Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 12/1992, de 16 de gener, del Govern valencià, del Programa d'Actuació de la Generalitat Valenciana en matèria de foment de l'ocupació.

(DOGV núm. 1715 de 03.02.1992) Ref. Base de dades 0219/1992

Decret 12/1992, de 16 de gener, del Govern valencià, del Programa d'Actuació de la Generalitat Valenciana en matèria de foment de l'ocupació.
En el marc del segon Programa Econòmic Valencià (1988/91) i dins de l’àmbit de competències de la Generalitat Valenciana, el Govern valencià ha implantat com a març prioritari d'actuació un conjunt coherent i dinàmic de programes de foment d'ocupació que ha tingut com a suport normatiu el Decret 57/1988, de 25 d'abril, del Govern valencià.
Els canvis ocorreguts, tant en el panorama normatiu com en els escenaris econòmics en què es desenvolupa l’economia valenciana, exigeixen l'articulació de noves línies d'actuació que aprofundesquen les vies traçades des d'exercicis anteriors, i, amb aquesta finalitat cal tenir en compte la política d'ocupació com a un dels eixos fonamentals.
Des d'aquest punt de vista, i encara que són evidents els condicionaments a l'actuació de la Generalitat Valenciana, imposats per l’existència de regulacions estatal i supranacional, el Govern valencià assumeix el clar convenciment que des de la perspectiva que ofereixen les institucions de la Generalitat Valenciana és des d'on, amb més garanties d'èxit, es pot abordar una política de foment d'ocupació.
Això perquè, en primer lloc, el mercat de treball valencià apareix revestit d'un conjunt de trets singulars que evidencien, la necessitat d'abordar programes específics i de realitzar la dotació de recursos públics d’acord amb aquests mateixos condicionaments. El model de desplegament de dècades anteriors, els corrents migratoris que va produir, els desequilibris territorials entre el litoral i les comarques de l’interior, o el pes específic de certs sectors industrials, són problemes fortament arrelats en la consciència valenciana i que només des del debat intern de les institucions de la Generalitat Valenciana i amb els agents socials valencians pot resultar satisfactori.
I, juntament amb tot això, una segona raó dóna suport a aquest plantejament, la qual es pot sintetitzar en un concepte que a poc a poc sobri camí en la sociologia jurídica: l'accessibilitat administrativa. Aquesta supera velles concepcions formalistes de la noció de foment, i al seu torn, recull una noció material de la igualtat com a deure de promoció del poders públics que porta, no sols a posar a disposició del ciutadà els mitjans de promoció, sinó també a promoure'n l'accés a aquests. Facilitar als valencians la comprensió del llenguatge administratiu i dels procediments d'actuació pública, eliminar las barreres arquitectòniques, acostar els centres de decisió a la societat civil, són només facetes d'un problema general de l'Administració que es mostra amb especial intensitat en la dimensió social de la seua activitat. Raó que obliga a escometre una política de foment d'ocupació des de perspectives properes al poble valencià, especialment en allò que comporte una actuació dirigida a aquells grups i col·lectius menys afavorits, ja que en tot procés d'integració social apareix amb importància capital la integració laboral.
I és que, en última instància, la creació d'ocupació és un procés d'assignació de recursos en el qual apareixen com a variables: l’estructura de costos laborals, les necessitats tecnològiques i la disponibilitat de mà d'obra qualificada d’acord amb aquestes mateixes necessitats. La política de foment d'ocupació de la Generalitat Valenciana pot tenir, dins del marc dissenyat per la planificació econòmica estatal i per la convergència econòmica que imposa el pròxim mercat interior, unes repercussions força importants sobre aquests tres factors.
Així, aquesta norma estructura el marc en què la Generalitat Valenciana posarà en funcionament els seus programes de foment d'ocupació, encaminats a evitar que en aquelles comarques o zones desafavorides es produesquen desequilibres econòmics i socials, configurats com a respostes concretes a problemes igualment concrets que tenen com a finalitat darrera l’increment del benestar social del poble valencià i el desplegament equilibrat i harmònic del procés d'expansió de l’economia valenciana.
