Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 29 de març de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual convoca subvencions per a la realització d'estudis dirigits a detectar necessitats formatives relacionades amb les previsions d'ocupació.

(DOGV núm. 2014 de 30.04.1993) Ref. Base de dades 0913/1993

Ordre de 29 de març de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual convoca subvencions per a la realització d'estudis dirigits a detectar necessitats formatives relacionades amb les previsions d'ocupació.
En un context de crisi econòmica, la formació apareix com la pedra angular i l’objectiu en què concentrar tots els esforços per aconseguir un ajust entre societat i economia, entre necessitats privades i necessitats públiques.
Cal que la formació estiga adaptada a un entorn canviant, però també s'haurà de convertir en un actiu agent de transformació.
Per poder adequar la formació a les exigències de qualificació requerides pel mercat laboral, així com a la seua capacitat d'adaptació als canvis que es puguen produir, cal una prospecció que detecte i avalue les necessitats de qualificació demanades per l’estructura sòcio- productiva i pel desenvolupament regional, econòmic i tecnològic. Es tracta d'elaborar estudis tendents a definir el tipus de formació que caldrà per donar resposta a: el desenvolupament tecnològic, l'aparició de nous camps professionals, noves formes d'organització del treball i de gestió empresarial, sectors en expansió, la redistribució de l’ocupació per sectors, etc.
Tot això permetrà establir un paràmetre de les necessitats formatives que ha d'integrar-se i articular-se amb la necessària adaptació de l'oferta formativa al context sòcio- econòmic i a les perspectives locals o regionals de desenvolupament econòmic i d'ocupació, prenent com a indicador decisiu de la qualitat de la formació professional el grau d'adaptació que manifesta l'oferta específica de formació amb les demandes de qualificacions de l'entorn productiu i de serveis.
Es propòsit, doncs, de la Generalitat Valenciana, estructurar un sistema de formació professional flexible i adaptat a les circumstàncies canviants del mercat de treball, de manera que es potencien els mecanismes adequats per identificar detectar a temps les necessitats formatives.
A aquest efecte, és una mesura necessària la realització d'estudis i altres accions similars per poder anticipar-se i prevenir els canvis que es produiran en les ocupacions i professions a mitjan termini.
Les subvencions previstes en aquesta ordre tenen com a objectiu incentivar tots els agents econòmics i socials que participen en el sistema valencià de formació professional, perquè hi realitzen diagnosis i estudis de necessitats formatives.
Les dades obtingudes d'aquests estudis complementaran les diagnosis elaborades per l’Observatori d'Ocupació Formació de la Generalitat Valenciana, per desenvolupar una cultura de la prevenció en el camp de la formació.
Per tot això, i d'acord amb l'article setè del Decret 12/1992, de 16 de gener, i fent ús de les facultats que em confereix la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià (DOGV 30.12.83), i el Decret 18/1992, de 3 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana (DOGV 13.02.92), amb el qual aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials,
ORDENE
Article primer. Objecte
Es convoquen subvencions per a la realització d'estudis encaminats a detectar, analitzar i proposar accions formatives a fi de millorar la planificació, els resultats i la seua qualitat, i adequar-les a les necessitats detectades en el mercat de treball.
L'import global màxim per atendre aquestes ajudes serà de cent milions (100.000.000) de pessetes en el programa 322.20 de Formació Professional Ocupacional i en la línia de subvenció 401/000/93.
Article segon. Beneficiaris
Podran sol·licitar les ajudes regulades en aquesta ordre entitats públiques o privades, radicades a la Comunitat Valenciana que tinguen entre els seus fins la formació i inserció professional.
Article tercer. Característiques dels estudis
Els estudis que es presenten estaran orientats a estudiar, analitzar i conèixer, amb major precisió, les necessitats i demandes formatives existents en les empreses, els diferents sectors i territoris de la Comunitat Valenciana, com una fórmula útil per a la prevenció de la formació. Tindran atenció prioritària aquells estudis que:
a) Aporten informacions, coneixements i experiències en la realització d'accions de prevenció en el camp de la formació i que plantegen un projecte formatiu de formació professional.
b) Projectes d'estratègies per a la previsió d'ocupacions que plantegen accions formatives innovadores.
c) Aquells projectes que donen prioritat i que oferesquen majors garanties per aplicar els resultats i recomanacions de les accions de prevenció a les distintes realitats o situacions estudiades i examinades. En especial, es prendran en consideració aquells projectes que puguen significar una incidència positiva sobre la creació i/o manteniment d'ocupació en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
Article quart. Requisits per accedir a les ajudes
Les entitats que sol·liciten les subvencions hauran de complir els següents requisits:
a) Exercir la seua activitat en la Comunitat Valenciana i realitzar el projecte subvencionat en el seu àmbit territorial
b) Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, en la forma prevista en l'Ordre de 7 de gener de 1991, de la Conselleria d'Economia i Hisenda.
