Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 19 de febrer de 1997, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual s'estableixen les normes relatives a la procedència i els patrons de qualitat dels materials de reproducció que s'utilitzen per a fins forestals al territori de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 2946 de 06.03.1997) Ref. Base de dades 0620/1997

ORDRE de 19 de febrer de 1997, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual s'estableixen les normes relatives a la procedència i els patrons de qualitat dels materials de reproducció que s'utilitzen per a fins forestals al territori de la Comunitat Valenciana.
A fi de millorar la qualitat i l'adaptabilitat dels materials de reproducció que s'utilitzen per a fins forestals al territori de la Comunitat Valenciana i de desenvolupar, al mateix temps, les comeses assenyalades en els articles 69 i 70 del Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, Forestal de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 98/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià, aquesta ordre estableix les normes relatives a la procedència i els patrons de qualitat que han de reunir els materials forestals de reproducció i fixa el procediment de control oficial que regula la producció i comercialització dels materials esmentats.
En virtut d'això, i fent ús de les atribucions que tinc conferides,
ORDENE:
Article 1
Aquesta ordre es refereix als materials forestals de reproducció d'espècies llenyoses que es comercialitzen o s'utilitzen dins del territori de la Comunitat Valenciana per a fins forestals.
Article 2
Definicions. D'acord amb aquesta ordre s'entén per:
1. Materials de reproducció.
a) Llavors: les pinyes, infructescències, fruits i grans destinats a la producció de plantes.
b) Parts de planta: els esqueixos (estaquetes, microesqueixos), els colgats, les arrels i les pues per a empelts, destinats a la producció de plantes.
c) Plantes: Les plantes cultivades a partir de llavors o generades a partir de parts de plantes.
2. Materials de base.
a) Les masses selectes, els rodals selectes, les forests i grups de forests l'origen dels quals és conegut i els horts de llavors, per als materials de reproducció sexual.
b) Les parts de planta, els clons i les mescles de clons de material vegetatiu procedents de riberes, forests i grups de forests d'origen conegut
3. Hort de llavors.
La plantació de clons o de descendents seleccionats, aïllada de qualsevol pol·linització estranya, o instal·lada a fi d'evitar la dita pol·linització i encaminada a la producció de collites freqüents, abundants i fàcils.
4. Procedència
El lloc determinat on existeix una població d'arbres o d'altres espècies llenyoses, autòctona o no autòctona.
5. Origen
El lloc determinat on hi ha una població d'arbres o d'altres espècies llenyoses, autòctona o el lloc d'on va venir primitivament una població introduïda.
6. Regió i domini de procedència
Per a una espècie, una subèspecie o una varietat determinada, el territori o conjunt de territoris sotmesos a condicions ecològiques semblants i en els quals hi ha poblacions, no aïllades per barreres geogràfiques importants, que presenten característiques fenotípiques o genètiques anàlogues.
Freqüentment, encara que puguen observar-se variacions fenotípiques entre les poblacions, les diferències genètiques no són conegudes. Així, per a determinar les regions i els dominis de procedència, utilitzem les tendències de variació, conegudes o suposades.
Entre els factors que incideixen de manera més significativa en la inducció de variacions territorials en les poblacions d'una espècie, s'han de considerar els relacionats amb canvis en les condicions ambientals (factors de variació ecològica) i d'altres associats a barreres d'origen geogràfic (factors de diferenciació geogràfica), que dificulten el flux genètic entre poblacions.
En les espècies de Pinus halepensis, Pinus pinaster, Pinus nigra, Pinus sylvestris, Quercus ilex ( subsp. ilex i subsp. ballota) i Quercus suber, s'utilitza el concepte de regió de procedència establert en la legislació estatal.
En la resta d'espècies, per a l'àmbit territorial valencià, el concepte domini de procedència és equivalent a l'anterior.
7. Àrees de reserva genètica forestal
En l'àmbit territorial de les regions i els dominis de procedència, es podran delimitar àrees de reserva genètica forestal, definides com masses, claps o peus aïllats d'interès per a l'obtenció de materials de reproducció i per a la conservació in situ de recursos genètics.