Per això es presenten tres objectius instrumentals prioritàriament ordenats que són l’impuls i desplegament de la formació professional ocupacional, l’impuls i la consolidació de l’economia social i l’elevació del nivell d'ocupació en la Comunitat Valenciana.
Quant al primer objectiu, i amb l’horitzó marcat pel Pla de Competitivitat, la cohesió social europea i el pròxim traspàs de la gestió de la formació professional ocupacional, es configura com el vehicle principal a través del qual la Generalitat Valenciana afronta l'adequació de la qualificació laboral a les necessitats del Mercat de treball, pel que es conceptua d'ara endavant no sols com a política activa d'ocupació, com a instrument generador d'ocupació, sinó a més com a acció política permanent que garantirà la competitivitat de l’economia valenciana en un mercat sense obstacles a la lliure circulació dels factors productius.
Juntament amb aquest objectiu, cal aprofundir en la consolidació de l’economia social valenciana com a model de creació d'ocupació estable i d'introducció de normes de comportament democràtic en les estructures empresarials; i cal, sens dubte, prosseguir en la tasca de facilitar la inserció laboral d'aquells col·lectius amb majors dificultats d'integració mitjançant programes ja implantats en exercicis anteriors i que constitueixen, avui en dia, un dels pilars bàsics de l'Administració social valenciana.
Per a la consecució d'aquests objectius es desplegaran un conjunt de programes- en el text d'aquest decret, la regulació i convocatòria dels qual s'activaran mitjançant les corresponents disposicions reglamentàries, i s'hi introdueix com a novetat una disciplina pressupostària i de procediment comuna de tots els programes que asseguren la continuïtat temporal de l'actuació, els quals verifiquen el procés d'accessibilitat del ciutadà a les estructures públiques d'integració, alhora que la Generalitat Valenciana compleix així el compromís de remoure i eliminar els obstacles que dificulten la plena participació en la vida econòmica i social.
Per això, a proposta del Conseller de Treball i Afers Socials i amb la deliberació prèvia del Govern valencià,. en la reunió del dia 16 de gener de 1992,
DECRETE
Article primer. Objetius
La política d'ocupació de la Generalitat Valenciana durant els exercicis 1992-1993. per a aconseguir l’increment dels nivells d'ocupació i de qualificació dels treballadors valencians, tindrà com a objectius prioritaris els següents:
1. Impuls i desplegament de la formació professional ocupacional dirigida a millorar la qualificació dels treballadors d'acord amb les necessitats del sistema productiu. I com activitats encaminades a la consecució d'aquest objectiu:
El desplegament de la formació professional orientada a resoldre las mancances de qualificació entre els treballadors ocupats i així millorar la modernització de les unitats productives.
L'aplicació de programes específics de caràcter formatiu destinats a aquells col·lectius de desocupats que troben majors dificultats per a l’obtenció d'un treball, com són els joves i les dones.
2. Impuls i consolidació de l’economia social com a element generador d'ocupació a través de formes associatives capaces de contribuir al creixement econòmic i a la regeneració del teixit productiu.
3. L'elevació del nivell d'ocupació a la Comunitat Valenciana, a través de la creació de llocs de treball dirigits fonamentalment a aquells aturats que tenen majors dificultats per a l’obtenció de treball.
A) Intensificant les actuacions que impulsen la creació de contractes indefinits i l'autoocupació per a joves i dones.
B) Subsidiàriament, donant ocupació temporal a desocupats agrícoles, aturats de llarga durada, majors de 50 anys, etc.
C) Desenvolupant programes d'ocupació - formació per a minusvàlids, minories ètniques, marginats, i altres col·lectius amb dificultats d'inserció.
Article segon. Mesures
Per a la posada en marxa dels objectius enumerats en l'article anterior, s'estableixen els programes que s'especifiquen en els articles següents.
