Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 13 de maig de 1985, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, que desplega i regula les disposicions del Decret 136/1984, de 10 de desembre (DOGV de 10 de gener de 1985), pel qual es creen els Serveis Psicopegagògics Escolars.

(DOGV núm. 256 de 30.05.1985) Ref. Base de dades 0604/1985

Ordre de 13 de maig de 1985, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, que desplega i regula les disposicions del Decret 136/1984, de 10 de desembre (DOGV de 10 de gener de 1985), pel qual es creen els Serveis Psicopegagògics Escolars.
La creació dels Serveis Psicopedagògics Escolars (SPEs), la integració en aquests dels actuals Serveis Escolars d'Orientació Escolar i Vocacional, Equips Multiprofessional, Equips d'Intervenció Psicopedagògica del Programa d'Educació Compensatòria i Instituts d'Orientació Educacional i Professional, així com l'homologació o l’autorització que s'institueix per als Gabinets sòcio-psicopedagògics finançats per Ajuntaments, Diputació i d'altres Entitats que estableix el Decret 136/84 de 10 de desembre, són passes importants de cara a racionalitzar la utilització dels efectius disponibles i assentar les bases per al futur creixement d'aquesta mena de Serveis Psicopedagògics tan influents en la progressiva millora del sistema escolar valencià.
Cal desenrotllar l'estructura orgànica i el funcionament dels Serveis Psicopedagògics Escolars. Per això, atenent a les atribucions que m'han estat conferides, i en particular al que estableix la Disposició final primera del Decret 136/84 de data 10 de desembre,
DISPOSE:
Article primer
1. Els Serveis Psicopedagògics Escolars, creats pel Decret 136/84, de 10 de desembre, es constituiran en equips que tindran una composició multiprofessional i actuaran sempre com a grups de treball interdisciplinari coordinats per un Director d'equip.
2. El funcionament com a equips interdisciplinaris no impedirà que cada un dels seus membres polaritze i centre les pròpies activitats en el camp de la seua especialitat: Orientació Escolar i Professional, Educació Especial, Transtorns i Dificultats en l'Aprenentatge i l'Acció sòciocomunitària i familiar.
3. Els informes que hagen de tenir efecte sobre el tipus d'escolarització dels alumnes, hauran de ser elaborats col·legiadament per tot l'Equip i portaran la signatura del Director i de l'especialista que corresponga en cada cas.
4. La validesa dels diagnòstics emesos pels Serveis Psicopedagògics Escolars serà idèntica a tots els efectes, a la d'aquells que havien estat elaborats pels Equips Multiprofessionals integrats en aquests Serveis Psicopedagògics Escolars (SPEs) pel Decret 136/84 ja esmentat.
Els diagnòstics emesos per Gabinents sòcio-psicopedagògics que ostenten la condició d'homologats tindran idèntica validesa, a tots els efectes, que la dels SPEs.
5. L'homologació o autorització prèvia serà un requisit necessari perquè els Gabinets de referència puguen intervenir en l'àmbit de l'escola pública. Així mateix, l'homologació o l'autorització prèvia serà també un requisit necessari perquè aquests Gabinets puguen rebre ajudes o subvencions que hagen estat convocades per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència o qualsevol altra entitat pública coordinada per aquesta.
Article segon
1. El personal especialitzat amb què compten actualment els SPEs així com els altres efectius personals que puguen incrementar-se d'acord amb les previsions pressupostàries i pel procediment establert a l'article 6 del Decret 136/84, s'organitzarà seguint els criteris que assenyala el punt 2 de l'article 3 de l'esmentat Decret.
2. Als SPEs resultants se'ls assignarà una zona que atendran en la seua globalitat, actuant de forma prioritària i intensiva en les ZAEPs del propi àmbit territorial. Per al tractament d'àrees específiques es crearan o concertaran amb d'altres Institucions, uns equips especialitzats en funció de les necessitats i les disponibilitats pressupostaries.
3. Els Centres específics d'Educació Especial podran comptar amb un SPE de composició flexible en funció de la naturalesa de l'alumnat d'aquests. En qualsevol cas estaran coordinats amb el SPE de la zona a efectes de la promoció de la integració de l'alumnat en el sistema ordinari d'educació.
4. Els Centres de BUP i FP existents en la zona escolar, podran ser atesos pel SPE de zona corresponent, sobretot en el sector de l'Orientació Escolar i Professional.
