Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 29 de gener de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual desplega el programa d'iniciatives locals d'ocupació de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 1972 de 25.02.1993) Ref. Base de dades 0420/1993

Ordre de 29 de gener de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual desplega el programa d'iniciatives locals d'ocupació de la Comunitat Valenciana.
En el marc de desenvolupament dels objectius instrumentals prioritàriament ordenats pel Decret 12/92, del programa d'actuació de la Generalitat Valenciana en matèria de foment d'ocupació (DOGV núm. 1.715, de data 03.02.92), per Ordre de 26 de març de 1992, de la Conselleria de Treball i Afers Socials (DOGV núm. 1.768, de 22.04.92), es va establir un programa destinat a la creació d'activitat econòmica i ocupació, aprofitant les potencialitats endògenes de les localitats i comarques de la Comunitat Valenciana.
L'esmentat programa regulava tres eixos d'actuació principals: a) agències de desenvolupament local; b) realització d'inversions en actius materials, directament relacionades amb l'activitat econòmica, i c) realització d'estudis de viabilitat, diagnosi i plans estratègies, etc., juntament amb altres dues actuacions de tipus conjuntural: d) projectes singulars i e) ajudes al transport de treballadors; que, en aquesta disposició, o bé desapareixen, o bé subsisteixen amb caràcter residual i per a situacions excepcionals. Configurada la línia a seguir, el desenvolupament del programa ILO per a l’exercici 1993 ha de regular les necessàries modificacions a fi de consolidar les iniciatives iniciades; com a l'aparició d'altres noves, i això en funció de dos criteris bàsics que emmarquen l'actuació de la Conselleria de Treball i Afers Socials en l’esmentat exercici: preferència per les noves iniciatives locals d'ocupació, i racionalització i coordinació en la distribució dels recursos pressupostaris confluents de les distintes administracions públiques, i evitar tant la dispersió d'esforços com la seua excessiva concentració.
Per altra part, a l’hora d'establir el procediment s'ha tingut en compte la formulació que resulta de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, l’entrada en vigor de la qual serà el 27 de febrer de 1993, a fi d'adequar aquesta ordre al que aquella darrera estableix.
Per això, d'acord amb la disposició final segona del Decret 12/1992, de 16 de gener, de Govern Valencià i fent ús de les facultats què em confereix la Llei 5183, de 30 de desembre, de Govern Valencià (DOGV 30.12.83) i del Decret 18/1992, de 3 de febrer, del Govern Valencià (DOGV 1.723, de 13.02.92), amb el qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
ORDENE
CAPITOL I
Disposicions generals
Article primer. Ambit d'actuació del programa ILO
S'estableix en l’àmbit material i territorial de la Comunitat Valenciana el programa d'iniciatives locals d'ocupació per a l’exercici de 1993, els objectius del qual són els de creació d'ocupació estable, mitjançant la participació dels ens locals, altres entitats i empreses, com a ens promotors d'activitats econòmiques en l’àmbit locals dels municipis de la Comunitat Valenciana.
La dotació pressupostada per a l’exercici de 1993 es xifra en 550 milions de pessetes en les línies de subvenció 409/000/93 i 702/000/93 del programa 322.10.
Article segon. Destinataris
Seran destinataris dels recursos efectes al programa els ens locals, els sens organismes autònoms, i empreses públiques i privades de caràcter local que realitzen les activitats definides en l'article següent com a iniciativa local d'ocupació i que reunesquen els requisits i les condicions que es contenen en aquesta ordre.
Article tercer. Activitats incloses en el concepte d'iniciativa local d'ocupació
Seran considerades, a l’efecte d'aquesta ordre, Iniciatives Locals d'Ocupació els següents tipus d'actuació.
1. Creació i manteniment d'agències de desenvolupament local en els àmbits municipal, comarcal o provincial.
2. Realització d'estudis, plans de viabilitat i projectes concrets que incidesquen en activitats de desenvolupament econòmic local o comarcal.
