Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 5/1997, de 28 de gener, del Govern Valencià, pel qual són aprovats els Estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló.

(DOGV núm. 2922 de 04.02.1997) Ref. Base de dades 0243/1997

DECRET 5/1997, de 28 de gener, del Govern Valencià, pel qual són aprovats els Estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló.
L'article 12 de la Llei Orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de Reforma Universitària, estableix el procediment d'elaboració i aprovació dels estatuts de les universitats, i n'encomana als consells de govern de les comunitats autònomes l'aprovació.
Presentat davant de la Generalitat Valenciana, amb data 23 de maig de 1996, per la Universitat Jaume I el seu projecte d'estatuts, elaborat pel Claustre Constituent i aprovat per aquest, basant-se en el control de legalitat que estableix l'article 12 de la Llei de Reforma Universitària i, en especial de concordança amb aquesta llei i amb totes les disposicions posteriors que l'afecten, sense perjudici de l'informe jurídic dels serveis del mateix Govern Valencià, per tal de garantir l'autonomia universitària fent ús de l'article 23 apartat 1 de la Llei Orgànica 3/1980, de 22 d'abril, se sol·licità dictamen al Consell d'Estat sobre la legalitat d'aquest projecte d'estatuts.
El Govern Valencià, amb data 13 d'agost de 1996, oït el Consell d'Estat, acordà tornar el projecte d'estatuts a la Universitat Jaume I de Castelló, per tal que el Claustre Constituent d'aquesta universitat realitzara l'adaptació necessaria a la legalitat amb caràcter previ a que el Govern Valencià procedira, si era el cas, a l'aprovació dels Estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló.
Amb data 29 d'octubre de 1996 foren elevats a la Generalitat els acords del Claustre Universitari Constituent adoptats en sessió celebrada el 15 d'octubre de 1996, acords que recullen o accepten algunes modificacions proposades per l'Acord de 13 d'agost de 1996, del Govern Valencià.
El Govern Valencià va estimar, d'acord amb el dictamen del Consell d'Estat i dins d'un estricte respecte a l'autonomia universitària, que si hi havia cap interpretació dels preceptes estatutaris que els feren aplicables dins la legalitat, no seria preceptiva la modificació d'aquests. Aquest criteri no és extensiu a diversos articles dels Estatuts que estan en contradiccció amb el bloc de la legalitat vigent, i en aquests casos el Govern Valencià ha procedit a l'oportuna modificació del text.
En atenció d'aquests motius, a proposta de la consellera de Cultura, Educació i Ciència i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 28 de gener de 1997,
Decrete
Article 1
Queden aprovats els Estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló, llevat dels articles 75.1, 75.2 i 138.4, d'acord amb el text que s'adjunta com a annex aquest decret
Article 2
S'aprova una redacció provisional dels articles 75.1, 75.2 i 138.4.
Disposició final
Aquest decret entrarà en vigor el dia que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 28 de gener de 1997
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
La consellera de Cultura, Educació i Ciència,
MARCELA MIRÓ PÉREZ
ÍNDEX
PREÀMBUL
TÍTOL PRELIMINAR
Naturalesa, principis, finalitats i competències
TÍTOL I
Estructura i organització de la Universitat
Capítol 1. Disposicions generals
Capítol 2. Departaments
Capítol 3. Facultats i escoles
Capítol 4. Instituts universitaris
Capítol 5. Altres centres, òrgans acadèmics i serveis universitaris
Secció 1ª. Altres centers i òrgans acadèmics
Secció 2ª. Serveis universitaris
TÍTOL II
Òrgans de govern i administració
Capítol 1. Disposicions generals
Capítol 2. Òrgans col·legiats d'àmbit general
Secció 1ª. Claustre
Secció 2ª. Consell Social
Secció 3ª. Junta de Govern
Secció 4ª. Consell d'Estudiants
Capítol 3. Òrgans col·legiats d'àmbit particular
Secció 1ª. Consell de Departament i Junta Permanent
Secció 2ª. Junta de Facultat i Escola
Secció 3ª. Consell d'Institut i Junta Permanent

Capítol 4. Òrgans unipersonals d'àmbit general
Secció 1ª. Rectorat
Secció 2ª. Vicerectorats
Secció 3ª. Secretaria General
Secció 4ª. Gerència
Capítol 5. Òrgans unipersonals d'àmbit particular
Secció 1ª. Direccions i secretaries de departament
Secció 2ª. Deganat, direccions i secretaries de facultats i escoles
Secció 3ª. Direccions de titulació
Secció 4ª. Direccions i secretaries d'institut universitari
Capítol 6. Òrgans d'assessorament i de negociació
Secció 1ª. Òrgans d'assessorament
Secció 2ª. Òrgans de negociació

TÍTOL III
Personal docent i investigador
Capítol 1. Disposicions generals
Secció 1ª. Drets i deures
Secció 2ª. Plantilles, proveïment de places i contractació
Capítol 2. Personal docent i investigador funcionari
Capítol 3. Personal docent i investigador contractat
Capítol 4. Personal docent i investigador en formació
Capítol 5. Llicències d'estudis
TÍTOL IV
Estudiantat
Capítol 1. Accés a la universitat
Capítol 2. Drets i deures de l'estudiantat
Capítol 3. Beques i ajudes
Capítol 4. Representació de l'estudiantat
TÍTOL V
Personal d'administració i serveis
TÍTOL VI
Sindicatura de Greuges
TÍTOL VII
Estudi i investigació
Capítol 1. Docència i estudi
Secció 1ª. Plans d'estudi
Secció 2ª. Tercer cicle
Capítol 2. Invesigació
TÍTOL VIII
Règim econòmic i financer d'aquesta universitat
Capítol 1. Patrimoni
Capítol 2. Règim pressupostari
Capítol 3. Contractació
TÍTOL IX
Règim jurídic
TÍTOL X
Règim electoral
TÍTOL XI
Mecanismes de control dels òrgans unipersonals de Govern
TÍTOL XII
Reforma dels Estatuts
Disposicions adicionals
Disposicions transitòries
PREÀMBUL
La Universitat Jaume I de Castelló rep el nom del rei que determina l'origen polític del poble valencià actual. Des d'aquesta legitimitat heretada de l'antiga Corona d'Aragó, la Generalitat Valenciana, a l'empara de l'article 27.5 de la Constitució espanyola i de l'article 35 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, la creà com a institució màxima de la docència i la investigació a les comarques del nord de la Comunitat Valenciana.
La Universitat Jaume I és hereva de la tradició educativa, representada, a ciutats i viles d'aquestes comarques, per les Aules de Gramàtica, les Aules de Llatinitat i altres institucions històriques d'educació i ensenyament, culminades, en època contemporània, per l'Escola de Formació del Professorat i el Col·legi Universitari de Castelló, pertanyent, fins el naixement de la nostra institució, a la Universitat de València-Estudi General.
La Universitat Jaume I recull i impulsa l'activitat cultural i científica motivada per la transformació social moderna de la societat castellonenca, a partir de l'agricultura, el comerç, la indústria i el turisme.
La Universitat Jaume I s'integra a la ciutat de Castelló de la Plana, tot vinculant-se a les seues transformacions arquitectòniques i urbanístiques contemporànies.
La Universitat Jaume I, com a institució autònoma universitària, combina l'universalisme definitori de l'activitat científica i cultural amb la integració a la societat valenciana, en tant que servei públic per al progrés i en tant que dipositaria de principis generals compartits.
La Universitat Jaume I es defineix com una institució oberta, implicada en la construcció europea a partir de l'àmbit mediterrani, incorporant-hi, especialment, els valors definits per l'humanisme i la tradició del pensament europeu.
La Universitat Jaume I valora l'educació com a participació en la transformació econòmica i cultural del conjunt de la societat i incorpora a les seues activitats, com a instruments d'acció positiva, la millora contínua de la qualitat en tots els seus serveis, el compromís social, el principi de solidaritat, el respecte a la diversitat, la igualtat entre els homes i les dones, la millora i protecció del medi ambient i el treball per la pau.
La Universitat Jaume I, en virtut d'aquestes idees, i de la voluntat de ser-hi fidel en un marc de diàleg i tolerància, s'atorga aquests estatuts.
TÍTOL PRELIMINAR
Naturalesa, principis, finalitats i competències
Article 1
La Universitat Jaume I és una institució de dret i interès públic, amb personalitat jurídica i patrimoni propi, al servei de la societat en l'àmbit de l'estudi, la docència i la investigació, i d'acord amb l'apartat 10 de l'article 27 de la Constitució gaudeix d'autonomia en els termes establerts en la legislació vigent.
Article 2
La seu de la Universitat Jaume I és la ciutat de Castelló de la Plana, amb possibilitat d'extensió de les seues activitats a altres àmbits territorials.
Article 3
La Universitat Jaume I postula com a principis rectors de la seua actuació els de llibertat, democràcia, justícia, igualtat, independència, pluralitat, pau i solidaritat. Correspon als òrgans de govern d'aquesta universitat prendre, si escau, mesures d'acció positiva per a donar compliment efectiu a aquests principis.
Article 4
La universitat ha de procurar la formació integral dels seus membres per a la participació en el progrés de la societat, contribuint a assolir una convivència pacífica, justa, solidaria, no discriminatòria i amb respecte al medi ambient, exercint la seua vocació universal a partir de la inserció en la tradició històrica i cultural de l'entorn, mediterrània i europea.
Article 5
Són finalitats de la Universitat Jaume I:
a) Excel·lir en la docència, en la formació per a la investigació i en la preparació de professionals.
Excel·lir en la investigació, la creació, el desenvolupament, la transmissió i la crítica en tots els camps de la ciència, la tècnica, les arts i la cultura.
c) Desenvolupar i prestar uns serveis amb criteris de qualitat.
d) Participar en el progrés i desenvolupament de la societat, mitjançant la difusió, la crítica i l'aplicació del saber científic.
Potenciar activitats de millora de la docència universitària i contribuir al perfeccionament del sistema educatiu.
f) Promoure activitats d'extensió universitària.
g) Dedicar especial atenció a l'estudi i desenvolupament de la cultura, la ciència i la tècnica de la Comunitat Valenciana, partint de l'entorn històric, social i econòmic en què es troba inserida aquesta universitat.
h) Promoure la inserció en la comunitat científica internacional del seu personal i promoure també l'intercanvi d'estudiants i estudiantes en programes d'àmbit supranacional.
i) Potenciar la formació dels membres de la comunitat universitària per a la participació i el compromís amb el desenvolupament de la societat civil.
j) Potenciar el coneixement i l'ús de la llengua pròpia, valencià, atenent a la seua consolidació i plena normalització en tota la comunitat universitària.
k) Impulsar el multilingüisme en el marc de la docència i la investigació.
Article 6
Són competències de la Universitat Jaume I:
a) Elaborar, aprovar i revisar, si escau, plans d'estudi.
b) Expedir els corresponents títols i diplomes.
c) Seleccionar, formar, perfeccionar, avaluar i promocionar el personal docent i investigador i d'administració i serveis, i establir i modificar les plantilles corresponents.
d) Determinar el règim d'admissió, permanència i avaluació de l'estudiantat en els termes que establesca la legislació vigent, i crear i adjudicar fórmules d'oferta d'estudi.
e) Crear, modificar i suprimir estructures que actuen com a suport de la investigació, la docència, l'administració i altres serveis.
f) Elegir, designar i remoure els òrgans de govern i administració.
g) Elaborar, aprovar i gestionar pressupostos i administrar béns.
h) Contractar persones, obres i serveis i qualsevol altre tipus de subministraments.
i) Establir relacions de cooperació amb altres institucions acadèmiques, culturals o científiques d'altres països.
j) Establir relacions i convenis de col·laboració amb altres entitats de caràcter públic o privat.
k) Elaborar i aprovar el projecte dels seus estatuts i les possibles reformes que s'hi puguen fer, i elevar-los a l'administració competent per a la seua aprovació i publicació, així com elaborar i aprovar les normes que els despleguen.
l) Qualsevol altra competència que hi designe la llei o aquests estatuts.
Article 7
La llengua oficial de la Universitat Jaume I és la llengua pròpia, tot respectant els drets lingüístics que es deriven de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.
Article 8
1. La marca de la Universitat, la constitueix el conjunt de símbol i logotip:
a) El símbol, el formen les inicials de la institució i dos grafismes (corona i ull) distribuïts sobre un quadrat.
b) Cada element d'aquest símbol conté un color diferent, en total cinc tintes planes: la «U» és de color blau clar, número 310 de la norma Pantone; la «J» és de color verd, número 354 de la norma Pantone; la «I» és de color roig, número 485 de la norma Pantone; la corona és groga, número 108 de la norma Pantone; l'ull és blanc (que no compta com a tinta), i el quadrat és de color violeta, núm. 2735 de la norma Pantone, que és el fons sobre el qual es disposen els anteriors signes.
c) Tant les inicials com els grafismes i el quadrat estan resolts a mà alçada, de manera que els costats són formes irregulars.
d) El logotip conté la denominació normalitzada de la institució alineada en dues línies centrades: en la primera figura la paraula Universitat i en la segona Jaume I.
e) La tipografia utilitzada és Times New Roman. Les inicials destaquen en cos i tipus, ja que són tipografia Futura Bold Expandida.
f) El color del logotip és violeta, número 2735 de la norma Pantone.
g) La marca està formada pel símbol i, tot just a sota, el logotip, de manera que la línia formada per la paraula tinga la mateixa longitud que la base del quadrat.
2. La Junta de Govern ha de regular l'ús de la marca.
3. El lema de la Universitat és Sapientia sola llibertat est.
TÍTOL I
Estructura i organització de la Universitat
Capítol I
Disposicions generals
Article 9
1. La Universitat Jaume I s'estructura de la manera següent:
a) Departaments i instituts universitaris, per al desenvolupament de la investigació i l'organització dels continguts dels ensenyaments propis de les seues àrees de coneixement respectives.
b) Facultats i escoles, per a l'organització dels ensenyaments universitaris que conduesquen a l'obtenció de títols acadèmics. En un mateix centre universitari poden desenvolupar-se estudis que conduesquen a diferents titulacions acadèmiques.
c) Aquells altres centres i òrgans acadèmics que legalment puguen ser creats en ús de la seua autonomia organitzativa.
2. D'acord amb la legislació vigent, poden adscriure's a la Universitat centres docents, d'investigació o de creació artística, de caràcter públic o privat.
Capítol II
Departaments
Article 10
1. Els departaments són òrgans bàsics encarregats d'organitzar i desenvolupar la investigació i els ensenyaments propis de la seua àrea o àrees de coneixement en una o diverses facultats i escoles, i també en altres centres o òrgans acadèmics.
2. La constitució i composició dels departaments es farà d'acord amb els termes previstos per la legislació vigent. S'han de constituir per àrees de coneixement científic, tècnic o artístic, i han d'agrupar tot el personal docent i investigador adscrit a aqueixes àrees.
3. Poden constituir-se departaments interuniversitaris mitjançant convenis entre la Universitat Jaume I i altres universitats, d'acord amb la legislació vigent.
4. Per a la constitució dels departaments, la Junta de Govern, amb l'informe previ favorable del Consell d'Universitats, pot agrupar el personal docent i investigador àrees de coneixement creades per la mateixa Universitat distintes de les incloses en el catàleg establert pel Consell d'Universitats, ajustant-se a criteris d'interdisciplinarietat o especialització científica. A l'efecte de concurs i provisió de places, s'ha d'actuar segons el que preveu la legislació vigent.
