Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 12/1986, de 10 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el reglament dels òrgans de govern dels Centres públics d'Educació General Bàsica, Batxillerat i Formació Professional de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 351 de 10.03.1986) Ref. Base de dades 0292/1986

Decret 12/1986, de 10 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el reglament dels òrgans de govern dels Centres públics d'Educació General Bàsica, Batxillerat i Formació Professional de la Comunitat Valenciana.
La Llei Orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del Dret a l'Educació, en concordància amb el que prescriu l'article 2.7 de la Constitució, determina en el Títol III l'estructura i el funcionament dels òrgans de govern dels Centres públics des d’un a concepció participativa de l'activitat escolar.
La participació continguda, tant en la Llei Orgànica reguladora del Dret a l'Educació com en la Llei de la Generalitat Valenciana 11/1984, de 31 de desembre, de Consells Escolars de la Comunitat Valenciana, és una opció per un sistema educatiu modero, en el qual una comunitat escolar activa i responsable és coprotagonista de la seua acció educativa.
La disposició addicional primera de la Llei Orgànica 8/1985, faculta les Comunitats Autònomes, que tinguen competència reconeguda per a tal fi en els respectius Estatuts d'Autonomia, per al desplegament d'aquesta.
Així mateix la disposició final primera de l'esmentada Llei Orgànica estableix que les Comunitats Autònomes, en l’àmbit de les respectives competències, podran dictar totes les disposicions que considere necessàries per a l'aplicació.
Per això, i segons que estableix l'article 35 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, que atribueix a la Generalitat Valenciana competència plena en la regulació i administració de l'ensenyament, sense perjudici de la que corrresponga a l'Estat, cal desplegar reglamentàriament el Títol III de la LLei Orgànica 8/1985, reguladora del Dret a l'Educació.
En atenció d'aquests motins, després d'haver consultat el Consell Escolar Valencià, i a proposta del Conseller de Cultura, Educació i Ciència, i amb la deliberació prèvia del Consell, en sessió celebrada el dia 10 de febrer de 1986,
DECRETE:
I Disposicions generals.
Article primer
1. Es objecte d'aquest Reglament instrumentar la participació efectiva de professors, personal administratiu i de serveis, alumnes, pares d'alumnes i Ajuntaments en la gestió dels centres públics.
2. La participació dels sectors socials esmentats s'efectuarà segons es preveu en la Llei Orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del Dret a l'Educació, mitjançant el Consell Escolar de Centre, sense perjudici de les funcions pròpies del Claustre de Professors.
Article segon
1. Els Centres públics d'Educació General Bàsica, Batxillerat i Formació Professional, dependents de la Generalitat Valenciana, tindran els següents òrgans de govern:
a) Unipersonals: Director, Secretari, Cap d'Estudis i, si pertoca, Vice-director, Vice-secretari i Sots-Cap d'Estudis.
b) Col.legiats : Consell Escolar del Centre i Claustre de Professors.
2. Els Centres públics esmentats tindran, si s'escau, els altres òrgans que determinen els respectius Reglaments orgànics.
Article tercer
1. Els òrgans de govern vetlaran perquè les activitats dels Centres públics es desplegaren amb subjecció als principis constitucionals, garantia de la neutralitat ideològica i respecte de les opcions religioses i morals dels pares respecte de l'educació dels seus fills. Així mateix vetlaran per l'efectiva realització dels fins de l'educació, millora de la qualitat de l'ensenyament i per la configuració d'una autèntica escola valenciana.
2. Correspon als òrgans de govern, en primer lloc, la vigilància del compliment i protecció dels drets bàsics dels alumnes, així com dels deures d'aquests recollits en l'article sisé de la Llei Orgànica 8/1985.
3. El Reglament de Règim Intern de cada Centre haurà de regular i garantir l'efectivitat d'allò que disposa en l'apartat anterior, especialment on fa referència als procediments de reclamacions, d'acord amb les disposicions legals que les regulen, i si pertoca, la remissió d'actuacions a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
II. Organs unipersonals de govern
Article quart
Els òrgans unipersonals de govern constitueixen l'equip directiu del Centre. El seu manament serà de tres anys, comptats a partir del seu nomenament i presa de possessió.
