Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 4 de març de 1997, de la Conselleria de Sanitat, per la qual desplega el sistema bàsic de la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública.

(DOGV núm. 2983 de 02.05.1997) Ref. Base de dades 1107/1997

ORDRE de 4 de març de 1997, de la Conselleria de Sanitat, per la qual desplega el sistema bàsic de la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública.
La vigilància epidemiològica de les malalties transmissibles és una de les activitats més tradicionals de l'administració sanitària. L'obligació de notificar els casos de les malalties contagioses a les autoritats sanitàries va sorgir de la necessitat de controlar i prevenir, tant com és possible, les malalties infeccioses que constituïen les principals causes de morbiditat i mortalitat.
Els importants canvis que ha experimentat el patró de morbiditat en els països desenvolupats, causats especialment pels avenços econòmics, socials, sanitaris i científics, han modificat el concepte de vigilància de les malalties transmissibles. A més de les activitats tradicionals de control indicades, l'anàlisi continuada de la situació sanitària proporciona informació útil per a la planificació sanitària i l'avaluació de l'efectivitat de les intervencions sanitàries.
Aquesta nova concepció de la vigilància ha estat incorporada en el marc normatiu de la Comunitat Valenciana amb l'aprovació del Decret 16/1997, de 28 de gener, del Govern Valencià pel qual es crea la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública i se'n determinen les normes de funcionament. En el decret s'estableix, com un dels elements de la xarxa, el sistema bàsic que integra la notificació obligatòria de malalties, la notificació de situacions epidèmics i brots i la informació microbiològica, i és de compliment obligat per a la xarxa sanitària de la Comunitat Valenciana, independentment de la seua titularitat.
El nou marc normatiu de la Comunitat Valenciana, junt a la creació de la Xarxa Europea de Vigilància Epidemiològica i de Control de les Malalties Transmissibles i la creixent importància de les malalties emergents i reemergents fan necessària la modificació de la llista de malalties de declaració obligatòria i el desenvolupament de aquesta ordre per la qual s'estableix el sistema bàsic de la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública.
Per això, tenint en compte que la Generalitat Valenciana té assumides les competències d'estudi, vigilància i anàlisi epidemiològica dels processos que incideixen positivament o negativament en la salut humana (Reial Decret 278/1980, de 25 de gener) i que aquesta conselleria té atribuïdes competències, dins de la comunitat autònoma, aquestes competències,
ORDENE
Article 1
El sistema bàsic de la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública està integrat per la notificació obligatòria de malalties, la notificació de situacions epidèmiques i brots i la informació microbiològica segons consta en el Decret 16/1997, de 28 de gener, del Govern Valencià, pel qual es crea la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública.
Secció primera. Declaració obligatòria de malalties
Article 2
U. Són malalties de declaració obligatòria, en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, les que consigna l'annex I d'aquesta ordre. La legislació bàsica sanitària de l'administració de l'estat o una ordre de la Conselleria de Sanitat n'hi podran afegir.
Dos. La declaració obligatòria es refereix als casos nous d'aquestes malalties aparegudes durant la setmana en curs i sota sospita clínica.
Tres. Tots els metges i les metgesses, tant del sector públic com del privat, que estiguen o exercisquen la seua professió en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, estan obligats a declarar a la Conselleria de Sanitat l'existència o la sospita de les malalties que allista l'annex I de aquesta ordre.
Article 3
La setmana és la unitat bàsica per a la declaració dels casos, i per afegir-los i analitzar-los en tots els nivells de la xarxa.
A aquest efecte, la setmana comença a les 00.00 hores del diumenge i acaba a les 24.00 hores del dissabte següent.
La informació serà enviada al nivell superior el dilluns de la setmana següent, en forma de dades numèriques desagregades en els seus nivells inferiors immediats i totalitzades al nivell corresponent.
Article 4
U. Les malalties a què es refereix l'article 2 d'aquesta ordre seran declarades mitjançant tres modalitats de notificació: numèrica, individualitzada i urgent.
a) Les malalties de declaració numèrica són totes les que s'allisten en l'annex I d'aquesta ordre.
b) Les malalties de declaració individualitzada hauran de ser declarades de forma individualitzada, ja que requereixen el control epidemiològic. Són les de l'annex II d'aquesta ordre.
Per cada cas de malaltia de declaració individualitzada serà obligatori realitzar la corresponent enquesta epidemiològica.
La notificació per aquest procediment no n'exclou la declaració numèrica.
c) Les malalties de declaració urgent són les que requereixen una actuació epidemiològica immediata a causa de les seues possibles repercussions sobre la col·lectivitat.
Són malalties de declaració urgent les que s'allisten en l'annex III d'aquesta ordre.
La declaració urgent es realitzarà de forma immediata i pel mitjà més ràpid possible.
Aquesta modalitat de notificació no exclou la declaració individualitzada ni la numèrica.
Dos. A fi d'assegurar l'homogeneïtat de les dades declarades, tots els metges i les metgesses usaran els mateixos criteris per a la declaració obligatòria. Els models i els impresos a través dels quals es farà la declaració seran els que reglamentàriament establisca la Conselleria de Sanitat.
