Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

RESOLUCIó de 9 de gener de 1996 de la Direcció General d'Indústria i Energia, per mitjà de la qual s'estableix amb caràcter general el procediment articulador de les proves selectives per a l'obtenció de carnets d'instal·ladors i mantenidors autoritzats en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 2683 de 07.02.1996) Ref. Base de dades 0249/1996

RESOLUCIó de 9 de gener de 1996 de la Direcció General d'Indústria i Energia, per mitjà de la qual s'estableix amb caràcter general el procediment articulador de les proves selectives per a l'obtenció de carnets d'instal·ladors i mantenidors autoritzats en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
A la fi de 1994, la Direcció General d'Indústria i Energia (DGIEN) va emprendre la tasca de racionalitzar els, fins aleshores, dispersos exàmens i proves que realitzaven els serveis territorials d'Indústria i Energia per a l'expedició de carnets i inscripció d'instal·ladors i mantenidors autoritzats. Fruit d'això, es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de 20 de gener de 1995 un procediment marc l'objecte del qual era articular de forma homogènia, centralitzada i pública la gestió de diferents proves. En aquest context, es va publicar la primera convocatòria específica IA 1/95.
Finalitzada la primera experiència, raons d'operativitat aconsellen modificar, sense menyscabar la intenció racionalitzadora, diversos aspectes del procediment marc al voltant del qual han d'articular-se les futures convocatòries específiques.
No obstant això, i a fi d'evitar la dispersió en més d'una publicació d'una norma que pretén constituir-se en l'estàndard dels processos selectius que per a l'obtenció de carnets d'instal·ladors i mantenidors es desenrotllen en un llarg període de temps, i a fi de simplificar la recerca i consulta de part dels interessats i implicats, resulta aconsellable substituir la totalitat de la norma de referència.
En conseqüència, en el marc de les competències legalment atribuïdes, aquesta Direcció General d'Indústria i Energia resol:
Primer
Derogar totalment la totalitat la resolució de la Direcció General d'Indústria i Energia (DGIEN) de 20 de desembre de 1994 (DOGV de 20 de gener de 1995), les bases de la qual són substituïdes per les que conté aquesta convocatòria marc.
Segon
D'ara en avant, les convocatòries específiques de proves per a l'obtenció de carnets d'instal·ladors o mantenidors s'organitzaran i gestionaran d'acord amb les següents bases:
1. Objecte del procediment
Establir, amb caràcter general, el procediment bàsic d'acord amb el qual s'articularan les convocatòries específiques de les proves selectives per a l'obtenció de carnets d'instal·ladors, mantenidors i mantenidors-reparadors autoritzats de les següents especialitats:
1. CI
Instal·lador de climatització, calefacció i aigua calenta sanitària
2. CM
Mantenidor-reparador de climatització, calefacció i aigua calenta sanitària
3. AI
Instal·lador de calefacció i aigua calenta sanitària
4. AM
Mantenidor-reparador de calefacció i aigua calenta sanitària
5. BT
Instal·lador electricista
6. FO
Instal·lador de fontaneria
7. FR
Instal·lador-reparador frigorista
8. G1
Instal·lador de gas IG-1
9. G2
Instal·lador de gas IG-2
10. G3
Instal·lador de gas IG-3
11. G4
Instal·lador de gas IG-4
2. Aspirants: requisits de participació
2.1 Per a admetre els sol·licitants serà suficient que aquests es presenten als llocs de realització de les proves i presenten la sol·licitud d'admissió tal com s'indica en la base 3.3.
2.2 Condicions generals:
2.2.1 Haver complit 16 anys d'edat.
2.2.2 No trobar-se inhabilitat penalment per a l'exercici de la professió.
2.2.3 No trobar-se sotmés a expedient administratiu que implique la suspensió o anul·lació de l'autorització per a exercir.
2.3 En l'annex primer d'aquesta ordre figuren els requisits específics que han de tenir els aspirants respecte a cada especialitat en la qual vulguen ser autoritzats.
2.4 Tant els requisits generals com els específics s'hauran de tenir en la data en què se sol·licite l'expedició del corresponent carnet o la inscripció en cas que la persona interessada fora declarada apta.
2.5 L'acreditació documental de trobar-se en possessió dels requisits generals i específics es realitzarà d'acord amb el que estableix la base 5 i la sol·licitud normalitzada d'expedició del carnet. En conseqüència, el fet de participar i eventualment superar les proves selectives no implica que els aspirants reunisquen les condicions necessàries per a l'expedició del carnet i la inscripció en el registre oportuns, si no s'acrediten fefaentment.
3. Convocatòria i realització de les proves
3.1 La Direcció General d'Indústria i Energia farà públiques en la forma prevista en la base 4.4 les convocatòries de les proves.
3.2 Per a cada especialitat inclosa en l'epígraf primer es realitzaran, com a mínim, dues convocatòries anuals; no obstant això, podran convocar-se sense aquesta periodicitat mínima unes altres especialitats no incloses inicialment en el marc d'aquesta resolució.
3.3 Les proves es realitzaran als llocs, dates i hores que es determine de la forma prevista en la base 4.4 i hi podran concórrer les persones que vulguen sempre que òmpliguen, en el transcurs de la realització de la primera prova, l'imprés normalitzat de sol·licitud d'admissió (figura en l'annex tercer) que se'ls proporcionarà al començament de les proves.
4. Gestió de les proves
4.1 Estructura de les proves
El disseny, confecció i correcció de les proves correspondrà a la DGIEN, que per a la gestió podrà disposar de la col·laboració d'altres organismes o administracions públiques o de personal al seu servei.
Les proves s'estructuraran d'acord amb els temaris que, per a cada especialitat, figuren en l'annex segon. El nivell dels coneixements exigits en les proves s'ajustarà a la titulació mínima exigible per a cada especialitat.
Cada prova constarà de dos exercicis que es podran realitzar, consecutivament, en la mateixa jornada.
Per a la realització dels exercicis, els aspirants utilitzaran només els fulls model facilitats per a cada prova al local de l'examen.
4.1.1 Exercici A
Consistirà en un qüestionari d'entre 30 i 60 preguntes relatives a coneixements teòrics o normativa aplicable, amb quatre respostes alternatives cadascuna, d'entre les quals només una serà la correcta.
Per a resoldre'l els aspirants hauran d'acudir a la prova necessàriament proveïts de: llapis de grafit del número 2 i bolígraf. A més a més, és recomanable que porten goma d'esborrar i maquineta de fer punta.
4.1.2 Exercici B
La segona part de la prova consistirà en la resolució d'un o de diversos supòsits d'índole pràctica relatius a l'especialitat objecte de l'avaluació.
Per a la seua resolució els participants podran consultar exclusivament la normativa reguladora de la matèria i utilitzar els instruments de mesura o càlcul que ells mateixos hi aporten.
4.2 Qualificació de les proves
La DGIEN valorarà el conjunt de la prova amb una nota compresa en l'interval 0-100 punts; i establirà per a cada convocatòria i especialitat el valor mínim per considerar seleccionats els candidats.
4.3 Identificació dels aspirants
4.3.1 Els aspirants hauran d'acudir a la realització de les proves proveïts del DNI, carnet de conduir o passaport originals.
4.3.2 Les persones encarregades de la realització de les proves podran requerir, en qualsevol moment, als aspirants que acrediten la seua identitat.
4.4 Dates i llocs de realització
Las proves es faran simultàniament a les tres capitals de província, ara bé, excepcionalment s'hi podran realitzar de manera independent a cadascuna.
El calendari i es llocs de realització de les proves seran objecte de publicació en, almenys, un diari d'àmplia difusió en cada província.
4.5 Publicitat del procés
En finalitzar les proves, la DGIEN acordarà exigir, als serveis centrals de la Conselleria d'Indústria i Comerç, y als Serveis Territorials d'Indústria i Energia les relacions (classificades per especialitats) d'aspirants, amb especificació de la puntuació obtinguda en cada una de les proves, i de la valoració global.
