Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Llei 3/1991, de la Generalitat Valenciana, de 19 de febrer, de creació de la Universitat Jaume I de Castelló.

(DOGV núm. 1493 de 27.02.1991) Ref. Base de dades 0587/1991

Llei 3/1991, de la Generalitat Valenciana, de 19 de febrer, de creació de la Universitat Jaume I de Castelló.
Sia notori i manifest a tots els ciutadans que les Corts Valencianes han aprovat i jo, d'acord amb el que estableixen la Constitució i l'Estatut d'autonomia, en nom del Rei, promulgue la Llei següent:
PREAMBUL
El desenvolupament econòmic de la Comunitat Valenciana ha significat un increment de la demanda social de l'accés als estudis universitaris. Aquesta exigència, que es manifesta com a signe extern de les necessitats innovadores dels sectors productius, resulta una aspiració especialment intensa de la societat castellonenca.
L'evolució de l'economia de Castelló en els últims anys ha dut ensems una exigència de capital humà que no ha trobat una resposta suficient en el mercat de treball, atesos els desajustos creixents entre l'oferta de títols universitaris existent i la demanda de postgraduats per les empreses, alhora que s'imposa una ampla perspectiva de desenvolupament científic i adequada formació de titulats universitaris que puga respondre adequadament al repte de la imminent integració professional europea.
Paral·lelament, l'evolució de l'alumnat universitari en els últims anys i també les previsions que s'interfereixen de l'examen de les estadístiques sobre població en edat escolar auguren un fort augment de la matrícula de les tres Universitats de la Comunitat Valenciana. Aquest creixement, en el qual realitza un paper notable la demanda universitària castellonenca, obliga, actualment, a una reordenació del nostre sistema educatiu mitjançant un increment descentralitzat de l'oferta d'estudis universitaris que alhora represente majors possibilitats de diversificació i de complementarietat en l'oferta educativa universitària en el conjunt de la Comunitat Valenciana.
La correcció d'aquests desajustos es veu estimulada pel manament constitucional, recollit en l'article 27.5 de la nostra llei fonamental, que vincula tots els poders públics respecte a la garantia del dret de tots els ciutadans a l'educació. En aquest sentit, l'Estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana determina en el seu article 35 la competència plena de la Generalitat Valenciana per a la regulació i administració de l'ensenyament en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, cosa que constitueix una habilitació competencial que es concreta de manera definitiva en el Reial Decret 2633/1985, de 20 de novembre, de traspàs de serveis de l'Administració de l'Estat a la Generalitat Valenciana en matèria d'Universitats.
La creació de la Universitat Jaume 1 de Castelló constitueix una oportunitat única de generar un instrument de transformació social, cosa per a la qual és fonamental vincular-la des del seu origen a les demandes socials, tant en el perfil de formació dels seus titulats, com en el liderat cultural que ha d'assumir, o en la resposta que done a les necessitats industrials i empresarials en projectes conjunts d'investigació i desenvolupament. Aquesta perspectiva ha d'incloure la seua vocació europeista i la seua vinculació a l'eix mediterrani com a valors afegits a la institució naixent.
La seua pertinença a la generació d'Universitats nascudes després de la promulgació de la Llei de Reforma Universitària, amb tot el que suposa de modificació del marc legislatiu, suposa el paper principal dels departaments en un nou disseny universitari amb les seues actuals competències en els responsabilitats docents i investigadores, i també l'ampliació de l'oferta de titulacions, són raons perquè aquesta Universitat nasca amb plantejaments i estratègies derivats d'una vocació de modernitat.
La qualitat i el compromís social han de ser les coordenades que definisquen la nova Universitat. Es una oportunitat única per plasmar en la realitat un projecte innovador amb estructures àgils i vocació internacional que tindrà beneficis clars, pel seu efecte estimule en el progrés, l'evolució econòmica i el benestar de la societat castellonenca.
La complexitat de l'activitat universitària i les determinacions que per a la creació d'Universitats recull la Llei de Reforma Universitària obliguen a preveure un març normatiu transitori fins el ple funcionament de la Universitat en règim d'autonomia. En compliment d'aquestes prescripcions constitucionals i estatutàries i, per tal de satisfer les necessitats socials descrites, les Corts Valencianes disposen:
Article primer
Es crea la Universitat Jaume I de Castelló. La seua activitat es regularà pel que estableix la Llei Orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de Reforma Universitària i, el que no s'hi preveu, pel que disposa aquesta Llei.
Article segon
Per a la gestió administrativa i organització dels ensenyaments que porten l'obtenció de títols acadèmics, la Universitat Jaume I de Castelló consta, inicialment. dels centres següents:
- Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques.
- Facultat de Ciències Humanes i Socials, i
- Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals.
Les titulacions acadèmiques a impartir per aquests centres s'establiran per Decret del Consell de la Generalitat Valenciana, previ informe del Consell d'Universitats.
Article tercer
Es faculta el Consell de la Generalitat Valenciana perquè realitze les actuacions oportunes per tal d'integrar en la Universitat Jaume I de Castelló els Centres Universitaris de titularitat pública que existeixen a la província a l'entrada en vigor d'aquesta Llei.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
Fins l'aprovació dels Estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència mantindrà, respecte a aquesta les competències que la Llei Orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de Reforma Universitària, atribueix a les Universitats, sense menyscapte de l'exercici pels òrgans de govern creats en la present Llei de les funcions específiques que se li assignen.
Segona
Als efectes del que preveu la disposició transitòria primera es creen els següents òrgans unipersonals i col·lectius de govern:
a) El Rector-president, que haurà d'ostentar la condició de Catedràtic d'Universitat. Serà nomenat pel President de la Generalitat Valenciana.
b) La Comissió Gestora. Estarà integrada pel Rector- President i pels membres de l'Equip de Govern, constituït pels
Vice-rectors, el Secretari General i el Gerent de la Universitat. Exercirà les funcions de govern precises per a l'organització i posada en funcionament de la nova Universitat i el desenvolupament de les seues activitats acadèmiques i administratives. Els distints membres de l'Equip de Govern seran nomenats pel Conseller de Cultura, Educació i Ciència, a proposta del Rector-president.
c) El Consell de Participació Social. Estarà format pelseu President i fins a 15 vocals. Exercirà la funcions econòmiques i pressupostàries que la legislació atribueix al Consell Social de la Universitat. El President del Consell de Participació Social serà nomenat pel Consell de la Generalitat Valenciana, a proposta del Conseller de Cultura, Educació i Ciència.
Seran Vocals del Consell de Participació Social:
- El President de la Comissió Gestora i dos representats elegits per aquesta.
- Tres representants de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
- Un representant de l'Ajuntament de Castelló.
- Dos representants de la Diputació Provincial de Castelló.
- Dos membres designats per les Centrals Sindicals més representatives en el territori de la Comunitat.
- Dos membres designats per les Organitzacions Empresarials més representatives en el territori de la Comunitat.
- Dos membres elegits per les Corts Valencianes entre persones de reconegut prestigi i especial qualificació.
Tercera
La Universitat Jaume I de Castelló iniciarà les seues activitats en el marc de la planificació econòmica que establesca el Consell de la Generalitat Valenciana. A tal efecte, el Consell aprovarà, abans de l'inici del curs acadèmic 1991/92, els corresponents projectes tècnics la financiació dels quals s'atendrà amb una Llei de les Corts Valencianes de crèdit extraordinari.
Quarta
En el termini d'un any a partir de la publicació de la present Llei, el Consell de la Generalitat Valenciana, a proposta del Conseller de Cultura, Educació i Ciència, i oïda la Comissió Gestora de la Universitat Jaume I, determinarà la normativa singular reguladora de l'activitat de la Universitat fins l'aprovació dels Estatuts.
Cinquena
1. Transcorreguts cinc anys- des de l'inici d'activitats acadèmiques, la Universitat procedirà a l'elecció del Claustre Universitari Constituent. Aquest elegirà el Rector i, a continuació, elaborarà els Estatuts de la Universitat en el termini màxim d'un any a partir de la seua constitució.
2. Transcorregut aquest termini sense que la Universitat hagués sotmès els seus Estatuts a l'aprovació del Consell, aquest promulgarà uns Estatuts provisionals.
Sisena
Abans de començar el curs 1991-92, el Consell aprovarà un Decret que regule la voluntària incorporació a la Universitat Jaume I del personal docent i investigador de la Universitat de València que haja obtingut la plaça amb perfil Castelló, o haja vist assignada la seua docència pel Departament a un Centre de Castelló, i del Personal d'Administració i Serveis de l'actual Campus de la Universitat de València a Castelló de la Plana.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el Consell de la Generalitat Valenciana i el Conseller de Cultura, Educació i Ciència per a dictar, en l'àmbit de les seus competències respectives, les disposicions precises per al desenvolupament i compliment del que disposa la present Llei.
Segona,
La present Llei entrarà en vigor el dia següent de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Per tant, ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir aquesta Llei.
València, 19 de febrer de 1991.
El President de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO

linea
Mapa web