3. Participació de les administracions locals, directament o a través d'organismes autònoms o empreses públiques locals, en empreses que s'instal·len en els seus respectius àmbits territorials.
4. Realització d'inversions en actius d'immobilitzat material, dirigits en forma directa a l’exercici d'una activitat econòmica.
5. Projectes de caràcter singular, en els quals participen promotors públics i privats conjuntament, i que suposen la creació d'unitats productives amb característiques de mitjana empresa.
Article quart. Les agències de desenvolupament local
Les agències de desenvolupament local es configuren en el marc del Programa d'Iniciatives Locals d'Ocupació com a unitats específiques, creades per les administracions locals, per al desenvolupament econòmic i la creació d'ocupació estable en els seus respectius entorns.
Les esmentades agències reuniran les següents característiques:
1. Realitzaran un programa de desenvolupament local, diferenciat perfectament dels altres serveis locals.
2. Els esmentats programes de desenvolupament local tindran els continguts mínims següents:
2.1. Finalitat i objectius dirigits a la creació d'ocupació estable en el marc de la promoció econòmica local.
2.2. Recursos humans i materials necessaris per a la seua realització.
2.3. Pressupostos anuals i fonts de finançament possibles i/o alternatius.
2.4. Duració màxima prevista i possibilitat de consolidació permanent.
3. Es projectarà per un període mínim de tres anys, sense perjudici de no finalitzar l’esmentat període per circumstàncies sobrevingudes no imputables a l’entitat local, o supressió del programa per l'administració local a la qual pertanyen.
4. Podran adoptar la forma jurídica societària sempre que les administracions locals hi tinguen participació majoritària.
Article cinquè. Estudis per a la promoció econòmica
La realització d'estudis concrets per a la promoció econòmica, diagnosi dels sectors productius locals o plans de viabilitat per a la creació d'activitat econòmica i la seua conseqüència immediata de creació d'ocupació, podran acollir-se a les ajudes del programa ILO si reuneixen els següents requisits:
1. Respondre a una necessitat constatada de les dades d'activitat econòmica i l’evolució de la taxa d'atur en la zona a considerar.
2. Per a la seua realització, que siga absolutament imprescindible acudir a la contractació d'experts, bé integrant-se temporalment en la plantilla laboral de l’entitat sol·licitant, bé acudint a la contractació externa, amb professionals independents o empreses consultores especialitzades.
3. Que no s'estenguen en la seua execució a un període superior d'un any, ni inferior a tres mesos.
4. Que el seu cost total no podrà ser desproporcionat a la realitat sòcio- econòmica de la zona a considerar, tenint-hi en compte com a referència les dades esmentades en el número 1 d'aquest article i el pressupost anual de l'administració local o entitat sol·licitant.
Article sisè. Participació en projectes empresarials
La participació de les administracions locals i entitats citades en l'article 3.3. en projectes empresarials a desenvolupar en els seus respectius àmbits, haurà de reunir els requisits . següents:
a) Tindran com a finalitat l'interès social de creació d'ocupació estable en activitats de caràcter productiu i/o de serveis.
b) Els projectes empresarials hauran de tenir viabilitat en els aspectes tècnics, econòmics i financers, i els. seus promotors acreditaran davant l'administració o entitat local participant la seua solvència i coneixement dels sectors en què s'enquadren.
c) L'esmentada participació consistirà en la subscripció i desembors d'accions, participacions o quotes d'associació, amb els límits legals i pressupostaris pertinents, a fi de capitalitzar els projectes empresarials esmentats anteriorment.
Article setè. Inversions en immobilitzat material
Les administracions locals, organismes autònoms i les empreses públiques locals de promoció econòmica podran sol·licitar la realització d'inversions que es refereixen en l'article 3.4, amb les següents característiques:
1. Que es tracte d'inversions en immobilitzat material, susceptibles d'ocupació i/o utilització immediata per a l’exercici d'una activitat econòmica de caràcter empresarial, productiva, comercial o de serveis.