5. La Junta de Govern, a proposta del mateix departament, ha de determinar-ne la denominació.
Article 11
A petició d'un departament, la Junta de Govern de la Universitat pot autoritzar l'adscripció temporal a aquest de fins dos membres del personal docent i investigador que pertanyen a un altre o a altres departaments, amb l'informe favorable d'aquests departaments i amb la consulta prèvia del professorat afectat; la durada d'aquesta adscripció no pot ser superior a un curs acadèmic, tot i que pot prorrogar-se per causa suficientment justificada durant un altre curs, amb l'informe favorable dels departaments afectats. El personal docent i investigador adscrit temporalment a un departament no s'ha de prendre en consideració a l'efecte del còmput mínim per a la constitució d'un departament.
Article 12
Són funcions dels departaments:
a) Organitzar, coordinar i desenvolupar la docència de les disciplines de les quals siguen responsables i participar en els processos d'avaluació pertinents. Tot això s'ha de fer en el marc general de la programació dels ensenyaments de primer, segon i tercer cicle, i d'altres cursos d'especialització que la Universitat impartesca.
b) Proposar a la Junta de Govern, amb l'informe previ de la Junta de Facultat o d'Escola, el personal docent i investigador que ha d'impartir docència en les matèries i àrees de la seua competència, d'acord amb els criteris fixats pels òrgans de govern de la Universitat.
c) Promoure, coordinar i desenvolupar la investigació.
d) Organitzar i coordinar les activitats d'assessorament tècnic, científic, artístic, pedagògic i qualsevol altra activitat de tipus cultural.
e) Impulsar l'actualització científica, tècnica, artística i pedagògica dels seus membres, així com establir mecanismes que garantesquen la qualitat i millora en l'àmbit de la seua competència.
f) Participar en l'elaboració dels plans d'estudi i en totes aquelles activitats que afecten les àrees de coneixement integrades en el departament dins les seues competències.
g) Proposar les plantilles de personal i administrar el pressupost i els mitjans materials propis del departament en el marc de la planificació general acordada per la Universitat.
h) Participar en el procediment de selecció del personal docent i investigador i d'administració i serveis que desenvolupe les seues funcions al departament.
i) Conèixer, coordinar i participar en l'avaluació de les activitats del personal docent i investigador i d'administració i serveis que desenvolupe les seues funcions al departament.
j) Col·laborar amb la resta dels òrgans de la Universitat en la realització de les seues funcions.
Article 13
1. La creació d'un departament, la seua supressió o la modificació de les seues àrees de competència científica, l'ha d'aprovar la Junta de Govern, amb l'informe previ dels departaments afectats.
2. La iniciativa per a la creació, la modificació, la fusió o la supressió de departaments correspon a la Junta de Govern, al personal docent i investigador, als departaments i als centres relacionats amb l'especialitat o àrea de coneixement de què es tracte. La creació d'un departament interuniversitari requereix l'establiment previ d'un conveni i les altres formalitats exigides en aquest capítol per a la creació o supressió dels departaments.
Article 14
La creació o modificació dels departaments requereix una memòria justificativa que ha d'incloure com a mínim:
a) Àrea o àrees de coneixement i assignatures.
b) Justificació acadèmica dels objectius docents i de les línies d'investigació.
c) Pla econòmic.
d) Mitjans personals i materials.
2. L'expedient s'ha de sotmetre a un període d'informació pública d'un mes.
Article 15
Els òrgans de govern dels departaments són el Consell, la Junta Permanent, la Direcció i la Secretaria.
Capítol III
Facultats i escoles
Article 16
Les facultats i les escoles són òrgans encarregats de la gestió administrativa i de l'organització dels ensenyaments universitaris conduents a l'obtenció de títols acadèmics, i també de la difusió de la cultura.
Article 17
Correspon al Consell Social de la Universitat Jaume I, amb l'informe previ de la Junta de Govern i del Claustre, proposar als òrgans de govern de la Comunitat Valenciana la creació o supressió de facultats i d'escoles, amb l'informe del Consell d'Universitats.
Article 18
La proposta ha d'anar acompanyada d'una memòria, que ha d'incloure com a mínim els aspectes següents:
a) Objectius acadèmics que es persegueixen i necessitats que es pretenen satisfer.
b) Els recursos econòmics, el personal docent i investigador i el d'administració i serveis que es necessita per al bon funcionament de la facultat o escola.
c) Les titulacions i els departaments que es veuen afectats per la proposta.
2. L'expedient s'ha de sotmetre a un període d'informació pública d'un mes, com a mínim.
Article 19
Són funcions de les facultats i escoles:
a) Organitzar, mantenir i millorar una docència de qualitat.
b) Proposar i coordinar l'elaboració dels plans d'estudi respectius, d'acord amb els criteris establerts pels òrgans de govern d'àmbit general.
c) Coordinar i supervisar les activitats acadèmiques i administratives que es realitzen en execució dels plans d'estudi respectius.
d) Informar dels plans d'organització de la docència proposats pels departaments.
e) Organitzar els serveis d'acord amb la planificació que s'establesca en l'organigrama general de la Universitat.
f) Gestionar les partides pressupostaries que els corresponen.
g) Qualssevol altres que la llei i aquests estatuts els conferesquen.
Article 20
Els òrgans rectors de les facultats i les escoles són la Junta, el Deganat o la Direcció, la Secretaria i, si escau, els vicedeganats o les vicedireccions.
Capítol IV
Instituts universitaris
Article 21
1. Els instituts universitaris són centres dedicats a la investigació científica i tècnica, a la creació artística i a l'assessorament de la Universitat i de la societat en l'àmbit de la seua competència. Les activitats docents i investigadores dels instituts universitaris no poden coincidir en idèntic àmbit amb les desenvolupades per algun departament.
2. Així mateix, poden realitzar activitats docents sobre ensenyaments especialitzats o cursos de tercer cicle.
Article 22
1. Els instituts universitaris han de dedicar part de la seua activitat a fomentar l'especialització i l'actualització científica, tècnica i pedagògica dels seus membres.
2. Qui concloga els seus estudis als instituts universitaris té dret a la titulació especial que els acredite.
Article 23
Els instituts universitaris poden ser: propis de la Universitat Jaume I; adscrits a aquesta, ja siguen de naturalesa pública o privada; mixtos, creats per mitjà d'un conveni amb altres institucions publiques o privades, i interuniversitaris.
Article 24
La creació, la modificació, la fusió o la supressió d'instituts universitaris ha de ser acordada pels òrgans de govern de la Comunitat Valenciana, a proposta del Consell Social de la Universitat Jaume I, després d'escoltar la Junta de Govern, amb l'informe previ de la Comissió d'Investigació i de les juntes dels centres interessats i, si escau, del Consell d'Universitats.
Article 25
1. La proposta de creació dels instituts ha d'anar acompanyada d'una memòria en que s'han d'incloure, almenys, els punts següents:
a) Objectius, funcions i àmbit de competències i activitats.
b) La conveniència científica de l'institut i la rellevància social.
c) El personal que s'hi preveja i la dedicació corresponent.
d) Plans que desenvoluparà.
e) Previsions economicofinanceres i utilització de recursos.
2. L'expedient s'ha de sotmetre a un període d'informació pública no inferior a un mes.
Article 26
Són membres dels instituts universitaris el personal investigador propi i el professorat i personal investigador que està adscrit a departaments d'aquesta o d'altres universitats o centres d'investigació i s'integra a l'institut en les condicions que es reglamenten.
Article 27
1. Els òrgans de govern dels instituts universitaris són el Consell d'Institut, la Junta Permanent, la Direcció i la Secretaria.
2. Els instituts universitaris propis s'han de regir per la legislació universitària general, per aquests estatuts i pel seu reglament específic d'organització i funcionament, que ha de ser aprovat per la Junta de Govern.
3. El finançament dels instituts universitaris propis s'ha de realitzar per mitjà del pressupost general de la Universitat.
Article 28
1. Els instituts universitaris adscrits, mixtos i interuniversitaris s'han de regir per allò que determine el seu conveni on s'han de fer constar les seues especifiques peculiaritats de caràcter organitzatiu, economicofinancer i de funcionament, i també la dotació econòmica, tant l'externa com l'aportada per la Universitat Jaume I. Els convenis i les seues normes de desenvolupament s'han d'incorporar a l'expedient de creació dels instituts.
2. Amb el caràcter d'instituts universitaris adscrits, la Universitat pot vincular-se, mitjançant un conveni, amb centres o institucions d'investigació o de creació artística, promoguts per institucions alienes a la Universitat.
3. El conveni dels instituts universitaris mixtos ha d'establir el grau de dependència respecte de les entitats col·laboradores, el grau d'aportació respectiu del personal, els mitjans i les instal·lacions i el reglament pel qual s'han de regir.
4. Els instituts universitaris poden tenir, quan les seues activitats ho aconsellen, caràcter interuniversitari mitjançant un conveni especial amb altres universitats.
5. En tot allò no previst per la seua regulació específica, els instituts universitaris adscrits i mixtos s'han de regir pel que disposen aquests estatuts per als instituts universitaris propis i pel seu propi reglament.
Capítol V
Altres centres, òrgans acadèmics i serveis universitaris
Secció 1
Altres centres i òrgans acadèmics
Article 29
1. La Universitat pot crear o adscriure centres o altres òrgans acadèmics amb funcions docents, de realització d'activitats de caràcter científic, tècnic, artístic o de prestació de serveis.
2. La creació o adscripció, i també la modificació o supressió de centres, l'ha de fer el Consell Social a proposta de la Junta de Govern, amb l'informe previ favorable del Claustre. En aquests procediments és preceptiu també l'informe dels departaments corresponents. El Claustre ha de regular la creació d'altres òrgans acadèmics.
3. La proposta de creació o adscripció ha d'anar acompanyada d'una memòria similar a l'exigida en l'article 18 d'aquests estatuts. Aquesta proposta ha de justificar la impossibilitat d'atendre aquestes funcions a través dels centres o òrgans acadèmics propis ja existents.
Secció 2
Serveis universitaris
Article 30
Els serveis universitaris son unitats especifiques per a donar suport al correcte desenvolupament de les activitats de la Universitat Jaume I per al compliment de les seues finalitats.
Article 31
1. La Junta de Govern ha d'acordar la creació o supressió d'un servei i l'aprovació del seu reglament de funcionament, en el qual s'han d'especificar les condicions de prestació del servei i la dependència orgànica i funcional.
2. La Universitat pot encarregar la prestació o gestió dels serveis a altres persones o entitats. La Junta de Govern ha d'aprovar els convenis o contractes, en els quals s'han d'establir les condicions i els mecanismes de control de la prestació.
Article 32
La Universitat ha de tenir els següents serveis:
La Biblioteca-Centre de Documentació, que ha de ser única i integrar tots els fons bibliogràfics i documentals de la Universitat, qualsevol que siga el seu suport material, la seua procedència, el concepte pressupostari o el procediment seguit per a l'adquisició.
El Servei d'Informàtica de la Universitat, que és l'encarregat de l'organització general dels sistemes automatitzats d'informació així com de la planificació i gestió de la xarxa de la Universitat i dels elements informàtics en la mesura que hi siguen connectats, la prestació de suport informàtic a la gestió de la Universitat i l'atenció als seus membres com a usuaris de béns informàtics de titularitat de la Universitat.
La Universitat ha de crear els serveis necessaris per a donar compliment a la normalització de la llengua pròpia, a les activitats culturals, físiques i esportives, a les publicacions, als mitjans audiovisuals, a la formació i orientació, a l'ús d'altres llengües d'interès científic i cultural, a la gestió de la investigació, i aquells altres que resulten necessaris per al compliment de les finalitats de la Universitat.
TÍTOL II
Òrgans de govern i administració
Capítol I
Disposicions generals
Article 33
El govern i l'administració de la Universitat s'articulen a través dels principis següents: el de representació de tots els col·lectius de la comunitat universitària, el d'elecció de les persones que hagen d'ocupar càrrecs acadèmics o formar part dels òrgans col·legiats, excepte si hi ha una disposició legal o estatutària que indique el contrari, i també el principi de primacia dels òrgans generals sobre els particulars i dels col·legiats sobre els unipersonals.
Article 34
El govern i l'administració de la Universitat s'articula per mitjà dels òrgans següents:
a) Òrgans col·legiats d'àmbit general: el Claustre Universitari, el Consell Social, la Junta de Govern i el Consell d'Estudiants i Estudiantes.
b) Òrgans col·legiats d'àmbit particular: el Consell i la Junta Permanent del Departament, el Consell i la Junta Permanent de l'Institut i la Junta de Centre.
c) Òrgans unipersonals àmbit general: el Rectorat i els vicerectorats, la Secretaria General i la Gerència.
d) Òrgans unipersonals àmbit particular: les direccions de departaments i instituts, els deganats i les direccions d'escola, les direccions de titulació, les secretaries de departament, d'instituts, de facultats i d'escoles i, si escau, els vicedeganats i les vicedireccions.
Capítol II
Òrgans col·legiats d'àmbit general
Secció 1ª
Claustre
Article 35
El Claustre Universitari és el màxim òrgan representatiu de la comunitat universitària. Correspon al Claustre la planificació, el control i la gestió de la Universitat i definir les línies generals d'actuació en els distints àmbits de la vida universitària.
Article 36
Són competències del Claustre Universitari:
a) Defensar la personalitat i els principis de la Universitat Jaume I continguts en el títol preliminar d'aquests estatuts.
b) Elaborar, modificar i aprovar el projecte dels estatuts i elevar-los a l'administració competent per a la seua aprovació i publicació, així com elaborar i aprovar el seu reglament.
c) Vetlar pel compliment dels estatuts.
d) Elegir i remoure el rector o la rectora, d'acord amb el procediment establert en aquests Estatuts i en el Reglament del Claustre.
e) Elegir els membres de la Junta de Govern, d'altres òrgans i comissions que d'acord amb la normativa vigent li pertoque.
f) Elegir les persones que han de formar part de la Junta Electoral.
g) Aprovar la normativa electoral de desenvolupament d'aquests Estatuts, en què s'ha d'establir el sistema d'elecció de totes les persones representants a qualsevol òrgan de govern i representació d'aquesta universitat.
h) Aprovar les línies generals d'actuació de govern i la memòria anual de la Universitat.
i) Aprovar la memòria econòmica anual de la Universitat i ser informat sobre els criteris generals pressupostaris.
j) Establir els criteris generals per a l'elaboració, la implantació i la supressió dels plans d'estudis, tenint en compte el criteri d'interdisciplinarietat i l'equilibri en la formació tècnica i humanística.
k) Elaborar, d'acord amb els principis i valors defensats per la Universitat, els criteris generals per a definir la política d'investigació que, en tot cas, ha de tenir en compte que els resultats econòmics obtinguts en el seu desenvolupament revertesquen en l'activitat investigadora i, sobretot, en aquelles línies d'investigació que tenen un interès social, amb independència del seu resultat econòmic.
l) Establir la política general de beques, les exempcions totals o parcials de preus públics, ajudes i crèdits a l'estudi, que amb recursos propis o convenis establesca la mateixa Universitat.
m) Elegir els membres de la Comissió de Reclamacions.
n) Emetre l'informe corresponent sobre la creació, modificació i supressió de centres.
o) Formular recomanacions, propostes i declaracions institucionals, i també debatre els informes que li siguen presentats.
p) Demanar la informació que estime necessària sobre el funcionament de la Universitat i sol·licitar la compareixença de qualsevol òrgan o servei universitari.
q) Emetre els informes corresponents, abans de l'aprovació, sobre els reglaments d'àmbit general que despleguen els Estatuts.
r) Qualsevol altra competència que li siga atribuïda per aquests Estatuts i per la resta de normes d'aplicació.
