a la relació de matèries del segon any la del primer any pendent de superació, i s'hi expressarà la qualificació que s'hi haja obtingut. En la matèria del segon any es consignarà «incompatible».
5. Les actes d'avaluació seran firmades per tot el professorat del grup i portaran el vistiplau del director o la directora del centre. Els centres privats remetran un exemplar de les actes a l'institut d'educació secundària a què estiguen adscrits. S'ajustaran, en el contingut, al model que figura en l'annex V d'esta orde.
6. A partir de les dades consignades en les actes s'elaborarà un informe global dels resultats de l'avaluació final dels alumnes, segons el model contingut en l'annex VI d'esta orde. Una còpia d'este serà remesa a la direcció territorial de la conselleria competent en matèria d'educació, abans del 30 de setembre de cada curs acadèmic.
Article 15. Historial acadèmic de batxillerat
1. L'historial acadèmic de batxillerat serà estés en imprés oficial i portarà el vistiplau del director o la directora. Té valor acreditatiu dels estudis realitzats. Arreplegarà, almenys, les dades identificatives de l'estudiant, les matèries cursades en cada un dels anys d'escolarització i els resultats de l'avaluació final ordinària o extraordinària, la nota mitjana del batxillerat, així com la informació relativa als canvis de centre i de modalitat, les decisions adoptades per l'alumne o els seus pares o tutors legals respecte als apartats 5 i 8 de l'article 5, l'anul·lació de matrícula i, quan siga procedent, la sol·licitud de l'expedició del títol de Batxiller corresponent. S'ajustaran, en el contingut, al model que figura en l'annex VII d'esta orde.
2. Quan un alumne o alumna s'incorpore a l'etapa, s'obrirà el seu historial acadèmic, mantenint el número d'historial acadèmic de l'etapa anterior. En cas de no disposar del Número d'Identificació de l'Alumne, se sol·licitarà a la conselleria competent en matèria d'educació a través de procediments informàtics l'assignació d'este. El mateix NIA figurarà també en l'expedient acadèmic de l'alumne o alumna.
3. L'ompliment i la custòdia de l'historial acadèmic de batxillerat correspon al centre educatiu en què l'alumne o alumna es trobe escolaritzat. Una vegada superats els estudis, l'historial acadèmic de batxillerat serà entregat a l'alumne o alumna, circumstància que es farà constar en la diligència corresponent de l'historial acadèmic de batxillerat i en l'expedient acadèmic de l'alumne.
Article 16. Informe personal per trasllat
1. L'informe personal per trasllat és el document en què es consignarà la informació que resulte necessària per a la continuïtat del procés d'aprenentatge de l'alumnat quan es trasllade a un altre centre sense haver conclòs el curs i contindrà els resultats de les avaluacions parcials que s'hagen realitzat.
2. Per a garantir la continuïtat del procés d'aprenentatge dels que es traslladen a un altre centre sense haver conclòs el curs acadèmic, s'emetrà un informe personal en què es consignaran:
a) Les dades identificatives del centre i de l'alumna o alumne, fent constar la referència a la norma que establix el currículum corresponent.
b) Els resultats parcials d'avaluació, en el cas que s'hagen emés en este període.
c) L'aplicació, si és el cas, de mesures extraordinàries d'atenció educativa.
d) Totes les observacions que es consideren oportunes sobre el progrés general de l'alumne o alumna.
3. L'informe personal per trasllat serà elaborat i firmat per la tutora o el tutor, amb el vistiplau de la directora o el director del centre, a partir de les dades facilitades pel professorat de les distintes matèries del grup i, si és el cas, el departament d'orientació, o qui tinga atribuïdes les seues funcions.
Article 17. Custòdia de documents
1. Els expedients acadèmics i les actes d'avaluació s'arxivaran en la secretaria del centre. Les direccions territorials de la conselleria competent en matèria d'educació proveiran les mesures adequades per a la seua conservació o trasllat, en cas de supressió del centre.
2. Correspondrà a la secretària o el secretari del centre tant la seua custòdia com l'expedició de les certificacions que se'n sol·liciten.
3. Atés el seu caràcter, qualsevol sol·licitud de consulta d'estos documents haurà de ser autoritzada prèviament per la direcció del centre.
Article 18. Trasllat de documents
1. Quan un estudiant es trasllade de centre abans d'haver conclòs els estudis de batxillerat, el centre d'origen remetrà al de destí, i a petició d'este, l'historial acadèmic de batxillerat de l'alumne o alumna i, si és el cas, l'informe personal per trasllat a què es referix l'article 16 d'esta orde, fent constar en la diligència corresponent que les qualificacions concorden amb les actes que guarda el centre. En l'historial acadèmic de batxillerat dels alumnes de centres privats esta diligència serà feta per l'institut d'educació secundària a què es trobe adscrit.