Article tercer
1. Els Serveis Psicopedagògics Escolars (SPEs) dependran orgànicament i funcionalment de la Direcció General d'Educació Bàsica i Ensenyaments Especials d'aquesta Conselleria a la qual correspon aprovar els plans d'actuació d'aquests serveis.
2. Els òrgans de planificació, coordinació i seguiment de les activitats dels SPEs són:
-La Comissió de Coordinació General dels SPEs.
-La Comissió de Coordinació Territorial dels SPEs.
-Un Coordinador Territorial en cada província.
-Un Director per a cada SPE.
Article quart
1. La Comissió de Coordinació General dels SPEs tindrà les funcions següents:
-Informar els objectius bàsics i el Pla General Anual d'Activitats dels SPEs proposat pel Servei d'Educació Compensatòria i Acció Psicopedagògica de la Direcció General d'Educació Bàsica i Ensenyaments Especials, el qual arreplegarà, al seu torn, les indicacions i les necessitats que la Direcció General d'Ensenyaments Mitjans suggeresca.
-Assessorar els Directors Generals d'Educació Bàsica i Ensenyaments Especials i d'Ensenyaments Mitjans en tot allò que es relaciona amb les activitats de suport psicopedagògic.
-Conéixer les Memòries anuals elaborades pels Coordinadors Territorials, prèviament informades per les Comissions de Coordinació Territorial dels SPEs.
-D'altres funcions que el Director General d'Educació Bàsica i Ensenyaments Especials puga encomanar.
2. La composició de la Comissió de Coordinació General dels SPEs serà:
-El Director General d'Educació Bàsica i Ensenyaments Especials, que farà de President.
-Un membre de la Direcció General d'Ensenyaments Mitjans nomenat pel seu Director General.
-Tres membres dels SPEs designats per la Comissió de Coordinació Territorial corresponent, un per cada una d'aquestes Comissions.
-Tres membres dels Gabinents Sòcio-psicopedagògics homologats i/o autoritzats, triats pels components d'aquests gabinents.
-El tres Coordinadors Territorials dels SPEs.
-El Cap del Servei d'Educació Compensatòria i Acció Psicopedagògica.
-El Cap del Servei d'Inspecció.
-Un membre de la Inspecció d'Ensenyaments Mitjans nomenat pel Director General d'aquest nivell.
-El Secretari, que serà nomenat pel President de la Comissió entre els seus components.
-Qualsevol altre personal tècnic de la Conselleria que a judici dels Directors Generals d'Educació Bàsica i Ensenyaments Especials, i d'Ensenyaments Mitjans, es considere convenient.
3. La Comissió de Coordinació General dels SPEs es reunirà, almenys, dues vegades cada curs i extraordinàriament quan així ho decidesca el seu President.
4. Per al compliment de les funcions que li són pròpies, la Comissió de Coordinació General podrà crear les Comissions de treball que estime convenients.
Article cinqué
1. La Comissió de Coordinació Territorial dels SPEs tindrà aquestes funcions:
-Informar el Pla d'Activitats dels SPEs de la província elaborat pel Coordinador Territorial, en el marc de les directrius generals que emanen del Pla General de la Comissió de Coordinació General.
-Informar la Memòria anual redactada pel Coordinador Territorial.
-Propasar a la Comissió de Coordinació General la creació de nous SPEs en funció de les necessitats.
-Informar els plans d'actuació i les memòries dels SPEs.
-D'altres funcions que li puga encomanar el Director General d'Educació Bàsica i Ensenyaments Especials o el Cap dels Serveis Territorials d'Educació.
2. La Comissió Territorial dels SPEs estarà integrada pels membres següents:
-El Cap dels Serveis Territorials d'Educació, que farà de President.
-Dos representants de la funció inspectora, un per Ensenyaments Bàsics i un altre per Ensenyaments Mitjans.
-El Coordinador dels SPEs de la província.
-Un Director del SPEs nomenat pel Cap dels Serveis Territorials d'Educació.
-Dos membres dels SPEs, nomenats pel Cap dels Serveis Territorials d'Educació.
-Dos membres en representació dels Gabinets homologats i/o autoritzats, si els havia, triats entre els seus components.
Article sisé
1. En cada Servei Territorial d'Educació hi haurà un Coordinador Territorial dels SPEs que serà nomenat pel Director General d'Educació Bàsica i Ensenyaments Especials, a proposta del Cap dels Serveis Territorials d'Educació, oïda la Comissió de Coordinació corresponent.