Article cinqué
1. El Director del Centre serà elegit pel Consell Escolar d'aquest i nomenat pel Director corresponent dels Serveis Territorials d'Educació de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
2. Els candidats hauran de reunir les condicions següents:
a) Ser professor amb destinació definitiva en el Centre.
b) Haver prestat serveis durant un mínim d'un curs escolar en el Centre com a professor numerari.
c) Acreditar una antiguitat de tres anys de docència en el nivell de què és tracte.
3. Seran competències del Director:
a) Ostentar oficialment la representació del Centre.
b) Complir i fer complir les lleis i altres disposicions vigents.
c) Dirigir i coordinar totes les activitats del Centre d'acord amb les disposicions legals vigents, sense perjudici de les competències del Consell Escolar del Centre.
d) Exercir la direcció de tot el personal adscrit al Centre.
e) Convocar i presidir els actes acadèmics i les reunions de tots els òrgans col·legiats del Centre.
f) Autoritzar les despeses d'acord amb el pressupost del Centre i ordenar-ne els pagaments.
g) Visar les certificacions i documents oficials del Centre.
h) Proposar el nomenament dels càrrecs directius.
i) Executar els acords dels òrgans col·legiats en l'àmbit de la seua competència.
j) Coordinar la participació dels diferents sectors de la comunitat escolar, procurant els mitjans necessaris per a una execució com més eficaç possible, de les seues atribucions.
k) Elaborar, amb l'equip directiu, la proposta de programació anual d'activitats del Centre.
l) Promoure i impulsar les relacions del Centre amb les institucions i empreses del voltant, especialment amb els organismes públics que tinguen tasques de responsabilitat en matèria educativa.
m) Elevar una memòria anual als Serveis Territorials d'Educació sobre les activitats i situació general del Centre.
n) Facilitar l'adequada coordinació amb el Claustre de Professors i altres serveis educatius de la seua demarcació i subministrar la informació que siga requerida per les instàncies educatives competents.
o) Garantir la informació sobre la vida del Centre en els diferents sectors de la comunitat escolar i les seues organitzacions representatives.
p) Facilitar el dret de reunió de professors, personal administratiu i de serveis, alumnes i pares d'alumnes, d'acord amb allò que disposa la Llei Orgànica del Dret a l'Educació.
4. El Director del Centre cessarà en les funcions al termini del seu mandat, o quan es produesca qualsevol de les causes següents:
a) Trasllat voluntari o forçós, o que passe a la situació de serveis especials, excedència voluntària o forçosa, i suspensió de funcions, d'acord amb el que disposa la legislació vigent.
b) Renúncia motivada acceptada per l'autoritat educativa que va procedir al nomenament.
c) Revocació per la mateixa autoritat, a proposta raonada del Consell Escolar del Centre, amb l'acord previ dels seus membres, adoptat per majoria de dos terços.
d) Pèrdua de la condició de funcionari públic per qualsevol de les causes previstes en la legislació vigent.
5. No obstant allò que disposa el punt anterior, l'autoritat que va realitzar el nomenamente podrà, mitjançant expedient administratiu, fer cessar o suspendre el Director, abans del termini del seu mandat, quan incomplesca greument les seues funcions, amb l'informe previ i raonat del Consell Escolar del Centre, i amb l'audiència de l'interessat.
6. Si el Director cessàs abans de terminar el seu mandat per qualsevol de les causes enumerades anteriorment, així com en els casos d'absència o malaltia d'aquest, se'n farà càrrec de les funcions el Vice-director del Centre, i si no hi és, el Cap d'Estudis. La substitució motivada per cessament del Director es produirà sense perjudici que es convocassen, si s'escau, noves eleccions en el termini que fixe la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
Article sisé
A proposta del Director, seran elegits pel Consell Escolar del Centre entre professors amb destinació en aquest i nomenats pel Director corresponent dels Serveis Territorials d'Educació de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, els òrgans de govern següents:
Secretari, Cap d'Estudis, i si s'escau, Vice- director, Vice- secretari i Sots- Cap d'Estudis.