Article 5
Procediment de declaració de les malalties de declaració obligatòria:
U. Atenció Primària
Els metges i les metgesses que treballen en centres de salut notificaran les malalties de declaració obligatòria al coordinador de l'equip o al responsable del centre.
Les direccions d'Atenció Primària, en coordinació amb els centres de Salut Pública d'àrea, establiran els mecanismes de recopilació i transmissió de la declaració de les malalties de declaració obligatòria en els centres i les unitats funcionals d'Atenció Primària que no hagen realitzat o completat el procés de transformació en centre de salut en el moment de la publicació d'aquesta ordre.
Dos. Assistència Especialitzada
Els metges i les metgesses que treballen en hospitals, tant de la xarxa pública com privats, notificaran les malalties de declaració obligatòria diagnosticades per ells al servei o la secció de medicina preventiva, si n'hi ha, o al director mèdic de l'hospital, si no n'hi ha.
Els metges i les metgesses que treballen en els centres d'especialitats en comunicaran els casos a la persona que exercisca la direcció del centre.
Tres. Els coordinadors dels equips d'Atenció Primària, els responsables dels centres i les unitats funcionals d'Atenció Primària que no hagen realitzat o completat el procés de transformació en centre de salut, els directors dels centres d'especialitats i els directors mèdics dels hospitals o els serveis o les seccions de medicina preventiva, si n'hi ha, enviaran el conjunt dels impresos de declaració setmanal dels metges, però també de les metgesses, que treballen en els centres al centre de Salut Pública de l'àrea de salut d'acord amb els terminis establerts en els articles 3 i 4 d'aquesta ordre.
Quatre. Els directors d'atenció primària d'àrea, els directors de centres d'especialitats i els directors mèdics dels hospitals tenen la responsabilitat que aquesta declaració es faça, i vetlaran per la seua qualitat.
Cinc. Els metges i les metgesses que diagnostiquen malalties de declaració obligatòria en l'exercici professional lliure, les notificaran al centre de Salut Pública de l'àrea de salut. La responsabilitat de la declaració en aquests casos correspon al metge o la metgessa mateixos.
Sis. L'imprès de notificació setmanal serà enviat encara que no es detecte cap malaltia de declaració obligatòria.
Set. Els centres de Salut Pública d'àrea realitzaran la vigilància i el control de les malalties sotmeses a declaració en la seua àrea d'actuació i remetran la informació a la Direcció General de Salut Pública segons els terminis que es determinen.
La informació sobre les declaracions urgents serà remesa a la Direcció General de Salut Pública després de la seua recepció.
Vuit. D'acord amb el que estableix el Decret 16/1997, de 28 de gener, del Govern Valencià, correspon a la Direcció General de Salut Pública la remissió de la informació al Ministeri de Sanitat i Consum.
Secció segona. Situacions epidèmiques i brots
Article 6
Pel que fa a aquesta secció, es considera brot o situació epidèmica:
U. L'increment significativament elevat de casos en relació als valors esperats. La simple agregació de casos d'una malaltia en un territori i en un temps comprés entre el mínim i el màxim del període d'incubació o de latència podrà ser considerada, també, indicativa.
Dos. L'aparició d'una malaltia, un problema o un risc per a la salut en una zona que n'estava lliure fins el moment.
Tres. La presència de qualsevol procés rellevant d'intoxicació aguda col·lectiva, imputable a causa accidental, manipulació o consum.
Quatre. L'aparició de qualsevol incidència de tipus catastròfic que afecte, o puga afectar, la salut d'una comunitat.
Article 7
U. La declaració de brot o situació epidèmica és obligatòria i urgent davant la menor sospita, i cal fer-la pel mitjà més ràpid possible.
Dos. Aquest caràcter obligatori afecta, en primera instància, tots els metges en exercici i els centres sanitaris, públics i privats, que en detecten l'aparició.
Article 8
En els casos en què el brot epidèmic detectat haja estat causat per alguna de les malalties de declaració obligatòria, els casos diagnosticats en el brot seran, a més, inclosos en la declaració de setmana d'identificació.
Article 9
U. Tot el personal sanitari en l'exercici de les seues competències respectives, estarà obligat a participar en la investigació i el control dels brots o les situacions epidèmiques que afecten la població que resideix en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
Dos. En el cas que el brot epidèmic s'haja produït en alguna institució escolar, laboral o d'un altre tipus, així com en establiments d'hostaleria o similars, els responsables subministraran tota la informació que els sol·licite l'autoritat sanitària. També estaran obligats a col·laborar en el control del brot o la situació epidèmica.
Secció tercera. Informació microbiològica
Article 10
La informació microbiològica recull dades sobre la patologia infecciosa confirmada pel laboratori, a fi d'aportar informació específica per a la vigilància epidemiològica de tal manera que permeta:
a) Detectar la circulació dels agents etiològics, les seus característiques i els patrons de presentació.
b) Caracteritzar brots epidèmics.
c) Identificar nous agents i patologies emergents.
d) Incorporar nous elements de vigilància, com ara resistències bacterials a antimicrobians i marcadors epidemiològics.