8. Categories dels materials de reproducció
a) Identificats: els materials que provenen de forests i grups de forests l'origen dels quals és conegut i que s'inclouen en una regió o un domini de procedència delimitada.
b) Seleccionats: els materials procedents d'altres de base oficialment admesos d'acord amb allò que disposa la normativa estatal (Ordre Ministerial de 21 de gener de 1989, per la qual es regula la comercialització dels materials forestals de reproducció).
c) Controlats: els materials procedents d'altres de base oficialment admesos d'acord amb allò disposat en la normativa estatal esmentada.
9. Utilització
L'ús pel mateix proveïdor, recol·lector o viverista, amb fins forestals, dels materials forestals de reproducció.
10. Comercialització
L'exposició per a la venda, la posada a la venda, la venda o el lliurament a un tercer.
11. Proveïdor, recol·lector, viverista i productor
Són proveïdors aquelles empreses que comercialitzen materials forestals de reproducció.
Les empreses que específicament realitzen recol·leccions al forest de llavors o parts de planta per a comercialització s'anomenen recol·lectors.
Les empreses que específicament comercialitzen plantes per a fins forestals s'anomenen viveristes.
El terme productor, en el text d'aquesta ordre, fa referència indistintament a proveïdors, recol·lectors i viveristes.
12. Campanya de recol·lecció
Per a la recol·lecció de fruits, llavors i altres propàguls forestals, la campanya de recollida comença l'1 d'abril de l'any n, i finalitza el 31 de març de l'any n+1.
13. Lot de llavors
El terme lot s'usa per a designar tota quantitat de llavors d'una determinada espècie, de qualitat pràcticament uniforme, amb el mateix origen i recol·lectades en un període màxim de 30 dies.
S'estableixen com a pesos màxims d'un lot de llavors les següents quantitats:
- Per a llavors de la grandària de Pinus pinea o majors (Quercus spp., Juglans spp., Fagus spp., etc.), fins 5.000 Kg.
- Per a llavors més xicotetes que Pinus pinea, fins 1.000 Kg.
14. Mostra de llavors per a anàlisis
Es defineix com a mostra de llavors per a anàlisi una quantitat reduïda de llavors, representativa d'un lot determinat, que s'utilitza per a efectuar assajos relatius a la qualitat del lot esmentat.
La Direcció General de Desenvolupament Forestal establirà els mètodes de mostreig oficial, segons les normes internacionals per a l'assaig de llavors.
15. Referència de lot
La referència de lot, que assignarà la Direcció General de Desenvolupament Forestal als lots de llavors i parts de planta que siguen controlats oficialment, ha de constar en tots els documents de comercialització del lot esmentat o possibles subdivisions, incloses les partides de planta que en siguen produïdes.
La referència de lot consta d'una o més lletres identificatives de l'empresa recol·lectora o proveïdora dels materials i de tres grups de xifres. El primer grup assigna el codi d'espècie, el segon numera el lot i el tercer es refereix a l'any n de la corresponent campanya de recol·lecció.
Article 3
A fi de garantir l'adaptabilitat dels materials de reproducció a les condicions ambientals pròpies dels ecosistemes forestals valencians, s'hauran d'utilitzar per a treballs forestals a la Comunitat Valenciana els materials de reproducció de les categories identificats, seleccionats i controlats, procedents de regions i dominis de procedència que incloguen territoris de la Comunitat Valenciana.
La utilització de materials de reproducció procedents d'altres regions de procedència ha de ser autoritzada per la Direcció General de Desenvolupament Forestal.
Article 4
Correspon, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, a la Direcció General de Desenvolupament Forestal, a proposta de les direccions territorials, la delimitació dels dominis de procedència i de les àrees de reserva genètica dels materials forestals de reproducció.
En el cas dels espais naturals protegits, la dita delimitació es realitzarà a proposta de la Direcció General del Medi Natural.
En forests de titularitat privada, les àrees de reserva genètica podran ser delimitades a proposta del titular o titulars.
Article 5
Les àrees de reserva genètica tindran una consideració especial en relació amb la seua conservació i gestió i s'hauran d'efectuar treballs per a defensar-les d'incendis, per a millorar la seua capacitat productiva i per a facilitar els treballs de recol·lecció de materials de reproducció.