4.6 Revisió dels exercicis
4.6.1 Els aspirants podran, en el termini de 10 dies naturals, instar la revisió dels seus exercicis, per mitjà d'un escrit adreçat a la DGIEN on hauran d'especificar les raons que motiven la reclamació.
4.6.2 La DGIEN, després de comprovar les reclamacions i efectuar les correccions pertinents, aprovarà la relació definitiva de seleccionats en la convocatòria.
4.6.3. Per mitjà d'una resolució publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la relació definitiva de seleccionats.
5. Expedició dels carnets d'instal·ladors i mantenidors autoritzats
5.1 Els serveis territorials d'Indústria i Energia expediran els carnets d'instal·ladors i mantenidors autoritzats que escaiga, d'acord amb la relació definitiva de seleccionats, la documentació aportada per aquests i el procediment que determine la DGIEN.
5.2 En el termini de tres mesos a partir de la publicació de la resolució de la DGIEN, per mitjà de la qual es declaren aptes les persones que hagen superat les proves, aquestes hauran de sol·licitar l'expedició del carnet i la inscripció en el registre corresponent per mitjà de l'imprés normalitzat que figura en l'annex tercer, així com presentar la documentació que acredite que compleixen les condicions generals i els requisits específics (establits en l'annex primer) necessaris.
5.3. Les persones que transcorreguts tres mesos des de la publicació de les relacions definitives de seleccionats no hagen sol·licitat la inscripció i l'expedició del carnet, decauran en els drets que pogueren posseir com a conseqüència de la participació en el procediment selectiu.
5.4. El termini perquè els serveis territorials resolguen les sol·licituds serà de tres mesos, transcorregut aquest s'entendrà que han sigut resoltes positivament en els terminis previstos en els articles 43 i 44 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú. La denegació de la sol·licitud haurà de ser motivada.
5.5. Les persones que sol·liciten l'expedició del carnet hauran d'abonar la taxa que establisca la llei de la Generalitat de taxes vigent.
5.6. Els directors territorials d'Indústria i Energia acordaran la caducitat dels expedients de sol·licitud d'inscripció i d'expedició de carnets d'acord amb el que preveu l'article 92 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
València, 9 de gener de 1996.- El director general d'Indústria i Energia: José Luis Ramírez Sorribes.
ANNEX I
Requisits essencials per a obtenir les autoritzacions d'instal·lador o mantenidor
A continuació, per a cadascuna de les especialitats d'instal-ladors i mantenidors autoritzats, s'especifica la titulació mínima exigible i, si no n'hi ha, el requisit d'experiència professional o d'haver superat un curs tècnic autoritzat que habilite els interessats per a obtenir, en cas de ser declarat apte, el corresponent carnet i la inscripció en el registre.
Pel que fa als cursos impartits per entitats diferents als autoritzats per a aquest fi per la Direcció General d'Indústria i Energia de la Generalitat Valenciana o a les titulacions corresponents a ensenyaments reglats que, tot i que no s'ajusten literalment a la denominació que conté aquest annex, els interessats vulguen fer valer per a sol·licitar l'expedició de carnets, hauran d'aportar, en el moment de sol·licitar-ne l'expedició, els documents (resolució de l'òrgan administratiu competent que autoritze el curs, programes, estructura curricular del curs, etc.) que sustenten la pretensió.
1.1 Instal·lador elèctric:
· Titulació mínima: títol de FP-I Electricitat, Electrònica o equivalent.
1.2 Instal·lador de fontaneria:
· Titulació mínima: títol de FP-I Fontaneria o equivalent.
· Curs d'habilitació: haver superat un curs tècnic específic autoritzat.
1.3 Instal·lador de calefacció, climatització i aigua calenta sanitària:
· Titulació mínima: títol de FP-II Figorista o equivalent.
· Curs d'habilitació: haver superat un curs tècnic específic autoritzat.
1.4 Mantenidor-reparador de calefacció, climatització i aigua calenta sanitària:
· Títulació mínima: títol de FP-II Frigorista o equivalent.
· Curs d'habilitació: haver superat un curs tècnic específic autoritzat.
1.5 Instal·lador de calefacció i aigua calenta sanitària:
· Títulació mínima: títol de FP-II Frigorista o equivalent.
· Curs d'habilitació: haver superat un curs tècnic específic autoritzat.
1.6 Mantenidor-reparador de calefacció i aigua calenta sanitària:
· Títulació mínima: títol de FP-II Frigorista o equivalent.
· Curs d'habilitació: haver superat un curs tècnic específic autoritzat.
1.7 Instal·lador de gas G1:
· Títulació mínima: títol de FP-I, construcc., obres-fontaneria, gas o equivalent.
· Curs d'habilitació: haver superat el curs tècnic específic autoritzat.
1.8 Instal·lador de gas G2:
· Títulació mínima: títol de FP-II, construcc., obres-fontaneria, gas o equivalent.
· Curs d'habilitació: si es té el carnet IG-I un mínim de dos anys, haver superat un curs tècnic específic autoritzat sobre les matèries diferencials entre ambdues categories, o un curs tècnic específic autoritzat si no es té la titulació ni es compleix el requisit d'experiència mínima.
1.9 Instal·lador de gas G3:
· Títulació mínima: títol d'enginyer tècnic o equivalent.
· Curs d'habilitació: si es té el carnet IG-II un mínim de dos anys, haver superat un curs tècnic específic autoritzat, sobre les matèries diferencials entre ambdues categories.
1.10 Instal·lador de gas G4:
· Títulació mínima: títol d'enginyer tècnic o equivalent.
· Curs d'habilitació: si es té el carnet IG-II o IG-III un mínim de dos anys, haver superat un curs tècnic específic autoritzat, sobre les matèries diferencials entre ambdues categories.
1.11 Instal·lador-reparador frigorista:
· Títulació mínima: títol FP-II Frigorista o equivalent.
ANNEX II
Temaris
1. Instal·lador elèctric
A.1 Normativa
Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió (RD 2.413/1973; BOE de 09.10.73) i instruccions tècniques complementàries MI BT.
Prova B: coneixements pràctics. Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió (RD 2.413/1973, BOE de 09.10.73) i instruccions tècniques complementàries MI BT. Norma tècnica per a instal·lacions d'enllaç en edificis destinats preferentment a habitatges NT-IEEV (ordre de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme de 25.07.89 / DOGV de 20.11.89).
A.2 Coneixements teòrics
Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió (RD 2.413/1973; BOE de 09.10.73) i instruccions tècniques complementàries MI BT.
Prova B: coneixements pràctics. Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió (RD 2.413/1973, BOE 9-10-73) i Instruccions tècniques complementàries MI BT. Norma tècnica per a instal·lacions d'enllaç en edificis destinats preferentment a habitatges NT-IEEV (Ordre Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme 25-7-89 / DOGV 20-11-89).
B. Coneixements pràctics
Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió (RD 2.413/1973, BOE de 09.10.73) i instruccions tècniques complementàries MI BT.
2. Instal·lador de fontaneria
A.1 Normativa
Annex 2 de l'Ordre CICIT de 28.05.85 (DOGV de 27.06.85)
1. Normes bàsiques per a les instal·lacions interiors de subministrament d'aigua (Ordre del Ministeri d'Indústria i Energia, de 9 de desembre de 1975).
2. Ordre de 28 de maig de 1985, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, sobre instal·ladors autoritzats i empreses instal·ladores de fontaneria.
3. Ordre de 28 de maig de 1985, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, sobre documentació i posada en servei de les instal·lacions receptores d'aigua.
