Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 28 de febrer de 1992, del Conseller de Treball i Afers Socials, per la qual convoca ajudes per a la integració laboral del minusvàlid.

(DOGV núm. 1756 de 01.04.1992) Ref. Base de dades 0733/1992

Ordre de 28 de febrer de 1992, del Conseller de Treball i Afers Socials, per la qual convoca ajudes per a la integració laboral del minusvàlid.
- La Llei d'Integració Social del Minusvàlid, de 7 d'abril de 1982, reculi el manament constitucional de la tutela i assistència necessàries que faciliten la completa realització personal i integració social de les persones que pateixen disminucions en llurs capacitats físiques, psíquiques o sensorials.
D'acord amb els principis postulats per aquesta llei, en virtut, així mateix, de les competències de què és titular la Generalitat Valenciana en aquesta matèria, i com a desplegament del que preceptua el Decret de 16 de gener de 1992, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'extableixen mesures selectives per al foment de l’ocupació, i fent ús de les facultats que em confereix la llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, i el Decret 18/1992, de 3 de febrer, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials (DOGV
núm. 1.723, de 13.02.92). .
ORDENE
Article primer. Objectiu i ajudes
S'estableix, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, un programa dirigit a promoure i facilitar la integració laboral del Minusvàlid per mitjà de diverses ajudes que possibiliten la viabilitat i l’estabilitat de projectes generadors de llocs de treball a ocupar per persones afectades de qualsevol mena de minusvàlua.
A aquest efecte, les ajudes es podran destinar a:
a) Creació de llocs de treball en centres especials d'ocupació.
b) Manteniment dels llocs indicats en l'apartat anterior.
c) Facilitar l'establiment, com a treballadors autònoms o per compte propi, de minusvàlids desocupats.
La concessió i quantia de les ajudes regulades en aquesta Ordre estaran condicionades, a més del compliment dels requisits assenyalats, a l'existència del crèdit pressupostari per a elles disponible en la línia de subvencions 403/001/92 del programa 322.10.
Creació de Llocs de treball
Article segon. Centres especials d'ocupació
Les ajudes previstes en aquest article tenen com a finalitat recolzar projectes generadors d'ocupació de caràcter estable, per a treballadors minusvàlids, mitjançant la creació o ampliació de centres especials d'ocupació.
1. Amb aqueix fi es podrà concedir les ajudes següents:
1.1 Subvencions a la contractació, en casos de projectes de reconegut interès social, en què la inversió en actius fixos siga un element de raonable consideració.
1.2 Subvencions per a la reducció parcial d'interessos, de, fins a 6 punts, dels préstecs que s'obtinguen de les entitats de crèdit que tinguen subscrit a tal efecte conveni amb el Ministeri de Treball i Seguretat Social, amb la conselleria de Treball i Afers Socials o s'hagen adherit a un acord març amb la Generalitat Valenciana.
Els préstecs tindran com a finalitat el finançament dels projectes indicats a l'epígraf anterior, i llurs condicions i característiques seran les vigents en cada moment en els convenis.
1.3 Subvencions per a assistència tècnica, entenent per aquestes les destinades a assessorament i/,o formació empresarial, realització d'estudis de mercat, organització i viabilitat, contractació de personal de direcció i tècnics, elaboració i redacció de projectes i, en general, totes les accions dirigides a afavorir la viabilitat de la iniciativa empresarial.
L'assistència tècnica podrà ser concedida d'ofici quan l’estudi de l’expedient ho aconselle, o a instància de part, i es podrà realitzar amb caràcter singular per a cada centre o concertar-se conjuntament amb un sector.
L'import de la subvenció no podrà superar el 80% del cost de l'assistència tècnica quan es concedesca a instància de part, i podrà assolir la totalitat si es promou d'ofici.
2. Les subvencions assenyalades en l'apartat anterior no podran superar en còmput global la quantia de dos milions de pessetes (2.000.000 PTA)per lloc de treball a crear, llevat que, excepcionalment, s'estime necessari pel Conseller de Treball i Afers Socials.
3. Els projectes en què, per l'activitat econòmica a desenvolupar, o, per la mena o grau de minusvàlua dels treballadors integrats al centre es requeresca d'un especial pla formatiu, es podran concertar contractes de treball per a la formació què, sense perjudici d'allò disposat en el Reial Decret 1368/85, de 17 de juliol, i amb el fi d'accedir a les ajudes establertes en aquest article, hauran de reunir les característiques següents:
- Duració del contracte, fins a un any.
