Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 29 de març de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual es complementa el Programa d'Ajudes a l'Economia Social en matèria de formació.

(DOGV núm. 2001 de 08.04.1993) Ref. Base de dades 0755/1993

Ordre de 29 de març de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual es complementa el Programa d'Ajudes a l'Economia Social en matèria de formació.
L'Ordre de 29 de gener de 1993 d'aquesta conselleria estableix un Programa d'Ajudes a l’Economia Social, els objectius del qual són la creació de treball estable en l’esmentat sector econòmic i el desenvolupament tecnològic, comercial i organitzatiu d'aquest. Ateses les peculiaritats que presenten les activitats formatives respecte de la resta d'accions a què calga donar suport, l’esmentada ordre necessita ser complementada en l'apartat dedicat a la formació.
En atenció d'això, en virtut de les facultats que em confereix la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern valencià (DOGV 30.12.83) ; el Decret 12/1992, de 16 de gener (DOGV 03.02.92), i el Decret 18/1992, de 3 de febrer (DOGV 13.02.92), ambdós del Consell de la Generalitat Valenciana,
ORDENE:
Article primer Objectius
L'objecte d'aquesta ordre és donar suport a les accions destinades a impulsar la formació dels socis i dirigents de cooperatives, societats anònimes laborals i d'altres entitats d'economia social, o de persones susceptibles d'adquirir tal condició, a fi de capacitar aquests col·lectius per al funcionament i la gestió de les empreses d'economia social.
Article segon. Destinataris
Seran beneficiaris de les ajudes d'aquest programa:
a) Les cooperatives, les societats anònimes laborals o els seus socis treballadors.
b) Les cooperatives de segon i ulterior grau, unions, federacions i confederacions, i també aquelles entitats entre els objectius de les quals estiga la formació, difusió o foment del cooperativisme o de l’economia social.
c) Consorcis de caràcter econòmic constituïts per cooperatives o per societats anònimes laborals valencianes.
d) D'altres entitats d'economia social.
Els beneficiaris hauran d'operar a la Comunitat Valenciana i estar al dia en el compliment de les obligacions que deriven de la seua normativa específica.
Article tercer Programes que cal desenvolupar
Les accions de formació que s'acullen a aquesta ordre s'organitzaran d'acord als següents programes:
a) Accions destinades a impartir formació bàsica en els principis de funcionament de les cooperatives i empreses d'economia social i les que s'adrecen a grups promotors d'aquest tipus d'empreses.
b) Accions destinades a millorar la gestió de les empreses d'economia social en llurs diverses facetes, sempre que les matèries tinguen un tractament específic en economia social.
c) Accions formatives destinades a la difusió dels models d'empreses d'economia social entre els estudiants universitaris i postgraduats.
d) Jornades tècniques destinades al tractament en profunditat d'un tema relacionat amb el món de l’economia social, i que tinga una particular rellevància.
Article quart. Mecanismes de finançament
Per tal d'aplicar aquesta ordre, la Conselleria de Treball i Afers Socials, a través de la Direcció General d'Ocupació i
Cooperació, desplegarà les actuacions mitjançant els criteris següents:
a) Concessió de subvencions a les entitats que s'encarreguen de l'organització dels cursos o jornades per al finançament d'aquests. Les accions formatives es classificaran en:
- Cursos d'informació. Es consideraran en aquest apartat aquells cursos de curta durada, l’objecte dels quals siga donar una informació bàsica sobre economia social o sobre entitats o organitzacions vinculades al sector esmentat.
- Cursos de promoció. Bàsicament, s'inclouran en aquest apartat els cursos de temàtica general, l’objecte dels quals siga donar a conèixer a l'alumnat el funcionament i aspectes fonamentals de les empreses d'economia social.
- Cursos d'especialització. Amb temàtica de caràcter monogràfica ajustada als punts establerts en l'article anterior.
- Jornades tècniques. De caràcter monogràfic i amb l’objecte d'analitzar o aprofundir en una qüestió que demane la reunió d'especialistes.
b) Excepcionalment, es podran donar subvencions per a la concessió de beques a participants en els cursos i a les entitats que organitzen aquests, sempre que els cursos s'incloguen entre els del punt c) de l'article tercer.
Article cinquè. Dotació pressupostària
Les subvencions establertes en aquesta convocatòria es Concediran a càrrec del programa 322.10 dels pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 1993, i a la línia 411/000/93, dotada amb 306 milions de pessetes.