4. Qualsevol altra disposició relativa a les instal·lacions de fontaneria vigent en el moment de les proves d'aptitud.
A.2 Coneixements teòrics
Annex 1 de l'Ordre CICIT de 28.05.85 (DOGV de 27.06.85)
1. Física i química.
1.1 Conceptes de velocitat, força, cabal, treball i potència. Unitats. 1.2 Concepte de pressió. Unitats i equivalències. Pressió atmosfèrica. Pressions absoluta i relativa. Aparells de mesura. 1.3 Vasos comunicants. Colps d'ariet. 1.4 Fricció i pèrdua de càrrega. 1.5 Composició de l'aigua. Aigües dures i blanes. 1.6 Nocions sobre corrosió dels metalls. 1.7 Calor i temperatura. Dilatació tèrmica.
2. Canonades i accessoris
2.1 Canonades de ferro, coure i plom. Característiques tècniques i comercials. 2.2 Canonades de materials plàstics. Tipus i característiques tècniques i comercials. 2.3 Tipus d'unions de canonades. Unions mecàniques. Unions per soldadura. Unions entre canonades de materials diversos. 2.4 Instal·lació de canonades enterrades, encastades i vistes. Condicions i característiques de cada tipus d'instal·lació. Protecció de canonades contra la corrosió. Subjecció i fixació de canonades. 2.5 Accessoris. Tipus i característiques.
3. Elements de control, mesura i accionament.
3.1 Claus de pas: tipus i característiques. Vàlvules antiretorn. Vàlvules reductores de pressió. Comptadors. Altres vàlvules. Bombes. Acumuladors de pressió.
4. Instal·lacions d'aigua calenta sanitària (ACS) en instal·lacions interiors particulars.
4.1 Descripció de les instal·lacions de ACS en instal·lacions interiors particulars. Tipus i característiques dels escalfadors de ACS. Temperatura i cabals de ACS. Aïllament tèrmic de canonades.
5. Concepte de desguàs.
5.1 Desguassos interiors d'habitatges. Baixants d'aigües fecals i pluvials. Col·lectors de recollida. Ventilacions. 5.2 Materials i dimensions de desguassos.
B. Coneixements pràctics
Sobre els coneixements especificats en el punt anterior «coneixements teòrics»: annex 1 de l'Ordre CICIT de 28.05.85 (DOGV de 27.06.85).
Programa de matèries tècniques exigible per a l'obtenció del carnet d'instal·lador autoritzat de fontaneria.
3. Instal·lador de calefacció, climatització i aigua calenta sanitària
A.1 Normativa
Instrucc. IT.IC. 25.2.1.2.
Reglament d'Instal·lacions de Calefacció, Climatització i Aigua Calenta Sanitària (RD 1.618/1980; BOE de 06.08.80] i instruccions tècniques complementàries. Nocions sobre reglaments vigents respecte a seguretat i defensa del medi ambient que puguen afectar aquestes instal·lacions i nocions sobre reglaments que regulen la utilització i les instal·lacions dels diferents tipus de combustibles.
A.2 Coneixements teòrics
Instrucc. IT.IC. 25.2.1.1.
- Generalitats sobre el càlcul, equilibrament, proves i funcionament de les instal·lacions de calefacció, aire condicionat i producció d'aigua calenta sanitària subjectes a aquest reglament.
- Generalitats sobre la resistència dels materials i especialment sobre els esforços produïts per dilatació tèrmica i forma d'evitar-los.
- Tipus d'unions de canonades, conductes, aparells i accessoris. Execució. Execució dels diferents tipus d'unions soldades.
- Generalitats sobre corrosió i formes d'evitar-la.
- Generalitats sobre els diferents sistemes de regulació i de control.
- Coneixements específics del muntatge, utilització i funcionament dels diferents grups, aparells i accessoris.
- Equips de producció de calor. Equips de producció de fred per a aire condicionat. Bombes. Ventiladors. Vàlvules. Unitats terminals. Termòstats, termòmetres, manòmetres i pressòstats, etc.
- Coneixements bàsics d'electricitat.
- Coneixements bàsics referents a l'alimentació de combustibles líquids i gasosos a generadors.
B. Coneixements pràctics
Sobre els coneixements especificats en el punt anterior «coneixements teòrics»: Instrucc. IT.IC. 25.2.1.1.
4. Mantenidor-reparador de calefacció, climatització i aigua calenta sanitària
A.1 Normativa
Instrucc. IT.IC. 25.2.1.2.
Reglament d'Instal·lacions de Calefacció, Climatització i Aigua Calenta Sanitària (RD 1.618/1980; BOE de 06.08.80) i instruccions tècniques complementàries. Nocions sobre reglaments vigents respecte a seguretat i defensa del medi ambient que puguen afectar aquestes intal·lacions i nocions sobre reglaments que regulen la utilització i les instal·lacions dels diferents tipus de combustibles.
A.2 Coneixements teòrics
1. Si s'aporta la titulació de FP-II o equivalent (IT.IC. 25.2.2.):
Coneixements específics: IT.IC. 25.2.2.
Coneixements bàsics sobre les matèries següents: d'estalvi d'energia i de protecció del medi ambient en aquest tipus d'instal·lacions; del funcionament de les instal·lacions; del reglatge dels equips de regulació i de control; de combustió; del reglatge i regulació dels diferents tipus de cremadors; de tractament d'aigua per a calderes i circuits de refrigeració; del funcionament i reparació dels diferents equips, aparells i sistemes de regulació automàtica de les instal·lacions de calor i de fred; de l'equilibratge tèrmic i hidràulic, d'instal·lacions; sobre lubricació; sobre fluids refrigerants i la seua manipulació; sobre control, regulació i seguretat dels generadors de fred; sobre la instal·lació elèctrica pròpia d'aquestes instal·lacions.
2. Si no s'aporta la titulació ressenyada:
Coneixements tècnics: Instrucc. IT.IC. 25.2.1.
Generalitats sobre el càlcul, equilibrament, proves i funcionament de les instal·lacions de calefacció, aire condicionat i producció d'aigua calenta sanitària subjectes a aquest Reglament. Generalitats sobre la resistència dels materials i especialment sobre els esforços produïts per dilatació tèrmica i forma d'evitar-los. Tipus d'unions de canonades, conductes, aparells i accessoris. Execució. Execució dels diferents tipus d'unions soldades. Generalitats sobre corrosió i formes d'evitar-la. Generalitats sobre els diferents sistemes de regulació i de control. Coneixements específics del muntatge, utilització i funcionament dels diferents grups, aparells i accessoris: equips de producció de calor. Equips de producció de fred per a aire condicionat. Bombes. Ventiladors. Vàlvules. Unitats terminals. Termòstats, termòmetres, manòmetres i pressòstats, etc. Coneixements bàsics d'electricitat i referents a alimentació de combustibles líquids i gasosos a generadors.
Coneixements específics: IT.IC. 25.2.2.
Coneixements bàsics sobre les matèries següents: d'estalvi d'energia i protecció del medi ambient en aquest tipus d'instal·lacions; del funcionamient de les instal·lacions; del reglatge dels equips de regulació i control; de combustió; del reglatge i la regulació dels diferents tipus de cremadors; del tractament d'aigua per a calderes i circuits de refrigeració; del funcionamient i reparació dels diferents equips, aparells i sistemes de regulació automàtica de les instal·lacions de calor i de fred; de l'equilibrament tèrmic i hidràulic, d'instal·lacions; sobre lubricació; sobre fluids refrigerants i la seua manipulació; sobre control, regulació i seguretat dels generadors de fred; sobre la instal·lació elèctrica pròpia d'aquestes instal·lacions.
B. Coneixements pràctics
Sobre els coneixements especificats en el punt anterior «coneixements teòrics».
5. Instal·lador de calefacció i aigua calenta sanitària
A.1 Normativa
Instrucc. IT.IC. 25.2.1.2.
