Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 7 de maig de 1997, de la Conselleria de Sanitat, per la qual crea el Pla de Prevenció i Control de la Tuberculosi.

(DOGV núm. 2994 de 19.05.1997) Ref. Base de dades 1264/1997

ORDRE de 7 de maig de 1997, de la Conselleria de Sanitat, per la qual crea el Pla de Prevenció i Control de la Tuberculosi.
La tuberculosi constitueix en l'actualitat un problema sever de salut pública, presentant una elevada morbiditat i mortalitat a escala mundial.
A la Comunitat Valenciana, igual com a la resta de l'Estat Espanyol, s'observa un increment anual des de l'última dècada, no sols relacionat amb l'augment de la població immunodeprimida a causa de la infecció pel virus de la immunodeficiència humana, sinó també amb hàbits de relació de la població i amb l'eficiència del sistema sanitari.
Davant aquesta situació, la Conselleria de Sanitat, a través de la Direcció General de Salut Pública, i fent ús de les competències que té atribuïdes per al desplegament de programes i actuacions sanitàries encaminades a la prevenció i la promoció de la salut, ha considerat necessari elaborar el Pla per a la Prevenció i el Control de la Tuberculosi. S'hi estableix un protocol unificat d'actuació front a la malaltia i s'hi ordenen les activitats i les funcions generals segons les quals s'organitzen els recursos materials i personals perquè el protocol es puga desenvolupar.

Per tant, i a proposta de la Direcció General de Salut Pública,


ORDENE

Article primer
1. Es crea el Pla de Prevenció i Control de la Tuberculosi, que té com a objectiu general reduir de manera progressiva el risc d'infecció, malaltia o mort a causa de la tuberculosi.
Es consideren línies prioritàries d'acció per tal d'assolir aquest objectiu:
a) La identificació precoç, el tractament i el seguiment fins el guariment dels malalts.
b) La identificació i el tractament de les persones infectades pel malalt tuberculós entre els seus contactes.
c) La recerca activa de casos d'infecció o de malaltia en els col·lectius d'alt risc.
2. És d'aplicació en tot l'àmbit de la Comunitat Valenciana i queda adscrit a la Direcció General de Salut Pública.
3. Es crea el Centre de Prevenció i Control de la Tuberculosi adscrit a l'Àrea de Promoció de la Salut, que assumeix totes les funcions descrites en l'article segon.
4. S'estableix un sistema d'informació constituït per un registre actiu de casos de tuberculosi a partir del qual s'obtenen indicadors per a l'avaluació del programa. El tractament de la informació que s'hi farà com a conseqüència del desplegament i l'aplicació d'aquesta ordre es farà segons el que estableixen els article 8.1 i 23 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat, i tenint en compte la Llei Orgànica 5/1992, de 29 d'octubre, de regulació del tractament automatitzat de les dades de caràcter personal.

5. S'estableix la figura del pneumòleg referent de l'àrea de salut, que serà designat pel Servei de Pneumologia/Medicina Interna, amb la missió de coordinar i establir les pautes d'aplicació del pla.

Article segon
El programa publicat en la Sèrie E, núm. 20, estableix i homogeneïtza el protocol d'actuació. En essència, dóna normes sobre l'actuació front a la infecció i la malaltia tuberculosa, alhora que distribueix les funcions entre els diferents estaments del sistema sanitari.

Article tercer
En el cas d'un brot epidèmic, i en situacions especials, entesa com a tal també l'ampliació de l'estudi de contactes fora de l'àmbit familiar (centre escolar o similar), és funció de Salut Pública la coordinació dels estudis que calguen, establint sota la direcció de la unitat d'epidemiologia les activitats conjuntes del Centre de Prevenció i Control (CPC), Atenció Primària i Especialitzada, les activitats a realitzar en cada nivell per al millor control.


Article quart
En consonància amb el Decret 16/97, de Vigilància en Salut Pública, amb especial referència a l'article 11, s'estableix l'obligatorietat de la notificació de la sospita de tuberculosi així com l'emplenament de la notificació per part del professional sanitari que diagnostica el cas, independentment de la seua pertinença al sector públic o al privat. Els impresos de notificació estaran a disposició dels metges al centres de Salut Pública.

Igualment s'estableix l'obligatorietat de l'emplenament de l'imprès de seguiment i control de contactes.
Tots els impresos establits en el programa seran enviats al referent d'àrea, el qual n'emetrà un informe mensual al CPC.
El CPC, mitjançant el programa informàtic que es desenvoluparà a partir d'aquesta ordre, comunicarà totes les notificacions establides a la Unitat de Vigilància Epidemiològica corresponent.

Article cinquè
La planificació, l'avaluació global i la modificació del programa corresponen a la Direcció General de Salut Pública.

Article sisè
Es crea la Comissió de Control del Pla de Prevenció i Control de la Tuberculosi formada pels referents d'àrea de salut, un representant del servei d'epidemiologia, CPC i el o la cap de l'Àrea de Promoció de la Salut.

Article setè
També s'establiran els mecanismes necessaris de coordinació entre el Pla de la SIDA i el Pla de Prevenció i Control de la Tuberculosi.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Es faculta la Direcció General de Salut Pública per adoptar les mesures necessàries per al desplegament d'aquesta normativa.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquesta ordre vigirà des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 7 de maig de 1997

El conseller de Sanitat,
JOAQUÍN FARNÓS GAUCHÍA

linea
Mapa web