Article 37
El Claustre s'ha de renovar cada quatre anys, excepte la representació de l'estudiantat, que s'ha de renovar cada dos anys.
Article 38
1. El Claustre universitari ha d'estar format per la rectora o el rector, que el presideix, i per un mínim de 120 i un màxim de 150 claustrals, que s'han d'elegir per sufraga universal, lliure, igual, directe i secret, en els termes que establesca la normativa electoral. El nombre de claustrals que determine la normativa electoral ha de contenir una persona en representació del personal becari, i la resta s'ha de distribuir de la manera següent:
Professorat pertanyent als cossos docents universitaris: 53%
Professorat contractat i ajudant: 7%
Estudiantat: 27,5%
Personal d'administració i serveis: 12,5%
2. Per tal de garantir una representació del 60% del professorat en el Claustre, s'ha d'incrementar, si escau, el nombre de representats del professorat en el mínim necessari.
3. La Universitat Jaume I és una circumscripció electoral única.
Article 39
La persona que ocupa la Secretaria General de la Universitat ha d'ocupar la secretaria del Claustre, amb veu però sense vot, excepte si n'és membre.
Article 40
Els vicerectors i les vicerectores i la persona que ocupa la Gerència poden assistir a les reunions del Claustre, amb veu i sense vot quan no siguen claustrals.
Article 41
Els membres del Claustre que en perden la condició, per deixar de pertànyer a la Universitat, per dimissió o per revocació, han de ser substituïts d'acord amb el que establesca la normativa electoral.
Article 42
El Claustre s'ha de reunir en sessió ordinària almenys dues vegades a l'any i sempre en període lectiu, convocat pel rector o la rectora, que l'ha de presidir, procurant que no coincidesca en període d'exàmens.
Article 43
El Rectorat també pot convocar el Claustre en sessió extraordinària a iniciativa pròpia, de la Junta de Govern o a petició d'una quarta part dels membres del Claustre. La iniciativa ha de contenir els temes que s'hi han de tractar per a incloure'ls en l'ordre del dia.
Secció 2ª
Consell Social
Article 44
El Consell Social és l'òrgan de participació de la societat a la Universitat Jaume I. Per a la seua composició i organització s'ha de seguir el que disposa la corresponent Llei del Consell Social de la Comunitat Valenciana.
Article 45
1. El Consell Social ha d'estar format per representants de la Junta de Govern i representants dels interessos socials, els quals s'hauran d'elegir d'acord amb el que establesca la llei.
2. La participació de la Junta de Govern, en la qual s'ha de procurar garantir la presencia dels distints sectors de la comunitat universitària, ha de representar les dues cinquenes parts del Consell, i ha d'estar formada per la persona que ocupa el Rectorat, les responsables de la Secretaria General i de la Gerència i la resta dels membres de la Junta elegits per aquesta.
3. La condició de membre del Consell Social en representació de la Junta de Govern és indelegable i cessa quan es perd la condició de membre de la Junta.
Article 46
1. Són competències del Consell Social, en relació amb les activitats d'organització i programació
a) Aprovar la programació plurianual, les propostes de creació, modificació i supressió de centres, estudis i instituts i les normes de permanència de l'estudiantat.
b) Prendre coneixement dels projectes de modificació dels Estatuts de la Universitat, de la memòria anual d'activitats, de l'aprovació, modificació i supressió dels plans d'estudi conduents a l'obtenció de títols propis de la Universitat i dels informes sobre rendiment dels serveis universitaris.
c) Informar sobre els plans d'estudi de títols oficials que es presenten per a la seua homologació al Consell d'Universitats, sobre el nomenament de la persona que dirigirà la Gerència i de totes les qüestions que presente la Junta de Govern per mitjà del Rectorat.
d) Informar dels criteris generals de concessió de beques i les altres ajudes que s'atorguen a càrrec del pressupost de la Universitat.
e) Traslladar les aspiracions i necessitats de la societat a la Universitat, per a la qual cosa ha de fer les propostes que estime convenients.
f) Donar a conèixer a la societat les activitats de la Universitat.
g) Fer els suggeriments que estime convenient per a la millora de la Universitat.
h) Autoritzar operacions d'endeutament a mitjà i llarg termini amb entitats publiques o privades per finançar plans d'inversions previstos en els pressupostos.
2. Són competències del Consell Social, pel que fa a les activitats de caràcter econòmic, la supervisió general de les quals li està atribuïda
a) Aprovar el pressupost i la memòria econòmica anual de la Universitat, els comptes anuals i, si escau, els plans d'inversions.
b) Aprovar les transferències pressupostàries que li corresponguen d'acord amb la legislació vigent.
c) Conèixer els procediments d'auditoria i control comptable de la Universitat, i l'estructura i composició de la relació de llocs de treball del personal de la Universitat.
d) Autoritzar l'adquisició per adjudicació directa dels béns d'equip necessaris per al desenvolupament dels programes d'investigació.
e) Fixar les taxes, els preus i els drets corresponents a les activitats que realitze la Universitat, excepte quan la llei atribuesca aquesta fixació a un altre òrgan.
f) Procurar l'obtenció dels recursos econòmics per al millor desenvolupament de les activitats de la Universitat Jaume I i, si escau, establir un sistema de beques i ajudes a l'estudi que permeta pal·liar la incidència de les taxes acadèmiques en els estudiants i les estudiantes amb menys recursos personals i familiars.
g) Aprovar l'assignació de conceptes retributius extraordinaris en atenció a exigències docents i investigadores o augments rellevants, en els termes que propose, si escau, la Junta de Govern.
3. Són competències del Consell Social, pel que fa al seu propi funcionament:
a) Elaborar i modificar, si escau, el seu reglament.
b) Emetre informe sobre la designació de la persona que l'ha de presidir.
c) Sol·licitar dels òrgans de la Universitat qualsevol informació que necessite per al desenvolupament de les seues funcions.
d) Proposar la remoció d'algun dels seus membres per la seua inassistència reiterada, l'incompliment injustificat de les seues obligacions o la realització d'activitats contràries al bon funcionament de la Universitat
Article 47
1. El Consell Social s'ha de reunir en sessió ordinària com a mínim dues vegades a l'any durant el període lectiu i en sessió extraordinària quan siga convocat per la Presidència, a iniciativa pròpia o a sol·licitud de la cinquena part, almenys, dels seus membres.
2. La Universitat ha de facilitar al Consell Social els mitjans necessaris per al compliment de les seues funcions.
3. Correspon al Rectorat la responsabilitat del compliment dels acords del Consell Social.
Secció 3ª
Junta de Govern
Article 48
La Junta de Govern és l'òrgan ordinari de govern de la Universitat. Ha d'estar formada per un màxim de 45 membres i s'ha de distribuir de la manera següent:
a) La rectora o el rector, que la presideix, els vicerectors i les vicerectores i les persones que ocupen la Gerència i la Secretaria General, la qual també s'ha de fer càrrec de la secretaria de la Junta.
b) Les persones que ocupen els deganats i les direccions de centres.
c) Una representació dels directors i les directores de departament, que no ha de superar el 30% dels membres de la Junta, i que ha de garantir la presencia de tres representants per cada una de les àrees: la cientificotècnica, la juridicoeconòmica i la humanisticosocial.
d) Un director o una directora d'institut en representació de les direccions d'institut.
e) Quinze persones, elegides pels claustrals entre els seus membres, que representaran el Claustre en la Junta de Govern i que s'han de distribuir de la manera següent: 5 membres del personal docent i investigador, 5 del personal d'administració i serveis i 5 de l'estudiantat.
f) Quatre representants del Consell d'Estudiants i Estudiantes.
Article 49
El reglament, que ha d'elaborar i aprovar la Junta de Govern, n'ha d'establir el funcionament, així com la pertinença dels departaments a les distintes àrees, d'acord amb el que estableix l'apartat c de l'article 48.
Article 50
El període de mandat de la Junta de Govern té una durada de quatre anys. La representació del Claustre i dels departaments té una durada de dos anys, i la renovació ha de coincidir amb la de l'estudiantat en el Claustre.
Article 51
Són competències de la Junta de Govern:
a) Assistir el Rectorat i col·laborar amb la resta dels òrgans de govern de la Universitat en l'exercici de les funcions que els siguen pròpies.
b) Aprovar la creació, la modificació i la fusió de departaments i seccions departamentals, i també variar-ne la denominació.
c) Proposar i, si escau, aprovar la creació, la modificació o la supressió de facultats, escoles, instituts universitaris, altres centres, òrgans acadèmics i serveis.
d) Elegir la seua representació en el Consell Social.
e) Aprovar la configuració i les modificacions de la plantilla del personal docent i investigador.
f) Establir els criteris de contractació, selecció i promoció i avaluació del personal docent i investigador i del d'administració i serveis.
g) Crear comissions delegades o comissions assessores que valguen de suport a les activitats docents, d'investigació i culturals.
h) Establir els criteris per a la concessió de permisos, excedències i anys sabàtics al personal docent i investigador pertanyent als cossos docents universitaris i aprovar el nomenament de professorat emèrit.
i) Aprovar la proposta de configuració i de modificació de la plantilla del personal d'administració i serveis, així com les seues retribucions.
j) Establir el règim d'admissió als estudis universitaris i la capacitat dels centres i titulacions d'acord amb la legislació vigent, i també proposar al Consell Social les normes de permanència de l'estudiantat.
k) Proposar l'aprovació o modificació dels plans d'estudis i proposar al Consell Social la implantació de noves titulacions.
l) Aprovar les condicions generals per a la convalidació d'estudis oficials i l'establiment d'estudis i títols propis.
m) Aprovar els programes de tercer cicle a proposta dels departaments o instituts universitaris.
n) Establir les normes de disciplina acadèmica i el procediment disciplinari aplicable al personal docent i investigador, al personal d'administració i serveis i a l'estudiantat, d'acord amb la legislació vigent.
o) Aprovar la política de col·laboració amb altres universitats, persones físiques o entitats publiques o privades i conèixer dels corresponents convenis, i també dels contractes que subscriga el Rectorat en nom de la Universitat.
p) Establir criteris per a l'avaluació i el control de qualitat de la docència, la investigació i els serveis.
q) Aprovar el projecte de pressupost anual de la Universitat i les directrius de la seua programació econòmica plurianual.
r) Aprovar, si escau, les transferències de crèdit entre els diversos conceptes dels capítols d'operacions corrents i d'operacions de capital.
s) Aprovar la memòria docent, d'investigació i econòmica de cada curs acadèmic i donar-ne difusió a la comunitat universitària.
t) Acordar la concessió del grau de doctorat honoris causa i aprovar, a proposta del Rectorat, l'atorgament de la medalla de la Universitat.
u) Aprovar la creació de qualsevol símbol institucional de la Universitat.
v) Elaborar i aprovar el seu reglament, així com aprovar tots els altres reglaments i normes de desenvolupament d'aquests estatuts que no estiguen atribuïts a uns altres òrgans.
w) Aprovar l'exercici de les accions que es consideren pertinents per a la defensa dels interessos legítims de la Universitat Jaume I.
x) Coordinar les directrius generals d'actuació de les facultats o escoles en el marc de la programació general de la Universitat, així com impulsar l'avaluació i millora dels estudis i serveis de la seua competència.
y) Qualsevol altra funció que li siga atribuïda per aquests estatuts i la resta de normes aplicables, i aquelles que no s'hi atribuesquen expressament i es referesquen al govern ordinari i no estiguen encomanades a un òrgan concret.
Secció 4ª
Consell d'Estudiants i Estudiantes
Article 52
1. El Consell d'Estudiants i Estudiantes és l'òrgan màxim de govern de l'estudiantat.
2. El Consell està format per representants de l'estudiantat claustral i del Consell General de Titulacions.
3. El funcionament del Consell s'ha de regular mitjançant un reglament que ha d'aprovar la junta de Govern.
Article 53
Són competències del Consell d'Estudiants i Estudiantes:
a) Elaborar el Reglament que establesca el seu règim de funcionament intern.
b) Vetlar per l'adequada actuació dels òrgans de govern pel que fa als drets i als deures de l'estudiantat establerts en aquests estatuts.
c) Coordinar la defensa dels interessos de l'estudiantat.
d) Informar sobre les activitats acadèmiques de caràcter general i sobre tots els temes que afecten l'estudiantat.
e) Participar en el disseny de les activitats d'extensió universitària i col·laborar en les tasques de gestió dels serveis universitaris que afecten l'estudiantat, d'acord amb les condicions que determine la Junta de Govern.
f) Participar en l'elaboració de les normes que regulen la permanència i el compliment de les obligacions acadèmiques de l'estudiantat.
g) Administrar el pressupost que se li assigne i gestionar els mitjans amb què compte.
h) Emetre tots els informes i les propostes que considere necessaris per al compliment de les seues finalitats, sense perjudici de les consultes que els òrgans de govern de la Universitat pogueren demanar.
Capítol 3
Òrgans col·legiats d'àmbit particular
Secció 1ª.
Consell de Departament i Junta Permanent
Article 54
1. El Consell de Departament és l'òrgan col·legiat de govern dels departaments. Ha d'estar format per:
a) Tot el personal docent i investigador amb dedicació a temps complet i una representació del personal docent i investigador a temps parcial.
b) Una representació de l'estudiantat de primer, segon i tercer cicle que curse les disciplines impartides pel departament.
c) Una representació del personal d'administració i serveis adscrit al departament.
2. Són competències del Consell de Departament:
a) Elaborar i aprovar la proposta de reglament de funcionament del departament, així com la seua modificació, d'acord amb els criteris generals establerts pels òrgans de govern de la Universitat.
b) Proposar a la Junta de Govern el personal docent i investigador que ha d'impartir docència en les matèries i àrees de la seua competència, d'acord amb els criteris fixats pels òrgans de govern de la Universitat.
c) Elegir i remoure, si escau, la directora o el director del departament.
d) Elaborar els informes que siguen de la seua competència.
e) Determinar i elevar a la Junta de Govern la proposta de modificació de plantilles del personal docent i investigador i del personal d'administració i serveis.
f) Elegir i remoure, si escau, la representació del departament en les diverses comissions de la Universitat i els membres de la Junta Permanent.
g) Proposar la convocatòria de les places vacants dels cossos docents universitaris, així com la composició, en els termes corresponents, de les comissions que han de jutjar els concursos convocats.
h) Participar en els procediments d'avaluació de la docència i els serveis de la Universitat que afecten a les seues activitats.
i) Aprovar la proposta de pressupost del departament presentada per la direcció del departament, planificar la utilització dels seus recursos, establir els criteris de l'administració i conèixer de les decisions d'execució del pressupost adoptades per la direcció.
j) Aprovar l'informe de l'adscripció dels seus membres a altres departaments o a instituts universitaris, així com establir els criteris i emetre els informes sobre la recepció de membres d'altres departaments o instituts universitaris.
k) Proposar la concessió del grau de doctorat honoris causa.
l) Proposar programes de doctorat i d'altres títols de postgrau en matèries pròpies del departament o en col·laboració amb altres departaments, instituts universitaris o altres centres.
m) Aprovar la memòria anual de docència i investigació i els altres informes que presente, en finalitzar cada curs acadèmic, la persona que ocupa la direcció del departament.
n) Aprovar els plans d'organització docents i d'investigació.
o) Proposar la designació dels membres titulars i suplents que integren les comissions dels tribunals avaluadors de l'obtenció del grau de doctorat.
p) Promoure la col·laboració amb altres departaments, instituts universitaris o centres de la Universitat o d'altres universitats, centres d'ensenyament superior o centres d'investigació.
q) Participar en l'elaboració de propostes de creació de noves titulacions o d'eliminació d'ensenyaments reglats i en l'elaboració o modificació dels plans d'estudi, així com elevar aquestes propostes a la Junta de Govern i informar a la Junta de Centre.
r) Qualsevol altra competència que li siga atribuïda per aquests Estatuts i les altres normes aplicables.