Article cinquè. Presentació de les sol·licituds
1. El termini per a la presentació de les sol·licituds serà d'un mes comptador a partir del dia de la publicació d'aquesta ordre en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
2. Les sol·licituds de subvenció es formalitzaran segons el model que figura en l'annex I d'aquesta ordre i es presentaran en el registre dels serveis territorials de la Conselleria de Treball i Afers Socials o en qualsevol dels llocs establerts en l'article 38.4 de la Llei 30/1092, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
3. Juntament amb les sol·licituds caldrà adjuntar la següent documentació:
a) Acreditació de la personalitat jurídica de l’entitat sol·licitant, mitjançant la presentació de l’escriptura de constitució o de modificació degudament inscrita en el registre escaient, o si escau, a través del certificat del registre competent.
b) DNI del representant legal de l’entitat.
c) Acreditació de la representació amb la qual actua qui firma la sol·licitud.
d) Acreditació d'estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, mitjançant la presentació dels certificats corresponents.
e) Memòria explicativa de l'activitat desenvolupada per l’entitat en els últims tres anys, on es detallarà el currículum d'activitats i experiències similars a les que són objecte de petició d'ajuda.
f) Programa detallat del projecte, amb la descripció de la metodologia, objectius, continguts i fases d'execució de les accions preventives que executaran en el camp de la formació.
g) Proposta clara i concisa d'estratègies per poder fer operatives les accions recomanades en l’estudi, de manera que les seues conclusions i resultats es puguen posar en pràctica en les empreses i territoris prèviament concertats.
h) Desglossament del pressupost necessari per realitzar el projecte. S'hi indicarà el percentatge del cost total que se sol·licita a l'administració en concepte de subvenció.
i) Relació i contingut dels acords de col·laboració establerts amb altres empreses, entitats o institucions per desenvolupar i aplicar les accions (quan escaiga).
4. Si de l’examen de la documentació aportada per l’interessat es comprova l'absència d'algun document necessari per a la tramitació de la sol·licitud, es formularà un requeriment escrit al sol·licitant perquè la complete, en el termini de deu dies a partir de l’endemà de la notificació, amb l'advertiment que si no ho fa així perdrà els drets derivats de la seua petició i s'arxivarà sense més tràmit.
Article sisè. Valoració i selecció de les sol·licituds
1. La valoració de les sol·licituds l’efectuarà una comissió d'avaluació que estarà composta pel Director General de Formació i Inserció Professional o per la persona en qui delegue, que la presidirà, i tres tècnics designats pel president de la comissió, d'entre el personal adscrit a l’esmentada direcció general.
Quan el president ho estime necessari, es podran incorporar a la comissió, amb veu però sense vot, altres persones amb coneixement en les matèries a les quals efecte la valoració.
Les sessions que tinga la comissió d'avaluació se sotmetran al règim previst per als òrgans col·legiats en el capítol 11 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
A fi de facilitar una major anàlisi de les sol·licituds presentades, la comissió podrà sol·licitar els informes tècnics que estime necessaris.
2. La comissió d'avaluació seleccionarà aquells estudis que oferesquen majors garanties d'èxit i determinarà la quantia de les ajudes a percebre d'acord amb els següents criteris:
a) L'import global màxim previst per a aquestes ajudes, que condiciona, sense possibilitat d'ampliació, les obligacions que es contraguen al seu càrrec.
b) La incidència positiva que l’estudi puga produir sobre la creació i/o manteniment de l’ocupació en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
c) L'adequació de l’estudi als objectius proposats en aquesta ordre.
d) El grau d'adaptació a les demandes de qualificació de l’entorn productiu i de serveis.
e) El temps previst per a la realització de l’estudi.
f) La participació d'altres institucions en el finançament del projecte.
3. La quantia de les subvencions estarà destinada al finançament total o parcial dels projectes aprovats. En qualsevol cas, la quantitat màxima per projecte no podrà superar els cinc milions (5.000.000) de pessetes.
4. L'import de les ajudes concedides mai no podrà ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb subvencions o ajudes d'altres administracions públiques, supere el cost de l’estudi que haurà de realitzar el beneficiari.
Article setè. Resolució
1. La concessió de subvencions previstes en aquesta ordre és competència del Conseller de Treball i Afers Socials, el qual resoldrà tenint en compte l’informe proposta emès per la comissió d'avaluació.
