Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 18/1992, de 3 de febrer, del Govern Valencià, pel qual aprova el reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials.

(DOGV núm. 1723 de 13.02.1992) Ref. Base de dades 0333/1992

Decret 18/1992, de 3 de febrer, del Govern Valencià, pel qual aprova el reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
El Decret 118/1991, de 16 de juliol, del Govern Valencià, estableix el nombre i la denominació de les conselleries del Govern Valencià, entre les quals es troba, segons el seu article 1, la de Treball i Afers Socials.
L’estructura orgànica i funciona de l'antiga Conselleria de Treball i Seguretat Social ha servit per consolidar el procés d'assumpció de competències per la Generalitat Valenciana en els àmbits d'ocupació, les relacions laborals i els serveis socials, potenciant una política valenciana de gran transcendència en els respectius camps a través d'un conjunt d'actuacions dotades d'un alt nivell de coordinació i que actualment es troben plenament implantades en el teixit social.
L’aprofundiment d'aquest procés culmina amb la regulació de l’Institut Valencià de Serveis Socials com a entitat autònoma de la Generalitat Valenciana, cosa que inevitablement provoca canvis en el model organitzatiu i funcional de la conselleria. Però aquests canvis no es limiten a sostraure de l’àmbit organitzatiu l'ampli sector dels serveis socials, sinó que la seua influència s'estén als complexos processos de presa de decisions, així com a l'articulació dels principis de jerarquia i especialitat en l’organització i el funcionament de la conselleria.
Juntament amb aquestes necessitats actuals, concorre en aquesta norma una perspectiva de futur, concretada en l'adequació de les estructures a les necessitats del poble valencià, directriu bàsica de la política social de la Generalitat Valenciana, i assumir alhora els reptes de la política de cohesió econòmica i social.
Per això, segons que disposen els articles 35.f) i 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, a proposta del Conseller de Treball i Afers Socials i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 3 de febrer de 1992,
DECRETE:
TITOL I
Disposicions generals
Article primer
1. La Conselleria de Treball i Afers Socials és el departament de Govern Valencià que té atribuïdes la direcció i execució de l'actuació de la Generalitat Valenciana en matèria de treball, ocupació i afers socials respecte de les competències que té estatutàriament o legalment conferides.
2. Per al compliment de les funcions encomanades, la Conselleria de Treball i Afers Socials s'estructura en dos nivells: directiu i administratiu.
3. La gestió de les funcions atribuïdes a la Generalitat Valenciana per la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1989, de 6 de juliol, en matèria de serveis socials seran gestionades per l’entitat autònoma Institut Valencià de Serveis Socials, sense perjudici de les funcions atribuïdes a altres òrgans superiors i de la dependència d'aquest respecte a la Conselleria de Treball i Afers Socials.
Article segon
El conseller és la més alta autoritat jeràrquica dins de la conselleria i té atribuïdes les funcions que determina l'article 35 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre.
Article tercer
1 El nivell directiu de la Conselleria de Treball i Afers Socials està integrat per les següents unitats:
- La Secretaria General.
- La Direcció General de Treball.
- La Direcció General d'Ocupació i Cooperació.
- La Direcció General d’Atenció i Prevenció de la Drogodependència.
- La Direcció General de Formació i Inserció Professional.
2. El comitè de direcció, presidit pel conseller, estarà integrat pels òrgans directiu de la conselleria, pel Director General de l’Institut Valencià de Serveis Socials i pel cap del gabinet, i hi actuarà com a òrgan d'assessorament del conseller en el disseny, planificació i implantació dels programes d'actuació de la conselleria.
Article quart
1, Directament adscrit al conseller hi haurà un gabinet com a òrgan d'assistència i de suport a aquest, i realitzarà les funcions que aquell li encarregue. Dependrà del Gabinet del Conseller l'Oficina de Premsa.
2. Dependrà directament del Gabinet del Conseller la Unitat de Planificació com a òrgan multidisciplinar d'assessorament i assistència tècnica i específica en les matèries pròpies de la conselleria; elaborarà els estudis, informes, plans i programes específics que li encarregue el Conseller, o supervisarà aquells que siguen realitzats per altres òrgans directius de la conselleria quan així ho requeresca el conseller.