Article tercer. Formació Professional Ocupacional
La Conselleria de Treball i Afers Socials establirà durant el període de vigència d'aquest decret plans i programes formatius dirigits a treballadors desocupats per a aconseguir-ne així l'adaptació als distints llocs de treball, i també a treballadors ocupats per a llur perfeccionament, això donant prioritat en aquelles empreses que tinguen plans de formació reconeguts i pactats en el conveni col·lectiu, tant si és d'empresa com de sector. També s'adreçarà en aquelles accions dirigides a la reconversió o transformació, de la mà d'obra dels treballadors alhora que prestarà especial atenció a la situació desfavorable de l’ocupació dels joves i de les dones.
El programa de formació professional ocupacional inclourà l’intercanvi de formació de joves i de treballadors amb altres regions o països. De la mateixa forma s'impulsaran els diversos estudis sobre l’oferta i la demanda formativa i la seua adequació als diversos sectors productius.
Per al compliment d'aquestes finalitats, a m ' és d'utilitzar els propis recursos, finançarà cursos organitzats pels agents socials signants de l'adaptació del PEV-II per al període 19921993, que al parer de la Conselleria de Treball i Afers Socials amplien l’oferta de formació i s'atinguen als objectius fixats per a la millora de la qualificació de la mà d'obra. Així mateix es podran finançar les accions formatives realitzades per altres entitats públiques o privades, sempre que complesquen els requisits esmentats abans. De qualsevol manera, es farà un aprofitament dels recursos dels distints fons estructurals, FSE i FEDER, per al finançament de la formació professional.
En el disseny dels plans de formació professional ocupacional es tindran en compte les recomanacions del Consell Valencià de Formació Professional, tot això per tal de fer una eficaç adequació entre l’oferta i la demanda de llocs de treball dins del mercat laboral en la Comunitat Valenciana.
Article quart. Economia Social
El programa de suport a l’Economia Social té per objecte la creació de llocs de treball estables, i també el desplegament i la consolidació d'aquelles empreses que responen a la forma jurídica de cooperativa o societat anònima laboral. Seran beneficiaris de les ajudes les cooperatives, les societats anònimes laborals i les organitzacions, associacions, federacions i els consorcis creats per aquestes i les entitats que realitzen activitats de difusió, formació, investigació i foment de l’economia social.
Continuant les recomanacions de les Comunitats Europees, en els propers anys s'anirà cap a una harmonització en els distints tipus d'ajudes de les empreses d'Economia Social per tal d'afavorir la creació i la implantació d'aquestes i tenir així la possibilitat d'obtenció de crèdits per a la seua consolidació.
Article cinqué. Foment de l’ocupació,
Amb la finalitat d'elevar el nivell d'ocupació a la Comunitat Valenciana, la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Treball i Afers Socials, desplegarà els programes d'ocupació que s'enuncien en els paràgrafs següents.
La distribució dels recursos que s'assignen a cada programa es realitzarà amb subjecció als criteris següents:
a) Destinataris: tindran prioritat aquells programes que tinguen per destinataris col·lectius amb majors dificultats per trobar ocupació, com els joves, les dones, els aturats de llarga durada, els desocupats agrícoles, els majors de 50 anys i les minories ètniques.
b) Finalitat: els programes tindran com a objectiu preferent la creació d'ocupació estable, i sols subsidiàriament es donarà suport amb recursos públics als programes d'ocupació temporal.
c) Dins d'aquest objectiu, les actuacions de la Generalitat Valenciana tindran el caràcter de complementàries d'aquelles que faça l'Administració de l’Estat.
Els programes d'ocupació a què fa referència el primer paràgraf d'aquest article són els següents:
1. Programes d'ajudes a la contractació indefinida
A fi de crear llocs de treball estables per a joves i dones, s'estableix per als anys 1992 i 1993 un programa destinat a ocupadors que pretenguen contractar aturats per temps indefinit i a jornada completa que siguen joves menors de 25 anys o dones que sent majors de 25 anys intenten inserir-se en el mercat laboral de la Comunitat Valenciana.