2. Les inversions iniciades constituiran una unitat perfectament identificable i inventariable. I no es podran alienar a tercers en un període de cinc anys des de la seua recepció, per l’entitat promotora; s'exceptua d'açò últim aquells elements de l’immobilitzat material adquirit, amb un període d'amortització i reposició que siga inferior a l’esmentat.
3. Respondran a un pla d'inversió de l’entitat local promotora, coherent amb objectius concrets i identificables, d'impuls d'activitats econòmiques generadores de llocs de treball.
Article vuitè. Projectes de caràcter singular
Aquells projectes que pel seu volum d'inversió, tipus d'activitat i nivell d'ocupació, que reunesquen les característiques de mitjana empresa i que produesquen un apreciable impacte econòmic en la zona o comarca d'influència del lloc on s'instal·len, podran ser excepcionalment objecte d'un pla d'ajudes conjunt, on es regularan aquelles que, entre les establertes en els diferents programes de la Conselleria de Treball i Afers Socials, permeten dur a cap els esmentats projectes.
La determinació del caràcter singular serà realitzada per la Conselleria de Treball i Afers Socials, a proposta de la Direcció General d'Ocupació i Cooperació, una vegada avaluades per aquesta els projectes presentats i els informes tècnics que s'hagen requerit a aquest efecte.
Article novè. Criteris generals i preferents per a la concessió de les ajudes a les diferents actuacions ILO.
a) Amb caràcter general, les ajudes s'aprovaran atenent els següents criteris:
1. Efectes sobre el desenvolupament econòmic.
2. Viabilitat i capacitat de gestió.
3. Localització.
b) Criteris d'actuació preferent:
1. Iniciatives que comencen en l’exercici de 1993.
2. Continuïtat de les iniciades anteriorment.
3. Per ordre de formalització d'expedients, si no n'hi ha dels anteriors.
Els criteris enumerats en l'apartat a) seran determinants per atendre els esmentats en l'apartat b), i seran examinats conjuntament per a l'adopció de les resolucions procedents.
Article deu. Criteris orientadors per a la valoració dels expedients relatius a les agències de desenvolupament local i estudis de promoció econòmica
Els criteris orientadors per a la valoració d'expedients es fixen mitjançant els següents mòduls:
1. Agències de desenvolupament local:
1.1. Cost de personal anual: 10.900.000
1.2. Despeses de funcionament: 1.200.000
1.3. Coeficients correctors segons població:
1.3.1. Més de 20.000 h.: 1,0
1.3.2. Entre 10.000 i 20.000 h.: 0,8
1.3.3. Fins a 10.000 h.: 0,5
El cost màxim subvencionable s'obtindrà aplicant el coeficient corresponent a les despeses de personal i funcionament i es determinarà- la subvenció en funció de l’esmentat cost màxim, segons el percentatge fixat per a l’exercici per l'article catorze.
2. Estudis per a la promoció econòmica. El mòdul vigent per a la realització d'estudis per a la promoció econòmica s'estableix en 350.000 PTA/mes, i s'hi aplicaran els següents coeficients correctors segons el grau de complexitat i duració d'aquests, així com en el cas que la realització dels estudis siga duta a cap per personal tècnic amb contracte laboral per a l’esmentada comesa:
2.1. Especial complexitat: 2,0
2.2. Duració major de sis mesos: 1,5
2.3. Duració menor de sis mesos: 1,0
2.4. Contractació laboral d'experts: 0,8
El cost màxim subvencionable s'obtindrà aplicant els coeficients correctors indicats al mòduls fixat per a l’exercici, i multiplicar pels mesos de duració dels estudis, no sent acumulables els esmentats coeficients.
Article onze. Criteris per a la valoració dels expedients relatius a la participació en projectes empresarials, inversions i projectes singulars
Els criteris per a la valoració dels expedients ILO, relatius als apartats 3.4 i 5 de l'article tercer, una vegada determinats els generals, seguiran les normes de valoració tècnica, econòmica i comptable, contingudes en les disposicions vigents, i les especificacions contingudes en els informes tècnics que a aquest efecte es demanen, d'organismes especialitzats i/o competents per raó de la matèria de què es tracte.