Reglament d'Instal·lacions de Calefacció, Climatització i Aigua Calenta Sanitària (RD 1.618/1980; BOE de 06.08.80) i instruccions tècniques complementàries, exceptuant-ne les IT.IC.11, IT.IC.15 i IT.IC.18. Nocions sobre reglaments vigents respecte a seguretat i defensa del medi ambient que puguen afectar aquestes instal·lacions i nocions sobre reglaments que regulen la utilització i les instal·lacions dels diferents tipus de combustibles.
A.2 Coneixements teòrics
Instrucc. IT.IC. 25.2.1.1.
- Generalitats sobre el càlcul, equilibrament, proves i funcionament de les instal·lacions de calefacció, i producció d'aigua calenta sanitària subjectes a aquest Reglament.
- Generalitats sobre la resistència dels materials i especialment sobre els esforços produïts per dilatació tèrmica i la forma d'evitar-los.
- Tipus d'unions de canonades, conductes, aparells i accessoris. Execució. Execució dels diferents tipus d'unions soldades.
- Generalitats sobre corrosió i formes d'evitar-la.
- Generalitats sobre els diferents sistemes de regulació i de control.
- Coneixements específics del muntatge, utilització i funcionament dels diferents grups, aparells i accessoris.
- Equips de producció de calor. Bombes. Ventiladors. Vàlvules. Unitats terminals. Termòstats, termòmetres, manòmetres i pressòstats, etc.
- Coneixements bàsics d'electricitat.
- Coneixements bàsics referents a alimentació de combustibles líquids i gasosos a generadors.
B. Coneixements pràctics
Sobre els coneixements especificats en el punt anterior «coneixements teòrics»: Instrucc. IT.IC. 25.2.1.1.
6. Mantenidor-reparador de calefacció i aigua calenta sanitària
A.1 Normativa
Instrucc. IT.IC. 25.2.1.2.
Reglament d'Instal·lacions de Calefacció, Climatització i Aigua Calenta Sanitària (RD 1.618/1980; BOE de 06.08.80) i instruccions tècniques complementàries, exceptuant-ne les IT.IC.11, IT.IC.15 i IT.IC.18. Nocions sobre reglaments vigents respecte a seguretat i defensa del medi ambient que puguen afectar aquestes instal·lacions i nocions sobre reglaments que regulen la utilització i les instal·lacions dels diferents tipus de combustibles.
A.2 Coneixements teòrics
1. Si s'aporta titulació de FP-II o equivalent (IT.IC. 25.2.2.):
Coneixements específics: IT.IC. 25.2.2.
Coneixements bàsics sobre les matèries següents: d'estalvi d'energia i protecció del medi ambient en aquest tipus d'instal·lacions; del funcionament de les instal·lacions; del reglatge dels equips de regulació i de control; de combustió; del reglatge i regulació dels diferents tipus de cremadors; del tractament d'aigua per a calderes; del funcionament i reparació dels diferents equips, aparells i sistemes de regulació automàtica de les instal·lacions de calor; de l'equilibrament tèrmic i hidràulic, d'instal·lacions; sobre lubricació; sobre la instal·lació elèctrica pròpia d'aquestes instal·lacions.
2. Si no s'aporta la titulació indicada:
Coneixements tècnics: Instrucc. IT.IC. 25.2.1.
Generalitats sobre el càlcul, equilibrament, proves i funcionament de les instal·lacions de calefacció i producció d'aigua calenta sanitària subjectes a aquest Reglament. Generalitats sobre la resistència dels materials i especialment sobre els esforços produïts per dilatació tèrmica i forma d'evitar-los. Tipus d'unions de canonades, conductes, aparells i accessoris. Execució. Execució dels diferents tipus d'unions soldades. Generalitats sobre corrosió i formes d'evitar-la. Generalitats sobre els diferents sistemes de regulació i control. Coneixements específics del muntatge, utilització i funcionament dels diferents grups, aparells i accessoris. Bombes. Ventiladors. Vàlvules. Unitats terminals. Termòstats, termòmetres, manòmetres i presSòstats, etc. Coneixements bàsics d'electricitat i referents a l'alimentació de combustibles líquids i gasosos a generadors.
Coneixements específics: IT.IC. 25.2.2.
Coneixements bàsics sobre les següents matèries: d'estalvi d'energia i de protecció del medi ambient en aquest tipus d'instal·lacions; del funcionament de les instal·lacions; del reglatge dels equips de regulació i control; de combustió; del reglatge i regulació dels diferents tipus de cremadors; de tractament d'aigua per a calderes; del funcionament i reparació dels diferents equips, aparells i sistemes de regulació automàtica de les instal·lacions de calor; de l'equilibrament tèrmic i hidràulic; d'instal·lacions; sobre lubricació; i sobre la instal·lació elèctrica pròpia d'aquestes instal·lacions.
B. Coneixements pràctics
Sobre els coneixements especificats en el punt anterior «coneixements teòrics».
7. Instal·lador de gas G1
A.1 Normativa
Ordre MINER 17.12.85, annex 2 (BOE 09.01.86):
- Reglament General del Servei Públic de Gasos Combustibles (RD 3.484/1983, BOE de 14.12.83)
- Normes del reglament (Decret de 14 de desembre de 1983), modifica l'article 27 del reglament general.
- Reglament d'Instal·lacions de Gas en Locals Destinats a Usos Domèstics, Col·lectius o Comercials (RD 1.853/1993, BOE 24.11.93).
- Normes a què s'han de sotmetre les botelles de GLP i la seua instal·lació (Reial Decret de 25 de febrer de 1963).
- Reglament d'Aparells que Utilitzen Gas com a Combustible (RD 494/1988, BOE de 25.05.88).
- Ordre per la qual s'aprova la Instrucció sobre Instal·ladors Autoritzats de Gas i Empreses Instal·ladores (part corresponent).
- Ordre per la qual s'aprova la Instrucció sobre Documentació i Posada en Servei d'Instal·lacions Receptores de Gas.
- Qualsevol altra disposició relativa a les instal·lacions de la competència d'aquesta categoria d'instal·lador, vigent en el moment de les proves d'aptitud.
A.2 Coneixements teòrics
1. Si s'al·lega la titulació adequada: no cal acreditar «coneixements teòrics».
2. Si no es té la titulació adequada:
1. Matemàtiques:
Nombres enters i decimals. Operacions bàsiques amb nombres enters i decimals (màxim 4 enters i 3 decimals.)
Nombres trencats. Reducció d'un nombre trencat a un nombre decimal. Proporcionalitats. Regla de tres simple. Percentatges. SI longitud (m, dm, cm i mm), superfícies (m2, dm2, cm2 i mm2) i volums (m3, dm3, litre, cm3 i mm3). Línies: rectes i corbes, paral·leles i perpendiculars, horitzontals, verticals o inclinades. Angles: Denominació. Unitats angulars (sistemes sexagesimal). Angle recte, agut, obtús. Concepte de pendent. Polígons: quadrats, rectangle i triangle. Cercle: diàmetre. Circumferència. Superfícies: quadrat, triangle, rectangle. Volums: Paral·lelepípedes.
2. Física:
La matèria: partícula, molècula, àtom, molècula simple, molècula composta. Substància simple i composta.
Estats de la matèria: estat sòlid, estat líquid, estat gasós. Moviment de les molècules. Forma i volum. Xocs entre molècules.
Força, massa, acceleració i pes: Conceptes. Unitats SI.
Massa volumètrica i densitat relativa: Conceptes. Unitats SI.
Pressió: Concepte de pressió. Pressió estàtica. Diferència de pressions. Principi de Pascal. Unitats (Pa, bar). Pressió atmosfèrica. Pressió absoluta i pressió relativa o efectiva. Manòmetres: de líquid i metàl·lics. Altres unitats de pressió (mca, nmHg, atm). Pèrdua de càrrega.
Energia, potència i rendiment: (Concepte d'energia. Classes. Unitats SI i equivalències. Concepte de potència: Fórmula de la potència. Unitats SI. Concepte de rendiment: expressió.)
