Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 14 de febrer de 1990, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual, desplegant el decret 53/1989 de 18 d'abril, es donen normes per al funcionament dels serveis psicopedagògics escolars.

(DOGV núm. 1293 de 30.04.1990) Ref. Base de dades 1015/1990

Ordre de 14 de febrer de 1990, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual, desplegant el decret 53/1989 de 18 d'abril, es donen normes per al funcionament dels serveis psicopedagògics escolars.
El Decret 53/1989, del Consell de la Generalitat Valenciana, regula i organitza els serveis psicopedagògics escolars en l’àmbit de l’educació no universitària a la Comunitat Valenciana.
Definides l’estructura, la composició i l’organització dels serveis psicopedagògics escolars, cal desplegar el seu març funcional, regulant els principis d'intervenció, la priorització de les seues funcions, els criteris de coordinació dels equips i els de direcció, avaluació i control d'aquests.
Per raó d'això i d’acord amb el que estableix la disposició final primera del Decret 53/1989, de 18 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regulen els serveis psicopedagògics escolars,
ORDENE:
Primer
1. Els serveis psicopedagògics escolars desenrotllaran les seues funcions en els centres educatius del sector, i es regiran pels principis de interdisciplinarietat, coordinació, treball en equip, globalització dels processos d'intervenció, funcionalitat i sistematització de l'actuació, individualització dels programes i socialització de les activitats, mediació de l'acció tutorial i renovació dels enfocaments i de les tècniques d'ensenyament- aprenentatge.
2. Sense perjudici d'això, l'acció dels equips serà prioritària en els centres on és més necessària, bé per les seues condicions estructurals, bé per la necessitat de compensació o integració educativa o bé per la implantació de programes de caràcter experimental.
Segon
1. Les funcions d'assessorament psicopedagògic a centres, professorat i família i de prevenció en el medi escolar seran prioritàries en tots els centres.
2. Les funcions relacionades amb l’avaluació per a l'elaboració d'adaptacions curriculars individualitzades i per a la determinació sobre l'escolarització de l’alumnat hauran de fer-se necessàriament en els centres on hi haurà alumnes amb necessitats o en situacions educatives especials.
3. Les funcions d'orientació escolar i d'assessorament vocacional i professional es realitzaran al final dels estudis d'educació primària, durant l'educació secundària i quan hi haurà situacions d'opcionalitat curricular, d'estudis o professional.
Tercer
1. La valoració d'alumnes que haja de tenir efectes sobre la modalitat de la seua escolarització serà realitzada col·legiadament per l’equip psicopedagògic i visada pel director del servei.
2. La valoració d'alumnes de centes d'ensenyament mitjà que no disposen de SPE es realitzarà amb la petició prèvia de la direcció del centre al director del SPE, el qual determinarà l’especialista o els especialistes que hauran de realitzar-la, sempre que calga.
Quart
1. Els serveis psicopedagògics escolars elaboraran anualment el pla i la memòria d'activitats, els quals inclouran els de tots els equips de zona i de centre que l’integren.
2. El pla i la memòria d'activitats a desenrotllar en els centres s'inclouran en el pla i la memòria d'activitats general del servei psicopedagògic escolar i dels respectius centres. Aquests hauran de concordar amb les directrius generals d'intervenció dels serveis psicopedagógics i estaran sotmesos a la normativa sobre aprovació de plans d'activitats dels centres.
3. Conseqüentment amb el pla anual d'activitats, cada especialista del servei psicopedagògic escolar realitzarà una programació mensual que especificarà les activitats, l’horari i els centres o serveis on es durà a terme, aquesta programació serà lliurada al director del servei psicopedagògic escolar per a la seua aprovació.
4. Els plans de treball estaran a disposició de la inspecció educativa.
Cinqué
Els serveis psicopedagògics escolars, en el sector on desenrotllen les seues funcions, coordinaran l'activitat amb els professors tutors, els equips docents dels centres educatius, els gabinets psiscopedagògics autoritzats i qualsevol altre recurs general o educatiu del seu sector per a garantir:
a) La racionalització i optimització dels recursos.
b) La necessària continuïtat en el procés d'orientació educativa dels alumnes en el pas d'un nivell o modalitat educatius i en el d'un centre a un altre.
c) La unificació de criteris tècnics en el model d'intervenció en el mateix nivell o modalitat educatius.
d) L'intercanvi d'instruments, materials i programes.