Article 55
La Junta Permanent de departament és l'òrgan encarregat de la gestió ordinària del departament i està formada per la Direcció, la Secretaria i una representació del Consell elegida pels seus membres.
Article 56
El departament s'ha de regir pel seu reglament, que ha de ser aprovat per la Junta de Govern i ajustar-se als criteris generals que aquesta establesca.
Secció 2ª.
Junta de Facultat i Escola (Centre)
Article 57
La Junta de Centre és l'òrgan col·legiat de representació i govern de les facultats o escoles.
1. La Junta de Centre ha d'estar formada per:
a) Una representació del personal docent i investigador, que ha de constituir el 61% de la Junta i que ha d'incloure: la persona responsable del Deganat o la Direcció, que la presideix; els directors o les directores de les titulacions que s'imparteixen a la facultat o escola; les directores i els directors de departament amb docència en el centre, o persona en qui deleguen, i una representació del personal docent i investigador que imparteix docència a la facultat o escola.
b) Una representació de l'estudiantat matriculat al centre equivalent al 27% del total de membres de la Junta.
c) Una representació del personal d'administració i serveis que realitza les seues funcions a la facultat o escola, que ha de constituir el 12% de la Junta.
2. La Junta de Centre s'ha de renovar en la seua part electiva cada quatre anys, excepte la representació de l'estudiantat, que s'han de renovar cada dos
Article 58
Són competències de la Junta de Centre:
a) Elaborar el seu reglament, que ha d'aprovar la Junta de Govern.
b) Elegir i remoure, si escau, la persona que ocupa el Deganat o la Direcció del centre.
c) Aprovar les directrius generals d'actuació de la Facultat o Escola en el marc de la programació general de la Universitat, així com impulsar l'avaluació i millora dels estudis i serveis de la seua competència.
d) Aprovar la memòria anual, la proposta de pressupost que ha de presentar el Deganat o la Direcció i la rendició de comptes de l'aplicació del dit pressupost que aquesta ha de fer al final de cada exercici.
e) Participar en l'elaboració de propostes de creació de noves titulacions o d'eliminació d'ensenyaments reglats i en l'elaboració o modificació dels plans d'estudis, així com elevar aquestes propostes a la Junta de Govern perquè les aprove, tot escoltant els departaments.
f) Establir els criteris bàsics per a l'organització i coordinació de les activitats docents de la facultat o escola.
g) Informar sobre els conflictes que se susciten en el si del centre sobre l'adjudicació de docència d'assignatures.
h) Proposar la concessió de premis i honors.
i) Elegir la directora o el director de titulació.
j) Qualsevol altra competència que li siga atribuïda per aquests Estatuts i les altres normes aplicables.
Article 59
1. Les juntes de facultat o escola han de crear un òrgan d'assessorament anomenat Comissió de Titulació per tal de facilitar l'organització i coordinació dels ensenyaments de cadascun dels estudis adscrits al centre.
2. La Comissió ha d'estar formada per representats de tots els departaments que imparteixen docència en la titulació de què es tracta i una representació de l'estudiantat; i el director o la directora de titulació l'ha de presidir.
3. La Junta de Facultat o Escola ha d'elaborar el reglament de funcionament de les comissions de titulació, que ha de ser aprovat per la Junta de Govern.
Secció 3ª.
Consell d'Institut i Junta Permanent
Article 60
1. El Consell d'Institut és l'òrgan col·legiat de representació i govern dels instituts universitaris.
2. El Consell d'Institut ha d'estar format per:
a) La persona que dirigeix l'institut, que presideix el Consell.
b) Tot el personal investigador propi.
c) Tot el professorat adscrit a l'institut.
d) Una representació del professorat ajudant i del personal becari.
e) Una representació de l'estudiantat de tercer cicle.
f) Una representació del personal d'administració i serveis.
Article 61
Són competències del Consell d'Institut:
a) Elaborar i aprovar la proposta de reglament de funcionament de l'institut, així com la seua modificació.
b) Establir la seua organització acadèmica i de serveis.
c) Elegir i remoure, si escau, el director o la directora de l'institut.
d) Sol·licitar informació sobre el funcionament de l'institut.
e) Elaborar i aprovar la memòria d'activitats docents i investigadores de l'institut i planificar la investigació i docència. Informar sobre els plans individuals d'investigació i docència dels seus membres i dels contractes corresponents.
f) Determinar les necessitats de plantilla de l'institut.
g) Administrar els seus propis recursos dins del seu pressupost, organitzant i distribuint les tasques entre els seus membres.
h) Aprovar, si escau, la rendició de comptes i la memòria anual que ha de presentar la Direcció.
i) Vetlar per la qualitat de la investigació i les altres activitats realitzades per l'institut universitari.
j) Qualsevol altra competència que li siga atribuïda per aquests Estatuts i les altres normes aplicables.
Article 62
La Junta Permanent de l'Institut és l'òrgan encarregat de la gestió ordinària de l'institut i està formada per la Direcció, la Secretaria i una representació del Consell elegida pels seus membres.
Capítol 4
Òrgans unipersonals d'àmbit general
Secció 1ª
Rectorat
Article 63
El Rectorat és la màxima autoritat acadèmica i de govern a la Universitat, n'exerceix la direcció i la representa. Presideix el Claustre universitari i la Junta de Govern i executa els seus acords amb l'assistència de la Comissió de Govern.
Article 64
1. El Claustre universitari ha d'elegir la persona que ha d'ocupar aquest càrrec entre el professorat catedràtic que presta serveis a la Universitat Jaume I a temps complet.
2. El mandat del Rectorat té una durada de quatre anys i es pot reelegir una sola vegada consecutiva, sense que es computen els mandats inferiors a un any a l'efecte de presentar la candidatura a la reelecció. En tot cas, la constitució d'un nou claustre universitari determina sempre la conclusió del mandat, i la convocatòria de l'elecció del càrrec, encara que aquest no s'haja esgotat íntegrament.
3. La candidatura que obté la majoria absoluta dels vots dels membres del Claustre és la que resulta elegida per al càrrec. Si cap candidatura no l'obté, s'ha de fer una segona votació en la qual cal el vot favorable de la majoria absoluta dels membres del Claustre que participen en la votació. Si en aquesta tampoc s'hi arriba, s'ha de portar a terme una tercera votació entre les dues candidatures més votades en la segona i la que obtinga el major nombre de vots és l'elegida. Si hi ha empat en aquesta última votació, resulta elegida la candidatura amb més antiguitat a la Universitat Jaume I.
4. Si el rector o la rectora cessa per qualsevol altra causa que l'expiració ordinària del mandat, el Claustre n'ha d'elegir una altra per al temps que falte fins que finalitze el dit mandat.
Article 65
1. Són competències del Rectorat:
a) Defensar la personalitat i els principis de la Universitat Jaume I continguts en el títol preliminar d'aquests Estatuts.
b) Dirigir la Universitat i representar-la institucionalment, judicialment i administrativament en tota mena de negocis i actes jurídics.
c) Presidir els actes universitaris a què assistesca.
d) Convocar, presidir i dirigir les deliberacions del Claustre universitari, de la Junta de Govern i de la Comissió d'Equip de Govern, així com aportar propostes als òrgans de govern.
e) Designar i nomenar les persones que s'han d'encarregar dels vicerectorats i de la Secretaria General de la Universitat.
f) Designar i nomenar el gerent o la gerenta de la Universitat, després de consultar-ho al Consell Social.
g) Nomenar els càrrecs acadèmics de la Universitat a proposta dels òrgans competents.
h) Expedir els títols que impartesca la Universitat segons el procediment corresponent en cada cas.
i) Aprovar l'exercici de les accions que considere pertinents per a la defensa dels interessos legítims de la Universitat Jaume I.
j) Encarregar la defensa i representació processal al servei jurídic de la Universitat o a altres externs.
k) Contractar amb entitats financeres publiques o privades operacions de tresoreria a curt termini, que han de cancel·lar-se en el mateix exercici econòmic en que es contracten.
l) Subscriure o denunciar els convenis de col·laboració amb altres universitats, persones físiques o entitats públiques o privades que realitze la Universitat Jaume I.
m) Concedir permisos, excedències i anys sabàtics al personal docent i investigador que pertanya als cossos docents universitaris, d'acord amb els criteris establerts per la Junta de Govern.
n) Nomenar i contractar el personal docent i investigador i el d'administració i serveis de la Universitat.
o) Autoritzar les despeses i ordenar els pagaments d'acord amb els pressupostos de la Universitat.
p) Resoldre els recursos que siguen de la seua competència.
q) Exercir les altres funcions que es deriven del càrrec o que li atribuesca la legislació vigent o aquests Estatuts, i també les altres que li encomane el Consell Social, el Claustre universitari i la Junta de Govern.
2. El Rectorat pot delegar aquestes competències en altres òrgans o membres de la Universitat, excepte la de convocatòria dels òrgans a què fa referència l'apartat d, i les dels apartats e, f, g i h, sempre que aquestes delegacions no siguen contràries a l'ordenament jurídic.
3. En els casos d'absència, malaltia o cessament del rector o la rectora, i d'acord amb l'ordre que aquest determine, assumeix interinament les seues funcions el vicerectorat corresponent.
Secció 2ª.
Vicerectorats
Article 66
Els vicerectorats són responsables dels àmbits de la gestió universitària que el Rectorat els ha atribuït, n'assumeixen la coordinació i direcció immediata, i exerceixen les atribucions que els han estat delegades.
Article 67
1. El Rectorat ha de nomenar aquests càrrecs entre els membres de la comunitat universitària.
2. Cessen en l'exercici del seu càrrec a petició pròpia, per decisió del Rectorat o quan finalitza el mandat de qui els ha nomenats.
Secció 3ª.
Secretaria General
Article 68
La Secretaria General assisteix el Rectorat en el desenvolupament de les seues funcions i dóna fe dels actes i acords de la Universitat.
Article 69
1. El Rectorat ha de nomenar per a aquest càrrec un membre del professorat de la Universitat.
2. Cessa en l'exercici del seu càrrec a petició pròpia, per decisió del Rectorat o quan finalitza el mandat de qui l'ha nomenat.
Article 70
1. Són competències de la Secretaria General:
a) Prestar assistència al Rectorat en les tasques d'organització i administració de la Universitat.
b) Redactar i custodiar les actes de les sessions del Claustre universitari, de la Junta Electoral, de la Junta de Govern i de la Comissió d'Equip de Govern, així com expedir certificacions dels seus acords.
c) Vetlar pel compliment dels acords i resolucions de la Junta de Govern, de la Comissió d'Equip de Govern i del Rectorat, i ordenar-ne la publicitat.
d) Dirigir el Registre General i l'Arxiu General de la Universitat, custodiar el segell de la Universitat i expedir els certificats.
e) Elaborar la proposta de memòria anual de la Universitat.
f) Qualsevol altra competència que li siga delegada pel Rectorat o conferida en aquests Estatuts i en les normes dictades per al seu desenvolupament.
2. La Secretaria General, d'acord amb el rector o la rectora, pot delegar part de les seues competències.
Secció 4ª.
Gerència
Article 71
La Gerència és responsable de la gestió dels serveis administratius i econòmics de la Universitat, d'acord amb les directrius marcades pels seus òrgans de govern.
Article 72
1. El Rectorat, després de consultar el Consell Social, ha de nomenar aquest càrrec, el qual s'ha de dedicar a temps complet a les funcions pròpies de la Gerència i no pot exercir funcions docents.
2. Cessa en l'exercici del càrrec a petició pròpia, o per decisió del Rectorat, després de consultar el Consell Social.
Article 73
Són competències del càrrec, sense perjudici de les que s'atribuesquen a altres òrgans:
a) Gestionar els serveis administratius i econòmics i coordinar l'administració del altres serveis de la Universitat per a facilitar als òrgans de govern l'exercici de les seues competències.
b) Exercir el control de la gestió dels ingressos i despeses inclosos en el pressupost de la Universitat, supervisant el compliment de les seues previsions.
c) Vetlar pel compliment dels acords dels òrgans de govern de la Universitat sobre l'organització material i personal de l'administració universitària.
d) Elaborar i actualitzar l'inventari dels béns i drets que integren el patrimoni de la Universitat.
e) Exercir, per delegació del Rectorat, la direcció del personal d'administració i serveis.
f) Confeccionar l'avantprojecte del pressupost.
g) Qualsevol altra competència que li siga delegada pel Rectorat o conferida en aquest Estatuts i en les normes dictades per al seu desenvolupament.
Capítol 5
Òrgans unipersonals d'àmbit particular
Secció 1ª.
Direccions i secretaries de departament
Article 74
El director o la directora d'un departament coordina i dirigeix les activitats pròpies i n'executa els acords. El seu nomenament, l'ha de fer el Rectorat, a proposta del Consell de Departament.
Article 75
1. El Consell de Departament ha d'elegir el director o la directora entre el professorat catedràtic d'universitat o, si no hi ha cap candidat d'aquesta categoria, entre el professorat titular d'universitat amb dedicació a temps complet que hi pertany. Resulta elegida la persona que té el suport de la majoria absoluta dels membres. Si no s'arriba a la majoria absoluta, s'ha de fer una nova elecció. Si cap candidatura no obté la majoria absoluta en aquesta segona votació, s'ha de portar a terme una tercera en la qual resultarà elegida la candidatura que obtinga el major nombre de vots.
2. Si no s'hi presenta cap candidatura, el Rectorat, després de consultar la Junta de Govern, assignarà provisionalment les funcions de direcció del departament a un catedràtic o professor titular d'aquest departament, que ha de convocar eleccions a la direcció del departament en el termini màxim de 6 mesos.
3. El mandat d'aquest càrrec té una durada de quatre anys i es pot reelegir una sol vegada consecutiva. No es computen a aquest efecte els períodes inferiors a un any.
Article 76
Són funcions de la Direcció:
a) Representar el departament.
b) Coordinar i supervisar les activitats docents, d'investigació i acadèmiques del departament.
c) Convocar i presidir el Consell de Departament, la Junta Permanent i executar i fer complir els seus acords.
d) Organitzar i dirigir els serveis administratius del departament i autoritzar la despesa de les partides pressupostàries corresponents
e) Elaborar anualment els plans d'activitats docents, d'investigació i acadèmiques del departament.
f) Exercir la direcció corresponent del personal adscrit al departament.
g) Informar a la Junta de Govern sobre les necessitats de professorat d'acord amb els plans d'organització docent.
h) Vetlar pel compliment de les normes que afecten el departament i, en especial, les relatives al bon funcionament dels serveis i al manteniment de la disciplina acadèmica.
i) Totes aquelles funcions relacionades amb el departament que no siguen atribuïdes al Consell o a la Junta Permanent de departament.
Article 77
1. La Direcció, després de comunicar-ho al Consell de Departament, ha de designar la persona que s'ha de fer càrrec de la secretaria del departament entre el professorat a temps complet adscrit al departament.