CAPITOL II
Quantia de les ajudes, límits quantitatius i pressupostaris
Article dotze. Agències de desenvolupament local i estudis de promoció econòmica
Les quanties de les ajudes a concedir no podran superar els percentatges i les quantitats següents:
1. Agéncies de desenvolupament local.
1.1. Nova creació: el 80% del cost subvencionable, fixat segons l'article 10.1.
1.2. Manteniment d'agències de desenvolupament local, existents en l’exercici precedent: el 60% del cost subvencionable, fixat en l'article 10.1.
2. Estudis de promoció econòmica: el 60% del cost subvencionable fixat segons el mòdul establert en l'article 10.2 dels estudis de promoció econòmica esmentats en l'article tercer, apartat 2 i el de la contractació laboral dels esmentats experts que s'integren temporalment en la plantilla laboral de l’entitat sol·licitant per un període màxim d'un any i mínim de tres mesos.
Article tretze. Projectes empresarials, inversió en actius i projectes singulars
Per a les actuacions consistents en la participació en projectes empresarials, inversions en actius materials i projectes singulars, l'import màxim de les subvencions a concedir no superarà els següents percentatges:
1. El 60% de la participació a què es refereix l'article 3.3, subscrita per les entitats sol·licitants.
2. El 75% del cost de realització o adquisició de les inversions en immobilitzat material, esmentades en l'art. 3.4.
3. Excepcionalment, en els projectes de caràcter singular de l'article 3.5, hi podran ser d'aplicació les ajudes dels apartats 1.2 i a més les següents:
3.1. Subvencions financeres per a la reducció de fins a 5 punts del tipus d'interès anual, en els préstecs per a inversions en capital fix, i si s'escau en capital circulant, que concedesquen les entitats de crèdit segons el conveni que tinguen subscrit a aquest efecte amb la Generalitat Valenciana.
3.2. Subvenció de 500.000 PTA, per contracte de treball de duració indefinida, o temporal de duració mínima de dos anys, que es gènere directament i en les clàusules del qual es regula la seua conversió en indefinit.
Article catorze. Límits quantitatius, pressupostaris i incompatibilitat de les ajudes.
S'estableixen els següents límits quantitatius per entitat sol·licitant, que no es podran superar en la concessió de subvenció per a l’exercici de 1993:
1. En la concessió de subvencions destinades a les agències de desenvolupament local, el límit quantitatiu s'estableix en 10.000.000 PTA.
2. El límit. en les subvencions destinades a estudis de promoció econòmica s'estableix en 10.000.000 PTA.
3. Les actuacions emmarcades en l’àmbit dels articles 3.3, 3.4, 6 i.7, el límit quantitatiu s'estableix en 35.000.000 PTA.
4. Pel que fa als projectes de caràcter singular, el conjunt d'ajudes que es concedesquen no podrà superar el 50% de la inversió projectada en elements de l’immobilitzat material, el període d'amortització dels quals siga superior a cinc anys.
En qualsevol cas, d'acord amb la disposició final primera del Decret 12/1992, de 16 de gener, del Govern Valencià, en matèria de foment d'ocupació, la concessió de les subvencions regulades amb aquesta disposició es condiciona a l'existència de crèdit suficient per a la seua atenció.
La concurrència d'ajudes d'altres organismes i institucions públiques en la mateixa actuació seran incompatibles amb aquestes, si bé, excepcionalment i amb l'informe previ dels esmentats organismes, per l'interès que comporten les dites actuacions, podran atorgar-se ajudes que complementen el finançament, sempre que el conjunt de totes elles no supere el 90% del cost efectiu de realització.
CAPITOL III
Normes de procediment
Article quinze. Sol·licituds, documentació, termini
Les entitats esmentades en l'article segon, per acollir-se a les ajudes del programa ILO, hauran de presentar sol·licitud en funció dels diferents tipus d'actuació regulats en l'article tercer, indistintament en les direccions territorials de la Conselleria de Treball i Afers Socials de la Comunitat Valenciana, o en el Registre General de la Conselleria de Treball i Afers Socials a València.