Article 11
Les font d'informació són els laboratoris de diagnòstic microbiològic, tant clínics com de salut pública, així com els laboratoris de referència. Els laboratoris s'incorporaran a la xarxa d'acord amb criteris operatius de representativitat poblacional o geogràfica i capacitat tècnica, definida, com a mínim, per la generació d'un gran volum de dades i la seua alta especificitat.
Article 12
U. La Direcció General de Salut Pública seleccionarà els laboratoris que han d'incorporar-se al sistema tenint en compte els criteris operatius indicats en l'article anterior.
Dos. La designació d'un laboratori com a de referència implica la seua incorporació immediata al sistema d'informació microbiològica.
Article 13
La notificació serà dels casos confirmats que complisquen criteris d'infecció recent. Els casos es referiran, en el temps, a la data de confirmació del diagnòstic. Aquesta notificació es farà mitjançant un conjunt mínim de dades.
Article 14
Els laboratoris transmetran la informació setmanalment atès que la unitat bàsica temporal és la setmana epidemiològica que finalitza a les vint-i-quatre hores del dissabte.
Secció quarta. Règim de sancions
Article 15
L'incompliment del que preveu aquesta ordre constituirà una infracció administrativa que serà sancionada d'acord amb el que preveu el Decret 44/92, de 16 de març, del Govern Valencià, pel qual determina el procediment, les sancions i la competència sancionadora en relació amb les infraccions sanitàries i d'higiene alimentària.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Els laboratoris a què es refereix l'article 11 de aquesta ordre s'incorporaran al sistema bàsic de la xarxa en un termini màxim de cinc anys.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta la Direcció General de Salut Pública per dictar les normes que calguen per al desplegament i l'execució de aquesta disposició.
Segona
Aquesta ordre vigirà des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana., i tindrà efecte des de l'1 de gener de 1997.
València, 4 de març de 1997
El conseller de Sanitat,
JOAQUÍN FARNÓS GAUCHÍA
ANNEX I
Llista de malalties de declaració obligatòria
Codi OMS
CIM, 9a revisió
005.1 i 008.4 botulisme
023 brucel·losi
022 carboncle
001 còlera
032 diftèria
004 disenteria
082.1 febre exantemàtica mediterrània (febre botonosa)
060 febre groga
087.1 febre recurrent transmesa per paparres
002 febres tifoide i paratifoide
487 grip
070.0 i 070.1 hepatitis A
070.2 i 070.3 hepatitis B
070.4-6 i 070.9 altres hepatitis víriques
122 hidatidosi
098.0 - 098.1 infecció gonocòccica
085 leishmaniosi
030 lepra
100 leptospirosi
482.8 malaltia dels legionaris
041.5 malaltia invasiva per Haemophilus influenzae
036 malaltia meningocòccica
013.0 meningitis tuberculosa
084 paludisme
072 parotiditis
020 pesta
045 poliomielitis
071 ràbia
056 rubèola
771.0 rubèola congènita
091 sífilis
090 sífilis congènita
037 tètan
771.3 tètan neonatal
080 tifus exantemàtic
033 tos ferina
124 triquinosi
011 tuberculosi pulmonar
012-018 llevat de 013.0 altres tuberculosis
052 i 053 varicel·la
055 xarampió
ANNEX II
Llista de malalties que requereixen declaració
individualitzada
Codi OMS
CIM, 9a revisió
005.1 i 008.4 botulisme
023 brucel·losi
022 carboncle
001 còlera
032 diftèria
004 disenteria
082.1 febre exantemàtica mediterrània (febre botonosa)
060 febre groga
087.1 febre recurrent transmesa per paparres
002 febres tifoide i paratifoide
070.0 i 070.1 hepatitis A
070.2 i 070.3 hepatitis B
070.4-6 i 070.9 altres hepatitis víriques
122 hidatidosi
098.0 - 098.1 infecció gonocòccica
085 leishmaniosi
030 lepra
100 leptospirosi
482.8 malaltia dels legionaris
041.5 malaltia invasiva per Haemophilus influenzae
036 malaltia meningocòccica
013.0 meningitis tuberculosa
084 paludisme
072 parotiditis
020 pesta
045 poliomielitis
071 ràbia
056 rubèola
771.0 rubèola congènita
091 sífilis
090 sífilis congènita
037 tètan
771.3 tètan neonatal
080 tifus exantemàtic
033 tos ferina
124 triquinosi
011 tuberculosi pulmonar
012-018
llevat de 013.0 altres tuberculosis
055 xarampió
ANNEX III
Llista de malalties que requereixen declaració urgent
Codi OMS
CIM, 9a revisió
001 còlera
032 diftèria
060 febre groga
041.5 malaltia invasiva per Haemophilus influenzae
036 malaltia meningocòccica
084 paludisme
020 pesta
045 poliomielitis
071 ràbia
080 tifus exantemàtic
Qualsevol brot o situació epidèmica d'acord amb el que estableix l'article 6 d'aquesta ordre.

linea
Mapa web