Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 42/1993, de 22 de març, del Govern Valencià, pel qual es regulen la creació, l'estructura i el funcionament dels centres de professors de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 1993 de 29.03.1993) Ref. Base de dades 0652/1993

Decret 42/1993, de 22 de març, del Govern Valencià, pel qual es regulen la creació, l'estructura i el funcionament dels centres de professors de la Comunitat Valenciana.
El Decret 12/1985, de 14 de febrer, del Govern Valencià, va regular la creació i el funcionament dels centres de professors de la Comunitat Valenciana com una de les vies que faciliten al professorat la formació permanent.
La Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu (LOGSE), en el títol quart, articles 55 i 56, diu que la formació del professorat és un dels factors que afavoreixen la qualitat i la millora de l’ensenyament. Així doncs, la formació permanent constitueix un dret i una obligació de tot el professorat i una responsabilitat de les administracions educatives.
El procés de reforma educativa que s'està desenvolupant a l’empara de la llei esmentada, fa necessari donar un impuls nou als programes de formació permanent del professorat i a les institucions especialitzades destinades a aquest fi, entre les quals cal assenyalar els centres de professors.
Així mateix, és imprescindible planificar les activitats de formació per donar resposta a les necessitats que planteja l'aplicació de la LOGSE i fomentar la participació del professorat en aquests programes, conjugant en la planificació de la formació tant els interessos i les iniciatives del professorat com les necessitats del sistema educatiu.
Aquesta nova ordenació del sistema educatiu, d'acord amb el respecte a la diversitat, ha reconegut l'autonomia pedagògica dels centres, establint un currículum obert que els professors han de concretar i completar mitjançant l'anàlisi i la .reflexió sobre la seua pràctica docent.
D'altra banda, l'article 23 de la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d’ús i Ensenyament del Valencià, estableix que tots els professors han de conèixer les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana. Així doncs, els centres de professors hauran d'atendre també la formació en la competència tècnico-lingüística del professorat de la nostra comunitat.
Per tant, cal modificar el Decret 12/1985 esmentat per adequar l’estructura i el funcionament d'aquestes institucions a les exigències de la LOGSE i de l’escola valenciana.
En virtut d'això, a proposta del Conseller de Cultura, Educació i Ciència i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 22 de març de 1993,
DECRETE
Article primer
Els centres de professors de la Comunitat Valenciana són les institucions formatives específiques per al desplegament de la formació permanent del professorat dels ensenyaments no universitaris de règim general i especial regulats per la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, sense perjudici de la participació en aquesta formació dels centres docents, de les universitats, les empreses i d'altres centres especializats.
Article segon
Corresponen a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència la planificació, creació i supressió dels centres de professors, i la regulació i la coordinació de la seua activitat.
Article tercer
1. Els centres de professors depenen de les respectives direccions territorials de Cultura i Educació.
2. Els centres de professors es regiran econòmicament pel sistema de gestió que fixen les lleis de pressupostos i les normes que les despleguen.
Article quart
1. Cada centre de professors exercirà les seues funcions en l’àmbit geogràfic que determinarà la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
2. El professorat dels centres públics i privats concertats que pertanya al mateix àmbit geogràfic quedarà adscrit al mateix centre de professors als efectes d'assistència i participació en les seues activitats.
3. Per tal de facilitar la participació del professorat de determinades zones en les activitats de formació permanent, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència podrà crear extensions dels centres de professors, que dependran orgànicament i funcionalment del centre de professors al qual estiguen adscrites.
4. Quan, dins del procés de planificació, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, cree o suprimesca centres de professors o extensions d'aquests, se'n delimitaran els nous àmbits geogràfics d'actuació.
Article cinquè
1. La plantilla dels centres de professors serà elaborada per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, d'acord amb les necessitats derivades del desplegament del Pla General de Formació del Professorat de la Comunitat Valenciana, i estarà constituïda per:
a) El director i els assessors tècnico-pedagògics, que seran funcionaris de carrera docents al servei de la Generalitat Valenciana, i
b) Personal d'administració i serveis.
2. La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència podrà adscriure-hi altres professors, en règim de dedicació total o parcial i per un període màxim d'un curs acadèmic, amb la finalitat de realitzar activitats concretes incloses en el Pla Anual de Formació del Professorat de la Comunitat Valenciana.
Article sisè
Amb la finalitat de garantir un adequat desplegament del Pla General de Formació del Professorat de la Comunitat Valenciana, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència podrà crear centres específics de professors. La plantilla, els òrgans de govern i la composició del consell directiu d'aquests centres seran regulats en funció de les seues característiques específiques.
Article setè
Els centres de professors tindran les funcions següents:
1. Elaborar, executar i avaluar, per a cada curs acadèmic, el pla de formació permanent del professorat del seu àmbit d'actuació, on figuraran:
a) Les activitats incloses en el Pla Anual de Formació del Professorat de la Comunitat Valenciana que li siguen assignades per l'administració educativa.
b) Les activitats del seu pla de formació específic aprovades pel consell directiu del mateix centre de professors, tenint en compte les demandes dels centres escolars i dels seminaris i equips de treball adscrits al centre.