Article seté
Seran competències del Secretari:
a) L'ordenació de la gestió econòmica i administrativa, de conformitat amb les directrius del Director, sense perjudici de les funcions de l'Administrador, si n'hi hagués.
b) Actuar com a tal en els òrgans col·legiats del Centre, alçar i custodiar les Actes de les sessions d'aquests i donar fe dels seus acords amb el vist-i-plau del Director.
c) Custodiar els llibres i arxius del Centre.
d) L'expedició, certificació i compulsa dels documents referits a la vida acadèmica de l'alumnat i, en general, expedir les certificacions que sol·liciten les autoritats i els interessats o els seus representants.
e) Formular l'inventari general del Centre i mantenir-lo actualitzat.
f) L'elaboració de la Memòria anual del Centre així com de les estadístiques i els estudis sobre l'alumnat.
g) Les funcions encomanades en l'article onzé.2 d'aquest Reglament a l'Administrador, quan no hi haja aquest càrrec en el Centre.
h) Qualsevol altra funció que li encomane el Director dins del seu àmbit de competència.
Article vuité
Seran competències del Cap d'Estudis:
a) Coordinar i vetlar per l'execució de les activitats de caràcter acadèmic de professors i alumnes, en relació amb la programació anual d'activitats del Centre, d'acord amb les orientacions del Director.
b) Confeccionar els horaris acadèmics en col·laboració amb els restants òrgans unipersonals i vetlar pel seu estricte compliment.
c) Coordinar les activitats del òrgans unipersonals de caràcter acadèmic d'acord amb les orientacions del Director.
d) Coordinar les activitats d'orientació, així com les activitats dels serveis de suport que tinguen incidència en el centre, d'acord amb les orientacions del Director.
e) Vetlar pel compliment dels criteris que fixe el Claustre de Professors sobre la tasca d'avaluació i recuperació dels alumnes.
f) Coordinar les avaluaciones dels grups d'alumnes dels quals es responsabilitza el tutor corresponent, d'acord amb les orientacions del Director.
g) Custodiar i disposar la utilització del material didàctic
h) Programar i coordinar el desplegament de les activitats escolars complementàries seguint les directrius del Consell Escolar del Centre, d'acord amb les orientacions del Director.
i) Vetlar pel control efectiu de l'assistència i puntualitat dels professors, donant-ne compte al Director.
j) Coordinar, d'acord amb les orientacions del Director, el funcionament de les tutories, els seminaris o departaments i la programació educativa, en els casos en què l'esmentada competència no fas atribuïda al Vice-Director del Centre.
k) Organitzar els actes acadèmics.
l) Qualsevol altra funció que li puga ser encomanada pel Director dins del seu àmbit de competència.
Article nové
El Secretari i el Cap d'Estudis cessaran en les seues funcions al termini del seu mandat o quan es produesca qualsevol de les causes enumerades en l'article cinqué. En aquests casos, així com en els d'absència o malaltia, es faran càrrec de les funcions provisionalment, el Vice-Secretari i el Sots Cap d'Estudis respectivament. En el cas que no existissen aquests càrrecs en el Centre els substituirà el professor que designe el Director.
Aquest ho comunicarà al Consell Escolar, sense perjudici de l'adopció de les mesures necessàries per a la convocatòria del citat Consell, a efectes de cobrir el càrrecvacant.
Article deu
Els càrrecs de Vice-director i Vice-secretari s'establiran d'acord amb el reglament orgànic dels Centres docents i exerciran les funcions que el Director els encomane expressament en relació amb la direcció i gestió econòmica i administrativa del Centre respectivament.
Article onze
1. En aquells Centres on, per les seues característiques específiques, l'Administració Educativa ho estime procedent, serà nomenat un Administrador entre funcionaris del Grup «A» o «B», seleccionat pel sistema de lliure designació mitjançant convocatòria pública.
2. Seran competències de l'Administrador:
a) L' ordenació del règim administratiu del Centre.
b) La direcció dels serveis subalterns, per delegació del Director.
c) Formular l'avantprojete de pressupost del Centre.
d) Tramitar les despeses autoritzades pel Director del Centre i efectuar els pagaments necessaris.
e) Liquidar i recaptar les taxes acadèmiques i administratives i tots els drets procedents de l'aplicació de la legislació vigent.
f) Disposar conjuntament amb el Director del compte o comptes autoritzats en entitats de crèdit.
g) Elaborar els comptes justificatius de la inversió dels recursos i rendir-los al Director del Centre.
h) Informar al Director dels assumptes referents a l'administració del Centre.