La calor: (Concepte de calor. Unitats. Calor específica. Intercanvi de calor. Quantitat de calor. PCS i PCI).
Temperatura: (Concepte: mesures escala Celsius (centígrada)).
Efectes de la calor: (Dilatació: calor sensible. Canvis d'estat. Fusió, solidificació, vaporització, condensació).
Transmissió de la calor: (Per conducció: materials conductors, aïllants i refractaris. Per convenció. Per radiació.)
Cabal: (Concepte i unitats m3/h, Kg/h).
Tensió de vapor (botelles de GLP).
Nocions d'electricitat. (Tensió, resistència, intensitat. Concepte i unitats. Potència i energia: concepte i unitats.)
3. Química
Elements i cossos químics presents en els gasos combustibles: nitrogen, hidrogen, oxigen, compostos del carboni (CO2 i CO). Hidrocarburs (GLP), metà, propà, butà. L'aire com a mescla. Gasos combustibles comercials: famílies, gas manufacturat, aire propanat, aire metanat, gasos liquats del petroli (butà i propà). Gas natural: (obtenció i característiques, composició, PCS, densitat relativa, humitat). Combustió: combustible i comburent. Reaccions de combustió. Combustió completa i incompleta. Aire primari i aire secundari. Flama blanca i blava. Temperatura d'ignició i d'inflamació. Poder calorífic superior.
4. Materials, unions i accessoris
1. Canonades:
1.1 Canonades de plom. Característiques tècniques i comercials. 1.2 Canonades d'acer. Característiques tècniques i comercials. 1.3 Canonada de coure. Característiques tècniques i comercials. 1.4 Canonada flexible. Característiques tècniques i comercials.
2. Unions:
2.1 Unions mecàniques. (2.1.1 Brides. Definició i utilització. 2.1.2 Ràcords. Definició i utilització. 2.1.3 Ermeto o similars. Definició i utilització). 2.2 Tipus de soldadura (2.2.1 Soldadura plom-plom: desoxidants; aliatges per a soldar; bufador de propà-butà; llantió de gasolina. 2.2.2 Soldadura per capil·laritat: blana i forta. 2.2.3 Soldadura oxiacetilènica (botelles + manoreductors, bufador, flames per a soldar, material d'aportació, sistemes de soldatge. Incidents durant el soldatge). 2.2.4 Soldadura elèctrica per arc. Grups transformadors: tipus d'elèctrodes. Classes. 2.3 Unions soldades (2.3.1 Plom-plom. 2.3.2 Plom-coure, bronze o llautó. 2.3.3 Coure-coure, llautó-bronze. 2.3.4 Acer-acer. 2.3.5 Acer-coure, bronze, llautó. 2.3.6 Acer-plom (amb congreny). 2.3.7 Llautó-llautó, bronze. 2.3.8 Bronze-Bronze).
3. Accessoris:
3.1 De canonades. 3.2 Per a subjecció de canonades (suports i abraçadores). 3.3 Passamurs: de façana, interiors a la vista, de sostre. 3.4 Fundes o baines. 3.5. Proteccions mecàniques de canonades de plom.
5. Instal·lacions de canonades, proves i assajos (NIGE).
6. Instal·lació de comptadors (NIGE).
7. Ventilació de locals (NIGE) Evacuació de gasos cremats. Entrada d'aire per a la combustió. Ventilació.
8. Cremadors:
Generalitats. Cremadors atmosfèrics: de flama blanca, de flama blava i infrarojos. Descripció (injector, òrgans de regulació d'aire primari, mesclador o venturi, cap del cremador. Funcionament (percentatge d'aireig primari, estudi de les flames. Despreniment. Retorn, estabilitat i aspecte de les flames. Despreniment. Retorn, estabilitat, puntes grogues. Factors que influeixen en l'estabilitat i en l'aspecte de les flames).
9. Dispositius de protecció i de seguretat d'aparells.
Definició Tipus: Bimetàl·lics. Termoparells. Analitzador d'atmosferes. Termòstats. Descripció i funcionament.
10. Dispositius d'encesa
Per efecte piezomètric. Per guspira elèctrica. Per resistència elèctrica. Encesa programada.
11. Aparells d'utilització
Aparells domèstics de cocció: tipus i característiques. Connexions admissibles. Dispositius de regulació. Dispositius de protecció i de seguretat. Dispositius d'encesa. Aparells domèstics per a la producció d'aigua calenta sanitària: Aparells de producció instantània i acumuladors. Condicions i instal·lació. Característiques de funcionament i dispositius de regulació. Dispositius de protecció i seguretat. Dispositius d'encesa. Aparells domèstics de calefacció fixos: calderes de calefacció i producció d'aigua calenta sanitària. Radiadors murals. Generadors d'aire calent. Condicions d'instal·lació. Característiques de funcionament. Dispositius de protecció i de seguretat. Recomanacions per a la posada en marxa. Dispositius d'encesa. Estufes mòbils: tipus i característiques. Pressions de funcionament dels aparells d'utilització domèstica. Comprovació del funcionament dels aparells.
12. Accessoris de les instal·lacions de gas:
Claus: Classificació i característiques. Reguladors: Missió i tipus. Comptadors: missió i tipus. Deflectors: missió i tipus de detectors de fugues.
13. Botelles de GLP de contingut inferior a 15 quilograms. Descripció i tipus. Funcionament. Vàlvules i reguladors. Instal·lació (normativa).
14. Esquema d'instal·lacions:
Croquisació. ús de taules i gràfiques. Simbologia de gas. Plànols i esquemes d'instal·lacions.
15. Càlcul d'instal·lacions receptores:
Dades necessàries: (Característiques del gas: PCS. Pressió mínima d'entrada. Pèrdua de càrrega admissible). Consum de gas (Recompte potències d'aparells. Coeficient de simultaneïtat). Traçat conducció (Longituds reals. Longituds equivalents del càlcul.)
16. Annexos:
Taules de consum de gas per aparells en m3/h o kg/h. Taules de determinació de diàmetres segons: cabal, longitud de càlcul, pèrdua de càrrega admesa per a cada tipus de gas. Exemple de càlcul. Forma d'operar.
17. Seguretat i emergències.
Riscos específics de la indústria del gas. Incendis, deflagracions i detonacions: triangle de foc. Classes de foc. Prevenció, protecció i extinció. Deflagracions. Intoxicacions: Del gas en si. Dels productes de la combustió. Símptomes d'intoxicació i mesures d'emergència. Recomanacions generals: Ventilació i estanquitat. Detecció de fugues. Reparació de gas. Reglatge de cremadors.
B. Coneixements pràctics
Instal·lacions:
Croquis, traçat i mesurament de canonades. Corbament de tubs. Tallament de tubs. Soldatge de tubs de coure, plom i accessoris. Empelts i derivacions. Unions mecàniques: ràcords, ermetos o similars, brides. Fixació de canonades i col·locació de proteccions (tubs de plom), passamurs, baines i segellament. Proves d'estanquitat. Evacuacions i ventilacions. Execució amb tubs metàl·lics i rígids, tubs flexibles i altres materials. Muntatge de deflectors i tallavents. Col·locació de reixetes.
Aparells:
Identificació dels elements i dispositius fonamentals de diferents aparells d'utilització domèstica. Connexions i posada en marxa d'un aparell de cocció. Ajustament de l'aire primari dels cremadors. Comprovació del funcionament del dispositiu de seguretat. Muntatge, connexió i posada en marxa d'un aparell de producció d'aigua calenta instantani. Comprovació del funcionament del dispositiu de seguretat. Comprovació de funcionament d'aparells de producció d'aigua calenta i calefacció individuals. Pràctica final. Realització pràctica d'una instal·lació amb: a) gas canalitzat b) botelles de GLP.