2. El centre receptor es farà càrrec de la custòdia de l'historial acadèmic de batxillerat i obrirà el corresponent expedient acadèmic de l'alumne, al qual traslladarà les dades a què es referixen els articles 15 i 16 d'esta orde.
3. La matriculació adquirirà caràcter definitiu una vegada rebut l'historial acadèmic degudament omplit.
4. Quan l'alumne o l'alumna s'incorpore a un centre estranger a Espanya o a l'exterior que no impartisca ensenyances del sistema educatiu espanyol, no es traslladarà a este l'historial acadèmic. Per a facilitar la incorporació a les ensenyances equivalents del sistema educatiu estranger de què es tracte, el centre d'origen remetrà una certificació acadèmica de l'alumnat. L'historial acadèmic continuarà custodiat per l'últim centre en què l'alumne va estar matriculat fins a la seua possible reincorporació a les ensenyances del sistema educatiu espanyol, en el mateix o un altre centre, a què es traslladarà llavors, o fins a la seua entrega a l'alumne o alumna després de la conclusió dels estudis estrangers equivalents al batxillerat.
Article 19. Informació a l'alumnat i a les famílies
1. Cada centre docent, de la manera que determine, propiciarà la comunicació amb l'alumnat i amb les seues famílies en tot el que es referix al procés d'aprenentatge. De manera específica, informarà l'alumnat sobre els criteris i procediments d'avaluació establits d'acord amb els objectius i els continguts programats per a cada curs i període d'avaluació, a fi de garantir el dret que l'assistix a una valoració objectiva del seu rendiment escolar. La dita informació estarà disponible per a l'alumnat i les seues famílies durant tot el curs acadèmic.
2. Després de cada sessió d'avaluació, el tutor o tutora informarà per escrit les famílies de l'alumnat menor d'edat i els alumnes sobre el desenrotllament del seu procés educatiu i les qualificacions obtingudes. A este efecte, s'utilitzarà la informació acordada en la dita sessió d'avaluació. El model de document el determinarà cada centre educatiu i formarà part del projecte educatiu.
3. Al finalitzar cada un dels cursos de batxillerat s'informarà per escrit l'estudiant i la família de l'alumnat menor d'edat sobre el resultat de l'avaluació final.
4. Este informe inclourà les qualificacions obtingudes en les distintes matèries cursades per l'alumne o alumna, la promoció al curs següent, la valoració orientativa per a la presa de decisions o de la proposta per a l'expedició del títol, les mesures educatives complementàries previstes, si és el cas, perquè l'alumne puga aconseguir els objectius programats, i aquella altra informació que, amb este fi, haja acordat el conjunt de professors del grup.
5. Els pares o tutors legals coneixeran, participaran i recolzaran el procés educatiu dels seus fills i filles, en col·laboració amb el professorat i els centres.
Article 20. Avaluació dels processos d'ensenyança i de la pràctica docent
1. El professorat avaluarà en finalitzar cada curs acadèmic, a més dels aprenentatges de l'alumnat, els processos d'ensenyança i la seua pròpia pràctica docent, prenent com a referència la finalitat i els objectius establits en el currículum del batxillerat.
2. La dita avaluació inclourà, almenys, els elements següents:
a) La concreció del currículum del batxillerat.
b) L'organització i la gestió dels espais, el temps i els recursos del centre.
c) L'acció coherent i coordinada de l'equip docent.
d) El funcionament coordinat dels òrgans i les persones responsables en el centre de la planificació i del desenrotllament de la pràctica docent: equip directiu, claustre de professors, comissió de coordinació pedagògica, departaments i tutories.
e) La regularitat i l'adequació en l'intercanvi d'informació amb l'alumnat i amb les seues famílies quant als objectius, continguts i criteris d'avaluació i a les valoracions sobre el procés d'ensenyança i aprenentatge.
3. Els resultats d'esta avaluació quedaran reflectits en els documents corresponents dels òrgans mencionats en l'apartat 2d i en la memòria anual del centre, amb la finalitat de detectar les dificultats produïdes en els processos d'ensenyança i aprenentatge, esbrinar-ne les causes i modificar, si és el cas, aquells aspectes de la pràctica docent que es mostren com a poc adequats.
Article 21. Avaluació de les programacions didàctiques
1. El professorat de cada departament, en finalitzar cada curs acadèmic, avaluarà la programació didàctica per mitjà de la qual desenrotlla el currículum de les matèries que té encomanades i planifica el procés d'ensenyança aprenentatge corresponent. Per a això, prendrà com a referent el currículum que per a cada matèria preveu el Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum del batxillerat a la Comunitat Valenciana.