La Direcció General de Desenvolupament Forestal limitarà en aquestes zones els aprofitaments i accions que no resulten compatibles amb la conservació dels recursos genètics esmentats.
Article 6
Els materials de base per a la producció de materials forestals de reproducció seleccionats i controlats, seran proposats per la Direcció General de Desenvolupament Forestal als organismes competents de l'administració de l'Estat per a la seua aprovació.
En forests de titularitat privada, els materials de base podran ser delimitats a proposta del titular o titulars.
Article 7
Es crea el Registre de Recol·lectors de Materials Forestals de Reproducció de la Comunitat Valenciana.
En el dit registre, estan obligats a inscriure-s'hi totes les empreses productores de llavors o parts de planta, siguen recol·lectores o proveïdores.
Igualment, hi hauran d'estar inscrits els viveristes que recol·lecten llavors i parts de planta per a producció als seus vivers de plantes destinades a ús forestal.
Les empreses actuals disposen d'un termini de tres mesos, a partir de l'entrada en vigor d'aquesta ordre, per a sol·licitar-ne la inscripció.
Les noves empreses s'hauran d'inscriure abans d'iniciar les seues activitats.
Article 8
El Servei de Gestió Forestal de la Direcció General de Desenvolupament Forestal s'encarregarà de l'elaboració, posada al dia i conservació del Registre de Recol·lectors de materials forestals de reproducció de la Comunitat Valenciana.
Les sol·licituds d'inscripció en el Registre es remetran al Servei de Gestió Forestal. A tal efecte, s'utilitzarà el model d'imprès que figura com a annex I d'aquesta ordre.
Article 9
Per a mantenir el registre convenientment actualitzat, les empreses inscrites hauran d'informar sobre les variacions que puguen produir-s'hi i que modifiquen sensiblement les dades inicials d'inscripció, i col·laborar en les enquestes que faça la Conselleria per tenir al dia les xifres globals del sector, facilitant el treball de les persones encarregades d'efectuar-les.
Article 10
Els noms i domicilis socials dels productors inscrits en el Registre seran de coneixement general.
Les dades de producció obtingudes i les que figuren en les sol·licituds d'inscripció només es podran donar a conèixer de forma globalitzada.
Article 11
Les taxes d'inscripció en el Registre seran les que corresponguen segons la normativa vigent.
Article 12
En la recol·lecció de llavors i parts de planta, s'hauran de complir els següents requisits:
a) Els recol·lectors que es proposen recollir fruits, llavors i parts de planta per a comercialització hauran d'estar inscrits en el Registre de Recol·lectors de Materials Forestals de Reproducció de la Comunitat Valenciana, i sol·licitar a les direccions territorials de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient la corresponent autorització, com a mínim tres mesos abans de l'inici dels treballs.
En la sol·licitud, s'indicarà el nom i adreça del peticionari, número de registre, les espècies que s'han de recol·lectar, el lloc de la recol·lecció identificat en el corresponent full 1:50.000 del mapa topogràfic del servei cartogràfic de l'exèrcit, i les seues dates d'inici i finalització, com també l'estimació de la quantitat que s'ha de recol·lectar.
Per a aconseguir l'autorització de l'administració, en les sol·licituds de recol·lecció de materials de reproducció dels gèneres Pinus i Quercus que es prevegen realitzar en forests no gestionades per la Generalitat Valenciana, caldrà la presentació de la conformitat del titular o titulars de les finques.
Les autoritzacions de recol·lecció seran emeses per les direccions territorials, després de l'informe previ del Servei de Gestió Forestal de la Direcció General de Desenvolupament Forestal.
Si l'interessat no obté resposta de l'administració transcorreguts 60 dies des de la presentació de la sol·licitud, s'entendrà que aquesta ha estat denegada.
La Direcció General de Desenvolupament Forestal fixarà les condicions tècniques generals que regiran l'execució dels treballs de recol·lecció.
b) L'agent forestal/mediambiental o l'inspector, informarà per escrit la Direcció General de Desenvolupament Forestal a través de la Direcció Territorial corresponent, sobre la quantitat, l'origen i categoria del material recol·lectat, mitjançant un acta de recol·lecció.