Article cinqué
El nivell administratiu de la Conselleria de Treball i Afers Socials està integrat per la resta d'unitats, sota la dependència del Secretari General, o d’aquest i de les direccions generals.
Article sisè
Territorialment, la conselleria s'organitza en serveis centrals i territorials. Els serveis territorials es regiran per les disposicions contingudes en el títol III d'aquest decret.
Article seté
1. Les normes de desplegament o d'execució d'aquest decret hauran d'inspirar-se en els principis d'especialitat, coordinació, desconcentració, eficàcia i eficiència, tot respectant la jerarquia normativa.
2. Els dubtes que sorgesquen en la interpretació i aplicació del reglament orgànic i funcional de la conselleria seran resolts pel Conseller de Treball i Afers Socials.
3. El coneixement i la resolució dels distints afers, en cadascuna de les instàncies, correspondrà a l’òrgan directiu que determinen la normativa vigent, aquest reglament o les normes reguladores de cada programa d'actuació.
TITOL II
Organs directius de la conselleria
CAPITOL I
De la Secretaria General
Article vuité
1. Sota la dependència directa del conseller, el Secretari General és el cap superior de la conselleria, i exerceix les competències que aquell li encarregue, delegue o desconcentre, així com les expressades en els articles 74 i 75 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià.
2. El Secretari General, com a cap de tot el personal de la conselleria, exerceix la direcció comuna i la coordinació de les direccions generals i dels serveis territorials de la conselleria, així com la direcció i coordinació de les relacions institucionals de la conselleria.
3. S’atribueix a la Secretaria General la direcció de la negociació de qualsevol transferència de mitjans i serveis relatius a la conselleria o de l’establiment d'instruments de cooperació amb l'administració de l’estat.
4. El Secretari General serà substituït pel director general més antic en el càrrec.
Article nové
1. La Secretaria General s'estructura en les següents unitats administratives:
- La Secretaria General Administrativa.
- El Servei Jurídic.
- El Servei d'Estudis, Documentació i Publicacions.
- El Servei de Relacions Institucionals.
2. De la Secretaria General Administrativa dependran el Servei Econòmic, el Servei de Gestió Administrativa i de Personal, el Servei de Contractacions i Inversions, el Servei d'Organització i Informàtica i l’Oficina Tècnica.
3. Podran crear-se en les distintes direccions generals unitats delegades de la Secretaria General Administrativa, que sota la directa dependència d’aquella exerciran la gestió de personal i econòmico- pressupostària en l’àmbit de cada centre directiu.
CAPITOL II
De la Direcció General d'Ocupació i Cooperació
Article deu
1. La Direcció General d'Ocupació i Cooperació és el centre directiu al qual correspon la planificació, desplegament i execució de l'acció de la Generalitat Valenciana en les matèries d'ocupació, economia social i cooperativisme, dins de les atribucions pròpies de la conselleria.
2. Són funcions específiques de la Direcció General d'Ocupació i Cooperació les següents:
a) Gestionar la política d'ocupació de la conselleria desplegar la col·laboració en aquesta matèria amb l'administració de l’estat.
b) Executar la política de foment d’ocupació, incloent-hi la promoció d'ocupació dels minusvàlids, la promoció de guarderies laborals, així com les ajudes a jubilacions anticipades i pensions d'invalidesa, si escau.
c) Promoure, formar i fomentar el cooperativisme.
d) Exercir les competències en matèria d’assessorament, inscripció i fiscalització de cooperatives i societats anònimes laborals, així com la gestió dels programes d'ajudes a les entitats integrades en l’economia social.
e) Exercir les competències administratives en matèria d'economats i de menjadors laborals.
f) Exercir les competències administratives en matèria de mutualitats no integrades en la Seguretat Social.
g) Ordenar l'actuació de la Inspecció de Treball, en les matèries de la seua competència i dins de les línies d’actuació conjunta marcada pels convenis subscrits a aquest efecte amb el Ministeri de Treball i Seguretat Social.
h) Resoldre els recursos d'alçada interposats contra les resolucions dictades pels serveis territorials en matèria de la seua competència.
i) Dirigir i coordinar tècnicament i funciona les actuacions dels serveis territorials i els centres que en depenen, en les matèries de la seua competència.
j) Resoldre els expedients sancionadors en les matèries pròpies de la seua competència.