III. Organs col·legiats de govern
Article dotze
1. El Consell Escolar del Centre és l'òrgan propi de participació en el govern d'aquest dels diferents membres de la comunitat educativa.
2. La seua composició respectarà en tot cas allò que estableix l'article quaranta-u de la LLei Orgànica reguladora del Dret a l'Educació i variarà en funció del nombre d'unitats o places escolars de cada Centre.
3. En els Centres de setze unitats o més, el Consell Escolar estarà integrat per:
a) El Director del Centre, que en serà el President.
b) El Cap d'Estudis.
c) Un regidor o representant de l'Ajuntament en el terme municipal on es trobe radicat el Centre.
d) Set professors elegits pel Claustre.
e) Vuit representants dels pares i dels alumnes distribuïts segons que estableix l'article trezte d'aquest Reglament.
f) Un representant del personal d'administració i serveis.
g) El Secretari del Centre, qui actuarà de Secretari del Consell Escolar, amb veu però sense vot.
4. En els Centres de vuit o més unitats i menys de setze, el Consell Escolar estarà integrat pels membres enumerats en el punt anterior, amb les següents particularitats:
a) El nombre de professors serà de quatre, elegits pel Claustre.
b) El nombre de representants de pares i d'alumnes serà de cinc, distribuïts d'acord amb allò que disposa l'article tretze d'aquest Reglament.
5. En els Centres amb menys de vuit unitats, que atenguen necessitats educatives de diversos municipis, en les unitats o Centres d'Educació Permanent d'Adults i d'Educació Especial, en els Centres Integrats, en els Centres d'Ensenyaments Especialitzats, així com en aquelles unitats o Centres de característiques singulars, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència adaptarà allò que disposa aquest article a la singularitat dels mateixos.
Article tretze
1. La representació dels alumnes en el Consell Escolar del Centre s'estableix a partir del cicle superior de l'Educació General Bàsica i se' n garantirà la participació en les deliberacions i decisions d'aquest.
Tanmateix, els representants del alumnes en els Centres d'EGB no intervindran en els casos d'elecció del Director, designació de l'equip directiu i proposta de revocació del nomenament del Director.
2. El nombre de representants dels alumnes en el Consell Escolar serà el següent:
a) Tres en els Centres d'Educació General Bàsica de setze unitats o més i dos en els altres Centres d'aquest nivell.
b) Quatre en els Centres de Batxillerat o Formació Professional de setze o més unitats i dos en els altres d'aquest nivell.
3. El nombre de llocs assignats als alumnes més el resultant per als pares constitueix el nombre global d'ambdós especificat en els punts tres i quatre d l'article dotze d'aquest Reglament.
Article catorze
1. El Consell Escolar del Centre tindrà les atribucions següents:
a) Elegir el Director i l'equip directiu hi proposat, a excepció de l'Administrador, si n'hi hagués.
b) Proposar la revocació del nomenament del director, amb l'acord previ dels seus membres adoptat per majoria de dos terços.
c) Decidir respecte de l'admissió d'alumnes, amb subjecció estricta al que estableix la Llei Orgànica reguladora del Dret a l'Educació i disposicions que la desplegaren.
d) Resoldre els conflictes i imposar les sancions en matèria de disciplina d'alumnes, d'acord amb les normes que regulen els drets i deures d'aquests.
e) Aprovar el projecte del pressupost del Centre.
f) Aprovar i avaluar la programació general del Centre que amb caràcter anual elabora l'equip directiu.
g) Elaborar les directrius per a la programació i el desplegament de les activitats escolars complementàries, visites i viatges, menjadors i colònies d'estiu.
h) Establir els criteris respecte de la participació del Centre en activitats culturals, esportives i d'esplai, així com aquelles accions assistencials a les quals el Centre pogués prestar col·laboració.
i) Establir relacions de col·laboració amb altres Centres amb fins culturals i educatius.
j) Aprovar el reglament de règim intern del Centre, amb l'elaboració prèvia per tots els sectors hi representats.
k) Proposar la renovació de les instal·lacions i l'equip escolar del Centre, així com vigilar-ne la conservació.