2. La Secretaria ha d'auxiliar la Direcció en l'exercici del seu càrrec i ha de realitzar les funcions que li siguen encomanades per la legislació vigent, especialment la redacció i custodia de les actes de les reunions del Consell i de la Junta Permanent de departament i l'expedició de certificats dels acords que el Consell haja adoptat.
Secció 2ª.
Deganats, direccions i secretaries de facultats i escoles
Article 78
La representació i direcció de les facultats i escoles correspon al deganat o direcció. El Rectorat, a proposta de la Junta de Centre, n'ha de fer el nomenament.
Article 79
1. La Junta de Centre ha d'elegir la persona que ha d'ocupar el Deganat o la Direcció entre el professorat catedràtic o titular membre de la Junta amb dedicació a temps complet.
2. El mandat del Deganat o Direcció té una durada de quatre anys. Aquest càrrec es pot reelegir una sola vegada consecutiva, sense que es computen els mandats inferiors a un any, a l'efecte de presentar la candidatura a la reelecció.
Article 80
1. Són competències del Deganat o Direcció:
a) Representar la facultat o escola.
b) Dirigir, coordinar i supervisar la docència i les altres activitats del centre.
c) Proposar el nomenament dels directors o les directores de titulació, entre els quals, si escau, ha de designar les persones que han d'ocupar els vicedeganats o les vicedireccions, i coordinar les seues activitats.
d) Organitzar i dirigir els serveis administratius del centre i acordar la despesa de les partides pressupostàries corresponents.
e) Vetlar pel compliment de les normes que afecten la facultat o escola i, en especial, les relatives al bon funcionament dels serveis i al manteniment de la disciplina acadèmica.
f) Exercir la potestat disciplinaria sobre l'estudiantat que cursa els seus estudis a la facultat o escola.
g) Exercir les altres funcions que es deriven del càrrec o que li atribuesca la legislació vigent o aquests Estatuts, així com aquelles que li encarregue la Junta de Facultat o d'Escola.
h) El Deganat o Direcció ha de proposar a la Junta de Centre la designació del secretari o la secretària entre el professorat amb dedicació a temps complet, que s'ha d'encarregar de la redacció i custodia de les actes i de l'expedició de certificats dels seus acords.
Article 81
El Deganat o Direcció pot delegar l'exercici de les seues competències en els vicedeganats o vicedireccions i en la secretaria. De les dites delegacions, n'ha d'informar a la Junta de Centre.
Secció 3ª.
Direccions de titulació
Article 82
1. El Rectorat ha de nomenar aquest càrrec de direcció de titulació, elegit per la Junta de Centre a proposta de la Comissió de Titulació, entre el professorat amb dedicació a temps complet i especialitzat en els estudis que s'imparteixen en la titulació.
2. Són competències de la Direcció de Titulació:
a) Vetlar per la qualitat docent en la titulació que li corresponga.
b) Procurar l'actualització dels plans d'estudi per garantir la seua adequació a les necessitats socials.
c) Promoure l'orientació professional de l'estudiantat,
d) Coordinar la realització de les practiques externes.
e) Qualsevol altra competència que li delegue el Deganat o la Direcció o li confereixen aquests Estatuts i les normes dictades de desenvolupament.
3. El mandat de la directora o el director de titulació té una durada de quatre anys, i es pot reelegir una sola vegada consecutiva, sense que es computen els mandats inferiors a un any a l'efecte de presentar la candidatura a la reelecció. La seua elecció ha de coincidir amb la de la Junta de Facultat i Escola.
Secció 4ª.
Direcció i secretaries d'Institut universitari
Article 83
La Direcció d'Institut és l'òrgan unipersonal de govern de l'institut universitari, en coordina les activitats pròpies, n'executa els acords, el representa i dirigeix l'activitat del personal adscrit a l'institut. El Rectorat, a proposta del Consell d'Institut, ha de fer-ne el nomenament.
Article 84
1. El Consell d'Institut ha d'elegir el director o la directora de l'institut entre el professorat catedràtic i titular de la Universitat que siga membre de l'institut universitària
2. El mandat d'aquest càrrec té una durada de quatre anys, i es pot reelegir una sola vegada consecutiva, sense que es computen els mandats inferiors a un any a l'efecte de presentar la candidatura a la reelecció.
Article 85
1. La Direcció, després de comunicar-ho al Consell d'Institut, ha d'elegir el secretari o la secretaria entre el professorat amb dedicació a temps complet.
2. La Secretaria ha d'auxiliar la Direcció en l'exercici del seu càrrec i realitzar les funcions que li siguen encomanades per la legislació vigent, especialment la redacció i custòdia de les actes de les reunions del Consell i de la Junta Permanent d'institut i l'expedició de certificats dels acords que el Consell haja adoptat
Article 86
El reglament de cada institut universitari pot crear, sempre que no contradiga aquests Estatuts i les altres normes de la Universitat, altres òrgans que s'ocupen de les característiques peculiars de les seues activitats.
Capítol 6
Òrgans d'assessorament i de negociació
Secció la.
Òrgans d'assessorament
Article 87
Les comissions tenen com a funció principal la d'assessorar els òrgans col·legiats d'àmbit general i el Rectorat d'aquesta universitat, així com realitzar les altres funcions que li siguen assignades per l'òrgan a què estiguen adscrites.
Article 88
1. Qualsevol dels òrgans col·legiats d'àmbit general poden crear comissions, tot i que per a la seua constitució ha de ser aprovada per la majoria absoluta dels seus membres.
2. La composició té almenys un 20 per cent de membres del Claustre elegits per aquest i ha de respondre a criteris de proporcionalitat dels distints sectors de la comunitat universitària afectats. L'òrgan que cree una comissió ha d'aprovar el seu Reglament, en què s'han de determinar les competències i les normes de funcionament.
3. S'exceptuen d'aquests requisits les comissions creades pel Rectorat i les que legalment o estatutàriament tinguen una regulació diferent.
Article 89
1. La Universitat ha de crear, almenys, les comissions següents:
a) Comissió d'Equip de Govern, creada i presidida pel rector o la rectora i formada per les persones que ocupen els vicerectorats i la Secretaria General.
b) La Comissió de Política Lingüística, la Comissió Deontològica, la d'Afers Econòmics i aquelles altres que vinguen determinades legalment o estatutàriament o que es consideren necessàries per al compliment de les finalitats de la Universitat.
c) Els òrgans de govern d'àmbit particular o unipersonal poden crear comissions d'assessorament d'acord amb el que reglamentàriament es determine.
Secció 2ª.
Òrgans de negociació
Article 90
La Mesa Negociadora és l'òrgan col·legiat de participació en la determinació de les condicions de treball, mediació i negociació del personal que presta serveis a la Universitat Jaume I.
Article 91
La Mesa Negociadora ha d'estar formada per representants de la Junta de Govern i per representants de les juntes de personal i del Comitè d'Empresa.
TÍTOL III
Personal docent i investigador
Capítol I
Disposicions generals
Article 92
El personal docent i investigador de la Universitat Jaume I es regeix per la legislació que li és d'aplicació, per aquests estatuts i per les normes que els despleguen.
Article 93
El personal docent i investigador de la Universitat Jaume I està constituït pel professorat funcionari dels cossos docents universitaris, el personal contractat i el personal en formació.
Secció 1ª.
Drets i deures
Article 94
1. Són drets del personal docent i investigador de la Universitat Jaume I els reconeguts per les lleis i, en particular:
a) Gaudir de llibertat acadèmica, que es manifesta en les llibertats de càtedra i d'investigació.
b) Participar i estar representat en els òrgans de govern i de gestió de la Universitat.
c) Tenir accés a formació permanent, amb la finalitat de garantir la constant millora de la seua tasca docent i investigadora.
d) Utilitzar les instal·lacions, els serveis i les infraestructures universitaris, necessaris per a l'exercici de les seues funcions, d'acord amb les normatives reguladores.
e) Participar en les iniciatives de control i millora de la qualitat de la docència impartida i de la recerca desenvolupada a la Universitat.
f) Gaudir d'un any sabàtic quan legalment o estatutàriament corresponga.
2. Són deures del personal docent i investigador, a més dels que preveuen les lleis:
a) Desenvolupar les tasques docents i d'investigació contribuint als fins i millora del funcionament de la Universitat com a servei públic.
b) Complir aquests Estatuts i les normes de desenvolupament.
c) Assumir les responsabilitats dels càrrecs per als quals haja estat designat o elegit.
d) Mantenir actualitzats els seus coneixements científics així com la seua metodologia didàctica.
e) Respectar i conservar el patrimoni de la Universitat, així com fer un ús correcte de les seues instal·lacions, béns i recursos.
f) Desenvolupar la seua activitat investigadora i docent d'acord amb els principis i valors de la Universitat i les normes deontològiques
g) Sotmetre's als procediments i sistemes d'avaluació del seu rendiment que s'establesquen en la Junta de Govern.
h) Conèixer la llengua pròpia de la Universitat Jaume I.
i) Respectar els principis de convivència democràtica al si de la comunitat universitària.
3. El procediment disciplinari del personal docent í investigador és l'establert en la legislació aplicable i en les normes que per al seu desenvolupament dicte la Junta de Govern.
Secció 2ª.
Plantilles, provisió de places i contractació
Article 95
1. A proposta de la Comissió d'Estudis i Professorat, la Junta de Govern ha d'aprovar un document general de plantilla del personal docent i investigador que ha de recollir entre d'altres: els criteris pels quals es determina la càrrega docent de les diferents titulacions i estudis impartits, els criteris de distribució de les diferents categories de personal docent i investigador i els criteris que conformen la carrera docent.
2. La Junta de Govern ha d'aprovar, abans de l'inici de cada curs acadèmic, la càrrega docent que correspon a cada figura de personal docent i investigador, tenint en compte en aquesta assignació, a més de les necessitats docents, els criteris de qualitat en la docència i en la investigació.
3. A proposta de la Comissió d'Estudis i Professorat, la Junta de Govern ha d'aprovar anualment la plantilla del personal docent i investigador distribuïda per categories i departaments, tenint en compte les necessitats docents i investigadores establertes pels centres i departaments, així com la consolidació de la llengua pròpia, i les de promoció del personal docent i investigador dins els recursos disponibles.
4. La distribució del personal docent i investigador per departaments s'ha de fer amb criteris objectius, segons el nombre de crèdits corresponents a cada àrea de coneixement, el nombre de grups assignats i considerant, entre altres criteris, les tasques de recerca i la proporció entre categories de personal docent i investigador, i tenint en compte que el nombre de places de cada categoria permeta la realització de la carrera docent.
5. Els departaments han de proposar a la Comissió d'Estudis i Professorat, en el termini que aquesta establesca, les necessitats de noves places de personal docent i investigador per al curs acadèmic següent.
Capítol II
Personal docent i investigador funcionari
Article 96
1. Els concursos de selecció dels cossos docents universitaris s'han de regir per la legislació que hi siga d'aplicació, per aquests estatuts i per les normes que els desenvolupen.
2. Correspon a la Junta de Govern, amb els informes previs de la Comissió d'Estudis i Professorat i del departament, d'acord amb els criteris establerts en l'article anterior, acordar la provisió de les places dels cossos docents universitaris, tant aquelles que siguen vacants com les de nova creació.
3. Quan hi haja vacant una plaça, la Junta de Govern, amb els informes previs de la Comissió d'Estudis i Professorat i del departament, pot acordar l'amortització o el canvi de denominació o categoria de la plaça, d'acord amb les necessitats docents i investigadores de la Universitat.
4. La Junta de Govern, d'acord amb les necessitats docents i investigadores, i amb els informes previs de la Comissió d'Estudis i Professorat i del departament corresponent, pot acordar que tant les places vacants com les de nova creació siguen cobertes mitjançant concurs de mèrits.
Article 97
1. La convocatòria de la plaça s'ha d'acompanyar d'una descripció de les tasques que porta vinculades i del règim de dedicació que el departament corresponent, després de consultar els centres on s'ha d'impartir la docència, proposarà a la Junta de Govern per a la seua aprovació, amb l'informe previ de la Comissió d'Estudis i Professorat.
2. La Junta de Govern, a proposta del Consell del Departament corresponent i amb l'informe previ de la Comissió d'Estudis i Professorat, ha de designar les persones que representen la Universitat en les comissions que han de resoldre els concursos de provisió de places de professorat dels cossos docents universitaris.
3. Correspon al Rectorat el nomenament del professorat designat per a formar part de les comissions esmentades.
Article 98
1. Correspon a la Comissió de Reclamacions prevista en l'article 43 de la Llei Orgànica de Reforma Universitària la resolució de les reclamacions interposades contra les propostes de les comissions d'avaluació dels concursos per a la provisió de places dels cossos docents universitaris.
2. La Comissió ha de resoldre motivadament les reclamacions en el termini de dos mesos, i el seu acord esgota la via administrativa. Es pot entendre que la reclamació s'ha desestimes si en el termini indicat no es produeix cap notificació d'acord exprés.
Article 99
La Junta de Govern, a proposta dels departaments i amb l'informe de la Comissió d'Estudis i Professorat, pot determinar la conveniència que les places dels cossos docents universitaris de nova creació o vacants siguen ocupades interinament, amb caràcter temporal, amb idèntics requeriments de titulació que els exigits per a la seua provisió.
Capítol III
Personal docent i investigador contractat
Article 100
1. La Junta de Govern, de conformitat amb l'apartat 4 de l'article 95 d'aquests estatuts, ha d'acordar la distribució de les places de personal docent i investigador contractat per departaments i instituts.
2. La Junta de Govern, amb l'informe de la Comissió d'Estudis i Professorat, ha d'acordar la contractació mitjançant un concurs públic.
3. Aquesta convocatòria ha d'anar acompanyada d'una descripció de les tasques que s'hi han de realitzar i del règim de dedicació, així com de l'enumeració de tots aquells requisits que s'hi establesquen.
Article 101
1. La Universitat Jaume I, d'acord amb la previsió anual de la plantilla del professorat contractat aprovada per la Junta de Govern, pot contractar temporalment, a temps complet o parcial, professorat associat entre professionals de reconeguda competència amb titulació superior, per atendre les necessitats docents i/o investigadores dels departaments i instituts.
2. La contractació de professorat associat amb dedicació de temps complet i parcial s'ha de fer sempre amb caràcter temporal, d'acord amb la normativa vigent.
Article 102
1. La Universitat Jaume I pot contractar temporalment, amb dedicació de temps complet o parcial, professorat visitant entre professorat i/o personal investigador de reconegut prestigi, per tal de col·laborar en les tasques docents i/o investigadores d'un departament, institut o servei.
2. La Junta de Govern, per iniciativa pròpia, o a proposta d'un departament i amb l'informe preceptiu de la Comissió d'Estudis i Professorat, pot aprovar la contractació de professorat visitant. A la proposta, s'ha d'adjuntar un informe complet sobre l'activitat que desenvoluparà aquest professorat, i sobre els seus mèrits.
3. La Junta de Govern ha de fixar les retribucions del professorat visitant, així com la durada dels contractes.
Article 103
1. La Universitat Jaume I pot nomenar professorat emèrit aquell personal pertanyent als cossos docents universitaris jubilat que haja prestat serveis destacats a la Universitat almenys durant deu anys, i excepcionalment també a persones de reconegut prestigi cultural o científic.
2. La Junta de Govern, per iniciativa pròpia, o a proposta d'un departament i amb l'informe preceptiu de la Comissió d'Estudis i Professorat, pot acordar sol·licitar la condició de professorat emèrit davant el Consell d'Universitats d'alguna persona que complesca els requisits de l'apartat anterior. A la proposta inicial, s'ha d'adjuntar un informe complet sobre l'activitat que desenvoluparà el professorat emèrit, així com dels seus mèrits.
