Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 34/1992, de 2 de març, del Govern valencià, pel qual regula el procediment de concessió d'emisores municipals de radiodifusió sonora.

(DOGV núm. 1739 de 06.03.1992) Ref. Base de dades 0527/1992

Decret 34/1992, de 2 de març, del Govern valencià, pel qual regula el procediment de concessió d'emisores municipals de radiodifusió sonora.
La Llei 31/1987, de 18 de desembre, d'Ordenament de les Telecomunicacions, disposa en l'article 26, que els serveis de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència podran ser explotades indirectament, per mitjà de la concessió administrativa, per les corporacions locals.
La Llei orgànica 10/1991, de 8 d'abril, de Publicitat Electoral en Emissores Municipals de Radiodifusió Sonora, estableix el tractament electora en un mitjà de comunicació social de titularitat pública com ho són les emissores de ràdio municipals.
La Llei 11/1991, de 8 d'abril, d'Organització i Control de les Emissions Municipals de Radiodifusió Sonora, estableix com a normes bàsiques els criteris sobre organització i control, i també el finançament i els principis que han d'inspirar l'activitat de les esmentades emissores.
Per acabar, el Pla Tècnic Nacional de Radiodifusió Sonora en Ones Mètriques amb Modulació de Freqüència, promulgat pel Reial Decret 169/1989, de 10 de febrer, estableix les característiques bàsiques que han de complir les emissores l’explotació de les quals correspon a les corporacions locals.
Per tant, vist el marc jurídic estatal sobre les emissores municipals de radiodifusió sonora, i de conformitat amb l'article 37 de la Llei orgànica 5/1982, d’1 de juliol, de l’Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, és competència de la Generalitat Valenciana, en el mare de les normes bàsiques de l’Estat, el desplegament legislatiu i l’execució del règim de radiodifusió i, en general, de tots els mitjans de comunicació social.
En atenció d'aquests motius i a fi d'ampliar el marc de la pluralitat informativa, després de la deliberació del Govern Valencià en la reunió del dia 2 de març de 1992, a proposta del president i d'acord amb l'article 40 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 3ó de desembre, del Govern valencià
DECRETE:
Article primer
El Govern valencià, a proposta de la Direcció General de Mitjans de Comunicació Social i Relacions Informatives, atorgarà les concessions d'emissores de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència a les corporacions municipals, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, en les condicions que estableix aquest decret i tota altra legislació aplicable.
Article segon
La concessió per part del Govern valencià de cada emissora de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència per a l’explotació per part de les corporacions municipals es realitzarà després que s'hagen complert els requisits d'aquest decret, i quan l’òrgan competent de l'Administració de l’Estat determine la viabilitat tècnica de l’emissora i hi assigne la freqüència i totes altres característiques a què ha d'ajustar-se el projecte tècnic.
Article tercer
- 1. L'activitat de les emissores de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència, gestionades per concessió administrativa, per part de les corporacions municipals s'ajustarà als principis següents:
a) promoció i protecció lingüística del valencià,
b) objectivitat, veracitat i imparcialitat de les informacions,
c) separació entre les informacions i les opinions, la identificació de qui manté les opinions i la Lliure expressió, amb els límits de l'apartat 4 de l'article 20 de la Constitució,
d) respecte al pluralisme polític, religiós, social, cultura i lingüístic,
e) respecte a l’honor, a la intimitat de les persones, a la pròpia imatge i a tots els altres drets i llibertats reconeguts en la Constitució,
f) protecció de la joventut i de la infantesa, evitant l’exaltació de la violència i de l'apologia de fets i de conductes autoritàries contra la vida, la llibertat i la igualtat dels homes i les dones.
2. Es facilitarà, sobre la base de criteris objectius, l'accés dels grups socials i polítics més significatius de la localitat, i també tindran el dret d'antena els grups polítics, socials i culturals de menor significació en l’àmbit local.
3. Es garantirà el dret de rectificació en les informacions radiodifoses per aquestes emissores, d’acord amb la normativa estatal sobre aquesta matèria i la normativa autonòmica que s'hi pot dictar per al desplegament.
Article quart
1. La gestió del servei públic de radiodifusió sonora la concessió de la qual s'atorgue als ajuntaments, només podrà realitzar-se per mitjà d'alguna de les formes previstes en l'article 85.3, de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases règim local.
2. El finançament de les emissores municipals de radiodifusió sonora s'ajustarà a la Llei 39/1988, de 28 de desembre reguladora de les hisendes locals i per mitjà d'ingressos comercials propis.
Article cinquè
U. Les emissores de radiodifusió sonora municipals podran emetre simultàniament un mateix programa d'elaboració pròpia o produït per altres emissores de titularitat pública, respectant el que estableix l'article anterior i sense que en cap dels casos puga formar part de cadenes de radiodifusió sonora.
Dos. El tractament publicitari electoral en aquestes emissores es regirà per la Llei orgànica 10/1991, de 8 d'abril, de Publicitat Electoral en Emissores Municipals de Radiodifusió Sonora.
Article sisè
El ple municipal es farà càrrec de dur a terme el control d'aquestes emissores de ràdio per ser l’òrgan constitucionalment exigit en l'article 20, el qual ha de vetlar també pel respecte als principis enunciats en l'article 3 d'aquest decret.
També correspon al ple de la corporació exercir el control de les actuacions de l’entitat gestora del servei públic de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència.
Article setè
Les sol·licituds de concessió de serveis de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència per a l'explotació per part de les corporacions municipals, s'adreçaran a la Direcció General de Mitjans de Comunicació i Relacions Informatives de la de la Presidència de la Generalitat Valenciana han de ser acompanyades d'un certificat de l'acord de la corporació on ha de figurar:
a) la facultat atorgada, pel ple de la corporació, al president de la corporació perquè n'efectue la petició,
b) pressupost anual, ordinari i especial, que atendrà les despeses corrents i d'inversió necessàries per al funcionament de l’emissora,
c) projecte de viabilitat econòmica que reculla els costos, la previsió i el calendari d'inversions i el finançament, i també un informe de la intervenció municipal sobre aquests aspectes,
d) forma prevista de gestió del servei i projecte de reglament intern d'aquest,
e) programació que desplegarà l’emissora, en què ha de determinar-se l’horari d'emissió i el percentatge de programació destinat a espais de caràcter local, educatiu i sócio-cultural,
f) determinació del nombre d'hores de programació en valencià, que no pot ser inferior al 50% del temps total d'emissió, tret dels territoris de predomini lingüístic castellà, de conformitat amb la classificació realitzada en l'article 36 de la Llei de la Generalitat Valenciana 4/1983, de 23 de novembre, d'ús i Ensenyament del Valencià, amb caràcter general però, ha de garantir-se el que estableix l'article 26 de l’esmentada norma,
g) cobertura que s'hi pretén i ubicació dels estudis i del centre emissor, amb indicació de les coordenades geogràfiques i la quota d'aquest,
h) població actual censada al terme municipal,
i) qualsevol altra documentació que hom crega convenient d'aportar-hi.
Article vuité
1. Les corporacions municipals que pretenguen la concessió administrativa d'una emissora de radiodifusió sonora, podran sol·licitar-la durant els dos primers mesos de cada semestre, comptadors des de la publicació d'aquest decret en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
2. Quan s'haurà rebut la sol·licitud de concessió i tots altres documents esmentats en L'article anterior, la Direcció General de Mitjans de Comunicació Social i Relacions Informatives sol·licitarà de l’òrgan competent de l'Administració de l’Estat l'assignació de la freqüència, la potència i totes altres característiques tècniques de l’emissora o, si escau, la declaració de no viabilitat d'aquesta per causes tècniques.
3. Una vegada rebut i incorporat a l’expedient l’informe preceptiu previst en l'apartat anterior, la Direcció General de Mitjans de Comunicació Social i Relacions Informatives, tenint en compte la viabilitat tècnica i econòmica de l’emissora, l'interès públic i social que en comportaria el funcionament i l’observança de tots els altres requisits establerts en la legislació vigent, elevarà al Govern valencià una proposta motivada de concessió provisional o la denegació de l’emissora.
4. La corporació municipal disposarà, quan hi serà notificada la concessió provisional, d'un termini de tres mesos per a presentar el projecte tècnic de les instal·lacions, d'acord amb les normes vigents i amb les prescripcions contingudes en l'acord de concessió provisional. Aquest projecte el trametrà a la Direcció General de Mitjans de Comunicació Social i Relacions Informatives de la Generalitat Valenciana que el sotmetrà a l’òrgan competent de l'Administració de l’Estat perquè l'aprove.
Si no es presentava aquest projecte en el termini assenyalat caducarà automàticament la concessió provisional.
5. Quan serà aprovat el projecte tècnic, la corporació municipal disposarà de dotze mesos per a l’execució de les obres i de les instal·lacions corresponents. Si transcorria aquest temps sense acabar la instal·lació, la Direcció General de Mitjans de Comunicació Social i Relacions Informatives entendrà que la corporació municipal hi renuncia.
6. En el cas de rebuig o d'una proposta de modificació del projecte tècnic, la corporació municipal podrà presentar un nou projecte en el termini de 3 mesos, comptadors a partir de la notificació; aquest termini és inclòs en els dotze mesos concedits per a l'acabament de les obres i de les instal·lacions. Qualsevol altra denegació o proposta de modificació ha de ser resolta en el mateix termini de tres mesos i en els 12 mesos que comptaran des de la primera notificació.
7. El Govern valencià, una vegada conclosa la instal·lació, i inspeccionada i aprovada pels serveis tècnics competents, d'acord amb les actuacions i amb l'acta de conformitat final, que ha de ser tramesa per l'Administració de l’Estat a la Generalitat Valenciana, atorgarà la concessió definitiva.
DISPOSICIO ADDICIONAL
En totes les qüestions referents a la concessió i a la gestió indirecta d'emissores de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència corresponents a les corporacions municipals no previstes en aquest decret, s'aplicarà la Llei 31/1987, de 18 de desembre, d'Ordenament de les Telecomunicacions; la Llei 11/1991, de 8 d'abril, d'Organització i Control de les Emissores Municipals de Radiodifusió Sonora; la Llei orgànica 10/1991, de 8 d'abril, de Publicitat Electoral en Emissores Municipals de Radiodifusió Sonora, i en el Reial Decret 169/1989, de 10 de febrer, pel qual s'aprova el pla tècnic nacional de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència.
DISPOSICIO TRANSITORIA
Les corporacions municipals que ja havien presentat la sol·licitud de concessió abans de l'entrada en vigor d'aquest decret han de tornar a fer la sol·licitud d'acord amb els requisits i amb els termes d'aquest.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Són derogats els articles del Decret 40/1989, de 13 de març, del Govern valencià, pels quals es regulava el procediment de concessió d'emissores de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència, que fan referència a l'explotació del servei públic de radiodifusió sonora pels ajuntaments.
DISPOSICIO FINAL
S'autoritza la Presidència de la Generalitat Valenciana perquè dicte les disposicions que calga per al desplegament i l'aplicació d'aquest decret, el qual entra en vigor el dia de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 2 de març de 1992.
El President de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO

linea
Mapa web