1) Supervisar l'activitat general del Centre en els aspectes administratius i docents.
m) Conéixer l'avaluació del rendiment escolar general del Centre a través dels resultats de les avaluacions.
n) Conéixer les relacions del Centre amb les institucions i empreses afins, en especial amb els organismes públics que duen a terme tasques de responsabilitat en matèria educativa.
o) Informar de la memòria del Centre.
2. El Consell Escolar del Centre es reunirà una vegada al trimestre i sempre que ho convoque el seu President o ho sol·licite, almenys, un terç dels membres. En tot cas será preceptiva una reunió a començ de curs i una altra al final.
3. Al si del Consell Escolar del Centre hi haurà una Comissió Econòmica integrada pel Director, un professor i un pare d'alumnes. En els Centres al sosteniment dels quals cooperen les Corporacions Locals, formarà part de l'esmentada Comissió el regidor o representant de l'Ajuntament membre del Consell Escolar.
4. La Comissió Econòmica es reunirà una vegada cada trimestre i sempre que ho sol·licite qualsevol dels seus membres. De tota manera, serà preceptiva una reunió a començament del curs i una altra al final.
5. El Consell Escolar podrà constituir les Comissions de tipus permanent (de règim interior, d'activitats escolars complementàries...), que s'establesquen en els respectius Reglaments de Règim Interior de cada Centre.
Article quinze
1. El Claustre de Professors és l'òrgan propi de participació d'aquest en el Centre. Estarà integrat per la totalitat dels professors que hi tinguen assignada una tasca i serà presidit pel Director del Centre.
2. Són competències del Claustre de Professors:
a) Programar les activitats docents del Centre.
b) Elegir els seus representants en el Consell Escolar del Centre.
c) Fixar i coordinar criteris sobre la tasca d'avaluaió i recuperació dels alumnes.
d) Coordinar les funcions d'orientació i tutoria dels alumnes.
e) Aprovar, en primera instància, la distribució del horaris de les classes a proposta del Cap d'Estudis.
f) Promoure iniciatives en l'àmbit de l'experimentació o investigació pedagògica, així com en la formació del professorat.
g) Elevar a l'equip directiu propostes per a l'elaboració de la programació general del Centre i per al desplegament de les activitats a què fa referència l'article catorze 1 g) i h), així mateix informar de l'esmentada programació abans de la presentació al Consell Escolar del Centre.
h) Qualsevol altra competència que puga ser-li atribuïda reglamentàriament.
3. El Claustre es reunirà una vegada al trimestre i sempre que ho convoque el Director o ho sol·licite un terç, almenys, dels seus membres. En tot cas serà preceptiva una sessió del Claustre a començament de curs i una altra en acabar aquest.
4. L'assistència al Claustre serà obligatòria per a tots el components.
Article setze
El procediment d'adopció d'acords i de presa de decisions en els òrgans col·legiats s'ajustarà a allò que preveu la Llei de Procediment Administratiu, en els articles 9 a 15, i allò que regula aquest Reglament.
IV. Procediment d'elecció dels òrgans unipersonals
Article disset
1. Els candidats a Director hauran de presentar per escrit, al Consell Escolar, amb una antelació mínima de quinze dies respecte de la data de l'elecció, les línies bàsiques del seu programa i els seus mèrits professional.
Així mateix podran presentar qualsevol proposta de l'equip directiu.
2. L'elecció es produirà per majoria absoluta dels membres del Consell Escolar del Centre i la votació s'efectuarà mitjançant sufragi directe, personal i secret davant la Mesa Electoral constituïda a l'efecte. Si en una primera votació no es produeix la majoria absoluta, es procedirà a una nova convocatòria dins del termini de quaranta-vuit hores, i es dirimirà la votació també per majoria absoluta.