2. Promoure i realitzar activitats encaminades a facilitar el treball dels centres escolars en l’elaboració del projecte educatiu i els projectes curriculars de les diferents etapes educatives.
3. Promoure i realitzar activitats que faciliten el treball dels centres escolars en l’elaboració del Projecte de Normalització Lingüística i del disseny particular d'educació bilingüe del centre.
4. Facilitar, als centres escolars i al professorat del seu àmbit d'actuació, un servei de documentació i difusió de materials adients al desenvolupament curricular.
5. Promoure, realitzar i difondre activitats d'innovació, experimentació i investigació educativa de caràcter aplicat.
6. Promoure la participació del professorat en seminaris, equips de treball i altres activitats de perfeccionament, facilitant assessorament tècnic i suport material.
7. Impulsar la realització d'experiències d'innovació i investigació educativa comunes a diversos centres i promoure'n la coordinació.
8. Altres que l'administració els encomane en l’àmbit de la formació del professorat.
Article vuitè
Els òrgans de govern dels centres de professors són:
a) Unipersonals: el director i el secretari.
b) Col·legiats: el consell directiu i l’equip tècnico-pedagògic.
Article novè
1. El director serà nomenat per un període de tres anys, després d'un concurs públic, d'acord amb els principis d'igualtat, mèrits i capacitat, per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, la qual determinarà les característiques de la convocatòria.
En els centres de nova creació serà nomenat un director provisional que exercirà les seues funcions fins que es cobresca el lloc mitjançant el concurs corresponent.
Quan la direcció d'un centre de professors reste vacant, podrà ser nomenat un director provisional fins a la provisió del lloc de forma reglamentària.
2. Seran funcions del director:
a) Representar oficialment el centre.
b) Complir i fer complir les lleis i les restants disposicions vigents.
e) Elaborar, amb l’equip tècnico-pedagògic, el projecte del pla d'activitats de formació per a cada curs acadèmic.
d) Dirigir i coordinar totes les activitats del centre i vetllar pel compliment del pla de formació del professorat, sense perjudici de les competències del consell directiu i de l’equip tècnico-pedagògic.
e) Exercir la direcció de tot el personal adscrit al centre.
f) Proposar el nomenament del secretari.
g) Convocar i presidir les reunions dels òrgans col·legiats del centre.
h) Executar els acords dels òrgans col·legiats en l’àmbit de la seua competència.
i) Dirigir i coordinar l’elaboració del projecte de pressupost del centre.
j) Autoritzar les despeses i efectuar els pagaments d'acord amb el pressupost del centre.
k) Visar els certificats i altres documents oficials del centre.
l) Promoure i impulsar les relacions del centre amb les institucions públiques i privades i les empreses del seu àmbit geogràfic que puguen afavorir la realització de les activitats de formació.
m) Facilitar l'adequada coordinació amb la resta dels centres de professors de la Comunitat Valenciana i amb els altres serveis educatius de la seua demarcació.
n) Elevar la memòria de cada curs acadèmic sobre les activitats realitzades en l'any escolar i la situació general del centre a la direcció territorial corresponent.
o) Donar la informació que li siga sol·licitada pels òrgans competents corresponents.
p) Altres que li siguen atribuïdes pels òrgans competents de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència relacionades amb la formació del professorat.
3. El director cessarà en les seues funcions en finalitzar el seu manament o per alguna de les causes següents:
a) Renúncia motivada acceptada per l'autoritat educativa que el va nomenar.
b) Revocació acordada per l'autoritat que el va nomenar, mitjançant expedient administratiu, per incompliment greu de les seues funcions, després de l'audiència del consell directiu i de l’interessat.
c) Trasllat o pas a la situació de serveis especials, excedència i suspensió de funcions, d'acord amb el que disposa la legislació.
d) Pèrdua de la condició de funcionari públic per qualsevol de les causes previstes en la legislació.
Article deu
1. El secretari serà un dels assessors tècnico-pedagògics del centre. Serà nomenat pel director territorial corresponent, a proposta del director del centre de professors.
2. El secretari cessarà en les seues funcions quan ho faça el director del centre pel qual va ser proposat o quan es produesca qualsevol de les causes enumerades en l'article nou, punt 3, o a proposta del director del centre de professors, escoltat el consell directiu.
3. Seran competències del secretari:
a) Les del director en cas d'absència o malaltia d'aquest.
b) L’organització administrativa del centre d'acord amb les directrius del director.
c) Ordenar el règim econòmic del centre, d'acord amb les directrius del director, i ser el responsable de la comptabilitat i de la rendició de comptes davant les autoritats corresponents.
d) Actuar com a secretari dels òrgans col·legiats del centre, amb veu i vot, estendre acta de les sessions i donar fe dels acords amb el vist-i-plau del director.
e) Custodiar els llibres i arxius del centre.
f) Expedir els certificats que sol·liciten les autoritats i els interessats o els seus representants
g) Confeccionar l’inventari general del centre i mantenir-lo actualitzat.
h) Ordenar el manteniment i la utilització del material del centre en tots els aspectes, d'acord amb les directrius del director.
i) Exercir, per delegació del director i sota la seua autoritat, la direcció del personal d'administració i serveis del centre.
j) Altres que li encomane el director dins del seu àmbit de competència.
