Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 254/2003, de 19 de desembre, del Consell de la Generalitat, pel qual s'aproven mesures de simplificació administrativa per a la posada en servei de determinades instal·lacions industrials liberalitzades, amb la col·laboració dels organismes de control autoritzats, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. [2003/F13617]

(DOGV núm. 4657 de 24.12.2003) Ref. Base de dades 5608/2003

DECRET 254/2003, de 19 de desembre, del Consell de la Generalitat, pel qual s'aproven mesures de simplificació administrativa per a la posada en servei de determinades instal·lacions industrials liberalitzades, amb la col·laboració dels organismes de control autoritzats, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. [2003/F13617]
La Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'Indústria, reconeix la llibertat d'establiment per a la instal·lació, l'ampliació i el trasllat de les activitats industrials; sols es requereix l'autorització administrativa prèvia quan així ho establisca una llei per raons d'interés públic o quan s'establisca per reglament per al compliment d'obligacions de l'Estat derivades de tractats i convenis internacionals.
El compliment de les condicions de seguretat, d'acord amb els reglaments aplicables en cada cas, s'ha d'acreditar per qualsevol dels mitjans que la llei estableix (declaració del titular, fabricant, representant, distribuïdor o importador del producte, certificat o acta d'organisme de control, instal·lador o conservador autoritzat o tècnic facultatiu competent o qualsevol mitjà de comprovació previst en el dret comunitari).
El Decret 59/1999, de 27 d'abril, del Consell de la Generalitat, establí un procediment més àgil i simplificat que el que s'aplicava des de l'entrada en vigor del Reial Decret 2.135/1980, de 26 de setembre, sobre liberalització en matèria d'instal·lació, ampliació i trasllat d'indústries, fonamentalment mitjançant l'eliminació de controls administratius i terminis. No obstant això, aquest decret deixava fora del seu àmbit d'aplicació aquelles instal·lacions que, tot i no estar subjectes a autorització administrativa prèvia, tenien més complexitat tècnica o podien comportar més risc per a les persones, les coses o el medi ambient.
Aquest decret comporta la regulació d'un procediment per a la posada en servei d'aquesta classe d'instal·lacions liberalitzades, amb la col·laboració dels organismes de control autoritzats, dins del marc de la normativa bàsica estatal i de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, tot això en exercici de la competència exclusiva que l'article 34.1.2) de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana atribueix a la Generalitat en matèria de «... indústria, sens perjudici del que determinen les normes de l'estat per raons de seguretat, sanitàries o d'interés general i les normes relacionades amb les indústries que estan subjectes a la legislació de mines, hidrocarburs i energia nuclear.»
En virtut del que s'ha dit més amunt, a proposta del conseller d'Indústria, Comerç i Turisme, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i després de la deliberació del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 19 de desembre de 2003,
DECRETE
Article 1. Objecte i àmbit
1. Constitueix l'objecte d'aquest decret la regulació del procediment per a la posada en funcionament d'aquelles instal·lacions industrials que, tot i pertànyer al denominat grup I a què es refereix l'article 2 del Decret 59/1999, de 27 d'abril, del Consell de la Generalitat, i que per tant no necessiten l'obtenció d'autorització administrativa prèvia per a la dita posada en funcionament, van quedar excloses del procediment aplicable a les instal·lacions que figuren en l'annex de la norma esmentada.
2. Les instal·lacions que queden incloses en l'àmbit d'aquest decret són les següents:
– Estacions de regulació i mesurament i xarxes de gas canalitzat no pertanyents a empreses de producció, transport o distribució d'energia elèctrica.
– Aparells que consumisquen combustibles gasosos de tipus únic.
– Aparells elevadors.
– Aparells de pressió.
– Instal·lacions frigorífiques.
Article 2. Procediment de posada en funcionament de les instal·lacions que no necessiten projecte