El pesatge de materials es realitzarà en la bàscula més propera al lloc de recol·lecció en presència de l'agent forestal/mediambiental o inspector. Els costos de pesatge aniran a càrrec del recol·lector.
c) Quan finalitze la recol·lecció, l'empresa haurà d'informar per escrit la Direcció General de Desenvolupament Forestal, a través de la Direcció Territorial corresponent, sobre la quantitat i categoria de tot el material recol·lectat.
En el cas de fruits, una vegada extreta la llavor, es comunicarà igualment la quantitat obtinguda segons categories.
d) El Servei de Gestió Forestal de la Direcció General de Desenvolupament Forestal, realitzades les oportunes anàlisis i comprovacions, emetrà un certificat de la producció obtinguda, d'acord amb el model de l'annex II.
La falsedat en les dades comunicades podrà ser motiu d'obertura d'expedient per a causar baixa en el Registre de Recol·lectors de Materials Forestals de Reproducció de la Comunitat Valenciana.
Article 13
Les recol·leccions de llavors i parts de planta de les espècies endèmiques o amenaçades considerades en l'Ordre de 20 de desembre de 1985, de la Conselleria d'Agricultura i Pesca, i en el Reial Decret 439/1990, del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, hauran d'adaptar-se, a més, als preceptes establerts per aquestes normatives.
En l'àmbit dels espais naturals protegits, s'hauran de considerar les especificacions que sobre aquesta matèria establisquen els respectius instruments d'ordenació.
Article 14
Els viveristes, productors o proveïdors de plantes per a fins forestals al territori de la Comunitat Valenciana, hauran d'estar inscrits en el registre provisional de productors de plantes de viver.
Article 15
Durant les fases de recol·lecció, extracció i emmagatzematge, com també en la fase de viver, els materials de reproducció s'hauran de col·locar en lots separats i identificats.
Article 16
Els materials de reproducció d'espècies forestals únicament podran ser comercialitzats i utilitzats dins de la Comunitat Valenciana, en partides que complisquen allò disposat en l'article 15, i acompanyats d'una etiqueta del productor o proveïdor, segons les distintes categories.
a) En el cas de llavors, en cada embalatge que les continga, s'haurà d'enganxar una etiqueta del recol·lector o proveïdor segons el model estipulat en l'annex III, apartat a.
Així mateix, cada partida de llavors anirà acompanyada d'un document del recol·lector o proveïdor segons el model estipulat en l'annex III, apartat b.
b) En el cas de parts de planta, cada embalum o feix haurà de portar una etiqueta del recol·lector o proveïdor, segons el model estipulat en l'annex III, apartat c.
Així mateix, cada partida de parts de planta anirà acompanyada d'un document del recol·lector o proveïdor segons el model estipulat en l'annex III, apartat d.
c) En el cas de plantes, cada partida anirà acompanyada d'etiquetes i d'un document, del viverista productor o proveïdor, segons els models establerts en l'annex III, apartats e i f.
El viverista, productor o proveïdor de plantes forestals, conservarà l'original o còpia del certificat de producció de les llavors o parts de planta utilitzades en la producció dels plançons forestals i la factura de la seua adquisició.
Article 17
Correspon a la Direcció General de Desenvolupament Forestal la realització de controls i anàlisis oficials de llavors i parts de planta destinades a comercialització i ús forestal a la Comunitat Valenciana.
Les anàlisis oficials es realitzaran prenent com a base les normes internacionals per a assajos de llavors.
Article 18
Les empreses recol·lectores que comercialitzen lots de llavors i parts de planta d'espècies forestals autòctones de la Comunitat Valenciana hauran de conservar els certificats de producció dels lots i disposar d'un llibre de registre on es reflectisquen les eixides de lots de materials, les subdivisions de lots efectuades per a la venda i els destinataris dels materials.
El llibre esmentat haurà d'estar a disposició dels funcionaris que controlen el procés de comercialització.
