Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 18 de maig de 1989 de la Conselleria de Treball i Seguretat Social per la qual s'estableixen mesures per tal de fomentar l'ocupació de persones amb dificultats subjectives de contractació

(DOGV núm. 1083 de 12.06.1989) Ref. Base de dades 1300/1989

Ordre de 18 de maig de 1989 de la Conselleria de Treball i Seguretat Social per la qual s'estableixen mesures per tal de fomentar l'ocupació de persones amb dificultats subjectives de contractació
El Decret 57/88, de 25 d'abril (DOGV 2.05.88) del Consell de la Generalitat Valenciana establí dins el marc de la política econòmica general del Govern Valencià que configura el PEV II, un Programa d'ajudes per tal de fomentar l’ocupació de persones que per causa de factors de caràcter social, econòmic, educatiu i carència familiar pateixen situacions de marginació que dificulten greument el seu accés al món del treball.
Posteriorment, l’Ordre d'aquesta Conselleria de 3 de Maig del mateix any regulà el contingut de les ajudes esmentades i proposà les vies que es consideraren més adequades per a la integració social i laboral efectiva d'aquestes persones.
En aquestes normes s'establí com a element potenciador de la integració el Centre d'Integració Sòcio-Laboral (CIS que ja havia estat definit en el Decret 110/85, de 22 de juliol del Consell de la Generalitat Valenciana com a un centre amb configuració empresarial que alhora facilitarà l'assumpció dels hàbits del treball i la millora de la situació de marginació de l’individu.
L’experiència en el desenvolupament del Programa durant el passat any i les seues peculiars característiques aconsellen de continuar en la mateixa línia iniciada, encara que són necessàries determinades correccions encaminades a obrir opcions majors una vegada transcorreguda la permanència inicial en el CIS.
D'altra banda s'incrementen les quanties de les ajudes a la contractació i es flexibilitza el requisit dels òrgans informants de Serveis Socials, donant cabuda no sols als de la mateixa Conselleria, sinó també als depenents de corporacions locals o institucions relacionades amb la problemàtica que ens ocupa.
En atenció d'aquests motius, d'acord amb la disposició final primera del Decret 57/88 de 25 d'abril, i fent ús de les facultats que em confereix la Llei 5/83, de 3 de desembre, de Govern Valencià (DOGV de 30 de desembre) i el Decret 36/88, de 21 de març del Consell de la Generalitat Valenciana (DOGV de 13 d'abril) pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcionai de la Conselleria de Treball i Seguretat Social,
ORDENE
Article primer
Per aquesta Ordre es regula en els àmbits territorials de la Comunitat Valenciana i temporal el del PEV 11, el Programa establert pel Decret 57/1988, de 25 d'abril pel qual es formulen mesures per tal de fomentar l’ocupació de persones amb dificultats subjectives per a la contractació.
Aquest Programa es concreta mitjançant:
- Ajudes a la creació de Centres d'Integració Sòcio-laboral.
- Subvencions a la contractació.
Ajudes a la creació de Centres d'Integració Sòcio-laboral
Article segon. Centres d'Integració Sòcio-laboral: concepte i organització.
Són Centres d'Integració Sòcio-laboral aquells que en la seua plantilla compten amb més del 50% de treballadors amb dificultats subjectives de contractació, entenent com a tals aquelles persones que participen en algun programa específic de reinserció social.
L’objectiu fonamental dels Centres d'Integració Sòcio-laboral és el d'iniciar els treballadors en la vida laboral de manera que a través de l'activitat productiva, assolesquen una formació professional i uns hàbits de treball alhora que completen el seu procés de reinserció social, de manera que puguen integrar-se a curt o mitjà termini en el món laboral. Per això, el caràcter transitori de la permanència dels treballadors en el centre.
Els Centres d'Integració Sòcio-laboral podran adoptar qualsevol forma jurídica de les actualment establertes per la legislació vigent i hauran de tenir una estructura i organització de caràcter empresarial, participant en activitats del mercat i essent de caràcter laboral la relació amb les persones que s'hi integren.
També hauran de realitzar aquelles activitats d'ajust personal i social que calguen per a la integració sòcio-laboral dels seus treballadors.
Article tercer. Ajudes.
L’estímul a la creació de Centres d'Integració Sòcio-laboral constarà de les ajudes següents:
1. Subvencions per al finançament parcial de projectes d'inversió que generen llocs de treball.
2. Subvencions en concepte d’assistència tècnica.
3. Subvencions a la contractació.
Article quart. Subvencions a la inversió.
Es podran concedir subvencions per al finançament parcial d'aquells projectes que comporten la creació de llocs de treball de caràcter estable. Quan el projecte ho requereresca, seran contemplades tant la inversió en actius fixes com circulants.
La quantia de la subvenció es fixarà en funció del volum d'inversió, del nombre de llocs de treball creats i de la jornada laboral realitzada, i no podrà excedir de dos milions de pessetes per lloc de treball, tret de casos excepcionals en què expressament s'autoritze pel Conseller de Treball i Seguretat Social.
Article cinqué. Assistència tècnica.
Es podran concedir als promotors o titulars de CIS subvencions en concepte d'assistència tècnica quan les mancances en qualsevol de les àrees de la gestió del projecte iniciat així ho requeresquen.
L’assistència tècnica podrà ser concedida d'ofici, quan l'estudi de l'expedient ho aconselle, o a instància de part. El cost d'aquesta assistència podrà ser subvencionat en la seua totalitat quan siga promogut d'ofici; en cas contrari fins el límit màxim del 80 per cent d'aquell.
Article sisé. Requisits.
1. Relatius al promotor o titular:
a) Acreditar la seua personalitat.