Article onze
1. La Direcció General d'Ocupació i Cooperació s’estructura en els següents serveis:
- Servei d'Ocupació.
- Servei de Cooperació.
- Institut de Promoció i Foment del Cooperativisme que exercirà les funcions atribuïdes per l’article 92 de la Llei de la Generalitat Valenciana 11/1985, de 25 d’octubre.
2. Sota la directa dependència del director general, hi haurà una Caporalia d'Area d'Ocupació i Cooperació, que s'encarregarà de la coordinació de l'actuació dels serveis, siguen aquests centrals o territorials, i de l’assistència al director general.
CAPITOL III
De la Direcció General de Treball
Article dotze
1. La Direcció General de Treball és el centre directiu que té al seu càrrec la planificació i el desplegament de l’acció de la Generalitat Valenciana en matèria de relacions col·lectives i individuals de treball, productivitat i seguretat i higiene en el treball, dins l’àmbit d'atribucions de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
2. Són funcions específiques de la Direcció General de Treball:
a) Executar les disposicions i les normes legals en matèria de relacions de treball i de relacions col·lectives de treball, i proposar-ne el desplegament.
b) Resoldre en primera instància els expedients de modificacions substancials de les condicions de treball que suposen una variació dels contractes de treball, quan no siga competència dels serveis territorials.
c) Resoldre. en primera instància els expedients que afecten rebuts de salari, jornada, horaris, hores extraordinàries, règim de descans dominical i setmanal, mobilitat geogràfica, plus de distància i transport, quan no siguen competència dels serveis territorials.
d) Proposar el calendari de festes laborals d'àmbit local i de festes pròpies de la Comunitat Valenciana.
e) Resoldre els expedients de regulació d’ocupació que afecten distints centres de treball d'una mateixa empresa, ubicats en més d'una província, dins de l’àmbit de la Comunitat Valenciana, així com aquells que pel seu interés i importància aboquen de les direccions territorials.
f) Fomentar l’increment de la productivitat a través d'estudis, assessoraments i resolucions sobre sistemes d’organització del treball i relacions humanes en els centres de treball.
g) Elaborar, desplegar i aplicar els plans d’actuació tendents a la prevenció d’accidents de treball i a la seguretat i higiene en aquest, així com el seu control en coordinació amb la Inspecció de Treball.
h) Intervenir en la tramitació dels expedients de convenis interprovincials dins de l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
i) Exercir les facultats transferides a la Generalitat Valenciana en matèria de representació col·lectiva i de dret de reunió dels treballadors.
j) Intervenir i resoldre en matèria de vagues, tancaments patronals i conflictes col·lectius que afecten més d'una província, dins de l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
k) Intervenir i resoldre en matèria de mediació, arbitratge i conciliació en afers d'àmbit interprovincial, dins de l’àmbit de la Comunitat Valenciana, o en aquells que per la seua especial importància reclame per a si la Direcció General.
l) Ordenar, en el seu àmbit funcional, l'actuació de la Inspecció Provincial de Treball.
m) Resoldre els recursos d’alçada interposats contra resolucions dictades pels serveis territorials en matèria de la seua competència.
n) Dirigir i coordinar tècnicament i funcional les actuacions dels serveis territorials i els centres que en depenen en matèries de la seua competència.
o) Resoldre els expedients de sancions que corresponguen per infracció a la legislació social en la forma i en els supòsits determinats per la normativa vigent.
Article tretze
1. Per al compliment de les seues funcions, la Direcció General de Treball s’estructura en els següents serveis:
- Servei de Relacions Laborals.