Article 19
Tota empresa inscrita en el Registre de Recol·lectors de Materials Forestals de Reproducció de la Comunitat Valenciana haurà d'efectuar una declaració anyal referent a les quantitats recol·lectades, comercialitzades o utilitzades de llavors i parts de plantes per espècies i categories. La dita declaració haurà de ser remesa, en els 30 dies següents al final de cada campanya, a la Direcció General de Desenvolupament Forestal.
La no remissió d'aquesta declaració anyal serà motiu d'obertura d'expedient per a causar baixa en el registre corresponent.
Article 20
Les plantes destinades a fins forestals al territori de la Comunitat Valenciana hauran de reunir els paràmetres de qualitat recollits en l'Ordre de 16 de maig de 1996, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual s'aproven directrius tècniques bàsiques per a les actuacions de forestació o repoblació forestal a la Comunitat Valenciana.
Article 21
La Direcció General de Desenvolupament Forestal realitzarà controls i inspeccions de la producció de planta forestal en viver, a fi de comprovar que es compleixen les estipulacions de qualitat i identificació dels materials de reproducció.
Igualment, farà informes sobre l'estat sanitari dels plançons. Aquests informes seran preceptius i vinculants per a l'emissió del passaport fitosanitari.
Article 22
La direcció facultativa d'obres forestals que contracte o encarregue l'administració, ha d'exigir a l'empresa adjudicatària les corresponents etiquetes i els documents que acompanyaran les partides de planta.
Igualment, haurà de sol·licitar la presentació d'una còpia del certificat de producció del lot de llavors o parts de planta utilitzat en la producció dels plançons i, si s'escau, l'albarà o la factura de compra dels materials esmentats, amb expressió de les quantitats adquirides.
Article 23
Els directors dels serveis territorials podran fer excepcions per causes justificades al procediment establert en aquesta ordre, quan les recol·leccions de materials de reproducció tinguen fins educacionals, científics o singulars.
Igualment, queden excloses dels preceptes continguts en aquesta ordre les recol·leccions de fruits, llavors i parts de planta que tinguen un caràcter tradicional consuetudinari.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Les llavors i parts de planta recol·lectades fins a la fi de la campanya 96/97 (31 de març de 1997), podran ser comercialitzades sense complir els requisits establerts en aquesta ordre.
Les plantes produïdes a partir de llavors i parts de planta recol·lectades fins a la fi de la campanya 96/97 (31 de març de 1997), podran ser comercialitzades durant les dues següents campanyes (fins el 31 de març de 1999), sense complir els requisits establerts en aquesta ordre.
DISPOSICIÓ FINAL
Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València 19 de febrer de 1997
La consellera d'Agricultura i Medi Ambient,
M.ª ÀNGELS RAMÓN-LLÍN I MARTÍNEZ
ANNEX I
Sol·licitud d'inscripció en el registre de recol·lectors de materials forestals de reproducció de la Comunitat Valenciana
1. Dades de la persona sol·licitant
Nom i cognoms ...
DNI ...
En qualitat de (propietari, gerent, etc.)...
Adreça ...
Població ... Telèfon ...
2. Dades de l'empresa
Nom comercial ...
CIF ...
Domicili social ...
Telèfon ...Fax ...
3. Instal·lacions de processat i conservació de materials (en cas que se'n dispose)
Tipus i dimensions dels sequers ...
Volum de magatzems ...
Volum de cambres frigorífiques ...
Instal·lacions de processat ...
Altres instal·lacions ...
Superfície total ...
4. Espècies que s'ha de produir
...de 199 ...
El/la sol·licitant,
Sr. director general de Desenvolupament Forestal
Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient
ANNEX II
Generalitat Valenciana
Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient
Direcció General de Desenvolupament Forestal
Certificat de producció
Materials forestals de reproducció
Certificat número
Referència de lot
Proveïdor o recol·lector
Número de registre
núm. NIF/CIF
Adreça
Campanya
Espècie, (subèspecie, varietat, clon, si escau)
Naturalesa del material
Autòcton o no autòcton
Categoria
Regió o domini de procedència
Material de base
Quantitat de fruits ... Kg. Quantitat de llavors ... Kg.
Quantitat i naturalesa, en cas de parts de planta (estaquetes, fillols, colgats, etc.)