3. El professorat emèrit romandrà vinculat a la Universitat mitjançant una relació contractual de caràcter temporal. La durada dels contractes del professorat emèrit és de dos anys, prorrogables fins un màxim de dos períodes de dos anys, finalitzats els quals queda extingida la relació contractual, tot i que el professorat mantindrà a efectes honorífics la seua condició d'emèrit.
4. El professorat emèrit pot realitzar les col·laboracions que li siguen assignades pel departament al qual estarà adscrit, que preferentment han de consistir en la impartició de seminaris, cursos monogràfics i cursos de tercer cicle i d'especialització, amb obligacions docents i de permanència especifiques.
5. La Junta de Govern ha d'establir les retribucions del professorat emèrit, d'acord amb la normativa vigent.
Capítol 4
Personal docent i investigador en formació
Article 104
1. La Universitat Jaume I pot contractar, mitjançant concurs públic, professorat ajudant de facultat o d'escola, amb caràcter temporal i amb dedicació a temps complet, en els termes establerts en aquests Estatuts i altres disposicions vigents.
2. Els contractes de professorat ajudant de facultat, d'escola tècnica superior i d'escola universitària han de tenir una durada de dos anys, i es poden renovar una sola vegada per un període màxim de tres anys. La renovació i la contractació s'ha de fer d'acord amb els requisits que assenyala la legislació aplicable i les normes de desenvolupament d'aquests Estatuts.
3. El professorat ajudant, com a personal docent i investigador en formació, ha de desenvolupar una activitat adreçada a completar la seua formació científica i docent. Tot i que pot col·laborar en tasques docents, la seua dedicació docent ha de ser inferior a l'exigida al professorat amb dedicació a temps complet.
4. Als efectes previstos en aquests estatuts, són personal becari aquelles persones amb titulació superior que gaudeixen d'una beca oficial per a la formació del personal docent i investigador o de qualsevol altra beca que es considere homologada a les anteriors i desenvolupen activitats investigadores i, si escau, de col·laboració docent dins un departament o institut de la Universitat Jaume I. Els criteris d'homologació de beques han de ser aprovats per la Junta de Govern, a proposta de la Comissió d'Investigació.
5. La col·laboració a les tasques docents del personal becari s'ha d'ajustar al que establesca la normativa fixada en aquest sentit per l'organisme adjudicador de la beca o, si no n'hi havia, per la Junta de Govern.
6. La Universitat ha de fomentar la plena formació científica i docent del professorat ajudant i del personal becari facilitant estades en altres universitats i centres d'investigació, dins de les disponibilitats dels recursos humans i pressupostaris.
Article 105
1. Els concursos a què fan referència els articles 100 i 104 anteriors i el nomenament de personal interí que cobresca temporalment places vacants dels cossos docents, han de ser resolts per comissions de contractació, de les quals formaran part, almenys: la rectora o el rector o persona en qui delegue, que les ha de presidir; representants de l'àrea, del departament i, si escau, del centre; una persona en representació de l'estudiantat, i una altra en representació del professorat designada per la Junta de Personal del personal docent i investigador.
2. La Comissió d'Estudis i Professorat, d'acord amb els principis d'igualtat, mèrit i capacitat, ha d'elaborar la normativa de contractació i els criteris generals d'avaluació, entre els quals ha de figurar el coneixement de la llengua pròpia. Aquests criteris han de ser aprovats per la Junta de Govern.
3. Per tal de resoldre les impugnacions a les resolucions de les comissions anteriors, la Comissió d'Estudis i Professorat ha d'elaborar una normativa, que ha de ser aprovada per la Junta de Govern, sobre resolució de places de personal docent i investigador.
4. Excepcionalment, els concursos per a cobrir les places que queden vacants durant el curs acadèmic, han de tramitar-se per via d'urgència, segons el procediment que determine la Junta de Govern a proposta de la Comissió d'Estudis i Professorat. La durada d'aquests contractes no ha d'excedir el curs en què es produeix la vacant.
Capítol V
Llicències d'estudis
Article 106
1. La Junta de Govern pot concedir llicències per a estudis al professorat universitari d'acord amb la legislació vigent per a realitzar activitats docents o investigadores vinculades a una universitat, institució o centre, estatal o estranger, en el marc de les disponibilitats pressupostàries, i sempre que quede garantida la docència.
2. La Junta de Govern també pot autoritzar llicències per a estudis en una altra universitat o institució acadèmica, estatal o estrangera, al professorat ajudant per tal de facilitar-los el compliment dels requisits previstos en el punt 4 de l'article 37 de la Llei de Reforma Universitària, mantenint íntegres les seues retribucions.
3. El personal becari ha de seguir la seua normativa pròpia.
4. La Junta de Govern ha d'aprovar el règim de llicències del personal docent i investigador. Aquest règim ha de preveure la durada i la periodicitat de les llicències i el règim retributiu dels beneficiaris. La concessió de llicències per estudis no pot generar increment de la plantilla de professorat al departament a què pertany el professorat afectat.
Article 107
1. El professorat dels cossos docents universitaris amb sis anys d'antiguitat en aquesta condició, els dos últims dels quals prestats a la Universitat Jaume I amb dedicació a temps complet ininterrompudament, pot sol·licitar un any sabàtic per a realitzar treballs d'investigació o de docència en una altra universitat o institució.
2. La concessió d'aquest permís, que esta supeditada a les disponibilitats econòmiques i ha de comptar amb l'informe previ del departament, es pot fer efectiva sempre que les persones interessades no hagen gaudit durant aqueix temps de llicències d'estudi que, sumades, siguen iguals o superiors a un any. Per a aquest còmput no es tindran en compte les llicències de durada inferior a un mes. Durant aquest any sabàtic, el professorat té dret a percebre les retribucions màximes permeses per la llei.
3. La Junta de Govern ha d'establir els criteris per a la concessió d'aquest permís.
Article 108
1. El personal docent i investigador ha de tenir la seua representació i participar en la composició i funcionament dels diferents òrgans de govern i administració de la Universitat en els termes que estableixen aquests Estatuts i les normes que els desenvolupen.
2. L'òrgan propi de representació del personal docent i investigador és la Junta de Personal. La seua forma d'elecció i funcionament serà la prevista per les seues normes especifiques.
TÍTOL IV
Estudiantat
Capítol I
Accés a la Universitat
Article 109
1. L'estudiantat de la Universitat Jaume I està format per totes aquelles persones matriculades en qualsevol dels seus centres docents.
2. Tenen dret a matricular-se a la Universitat Jaume I les persones que acrediten estar en possessió dels estudis que, d'acord amb la legislació vigent, capaciten per a cursar els corresponents ensenyaments.
Capítol 2
Drets i deures de l'estudiantat
Article 110
Els drets de l'estudiantat de la Universitat Jaume I són aquells reconeguts per les lleis i, en particular:
a) Rebre una formació i una docència critiques, adequades a la realitat de la societat i, especialment, rebre els ensenyaments teòrics i pràctics qualificats en l'especialitat corresponent als estudis realitzats, participant-hi activament.
b) Rebre ensenyament d'acord amb la planificació de les classes teòriques i practiques, i participar en els seminaris. Així mateix, ser atès i orientat pel seu professorat, mitjançant sistemes de tutories personalitzades.
c) Desenvolupar la llibertat d'estudi, com a principi complementari del de la llibertat de càtedra.
d) Disposar d'unes instal·lacions i d'uns serveis adequats que permeten el normal desenvolupament dels estudis. La Universitat Jaume I ha de facilitar a l'estudiantat amb limitacions físiques, psíquiques i sensorials, les condicions d'estudis i les adaptacions curriculars adequades per a la seua correcta formació acadèmica.
e) Participar activament i democràticament en els òrgans de govern i gestió de la Universitat i elegir la seua representació.
f) Participar, si escau, en l'activitat investigadora, dins els mitjans econòmics i materials disponibles.
g) Participar en el control de la qualitat de l'ensenyament i la tasca docent del professorat mitjançant els canals establerts en aquests estatuts.
h) Ser valorats en el seu rendiment acadèmic amb criteris objectius, sol·licitar la revisió de les seues avaluacions i, abans de la seua incorporació a les actes, exercir els mitjans d'impugnació corresponents, tant per a proves escrites com per a proves orals.
i) Obtenir facilitats de la Universitat per a la continuació dels estudis de les persones que per causes justificades estiguen impedides d'exercir els seus drets i complir les seues obligacions acadèmiques.
j) Participar en les activitats culturals, físiques i esportives i disposar d'unes instal·lacions adequades.
k) Rebre informació dels òrgans de govern i administració de la Universitat en relació amb els aspectes acadèmics, administratius i econòmics concernents a les seues activitats i al seu futur professional.
l) Qualsevol altre dret que siga reconegut en la legislació vigent i en aquests estatuts.
Article 111
1. Són deures de l'estudiantat de la Universitat Jaume I:
a) Desenvolupar l'estudi i la iniciació a la investigació universitària.
b) Complir adequadament amb el treball propi de la seua condició universitària, especialment amb el que es deriva dels seus plans d'estudi.
c) Realitzar les proves d'avaluació destinades a evidenciar el seu nivell d'assimilació dels programes.
d) Respectar els principis de convivència democràtica al si de la comunitat universitària.
e) Respectar el patrimoni de la Universitat Jaume I i vetlar per la seua conservació en bon estat.
j) Assumir les responsabilitats que comporten els càrrecs per als quals haja estat elegit.
g) Complir aquests estatuts i les normes de desenvolupament.
h) Contribuir a la millora del funcionament de la Universitat Jaume I per a l'assoliment de les seues finalitats d'acord amb els seus principis i valors.
i) Qualsevol altre deure que determine la legislació vigent i aquests estatuts.
2. El règim disciplinari de l'estudiantat serà l'establert en la legislació aplicable i en les normes que per al seu desenvolupament dicte la Junta de Govern.
Capítol 3
Beques i ajudes
Article 112
La Universitat ha de promoure davant els poders públics o institucions privades l'adopció d'una política assistencial referida als costos directes i indirectes de l'ensenyament que tendesca a evitar que cap persona no quede exclosa de la Universitat Jaume I per raons econòmiques.
Capítol 4
Representació de l'estudiantat
Article 113
1. Els estudiants i les estudiantes de la Universitat Jaume I han d'organitzar la seua representació específica de manera autònoma per vetlar pel compliment dels seus drets i deures.
2. La representació de l'estudiantat s'ha d'articular de la forma següent:
a) Representats al Claustre.
b) El Consell General de Titulacions, format per una representació de l'estudiantat membre dels òrgans de govern d'àmbit particular i dels delegats i les delegades de curs.
Article 114
L'elaboració dels reglaments de règim intern de tots els òrgans de representació de l'estudiantat és competència del Consell d'Estudiants i Estudiantes, amb la col·laboració dels mateixos òrgans.
Article 115
1. El Consell General de Titulacions és l'òrgan de representació de l'estudiantat de totes les titulacions de la Universitat. Ha d'estar format per representants de l'estudiantat en les diferents titulacions impartides en la Universitat i en els òrgans col·legiats d'àmbit particular.
2. Com a mínim, el Consell General de Titulacions ha de tenir les següents competències:
a) Participar en l'elaboració del reglament que establesca el seu règim de funcionament intern.
b) Coordinar, a través de les delegades i els delegats de curs o grup i de la representació de l'estudiantat en els òrgans col·legiats d'àmbit particular, la defensa dels interessos de l'estudiantat.
c) Emetre tots els informes i les propostes que considere necessàries per al compliment de les seues finalitats, sense perjudici de les consultes que els òrgans de govern de la Universitat puguen demanar.
TÍTOL V
Personal d'administració i serveis
Article 116
1. El personal d'administració i serveis està format pel personal funcionari de la Universitat, pel personal funcionari procedent d'altres administracions, pel personal eventual i pel personal laboral, i s'ha de regir, segons corresponga, per la legislació del funcionariat, per la legislació laboral, pels convenis col·lectius i per aquests estatuts i les seues normes de desplegament.
2. Corresponen al personal d'administració i serveis les funcions de gestió, suport, assistència i assessorament per a la prestació dels serveis universitaris que contribueixen a la consecució dels fins propis de la Universitat, d'acord amb els principis i valors establerts en aquests estatuts.
3. La Junta de Govern, després d'haver negociat amb la representació del personal d'administració i serveis, ha d'aprovar les seues plantilles. Si no s'hi arriba a cap acord, ha de resoldre la Junta de Govern. La Universitat ha de revisar i aprovar cada dos anys la seua plantilla orgànica, i de manera potestativa cada any. La plantilla ha d'identificar i classificar els llocs de treball amb indicació de les unitats administratives en què aquests s'integren, la seua denominació, el grau de responsabilitat i dedicació i les condicions generals per a l'exercici de les seues funcions.
4. Correspon al rector o la rectora, o persona en qui delegue, prendre les decisions sobre la situació administrativa del personal d'administració i serveis.
Article 117
Són drets el personal d'administració i serveis els reconeguts per les lleis, i en particular:
a) Exercir la seua activitat amb criteris de professionalitat i ser informats í participar en les iniciatives de control i millora de qualitat.
b) Utilitzar les instal·lacions, els serveis i les infraestructures universitaris per a l'exercici de les seues funcions d'acord amb les normatives reguladores.
c) Rebre la formació necessària per a la seua actualització professional i acadèmica.
d) Participar en els òrgans de govern i gestió de la Universitat.
e) Desenvolupar les seues tasques en un ambient que garantesca el compliment de la normativa en matèria de seguretat i higiene.
Article 118
1. Són deures del personal d'administració i serveis, a més dels que preveuen les lleis:
a) Desenvolupar les tasques seguint els principis de legalitat i eficàcia, contribuint als fins i a la millora del funcionament de la Universitat com a servei públic.
b) Assumir les responsabilitats que li corresponga per l'exercici del seu lloc davant l'òrgan de govern de la Universitat.
c) Participar en els procediments d'avaluació i control de la seua activitat.
d) Respectar el patrimoni de la Universitat, així com fer un ús correcte de les seues instal·lacions, béns i recursos.
e) Desenvolupar la seua activitat professional d'acord amb les normes deontològiques.
f) Assumir les responsabilitats que comporten els càrrecs per als quals se l'haja escollit.
g) Col·laborar amb la resta de la comunitat universitària i contribuir al compliment dels fins, els principis i els valors establerts en aquests estatuts.
h) Conèixer la llengua pròpia de la Universitat Jaume I.
2. El procediment disciplinari del personal d'administració i serveis serà l'establert en la legislació aplicable i en les normes que per al seu desenvolupament dicte la Junta de Govern.
Article 119
El personal d'administració i serveis ha de ser retribuït a càrrec del pressupost de la Universitat. En l'assignació de les retribucions complementàries és preceptiu l'informe dels òrgans de representació del personal d'administració i serveis.
Article 120
1. Les escales de funcionariat de la Universitat s'han d'agrupar d'acord amb la titulació exigida per a ingressar-hi, segons les disposicions vigents.
2. Els grups i les categories del personal laboral de la Universitat han de ser els establerts pel conveni col·lectiu que li siga aplicable.
3. La provisió de llocs de treball s'ha de portar a terme, després de negociar amb els òrgans de representació del personal d'administració i serveis, mitjançant concurs, oposició o concurs-oposició. La convocatòria ha d'indicar necessàriament el nombre de places convocades a promoció interna.
Article 121
1. El personal d'administració i serveis ha de tenir la seua representació i participar en la composició i funcionament dels distints òrgans de govern i administració de la Universitat, en els termes que estableixen aquests Estatuts i les normes que els despleguen.
