Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 10 de març de 1994, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'estableixen els requisits per a l'obtenció del títol d'agricultor, ramader i tècnic qualificat.

(DOGV núm. 2242 de 08.04.1994) Ref. Base de dades 0782/1994

ORDRE de 10 de març de 1994, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'estableixen els requisits per a l'obtenció del títol d'agricultor, ramader i tècnic qualificat. [94/1965]
L'agricultura valenciana, integrada en el marc comunitari, ha d'afrontar el repte de la competitivitat, imposat per la liberalització dels mercats agraris i pels canvis en les normes de consum.
En aquest context, la viabilitat de les explotacions agràries estarà progressivament condicionada pel grau de tecnificació, el qual constituirà un dels principals factors determinants del nivell de renda de l'agricultor o el ramader.
Per tant, és necessari desenvolupar programes de formació d'agricultors i ramaders, amb l'objectiu de capacitar-los per a dirigir tècnicament i gestionar econòmicament les seues explotacions amb un grau major d'eficàcia. Aquest procés implicaria la transferència dels avanços tecnològics més recents perquè s'introduïsquen en les explotacions agràries. Tot això pot ajudar a millorar la quantitat i la qualitat dels productes i també, en molts casos, a reduir els costos, fent les explotacions, per tant, més rendibles i competitives.
En aquesta línia, el Decret 31/1994, de 8 de febrer, defineix les explotacions preferents, que serien aquelles que, entre altres requisits, estiguen gestionades per agricultors o ramaders qualificats, amb formació professional reconeguda per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Per això, fent ús de les facultats que em confereix la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,
ORDENE
Article primer
Aquesta ordre té per objecte establir els requisits necessaris per a obtenir el títol d'Agricultor, Ramader i Tècnic Qualificat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
La finalitat és millorar la capacitació dels agricultors i ramaders, a través d'un programa de cursos de formació organitzats per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de manera que millore la gestió tècnica i econòmica de les explotacions agràries i es fomente la introducció de noves tecnologies.
Article segon
La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de la Direcció General d'Investigació i Tecnologia Agrària, desenvoluparà una série de cursos de capacitació agrària, que seran impartits per professors universitaris, investigadors o tècnics especialitzats amb coneixements reconeguts en cada matèria.
La superació d'aquests cursos i el compliment dels requisits especificats en els articles 4 i 5 permetrà obtenir el títol d'agricultor o ramader qualificat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Article tercer
Els cursos que permeten l'obtenció del títol d'agricultor o ramader qualificat són de tres tipus:
A) Cursos complets de {REF Formació d'Agricultors o Ramaders Qualificats}.
Consten d'un mínim de 80 temes teòrics (d'una hora i mitja cada un) i 10 pràctiques (de tres a vuit hores cada una, segons els casos). Per tant, la totalitat del curs comprén entre 150 i 200 hores, de les quals, almenys, 120 són teòriques i la resta, pràctiques.
Aquest curs s'impartirà en sis especialitats diferents:
- Citricultura
- Fructicultura
- Horticultura
- Olivicultura
- Viticultura
- Ramaderia
Cada una d'aquestes especialitats consta de dues àrees, la tècnica i l'empresarial, que, al seu torn s'han subdividit en diversos mòduls que agrupen una série de temes afins.
Els mòduls que constitueixen les àrees tècniques de les sis especialitats i la seua valoració en crèdits són els que figuren en l'annex I.
L'àrea empresarial és comuna a totes les especialitats i consta de dos mòduls la valoració dels quals en crèdits és la que s'exposa en l'annex I.
B) Curs de {REF Formació Empresarial Agrària}.
La duració és de 60 hores, de les quals 45 són de teoria (repartides en 30 temes d'una hora i mitja cada un) i la resta, de pràctiques.
La suficiència comportarà 70 crèdits per a l'alumne.
C) Cursos especialitzats.
Tenen una duració compresa entre 20 i 30 hores teòriques i un nombre variable d'hores pràctiques (generalment entre 10 i 20) segons el tipus de curs.
L'oferta de cursos especialitzats és la que figura en l'annex II.
Article quart
El títol d'agricultor o ramader qualificat s'obté mitjançant l'obtenció de la suficiència en alguns dels cursos anteriors, fins a aconseguir sumar un mínim de 150 crèdits.
L'assignació de crèdits a cada alumne s'efectuarà després que hagen superat una prova de tipus test sobre les matèries explicades, que es realitzarà en acabar cada mòdul o cada curs. També serà indispensable per a aprovar els cursos l'assistència regular de l'alumne a les classes.