- Servei de Seguretat i Higiene en el Treball.
- Servei de Productivitat.
2. La coordinació de la gestió dels serveis de la Direcció General i dels serveis territorials en l’àmbit d'atribucions d'aquella estarà encomanada a una Caporalia d'Area de Treball, sota la dependència directa del director general.
CAPITOL IV
De la Direcció General d’Atenció i Prevenció de la Drogodependència
Article catorze
1. La Direcció General d’Atenció i Prevenció de la Drogodependència és l’òrgan al qual se li atribueix, dins de l’àmbit de les competències de la conselleria, l’elaboració i gestió dels programes d'actuació d'impacte general en el camp d'atenció i prevenció de la drogodependència, segons que disposa el Decret 232/1991, de 9 de desembre, del Govern Valencià.
2. Són funcions específiques de la Direcció General d’Atenció i Prevenció de la Drogodependència:
a) Desplegar les accions i propostes derivades dels acords de la comissió de coordinació i de la comissió executiva previstes en el Decret 232/1991, de 9 de desembre, del Govern Valencià.
b) Exercir la coordinació interdepartamental, d’acord amb les directrius de la comissió.
c) Realitzar el preceptiu informe previ i la posterior avaluació i seguiment de les activitats desplegades en l’àmbit del pla autonòmic, tret de les derivades de l'administració de l’ordre públic.
d) Administrar el Servei Valencià d'Informació sobre Toxicomanies (SAVIT) i subministrar la pertinent informació al corresponent servei estatal (SEIT).
e) Participar en les reunions interautonòmiques organitzades per la Delegació del Govern per al Pla Nacional i aplicar-hi els corresponents acords.
f) Exercir totes les altres atribucions que li conferesca el Govern Valencià, sota la dependència orgànica i funcional del Conseller de Treball i Afers Socials.
3. Per a l’exercici de les funcions atribuïdes en els números anteriors, la Direcció General d’Atenció i Prevenció de la Drogodependència s’estructura en el Servei de Coordinació.
CAPITOL V
De la Direcció General de Formació i Inserció Professional
Article quinze
1. Correspon a la Direcció General de Formació i Inserció Professional l’exercici de les actuacions de la Generalitat Valenciana en matèria d'adaptació, perfeccionament, reconversió i actualització professional dels treballadors.
2. En particular, la direcció general exercirà les següents funcions:
a) L’execució dels plans i programes que, en matèria de formació professional ocupacional, siguen aprovats pel Govern Valencià.
b) El disseny i la proposta d'actuacions en l’àmbit de la qualificació professional dels treballadors.
c) Gestió dels recursos i centres propis de la Conselleria destinats a la realització d’activitats formatives de naturalesa ocupacional, i la concertació de tals activitats amb altres centres públics privats.
d) Confecció, manteniment i actualització dels programes de diagnosi de les necessitats de formació.
e) Dirigir i coordinar l’actuació de les direccions territorials i centres que en depenen en les matèries atribuïdes a la direcció general.
f) Qualssevol altres funcions que se li adscriguen a través de les normes corresponents.
3. Per a l’exercici de les funcions assignades, la direcció general s'estructura en els següents serveis:
- Servei d'Ordenació.
- Servei de Gestió de la Formació i Inserció Professional.
TITOL III
De les direccions territorials
Article setze
1. En cada província hi haurà una direcció territorial de treball i afers socials que assumirà l’execució i el desplegament de les actuacions de la Conselleria en el seu àmbit territorial, i que exercirà les funcions que legalment o reglamentàriament tinguen atribuïdes.
2. El director territorial serà nomenat pel Conseller d’acord amb la normativa sobre provisió de llocs de treball i assumirà la direcció de tots els serveis territorials.
3. En cada direcció territorial hi haurà una secretaria territorial, a la qual correspondran les tasques administratives comunes a les àrees de treball, ocupació i cooperació i formació i inserció professional.
Article disset
Es desconcentren en els directors territorials les facultats d'autoritzar despeses, efectuar la disposició i liquidació del crèdit exigible i sol·licitar de l’òrgan competent l’ordenació del pagament dels actes i resolucions de transcendència econòmica adoptats per elis mateixos en l’exercici de les seus atribucions.