La documentació que, amb caràcter general, s'adjuntarà a la sol·licitud, serà la següent:
1. Acreditació de la personalitat amb què actua l’entitat sol·licitant.
2. Acord de l’òrgan competent pel qual s'autoritza la indicada sol·licitud.
3. Memòria on es desglossen els apartats següents:
3.1. Actuació que es projecta i la seua justificació com a iniciativa local d'ocupació. Objectius.
3.2. Necessitat o no, d'elaborar projectes tècnics d'execució d'obres i/o instal·lacions.
3.3. Pressupost total de l'actuació detallat per conceptes econòmics i exercicis anuals.
3.4. Fonts de finançament, amb desglossament de les pròpies i de les possibles i/o alternatives.
4. Terminis de realització previstos i exercicis pressupostaris als quals afecta.
El termini per formalitzar sol·licituds finalitzarà el dia 30 de setembre de 1993.
Article setze. Instrucció i ordenació d'expedients
Rebudes les sol·licituds i la documentació, la Direcció General d'Ocupació instruirà els expedients i requerirà la documentació complementària i els informes que estime necessaris per resoldre, i també practicar les diligències oportunes d'ordenació d'aquells.
Quan la documentació aportada siga incompleta o incorrecta o es requeresca una aclariment de determinats aspectes dels interessats, l’esmentada direcció general els traslladarà, perquè en el termini de 10 dies presenten la documentació pertinent o que practique els aclariments necessaris per escrit o personalment, fent constar en la diligència la compareixença; en l'acte de trasllat s'advertirà als interessats de l'arxiu sense més tràmits de l’expedient, si transcorre el termini sense efecte.
Finalitzada la instrucció dels expedients, la Direcció General d'Ocupació i Cooperació emetrà un informe- proposta, el contingut del qual replegarà succintament els antecedents de fet, els fonaments jurídics d'aplicació i la proposta de concessió o denegació, si s'escau, així com les quanties que estime procedents, el procediment de justificació, el pagament i les garanties que cal exigir als destinataris en favor de la Generalitat Valenciana.
Article disset. Competència, resolució i recursos
Dins dels límits pressupostaris vigents, serà competent per resoldre i per concedir les ajudes del programa ILO, el Conseller de Treball i Afers Socials, a proposta del Director General d'Ocupació i Cooperació.
El Conseller de Treball i Afers Socials podrà elevar una proposta al Consell de la Generalitat Valenciana per a la concessió d'ajudes que excedesca dels límits fixats en l'article catorze.
La resolució dels expedients exhauriran la via administrativa i es podran impugnar directament davant la jurisdicció contenciosa administrativa, en el termini de dos mesos, des de la seua notificació; sense perjudici del que determinen les disposicions transitòries.
El termini màxim per a resoldre s'estableix en sis mesos comptadors des de la data de l’informe- proposta de la Direcció General d'Ocupació i Cooperació, esmentat a l'article anterior, i caldrà entendre denegada la petició si aquest transcorre sense que se'n produesca resolució expressa.
Article divuit. Obligacions dels beneficiaris
La concessió de les ajudes tindrà, en qualsevol cas eficàcia demorada al compliment dels termes i condicions que determinaren aquells, i per això els seus destinataris tindran l'obligació de dur a cap la realització dels projectes aprovats d'acord amb el que establesquen les resolucions esmentades, i s'hi comprometran de forma fefaent.
A aquest efecte, notificades aquestes resolucions, s'entendrà que els destinataris estan conformes i que les accepten íntegrament, si en el termini de 15 dies no manifesten per escrit cap objecció o recurs.
A fi de garantir el compliment al·ludit, es podrà exigir de l'entitat beneficiària, el fiançament de les seues obligacions, mitjançant la constitució d'avals o garanties reals, en favor de la Generalitat Valenciana, durant el període que s'estime suficient per a això.