Article cinqué
Les alternatives vàlides per a obtenir els crèdits exigits són:
a) Realitzar el curs complet de Formació d'Agricultors o Ramaders Qualificats, i aprovar-ne un nombre suficient de mòduls.
b) Realitzar únicament alguns mòduls del curs de Formació d'Agricultors o Ramaders Qualificats i completar els crèdits obtinguts fent cursos especialitzats que no coincidisquen en la temàtica amb els mòduls aprovats o, si s'escau, el de Formació Empresarial Agrària.
c) Realitzar el curs de Formació Empresarial Agrària i un mínim de cinc cursos especialitzats distints, fins a sumar els crèdits necessaris.
Article sisé
La programació dels cursos s'efectuarà atenent les propostes de les oficines comarcals de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, les corporacions locals i les organitzacions o les entitats agràries, segons les disponibilitats pressupostàries i de professorat.
Els interessats podran recaptar informació i sol·licitar la inscripció als cursos en les estacions experimentals i les oficines comarcals de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
L'organització dels cursos, la designació del professorat i l'avaluació dels alumnes correspondrà al Servei de Transferència de Tecnologia Agrària de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Article seté
Tots els cursos, les àrees o els mòduls hauran de ser adequadament certificats per la Direcció General d'Investigació i Tecnologia Agrària, amb el control previ d'assistència i aprofitament. En aquest certificat constarà el nombre d'hores realitzades en el curs, els crèdits obtinguts i el contingut del programa. Amb això, quan es reunisquen les condicions exigides, es pot obtenir el diploma d'agricultor o ramader qualificat.
Article vuité
Els diplomes d'agricultor o ramader qualificat seran expedits pel conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació o, en el seu nom, pel director general d'Investigació i Tecnologia Agrària.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Les persones que, abans de la publicació d'aquesta ordre, hagen realitzat cursos organitzats per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació i disposen del certificat acreditatiu corresponent, podran sol·licitar-ne la validació en crèdits, segons el barem establert en aquesta ordre, amb la finalitat d'obtenir el títol d'agricultor o ramader qualificat.
Segona
Els capatassos agrícoles i els tècnics especialistes en Agricultura (Formació Professional de 2n. Grau, branca Agrària o equivalent) obtindran el reconeixement de Tècnic Qualificat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació després de superar el Curs de Formació Empresarial Agrària.
Els enginyers tècnics agrícoles o els enginyers agrònoms hauran de realitzar el mòdul {REF Relacions agràries en l'actual marc comunitari} per a actuar com a caps d'explotacions preferents.
Tercera
Les persones que no disposen d'acreditació d'agricultor, ramader o tècnic qualificat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació podran ser considerades caps d'explotacions preferents, en relació al Decret 31/1994, de 8 de febrer, si es comprometen personalment a efectuar els cursos corresponents en un termini màxim de dos anys a partir de la data de presentació de la sol·licitud.
DISPOSICIÓ FINAL
Aquesta ordre vigeix des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 8 de març de 1994
El conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació,
José María Coll Comin
ANNEX I
Cursos de formació d'agricultors qualificats
Distribució en mòduls i valoració en crèdits
Especialitat Citricultura (àrea tècnica)
Mòduls Nre. de crèdits
El medi agroclimàtic 5
Material vegetal 20
Introducció a la fisiologia 5
Regs 20
Nutrició i fertilització 20
Maneig del sòl 5
Pràctiques de conreu 0
Aplicacions hormonals 15
Plagues i lluita integrada 20
Malalties 10
Total 130
Especialitat Fructicultura (àrea tècnica)
Mòduls Nre. de crèdits
Morfologia i fisiologia 5
El medi agroclimàtic 5
Material vegetal 20
Disseny i conducció de plantacions 15
Regs 20
Nutrició i fertilització 20
Maneig del sòl 15
Aplicacions hormonals 10
Plagues i malalties. Tècniques de protecció 20
Total 130
Especialitat Horticultura (àrea tècnica)
Mòduls Nre. de crèdits
El medi de conreu 5
Introducció a la fisiologia 5
Regs 20
Nutrició i fertilització 20
Treball i operacions de conreu 15
Proteccions senzilles 5
Conreu d'hortalisses a l'aire lliure (opcional) 40
Conreus hortícoles en hivernacle (opcional) 40
Conreu de flor tallada en hivernacle (opcional) 40
Plagues i malalties 20
Total (per opció) 130
Especialitat Olivicultura (àrea tècnica)
Mòduls Nre. de crèdits
Botànica, morfologia i fisiologia 5
El medi agroclimàtic 10
Material vegetal 15
Maneig del sòl 10
Pràctiques de conreu 20
Plagues i malalties 20
Recol·lecció 15
Transport i emmagatzematge 10
L'elaboració de l'oli d'oliva 20
Criteris de qualitat 5
Total 130
Especialitat Viticultura (àrea tècnica)
Mòduls Nre. de crèdits
Morfologia i fisiologia 5
El medi agroclimàtic 5
Material vegetal de raïm per a vi (opcional) 20
Material vegetal de raïm de taula (opcional) 20
Tècniques de conreu de varietats
per a vi (opcional) 20
Tècniques de conreu de varietats
de raïm de taula (opcional) 20
Maneig del sòl 15
Mecanització 10
Nutrició i fertilització 20
Fertirrigació de raïm de taula (opcional) 15
Plagues i malalties 20
Elaboració de vins (opcional) 15
Total (per opció) 130
Especialitat Ramaderia (àrea tècnica)
Mòduls Nre. de crèdits
Descripció de les espècies
ramaderes. Característiques de les
races i encreuaments més importants 15
Fisiologia de la nutrició de les diferents espècies 10
Normes per a l'alimentació de les
diferents espècies 20
Producció de farratges. Espècies més adequades per a
secà i regadiu. Sistemes de conservació 10
Construccions ramaderes 15
Sistemes d'explotació 15
Fisiologia de la reproducció de les diferents espècies.