Article sisè. Criteris de valoració de les accions formatives
1. La Direcció General d'Ocupació i Cooperació seleccionarà, dins de les seues disponibilitats pressupostàries, les accions que considere que redunden en un major benefici del
sector de l’economia social, sobre la base dels criteris següents:
a) Idoneïtat de l'acció formativa. En aquest sentit es considerarà la prioritat de l'acció sobre la base de la memòria que presente l’entitat, en la qual acreditarà la necessitat de realitzar l'acció formativa, especialment en tot allò que fa referència al procés de detecció de les necessitats i de selecció de l'alumnat.
A més dels aspectes assenyalats, es tindran en compte l'adequació i la metodologia del programa teórico-pràctic que cal impartir, i també qualsevol altre factor que efecte la qualitat de la formació.
Tindran prioritat les accions destinades a difondre els principis de funcionament de les cooperatives i empreses d'economia social entre els seus socis o treballadors, i les que s'encaminen a la formació en matèria d'economia social de grups promotors.
b) Idoneïtat del centre. Es considerarà el nivell de qualitat i l'adequació a- les accions formatives que presenten les instal·lacions del centre.
e) Idoneïtat del personal docent. Es valorarà el currículum del professorat que haja d'impartir els cursos.
Amb aquests efectes, es podrà demanar la col·laboració de la Direcció General de Formació i Inserció Professional perque valore la idoneïtat dels recursos formatius.
2. Es tindrà en compte també a l’hora de concedir les subvencions el pla de formació per a l’exercici de l’entitat sol·licitant, i, a més, es considerarà el grau de finançament d'aquesta en l’esmentat pla.
3. Amb caràcter general, les cooperatives o societats anònimes laborals a les quals pertanyen els alumnes de les accions formatives objecte de suport, hauran de fer ús de les dotacions a la reserva de formació i promoció cooperativa, en el cas de les primeres, o a les partides assignades a despeses de formació, en les segones, a fi de sufragar les despeses de matrícula o altres derivats de la seua participació en aquestes accions. Aquest extrem es valorarà en la resolució de concessió de les ajudes.
Article setè. Quantia de les subvencions
1 . Les subvencions que es concedesquen per compensar els costos dels cursos, es calcularan tenint en compte l'alumnat i la duració del curs i es determinaran segons els factors següents:
a) Retribució al professorat, tant en labors docents com preparatòries o d'elaboració de mitjans didàctics.
b) Assegurança d'accidents, depreciació d'instal·lacions i equips, material didàctic de consum, i qualsevol altre element que siga necessari per a la realització dels cursos.
c) Publicitat, captació i selecció d'alumnes.
d) D'altres conceptes que, sol·licitats per l'entitat i que, segons el parer de l'òrgan resolutori, hagen de ser inclosos en la resolució per constituir un complement necessari de l'acció formativa.
2. La determinació de la quantia de la subvenció per a la realització de jornades tècniques es farà de forma individualitzada, d'acord amb els factors que s'estime convenients en cada cas.
3. En qualsevol cas, es tindrà en compte el cofinançament de les activitats per part d'altres entitats públiques o privades, nacionals o internacionals.
Article vuitè. Procediment i resolució
1. Les entitats que vulguen sol·licitar alguna de les ajudes recollides en aquesta ordre presentaran la sol·licitud en un imprès normalitzat, el qual podran recollir a les direccions territorials de la Conselleria de Treball i Afers Socials. Aquest, l'acompanyaran de la documentació que s'hi indique, d'acord amb el que s'estableix en l'Ordre de 29 de gener de 1993 d'aquesta conselleria, per la qual s'estableix un Programa: d'Ajudes a l'Economia Social, i de la qual és complementària aquesta disposició.
Les sol·licituds, emplenades com cal, juntament amb la documentació pertinent, es presentaran a les direccions territorials de la Conselleria de Treball i Afers Socials, sense perjudici del que disposa l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú.
2. El termini de presentació de sol·licituds per a l' esplegar les accions formatives acollides a aquest programa, juntament amb la documentació necessària en cada cas, finalitzarà el 15 de maig si les accions s'inicien durant el primer semestre de l'any i el 30 de juliol, en aquelles altres que comencen durant el segon semestre, llevat dels supòsits excepcionals, en què s'acredite la impossibilitat de presentar la sol·licitud en el termini establert.
3. Les sol·licituds es presentaran abans de la realització de l'acció per a la qual se sol·licita l'ajuda, i s'hi detallarà la data prevista de començament.