Article divuit
Si alguna disposició atribueix competència a la Conselleria de Treball i Afers Socials sense especificar l’òrgan que haja d’exercir-la, se n’entendrà que la facultat d'instruir i resoldre els expedients correspondrà no als òrgans centrals, sinó als territorials competents per raó de la matèria.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
Fins que s'aproven les relacions de llocs de treball corresponents, es mantindran les estructures vigents abans de la data de l’entrada en vigor d'aquest decret, això no obstant l’exercici de les funcions que s'hi atribueixen a cada òrgan.
Segona .
S'atribueix a la Direcció General de Formació i Inserció Professional la realització de totes les funcions que exigesca la preparació i el desplegament del procés de transferència dels mitjans i serveis estatals corresponents a la formació Professional ocupacional, sota la superior direcció del Secretari General d'acord amb el que disposa l'article 8.3 d'aquest decret.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Es crea en l’Institut Valencià de Serveis Socials, i sota la dependència directa del Secretari General de l’Institut, el Servei d'Orientació en Drogodependències. Sense perjudici de la seua adscripció, el servei estarà subjecte a les funcions de coordinació exercides per la Direcció General d’Atenció i Prevenció de la Drogodependència.
Així mateix, en cada àrea territorial de l’Institut hi haurà una unitat d’atenció i prevenció de la drogodependència, adscrita al Servei Territorial de Programes, sense perjudici de la subjecció a les funcions de coordinació exercides d’acord amb el que disposa el paràgraf anterior.
Segona
Se suprimeixen per aquest decret els següents òrgans de l’Institut Valencià de Serveis Socials, regulats en el Decret 168/1991, de 30 de setembre, del Govern Valencià:
1. Les caporalies d'àrea d'Iniciativa Social i Participació i de Programes. Els serveis que en depenen s'adscriuen a la Secretaria General de l’Institut.
2. El Servei de Fundacions.
Tercera
Per a l’exercici de la coordinació de la Conselleria de Treball i Afers Socials amb l'activitat de l’Institut Valencià de Serveis Socials, i sense perjudici de les diverses modalitats de control establides, s'hi observaran les següents disposicions:
a) El Conseller de Treball i Afers Socials i el Secretari General de la conselleria, en l’àmbit de les seues respectives competències, podran ordenar l'activitat general de l’institut mitjançant circulars i instruccions.
b) Les circulars i instruccions que aproven els òrgans directius de l’institut en matèria de la seua pròpia competència hauran de ser prèviament informades pel Secretari General de la conselleria.
c) Amb caràcter previ a l'aprovació per l’òrgan competent de l’institut dels avantprojectes de programes d'actuació, i abans de la seua tramesa al conseller, caldrà demanar informe a la Secretaria General de la Conselleria; les observacions replegades en aquests informes seran incorporades al text dels respectius programes o, en cas contrari, es plantejarà discrepància davant el conseller.
Quarta
S'adscriuen al Servei de Relacions Institucionals de la Secretaria General les funcions atribuïdes a la Conselleria de Treball i Afers Socials pel Decret 48/1989, de 4 d'abril, del Govern Valencià, en relació a l'aplicació del programa de cooperació amb països en vies de desenvolupament.
Cinquena
S'adscriuen a la Secretaria General de la Conselleria de Treball i Afers Socials les funcions que el Decret 168/1991, de 30 de setembre, del Govern Valencià, atribueix a l’Institut Valencià de Serveis Socials en matèria de fundacions.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
El Conseller de Treball i Afers Socials aprovarà les disposicions que requeresca l'aplicació i el desplegament del que disposa aquest decret.
Segona
L’estructura i funcions de les direccions territorials seran aprovades per ordre del Conseller de Treball i Afers Socials.
Tercera
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari' Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 3 de febrer de 1992.
El President de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Treball i Afers Socials,
MARTIN SEVILLA JIMENEZ

linea
Mapa web