Article onze
1. El consell directiu del centre estarà integrat pels membres següents:
a) El director del centre, que en serà el president.
b) El secretari del centre, que actuarà com a secretari del consell.
c) Entre quatre i set vocals. segons la grandària del centre de professors, en representació dels centres públics i privats concertats ubicats en l'àmbit geogràfic del centre. El nombre i el procediment d'elecció seran determinats reglamentàriament.
d) Entre un i tres vocals, segons la grandària del centre de professors, en representació de l’equip d'assessors tècnico-pedagògics, elegits d'acord amb les normes que s'establesquen.
e) Dos vocals en representació de l'administració educativa.
f) Un vocal en representació de les administracions locals de l’àmbit geogràfic del centre, quan tinguen subscrits convenis de col·laboració per a la creació o el funcionament de centres de professors.
2. Els vocals dels consells directius es renovaran cada tres anys.
3. Seran funcions del consell directiu:
a) Aprovar i avaluar el pla de formació específic del centre que, amb caràcter anual, elabore el director amb la col·laboració de l’equip tècnico-pedagògic.
b) Aprovar el projecte de pressupost del centre i supervisar-ne l’execució.
c) Aprovar la memòria d'activitats de cada curs acadèmic i la situació general del centre.
d) Determinar les necessitats formatives del professorat de la zona.
e) Aprovar les propostes d'acords que s'establesquen entre el centre i les institucions o empreses del seu àmbit geogràfic que faciliten la realització de les activitats de formació del professorat, perquè siguen elevades a l’òrgan competent de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
4. Per a l’exercici d'aquestes funcions es podran constituir comissions dins del consell directiu. En tot cas, haurà d'haver-hi una comissió econòmica, presidida pel director i de la qual formaran part el secretari i dos membres més del consell directiu.
Article dotze
1. L’equip tècnico-pedagògic del centre estarà compost pel director, que en serà el president, i els assessors tècnico-pedagògics, i el secretari serà el del centre.
2. Els assessors tècnico-pedagògics seran nomenats per un període de tres anys, després d'un concurs públic, d'acord amb els principis d'igualtat, mèrit i capacitat, per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, la qual determinarà les característiques de la convocatòria.
3. Seran funcions de l’equip tècnico-pedagògic:
a) Col·laborar en l’elaboració, per a cada curs acadèmic, del Pla Anual de Formació del Professorat de la Comunitat Valenciana, d'acord amb les directrius de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
b) Elaborar, per a cada curs acadèmic, el pla de formació específic del centre.
c) Executar i avaluar les activitats incloses en el Pla Anual de Formació del Professorat de la Comunitat Valenciana que li siguen assignades per l'Administració educativa i les que figuren en el seu pla específic, una vegada aprovades per la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa.
d) Elaborar el projecte del pressupost del centre.
e) Elegir entre els membres els seus representants en el consell directiu del centre.
f) Elaborar la memòria de les activitats de cada curs acadèmic.
g) Detectar les necessitats i interessos del professorat de la zona.
h) Participar en les jornades i cursos de formació organitzats per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència dirigits als assessors tècnico-pedagògics.
i) Altres que li atribuesquen els òrgans competents de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència relacionades amb la formació del professorat.
Article tretze
Cada centre de professors durà un registre on s'anotaran les activitats de formació realitzades, amb expressió de les característiques de la seua organització, els objectius, els continguts, els criteris i procediments de l'avaluació d'aquestes. Així mateix, s'hi anotaran totes les dades dels certificats lliurats.
Article catorze
La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència podrà establir convenis amb entitats públiques o privades per a la creació i el funcionament de centres de professors.
Article quinze
La Inspecció Educativa farà el seguiment, avaluació i control de les activitats dels centres de professors, en la manera establerta reglamentàriament.
DISPOSICIO ADDICIONAL
La creació dels centres de professors als quals es refereix el present decret s'efectuarà d'acord amb les disponibilitats que la corresponent Llei de Pressupostos de la Generalitat Valenciana continga, a aquest efecte, per a cada exercici.
DISPOSICIO TRANSITORIA
Els actuals directors, assessors tècnico-pedagògics i membres dels consells directius dels centres de professors romandran en els seus càrrecs fins a la data que s'establesca en les normes que desplegaran aquest decret.
DISPOSICIO DEROGATORIA
A l’entrada en vigor d'aquest decret queden derogats el Decret 12/1985, de 14 de febrer, del Govern Valencià, l’Ordre de 17 d'abril de 1986, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, i les disposicions de rang igual o inferior que s'hi oposen.
DISPOSICIO FINAL
S'autoritza la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència a dictar les normes necessàries per a l'aplicació i el desplegament del que estableix aquest decret, que entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 22 de març de 1993.
El President de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Cultura, Educació i Ciència,
ANDREU LOPEZ I BLASCO

linea
Mapa web