2. Els òrgans propis de representació del personal d'administració i serveis són la Junta de Personal per al personal funcionari i el Comitè d'Empresa per al personal laboral. Les respectives formes d'elecció i funcionament seran les previstes per les seues normes especifiques.
3. La Junta de Personal del personal d'administració i serveis i el Comitè d'Empresa han de nomenar les persones que els representaran en la Mesa Negociadora.
TÍTOL VI
Sindicatura de Greuges
Article 122
1. La Sindicatura de Greuges de la Universitat Jaume I és l'òrgan encarregat de la defensa dels drets de tots els membres de la comunitat universitària.
2. El Claustre ha d'elegir la persona que ha d'ocupar la Sindicatura de Greuges entre els membres de la comunitat universitària o persones de reconegut prestigi, encara que no pertanyen a la comunitat universitària, per una majoria de tres cinquenes parts del Claustre.
3. La durada del seu mandat és de cinc anys sense possibilitat de reelecció consecutiva.
Article 123
Són funcions de la Sindicatura de Greuges:
a) Actuar d'ofici o a instància de part davant els òrgans de govern, representació i administració de la Universitat Jaume I en relació amb la defensa dels drets dels membres de la comunitat universitària.
b) Presentar anualment un informe al Claustre sobre les actuacions realitzades en matèria de la seua competència. La seua actuació no està sotmesa a instruccions de cap autoritat acadèmica o òrgan de govern.
c) Tenir accés a qualsevol document intern de la Universitat i rebre informació, si escau, dels òrgans de govern, representació i administració de la Universitat Jaume I. Tots els membres de la comunitat universitària han d'atendre les peticions realitzades per la Sindicatura en l'exercici de les seues funcions.
TÍTOL VII
Estudi i investigació
Capítol I
Docència i estudi
Article 124
1. L'ensenyament a la Universitat té com a finalitat la preparació per a l'exercici d'activitats professionals i l'educació per al desenvolupament de les capacitats intel·lectuals, morals i culturals de l'estudiantat per mitjà de la creació, la transmissió i la crítica de la ciència, la tecnologia i les arts.
2. L'ensenyament s'ha d'impartir dins el marc del ple desenvolupament de la persona en el respecte als principis democràtics de convivència i als drets fonamentals i llibertats públiques.
3. La Universitat ha de promoure la integració entre docència i investigació i l'adaptació d'aquestes activitats a les necessitats i demandes socials vigents.
Article 125
1. La Universitat ha de vetlar per la qualitat de l'ensenyament impartit i la seua adequació a les necessitats de la societat, i ha d'assegurar el seguiment i avaluació del personal docent i de l'estudiantat amb criteris adequats.
2. La Universitat ha de garantir l'actualització i el perfeccionament del seu professorat, i, per a això, ha d'establir mitjans i activitats especifiques de formació permanent.
Article 126
1. La Junta de Govern ha de fixar la política d'ensenyaments i aprovar, a proposta del Rectorat, els corresponents plans anuals i plurianuals.
2. La Junta de Govern ha d'establir els criteris i procediments per als canvis de titulació i les convalidacions d'estudis.
Per garantir l'adequació de la formació de l'estudiantat, la Junta de Govern, d'acord amb el procediment establert a la legislació vigent pot establir requisits especials per a l'accés als segons cicles des dels primers d'altres titulacions.
3. La Universitat ha de fomentar els aspectes pràctics de la docència, i ha de consignar amb aquest fi per a cada exercici econòmic les quantitats que es consideren convenients en les diferents partides pressupostàries.
Article 127
1. La Universitat, per mitjà del Consell Social, ha de promoure la col·laboració de la societat per establir un sistema complementari de beques i ajudes a l'estudi.
2. El Claustre ha d'establir la política de beques i n'informarà al Consell Social. El procediment al qual s'ha d'ajustar l'adjudicació de les beques i ajudes ha de considerar els principis de publicitat, transparència, igualtat material, mèrit i capacitat.
3. Les beques i ajudes que s'atorguen en el marc d'un conveni s'han de regir per les previsions que s'hi determinen, i subsidiàriament, per les normes que siguen d'aplicació general per a les que adjudique la Universitat.
Article 128
La Universitat Jaume I imparteix ensenyaments dirigits a l'obtenció de títols oficials i estudis propis conduents a l'obtenció d'altres títols o diplomes.
1. Els títols oficials s'estructuraran en cicles:
a) Estudis de primer cicle conduents, si escau, a l'obtenció de títols oficials de diplomatura, enginyeria tècnica o arquitectura tècnica.
b) Estudis de segon cicle, conduents, si escau, a l'obtenció de títols oficials de llicenciatura, enginyeria o arquitectura.
c) Estudis de tercer cicle o doctorat, conduents, si escau, a l'obtenció de títols oficials de doctorat.
2. Són estudis propis aquells ensenyaments organitzats per la Universitat Jaume I i aprovats per la Junta de Govern d'acord amb el que reglamentàriament s'establesca.
a) Les titulacions d'estudis propis s'han d'estructurar en màsters, diplomes universitaris de postgrau o qualsevol altre que determine la Junta de Govern.
b) Aquests ensenyaments poden tenir caràcter interuniversitari o impartir-se en col·laboració amb altres institucions o entitats per mitjà d'un conveni.
c) Els estudis propis han de tendir a finançar-se amb els ingressos que aquests mateixos generen.
Secció 1ª.
Plans d'estudi
Article 129
1. Els plans d' estudi han de respondre a criteris d'interdisciplinarietat per tal de buscar un equilibri en la formació tècnica i humanística. Els plans d'estudi han de ser aprovats per la Junta de Govern d'acord amb els criteris establerts pel Claustre, a proposta dels centres.
2. Les propostes dels plans d'estudi han d'incloure una memòria que com a mínim ha de reflectir:
a) Objectius acadèmics de la titulació.
b) Justificació de la necessitat social de la titulació i possibles eixides professionals.
c) Departaments que desenvoluparan l'activitat docent.
d) Nombre de places i previsió d'increment.
e) Infraestructura necessària i cost econòmic per a la implantació del pla.
3. La Comissió d'Estudis i Professorat ha d'elaborar un informe sobre la implantació, la modificació o la supressió d'una titulació, que ha de traslladar a la Junta de Govern, a fi que aquesta es pronuncie sobre la proposta. Amb aquesta finalitat la Comissió pot sol·licitar, si ho considera convenient, als departaments i centres afectats que aporten qualsevol tipus d'informació.
4. Després d'elaborar l'estudi sobre la conveniència d'implantar la dita titulació, i abans que ho aprove la Junta de Govern, hi haurà un període de dos mesos d'informació pública per tal que es puguen presentar al·legacions.
Article 130
1. L'estudiantat procedent d'altres universitats pot sol·licitar la convalidació dels estudis realitzats.
2. Les sol·licituds de convalidacions, les ha de resoldre la comissió o comissions de convalidació de la Universitat, les quals han de tenir en compte el contingut de les assignatures aprovades i els plans d'estudi que es volen continuar.
Secció 2ª.
Tercer cicle
Article 131
1. Els estudis de tercer cicle conduents a la titulació de doctorat tenen com a finalitat l'especialització científica, tecnològica o artística.
2. La proposta, la responsabilitat i la coordinació acadèmica dels programes de doctorat corresponen als departaments i, si escau, als instituts.
3. La Junta de Govern, a proposta de la Comissió de Doctorat, ha d'aprovar els programes d'estudis de tercer cicle.
4. L'admissió de les candidatures als programes de doctorat correspon al departament o a l'institut que haja proposat el programa i n'exercesca la direcció acadèmica, tenint en compte els criteris establerts per la Junta de Govern a proposta del departament o institut.
Article 132
1. La Comissió de Doctorat de la Universitat Jaume I és l'òrgan assessor de la Junta de Govern sobre les qüestions que afecten el tercer cicle.
2. La Comissió de Doctorat ha d'estar integrada per professorat amb el grau de doctorat pertanyent als cossos docents universitaris, representatiu dels diferents àmbits científics, elegit pel Claustre i la Junta de Govern segons corresponga.
Article 133
1. La proposta per a la concessió del títol de doctor honoris causa, pot fer-la la Junta de Govern, el Rectorat, els departaments, els instituts i, almenys, la cinquena part dels membres del Claustre. La proposta s'ha d'acompanyar d'una justificació raonada dels mèrits de la persona que es proposa.
2. Un reglament ha d'establir els requisits i procediments per a la concessió del títol de doctor honoris causa, així com els d'altres premis, medalles, honors i distincions.
Capítol II
Investigació
Article 134
1. La investigació a la Universitat és fonament de la docència i mitjà per al progrés de la societat. Per a un adequat compliment de les seues funcions, la Universitat assumeix com un dels seus objectius primordials el desenvolupament de la investigació científica, tècnica i artística i la formació de persones dedicades a la investigació.
2. La investigació és un deure i un dret del personal docent i investigador, sense més limitacions que les derivades del compliment dels fins generals de la Universitat i de la racionalitat en l'aprofitament dels seus recursos.
Article 135
1. La Universitat ha de potenciar la investigació, i per a això ha de definir una política científica que ha de promoure la creació d'equips d'investigació i ha d'establir les línies d'investigació ajustant-se a criteris d'interès social, cultural, tècnic i pedagògic.
2. La Universitat ha de reconèixer grups de recerca i xarxes temàtiques que tinguen un objectiu comú en les seues investigacions, siga temàtic, territorial o qualsevol altra característica, científica, tècnica o artística.
3. La Universitat ha de procurar l'obtenció de recursos suficients per al desenvolupament de la investigació
Article 136
El professorat de la Universitat Jaume I, quan publique o difonga els resultats de la seua activitat investigadora, ha de fer constar la seua condició de membre d'aquesta universitat.
Article 137
La Junta de Govern ha de crear una Comissió d'Investigació, integrada per professorat amb el grau de doctorat en diferents àrees de coneixement. Són funcions d'aquesta Comissió:
a) Assessorar la Junta de Govern sobre la política general d'investigació i sobre les prioritats anuals d'actuació.
b) Proposar a la Junta de Govern la distribució del pressupost de la Universitat dedicat a la investigació i la distribució dels recursos externs per al foment de la investigació.
c) Proposar la convocatòria i l'adjudicació de beques i ajudes a la investigació.
d) Elaborar la memòria anual de les activitats d'investigació de la Universitat.
e) Seguiment de l'activitat investigadora realitzada a la Universitat.
Article 138
1. La Universitat, els departaments, els instituts universitaris i el professorat, per mitjà dels anteriors, poden contractar amb persones físiques i amb entitats publiques o privades la realització de treballs de caràcter científic, tècnic o artístic, segons el que estableix l'article 11 de la Llei Orgànica 11/1983, de Reforma Universitària.
2. La Universitat ha de gestionar aquests contractes per mitjà del servei de gestió o de les entitats de gestió delegada.
3. En els convenis i contractes s'han de fixar els compromisos de cada una de les parts, les compensacions, si escau, per la utilització dels serveis i la infraestructura de la Universitat, així com les qüestions sobre la titularitat dels drets de propietat intel·lectual o industrial de l'obra resultant.
4. Els recursos procedents dels contractes i convenis per a la realització de treballs científics, tècnics o artístics, o cursos d'especialització desenvolupats pels departaments, els instituts universitaris o pels professors als quals fa referència aquest capítol es distribuiran de la següent manera:
a) Part es destinarà a la remuneració dels professors per les seues activitats derivades del compliment del contracte.
b) Part es destinarà a sufragar tots els costos materials i personals que supose la realització del treball o el desenvolupament del curs. Aquestes despeses inclouran adquisició del material necessari, retribució del personal, complements o beques, indemnitzacions per viatges i dietes, costos d'impremta, de centre de càlcul, d'altres serveis universitaris utilitzats i altres despeses. Tanmateix, inclouran la compensació destinada als centres en què s'execute el treball o es desenvolupe el curs per la utilització de la seua infraestructura i serveis generals.
c) Part es destinarà al departament o institut universitari a l'efecte d'incrementar els fons propis per a la investigació.
d) Part es destinarà a l'escola o facultat en què el departament o institut estiguen adscrits per a incrementar les seues dotacions d'infraestructura i serveis
e) Part es destinarà a incrementar el crèdit en els conceptes de despeses que la Universitat Jaume I assigne a investigació i docència
TÍTOL VIII
Règim econòmic i financer de la Universitat
Article 139
La Universitat gaudeix d'autonomia econòmica i financera, d'acord amb el que estableixen les lleis.
Capítol I
Patrimoni
Article 140
1. El patrimoni de la Universitat està constituït pel conjunt de béns, drets i accions dels quals és titular, i de tots els altres que puga adquirir o li siguen atribuïts per l'ordenament jurídic.
2. S'han d'incorporar al patrimoni de la Universitat les donacions que reba i el material inventariable que s'adquiresca a càrrec de fons d'investigació, excepte aquell que per conveni s'haja d'adscriure a altres entitats.
3. Correspon a tota la comunitat universitària la conservació i correcta utilització del patrimoni de la Universitat.
Article 141
1. La Universitat assumeix la titularitat dels béns de domini públic que estiguen afectats al compliment dels seus fins i aquells que en el futur siguen destinats a les mateixes finalitats per l'Estat, la comunitat autònoma o les corporacions locals. Els béns de domini públic de titularitat de la Universitat que es desafecten passaran a ser béns patrimonials de la Universitat Jaume I.
2. Correspon a la Junta de Govern la gestió dels béns de domini públic i la disposició dels patrimonials de caràcter immoble, amb l'autorització previ del Consell Social. Correspon al Rectorat, a proposta de la Gerència, la disposició dels béns no assenyalats anteriorment
Article 142
La Universitat, d'acord amb la legislació aplicable, haurà de sol·licitar la condició de beneficiària de les expropiacions forçoses que realitzen les administracions publiques, per a l'ampliació o millora dels serveis o equipaments per al compliment dels fins de la Universitat. Per a això, el Consell Social ha d'aprovar, a proposta de la Junta de Govern, els projectes d'obres i la Junta de Govern ha d'aprovar, per tal que l'autoritat competent faça la declaració d'utilitat pública, la llista de béns i drets adscrits.
Article 143
1. L'inventari general, que correspon elaborar a la Gerència, s'ha d'actualitzar anualment i s'ha de dipositar a la Secretaria General de la Universitat perquè les persones interessades puguen consultar-lo.
2. Correspon a la Secretaria General, a instància del Rectorat, la inscripció en els registres públics dels béns i drets la titularitat dels quals tinga la Universitat.
Article 144
La Universitat Jaume I gaudeix dels beneficis que la legislació vigent estableix per a les fundacions beneficodocents.
Article 145
Els béns destinats al compliment dels fins de la Universitat Jaume I gaudiran dels beneficis fiscals de les administracions publiques.
Capítol II
Règim pressupostari
Article 146
1. La Universitat ha de comptar amb un pressupost anual, únic, públic i equilibrat, que ha d'incloure la totalitat dels seus ingressos i despeses durant l'any natural.
2. La Gerència ha de confeccionar l'avantprojecte de pressupost tenint en compte les necessitats que li comuniquen els diferents òrgans de la Universitat, al qual s'han d'unir les bases d'execució i gestió. El Rectorat l'ha de presentar davant la Junta de Govern i, si aquesta l'aprova, s'ha de sotmetre al Consell Social.
3. Tot programa d'activitats finançat per recursos específicament afectats ha d'incloure's en el pressupost de la Universitat i ser objecte d'una adequada identificació que en permeta el seguiment comptable.