2. L'avaluació de cada una de les programacions didàctiques es referirà, almenys, als elements següents:
a) La concreció dels corresponents objectius, continguts i criteris d'avaluació.
b) La planificació temporal per al curs acadèmic.
c) La selecció dels continguts que es consideren bàsics per a un adequat progrés educatiu de l'alumnat i la seua promoció a cursos successius o estudis posteriors.
d) Les mesures ordinàries i extraordinàries, les estratègies didàctiques i els criteris d'avaluació previstos per a facilitar a l'alumnat la superació de les corresponents matèries.
e) Els mètodes, estratègies i recursos didàctics previstos, així com els procediments i instruments per a avaluar els aprenentatges de l'alumnat i seguir el seu progrés.
f) Els resultats obtinguts pels alumnes i les alumnes en les proves d'accés a la universitat.
g) Els resultats de l'avaluació quedaran reflectits en el llibre d'actes del departament corresponent per a, si és el cas, adequar les activitats d'ensenyança i aprenentatge programades; així com els mètodes, estratègies i recursos didàctics adoptats.
Article 22. Avaluació de l'etapa
Respecte a l'avaluació de l'etapa, caldrà ajustar-se al que disposa l'article 17 del Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum del batxillerat a la Comunitat Valenciana.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera. Avaluació de l'alumnat amb necessitats educatives especials
1. Els alumnes i les alumnes amb necessitats educatives especials que cursen ensenyances de batxillerat seran avaluats, amb caràcter general, d'acord amb el que establix esta orde.
2. De conformitat amb el que establix l'article 18 del Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum del batxillerat a la Comunitat Valenciana, estos alumnes podran beneficiar-se de mesures extraordinàries que possibiliten o faciliten el seu procés educatiu. Així mateix, en la celebració de les proves específiques que es convoquen, se n'haurà d'adaptar la duració i les condicions de realització a les característiques d'estos estudiants.
3. El professor de la matèria, amb la col·laboració del departament didàctic i del departament d'orientació, efectuarà les adaptacions curriculars necessàries que únicament podran afectar la metodologia didàctica, les activitats, la priorització i la temporalització en la consecució dels objectius.
4. Podran ser declarats exempts de qualificació en determinades matèries del currículum els alumnes i les alumnes amb problemes greus d'audició, visió o motricitat, o d'altres que es determinen, per als quals no siga possible realitzar adaptació curricular sense afectar el nivell bàsic dels continguts exigits.
5. La dita exempció, si és el cas, es farà en les condicions que s'establixen en el capítol III (articles 15 al 19), de l'Orde de 14 de març de 2005, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es regula l'atenció a l'alumnat amb necessitats educatives especials escolaritzat en centres que impartixen educació secundària. Haurà de ser autoritzada per la direcció general competent en matèria d'ordenació acadèmica i centres docents i consignada en les actes d'avaluació, en l'historial acadèmic de batxillerat i en l'expedient acadèmic de l'alumne amb l'expressió exempt/a (EX), i s'incorporarà a l'expedient una còpia de la resolució per la qual ha sigut autoritzada.
Segona. Protecció de dades
L'obtenció i el tractament de les dades personals de l'alumnat, i en particular les contingudes en els documents oficials a què es referix la present disposició, la seua cessió d'uns centres a uns altres i l'adopció de mesures que garantisquen la seguretat i confidencialitat de les dites dades, se sotmeten al que disposa la legislació vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal i la disposició addicional vint-i-tres de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.
Tercera. Convalidació de les matèries optatives per assignatures de música i dansa
1. Els alumnes i les alumnes que simultaniegen les ensenyances professionals de música i dansa i les de batxillerat en qualsevol de les seues modalitats podran convalidar les matèries optatives de primer i segon curs del batxillerat per una assignatura ja cursada de les ensenyances professionals de música o dansa.
2. Els que estiguen matriculats simultàniament en ensenyances professionals de música o dansa i en el batxillerat, podran convalidar una assignatura de les ensenyances professionals de música o dansa ja cursada i aprovada per l'optativa del primer o segon curs del batxillerat en què es troben matriculats, sense que la mateixa assignatura d'un curs de les ensenyances professionals puga ser convalidada per més d'una optativa del batxillerat.
3. La convalidació de matèries optatives del batxillerat per assignatures de les ensenyances professionals de música o dansa s'efectuarà en el centre on l'alumnat sol·licitant estiga cursant el batxillerat.
4. La nota d'esta matèria optativa serà la que els alumnes i les alumnes hagen obtingut en l'assignatura de les ensenyances professionals de música o dansa. En els documents d'avaluació del batxillerat hauran de figurar com a Música o Dansa I i Música o Dansa II.