- Jornada lectiva, fins a 2/3 de l'habitual.
- El salari meritat ho serà proporcional a la jornada laboral realitzada.
4. Podran ser beneficiaris d'aquestes ajudes els titulars dels centres especials d'ocupació, qualsevol que siga la forma jurídica que aquests adopten.
Article tercer. Ocupació autònoma
Els minusvàlids en situació de desocupació que desitgen establir-ge com a treballadors autònoms o per compte propi podran accedir a les ajudes següents:
1. Subvencions de 400.000 PTA que contribuesquen a garantir uns ingressos durant l'inici de l'activitat laboral.
2. Subvencions per tal de reduir interessos segons allò assenyalat en l'epigraf 1.2 de l'article segon.
Manteniment de Llocs de treball
Article quart
Els centres especials d'ocupació, a fi de facilitar el manteniment dels Llocs de treball, i de possibilitar Llur sanejament econòmic podran obtenir les ajudes següents:
1.1 Subvencions salarials, per un import màxim del 50% del salari mínim interprofesional vigent en cada moment, per cadascun dels treballadors. núnusvàlids què ocupen llocs de treball en règim de jornada laboral ordinària.
1.2 En els centres especials d'ocupació on el contracte de treball inicialment subscrit siga l’indicat en l'apartat 3 de l'article segon, tindran dret a una subvenció salarial proporcional a la jornada laboral pactada, en els termes assenyalats en l'apartat anterior
2.1 Bonificació de la totalitat de la quota empresarial de la Seguretat Social, inclosa la corresponent a les contingències d'accidents de treball i malaltia professional i quotes de recaptació conjunta.
Aquestes bonificacions seran deduïdes directament pels centres especials d'ocupació de les quotes, a lliurar mensualment a la Seguretat Social, d’acord amb la normativa vigent en aquesta matèria.
2.2 Els CEO esmentats en els articles 2.3 i 4.1.2. tindran dret a la bonificació del 100% de la quota empresarial de la Seguretat Social, amb exclusió de les corresponents a les contingències comuns.
l
3. Subvencions per a l'adaptació de llocs de treball i eliminació de barreres arquitectòniques amb un límit de 300.000 PTA, o el 80% del cost per lloc de treball afectat.
4. Subvencions per una sola vegada, destinades a sanejar i equilibrar fínancerament i pressupostàriament el centre en els termes i condiciones previstos en el Decret 2273/85, de 4 de desembre, pel qual s'aprova el reglament dels centres especials d'ocupació i Ordre Ministerial de 21 de febrer de 1986.
5. Subvencions per assistència tècnica destinada primordialment a:
a) Contractació de personal de direcció, tècnic i/o de suport terapèutic.
b) Auditories o informes econòmics.
c) Qualssevulla altres que tinguen com a finalitat elevar els nivells de productivitat i rendibilitiat, i també procurar la prestació de servels d'ajust personal i social que requeresquen els treballadors minusvàlids.
Aquestes subvencions es concediran en els termes previstos en l'apartat 1.3 de l'article segon.
Requisits i procediment
Article cinquè. Subvencions per creació de Llocs de treball. Requisits.
1. Per tal d'accedir a les ajudes establertes per l'article segon, els projectes presentats hauran de complir els requisits següents:
- Hauran de tenir viabilitat tècnica, econòmica i financera.
- Suposaran la generació d'ocupació estable.
- Els llocs de treball, la creació dels quals se subvencione, hauran de ser coberts per minusvàlids desocupats inscrits en les oficines de col·locació.
k. Les persones que desitgen optar a les ajudes que preveu l'article tercer per a llur establiment com a treballadors autònoms hauran d'acreditar:
- Llur condició de minusvàlids mitjançant resolució o certificació de l’organisme competent en la matèria.
- Figurar inscrit com a desocupat amb antelació a la sol·licitud de les ajudes.
- Així mateix, hauran d'assumir el compromís d'iniciar l'activitat laboral pel seu compte en un termini màxim d'un mes, des de la notificació de la resolució que atorgue les ajudes, llevat de causa de força major degudament acreditada.
Article sisè. Ajudes per a manteniment de Llocs de treball. Requisits.