Article 147
1. La memòria econòmica anual és el document que serveix per a rendir comptes de l'activitat economicofinancera de l'exercici davant els òrgans competents i davant la comunitat universitària.
2. L'elaboració de la memòria econòmica anual correspon a la Gerència, sota la direcció del Rectorat, que l'ha de sotmetre al Claustre i a la Junta de Govern. Quan aquests òrgans l'aproven, s'ha de presentar al Consell Social per a la seua aprovació definitiva i, posteriorment, s'ha de fer pública.
3. La memòria econòmica anual ha d'incloure els estats econòmics financers següents: el balanç de la situació, el compte del resultat economicopatrimonial, la liquidació del pressupost i la memòria comptable.
Article 148
1. La Universitat ha d'assegurar el control intern de les seues despeses i ingressos d'acord amb els principis de legalitat, eficàcia i eficiència, que ha d'efectuar la unitat administrativa corresponent.
2. Independentment de les facultats de control extern que exerceixen els òrgans competents, professionals capacitats i independents poden fer auditories financeres o d'altra naturalesa.
Capítol III
Contractació
Article 149
El Rectorat és l'òrgan de contractació de la Universitat i està facultat per a subscriure en el seu nom i representació els contractes en què intervinga la Universitat.
Article 150
En els casos legals en què pertoque, s'han de constituir meses de contractació. L'òrgan de contractació ha de nomenar els components d'aquestes meses d'acord amb la normativa vigent en la matèria; en tot cas, s'ha de garantir la presencia, almenys, d'una persona representant dels departaments, centres o serveis afectats.
Article 151
Per a subscriure contractes sobre inversions que tinguen una durada superior a l'any mitjançant la utilització de fons de finançament plurianual és preceptiu l'acord del Consell Social.
TÍTOL IX
Règim jurídic
Article 152
1. En la seua consideració d'administració pública, la Universitat Jaume I gaudeix de totes les prerrogatives i potestats que per a les administracions publiques estableix la legislació dictada en desplegament de l'apartat 18 del punt 1 de l'article 149 de la Constitució.
2. L'actuació de la Universitat Jaume I s'ha de regir per les normes universitàries de règim jurídic i de procediment administratiu comú aplicables a les administracions publiques, amb les adaptacions necessàries a la seua estructura organitzativa i a la legislació sectorial universitària i pels procediments que s'establesquen en aquests Estatuts i en les normes que els despleguen.
Article 153
La Universitat Jaume I, directament o per participació, pot constituir fundacions, institucions o organismes a fi de fomentar la ciència, educació i la cultura. Així mateix, per a l'administració dels seus béns i drets, i per a la gestió dels seus serveis o el desenvolupament de l'activitat investigadora, pot crear o contribuir a crear societats mercantils o mixtes o qualsevol altra persona juridicopública que la normativa vigent li permeta.
Article 154
1. Les resolucions del Rectorat i els acords del Claustre universitari, de la Junta de Govern i del Consell Social posen fi a la via administrativa; aquestes resolucions són impugnables directament davant la jurisdicció contenciosa administrativa.
2. Les resolucions o acords dels altres òrgans de govern són susceptibles de recurs davant el Rectorat, excepte els que posen fi a la via administrativa.
3. La reclamació prèvia en via administrativa és requisit previ a l'exercici d'accions fundades en dret privat o laboral, excepte en aquells casos en què l'esmentat requisit estiga exceptuat en una disposició amb rang de llei. El Rectorat té competència per a conèixer de la reclamació prèvia, que s'ha de tramitar d'acord amb la legislació vigent.
Article 155
Correspon al Rectorat, després d'escoltar la Junta de Govern, aprovar l'exercici de les accions que es consideren pertinents per a la defensa dels interessos legítims de la Universitat Jaume I. El Rectorat pot encarregar la defensa i representació processal a l'assessoria jurídica de la Universitat o a altres externes, la qual cosa ha de posar en coneixement de la Junta de Govern.
TÍTOL X
Règim electoral
Article 156
1. L'elecció de la representació dels diversos sectors de la comunitat universitària als òrgans de govern de la Universitat Jaume I s'ha de fer mitjançant sufragi universal, lliure, igual, directe i secret.
2. El sufragi és un dret personal. No es pot delegar el vot. La normativa electoral ha d'establir els mecanismes per a efectuar el vot anticipat.
Article 157
1. Són electors i electores el personal docent i investigador i el d'administració i serveis de la Universitat Jaume I que a la data de convocatòria de les eleccions estiga en actiu, i l'estudiantat que en aqueixa mateixa data hi estiga matriculat. Amb aquesta finalitat la Secretaria General de la Universitat publicarà, en el termini com a mínim de 30 dies abans de la celebració de les eleccions, els corresponents censos actualitzats.
2. Poden presentar la seua candidatura totes les persones que tinguen la condició d'electors o electores de la comunitat universitària. Les normes electorals han d'establir, si escau, les situacions d'inelegibilitat i incompatibilitat.
Article 158
1. Les eleccions han de tenir lloc en període lectiu.
L'òrgan de govern corresponent ha de convocat les eleccions almenys en el termini de 45 dies abans de la finalització del seu mandat.
Mentre no siguen elegides les persones que formaran el nou òrgan de govern i representació, han de continuar en funcions els anteriors.
Article 159
La Junta Electoral té com a competències l'organització, el control, la proclamació dels resultats i la resolució de les impugnacions de tots els processos electorals de la Universitat Jaume I.
2. La Junta Electoral ha d'estar formada per:
a) El president o la presidenta, que ha d'elegir el Claustre.
b) La secretària o el secretari general, que també s'ha d'ocupar la secretaria de la Junta Electoral, amb veu però sense vot.
c)Cinc persones elegides pel Claustre, tot assegurant la representació del personal d'administració i serveis, del docent i investigador i de l'estudiantat de la Universitat.
3. La durada del mandat de la Junta és de quatre anys, excepte la representació de l'estudiantat, que s'ha de renovar cada dos anys.
Article 160
Correspon al Claustre elaborar i aprovar la normativa electoral general per la qual es regiran les distintes eleccions.
TÍTOL XI
Mecanismes de control dels òrgans
unipersonals de govern
Article 161
Els òrgans col·legiats de govern de la Universitat Jaume I poden, mitjançant l'aprovació d'una moció de censura, revocar les persones elegides pel mateix òrgan col·legiat per a ocupar un càrrec.
Article 162
1. La moció de censura ha de ser presentada almenys per una tercera part dels membres del l'òrgan col·legiat corresponent, s'ha de votar entre els deu i trenta dies següents a la seua presentació i ha d'incloure un candidatura alternativa, així com un programa que concrete la seua actuació en el càrrec, si és elegida.
2. s'entén aprovada la moció de censura quan voten a favor la majoria absoluta dels membres de l'òrgan corresponent.
3. Si no és aprovada, les persones que l'han presentada no poden presentar-ne una altra fins que haja passat almenys un any.
TÍTOL Xll
Reforma dels Estatuts
Article 163
1. La iniciativa de reforma total o parcial dels Estatuts correspon:
a) A la Junta de Govern, a proposta de la majoria absoluta dels seus membres.
b) Al Claustre universitari, a proposta de la tercera part dels seus membres.
2. La iniciativa de reforma s'ha de presentar a la Mesa del Claustre i ha d'incloure el text articulat que es proposa o, almenys, les matèries que es vol reformar i els preceptes la reforma dels quals es propugna.
3. La presa en consideració de la iniciativa pel Claustre universitari, convocat a aquest efecte en sessió extraordinària, requereix la seua aprovació per majoria absoluta dels membres claustrals presents.
Article 164
1. Aprovada pel Claustre universitari la presa en consideració de la iniciativa de reforma, s'ha d'elegir en la mateixa sessió la corresponent comissió per al seu estudi, de la qual formaran part representants de tots els sectors de la comunitat universitària en proporció a la composició del Claustre.
2. El dictamen, que ha d'emetre la comissió ha de servir de base per a la discussió en el Claustre, i s'ha d'actuar d'acord amb el que dispose el reglament d'aquest.
3. La reforma dels estatuts s'ha d'aprovar per majoria absoluta dels membres del Claustre, convocat amb aquest fi en sessió extraordinària.
4. Per a la reforma dels estatuts amb vista a l'adaptació a les disposicions legals promulgades amb posterioritat a la seua entrada en vigor, el Reglament del Claustre ha d'establir un procediment d'urgència en el qual s'ha de fixar la majoria simple per a l'aprovació de la reforma.
5. El Claustre, després d'aprovar la reforma dels Estatuts, l'ha d'elevar a l'administració competent per a la seua aprovació i publicació.
Article 165
No es podran presentar propostes de reforma dels Estatuts en els tres mesos anteriors a la finalització del mandat del Claustre.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
La Universitat ha de publicar periòdicament els acords i resolucions dels òrgans de govern de la Universitat, sense perjudici de la seua publicació per mandat legal en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i en el Boletín Oficial del Estat.
Segona
La Universitat Jaume I, en les seues comunicacions i publicacions internes i externes, ha de procurar fer ús del llenguatge no sexista i no discriminatori.
Tercera
Els plans d'estudi de la Universitat, per tal de garantir la interdisciplinarietat i l'equilibri en la formació tècnica i humanística, han d'incloure assignatures per a la formació en llengües, en tecnologia i en la cultura europea, amb la possibilitat de garantir aquelles finalitats també amb altres assignatures adients.
Quarta
La Universitat Jaume I ha de fomentar l'ús prioritari dels materials ecològics i reciclables i l'ús racional de les energies contaminants, de manera que es garantesca el màxim respecte al medi ambient.
Cinquena
La Universitat Jaume I ha de potenciar una política de places de professorat amb dedicació a temps complet.
Sisena
En el supòsit de creació de nous centres, estudis o instituts, la rectora o el rector té la facultat de nomenar la persona que ha d'ocupar el Deganat o la Direcció, en funcions, fins que queden estructurats d'acord amb el que es preveu en aquests estatuts.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera
En el termini màxim de sis mesos des de l'entrada en vigor d'aquests estatuts s'ha de fer l'elecció del Claustre universitari. La normativa aplicable per a aquesta elecció, així com per a la de rectora o rector, és la continguda en les Normes Relatives al Procés Electoral i Constitució del Claustre Constituent de la Universitat Jaume I, aprovades pel Govern Valencià en Decret 28/1995, de 21 de febrer (DOGV de 24 de febrer).
Segona
Una vegada siguen renovats tots els càrrecs que poden formar part de la Junta de Govern, en el termini d'un mes el Rectorat ha de convocar eleccions a la Junta d'acord amb el que estableix l'article 48 d'aquests estatuts.
Tercera
En el termini màxim d'un mes des de la seua constitució, la Junta de Govern ha d'elegir les persones que l'han de representar en el Consell Social, d'acord amb l'article 45 d'aquests estatuts. Així mateix, el rector o la rectora ha d'instar les institucions corresponents perquè designen al més prompte possible les persones que les han de representar en el Consell esmentat. Després de constituït el Consell Social, el Consell de Participació Social ha de cessar en les seues funcions.
Quarta
1. En el termini màxim de sis mesos des de l'entrada en vigor d'aquests estatuts s'han de constituir els consells de departament, d'acord amb l'article 54 d'aquests estatuts Després de constituïts els consells de departament, s'ha de fer l'elecció de la persona que els ha de dirigir en el termini màxim d'un mes, d'acord amb el que estableix l'article 75 d'aquests estatuts.
2. Les unitats predepartamentals que en el moment en què el Claustre aprove els estatuts hi haja a la Universitat Jaume I han de seguir la seua normativa pròpia duran un període màxim de cinc anys des de l'aprovació d'aquests estatuts. En el termini de sis mesos des de l'entrada en vigor d'aquests Estatuts, han d'elegir consell i direcció de la unitat predepartamental.
Cinquena
En el termini màxim de vuit mesos des de l'entrada en vigor d'aquests Estatuts s'han de constituir les juntes de centre, d'acord amb l'article 57 d'aquests estatuts. Després de constituïdes les juntes de facultat o d'escola, s'ha d'elegir la persona que ha d'ocupar el Deganat o Direcció en el termini màxim d'un mes, segons el que preveu l'article 79 d'aquests estatuts.
Sisena
En el termini màxim de sis mesos des de l'entrada en vigor d'aquests estatuts s'han de constituir els consells d'institut, d'acord amb l'article 60 d'aquests estatuts. Després de constituït el consell d'institut, s'ha de fer l'elecció de la directora o el director en el termini màxim d'un mes, d'acord amb el que estableix l'article 84 d'aquests estatuts.
Setena
Les persones que ocupen els càrrecs que han de ser elegits segons el que disposen aquests Estatuts, els exerciran interinament fins que se'n faça la renovació. El rector o la rectora, després de consultar-ho a la Junta de Govern, pot designar les persones que hagen d'ocupar les vacants produïdes en els dits càrrecs durant el període transitori.
Vuitena
Els òrgans de govern previstos en aquests estatuts han d'elaborar els seus reglaments d'organització i funcionament en el termini de tres mesos comptadors des de la seua constitució, d'acord amb les disposicions corresponents. Si algun d'ells no compleix aquest mandat en el dit termini, la Junta de Govern dictarà un reglament provisional, que regirà la seua actuació fins que elabore aqueixa norma.
Novena
En el termini d'un any des de l'entrada en vigor d'aquests estatuts, han d'elaborar-se o adaptar-se els reglaments de caràcter general que s'hi preveuen, que han de ser ratificats pels òrgans competents. Mentre no s'aproven, continuaran en vigor les normes elaborades amb anterioritat per la Universitat, sempre que no contradiguen el que disposen aquests estatuts.
Deu
Els instituts universitaris que ja existien a l'entrada en vigor d'aquests estatuts han d'adequar-se plenament a les disposicions que s'hi estableixen en el termini d'un any. Així mateix, poden continuar regint-se provisionalment pels reglaments vigents en tot allò que no s'opose a aquests Estatuts de la Universitat, i disposen d'un termini de tres mesos comptadors des de la constitució de la Junta de Govern per a presentar a aquesta la corresponent proposta de ratificació o modificació del seu reglament.
Onze
En el termini de dos mesos compradors des de l'elecció del rector o la rectora, s'ha de constituir la Comissió de Reclamacions a què fa referència el punt 1 de l'article 98 d'aquests estatuts. Amb aquesta finalitat, el Claustre ha d'elegir per aquesta única vegada els sis membres de la dita comissió en una sola votació, i en el termini de dos anys n'ha de renovar la meitat, segons el que disposen els estatuts. En aquesta primera renovació poden ser reelegits aquells membres ixents que tornen a concórrer a l'elecció.
Dotze
La Universitat, d'acord amb el document de carrera docent, ha de garantir que les places de professorat ajudant i de temps complet anteriors a l'aprovació d'aquests Estatuts pel Claustre es doten com a places de funcionariat dels cossos docents universitaris. Tanmateix, si alguna d'aquestes places queda vacants, no li serà d'aplicació aquesta disposició transitòria.
Tretze
A tot el personal d'administració i serveis de la Universitat Jaume I que a la promulgació d'aquests estatuts s'hi troba prestant serveis interinament, tenint en compte les circumstàncies especials que concorren i la col·laboració d'aquest col·lectiu en la posada en marxa i consolidació dels diferents serveis, la Universitat li ha d'oferir amb prioritat la formació específica adient, mitjançant els cursos pertinents, que permeta una millora en la seua qualificació i adequació al lloc de treball.

linea
Mapa web