3. La Mesa Electoral, en el cas dels col·legis d'Educació General Bàsica estarà integrada per dos professors i un pare, elegits per sorteig. En el cas dels Instituts de Batxillerat i de Formació Professional, la composició de l'esmentada Mesa serà la mateixa més un alumne del Centre elegit pel mateix procediment. En ambdós casos hi actuarà de president el professor elegit de major edat, i de secretari el de menor edat.
4. En absència de candidats, o quan aquests no obtinguen la majoria absoluta, el Director corresponent dels Serveis Territorials d'Educació nomenarà Director amb caràcter accidental per un període d'un any. L'esmentada designació s'efectuarà preferentment entre professors del Centre i, si no n'hi ha, el nomenament recaurà en un professor numerari d'un altre Centre docent, perquè, en comissió de serveis i amb caràcter accidental, exercesca la funció directiva durant el termini indicat. El Director accidental proposarà a l'autoritat educativa abans esmentada el nomenament de l'equip directiu, per un període d'un any.
Es procedirà de la mateixa manera en els Centres de nova creació.
5. La candidatura que obtinga la majoria absoluta serà tramesa per la Mesa Electoral als Serveis Territorial d'Educació per al seu nomenament. Aquest nomenament i la presa de possessió s'efectuarà amb efectes des de l'u de juliol anterior al següent curs acadèmic.
Article divuit
1. Elegit el Director, presentarà davant el Consell Escolar del Centre, en cas de no haver-ho fet en el moment de la presentació de la seua candidatura, proposta de membres del seu equip per a l'elecció, la qual es decidirà per majoria simple.
2. Designats pel Consell Escolar els professors que han d'ocupar els càrrecs de l'equip directiu, el Director del Centre remetrà als Serveis Territorial d'Educació la proposta de nomenament. Aquest nomenament es realitzarà en la forma prevista en el punt cinqué de l'article anterior.
V. Procediment d'elecció dels membres del Consell Escolar
Article dinou
La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència determinarà el termini en que haurà de desplegar-se el procediment d'elecció dels membres del Consell Escolar dels Centres Públics, que en tot cas haurà de dar-se a terme durant el període lectiu de l'últim trimestre del corresponent curs acadèmic. La data de la celebració de les eleccions es fixarà, en tot cas, amb un mes d'antelació.
Article vint
1. A efectes de l'organització del procediment d'elecció
es constituirà en cada Centre una Junta Electoral, presidida pel Director del Centre i composta pels següents membres, tots ells designats per sorteig:
-Un professor.
-Un pare d'alumne.
-Un alumne.
-Un representant del personal d'administració i serveis.
2. Seran competències de la Junta Electoral:
a) Aprovar i publicar el cens d'electors.
b) Fixar el calendari electoral del Centre, d'acord amb
el període general a què es refereix l'article dinou del present Reglament.
c) Ordenar el procés electoral.
d) Admetre i proclamar les candidatures.
e) Promoure la constitució de la Mesa Electoral.
f) Resoldreles reclamaciones presentades davant la Mesa
Electoral.
g) Proclamar els candidats elegits i trametre les corresponents Actes a l'autoritat administrativa competent.
3. La Junta Electoral sol·licitarà a l'Ajuntament,
en el terme municipal del qual es trobe radicat el Centre, la designació del regidor o representant del municipi que haja de formar part del Consell Escolar.
Article vint-i-u
Seran electors i elegibles tots els membres de la comunitat escolar, però sols podran ser elegits pel sector corresponent de l'esmentada comunitat i només per u dels esmentats sectors en el cas de pertinença a més d'u.
Article vint-i-dos
1. Els representants del professorat en el Consell Escolar del Centre seran elegits pel Claustre i en el si d'aquest. El vot serà directe, secret i no delegable.
2. A efectes d'allò que disposa el punt anterior, es procedirà a convocar el Claustre donant lectura a les normes d'aquest Reglament relatives al procediment d'elecció dels representants dels professors en el Consell Escolar del Centre. En aquesta sessió es fixarà la data de celebració del Claustre de caràcter extraordinari, on, com a únic punt de l'ordre del dia, figurarà l'acte d'elecció i proclamació de professors electes.