2. Les seues funcions seran les següents:
-Redactar el Pla Provincial d'Activitats dels SPEs i la Memòria anual sobre el desenrotllament del Pla amb el coneixement previ dels plans i les memòries dels SPEs de la província.
-Coordinar tots els SPEs que hi haja en el seu àmbit territorial, així com els Gabinents homologats o autoritzats.
-Elevar informes de necessitats i propostes a la Comissió de Coordinació Territorial.
Article seté
Cada Servei Psicopedagògic Escolar de zona comptarà amb un Director que serà nomenat pel Cap dels Serveis Territorials d'Educació, a proposta del Coordinador Territorial corresponent.
Les seues funcions seran:
a) Dirigir i coordinar les activitats de tots el membres del SPE.
b) Coordinar l'elaboració i l'aplicació del Pla Anual d'Activitats d'acord amb les directrius generals i havent oït tots els sectors implicats.
c) Elaborar conjuntament amb l'equip, la Memòria Anual d'Activitats.
d) Coordinar l'acció dels equips homologats i autoritzats en l'àmbit de la seua actuació.
e) Elevar els informes de necessitats de la zona quan així es requeresca.
Article vuité
1. L'homologació o reconeixement oficial als efectes indicats a l'article 1, paràgraf 4.t d'aquesta Ordre, dels diagnòstics emesos per un Gabinet sòcio-psicopedagògic dependent d'un Ajuntament, Diputació o qualsevol altra entitat, podrà ser sol·licitada mitjançant:
A Instància dirigida a l'Il·lm. Sr. Director General d'Educació Bàsica i Ensenyaments Especials d'aquesta Conselleria, on es farà constar el compromís, d'acomplir el Pla d'Activitats dels SPEs.
B. Memòria de treball realitzat durant el curs anterior i projecte del Gabinet, especificant-hi:
a) Característiques dels serveis prestats i d'aquells que haja de prestar el gabinet: funcions.
b) Descripció de la població atesa: població escolar del municipi, nombre i nivell d'instrucció dels alumnes.
c) Proves psicopedagògiques més utilitzades agrupades per nivells i factors mesurats.
d) Composició de l'equip psicopedagògic, fotocòpia compulsada de la titulació i funcions desenrotllades per cada membre.
e) Quadre-horari setmanal de l'actuació de l'equip.
f) Fotocòpia del contracte dels components de l'equip.
Aquesta documentació serà presentada per l'entitat de què depén el gabinet, en els Serveis Territorials d'Educació Corresponents.
2. Per Resolució de la Direcció General d'Educació Bàsica i Ensenyaments Especials, i previ informe dels Serveis Territorials d'Educació corresponents, es concedirà l'homologació a aquelles Gabinets que compten almenys, amb dos llicenciats en Psicologia i/o Pedagogia, un Assistent Social, s'atinguen en la seva actuació als Plans d'Activitats dels SPEs i acrediten dos anys de funcionament com a mínim..
3. La condició d'homologat es perdrà per qualsevol d'aquestes raons:
a) Desaparició del servei sòcio-psicopedagògic homologat.
b) Variació, no autoritzada de les condicions que s'exigiren per a l'homologació d'aquestes.
c) Incompliments de les activitats programades en els Plans d'Actuació dels SPEs.
4. La condició d'homologats inclou també la d'autorització.
Article nové
1. L'autorització per a intervenir en l'àmbit de l'escola pública serà sol·licitada mitjançant:
A. Instància dirigida al Cap dels Serveis Territorials d'Educació corresponent on es farà constar el compromís d'acomplir el Pla d'Activitats dels SPEs.
B. Memòria de treball realitzat durant el curs anterior i projecte de treball per al curs vinent, específicant-hi:
a) Característiques dels serveis prestats i que haja de prestar el gabinet: funcions.
b) Descripció de la població atesa: població escolar del municipi, nombre i nivell d'instrucció dels alumnes.
c) Proves Psicopedagògiques més utilitzades agrupades per nivells i factors mesurats.
d) Composició de l'equip psicopedagògic i fotocòpia compulsada de la titulació, funcions desenrotllades per cada membre.
e) Quadre horari setmanal de l'actuació de l'equip.
f) Fotocòpia del contracte dels components de l'equip.