2. Iniciatives Locals d'Ocupació
Destinat a la creació de llocs de treball de caràcter estable que afavoresquen les potencialitats endògenes de les diverses zones en què es puguen establir. Els projectes d'empresa susceptibles de donar lloc a iniciatives locals d'ocupació hauran de documentar llur viabilitat econòmica. Així mateix, tindran com a finalitat l’impuls d'agències de desenvolupament local que pugen afavorir al seu àmbit geogràfic estudis de mercat en contacte amb la realitat empresarial i sindical, í com a instrumentació pràctica de la posada en marxa de les distintes ajudes existents per fomentar l’ocupació. Les empreses conseqüència d'iniciatives locals d'ocupació es comprometran en aportar durant tres anys l’informació comptable avinent.
3. Programa d'Autoocupació
Destinat a aquells aturats que pretenen establir-se com a treballadors independents a través d'unitats productives de dimensions reduïdes, promovent l’estabilitat en el treball, i el component innovador en la inversió.
4. Programa d'Ocupació Temporal
Destinat a la contractació temporal de diversos col·lectius com els aturats de llarga durada, desocupats agrícoles estacionals i joves de primer treball en barris d'acció preferent, per tal d'atendre les seues respectives situacions davant el mercat de treball. S'instrumentarà a través de subvencions a les corporacions locals i entitats sense afany de lucre, per a la realització d'obres o serveis d'interés general.
5. Inserció socio-laboral
Destinat a col·lectius en situació de marginació social, a través d'un procés de formació-ocupació, que possibilite la seua inserció en el mercat de treball, i incorporant-hi un programa de formació ocupacional juntament amb l'assumpció d'hàbits de treball que facen possible la seua qualificació professional i personal.
6. Minusvàlids.
Programa dirigit a promoure i a facilitar la integració laboral del minusvàlid, mitjançant diverses ajudes que possibiliten la creació de llocs de treball estable, bé en centres especials d'ocupació, bé a través de l'autoocupació, per a persones afectades per qualsevol tipus de minusvàlues i que es troben en situació d'atur.
7. Programes transferits
Dins de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per a afavorir la inserció dels distints col·lectius en el mercat de treball, es concreten en una sèrie de programes que foren transferits de l'Administració central en virtut del Reial Decret 268/1985, de 23 de gener, i en el qual la Generalitat Valenciana posseeix només la gestió dels esmentats programes. Aquests són: jubilacions anticipades i guarderies infantils laborals.
Article sisé. Disposicions financeres
El finançament dels programes de foment de l’ocupació, durant la vigència d'aquest decret, es consignarà anualment en els pressupostos de la Generalitat Valenciana.
En els esmentats pressupostos es consignaran, així mateix, les previsions de finançament a càrrec dels fons estructurals de la Comunitat Europea i de l'Administració de l’Estat, i es procedirà a la seua regulació després de rebre les corresponents transferències.
Per al finançament de programes o actuacions subjectes a convenis de col·laboració, es determinarà en els referits instruments les quanties finançades per les parts signants, i s'hi consignaran les aportacions de la Generalitat Valenciana amb càrrec al apartats anteriors.
Article seté. Desplegament dels programes
Els programes de foment d'ocupació relacionats en el articles 3, 4 i 5 seran objecte de desplegament mitjançant una ordre de la Conselleria de Treball i Afers Socials, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i en la qual, com a mínim, es regularan els aspectes següents:
1. Dotació pressupostària i línia de subvenció que finance el programa.
2. Finalitats del programa, objectius i destinataris als quals es dirigeix.
3. Modalitats d'ajuda, quanties, condicions i requisits específics per a la seua concessió i, si escau, garanties per al seu compliment.