1. En el cas de les instal·lacions en què, d'acord amb la normativa específica aplicable, no siga necessària la presentació de projecte, la comunicació en què es facen constar les dades i característiques de la instal·lació s'ha de presentar al Servei Territorial d'Indústria corresponent, una vegada finalitzades les obres, acompanyada de la documentació tècnica que siga necessària, d'acord amb els reglaments de seguretat que hi siguen d'aplicació.
2. El justificant de la presentació dels dits documents, que és expedit per la unitat corresponent del Servei Territorial de què es tracte en el termini de 10 dies hàbils a comptar des de la presentació de la comunicació, serveix a l'interessat com a acreditació del compliment de les seues obligacions administratives i, per tant, com a documentació per a la posada en servei i la contractació, si s'escau, dels subministraments necessaris.
3. En cap cas, l'expedició del justificant no comporta la conformitat tècnica, per part de l'administració, de qualsevol dels documents aportats.
Article 3. Procediment de posada en funcionament de les instal·lacions que necessiten projecte
1. En el cas de les instal·lacions en què, d'acord amb la normativa específica aplicable, siga necessària la presentació de projecte, aquest s'ha de presentar al Servei Territorial d'Indústria corresponent, firmat per un tècnic competent i visat pel col·legi oficial corresponent, d'acord amb el que disposa l'Ordre de 17 de juliol de 1989, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, per la qual s'estableix el contingut mínim en projectes d'indústries i d'instal·lacions industrials.
2. El dit projecte ha d'anar acompanyat, a més de la documentació establida en l'article 3.1 del Decret 59/1999, de 27 d'abril, del Consell de la Generalitat, d'un certificat expedit per un organisme de control autoritzat en el camp reglamentari corresponent, certificat en què es pose de manifest l'adaptació de l'obra al projecte, tant al general com als específics que puguen haver sigut necessaris, i en el qual certificat s'ha de fer constar el compliment de les condicions tècniques i prescripcions reglamentàries que en cada cas corresponguen.
3. El justificant de la presentació dels dits documents, que és expedit per la unitat corresponent del servei territorial de què es tracte en el termini de 10 dies hàbils a comptar des de la presentació de la comunicació, serveix a l'interessat com a acreditació del compliment de les seues obligacions administratives i, per tant, com a documentació per a la posada en servei i la contractació, si s'escau, dels subministraments necessaris.
4. En cap cas, l'expedició del justificant no comporta la conformitat tècnica, per part de l'administració, de qualsevol dels documents aportats.
Article 4. Control administratiu
L'òrgan competent en matèria d'indústria pot comprovar en qualsevol moment, per si mateix o a través dels mitjans que preveu la normativa vigent, el compliment de les disposicions reglamentàries i els requisits de seguretat de les instal·lacions.
Article 5. Responsabilitats, infraccions i sancions
Les responsabilitats, infraccions i sancions derivades de les actuacions regulades en aquest decret es regeixen pel que disposa el títol V de la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'Indústria.
Disposicions transitòries
Primera
Els expedients que, a l'entrada en vigor d'aquest decret, es troben en tràmit s'han de regir per la normativa vigent en el moment en què es van presentar.
Segona
Durant el termini de sis mesos comptats a partir de l'entrada en vigor d'aquest decret, els interessats poden optar per l'aplicació a les seues comunicacions del procediment establit en el Reial Decret 2.135/1980, de 26 de setembre, sobre liberalització en matèria d'instal·lació, ampliació i trasllat d'indústries, i la normativa de desplegament, i no estan obligats, en conseqüència, al compliment del que estableix l'article 3.2 d'aquest decret.
Disposicions finals
Primera. Autorització per al desplegament i aplicació
El conseller d'Indústria, Comerç i Turisme queda facultat per a dictar, mitjançant ordre, totes les disposicions que siguen necessàries per al desplegament i l'aplicació d'aquest decret.
Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor als tres mesos de ser publicat al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 19 de desembre de 2003
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller d'Indústria, Comerç i Turisme,

linea
Mapa web