Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 59/1999, de 27 d'abril, del Govern Valencià, pel qual s'establix el procediment per a la posada en funcionament d'indústries i instal·lacions industrials. [1999/M3979]

(DOGV núm. 3486 de 03.05.1999) Ref. Base de dades 1320/1999

DECRET 59/1999, de 27 d'abril, del Govern Valencià, pel qual s'establix el procediment per a la posada en funcionament d'indústries i instal·lacions industrials. [1999/M3979]
El Reial Decret 2.135/1980, de 26 de setembre, sobre liberalització en matèria d'instal·lació, ampliació i trasllat d'indústries, completa, després de la publicació de la Constitució Espanyola, el procés de liberalització industrial iniciat pels decrets 1.775/1967, de 22 de juliol i 378/1997, de 25 de febrer, no sols a través de l'eliminació de l'autorització administrativa prèvia per a la majoria de les indústries, sinó de l'eliminació de tràmits administratius, de manera que la presentació d'un projecte i el corresponent certificat per un tècnic competent foren requisit suficient per a la posada en funcionament d'indústries i instal·lacions industrials, descarregant així l'administració de tràmits burocràtics, a favor d'una major agilitat administrativa que redunde, en definitiva, en benefici de l'administrat, i garantint, d'altra banda, el compliment de les normes de seguretat, a través de la participació dels tècnics competents, tant pel que fa a funcions, com pel que fa a responsabilitat.
La Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'Indústria, establix les normes bàsiques d'ordenació de les activitats industrials per les administracions públiques, i té particularment en compte, dins de l'àmbit de seguretat i qualitat industrials, l'objectiu d'eliminació de barreres tècniques, en l'àmbit de la Comunitat Europea a través de la normalització i l'harmonització de les reglamentacions i els instruments de control, i també el nou enfocament comunitari basat en la progressiva substitució de l'homologació administrativa de productes, per la certificació que realitzen empreses i altres entitats, amb la corresponent supervisió de les seues actuacions per part dels poders públics.
La Llei reconeix la llibertat d'establiment per a la instal·lació, ampliació i trasllat de les activitats industrials, i es requerix tan sols l'autorització administrativa prèvia quan així ho establisca una llei per raons d'interés públic o quan s'establisca reglamentàriament per al compliment d'obligacions de l'estat derivades de tractats i convenis internacionals. El compliment de les condicions de seguretat, d'acord amb els reglaments que siguen aplicables en cada cas, s'acreditarà per declaració del titular de les instal·lacions, fabricant, representant, distribuïdor o importador del producte, per certificat o acta d'organisme de control, instal·lador o conservador autoritzat o tècnic facultatiu competent o per qualsevol altre mitjà de comprovació previst en el dret comunitari.
Dins d'este nou marc normatiu, sembla convenient establir un procediment per a la instal·lació, ampliació i trasllat d'indústries i instal·lacions industrials que combine l'agilitat administrativa i l'eliminació de terminis que demoren innecessàriament la tramitació, com el mes de què disposa l'administració segons l'article 2 del Reial Decret 2.135/1980, per a demanar aclariments dels projectes, amb la garantia més absoluta del compliment reglamentari en matèria de seguretat industrial.
En virtut de l'anterior, a proposta del conseller d'Ocupació, Indústria i Comerç, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu i després de la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 27 d'abril de 1999,
DECRETE
Article 1. Objecte i àmbit
L'objecte del present decret és la regulació del procediment per a la posada en funcionament d'establiments i instal·lacions industrials inclosos en l'àmbit d'aplicació de la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'Indústria, al territori de la Comunitat Valenciana.
Article 2. Classificació d'establiments i instal·lacions industrials
A l'efecte d'aplicació del present decret, els establiments i instal·lacions industrials es classifiquen en dos grups:
1. Grup I: establiments i instal·lacions industrials que no necessiten l'obtenció d'autorització administrativa prèvia per a la seua posada en funcionament.
2. Grup II: establiments i instal·lacions industrials que, d'acord amb la seua normativa específica necessiten, amb caràcter previ a la posada en funcionament l'obtenció d'autorització administrativa per part de la conselleria competent en matèria d'indústria.
Article 3. Procediment de posada en funcionament d'establiments i instal·lacions del grup I
1. Per a la posada en funcionament dels establiments i instal·lacions del grup I, inclosos en la relació que hi ha com a annex al present decret, no caldrà un altre requisit que, una vegada finalitzades les obres, la presentació davant del servei territorial d'Indústria i Energia corresponent de la comunicació en què facen constar les dades i característiques de la instal·lació, acompanyada de la documentació tècnica que calga, d'acord amb els reglaments de seguretat que resulten d'aplicació.