Sisé
1. El personal dels equips psicopedagògics escolars de zona i de centre formen part del servei psicopedagògic del sector corresponent i s'integraran en aquest amb caràcter general.
2. Els professionals dels equips psicopedagògics que ocupen llocs de treball de naturalesa docent formen part dels claustres de professors dels centres on presten serveis, i no poden ocupar càrrecs d'òrgans unipersonals d'aquests.
Seté
1. La jornada i el calendari laboral dels professors especialistes en psicopedagogia seran els establerts amb caràcter general per als funcionaris de la Generalitat Valenciana.
1. 1. El personal laboral destinat en aquests serveis es regirà pel que estableix el conveni col·lectiu per al personal laboral al servei de la Generalitat Valenciana.
1.2. La jornada i el calendari laboral dels professors especialistes en logopèdia seran els establerts amb caràcter general per als funcionaris docents.
2. Durant els períodes lectius dels centres docents la jornada laboral dels components dels serveis psicopedagògics escolars s'ajustarà a l’horari dels centres.
3. El còmput global de la jornada setmanal serà distribuït, el vuitanta per cent per a l'atenció als centres educatius i la resta per a tasques de coordinació del servei, activitats d'estudi i atenció al públic en la seu.
4. En la seu del servei psicopedagògic escolar es garantirà l'atenció al públic en horari de nou a catorze i de disset a dinou hores cada dia de dilluns a divendres. En els serveis que tinguen un nombre d'especialistes en psicopedagogia inferior a cinc es dedicarà un dia d'atenció setmanal per cada especialista.
Vuité
1. A l’inici del curs acadèmic s'efectuarà, en els equips de zona, l'adscripció dels professionals als diferents centres de la zona.
La direcció, com a responsable d'aquesta adscripció, procurarà que aquesta es realitze tenint en compte els criteris següents:
- La idoneïtat i l’especialització quan hi haurà circumstàncies especials, com poden ser la dels centres d'integració o la dels centres d'ensenyament en valencià.
- La permanència d'un professional en un centre en qui hagués intervingut en cursos anteriors.
- Només si coincideixen diversos professionals en les anteriors circumstàncies es considerarà l'antiguitat en l’equip.
2. El control d’assistència dels membres dels equips de zona serà realitzat pel director d'aquest. Aquest haurà de trametre als Serveis Territorials els comunicats de faltes juntament amb els justificants i els comunicats laborals omplits i signats per les persones corresponents, i en quedarà una còpia arxivada en la seu del servei.
Qualsevol absència dels professionals dels equips de zona en els centres d'intervenció directa haurà de ser notificada al cap d'estudis que corresponga amb justificació i antelació oportunes per part del director del servei psicopedagògic escolar.
El control d’assistència dels professors especialistes en psicopedagogia dels equips de centre correspondrà al cap d'estudis.
3. Els permisos per a assistència a cursos, jornades i grups de treball referents a matèries directament relacionades amb l’exercici de les seues funcions en l’àmbit de la Comunitat seran sol·licitats al director del servei, qui podrà concedir-los o no d'acord amb les necessitats del servei, i estaran sotmesos a la normativa general aplicable en matèria de permisos.
Nové
1. Cada servei psicopedagògic escolar comptarà amb un director, nomenat pel director general de Règim Econòmic i de Personal a proposta del director general d'Ordenació i Innovació educativa.
2. Els directors dels serveis psicopedagògics escolars dedicaran un terç del seu horari setmanal a les funcions de coordinació i direcció dels equips.
3. A més de les pròpies i específiques que tenen atribuïdes com a professors especialitzats en psicopedagogia escolar, sean funcions del director:
a) Representar oficialment el servei.
b) Complir i fer complir les lleis i la resta de disposicions vigents.
c) Exercir la direcció de tot el personal del servei.
d) Convocar i presidir les reunions de treball.
e) Autoritzar les despeses d'acord amb el pressupost del servei, ordenar els pagaments i mantenir al dia el seguiment pressupostari.
f) Visar els certificats i els informes.
g) Elaborar anualment el pla i la memòria d'activitats del servei, en coordinació amb tots els equips d'aquest i controlar la seua aplicació.
h) Elevar la memòria anual, i tots els informes que li siguen requerits, al director del Servei Territorial.
i) Coordinar la unificació de criteris tècnico- pedagògics d’intervenció en la zona, d'acord amb les directrius dels òrgans superiors.
j) Garantir la coordinació del servei amb els centres i els serveis educatius del sector, establint els canals d'informació i participació que calguen.
k) Qualsevol altra que reglamentàriament s'establesca.