b) Justificar la viabilitat del projecte en els seus aspectes tècnic, econòmic i financer, així com amb vista a l'acompliment de les finalitats socials.
c) Els projectes presentats hauran de suposar la creació d'ocupació estable.
2. Relatius als treballadors:
a) Ser desocupats i constar inscrits com a tals a les Oficines d'Ocupació.
b) Estar adscrits a programes de reinserció social, o si s'escau, estar tutelats per assistent social o equip de base dels Serveis Socials.
En cas de produir-se el cessament, qualsevol que siga la causa, d'un treballador per la contractació del qual haja percebut subvenció el centre, aquest serà obligat a realitzar-ne la substitució en el termini d'un mes. En cas contrari haurà de reintegrar a la Tresoreria de la Generalitat la subvenció percebuda.
Ajudes a la contractació
Article seté. Subvencions.
1. Els Centres d'Integració Sòcio-laboral de nova creació
promoguts per Institucions sense intenció de lucre o Corporacions Locals que per raó de les seues característiques no requeresquen la realització d'inversions per a la seua posta en funcionament, podran accedir a les ajudes per contractació; essent la quantia d'aquestes de cinc-centes mil pessetes (500.000) per lloc de treball creat.
2. En els centres ja creats es podran subvencionar les contractacions que com a conseqüència de la mobilitat de la plantilla es produesquen.
Aquestes ajudes no podran superar les quatre-centes mil pessetes (400.000) per cada nova contractació.
3. Excepcionalment, seran objecte de subvenció les pròrrogues dels contractes de treball d'aquelles persones en què mitjançant l'informe adient de Serveis Socials, es constate la necessitat de perllongar l'estada en el centre a fi de completar el procés de reinserció.
4. Podran ser subvencionades aquelles persones físiques i jurídiques que formalitzen contractes de treball amb treballadors desocupats que estiguen adscrits a qualsevol del programes de reinserció promoguts o tutelats pels diversos òrgans de Serveis Socials amb competència en la matèria.
4.1. La quantia de la subvenció serà proporcional a la jornada laboral a realitzar i a la duració pactada del contracte de treball, essent de quatre-centes mil pessetes (400.000) quan aquest siga, si més no, de dotze mesos i a jornada completa.
Si durant el període de vigència de la contractació es produirà el cessament del treballador, aquest haurà de ser substituït en el termini màxim d'un mes a fi de completar la duració del contracte acordat. Cas de no fer-se així el beneficiari de la subvenció haurà de reintegrar a la Tresoreria de la Generalitat la part corresponent de la subvenció rebuda.
Article vuité. Requisits.
1. Relatius al sol·licitant:
a) Trobar-se al corrent en el compliment de les seues obligacions fiscals i amb la Seguretat Social.
b) No haver amortitzat durant l'any immediatament anterior a la petició de subvenció, llocs de treball per expedient de regulació d'ocupació llevat dels motius de força major, o comiat declarat improcedent per sentència ferma, o reconegut com a tal en conciliació administrativa o judicial.
2. Relatius als treballadors:
Els mateixos requisits que els assenyalats en el punt 2 de l'article sisé.
Article nové. Procediment.
Les sol·licituds de les ajudes establertes en aquesta disposició es presentaran per triplicat en la Direcció General d'Ocupació i Cooperació, sense perjudici del que preveu l'article 66 de la Llei de Procediment Administratiu, en els models que hi establesca la Conselleria de Treball i Seguretat Social i que s'hi facilitaran, adjuntant la documentació indicada en aquests.
Article desé. Resolució.
La Direcció General d'Ocupació i Cooperació, dictarà Resolució accedint en tot o en part, o denegant els beneficis sol·licitats; abans de resoldre, podrà demanar el informes que crega avinents.
La Resolució dictada es comunicarà al sol·licitant, atesa la Llei de Procediment Administratiu vigent.
La pròpia concessió i quantia de les ajudes previstes en aquesta norma estaran expressament condicionades, a més dels requisits específics ja assenyalats, a la disponibilitat pressupostària consignada al Programa dins la línia de subvencions 407/000/89.
Article onzé. Control i seguiment.
1. El control de les ajudes concedides a l’empara d'aquesta Ordre correspondrà a la Conselleria de Treball i Seguretat Social en la Direcció General d'Ocupació i Cooperació de la qual, els agents socials podran emetre els informes que consideren escaients.
Posteriorment se’n donarà trasllat a la Comissió de Seguiment del PEV 11 creada per Decret del Consell de la Generalitat Valenciana 8/1988 de 25 de Gener, per al seu coneixement i consideració.
2. A la finalització de cada exercici econòmic els CIS que hagen estat beneficiaris de les subvencions previstes en aquesta disposició hauran de fer lliurament de comptes així com elaborar una memòria relativa al grau de compliment de les finalitats tant econòmiques com socials.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Els Centres d'Integració Sòcio-laboral creats com a continuació del procés d'integració, i que estiguen formats per treballadors d'altres Centres hauran de dotar-se de personalitat jurídica pròpia i tenir perspectiva d’estabilitat i continuïtat.
Aquests Centres podran optar a les ajudes establertes en aquesta Ordre.
Segona
Les subvencions establertes en aquesta disposició seran compatibles amb qualsevol altres a les que puguen donar dret les contractacions realitzades.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queda derogada l’Ordre de 3 de Maig de 1988, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social (DOGV 16.05.88) per la qual es formulen mesures per tal de formentar l’ocupació de persones amb dificultats subjectives de contractació.
DISPOSICIO FINAL
Aquesta Ordre vigirà l’endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, a 18 de Maig de 1989.
El Conseller de Treball i Seguretat Social,
MIQUEL DOMENECH PASTOR

linea
Mapa web