3. En la sessió del Claustre extraordinari a què fa referència el punt anterior, es constituirà una Mesa Electoral que estarà integrada per:
a) El Director del Centre que hi actuarà de President.
b) El professor de major edat.
c) El professor de menor edat, que actuarà com a Secretari de la Mesa.
4. El quòrum serà el de la meitat més un dels components del Claustre. Si no existeix quòrum s'efectuarà una nova convocatòria vint-i-quatre hores després de la senyalada per a la primera, que necessitarà l'assistència de la tercera part dels membres.
5. Cada professor farà constar en la papereta un màxim de quatre noms en els Centres senyalats en el punt tres de l'article dotze del present Reglament i un màxim de dos en els altres casos. Si en aquesta votació no havia resultat elegit el nombre de professors representants que corresponguen, es procediria a realitzar en el mateix acte successives votacions fins a obtenir aquest nombre.
Article vint-i-tres
1. La representació dels pares en el Consell Escolar correspondrà als pares, a les mares o als representants legals dels alumnes.
2. Seran electors, i com a tals hauran de figurar en el cens, tots els pares, les mares o els tutors dels alumnes matriculats en el Centre, i elegibles tots els pares, les mares o els tutors legals la candidatura dels quals hagués estat admesa per la Junta Electoral a què fa referència l'article vint.
3. L'elecció dels pares, mares o tutors dels alumnes estarà precedida per la constitució de la Mesa encarregada de presidir la votació, conservar l'ordre, vetlar per la puresa del sufragi i realitzar l'escrutini.
4. La Mesa Electoral estarà integrada pel Director del Centre que hi actuarà com a President i quatre pares, mares o tutors designats per sorteig, hi actuarà com a Secretari el de menor edat. La Mesa haurà de preveure el nomenament de suplents, designats també per sorteig.
5. Podran actuar com a supervisors de la votació els pares, mares o tutors dels alumnes matriculats en el Centre, avalats per a tal finalitat per la signatura de deu electors, o proposats per les associacions de pares d'alumnes del Centre.
6. El vot serà directe, secret i no delegable. Cada elector farà constar en la seua papereta un màxim de tres noms en les Centres contemplats en el punt tres de l'article dotze i un màxim de dos noms en els contemplats en el punt quatre en el mateix article. Els electors hauran d'acreditar-ne la personalitat mitjançant la presentació del Document Nacional d'Identitat.
7. Per tal d'aconseguir la major participació possible, els pares, mares, o tutors dels alumnes podran utilitzar el vot per correu. Amb aquest fi, les cartes que continguen el vot hauran de ser enviades a la Mesa Electoral del Centre abans de la realització de l'escrutini, mitjançant un procediment que garantesca el secret del vot i la identificació de l'elector. La Junta Electoral podrà suggerir els sistemes que creurà més escaients per a fer efectiva la garantia indicada.
Article vint-i-quatre
1. Els representats dels alumnes en el Consell Escolar seran elegits per aquells que estiguen matriculats en el Centre a partir del cicle superior de l'Educació General Bàsica.
Als Centres on es realitzen els estudis corresponents en règim nocturn es garantirà la presència en el Consell Escolar d'un representant dels alumnes dels estudis citats.
2. La Mesa Electoral està constituïda pel Director del Centre el qual hi actuarà de President i dos alumnes designats per sorteig, un dels quals hi actuarà de Secretari.
3. La votació serà directa, secreta i no delegable.
Cada alumne farà constar en la seva papereta electoral un màxim de dos noms quan els representants a elegir siguen quatre, i un en els altres casos. La votació s'efectuarà d'acord amb les instruccions que dicte la direcció del Centre.
4. Podran actuar de supervisors de la votació els alumnes que siguen proposats per una associació d'alumnes del Centre o avalats per la signatura de deu electors.
Article vint-i-cinc
1. El representant del personal d'administració i serveis serà elegit pel personal que amb caràcter permanent realitza en el Centre funcions d'aquesta naturalesa, sempre que hi estiga vinculat per relació jurídico-administrativa o laboral. Tot el personal d'administració i serveis del Centre que reunesca els requisits indicats té la condició d'elector i elegible.