Deu
1. L'avaluació i control del serveis psicopedagògics escolars i dels gabinets autoritzats són competència de la inspecció educativa.
2. La inspecció educativa de la circumscripció realitzarà el seguiment, avaluació i control del servei o dels equips de la seua àrea d'intervenció, centrant-se fonamentalment en la valoració de:
a) El pla i la memòria d'actuació dels equips proposant, si fa al cas, les correccions oportunes.
b) El grau d'acompliment i adequació dels plans d'activitats a les directrius generals.
c) L'adequació dels plans d'activitat dels equips psicopedagògics i gabinets autoritzats a la realitat del sector i dels centres.
d) L'informe de necessitats i la proposta de millora.
Així mateix vetlarà per la coordinació dels equips als efectes de racionalització i optimització dels recursos.
Onze
1. Els serveis psicopedagògics escolars dependran funcionalment de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa.
La Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa establirà el pla general d'actuació dels serveis, que inclourà les directrius per a l’elaboració dels plans i les memòries d'activitats d'aquests.
2. Els serveis psicopedagògics escolars dependran orgànicament del Servei Territorial de Cultura i Educació corresponent.
Dotze
1. En tots els centres docents de pre-escolar, EGB, educació especial, formació professional i BUP i COU es constituirà el Departament d’Orientació.
El Departament d'Orientació estarà dirigit pel cap d'estudis del centre i coordinat i assessorat tècnicament per l'equip psicopedagògic escolar.
En els centres on hi haja més d'un cap d'estudis, aquest Departament estarà dirigit pel cap d'estudis que designe la direcció.
2. El Departament d'Orientació estarà integrat pel cap d'estudis de cada torn, el vice- director, el psicopedagog i els professors següents:
a) En els centres d'educació general bàsica:
- El coordinador de pre-escolar.
- El coordinador de cicle inicial.
- El coordinador de cicle mitjà.
- El coordinador de cicle superior.
- Professorat d'educació especial.
b) En els centres d'educació especial:
- 1 professor d'educació especial per cada quatre unitats.
- 1 logopeda.
- 1 fisioterapeuta.
- 1 professor de formació professional d'aprenentatge de tasques
c) En els centres de formació professional:
- 1 tutor- coordinador per cada branca i grau.
- El responsable del Departament d’Orientació.
- El coordinador del programa de pràctiques en empreses
d) En els centres de batxillerat:
- Un tutor- coordinador per cada curs i torn.
3. Els tutors membres del Departament d'Orientació seran nomenats per la direcció a proposta del conjunt de tutors de cada curs o branca i grau.
4. Les funcions del departament d’Orientació seran establertes reglamentàriament.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queden derogades l’Ordre de 13 de maig de 1985, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, que desplega i regula les disposicions del Decret 136/84 (DOGV 30-5-85), llevat dels articles vuité i nové mentre no seran regulats per una ordre, desplegant l'article 12 del Decret 53/1989; l’Ordre de 24 de gener de 1986, de la Conselleria de Cultura, Educació Ciència, per la qual es dicten normes de funcionament dels serveis psicopedagògics escolars (DOGV 12-2-86), i totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposen al que disposa aquesta Ordre.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
S'autoritzen les Direccions Generals d'Ordenació i Innovació Educativa i de Règim Econòmic i de Personal a dictar, en l’àmbit de les seues competències, totes les disposicions i normes que caldran per a l'aplicació i el desplegament d'aquesta Ordre.
Segona
Aquesta Ordre entrarà en vigor l'1 de setembre de 1990.
València, 14 de febrer de 1990.
El Conseller de Cultura, Educació i Ciència,
ANTONI ESCARRE I ESTEVE

linea
Mapa web