5. La convalidació haurà de quedar consignada en els documents oficials d'avaluació del batxillerat pels secretaris dels centres respectius per mitjà de l'oportuna diligència.
Quarta. Conversió de les qualificacions qualitatives en qualificacions numèriques de l'expedient acadèmic de l'alumnat de batxillerat i cursos d'accés a la universitat de plans anteriors a la Llei Orgànica 1/1990, de 3 de maig, d'Ordenació General del Sistema Educatiu
Per a la conversió de les qualificacions qualitatives en qualificacions numèriques de l'expedient acadèmic de l'alumnat de batxillerat i cursos d'accés a la universitat de plans anteriors a la Llei Orgànica 1/1990, de 3 de maig, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, caldrà ajustar-se a allò que s'ha disposat per la Resolució d'11 d'abril de 2008, de la Secretaria General d'Educació, per la qual s'establixen normes per a efectuar la dita conversió.
Quinta. Correspondència amb altres ensenyances
Per a les correspondències entre matèries del batxillerat i altres ensenyances, a excepció de les convalidacions que es mencionen en la disposició addicional tercera d'esta orde, i per als efectes que sobre la matèria d'Educació física haja de tindre la condició d'esportista d'alt nivell i alt rendiment, a la qual es referix el Reial Decret 971/2007, de 13 de juliol, es farà el que preveu la disposició addicional sèptima del Reial Decret 1467/2007, de 2 de novembre, pel qual s'establix l'estructura del batxillerat i se'n fixen les ensenyances mínimes, i les normes que el desenrotllen respecte d'això.
Sexta. Validesa del llibre de qualificacions del batxillerat
Respecte a la validesa del llibre de qualificacions del batxillerat, caldrà ajustar-se al que disposa la disposició transitòria tercera del Reial Decret 1467/2007, de 2 de novembre, pel qual s'establix l'estructura del batxillerat i se'n fixen les ensenyances mínimes.
Sèptima. Difusió i supervisió de l'aplicació de la norma
1. Les direccions territorials competents en matèria d'educació, en el seu corresponent àmbit de gestió, adoptaran les mesures necessàries per a la difusió i aplicació d'esta orde.
2. La Inspecció Educativa assessorarà la comunitat educativa, supervisarà tot el procés d'avaluació i promoció de l'alumnat i proposarà mesures que contribuïsquen a perfeccionar-lo. En este sentit, prestarà especial atenció a les programacions didàctiques com a concreció dels referents d'avaluació.
3. Així mateix, la Inspecció Educativa supervisarà l'ompliment i custòdia de l'historial acadèmic del batxillerat.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera. Calendari d'implantació
Els centres docents aplicaran el que preveu la present orde al llarg dels cursos en què vagen implantant-se les noves ensenyances, de conformitat amb el Reial Decret 806/2006, de 30 de juny, pel qual s'establix el calendari d'aplicació de la nova ordenació del sistema educatiu, establida per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.
Segona. Incorporació al batxillerat regulat per mitjà del Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum del batxillerat a la Comunitat Valenciana, dels alumnes i les alumnes procedents de plans d'estudi anteriors a la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació
1. L'alumnat que haja cursat primer de batxillerat amb anterioritat al curs acadèmic 2008-2009 i desitge incorporar-se, per primera vegada, al segon curs de batxillerat a partir del curs acadèmic 2009-2010, ho farà d'acord amb la nova ordenació d'estes ensenyances, desenrotllades en el Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum del batxillerat a la Comunitat Valenciana. En cas de tindre una o dos matèries pendents de superació de primer, la recuperació d'estes es farà conforme al mencionat Decret 102/2008, d'11 de juliol.
2. L'alumnat que en el curs 2009-2010 haja de repetir segon de batxillerat totalment o parcialment, ho farà d'acord amb la nova ordenació acadèmica regulada pel Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum del batxillerat a la Comunitat Valenciana. En el cas de tindre una o dos matèries pendents de superació de primer, la recuperació d'estes es farà conforme al mencionat Decret 102/2008, d'11 de juliol.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única. Derogació normativa
1. Queda derogada l'Orde de 17 de gener de 1995, de la Conselleria d'Educació i Ciència, sobre avaluació en batxillerat.
2. Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que establix la present orde.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Interpretació i aplicació
S'autoritza la direcció general competent en matèria d'ordenació i centres docents per a dictar quantes resolucions i instruccions siguen necessàries per a la interpretació i aplicació del que establix esta orde.
Segona. Entrada en vigor
La present orde entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 24 de novembre de 2008
El conseller d'Educació,
ALEJANDRO FONT DE MORA TURÓN

linea
Mapa web