Maneig reproductiu 20
Higiene i sanitat. Descripció de les principals
malalties. Tractament i prevenció d'aquestes.
Desinfecció i neteja 20
Gestió informàtica aplicada
a les explotacions ramaderes 5
Total 130
El programa d'aquest curs s'adaptarà a les diferents espècies ramaderes, segons l'interés en cada zona.
Àrea Empresarial
Mòduls Nre. de crèdits
Comptabilitat i gestió 40
Relacions agràries en l'actual marc comunitari 30
Total 70
ANNEX II
Cursos especialitzats:
Tipus de cursos i valoració en crèdits
Citricultura Nre. de crèdits
Patrons i varietats 20
Maneig del reg localitzat 15
Instal·lacions de reg localitzat 15
Nutrició i fertilització 20
Esporgada 10
Empelt i canvi varietal 10
Aplicacions hormonals 15
Treball i no conreu 15
Lluita integrada contra plagues 20
Malalties 10
Fructicultura Nre. de crèdits
Patrons i varietats 20
Maneig del reg localitzat 15
Instal·lacions de reg localitzat 15
Nutrició i fertilització 20
Esporgada 15
Diseny i conducció de plantacions 15
Treball i no conreu 15
Tècniques per a la millora de lesdimensions,
la qualitat i l'avanç de maduració dels fruits 10
Lluita integrada contra plagues 20
Plagues i malalties 15
Horticultura Nre. de crèdits
Planters 15
Nutrició i fertilització 20
Maneig del reg localitzat 15
Conreu hidropònic 15
Manipulació de maquinària hortícola 10
Empelt d'hortalisses 10
Conreus hortícoles específics 15
Conreus en hivernacle 20
Conreus de flor procedent de llavors 15
Conreus de bulbs de flor 15
Conreus de roser 10
Supervisió de conreus 15
Gestió informatitzada d'explotacions hortícole 10
Lluita integrada contra plagues 15
Desinfecció de sòls 10
Plagues i malalties 20
Olivicultura Nre. de crèdits
Varietats 15
Olivicultura intensiva 15
Operacions de conreu i influència en la qualitat 20
Reg localitzat i fertirrigació 15
Conreu i adobat 15
Esporgada 10
Recol·lecció 15
Plagues i malalties 20
Formació de tècnics i responsables d'almàssera 20
Viticultura Nre. de crèdits
Varietats 20
Nutrició i fertilització 20
Esporgada 10
Conreu de varietats apirenes 15
Plagues i malalties 20
Introducció a l'enologia 15
Aptitud de les varietats per a vinificació 15
Tast de vins 10
Cursos generals Nre. de crèdits
Manipulador de plaguicides qualificat 15
Introducció a l'agricultura ecològica 15
Ramaderia Nre. de crèdits
Races i encreuaments (segons espècies) 15
Alimentació del ramat (segons espècies) 20
Maneig de la reproducció (segons espècies) 20
Malalties del ramat. Higiene i sanitat (segons espècies) 20
Instal·lacions ramaderes (segons espècies) 15
Sistemes d'explotació (segons espècies) 15
Apicultura 15
Reproducció, cria i selecció de reines 20
Malalties de les abelles 20
Maneig de l'abeller 20
Plantes mel·líferes i aromàtiques 15

linea
Mapa web