4. Si en examinar la documentació de l’expedient mancava algun document necessari per a la tramitació, la direcció territorial corresponent requerirà per escrit al sol·licitant perquè la complete en el termini de 10 dies, comptadors a partir de la recepció de la notificació. Transcorregut l’esmentat termini, i en cas que no aporte la documentació requerida, s'arxivarà l’expedient sense més tràmit.
5. El Director General d'Ocupació i Cooperació formularà la proposta d'aprovació o de denegació al Conseller de Treball i Afers Socials, el qual resoldrà les sol·licituds de subvenció acollides a aquesta ordre en un termini màxim de 6 mesos, a comptar des de la data d'acabament dels terminis de presentació de sol·licituds fixats en aquesta ordre. Si transcorria aquest termini sense resolució expressa s'entendrà que la sol·licitud ha estat desestimada.
Prèviament a la proposta de resolució favorable, la Direcció General d'Ocupació i Cooperació podrà exigir a l’entitat sol·licitant les variacions que crega avinents en l'acció formativa, a fi que s'adapte en major mesura als programes i objectius que calga desplegar.
6. Les entitats que hagen d'editar algun tipus de publicitat de l'acció subvencionada hauran de sol·licitar prèviament l'aprovació del text a la Direcció General d'Ocupació i Cooperació.
Article novè. Justificació de la despesa i pagament de la subvenció
1. l'import de la subvenció es farà efectiu en acabar les accions formatives per a les quals se sol·licita la subvenció, després de justificar-ne la realització. Aquest justificant ha de presentar-se en el termini i en la forma establerts en la mateixa resolució.
2. Per a les ajudes previstes es podrà avançar un percentatge de l’import de la subvenció concedida, que determinarà la Direcció General d'Ocupació i Cooperació, després que l’entitat sol·licitant presente la llista de participants i la resta de documentació que fa referència a la captació i selecció d'aquests. La resta del percentatge es farà efectiu d'acord amb el que s'estableix en l'apartat anterior.
3. L'import de la subvenció es minorarà en la quantia corresponent, en el cas que l'acció realitzada no es corresponga amb les previsions sobre aquesta considerades en el moment de concedir l'ajuda.
l'incompliment dels requisits exigits en aquesta ordre o dels establerts en la resolució de concessió de la subvenció en serà causa de revocació, i es podrà exigir, a l’entitat, el reintegrament de les quantitats percebudes.
4. El resultat de les accions formatives, segons que es desprenga de l'avaluació feta per la Direcció General d'Ocupació i Cooperació, podrà ser tingut en compte en l’estudi de futures sol·licituds de subvenció que presente aquesta entitat per a finalitats formatives.
Article deu. Recursos
Contra la resolució, expressa o presumpta, que posarà fi a la via administrativa, podrà formular-se un recurs contenciós administratiu, que caldrà consumir anteriorment a la conselleria. Si es tractava d'una presumpta resolució, per a interposar el recurs, caldrà, a més, que l’interessat acredite l’eficàcia de l'acte presumpte, d’acord amb l'article 44 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i de Procediment Administratiu Comú.
DISPOSICIÓNS ADDICIONALS
Primera
Amb caràcter excepcional, i prèviament al desenvolupament d'una acció formativa, es podran cofinançar diagnòstics de detecció de necessitats de l’empresa, àmbit territorial o sector. Amb aquesta finalitat es valorarà la problemàtica especial que justifique una acció específica en el marc dels objectius establerts en l'article primer d'aquesta ordre.
Segona.
Les accions que tinguen com a objectiu la formació professional ocupacional, d'especialització o el reciclatge de membres socis o treballadors de cooperatives o societats anònimes laborals, s'acolliran al que disposa l’Ordre de 26 de gener de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual es determinen i es regulen els programes de Formació Professional Ocupacional i Contínua durant l’exercici de 1993.
DISPOSICIO TRANSITORIA
Aquesta disposició serà efectiva des de l'1 de gener de 1993 i, per a les accions iniciades amb anterioritat a la data d'entrada en vigor d'aquesta ordre, s'aplicarà el que s'hi disposa, tret dels casos que estableix el punt 3 de l'article vuitè.
DISPOSICIO FINAL
Aquesta ordre entra en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 29 de març de 1993.
El Conseller de Treball i Afers Socials,
MARTIN SEVILLA JIMENEZ

linea
Mapa web