4. Forma i termini per instar la sol·licitud.
5. Competència per a la seua resolució.
6. Sistema de recursos.
Article vuité. Procediment
1. El procediment per a l’obtenció de qualsevol modalitat d'ajuda regulada en aquest decret serà instruït pels serveis centrals o territorials de la Direcció General d'Ocupació i Cooperació de la Conselleria de Treball i Afers Socials, els quals elaboraran la resolució o, si escau, la proposta de resolució a l’òrgan competent, d'acord amb el que disposen les normes reguladores de cada programa.
2. En aquells programes, les característiques i naturalesa del quals així ho permeten, podrà establir-se un sistema de silenci positiu, després de la corresponent denúncia de mora.
3. Per a l'adequada difusió dels programes regulats en aquesta norma, podran constituir-se, en col·laboració amb les corporacions locals, unitats comarcals d'informació. Aquestes unitats podran ser igualment encarregades de la recepció de sol·licituds i de la notificació als interessats de les corresponents resolucions.
Article nové. Quantia de les ajudes i acumulació
Les ordres reguladores dels corresponents programes determinaran el percentatge màxim que podran assolir les ajudes en relació amb la inversió empresarial. L'acumulació d'ajudes per una mateixa inversió, procedents de qualssevulla entitats públiques, no podrà superar el. 85 per cent de l’import d'aquella, tret dels casos excepcionals expressament regulats.
Article deu. Seguiment i avaluació
Per a garantir la realització efectiva dels diversos programes, es durà a cap un seguiment d'aquests per la Conselleria de Treball i Afers socials. L'esmentat seguiment permetrà, en cas necessari, reorientar els programes d'acord amb les necessitats que en sorgesquen en l’execució.
Per valorar l’eficàcia dels distints programes es farà una avaluació ex post d'aquests a fi de determinar-ne l’impacte respecte als objectius previstos en l'article 1 d'aquesta disposició i analitzar-ne la incidència sobre els programes específics.
La Conselleria de Treball i Afers Socials retrà anualment compte al Govern valencià del grau d'execució dels programes juntament amb els resultats de l'avaluació a què es refereix el paràgraf anterior i proposarà, si escau, el reexamen dels programes que així ho requeresquen.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
Els expedients pendents de resolució iniciats anteriorment a l’entrada en vigor d'aquest decret es regiran per la normativa que els era aplicable en l’esmentada data, amb l’excepció que aquella que els fóra més desfavorable, i en aquest cas hi podrà ser d'aplicació plena la nova regulació introduïda per aquesta disposició, que serà extensible a les del seu desplegament.
Segona
Els expedients en tràmit de recurs seran atesos a càrrec dels pressupostos dels diferents programes en vigor, en cas de recaure-hi resolució favorable; aixà no obstant els requisits i les quanties màximes de les ajudes es regiran per les disposicions vigents en el moment de la resolució de la instància objecte de recurs.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Són derogades les disposicions d'igual o d'inferior rang que regulen actuacions precedents en la matèria, i de forma expressa es deroga el Decret 57/1988, de 25 d'abril, del Govern valencià, sobre mesures de foment a l'ocupació (1988/1991).
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Les ajudes establertes en aquest decret es concediran sempre que hi haja disponibilitat pressupostària suficient en cada exercici per poder atendre-les.
Segona
S'autoritza la Conselleria de Treball i Afers Socials per dictar totes les normes que calga per a l'execució i el desplegament del que disposa aquest decret.
Tercera
El desplegament dels programes establerts en aquesta disposició s'hauran de realitzar d'acord amb criteris de coordinació, de coherència i de complementarietat entre ells i s'evitarà l’encavalcament d'ajudes i subvencions dels distints programes.
Quarta
Aquest decret entra en vigor l’endemà de la seua publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Això no obstant, les ajudes que aquest estableix tindran efecte des del dia 1 de gener de 1992.
València, 16 de gener de 1992.
El President de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Treball i Afers Socials
MARTIN SEVILLA JIMENEZ

linea
Mapa web