Data de les anàlisis
Puresa específica (%)
Capacitat germinativa (en llavors no latents) (%)
Viabilitat (en llavors latents)
Pes de 1.000 llavors
Firma i segell
ANNEX III
A continuació s'estableixen els models d'etiquetes i documents del recol·lector o proveïdor que s'indiquen en l'article 16 d'aquesta ordre, per a les distintes categories de llavors, parts de planta i planta.
Les etiquetes seran de color groc per als materials de reproducció identificats, de color verd per als materials de reproducció seleccionats, i de color blau per als materials de reproducció controlats.
Les etiquetes s'hauran de numerar i les seues dimensions seran de 120 x 75 mm.
a) Models de etiquetes del productor o proveïdor, en el cas de llavors
1. Materials de reproducció identificats o seleccionats
Recol·lector o proveïdor
Número de registre
Document núm.
Referència de lot
Espècie (subespècie, varietat, si escau)
Regió o domini de procedència
Material autòcton o no autòcton
Campanya de recollida
Quantitat (kg)
Nombre d'embalums (en cas que n'hi haja més d'un)
2. Materials de reproducció controlats
Productor o proveïdor
Document del productor núm.
Referència de lot
Espècie (subespècie, varietat, si escau)
Material de base
Regió o domini de procedència
Material autòcton o no autòcton
Campanya de recollida
Quantitat (Kg)
Nombre d'embalums (en cas que n'hi haja més d'un)
b) Model de document del recol·lector o proveïdor, en el cas de llavors
Recol·lector o proveïdor
Número de registre
Document núm.
Referència de lot
Espècie (subespècie, varietat, si escau)
Categoria del material (identificat, seleccionat, controlat)
Origen
Regió o domini de procedència
Material procedent de hort de llavors
Material autòcton o no autòcton
Campanya de recollida
Quantitat (Kg)
Data de les anàlisis
Puresa específica (%)
Capacitat germinativa (%), en llavors no latents
Viabilitat, en llavors latents
Pes de 1.000 llavors
Conservació en cambra frigorífica
Nombre d'embalums
c) Model d'etiquetes del recol·lector o proveïdor, en el cas de parts de planta
Recol·lector o proveïdor
Número de registre
Document núm.
Referència de lot
Espècie (subespècie, varietat, si escau)
Categoria del material (identificat, seleccionat, controlat)
Regió o domini de procedència
Material de base (en el cas de materials controlats)
Material autòcton o no autòcton
Campanya de recollida
Naturalesa de les parts de planta (estaquetes, fillols, colgats, etc.)
d) Model de document del recol·lector o proveïdor, en el cas de parts de planta
Recol·lector o proveïdor
Número de registre
Document núm.
Referència de lot
Espècie (subespècie, varietat, si escau)
Categoria del material (identificat, seleccionat, controlat)
Origen
Regió o domini de procedència
Material de base (en el cas de materials controlats)
Material procedent d'hort de llavors
Material autòcton o no autòcton
Campanya de recollida
Condicions de conservació (temperatura ambiental, cambra frigorífica, etc.)
Naturalesa de les parts de planta (estaquetes, fillols, colgats, etc.)
Nombre total de parts
Nombre de parts per feix
e) Model d'etiquetes del viverista, en el cas de plantes
Viverista
Número de registre
Document núm.
Referència de lot
Espècie (subespècie, varietat, si escau)
Categoria del material (identificat, seleccionat, controlat)
Regió o domini de procedència
Material de base
Material autòcton o no autòcton
Campanya de recollida
Duració de la fase de viver
f) Model de document del viverista, en el cas de plantes
Viverista
Número de registre
Document del productor núm.
Referència de lot
Espècie (subespècie, varietat, si escau)
Categoria del material (identificat, seleccionat, controlat)
Origen
Regió o domini de procedència
Material de base
Material procedent de hort de llavors
Material autòcton o no autòcton
Campanya de recollida
Duració de la fase de viver
Presentació:
A arrel nua (nombre de plantes per feix)
Alvèol forestal (Volum)
Contenidor (diàmetre de corona).

linea
Mapa web