En el cas que, d'acord amb la normativa específica aplicable a cada instal·lació calga la presentació de projecte, este es presentarà firmat per un tècnic competent i visat pel corresponent col·legi oficial, d'acord amb allò que s'ha disposat en l'Ordre de 17 de juliol de 1989, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, per la qual s'establix el contingut mínim en projectes d'indústries i d'instal·lacions industrials, i acompanyat de certificat expedit per un tècnic competent en el qual es pose de manifest l'adaptació de l'obra al projecte, tant al general com als específics que pogueren haver resultat necessaris i on es pose de manifest el compliment de les condicions tècniques i prescripcions reglamentàries que en cada cas corresponguen. El dit certificat anirà acompanyat, si és procedent, dels documents justificatius del compliment de normes reglamentàries.
El justificant de la presentació dels indicats documents, servirà l'interessat com a acreditació del compliment de les seues obligacions administratives. En cap cas l'expedició del justificant suposarà la conformitat tècnica del projecte, ni de qualsevol altre document aportat, per part de l'administració.
2. La posada en funcionament de les instal·lacions del grup I no incloses en l'annex continuarà regint-se per allò que s'ha establit en el Reial Decret 2.135/1980, de 26 de setembre, sobre liberalització en matèria d'instal·lació, ampliació i trasllat d'indústries, i en l'Ordre de 19 de desembre de 1980 que el desplega.
Article 4. Procediment de posada en funcionament d'establiments i instal·lacions del grup II
Per a la posada en funcionament dels establiments i instal·lacions industrials del grup II caldrà la presentació en el servei territorial d'Indústria i Energia corresponent de la sol·licitud i la documentació que en cada cas siga exigible d'acord amb la normativa específica d'aplicació, i es tramitarà d'acord amb la mencionada normativa.
Article 5. Control administratiu
L'òrgan competent en matèria d' indústria podrà comprovar en qualsevol moment, per si mateix o a través dels mitjans que preveu la normativa vigent, el compliment de les disposicions reglamentàries i els requisits de seguretat de les instal·lacions.
Article 6. Responsabilitats, infraccions i sancions
Les responsabilitats, infraccions i sancions derivades de les actuacions regulades en el present decret es regiran per allò que s'ha disposat en el títol V de la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'Indústria.
Disposició transitòria
Els expedients que, a l'entrada en vigor del present decret, es troben en tràmit, es regiran per la normativa vigent en el moment de la seua presentació.
Disposicions finals
Primera
El conseller d'Ocupació, Indústria i Comerç queda facultat per a dictar, mitjançant ordre, totes les disposicions que calga per al desplegament i l'aplicació del present decret, i expressament per a actualitzar-ne l'annex.
Segona
El present decret entrarà en vigor als tres mesos de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Valencia, 27 d'abril de 1999
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller d'Ocupació, Indústria i Comerç,
DIEGO SUCH PÉREZ
ANNEX
Establiments industrials
Tots els inclosos en el grup I de l'article 2 del decret.
Instal·lacions industrials
Instal·lacions elèctriques de baixa tensió:
- Instal·lacions elèctriques de baixa tensió en edificis d'habitatges.
- Instal·lacions elèctriques de baixa tensió en locals de reunió potència instal·lada < 100 kW i capacitat < 300 persones i en locals comercials sense límit de capacitat.
- Instal·lacions elèctriques de baixa tensió en indústries excepte les incloses en la Normativa de Prevenció d'Accidents Majors.
Instal·lacions elèctriques d'alta tensió:
- Centres de transformació no pertanyents a empreses de producció, transport o distribució d'energia elèctrica.
Instal·lacions receptores de gas no pertanyents a empreses de transport o distribució:
- Estacions de regulació i mesura i xarxes de gas canalitzat amb Q < 2000 Nm3 / h i pressió d'entrada < 16 bars.
- Aparells que consumixen combustibles gasosos de tipus únic amb capacitat < 200.000 Kcal/h.
Aparells elevadors:
- Grues torre grup primer.
Seguretat en màquines:
- Totes les incloses en el vigent Reglament.
Aparells de pressió:
- Tots els de P x V < 50 i no estiguen inclosos en els MIE-AP-1 i 10.
Instal·lacions frigorífiques:
- Totes les de capacitat < 1.000 m3 i potència instal·lada < 50 kW.
Instal·lacions receptores d'aigua:
- Totes.
Instal·lacions de calefacció, climatització i aigua calenta sanitària (Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques en Edificis):
- Totes.
Instal·lacions d'emmagatzematge de productes petroliers:

linea
Mapa web