8. Instal·lador de gas G2
A.1 Normativa
Ordre MINER 17.12.85, annex 4 (BOE de 09.01.86):
Reglament General del Servei Públic de Gasos Combustibles (RD 3.484/1983, BOE de 14.12.83). Normes de reglament (D de 14.12.83), modifica l'article 27 del Reglament General. Reglament d'Instal·lacions de Gas en Locals Destinats a Usos Domèstics, Col·lectius o Comercials (RD 1.853/1993, BOE de 24.11.93). Normes a les quals han de sotmetre's les botelles de GLP i la seua instal·lació (R de 25.02.63). Reglament d'Aparells que Utilitzen Gas com a Combustible (RD 494/1988, BOE de 25.05.88). Ordre ministerial per la qual s'aprova la Instrucció sobre Instal·ladors Autoritzats de Gas i Empreses Instal·ladores (part corresponent). Ordre ministerial per la qual s'aprova la Instrucció sobre Documentació i Posada en Servei d'Instal·lacions Receptores de Gas. Normes a les quals han de supeditar-se les instal·lacions de GLP amb dipòsits mòbils de capacitat superior a 15 quilograms (Resolució de 24.07.63). Qualsevol altra disposició relativa a les instal·lacions de la competència d'aquesta categoria d'instal·lador, vigent en el moment de les proves d'aptitud.
A.2 Coneixements teòrics
1. Si s'al·lega la titulació adequada: no cal acreditar «coneixements teòrics».
2. Si no es té la titulació adequada:
Ordre MINER 17.12.85, annex 3 (BOE de 09.01.86):
1. Matemàtiques:
Nombres enters i decimals. Operacions bàsiques amb nombres enters i decimals. Nombres trencats. Reducció d'un nombre trencat a un nombre decimal. Nombres negatius: Operacions. Proporcionalitats. Escales. Regla de tres simple. Percentatges. SI longitud (m, dm, cm i mm), superfícies (m2, dm2, cm2 i mm2) i volums (m3, dm3, litre, cm3 i mm3). Potències i arrels quadrades. Potències de base 10 i exponent negativ. Línies: Rectes i corbes, paral·leles i perpendiculars, horitzontals, verticals o inclinades. Angle: denominació. Unitats angulars (sistemes sexagesimal). Angle recte, agut, obtús. Concepte de pendent. Polígons: quadrats, rectangles i triangle. Circumferència. Cercle. Diàmetre. Superfícies regulars: quadrat, triangle, rectangle. Superfícies irregulars: triangularització. Volums: Paral·lelepípedes. Cilindres. Representació de gràfiques.
2. Física
La matèria: partícula, molècula, àtom, molècula simple, molècula composta. Substància simple i composta. Estats de la matèria: estat sòlid, estat líquid, estat gasós: moviment de les molècules. Forma i volum. Xocs entre molècules. Força, massa, acceleració i pes: Conceptes. Unitats SI. Massa volumètrica i densitat relativa: Conceptes. Unitats SI. Pressió: Concepte de pressió. Pressió estàtica. Diferència de pressions. Principi de Pascal. Unitats (Pa, bar). Pressió atmosfèrica. Pressió absoluta i pressió relativa o efectiva. Manòmetres: De líquid i metàl·lics. Altres unitats de pressió (mca, nmHg, atm). Pèrdua de càrrega. Energia potència i rendiment: Concepte d'energia. Classes. Unitats SI i equivalències. Concepte de potència: Fórmula de la potència. Unitats SI. Concepte de rendiment. Expressió. La calor: concepte de calor. Unitats. Calor específica. Intercanvi de calor. Quantitat de calor. PCS i PCI. Temperatura: Concepte: mesures escala Celsius (centígrada). Efectes de la calor: dilatació. Calor sensible. Canvis d'estat: fusió, solidificació, vaporització, condensació. Transmissió de la calor. Per conducció: materials conductors, aïllants i refractaris. Per convecció. Per radiació. Radiacions infrarojos, visibles i ultraviolats. Cabal: Concepte i unitats m3/h, kg/h). Efecte de Venturi: aplicacions. Relacions PVY en els gasos: equació dels gasos perfectes. Transformació a temperatura constant. Transformacions a volum constant. Transformacions a pressió constant. Tensió de vapor (botelles de GLP). Nocions d'electricitat. Tensió, resistència, intensitat. Concepte i unitats. Potència i energia: concepte i unitats. Cossos aïllants i conductors. Llei d'Ohm. Efecte de Joule. exemples aplicats a la soldadura.
3. Química:
Elements i cossos químics presents en els gasos combustibles: Nitrogen, hidrogen, oxigen, compostos del carboni (CO2 i CO). Hidrocarburs (GLP), metà, età, propà, butà. L'aire com a mescla. Gasos combustibles comercials: famílies, gas manufacturat, aire propanat, aire metanat, gasos liquats del petroli (butà i propà). Gas natural: obtenció i característiques, composició, PCS, densitat relativa, humitat). Combustió: Combustible i comburent. Reaccions de combustió. Combustió completa i incompleta. Aire primari i aire secundari. Flama blanca i blava. Temperatura d'ignició i d'inflamació. Poder calorífic superior. Gasos inerts. Inertització.
4. Materials, unions i accessoris:
1. Canonades. 1.1 Canonades de plom. Característiques tècniques i comercials. 1.2 Canonades d'acer. Característiques tècniques i comercials. 1.3 Canonada de coure. Característiques tècniques i comercials. 1.4 Canonada flexible. Característiques tècniques i comercials.
2. Unions. 2.1 Unions mecàniques. 2.1.1 Brides. Definició i utilització. 2.1.2 Ràcords. Definició i utilització. 2.1.3 Ermeto o similars. Definició i utilització. 2.1.4 Roscades. Definició i utilització. 2.2 Tipus de soldadura. 2.2.1 Soldadura plom-plom. Desoxidants. Aliatges per a soldar. Bufadors de propà-butà. Llantió de gasolina. 2.2.2 Soldadura per capil·laritat: blana i forta. 2.2.3 Soldadura oxiacetilènica (botelles + manoreductors, bufador, flames per a soldar, material d'aportació, sistemes de soldatge. Incidents durant el soldatge). 2.2.4 Soldadura elèctrica per arc. Grups transformadors: tipus d'elèctrodes: classes. 2.3 Unions soldades. 2.3.1 Plom-plom. 2.3.2 Plom-coure, bronze o llautó. 2.3.3 Coure-coure, llautó bronze. 2.3.4 Acer-acer. 2.3.5 Acer-coure, bronze, llautó. 2.3.6 Acer-plom (amb congreny). 2.3.7 Llautó-llautó, bronze. 2.3.8 Bronze-Bronze.
3. Accessoris. 3.1 De canonades. 3.2 Per a subjecció de canonades (suports i abraçadores). 3.3 Passamurs: de façana, interiors a la vista, de sostre. 3.4 Fundes o baines. 3.5 Proteccions mecàniques de canonades de plom.
5. Instal·lacions de canonades, proves i assajos (NIGE).
6. Instal·lació de comptadors (NIGE).
7. Ventilació de locals (NIGE) Evacuació de gasos cremats. Entrada d'aire per a la combustió. Ventilació.
8. Cremadors:
Generalitats. Cremadors atmosfèrics: de flama blanca, de flama blava i infrarojos. Descripció (injector, òrgans de regulació d'aire primari, mesclador o venturi, cap del cremador. Funcionament (percentatge d'aireig primari, estudi de les flames. Despreniment. Retorn, estabilitat i aspecte de les flames. Despreniment. Retorn, estabilitat, puntes grogues. Factors que influeixen en l'estabilitat i en l'aspecte de les flames).
9. Dispositius de protecció i seguretat d'aparells:
Definició. Tipus: bimetàl·lics, termoparells, analitzador d'atmosferes. Termòstats. Descripció i funcionament. Òrgans detectors sensibles a la llum: cèdules fotoelèctriques. Cèdules fotocondictores. Tubs de descàrrega (Descripció i funcionament). Òrgans detectors utilitzant la conductibilitat de la flama.