2. El termini màxim per dictar la resolució serà de 6 mesos comptadors des de la data en què finalitze el termini de presentació d'instàncies fixat en aquesta ordre. En cas que en l’esmentat termini no es dicte la resolució s'entendrà que la sol·licitud ha estat desestimada, sense perjudici del deure de l'administració de resoldre totes les sol·licituds que se li formulen.
3. La resolució sobre la concessió de subvencions es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i es notificarà a totes les entitats sol·licitants.
Article vuitè. Recursos
1 Contra la resolució, expressa o presumpta, del Conseller de Treball i Afers Socials, que exhaurirà la via administrativa, es podrà formular recurs contenciós administratiu, després de la comunicació a la conselleria de la intenció d'interposar l'esmentat recurs, i sense perjudici de la possibilitat de formular recurs administratiu de revisió quan hi concórrega alguna de les circumstàncies previstes en l'article 118 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
2. En qualsevol cas, per a la interposició del recurs administratiu o contenciós administratiu, contra la resolució presumpta, caldrà que amb caràcter previ l'interessat acredite l'eficàcia de l'acte presumpte d'acord amb el que disposa l'article 44 de la Llei 30/1992.
Article novè. Obligacions dels beneficiaris
Són obligacions dels beneficiaris de les subvencions, a més de les assenyalades anteriorment, les que tot seguit se citen:
a) Començar l’estudi presentat en un termini de 30 dies comptadors a partir de la notificació de la resolució de concessió i comunicar-ho a la Direcció General de Formació i Inserció Professional.
b) Executar el projecte presentat en un termini inferior a sis mesos comptadors a partir de la notificació de la resolució de concessió.
c) Sotmetre's a les actuacions de comprovació, seguiment i control de l'aplicació de la subvenció.
d) Comunicar, a l'autoritat que concedeix la subvenció, l’obtenció de subvencions o ajudes per a la mateixa finalitat, procedents de qualssevol administració pública o ens públic o privat.
e) Facilitar tota la informació que li siga requerida per la conselleria en relació amb el compliment del projecte presentat.
f) Indicar, si s'escau, qualsevol eventualitat que altere o que dificulte el desenvolupament de l’estudi subvencionat, abans de la data de finalització del seu termini d'execució, a fi que, si s'estima amb prou entitat, es puga procedir a la modificació, tant del contingut del projecte com de la quantia de la subvenció i dels terminis d'execució i justificació de les corresponents despeses.
Article deu. Justificació i lliurament de la subvenció
1. Dins dels tres mesos següents a la finalització del termini concedit per a l’execució del projecte, les entitats beneficiàries hauran de presentar els estudis realitzats davant la Direcció General de Formació i Inserció Professional. En qualsevol cas, la Conselleria de Treball i Afers Socials podrà sol·licitar la documentació addicional que estime necessària per garantir el correcte compliment de la normativa vigent.
2. L'import total de l'ajuda econòmica es lliurarà després de la presentació dels estudis i de les propostes realitzades, i després de la comprovació per part de la conselleria de la realització del projecte per raó del qual es va atorgar la subvenció.
Article onzè. Reintegrament o minoració de la subvenció
1. Procedirà la resolució de la subvenció i, si escau, el reintegrament de les quantitats indegudament percebudes i l'exigència de l'interès de demora des del moment del pagament de la subvenció en el següents casos:
a) Incompliment de l’obligació d'executar el projecte presentat en el termini previst en aquesta ordre, tret de prorroga expressa concedida per la Conselleria de Treball i Afers Socials.
b) Incompliment de l’obligació de justificació en el termini fixat en aquesta ordre, tret de prorroga expressa concedida per la Conselleria de Treball i Afers Socials.
c) Obtenció de la subvenció sense reunir les condicions que s'hi requereixen.
d) Incompliment dels requisits o condicions imposats als beneficiaris per a la concessió d'ajudes econòmiques.
e) Incompliment de la finalitat per a la qual va ser concedida la subvenció.
2. En el cas que realitzats els estudis, originassen una despesa menor de la prevista, el Conseller de Treball i Afers Socials minorarà la subvenció en una quantia proporcional al menor cost registrat.
3. En el cas que algun beneficiari de les ajudes econòmiques previstes en aquesta ordre percebés altres subvencions o ajudes amb la mateixa finalitat de manera que en conjunt superassen el cost de l'activitat subvencionada, la Conselleria de Treball i Afers Socials minorarà la subvenció atorgada fins a l’import necessari perquè no s'ultrapasse la quantia econòmica de l'activitat desenvolupada.
DISPOSICIO FINAL
Aquesta ordre entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 29 de març de 1993.
El Conseller de Treball i Afers Socials,
MARTIN SEVILLA JIMENEZ
Veure annex

linea
Mapa web