2. Per a l'elecció de representants en el Consell Escolar del personal d'administració i serveis es constituirà una Mesa integrada pel Director, que hi actuarà de President, el Secretari del Centre i el membre de l'esmentat personal amb més antiguitat en el Centre docent. Suposat que l'electorat siga inferior a cinc, la votació es realitzarà davant la Mesa Electoral del professorat amb urna separada.
3. La votació s'efectuarà a través de sufragi secret i no delegable. Cada votant dipositarà en la Mesa Electoral una papereta on farà constar el nom. de la persona a la qual atorga la seua representació.
Article vint-i-sis
1. En cadascun dels actes electorals, una vegada finalitzada la votació, la Mesa procedirà a l'escrutini dels vots. Efectuat el recompte dels vots, que serà públic, s'estendrà un acta que signaran tots el components de la Mesa, on es farà constar els representants elegits pel major nombre de vots i les observacions que puguen formular els supervisors. L'Acta serà enviada a la Junta Electoral del Centre per tal de proclamar els distints candidats elegits, i en remetrà còpia als Serveis Territorial d'Educació de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
2. Quan es produesca empat en les votacions, l'elecció es dirimirà per sorteig entre els membres que hagen obtingut el mateix número de vots.
3. En previsió de substitucions futures dels candidats proclamats, es farà constar a l'Acta els noms de tots els qui hagen obtingut vots i el nombre d'aquests que corresponga a cada un d'ells.
4. La Junta Electoral del Centre proclamarà els candidats elegits després de l'escrutini realitzat per la Mesa i de la recepció de les corresponents Actes. Contra les decisions de la Junta es podrà reclamar davant del Director dels Serveis Territorial d'Educació, la resolució del qual posarà fi a la via administrativa.
5. Les despeses que originen les activitats electoral, exceptuant les ocasionades per la propaganda, seran sufragades amb càrrec als crèdits assignats per al funcionament del Centre.
6. Tots els electors i elegibles podran accedir als censos i documentació que l'acte electoral genere.
VI Constitució del Consell Escolar del Centre
Article vint-i-set
En el termini de deu dies a comptar des de la data de proclamació dels candidats elegits per la Junta Electoral, el Director convocarà els diferents membres per a la sessió de constitució del Consell Escolar.
Article vint-i-vuit
Si algun dels sectors de la comunitat escolar del Centre no elegís els seus representants en el Consell Escolar per causes imputales a aqueixos sectors, aquest fet no invalidarà la constitució del Consell Escolar. Amb aquests efectes, el Director dels Serveis Territorials de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència prendrà les mesures oportunes per a la constitució d'aquest òrgan col·legiat.
Article vint-i-nou
Les reunions del Consell Escolar del Centre se celebraran el dia i l'hora que garantesquen l'assistència de tots els sector que hi tenen representació.
Article trenta
Constituït el Consell Escolar del Centre i en la seva primera reunió, els professors del Consell elegiran, d'entre ells el professor que haurà de formar part de la Comissió Econòmica. De manera anàloga, els pares designaran d'entre ells qui haurà de representar-los en l'esmentada reunió.
Article trenta-u
Els membres electius del Consell Escolar del Centre, així com els de la Comissió Tècnica, es renovaran cada dos anys. Aquells consellers que en aquest temps deixassen de tenir el requisits necessaris per a pertànyer al Consell o a la Comissió, seran substituïts pels següents candidats que no pogueren ser elegits per no ser suficient el nombre de vots trets. El mateix procediment se seguirà per a cobrir les vacants que es produiran per qualsevol altra circumstància.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
La resta de Centres públics no universitaris que no estan compresos en aquest Reglament, inclosos els de Pre-escolar, els Centres amb modalitats específiques i aquells que tenen característiques singulars, seran objecte de les reglamentacions corresponents.
Segona
Aquest Reglament serà d'aplicació a tots els Centres públics de nivells no universitaris, exceptuant aquells aspectes específics que oportunament es determinen en la reglamentació corresponent.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència dictarà, en l’àmbit de les seues competències, les disposicions necessàries per al compliment i desplegament d'allò que disposa aquest Decret.
Segona
El present Reglament entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana
València, 10 de febrer de 1986.
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Cultura, Educació i Ciència,
CEBRIA CISCAR I CASABAN

linea
Mapa web