10. Dispositius d'encesa:
Per efecte piezomètric. Per guspira elèctrica. Per resistència elèctrica. Encesa programada.
11. Aparells d'utilització:
Aparells domèstics de cocció: tipus i característiques. Connexions admissibles. Dispositius de regulació. Dispositius de protecció i de seguretat. Dispositius d'encesa. Aparells domèstics per a la producció d'aigua calenta sanitària. Aparells de producció instantània i acumuladors. Condicions i instal·lació. Característiques de funcionament i dispositius de regulació. Dispositius de protecció i de seguretat. Dispositius d'encesa. Aparells domèstics de calefacció fixos: Calderes de calefacció i de producció d'aigua calenta sanitària. Radiadors murals. Generadors d'aire calent. Condicions d'instal·lació. Característiques de funcionament. Dispositius de protecció i de seguretat. Recomanacions per a la posada en marxa. Dispositius d'encesa. Estufes mòbils: Tipus i característiques. Dispositius de protecció i de seguretat. Aparells «populars». Tipus i característiques. Pressions de funcionament dels aparells d'utilització domèstica. Comprovació del funcionament dels aparells.
11 bis. Adaptació d'aparells a altres tipus de gas:
Requisits necessaris. Operacions fonamentals per a l'adaptació d'aparells de cocció. Operacions fonamentals per a l'adaptació d'aparells de producció d'aigua calenta i de calefacció. Adaptació d'aparells industrials. Comprovació del funcionament dels aparells després de la seua adaptació.
12. Accessoris de les instal·lacions de gas:
Claus: classificació i característiques. Reguladors: missió i tipus. Comptadors: missió i tipus. Deflectors: missió i tipus. Limitadores de pressió. Cabal. Inversors. Vàlvules de solenoide; Juntes dielèctriques. Dispositiu de recollida de condensat. Ràcords de botella. Lires. Indicadors visuals. Vàlvules d'excés de fluix. Vàlvules de retenció. Detectors de fugues.
13. Botelles de GLP de contingut inferior a 15 quilograms:
Descripció i tipus. Funcionament. Vàlvules i reguladors. Instal·lació (normativa).
14. Esquema d'instal·lacions:
Croquisació. ºs de taules de gràfiques. Simbologia gas, aigua i electricitat. Plànols i esquemes d'instal·lacions.
15. Càlcul d'instal·lacions receptores.
Dades necessàries:(característiques del gas: PCS. Pressió mínima d'entrada. Pèrdua de càrrega admissible.) Consum de gas: (recompte potències d'aparells. Coeficient de simultaneïtat. Determinació del cabal màxim probable). Traçat conducció. Longituds reals. Longituds equivalents del càlcul. Annexos: taules de consum de gas per aparells en m3/h o kg/h. Taules de determinació de diàmetres segons: cabal, longitud de càrrega admesa. Pèrdua de càrrega admesa per a cada tipus de gas. Exemple de càlcul. Forma d'operar.
16. Dipòsits mòbils de GLP superiors a 15 kg:
Tipus: Descripció. Funcionament. Instal·lació (normativa).
17. Seguretat i emergències:
Riscos específics de la indústria del gas. Incendis, deflagracions i detonacions. Triangle de foc. Classes de foc. Prevenció, protecció i extinció. Deflagracions. Intoxicacions: Del gas en si. Dels productes de la combustió. Símptomes d'intoxicació i mesures d'emergència. Recomanacions generals: Ventilació i estanquitat. Detecció de fugues. Subsanació de gas. Reglatge de cremadors.
3. Si es té el carnet IG-I un mínim de dos anys:
Matèries diferencials entre ambdues categories.
B. Coneixements pràctics
Ordre MINER 17.12.85, annex 3 (BOE de 09.01.86):
Instal·lacions
Croquis, traçat i mesurament de canonades. Corbament de tubs. Tallament de tubs. Soldatge de tubs de coure i de plom. Soldatge d'accessoris. Empelt i derivacions. Unions mecàniques: ràcords, ermetos o similars, brides. Unions roscades. Fixació de canonades i col·locació de proteccions, passamurs, baines i segellament. Proves de resistència i estanquitat. Proves d'inertització. Evacuacions i ventilacions. Execució amb tubs metàl·lics i rígids, tubs flexibles i altres materials. Muntatge de deflectors i tallavents. Col·locació de reixetes.
Aparells:
Desmuntatge i identificació dels elements i dispositius fonamentals de diferents aparells d'utilització domèstica. Connexions i posada en marxa d'un aparell de cocció. Ajustament de l'aire primari dels cremadors i determinació del consum. Comprovació del funcionament del dispositiu de seguretat. Muntatge, connexió i posada en marxa d'un aparell de producció d'aigua calenta instantani. Determinació i ajustament del consum. Comprovació del cabal d'aigua i potència útil de l'aparell. Comprovació del funcionament del dispositiu de seguretat. Adaptació d'aparells de cocció a gasos de diferents famílies. Comprovació del funcionament dels aparells amb cada tipus de gas. Adaptació d'aparells de producció d'aigua calenta i calefacció de gasos de diferents famílies. Comprovació del funcionament dels aparells amb cada tipus de gas.
Pràctica final. Realització pràctica d'una instal·lació amb:
a) Gas canalitzat
b) Botelles de GLP
9. Instal·lador de gas G3
A.1 Normativa
Ordre MINER 17.12.85, annex 6 (BOE de 09.01.86):
- Reglament General del servei públic de gasos combustibles (RD 3.484/1983, BOE de 14.12.83)
- Normes del reglament (D 14.12.83), modifica l'article 27 del Reglament General.
- Reglament d'Instal·lacions de Gas en Locals Destinats a Usos Domèstics, Col·lectius o Comercials (RD 1.853/1993, BOE de 24.11.93).
- Normes a què s'han de sotmetre les botelles de GLP i la seua instal·lació (R de 25.02.63).
- Reglament d'Aparells que Utilitzen Gas com a Combustible (RD 494/1988, BOE de 25.05.88).
- Ordre ministerial per la qual s'aprova la Instrucció sobre Instal·ladors Autoritzats de Gas i Empreses Instal·ladores (part corresponent).
- Ordre ministerial per la qual s'aprova la Instrucció sobre Documentació i Posada en Servei d'Instal·lacions Receptores de Gas.
- Normes a què han de supeditar-se les instal·lacions de GLP amb dipòsits mòbils de capacitat superior a 15 quilograms (Resolució de 24.07.63).
- Reglament de xarxes i preses de combustibles gasosos.
- Qualsevol altra disposició relativa a les instal·lacions de la competència d'aquesta categoria d'instal·lador, vigent en el moment de les proves d'aptitud.
A.2 Coneixements teòrics
1. Si s'al.lega la titulació adequada: no caldrà acreditar «coneixements teòrics».
2. Si no es té la titulació adequada i es té el carnet IG-II un mínim de dos anys:
Matèries diferencials entre ambdues categories, establides en l'Ordre MINER 17.12.85, annex 5 (BOE de 09.01.86):
Requeriments teòrics diferencials
2. Física
Corrents de fugues. Corrents galvàniques. Bases i funcionament de la potència catòdica (elèctrodes).
4. Materials, unions i accessoris.
1. Canonades.
1.5 Canonada polietilé.
2. Unions.
2.2 Tipus de soldadures.
2.2.5 Unions de tubs de polietilé.
5. Instal·lacions de canonades, proves d'assajos (xarxes i preses).
12. Accessoris de les instal·lacions de gas.
Cambres de regulació.
B. Coneixements pràctics
Requeriments pràctics diferencials
Ordre MINER 17.12.85 annex 8 (BOE de 09.01.86):
1. Canonada de polietilé: tallament, unions, soldadura al màxim saddley, electrosoldadura.
2. Col·locació de canonada en rasa.
3. Aplicació de les proteccions passives (desoxidants, pintures, cintes, etc.).
4. Control de la protecció catòdica: lectura d'aparells.
Pràctica final. Realització pràctica d'una canonada enterrada amb protecció catòdica i d'una instal·lació receptora d'alta pressió, incloent-hi l'estació de regulació.