1. A fi d'accedir a les ajudes salarials i la bonificació de les quotes de Seguretat Social que estableix l'article quart, els centres especials d'ocupació hauran d'estar al corrent en el compliment de llurs obligacions amb la Seguretat Social.
També hauran d'estar al corrent en el pagament de les retribucions als treballadors pels què se sol·licita la subvenció.
2. Pel que fa a les ajudes previstes en els apartats 3, 4 i 5 del citat article, el sol·licitant haurà d'acreditar objectivament i raonadament la necessitat d'aquestes.
Quan se sol·licite l'ajuda indicada en l'apartat 4 es requerirà, a més, la presentació d'un informe econòmic, relatiu a la situació del centre, elaborat per empresa o professional qualificat.
Article setè. Requisits comuns per a les ajudes que preveuen els articles segon i quart.
1. Els centres especials d'ocupació que insten les ajudes inditades hauran de reunir, a més dels assenyalats en els articles precedents, els requisits següents:
- Estar qualificats i inscrits en el Registre Administratiu creat per Ordre de 10 d'abril de 1986, de la Conselleria de Treball i Seguretat social. En el supòsit que el centre es trobe incurs en expedient de desqualificació, no podrà instar sol·licitud de les ajudes previstes en aquesta ordre.
- Haver realitzat, si s'escau, la justificació documental d'acord amb l'article cinquè de l'Ordre de 10 d'abril de 1988 citada.
Article vuitè. Procediment i documentació
1. Les sol·licituds es formalitzaran per triplicat exemplar, en els models que a l'efecte editarà la Conselleria de Treball i Afers Socials.
La presentació es farà davant la Direcció Territorial de Treball corresponent, sense perjudici d'allò previst en l'article 66 de la Llei de Procediment Administratiu, acompanyant-hi la documentació complementària que en cada cas s'hi indique.
2. Per les Direccions Territorials es traslladaran les sol·licituds a la Direcció General d'Ocupació i Cooperació, què instruirà l'expedient i elevarà davant el conseller la pertinent proposta de resolució.
Article novè. Presentació
1. Per a les ajudes per a creació de Llocs de treball en centres especials d'ocupació i establiment com a treballadors autònoms, el termini de presentació serà el comprés entre 1'l de gener i el 31 d'octubre de cada l'exercici.
2. Els centres especials d'ocupació que estiguen en funcionament hauran de formalitzar les ajudes esmentades en l'article quart durant el mes de febrer de cada l'exercici.
Els centres que enceten llurs activitats amb posterioritat a l'esmentat mes, formalitzaran la petició d'ajuda en un termini màxim de 30 dies des de la data de contractació.
Article desè. Resolució i pagament
1. El Conseller de Treball i Afers Socials adoptarà la resolució que pertoque a la vista de l’expedient i de les necessitats reals que sen desprenguen.
La resolució dictada haurà d'indicar la forma de pagament de la subvenció concedida i la seua justificació, sempre d'acord amb allò disposat al Decret 192/1989, de 22 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana.
També, en aquesta resolució es podrà exigir la constitució de garanties reals o personals a fi de preservar el que s'hi estableix i la correcta aplicació dels fons.
2. Quan es tracte de subvencions financeres, el pagament d'aquestes podrà endossar-se, simultàniament a la notificació de la resolució, a l’entitat de crèdit que hagués concedit el préstec objecte de subvenció al beneficiari, per tal d'amortitzar el principal fins on arribe.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
Les sol·licituds de subvenció que es presenten amb anterioritat a l’entrada en vigència d'aquesta ordre es resoldran de conformitat amb el que es disposa en la mateixa.
Segona
Els minusvàlids desocupats que hagueren començat la seua activitat en el període comprés entre l'1 de gener de 1992 i l'entrada en vigència d'aquesta orden podran sol·licitar les ajudes indicades en l'article tercer si a l'hora de produir-se aquella reunien els requisits de l'article 5.2., tret de l'assenyalat en 2n Lloc.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Queda derogada l’Ordre de la Conselleria de Treball i Seguretat Social de 10 de desembre de 1990 (DOGV 23.01.91).
Segona
Aquesta ordre vigirà el dia següent a Llur publicació al DOGV. No obstant això, tindrà efecte des de l'1 de gener de 1992.
València, 28 de febrer de 1992.
El Conseller de Treball i Afers Socials,
MARTIN SEVILLA JIMENEZ

linea
Mapa web