Aquesta documentació serà presentada per l'entitat de què depén el gabinet en els Serveis Territorials d'Educació.
2. El Cap dels Serveis Territorials d'Educació, previ informe del Coordinador Territorial, estendrà la credencial d'autorització a aquells gabinets composats, almenys, per un Psicòleg i un Pedagog, que en la seua actuació s'atinguen als Plans d'activitats dels SPEs.
3. La condició d'autoritzat es perdrà per alguna d'aquestes raons:
a) Desaparició del servei autoritzat.
b) Variació no autoritzada de les condicions que s'exigiren per a la seua autorització.
c) Incompliment de les activitats programades en els Plans d'Actuació dels SPEs.
Article desé
1. La convocatòria per a l'accés als llocs de treball dels SPEs es realitzarà d'acord amb les previsions pressupostàries i determinarà les titulacions que s'exigiran per a cada un dels llocs convocats. Si de cas, dos dels components de l'equip seran llicenciats en Psicologia i/o Pedagogia.
S'hi adjuntarà un barem on es ponderaran els aspectes següents:
A. Capacitat professional per al lloc a ocupar valorada mitjançant la presentació d'un Pla de Treball i una entrevista personal.
B. Titulació i especialitat addicionals directament relacionades amb el lloc de treball, així com d'altres titulacions, diplomes o cursos de perfeccionament i especialitzacions que mantinguen relació amb aquest lloc de treball.
C. Experiència:
-En el coneixement i pràctica de la docència.
-En l'especialitat del lloc de treball que es convoque.
-Publicacions i estudis sobre la matèria.
D. Grau de coneixement de les dues llengues oficials de la Comunitat Valenciana.
2. Per Resolució de la Direcció General d'Educació Bàsica i Ensenyaments Especials es realitzaran les convocatòries necessàries i s'hi adjuntarà el barem, els requisits dels sol·licitants, la composició del tribunal qualificador, els proves de selecció i l'especialitat dels llocs de treball convocats.
També s'hi haurà d’especificar la seu del SPE i la circumscripció territorial a què farà referència el lloc de treball objecte de la convocatòria. Es determinarà en la Resolució, la situació jurídico-administrativa on exerciran els professionals que accediran als SPEs que s'atendrà, en qualsevol cas, a les normes vigents sobre la Funció Pública.
Article onzé
1. L'òrgan competent de la funció inspectora realitzarà un informe valoratiu anual sobre el SPE de cada zona escolar i de cada un dels components que actuarà seguint la normativa que li siga aplicable.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Els actuals membres dels Equips Multiprofessionals queden integrats en els Serveis Psicopedagògics Escolars.
Segona
Els membres de l'Institut d'Orientació Educativa i Professional seran també membres dels SPEs i s'atindran a les normes que dictarà la Direcció General d'Educació Bàsica i Ensenyaments Especials sobre el funcionament d'aquests.
Tercera
Els actuals membres del Servei d'Orientació Escolar i Vocacional (SOEV) podran optar per presentar-se al Concurs que es convoque per a l'accés als llocs de treball dels SPEs o, una vegada acabat el període per al qual se'ls va concedir la Comissió de Serveis, per tornar a la situació d'origen abans de pertanyer al SOEV.
Quarta
Al llarg del curs escolar 85/86 es podrà concedir l'homologació a aquelles gabinets que, tot i que no s'ajusten en la seua composició al que assenyala l'article 8.2 d'aquesta Ordre, acrediten suficient experiència en les funcions que els són pròpies davant la Direcció General d'Educació Bàsica i Ensenyaments Especials.
Les homologacions concedides a l'empara d'aquesta disposició addicional estaran condicionades al fet que qualsevol modificació o ampliació del gabinet homologat es puga dur a terme ajustant-se a la composició que s'assenyala com a model en l'esmentat Article 8.2 d'aquesta Ordre.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queden derogades totes les disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen al que s’expressa en aquesta Ordre.
DISPOSICIO FINAL
S'autoritza el Director General d'Educació Bàsica i Ensenyaments Especials a dictar, en l'àmbit de les seues competències, totes les disposicions i normes que calguen per a l'aplicació i el desplegament d'aquesta Ordre.
València, 13 de maig de 1985.
El Conseller de Cultura, Educació i Ciència,
CEBRIA CISCAR I CASABAN

linea
Mapa web