10. Instal·lador de gas G4
A.1 Normativa
Ordre MINER 17.12.85, annex 8 (BOE de 09.01.86):
- Reglament General del Servei Públic de Gasos Combustibles (RD 3.484/1983, BOE de 14.12.83)
- Normes del reglament (D de 14.12.83), modifica l'article 27 del reglament general.
- Reglament d'Instal·lacions de Gas en Locals Destinats a Usos Domèstics, Col·lectius o Comercials (RD 1.853/1993, BOE de 24.11.93).
- Normes a què s'han de sotmetre les botelles de GLP i la seua instal·lació (R de 25.02.63).
- Reglament d'Aparells que Utilitzen Gas com a Combustible (RD 494/1988, BOE de 25.05.88)
- Ordre ministerial per la qual s'aprova la Instrucció sobre Instal·ladors Autoritzats de Gas i Empreses Instal·ladores (part corresponent).
- Ordre ministerial per la qual s'aprova la Instrucció sobre Documentació i Posada en Servei d'Instal·lacions Receptores de Gas.
- Normes a què han de supeditar-se les instal·lacions de GLP amb dipòsits mòbils de capacitat superior a 15 quilograms (Resolució de 24.07.63).
- Reglament sobre instal·lacions d'emmagatzematge de GLP en dipòsits fixos (Ordre de 29.01.86, BOE de 22.02.86).
- Reglament de l'Actividad de Distribució de Gasos Liquats del Petroli (RD 1.085/1992, BOE de 09.10.92).
- Ordre de 30.09.80, per la qual s'aproven les normes sobre centres d'emmagatzematge i subministrament de GLP a granel per a la seua utilització com a carburant per a vehicles amb motor.
- Reglament de Xarxes i Preses de Combustibles Gasosos.
- Qualsevol altra disposició referent a instal·lacions de la competència d'aquesta categoria d'instal·lador, vigent en el moment de les proves d'aptitud.
A.2 Coneixements teòrics
1. Si s'al·lega la titulació adequada: no cal acreditar «coneixements teòrics».
2. Si no es té la titulació adequada i es té el carnet IG-II o IG-III un mínim de dos anys:
Matèries diferencials entre ambdues categories, establides en l'Ordre MINER 17.12.85, annex 7 (BOE de 09.01.86):
Requeriments teòrics diferencials d'instal·lador IG-II
Els marcats (*) no són diferencials d'instal·lador IG-III
2 . Física.
Corrents de fuga.(*)
Corrents galvàniques(*)
Bases i funcionament de la protecció catòdica (elèctrodes). (*)
Electricitat estàtica i la seua eliminació.
Preses de terra i medició.
3. Química
Corrossió: classes i causes. Proteccions: actives i passives.
4. Materials, unions i accessoris.
1. Canonades(*)
1.5 Canonada polietilé.
2. Unions. (*)
2.2 Tipus de soldadura.
2.2.5 Unions de tubs de polietilé.
5. Instal·lacions de canonades, proves i assajos.
Xarxes i preses. (*)
Aplicació a GLP.
12. Accessoris de les instal·lacions de gas.
Cambres de regulació. (*)
Vàlvules dipòsits.
Vàlvules de tres vies.
Válvules de purga.
Mànegues de trasvassament. Acoblaments. Normes UNE.
Bombes d'aigua: coneixements bàsics.
Compressors. Principis de funcionament i utilització.
Vaporitzadors.
B. Coneixements pràctics
Ordre MINER 17.12.85, annex 7 (BOE de 09.01.86):
Els marcats (*) no són diferencials d'instal·lador IG-III
Requeriments pràctics diferencials
1. Canonada de polietilé: cost, unions. Soldadura al màxim, saddley electrosoldadura. (*)
2. Col·locació de canonada en rasa. (*)
3. Aplicació de les proteccions passives (desoxidants, pintures, cintes, etc.) (*)
4. Control de la protecció catòdica, lectura d'aparells. (*)
5. Muntatge de dipòsits de GLP i els seus accessoris.
6. Proves i taratge d'una vàlvula de seguretat.
7. Proves hidràuliques.
Pràctica final: realització pràctica d'una instal·lació de GLP per mitjà de dipòsit fix i xarxa de canonada fins a la instal·lació receptora.
11. Instal·lador / mantenidor frigorista
A.1 Normativa
Reglament de Seguretat de Plantes i Instal·lacions Frigorífiques (RD 3.099/1977, BOE de 08.09.77) i instruccions tècniques connexes IF: ordre ministerial de 24.01.78; RD 394/1979, de 02.02.79; ordre ministerial de 04.04.79; ordre ministerial de 19.11.87; RD 673/1987, de 27.05.87; ordre ministerial 11.07.83, que aprovà la ITC MIE-AP9 del Reglament d'Aparells de Pressió, referent a recipients frigorífics; i ordre ministerial de 23.11.94, per la qual s'adapten al progrés tècnic les ITC MI-IF002, MI-IF004, MI-IF009 I MI-IF010 del Reglament de Seguretat per a Plantes i Instal·lacions Frigorífiques (BOE de 02.12.94).
Prova A.2 Coneixements teòrics
Reglament de Seguretat de Plantes i Instal·Lacions Frigorífiques (RD 3.099/1977, BOE de 08.09.77) i instruccions tècniques connexes IF: ordre ministerial de 24.01.78; RD 394/1979, de 02.02.79; ordre ministerial 04.04.79; ordre ministerial de 19.11.87; RD 673/1987, de 27.05.87; Ordre Ministerial d'11.07.83, que aprovà la ITC MIE-AP9 del Reglament d'Aparells de Pressió, referent a recipients frigorífics; i Ordre Ministerial de 23.11.94, per la qual s'adapten al progrés tècnic les ITC MI-IF002, MI-IF004, MI-IF009 I MI-IF010 del Reglament de Seguretat per a Plantes i Instal·lacions Frigorífiques (BOE de 02.12.94).
Prova B. Coneixements pràctics
Reglament de Seguretat de Plantes i Instal·lacions Frigorífiques (RD 3.099/1977, BOE de 08.09.77) i instruccions tècniques connexes IF: ordre ministerial de 24.01.78; RD 394/1979, de 02.02.79; ordre ministerial 04.04.79; ordre ministerial de 19.11.87; RD 673/1987, de 27.05.87; Ordre Ministerial d'11.07.83, que aprovà la ITC MIE-AP9 del Reglament d'Aparells de Pressió, referent a recipients frigorífics; i Ordre Ministerial de 23.11.94, per la qual s'adapten al progrés tècnic les ITC MI-IF002, MI-IF004, MI-IF009 I MI-IF010 del Reglament de Seguretat per a Plantes i Instal·lacions Frigorífiques (BOE de 02.12.94).
ANNEX III
Unitats d'informació
Alacant:
· Servei Territorial d'Indústria i Energia
C/ Churruca, 29. 03003 Alacant
Tel.: (96) 590 08 00 / Fax: (96) 590 08 01
Castelló:
· Servei Territorial d'Indústria i Energia
C/ Cavallers, 8. 12071 Castelló de la Plana
Tel.: (964) 22 47 16 / Fax: (964) 22 89 08
València:
· Servei Territorial d'Indústria i Energia
C/ Arts Gràfiques, 32. 46010 València
Tel.: (96) 386 68 33 / Fax: (96) 386 68 06
· Conselleria d'Indústria i Comerç:
Direcció General d'Indústria i Energia
C/ Colom, 32. 46004 València
Tel.: (96) 386 77 94, (96) 386 68 00 i (96) 386 53 17 / Fax: (96) 386 53 30

linea
Mapa web