Article dinou. Justificació i pagament
Amb caràcter general, el pagament de qualsevol quantitat assignada al Programa ILO exigirà una justificació prèvia per al seu lliurament, i es determinarà en les resolucions la documentació necessària a aquest efecte.
No obstant això, en el cas que els beneficiaris siguen les administracions locals, el pagament es realitzarà en la forma establerta per l'art. 30 de la vigent Llei de Pressupostos.
En qualsevol cas, quan en les actuacions que es presenten haja necessitat de realitzar projectes tècnics d'execució, instal·lacions, equipament, etc., aquests s'hauran de sotmetre a informe de l’Oficina Tècnica de la Conselleria de Treball i Afers Socials o si s'escau de tècnics designats pel Conseller de Treball o pel Director General d'Ocupació i Cooperació.
Els esmentats informes tècnics s'hauran d'emetre prèviament al lliurament de qualsevol quantitat; excepte quan es tracte d'administracions locals, en què podran ser requerides prèviament al segon pagament establert en l'apartat b) de l'article 30 de la vigent Llei Pressupostària.
Article vint. Revisió d'expedients
Produirà la resolució parcial o total de les subvencions concedides, l’incompliment per part dels empleadors dels termes, mots i condicions relacionades en els articles precedents, i de les obligacions que els empleadors esmentats assumeixen una vegada acceptades aquelles.
L'esmentada resolució parcial o total requerirà per ser adoptada l’obertura d'expedient, en el qual es donarà audiència als interessats; i en serà l’òrgan competent el mateix que va dictar la resolució controvertida i hi serà d'aplicació el sistema de recursos administratius de l'article disset i disposicions transitòries.
El falsejament o l’ocultació de dades i de documents, quant afecten substancialment la concessió i el lliurament de fons públics, produirà, a més, la deducció de responsabilitats en l’ordre jurisdiccional pertinent.
Article vint- i- u. Seguiment, avaluació i control
La Conselleria de Treball i Afers Socials, a través de les seues direccions territorials, durà a cap les funcions de control de les subvencions concedides, d'acord amb les instruccions emanades de la Direcció General d'Ocupació i Cooperació.
Escaurà a la Direcció General d'Ocupació i Cooperació la realització de les funcions d'avaluació del programa en conjunt i del seu seguiment en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
Per a la realització d'aquestes funcions, s'utilitzaran tots els mitjans que estiguen a disposició de la Conselleria de Treball i Afers Socials, fins i tot la contractació amb tercers i la col·laboració en el marc que escaiga de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
DISPOSICIO ADDICIONAL
S'autoritza la Direcció General d'Ocupació i Cooperació a donar totes les instruccions i circulars que calguen per al compliment i desenvolupament d'aquesta ordre.
DISPOSICIO TRANSITORIA PRIMERA
Els procediments iniciats abans de l’entrada en vigor de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, es regiran per la Llei de Procediment Administratiu, de 17 de juliol de 1958, en totes les fases del procediment, fins i tot en via de recursos administratius.
DISPOSICIO TRANSITORIA SEGONA
Els expedients iniciats d'acord amb l’Ordre de 26 de març de 1992, (DOGV núm. 1.768, de 22.04.92) pendents de resolució i/o recurs, i aquells que han de ser revisats com a conseqüència de l’incompliment total o parcial, o de les modificacions degudament admeses, de les obligacions inherents a les seues resolucions de concessió, es resoldran d'acord amb la normativa aplicable durant l’exercici de 1992.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Sense perjudici del que disposa la disposició transitòria segona, queda derogada expressament l’Ordre de 26 de març de 1992, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, amb la qual es desplega el Programa d'Iniciatives Locals d'Ocupació de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 1.768, de 22.04.92).
DISPOSICIO FINAL
Aquesta ordre entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació al DOGV i produirà efectes des de l'1 de gener de 1993.
València, 29 de gener de 1993.
El Conseller de Treball i Afers Socials,
MARTIN SEVILLA JIMENEZ

linea
Mapa web